Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
7.29 MB
2020-12-21 16:27:13
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
451
809
Kanizsa 2014. 041-043. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Legyen
mindenkinek
szebb
karacsony!
a
GYUJTOALLOMAS
2014. december 5-17.
Smu
Nóvum
UAnp
Lakástextil szaküzlet
Adventi vasar!
Nyitva tartas: hétfő péntek: 8-17:30, szombat 8-12
arany, ezüst es bronz vasárnapokon is nyitva: 8-12
Nagykanizsa, Erzsebet ter 1.
(Va.vmlK.-rhaí, snkokutLil sa-mmti I
Tanfolyamaink:
December 10. (szerda) 16.30 óra
személygépkocsi vezető December 22. (hétfő) 09.00 óra TÉLI SZÜNETBEN KRESZ jelentkezéseket folyamatosan fogadunk! Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra E-LEARNING IS ELVÉGEZHETI a Kreszt otthoni tanulással!
Érdeklődni a megadott elérhetőségeken, Beke Ivett irodavezetőnél lehet.
Várjuk szíves jelentkezésüket!
(VSM "B" E:74,51%, F: 71,43% - ÁKÓ "B": 108,24% 2014.3.)
VOKSH Oktatási Kft. (pfip^^J^ Nagykanizsa, Ady u. 30 \ Tel/fax: 93/516-634
Mobil: 06-30-491-7051
www.voksh.hu,nagykanizsa@voksh.hu
Nyt. szám: 20-0214-05
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVI. évfolyam 41. szám 2014. december 4.
Ligetvárosi forgatag címmel, egész napos szórakozás várta a városrészben élőket a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házba. A rendezvény a Ligetváros szociális célú rehabilitációja elnevezésű pályázat keretében, egy mini projekt részeként jöhetett létre.
A „forgatagot" - dr. Kaszás Gizella, a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatójának üdvözlő szavait követően -, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg. A pályázat jelentőségéről szólva kiemelte, hogy a közösségi lét erősítéséhez is hozzá tudják juttatni a Ligetvárosban élő embereket. A mai nappal egy rendezvénysorozat veszi kezdetét, ahol alkalmanként találkozhatnak, beszélgethetnek egymással az itt élő emberek, miközben a gyermekeik játszanak. Kifejezte abbéli reményét, hogy ez a különleges pályázati lehetőség,
mely egyrészt építést, fejlesztést biztosít a kanizsaiaknak, egy erő-sebb, jobb közösség kialakulását is elősegíti majd a megújuló Ligetvárosban.
A városvezetés nevében Tóth Nándor alpolgármester, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta a Családsegítő Központ azon szerepét is, hogy ezúttal nem a rászorultak keresték meg az intézményt, hanem ők jöttek a rászorultakhoz, hiszen egy Ligetvároshoz közeli művelődési intézményben találkoztak. Megjegyezte, az ott élő emberek életkörülményei jelentősen megváltoznak a 24 lakás felújításával, de mindemellett a projekt részeként folytatódik a kerékpárút építése a vasúti sorompóig, valamint az uszoda felújítása.
A rendezvény létrejöttéről Horváth István, a nagykanizsai városfejlesztési divízió vezetője elmondta: a „Ligetváros szociális rehabilitációja" elnevezésű pályázat be-
nyújtásához egy szociológia felmérést kellett készítenie az önkormányzatnak. A területen élő lakosság körében végzett kutatás kimutatta, hogy a válaszadók a Ligetváros felzárkózását célzó fejlesztés egyik eredményének élnék meg a szabadidő jobb és értelmesebb eltöltését segítő programok, képzések szervezését. Ennek a kérésnek eleget téve egy ilyen program megnyitóján vehettek részt a jelenlévők.
A divízióvezető kiemelte, a pályázat célja közé tartozik olyan nonprofit jelleggel működő szervezetek bevonása a pályázati rendszerbe, akik kapcsolatban vannak a település lakosságával, és amelyek a standard pályázati eljárások keretében nem, vagy csak kevésbé hatékonyan lennének képesek támogatási forrásokhoz jutni. Olyan térítésmentes, a helyi közösség bevonását célzó kisebb közösségi programok, kulturális rendezvények, sportesemények megvalósítására, (folytatás a 2. oldalon)
Kan izsa
Ligetvárosi forgatag a Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal
g Kanizsa-
(folytatás a címlapról)
amelyek erősítik a helyi társadalom kohézióját. A város-rehabilitációs program esetében további cél, hogy a helyi lakosság igényeinek megfelelően, őket mobilizálva valósuljanak meg. Ennek érdekében kerülnek bevonásra a helyi civil és egyéb társadalmi szervezetek.
Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című könyvéből vett idézettel fejezte be gondolatait Horváth István divízióvezető. „Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt."
A rendezvény már a délelőtt során bizonyította, hogy a programalap felhívással az önkormányzat felkeltette a vágyat a Családsegítőben annak érdekében, hogy pályázzon, és támogatások lehívásával továbbra is sikeresen működtessék szervezetüket, és még jobban szolgáltathassanak.
A köszöntők után a jelenlévők megismerkedhettek a Családsegítő Központ tevékenységével, szolgáltatásaival és lehetőség nyílt tanácsadásra is. Dr. Kaszás Gizella elmondta az intézményük rendszerében regisztrált, a Ligetváros területén élő családok, klienseik nagyrészt szociálisan hátrányos helyzetben élnek, számos, életvitelüket jellemző problémával. Mindemellett azon ligetvárosiak látókörébe is szeretnének bekerülni, akik még nem ismerik az intézményük tevékenységét, akiknek még nem volt kapcsolata velük.
A Program az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatásból valósult meg, a „Ligetváros szociális célú rehabilitációja" című - NYDOP-3.1.1/B2-13-k2-2013-0002 azonosítószámú város rehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalapból 2014. 10. 29-én nyert 1.177.847 Ft összegű támogatás felhasználásával.
B.E.
A Zöld Élettér Egyesület „Kontroll lájk - Internetbiztonságban a hátrányos helyzetű gyermekek"cí-mű sikeres pályázatához kapcsolódóan plakátkiállítás nyílt szerdán a TISZK Tanboltban. A bemutatott munkák a netezés veszélyeire hívják fel a figyelmet.
Pályáz(z)atok
Lezárul a Fresh A.I.R.
Lezárul az Ausztria - Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Fresh A.I.R. - Új szelek a környezeti nevelésben elnevezésű projekt. A pályázat magyarországi partnere Nagykanizsa és a TISZK, a főpályázó pedig Bécs.
A projektet Dénes Sándor polgármester mutatta be. Elmondta, a környezeti nevelés és a környezettudatos életre való nevelés nagyon fontos, melyet már gyermekkorban el kell kezdeni a családban, majd folytatni az oktatási intézményekben. Ehhez nagyon fontos, hogy jól felkészült pedagógusok legyenek az iskolákban és
az óvodákban. Ez a program ezt segítette, ugyanis az osztrák mellett három magyarországi megye, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megye közel 7S pedagógusa vett részt a tréningeken, ahol speciális elméleti és gyakorlati képzést kaptak.
