Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
3.03 MB
2020-12-03 13:50:35
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
403
923
Rövid leírás | Teljes leírás (104.29 KB)

Kanizsa 2003. 029. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

yi
Nagykanizsa
RÉGIÓK KAPUJA
XV. évfolyam 29. szám • 2003. Augusztus 28. • Megjelenik 21.000 példányban • http://kanizsaujsag.kanizsa.hu
SZENT ISTVÁN ÜNNEPEN
Államalapító Szent István király ünnepe térzenével és ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a Deák téren, majd a HSMK épülete előtt ünnepi műsorral folytatódott. Göndör István országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: - Ezen a napon tartott törvénynapot István király, amikor megítélték a cselekedeteket és minősítet-
ték a tetteket. Erre a napra esik a szentté avatás dátuma, az új kenyér, a megújulás ünnepe is. Amikor őseink itt helyet foglaltak Európában, adatott egy olyan fejedelem, Géza fejedelem, aki fölismerte, hogy a magyarság számára fontos az a kultúra, amit akkor Európa nyugati feléről lehetett megszerezni, és ez a kultúra biztosít-
hatja a fennmaradást és a fejlődést. Ma nem kisebb fordulat előtt álunk. A rendszerváltás utáni időszakunk arról szól, hogy újra részei leszünk-e annak az európai kultúrának, amit annak idején az őseink választottak. Alkalmazkodnunk kell, miközben egy percig sem hagyhatjuk figyelmen kívül: a felelősségünk rendkívül nagy abban, hogy nemzeti kultúránkat, hagyományainkat megőrizzük. Ha összefogunk, eredményeket érhetünk el hosszú távon. Ne csak azt várjuk, hogy majd valaki ad nekünk, ki-ki tegye fel magának a kérdést, mit tudok ehhez én hozzátenni, miben tudom a cél elérését segíteni.
A köszöntőt követően a Dél-Za-la Táncegyüttes és Németh Renáta műsorát láthatták - hallhatták a megjelentek, majd Fiiszár Károly esperes-plébános megszentelte az új kenyeret, amit Litter Nándor polgármester szelt fel.
B.ZS.
Az Erzsébet téren délelőtt 10 órától gyermekprogramok, kézművesek kirakodóvására és óriás csúszda várta az érdeklődőket. A hőség ellenére sok kanizsai volt kíváncsi a 17 órától kezdődő XIII. Alpok-Adria Nemzetközi Néptánc Fesztiválra. A fesztivált Litter Nándor polgármester nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta: - Van egy bölcs mondás, mely szerint kultúra nélkül lehet élni, de nem érdemes. A mai program igazolni fogja ezt a mondást. Nekünk az a feladatunk, hogy saját népünk kultúráját próbáljuk megőrizni, mert ettől gazdagabbak, boldogabbak leszünk.
Elsőként a helyi Zala Gyöngye táncegyüttes lépett színpadra, majd a Szerbiából érkezett Kud Gidó együttes. Mottójuk: ismerd meg saját kultúrádat és akkor szeretni fogod a másét! Ez a gondolat méltán lehetett a fesztivál egészének meghatározója. Őket követte a Gruppo Folk olasz, végezetül a Varteks horvát tánccsoport fellépése.
A 20 óra után kezdődő multikulturális rendezvényen megjelent nagylétszámú közönséget Litter Nádor polgármester és Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára köszöntötte. A rendezvényen fellépett Czupi Veronika népdalénekes, Horváth István, Radnóti díjas versmondó, a Kanizsa Csillagai és a Fehér Kígyó Roma Hagyományőrző Táncegyüttesek. Az estnek meglepetésvendége is volt, Babai János Roma koktélshow-jában fellépett a Big Brother ház Öcsije is. Az Erzsébet tér 22 órakor elsötétült, megkezdődött a Paradicsom meghódítása. Benépesült a környék és Wangelis zenéjére szemet gyönyörködtető tűzijáték zárta le az egész napos megemlékezést államalapító Szent István királyunkról.
B. Zs.
REGI IDOK IZEI
Az ország többségéhez hasonlóan ő is legalább az új kenyér ünnepén felemlegeti a régi jó kenyereket. De nem is! Hiszen nap mint nap szóba hozza. A "Mamáét", meg az "Öreganyádét" is. Az idei augusztus huszadikán — amikor bejelentették az agrár-il-letékesek, hogy egymillió tonnával kevesebb a termés, dr...

Insert failed. Could not insert session data.