Ezt követően prof. Dipl.-Pad. Gerhard Hofer, az UmweltBil-dungAustria - Grüne Insel igazgatója beszélt a projektről és a várossal való együttműködésről. Kiemelte, hogy a két év alatt rengeteg pozitív tapasztalatot szereztek, és meglepte a magyar pedagógusok kíváncsisága és nyitottsága. A Fresh A.I.R. projektben részt vevő pedagógusokat bátorították arra, hogy leljék örömüket a szakmájukban.
Benedek Miklós környezeti nevelési szakértő a projekt szakmai hátteréről és eredményeiről számolt be. Kiemelte, a Fresh A.I.R., a Zöld Bölcsőde program újdonság a magyar környezeti nevelési palettán. Az osztrák és a magyar kollégák egymást és egymás munkáját is megismerhették.
V.M.
A megjelenteket a TISZK ügyvezető igazgatója, MérkszAndor, a Zöld Élettér Egyesület képviseletében pedig Mihovicsné Magyar Melinda koordinátor és Baranyi-Sóstai Kata önkéntes köszöntötte.
Beszédükben bemutatták az egyesületüket. Elmondták, szervezetük 9 éve kezdte meg működését Nagykanizsán. Elsősorban azért, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeit javítsák, illetve a roma népesség integrációját segítsék.
- Az említett projekt fő célkitűzése, hogy a nehéz helyzetben lévő gyermekek és családjuk számára kreatív, ismeretbővítő, figyelemfelhívó programok során ismereteket
K
■c -c
£ ■c c
nyújtsunk az internet lehetőségeiről, veszélyeiről - hangsúlyozták a Zöld Élettér Egyesület munkatársai.
A „képzőművészeti" pályázatot is azért hirdették meg a közelmúltban, hogy a gyermekek figyelmét felhívják a világháló veszélyeire és a korosztályukat meglehetősen érintő internetfüggőségre. A beérkezett alkotások valóban nem hétköznapi mó-
don értelmezik a netezés rizikóit. A kiállítás megnyitóján a legeredetibb munkák készítői jutalomban is részesültek. Első helyezett Szieber Laura és Vajas Dorina, második Baranyai Fanni és Kohári Veronika, harmadik Máté Viktória lett. A különdíjat Prukker Kira érdemelte ki.
Sz.Zs.
2014. december 4.
IMEOIA
KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László, Szabó Zsófia, Varga Mónika. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: Fülöp Anita. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
Zöld Élettér Egyesület: Net-kontroll? Like!
2014. december 4.
Kanizsa - Gazdaság
Összefogás a vidékfejlesztésért a minőség jegyében
A Pannon Egyetem elkötelezett abban, hogy a több városra és régióra kiterjedő hálózatában együttműködjön az érintett városokkal és régiókkal a vidékfejlesztésben. Ez a közös munka minden alaptevékenységére (oktatás, kutatás, innováció), valamint szervezetfejlesztésére is kiterjed. A kapcsolódó feladatok meghatározására az érintett vezetők, képviselők és polgármesterek részvételével értekezletet tartottak Veszprémben a Pannon Egyetemen.
Az értekezleten részt vett dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, továbbá Nagykanizsa polgármestere, Dénes Sándor, illetve Veszprém, Keszthely, Pápa, Zalaegerszeg és Tata városok polgármesterei, valamint az egyetem rektora.
Dr. Palkovics László államtitkár beszélt az érintett szereplők együtt-
működésének fontosságáról, valamint azokról a gazdasági fejlesztési lehetőségekről, amelynek eredményeként a vidéki városok megtarthatják a fejlesztésükhöz szükséges szakembereket. Hangsúlyozta a vállalati K+F tevékenység, a kis- és középvállalkozások fejlesztésének fontosságát, a vállalatok bevonását a képzésbe, az innovációt műszaki, agrár és társadalmi területeken. Kiemelte, az új felsőoktatási stratégia a hatékony vállalati környezet megteremtésének fontos eszköze.
A Pannon Egyetem fő feladatai között jelölte meg a vidékfejlesztést, amellyel az innovációs folyamatokat, a régió versenyképességét támogatják. Ehhez az elmúlt években kidolgozta a Magyarországon egyedi hálózati-mátrixos szervezeti modelljét, amelynek megfelelően minden működési helyszínén az intézmény teljes szakmai háttere rendelkezésre áll, az érintett városokkal folyamatos és hatékony az együttműködés,
hangsúlyozta Dr. Friedler Ferenc rektor.
A résztvevő polgármesterek megállapodtak abban, hogy megalapítják a Pannon Városok Szövetségét, amelynek célja a felsőoktatási és innovációs tevékenység összehangolása és továbbfejlesztése az érintett városokban. A szö-
vetség első elnöke, Porga Gyula ,Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere. Az értekezlet keretében előadást tartott Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet-Európai üzletfejlesztési igazgatója a gazdaságfejlesztés lehetőségeiről.
Kanizsa
Fókuszban a kis- és középvállalkozások finanszírozása
A KA-VOSZ Zrt., a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének hétfőn városunkban tartott rendezvényén a kkv szektor számára elérhető kedvező hitellehetőségekről és az elkövetkezendő években várható EU-s pályázati forrásokról kaphattak tájékoztatást a megjelentek.
Elsőként Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte a konferencia résztvevőit. Szavaiban hangsúlyozva, hogy az unióból érkező támogatások nagy része, több mint 60 %-a a gazdaságba áramlik majd az elkövetkezendő időszakban, minderre pedig „a vállalkozások már régóta várnak."
Dénes Sándor köszöntőjében arra utalt, hogy a magyar gazdaság jövője - elsősorban - a kis- és középvállakozásokon múlik.
- A GDP közel SS %-át a kkv-k teremtik elő. Ezek a vállalkozások munkahelyteremtése pedig nagyon fontos az egész országban, Nagykanizsán szintén. Éppen ezért segítenünk kell
őket, akár ilyen fórum révén. Érezniük kell a kkv-knak, hogy a kormányzat, a megye és az önkormányzat is támogatja őket -fogalmazott városunk polgármestere.
Dr. Farkas Imre, VOSZ társelnöke összegzőjében a szakmai rendezvény fontosságáról szólt, Polgár András, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség vezető stratégiai tervezője pedig azokról az uniós forrásokról, amik a gazdaság fejlesztését célozzák meg. Ugyanis ezekkel -mint Polgár András ki is emelte -a gazdaság vérkeringésének élénkítése és a foglalkoztatás növelése a kormány hosszútávú célja.
Szép Zoltán, a KA-VOSZ fejlesztési igazgatója a Széchenyi Kártya Programról közölt információkat.
Elmondta, a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott program keretein belül hat különböző hiteltermék közül választhatják ki a vállalkozások a finanszírozási igényüknek megfelelő konstrukciót. Sok más mellett arról is beszélt Szép Zoltán, hogy a kártya által kínált hitelek iránt nem
csökken az érdeklődés, a kihelyezett hitelek összege meghaladja - ma már - a 136S milliárd forintot, illetve, hogy a kormány S százalékpont kamattámogatást biztosít bizonyos típusú, Széchenyi-kártyához kötődő hitelekhez.
- Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában érintette, hogy 2010-ben szemlélet- és
irányváltás következett be az országban. Kelet felé kezdett nyitni a kormányzat, új piacok felkutatása miatt. - Továbbá párbeszéd kezdődött a kormány és az MNB közt, illetve strukturális reformok is elindultak - fogalmazott Dr. Parragh László. Hozzátéve: mindez a gazdaság igényeit szolgálja.
Kanizsa
Adventre készülődvén
Az Életmeder Alapítvány múlt csütörtöki előadása ezúttal a hamarosan eljövő advent jegyében zajlott a Voke Kodály Zoltán Művelődési Házban.
Szókéné Hajduk Andrea bevezetőjében a népszokásokról szólt, majd a „várakozás, az eljövetel" ünnepéről, az adventről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Kiemelte az éppen hétvégén aktuális advent első vasárnapját, amely nemcsak az adventi időszak kezdete, hanem ezzel a jeles nappal kezdődik a keresztény egyházi év és a karácsonyi ünnepkör is.
S hogy a készülődésnek kézzel fogható eredménye is legyen, a program folyamán Mikolás Zol-tánné virágkötő segítségével a résztvevők adventi koszorúkat készítettek, felkészülve a vasárnapi első gyertyagyújtásra.
Az újabb érdekes és hasznos program a Ligetvárosban szociális rehabilitációs fejlesztésének (NYD0P-3.1.1/B2-13-K2-2013-0002) köszönhető, amelynek keretében a projektben résztvevő konzorciumi partnerek tevékenységeként közösségi programok valósulnak meg.
H.T.
december 4. ^^^j^T
1-
Ovifoci pálya a legkisebbeknek
Kanizsa - Önkormányzat
foci pálya a legkisebt
Befejezéséhez közeledik a műfüves ovifoci pályák építése városunk négy óvodájában. A Kertvárosi, az Attila, a Kossuth és a Corvin utcai Hétszínvirág Óvoda kisgyermekei hamarosan birtokukba vehetik a 6 x 12 méteres multifunkcionális pályákat.
Közgyűlési sorok
Társadalmi megbzatásból főállásba
Tóth Nándor, városunk társadalmi megbízatású alpolgármestere december elsejétől már főállásban látja el feladatait.
Az ehhez szükséges rendeletmódosítást a legutóbbi közgyűlésen tárgyalta a testület. Az előterjesztésből kiderül a főállású alpolgármester javadalmazása is, amely a polgármesteri illetmény 80%-a, azaz 598.300 Ft. Tóth Nándor továbbá főállású alpolgármesterként - havonta - költségtérítésre is jogosult, ami a havi „bérének" 15 %-a, pontosabban 89. 745 Ft.
Mint ismeretes, Karádi Ferenc alpolgármester javadalmazása 598.000 Ft, költségtérítése 89.745 Ft, Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere pedig 747.900 Ft-ért, valamint a 112.185 Ft-os költségtérítésért dolgozik havonta.
Módosítják a
településrendezési
tervet
A közgyűlésen elfogadták a településrendezési terv módosítására vonatkozó javaslatot, melynek értelmében a Kemping utca déli irányú meghosszabbításában tervezett gyűjtőút és a Hala-
dás utcától délre tervezett kiszolgáló utat törlik a rendezési tervből, valamint 15 méter széles kiszolgáló utat létesítenek.
A Kemping utca déli irányú meghosszabbításában tervezett gyűjtőút és a Haladás utcától délre tervezett kiszolgáló utat törlik a rendezési tervből. Az út eltörlésével néhány tervezett út-kapcsolat nélkül maradna, de az ezen a területen található ingatlanokat egy vállalkozó vásárolná fel, így az útkapcsolat hiányának a problémája megoldódik.
Az Alsó Szabadhegyi utca és a Szabadhegy utca között található önkormányzati tulajdonú ingatlan, melyek kiépítetlen útként funkcionálnak ezért, egy 15 méter széles kiszolgáló utat létesítenek. A tervmódosítás becsült költsége 80 ezer forint és nem érinti a településszerkezeti tervet.
2015-ben is lesz Város napja
A jövő évben április 24-25-én kerül megrendezésre a Város Napja programsorozat.
A kétnapos ünnepség megszervezésére idén is pályázatot ír ki az önkormányzat. A szabadtéri programok - ahogy az erre vonatkozó előterjesztésből tudható - az Erzsébet téren lesznek majd. Ezekre
Az önkormányzat az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány által meghirdetett pályázaton sikeresen szerepelt, s ennek köszönhetően a 36 millió forint összköltségű beruházás 12 millió forint önrész vállalásával megvalósulhat.
Az MLSZ óvodai országos programjának az a célja, hogy már a legkisebb korosztályt is az egészséges életre, a mozgás szeretetére nevelje, egyúttal biztosítsa a sportoláshoz szükséges optimális feltételeket. Az Ovi-Foci Program kapcsolódási pontot talált az óvodás szakmai programmal. Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tagja 2011 elején megalapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt, melynek célja, hogy országszerte, illetve a határon túli magyar lakta terüle-
évek óta, így most is, bruttó 7 millió forintot szán a városvezetés, az egyéb költségek fedezésére (sok más mellett a testvérvárosi delegációk szállására, étkezésére, az ünnepi közgyűlés megtartásával kapcsolatos anyagiakra) pedig bruttó 5 millió forintot.
Használatba adják a PIÉRT raktárt
A közgyűlésen elfogadták a Zrínyi utca 31. szám alatt található volt PIÉRT raktár térítésmentes használatba adására vonatkozó határozati javaslatot. A raktár használatát a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. kérte az önkormányzattól.
A 220 négyzetméter alapterületű épületet irattár és a közfoglalkoztatás tárgyi eszközeinek tárolása céljára szeretnék használni, melyet a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Csoport támogat. Az épület használatba adása határozott és határozatlan időre történhet. Az első alkalomra a használatba adást az ingyenes használati szerződés megkötésétől számított 5 éves határozott időtartamra javasolják.
Több helyütt szükség volna felújításra
A közgyűlés előtt terítéken volt az a lista is, amely részletesen tartalmazza jövő évre vonatkozóan hol, mikor, s mely intézményben, mit kellene felújítani.
teken a közszféra támogatásával, valamint a magántőke bevonásával, a lehető legtöbb óvodában biztosított legyen a program elindítása. Jövőbeni célja pedig az, hogy az állam jogi és adminisztratív támogatásával Nemzeti OviFoci Programmá válhasson. A pályázat révén az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben, szakszerű oktatás keretében biztosítsák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését. A pályák mérete a legkisebbek méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályák töredéke, mégis ugyanakkora tömeget képes mozgósítani a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái.
B.E.
Gyakorlatilag a város összes óvodájában, iskolájában van olyan dolog, amire ráférne a modernizálás. Sok helyütt a fűtés, a tetőfelújítás vagy épp a nyílászárócsere szükségeltetik, ám akad olyan iskola, ahol a vizesblokk is rekonstrukcióra szorul. A kulturális intézmények némelyikében szintén lenne mit javítani: például a Képzőművészetek Házának komplett tetőhéjazatá-nak cseréje is elkerülhetetlen.
Ezen esetekben a költségek aktualizálása, felülvizsgálata - a közgyűlési döntés értelmében - el is készül, a tervdokumentáció, a tervezői költségbecslés szintúgy. Majd a konkrét tervek és a költségkalkulációk ismeretében a végleges felújítási javaslat is. A tervezési feladatokhoz szükséges 8.500.000 Ft a jövő évi költségvetésben biztosított.
Közegészségügyiberendezésekről döntött a testület
Több tucat kutyapiszok-gyűjtő edény kerül elhelyezésre a város különböző pontjain.
Erről is tárgyalt a legutóbbi soros ülésen a képviselőtestület. Az előterjesztésből tudható, hogy az említett ürülékgyűjtő-berendezések - nem mellesleg a majdan létesítendő további kutyafuttatók - elhelyezése is a lakosság véleményének figyelembe vételével történik. A létesítményeket az ebrendészeti hozzájárulásokból befolyt összegből finanszírozza az önkormányzat.
2014. december 4.
Kanizsa - Vetélkedő
Kárpát-medencei kulturális
és művészeti vetélkedő Zala megyei fordulója
A Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) Zala Megyei Tagozata és a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében rendezték meg az Idősek II. Kárpátmedencei kulturális és művészeti vetélkedőjének Zala megyei fordulóját a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
A vetélkedőn ének, hangszeres zene, vers, próza, színielőadás tánc és egyéb kategóriákban, valamint a kézművesség területén mutathatták be a nevezők tehetségüket. A megjelenteket Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság kabinetfőnöke köszöntötte. Elmondta, a rendezvénnyel az a céljuk, hogy alkalmat teremtsenek arra, hogy az élet szeretetét át tudja adni az
idősebb generáció a fiataloknak. Az idei programsorozat pedig annyiban új a tavalyihoz képest, hogy már nem csak határon belül, hanem határokon kívül, egy Kárpát-medencei programsorozatban gondolkodva a történelmi Magyarország vidékén is rendeznek hasonló típusú rendezvényeket.
Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke azt hangsúlyozta, fontos, hogy az idősebb nemzedék átadja az élete során szerzett értékeket és tapasztalatokat a fiatalabbaknak.
- Önök, amikor megmutatják, hogy mire képesek egy kisebb közösségben, akkor nem csak mások szórakoztatására teszik ezt, hanem azért is, hogy megmutassák a jövő generációjának, milyen hagyományaink vannak, milyen óriási kulturális kincs birtokában vagyunk.
Ezt kell továbbvinnie a mi és az utánunk következő generációnak. Ez óriási felelősség és tett is egyben - vette át a szót Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.
Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta, a 21. század közösségei szembesülnek igazán azzal a nehézséggel, hogy miként tudják megőrizni az értékeiket.
- Azzal kell szembesülnünk, hogy az identitásunkat adó énekek, népdalok, táncok, versek, tehát őseink kincsekkel teli tarisznyája, mintha háttérbe szorulna és mintha ismeretlenek lennének a következő generáció számára - hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, a közösségi létezésünk egyik alapfeltétele az, hogy megbecsüljük és tiszteljük egymást és ezen keresztül megismerjük örökségünket.
Kocsis József SZIME elnökének beszédét követően vette kezdetét a vetélkedő, melyben egyéni és csoportos produkciók is voltak. Továbbá a szakmai zsűri értékelte a művelődési központ előcsarnokában kiállított alkotásokat is.
Az Idősek II. Kárpát-medencei kulturális és művészeti vetélkedője Zala megyei bemutatójának eredményei - kategóriák szerint. Vers kategória: 1. Czernák Ferenc Lajos - Arad megye, Lippa, 2. Fülöp Katalin - Zalaegerszeg, 3. Végh Tiborné - Bocska. Különdíj: Olasz Lajosné - Zalakomár, Idősek Otthona. Próza, színi előadás: 1. Vajda József Népdalköri Egyesü-
let, Gellénháza - Szüret című produkció, 2. Kórház Nyugdíjas Klub, Nagykanizsa - A kocsmában című jelenet, 3. "Mura" Amatőr Színjátszó Csoport, Murakeresztúr - Káposztasavanyítás. Egyéni ének: 1. Sulyokné Nagy Erzsébet, Nagykanizsa, 2. Nagy Valéria, Nagykanizsa, 3. Megyesi Zoltán, Újudvar. Csoportos ének: 1. Rozmaring Asszonykórus, Murakeresztúr 2, VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Kodály Zoltán Énekkar, Nagykanizsa, 3. Aranykorúak Nyugdíjas Klub, Cserszegtomaj. Különdíj: Gellénházi Férfikar. Egyéni hangszeres zene: 1. Stefán Ferenc, Balatonszentgyörgy - tárogató, 2. Bacskay Zoltán Sándor, Nagykanizsa - basszusgitár, 3. Körmendi András, Nagykanizsa -szájharmonika. Csoportos hangszeres zene: 1. Csillag Citera Együttes, Nagykanizsa, 2. NORTON Zenekar, Zalaegerszeg. Egyéb kategória: 1. Balogh Géza, Zalaegerszeg - akrobatikus jóga, 2. Ács Lászlóné, Nagykanizsa - pantomim. Alkotóművészet: 1. VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Fafaragó Szakköre, Nagykanizsa, 2. A Hevesi Sándor Művelődési Központ Népi Díszítőművészeti Műhelye, Nagykanizsa, 3. Németh Márta, Zalaszentmihály.
Valamennyi kategória 1. helyezettje továbbjutott a Pécsett - 201S tavaszán - megrendezésre kerülő regionális bemutatóra.
V.M.
Újra megérkezik az Adomány Expressz a Plázába
A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete és a Kanizsa Plaza Bevásárlóközpont közös jótékonysági akciója 2014. december 5-én indul. A szervezők a Plázában működő Gyűjtőállomáson várják a tartós élelmiszer, játék-, könyv-, és egyéb ajándék felajánlásokat, az adományozók pedig nyereményjátékon vehetnek részt.
A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete és a
Kanizsa Plaza Bevásárlóközpont 2012 decemberében indította útjára első alkalommal az Adomány Expressz elnevezésű jótékonysági akcióját. Az Adomány Expressz sikerességét bizonyítja, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén decemberben is több plaza bevásárlóközpontban nyílnak meg az Adomány Expressz gyűjtőállomások. A szervezők idén is várják a segítő szándékú emberek felajánlásait. Akinek van jó állapotú, feleslegessé vált játéka, könyve vagybármilyen más aján-
déktárgya, látogasson el a Kanizsa Plazában felállított gyűjtőállomásra, ahol leadhatja felajánlását. A szervezők örömmel fogadják a tartós élelmiszer adományokat is.
Az összegyűjtött adományok ebben az évben a nagykanizsai Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,va-lamint a Családok Átmeneti Otthona gyermekeihez, továbbá gondozásra szoruló rászoruló idősekhez jutnak el, szebbé varázsolva számukra a kará-
csonyt. Az adományokat házhoz viszi az Adomány Expresz-sz. A Gyűjtőállomáson adományt leadók köszönetképpen felajánlásukért egy lepecsételt „vonatjegyet" kapnak, melynek sorszámával nyereményjátékra regisztrálhatnak a plaza face-book oldalán.
Az Adomány Expressz Gyűjtőállomása a Kanizsa Plazában 2014. december 5-17. között várja a felajánlásokat, hétköznapokon 12-18 óráig, hétvégén 10-18 óráig.
december 4. ^j^j^T
"1 Kanizsa - Oktatás
PENdroid döntő a kanizsai kampuszon
A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN) által útjára indított PENdroid országos középiskolai informatikai verseny helyszíni döntőjére került sor a kanizsai kampuszon, ahová az ország minden részéről érkeztek.
A diákokat és felkészítő tanáraikat a Felsőoktatásért Alapítvány elnöke, dr. Jaskó Szilárd köszöntötte, majd dr. Birkner Zoltán, a nagykanizsai kampusz igazgatója fordult a verseny résztvevőihez.
- A mérnök-informatikus diploma ma a piacon érték tekintetében közel van az aranyhoz. Szeretném Önöket bíztatni, hogy ne mondjanak le a terület iránti érdeklődésükről, mert a piac nagyon pozitívan árazza be ezt a tudást, mely magas kezdő fizetést, nagy társadalmi presztízst és várhatóan nagyon jó elhelyezkedési lehetőségeket kínál - hangsúlyozta a kampusz igazgatója. Hozzátette, amikor a tovább-
tanuláson gondolkodnak, ezeket a szavakat idézzék majd fel, hiszen nagyon jó úton járnak.
Ezt követően a HVG felsőoktatási rangsorát ismertette, melyen a hetven felsőoktatási intézmény között a Pannon Egyetemet a hatodik helyen szerepel. - Amikor azt mondom magunkról, hogy jó egyetem vagyunk nem túlzok, mert a piac is annak lát bennünket. És van még egy nagyon fontos momentum, az oktatói minőségben a harmadikak vagyunk, ez azt jelenti, hogy olyan oktatók dolgoznak a Pannon Egyetemen, akik ma Magyarországon a csúcs elit egyetemi oktató kategóriába tartoznak. A jövőjüket ez fogja meghatározni - emelte ki dr. Birkner Zoltán.
A nagykanizsai döntőt két online forduló előzte meg. A versenyfelhívást 2-4 fős csapatok számára írták ki. A tudásukat pedig az androidos programozás területén mérhették
össze. A verseny célja az adott korosztály fejlesztése és versenyeztetése az androidos okos telefon programozás és a játékfejlesztés területén, valamint junior tagként történő be-csatlakoztatásuk az egyetemen futó PENdroid programba. Ezzel is szeretnék javítani a felnövekvő korosztályok informatika iránti szeretetét és elköteleződését. A verseny lehetőséget biztosított a diákok számára, hogy szakmai iránymutatás és segítség mellett szélesítsék és elmélyítsék tudásukat az applikáció fejlesztés területén.
A középiskolák jelentős részében nincs Java/Android oktatás, ezért fontos, hogy az előselejtező egy tanítási feladatot is ellásson, amelyet tananyagokkal támogattak. A felhívásra húsz középiskolai csapat, száz fővel jelentkezett az ország minden részéről. A két online forduló után választották ki a legjobb tíz csapatot, akik a helyszíni döntőn
mérhették össze tudásukat és mutathatták be saját fejlesztésű programjukat, valamint egy helyben elkészítendő versenyfeladat is várt rájuk.
Az országos döntőbe két kanizsai csapat is bejutott, mindkettő a Cserháti Sándor Szakközépiskolából. Az egyik csapat a Cseri-droidok, a kiemelkedő 5. helyezést érte el.
A versenyző csapatok többségét végzős, informatika szakképzésben részvevő diákok alkották. A Cserhátiban külön foglalkozás keretében történt a felkészítés, az egyéni gyakorlás mellett - tudtuk meg.
A döntős kanizsai csapatok ösz-szetétele. Cseri-droid: Aradi Róbert 10A, Hervai Dávid 10A és Széphegyi Dániel 9C osztályos tanulók, felkészítő tanár: Gábris Jácint. Csery Bean: Hajmási Bálint 12D, Jakab Péter 12D és Zalavári Csaba 14C osztályos tanulók, felkészítő tanár: Tanczenberger Szilvia.
V.M.
TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0340 „Kultúra kicsiknek-nagyoknak"
LEZÁRULT A KANIZSAI KULTURÁLIS KÖZPONT „Kultúra kicsiknek-nagyoknak" ELNEVEZÉSŰ, KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RÉSZVÉTELE A TANÓRÁN KÍVÜLI NEVELÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁBAN PROGRAMJA
9
SZÉCHÉNYI TERV
A Kanizsai Kulturális Központ 2013-ban 24 999 960 forint uniós támogatást nyert a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0340 „Kultúra kicsiknek nagyoknak" - Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli feladatok ellátásában - című pályázatával az Új Széchenyi Terv keretében.
A kivitelezés ideje: 2013.06.1S. -2014.08.1S.
A projekt céljául azt tűztük ki, hogy a projektet megvalósító közművelődési intézmény és a projektben közreműködő oktatási, nevelési intézmények jobban megismerjék egymást, a projekt során megvalósuló szakkörök, táborok segítségével a gyermekek hasznos szabadidő eltöltésben vegyenek részt. Ez a folyamat előremutasson és hosszabb távon is működőképes legyen. A projekt során először négy szakmai tábor valósult meg a Balaton mellett, melyben 4x24 fő vett részt. A táborokban a résztvevők ízelítőt kaptak azokból a lehetőségekből, melyek a szakkörök formájában számukra elérhetővé válik. A táborok bentlakásos formában, S nap 4 éjszaka időtartamban zajlottak szakemberek irányítása mellett. A résztvevők sokféle kézműves, táncos és önismereti foglalkozásokon vehettek részt. 2013 őszétől elindítottuk valamennyi tervezett szakkört, melyeket teljes létszámmal, teljes óraszámban sikerült is lebonyolítani. A huszonhétféle szakkörhöz tematika is készült, melyek segítségével az oktatók megvalósították a vállalt feladatokat. A projekt során az alábbi szakkörök, témanapok, táborok valósultak meg, az együttműködési szerződést aláíró intézmények szerinti csoportosításban: Szivárvány EGYMI
néptánc 48 óra, önismeret fejlesztés 48 óra, témanapok: komplex hagyományok napja 8 alkalom x 3óra
Nagyrác úti óvoda
kézműves 20 óra, Ritmusra - mondókák gyermekeknek, nyelvi kompetenciafejlesztése 24 óra, Bajcsai Tagóvoda
kézműves 20 óra, Ritmusra - mondókák gyermekeknek, nyelvi kompetenciafejlesztése 24 óra, Kiskanizsa-óvoda
kézműves 20 óra, Ritmusra - mondókák gyermekeknek, nyelvi kompetenciafejlesztése 24 óra, Népi játék-tánc 24 óra, Kiskanizsa Iskola
Kézműves 48 óra, Néptánc szakkör 48 óra, Népek kultúrája- kulturális sokszínűség 48 óra Témanapok: Beavató színházi, zenei előadás 3alk, Tánc-kézműves tábor S nap x 7 óra, Batthyány Lajos Gimnázium zenepedagógiai órák 24 óra, Kézműves foglalkozások (hagyományőrzés)24 óra, múzeum-pedagógiai órák 24 óra Képzőművészeti szakkör 48 óra, Moderntánc tábor Snap x 7óra, Thúry György Tagintézmény Pályaorientációs ismeretek 24 óra, Kézműves foglalkozások, készségfejlesztés 48 óra, Kézműves foglalkozások - hagyományőrzés 24 óra, Önismereti tábor Snap x 7óra, Csány László Ált. Iskola Önismereti-színjátszó tábor: Snap x 7óra, Szín-játssz-szó 48 óra, kézműves 48 óra, Népek és kultúrák az internet világán keresztül 24 óra, Digitális írástudás 24 óra,
Témanapok: Beavató színházi, zenei előadás 3 alkalom,
Zrínyi Miklós ÁMK
Témanapok: Beavató színházi, zenei előadás 3alk, táncok világa 48 óra, zenélde-tambura szakkör 48 óra Csány L. óvoda
kézműves foglalkozás 20 óra, Mesék világa 20 óra.
A szakkörökön elkészített tárgyakat a gyermekek megkapták, munkáikat kiállítások keretében társaik és a nyilvánosság is megismerhette. A táncos zenés foglalkozásokon részt vevők bemutatókat tartottak, ahol számot adhattak az elsajátított tudásanyagról. Ezek már nem képezték a projekt részét, de jelzik sikerét. A projektnek - most már állíthatjuk - sikeres a kimenete. Minden szakkör és foglalkozás sikeresen lezajlott. Az ősz folyamán ezek közül több újból elindult illetve folytatódott. Az intézmények közötti kapcsolatok szorosabbak, több a közös program, az egyeztetés. A partnerszervezetek szívesen fogadják kezdeményezéseinket, illetve könnyebben kérnek segítséget.
Tóth István projektmenedzser
MAGYAR0RSZAG MEGUJUL
2014. december 4.
Kanizsa - Krónika
f
A megelőzés a legfontosabb
Az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás segítségével megelőzhető a cukorbetegség -hangzott el a november közepén a Kaposváron megtartott „Diabétesz Világnapi" rendezvényen, ahol a Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesületének 30 fős csoportja is képviseltette magát, elnökük, Jaskó József vezetésével.
Mint az az egyesület beszámolójából kiderül, az eseményen résztvevő s a betegségben érintett szervezetek neves orvosi szaktekintélyek előadásaiból tájékozódhattak a cukorbetegséggel kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról. Az előadók mindegyike leginkább azt hangsúlyozta ki, hogy a diabétesz esetén is a prevenció a legfontosabb: megelőzni a beteg állapotának romlását és a szövődmények kialakulását, hiszen a szív- és érrendszeri veszélyek, a veseszövődmények és a szemészeti problémák a cukorbetegség velejárói lehetnek.
Azonban sok az olyan diabéte-szes is, aki nem tud a betegségéről, csak más jellegű problémák vizsgálatakor derül ki, hogy ő is érintett. Éppen ezért szükségesek -mindenkinél - a szűrővizsgálatok: a vércukormérés, a zsírszázalék mérés és az évenkénti laborvizsgálat. Ugyanis a II. típusú betegek egy részénél visszafordítható a betegség, ha időben fény derül rá.
Hat kórus hálaadása Kiskanizsán
Már a hatodik alkalommal megrendezett Cecília kórustalálkozó előtt, a Krisztus király vasárnapi misén érződött, énekelni szerető, imádságos hívek jöttek el.
Dr. Páhy János plébános bevezetőjében utalt rá, a Sarlós Boldogasszony templomban első ízben énekelt a piarista Citerácska kiskó-rus. Műsorukban felcsendült egy
tán kiegészítésre szorul Szent Ágoston híres mondata: Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik. -Hát, még aki táncra perdül! Pa-lestrinától a kortárs Marco Frisináig ívelt a következő, a Miklósfai Plébánia Metz László vezette kórusának repertoárja. A Piarista Iskola vegyeskara, a Mathia műsorán többek között Halmos - Sík műve, a Hogyha az Úr nem építi a házat is szerepelt. Karnagyuk Ráczné Bella Cecília volt, őt előző napi névnapja okán külön is köszöntötte a házigazda plébános atya. A Szent Imre kórus a Felsőtemplomból érkezett. Martonné Németh Mária vezetésével ritkán hallható misét énekeltek Johann Gustav Eduard Stehle 19. századi német szerzőtől. Két horvát Mária ének után a Szeretet himnuszát osztották meg velünk a Var-govics Józsefné által felkészített tótszerdahelyiek. Tulman Géza és Horváth Norbert készítette föl a kiskanizsai templom kórusát, záró Mária éneküket latinul és magyarul is elénekelték. Befejezésül az egész templom zengett a Szent Cecília himnusztól.
Ünnepi
rendezvények Zrínyi
halálának
évfordulójára
Zárt a
Remény program
14. századi montserrati zarándokének is. Táncra indító ritmusa halla-
A Zrínyi Miklós - Bolyai János Általános Iskola névadójának, Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulója alkalmából ünnepi rendezvényekkel emlékezett - tájékoztatta lapunkat Pallér Zoltán igazgató.
November 13-án Zrínyi élete és munkássága volt a témája az iskolai vetélkedőnek, majd november 18-án került sor a koszorúzásra és az emlékműsorra, valamint a Zrínyi Miklós élete és kora című rajzpályázat eredményhirdetésére. November 2S-én a Halis István Városi Könyvtárban diákjaik rendhagyó könyvtári foglalkoztatáson vettek részt, melynek témája a Szigeti veszedelem című mű nagykanizsai vonatkozásai, valamint Zrínyi utolsó évei és törökök ellen vívott harca volt.
Novemberben ért véget a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonában három éve zajló Remény program, melynek komplex célja az otthonban élő hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növelése, a gyermekek képességeinek fejlesztése és a családok önálló életre való esélyeinek növelése volt.
Turi Renáta, az intézmény vezetője beszámolt a projekt jóvoltából eddig megvalósult események hasznáról és az elért eredményekről:
- Úgy érezzük, a program elérte célját. Az eltelt három év alatt a kiköltöző családok legnagyobb része stabil életvitelt és lakhatást teremtett magának. A program segítségével három családunk albérleti támogatást kapott hat hónapra. A számtalan megvalósuló esemény közül a legnépszerűbbek a szabadidős foglalkozások, kézműves foglalkozások és közös főzések, valamint a kirándulások voltak. Nagyon fognak hiányozni azok a szakemberek, akik a Remény program jóvoltából dolgozhattak az otthonban, de reményeink szerint a jövőben majd önkéntesek pótolják azt a hiányt, ami a távozásukkal jelentkezik. A Nyitott Ház rendezvényekkel sikerült a helyi közösséggel megismertetni ezt az ellátási formát és talán az elfogadás irányába is nagyot mozdultunk előre. Ezt a célt szolgálták a különböző tréningek is. Köszönettel tartozunk a magyar és dán Vöröskeresztnek és a Velux Alapítványnak azért, hogy a programban a nagykanizsai otthon is részt vehetett.
Ismét remekeltek az Eraklin versenytáncosai
Három versenyen is parkettre léptek a klub táncosai az utóbbi időben. A kaposmérői és a zágrábi megmérettetés is - ahogy várható volt - éremesővel zárult, az Eraklin Táncklub javára - tájékoztatott Lekszikov Csaba, az egyesület vezetője, edzője.
A Magyar Táncsport Szakszövetség Szabadidősport Nyugat-Magyarországi Területi Bajnokságán kilenc páros képviselte Nagykanizsát, és öt kategóriában sikerült a területi bajnoki címet megszerezni.
A szombati versenyen a következő eredmények születtek.
Zalavári Csaba - Szollár Rebeka: Felnőtt latin kezdő: 1. hely, standard kezdő: 2. hely. Ruschel Krisztián -Hóbor Veronika: Junior2 latin kezdő: 1. hely. Buda Levente - Ruschel Petra: Junior1 latin haladó: 1. hely, standard kezdő: 2. hely. Koller József -Berner Léna: Junior1 standard kezdő: 1.hely, latin kezdő: 1. hely. Németh Gábor - Kocsis Edit: Senior1 latin kezdő: 2. hely. Angyalosi Mátyás Miklós - Illés Karolina: Gyerek1 latin kezdő: 2. hely, standard kezdő: 7. hely. Birkás Mihály - Darabos Anna Virág: Gyerek2 standard kez-dő:4.hely, latin kezdő: 6. hely. Lek-szikov András Zsigmond - Sipos Dorka. Gyerek2 latin kezdő: 7. hely, standard kezdő: 8. hely. Koller Norbert - Varga Lilla: Gyerek1 standard kezdő: S. hely, latin kezdő: 9. hely.
A X. Ametiszt Kupa klubközi táncversenyen Gyerek2 kategóriában kettő kanizsai páros indult. Müller Balázs - Jáger Laura Gyerek2 E standard kategóriában 12 indulóból az S. helyet szerezték meg, míg E latin kategóriában 9 indulóból 4. lettek. Benkő Dániel - Bognár Alexandra az E osztályt már maguk mögött hagyva a Gyerek2 D latin kategóriában először vettek részt, ahol a 4. helyet érdemelték ki.
(folytatás a 8. oldalon)
A Nagykanizsa és Térsége TISZK Nonprofit Kft.
tisztelettel meghívja Önt, 2014. december I1-én 16:4S órakor kezdődő
„Alkotó Ifjúság Galéria és Kávéház" (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér I.) kulturális programja keretében a Zala Megyei Gyermekotthon nagykanizsai diákjainak munkáiból összeállított kiállítás megnyitójára.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kanizsa - Krónika
2014. december 4.
(folytatás a 7. oldalról)
Vasárnap pedig pontszerző verseny került megrendezésre Horvátország fővárosában, Zágrábban. Az Eraklinosok külhonban is sikeresen képviselték Kanizsát. Horváth Gergő - Szabó Flóra GyerekI latin kategóriában I. helyezést értek el, csakúgy, mint standard kategóriában. Czippán Árpád - Szabó Kata Fanni Junior 2 D standard kategóriában arany érmet hoztak, míg latin kategóriában ezüstérmet szereztek. Lekszikov Csaba -Balassa Júlia Felnőtt standard B kategóriában a 4. helyezést érték el.
A táncosok felkészítését Lek-szikov Csaba és Balassa Júlia edzők látják el.
Mézes reggeli a Piarista Iskolában
renc lelkipásztor, majd a meghívón szereplő grafikára hívta fel a figyelmet. A gyökérzet Nagy-Magyarországot formázza, s mindannyian egy fát táplálunk. A testvér Farkas Ferenc énekegyüttes két darabja után a vendégek Vulpiusszal kezdtek: Szép dalra jöttünk össze. A helyszínhez és az adventhez illő énekek után ófrancia táncdal és Bárdos Tábortűznél című műve is felcsendült. A magyarkanizsai karvezető büszkén nevezte meg a Bricskán járok szerzőjét, kedves tanárát, a Kodály-tanítvány
November 21-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szervezésében a Piarista Iskola alsó tagozatosai mézes reggelin vehettek részt, helyi méhészek segítségével.
A programot ismeretterjesztő filmvetítés és játékos foglalkozás kísérte, melyen a mézkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek a gyerekek, majd falatozhattak is az édes eleség-ből.
Kórus a Csönd szép városából
Ahogyan a magyarkanizsaiak emlegetik szeretettel magukat és szűkebb pátriájukat. Szombat este a református templomban szűnni nem akaró tapssal fogadott koncertet adott a Cantilena kamarakórus, Tolnay Ilona vezetésével.
- Összeköt bennünket a nevünk, a nyelvünk és a zene szeretete - köszöntötte őket a házigazda, Hella Fe-
Szőnyi Erzsébetet. Majd egy hozzájuk közeli, nagybecskereki szülött, Petrovics Emil műve is sorra került, a Játszik a szél. Kodálytól a János köszöntővel mondtak köszönetet a vendéglátó énekegyüttes tagjainak. Végül három közös szám következett. Közülük a Símuljon mindig... kezdetű ír áldásból idézett a tapszuhatag után, mintegy forgatókönyvön kívül megszólaló Dénes Sándor polgármester: - Azt kívánom, az Úristen tartson a tenyerén mindnyájunkat, és találkozzunk ismét!
Mi mással zárhatnánk tudósításunkat, mint egy másik Kodály-tanítvány, Kokas Klára ide illő megfigyelésével: „Minden szép zenei hang elé a csönd illik. Kodály a tiszta éneklést egy másik énekhanggal hangolja az Énekeljünk tisztán gyakorlatokban. Megszólal egy hang, hozzá illeszkedik egy másik hang, együtt szólnak, hosszan kitartva. -Egymáshoz örömösödnek - mondta a nyolcesztendős Jutkám. A csöndből felbukkant hangból összhang éledt, az összhangból másik páros, a két hang eggyé simult, végül csönddé váltak."
Nyílt nap volt a Piaristában
Szép számú résztvevő előtt zajlott a Piarista Iskola idei első nyílt napja, melyre a gimnázium iránt érdeklődőket várták.
A vendégeket Nyeste Pál igazgató atya köszöntője fogadta, majd az iskola bejárása után megismerkedhettek az intézmény szokásaival, programjaival. A rendezvényt a diákok és tanárok közös túrabeszámolója zárta.
MEGHÍVÓ
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom Önt a "Kanizsai Tündérkertek" - "Magyarország legszebb kertjei" országos program zárókonferenciájára
Időpont: 2014. december 8. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme
(Nagykanizsa, Sugár u. S.)
10.00 óra Köszöntőt mond: Dénes Sándor, Nagykanizsa MJV polgármestere
10.0S óra A háztáji gazdaságok szerepe a vidékfejlesztés érdekében. Horváth István, kiemelt programokért felelős miniszteri biztos Földművelésügyi Minisztérium.
10.30 óra Dél-Zala - a legszebb kertek térsége. Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő.
10.3S óra Tájékoztató a „Legszebb kertek 2014" programról, a 201S. évi program ismertetése. Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag Város Önkormányzat alpolgármestere.
10.S0 óra A legszebb kertek bemutatása. Dr. Szabados Gyula programkoordinátor, Nagykanizsa MJV Önkormányzata. 11.1S óra Zárszó, elismerések átadása. Dénes Sándor polgármester. A rendezvényen a részvétel ingyenes!
További információ: dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, Nagykanizsa MJV Önkormányzata, e-mail: drszabados@gmail.com, telefon: +36 20 3990726
Dénes Sándor polgármester

NAGYKANIZSAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA
MEGHÍVÓ
„Fókuszban az innovációs források" konferenciára
Helye: Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz (8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 18.). Ideje: 2014. december 9. kedd 10.00 óra. Célja: a kis- és középvállalkozások információhoz jussanak a fejlesztési elképzeléseikhez bevonható forrásokról.
A rendezvényre tisztelettel várjuk! Kérjük, hogy részvételi szándékát 2014. december 8-ig szíveskedjék jelezni!
PROGRAM
09.30 10.00
Regisztráció Megnyitó, köszöntő.
Dr. Polay József, Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Zala megye lehetőségei az intelligens szakosodás tükrében Dr. Birkner Zoltán, Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának igazgatója H2020, EU-s innovációs források
Rabb Szabolcs, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. innovációs osztályvezetője A H2020 pályázói tapasztalatainak bemutatása
Kalcsú Zoltán, Pannon Novum Nonprofit Kft. innovációs menedzsere
Hatékony exportfinanszírozási lehetőségek az EXIM-től
Varga Balázs Péter, az EXIM Nyugat-dunántúli Regionális képviselet vezetője Zárszó Állófogadás
A rendezvény a NGMSZERZ/102/1/2012/Nagykanizsa sz. szerződés alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg.
10.10
10.35
11.00
11.25
11.50 12.00

N AGYKAN IUA tRESKEDIL-WI É IPARKAMARA
Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara 8800 Nagykanizsa, Ady u. 1., tel./fax: 93/516-670; tel: 93/516-671 E-mail: nakkik@nakkik.hu, honlap: www.nakkik.hu
2014. december 4.
DECEMBER 12-13.
Családi Hétvége
Hevesi Sándor Művelődési Központ
Detember 12, 17 óra NYITOTT SZÖVŐ ÉS FOLTVARRÓ BEMUTATÓ 17 áru „NÉGY ÉVSZAK"
Brodaranl Lukács Mária terinészel fu [ó; n.aíc kiüliiiása V., --Á : íj;: :"''I''''I I íj a Ál-.''. v.v K ■ ISttpttHt
íit
December 13. IS óra A K1SKANIZSA1 PIPITÉR ÓVODA GYERMEKEINEK ADVENTI MŰSORA
.I.HN^ÓhQ/ nézeskl .1.1 Biinfnh''i Andrea O^ll''-.''::.''.í
karácsonyi ajándékok
16.30 óra
ARANYKAPU ZENEKAR KONCERTJE
Gyermekdalok, mondókák élő zenei kíséretlcl 0-7 eves gyenaekeknek éa szüleiknek Belcpűdij: 700 Fi: Baba-mama jegy: 1 200 Fi
Medgyaszay Ház
December 13. V -13 óra KÖZKÍVÁNATRA! BÖRZE - Ov/i-Télí gyerekruha, Játék
Használt babi-, gyerek-, lini- ís kisinanianjhik, jáEíkok, t\:K:!i''k.''.re Aaek, ki^-Tií .i kellékek v r:i ís cserije, Relcpes ingyenes!
ZfíJKI kapunyitás, 21.00 eWienekar 21 ára 30V KONCERT + MEGLEPETÉS ELÖZENEKAR
Bclcpckltj: elővételben: ( íiOO Ft. az clóadás napján: I 990 Ft ínformáció: 06-30/894-26Í3
Kanizsa- Hirdetés
HÖLGYKLUBJA 2014. KARÁCSONYÁRAISMÉT ADOMÁNYGYŰJTÉST SZERVEZ a Zala Megyei Önkormányzat Nagykanizsai Gyermekotthonának
Gyermekruhát és gyermekcipőt (6-18 éves korig), játékokat, filmeket, CD-ket, gyermekbizsukat, édességeket, mesekönyveket, kötelező olvasmányokat, udvari és beltéri mozgásos játékszereket, társasjátékokat. A gyermekotthonokban lakóknak különösen szükségük van: háztartási textíliákra (abroszok, konyharuhák, törülközők), iskolaszerekre (füzetek, tollak, színesek), mosó-, tisztálkodó- és testápolószerekre, valamint sportcipőkre. Pelnott holmit nem gyűjtünk!
A gyűjtés helye és ideje: 2014. december 8. (hétfő) - december 14. (vasárnap). Hétköznap 8-15 óráig, szombaton és vasárnap 8-11 óráig a Vásárcsarnok emeletén (az északi oldalon a Turkáló után) a 148-as helyiségben.
Köszönjük adományaikat!
a Szervezők
túségci:
IDŐSÜGYI TANACS
Függetlensés - Részvétel - Gondoskodás - Önmegvalósítás - Méltóság
www.60plus. hu
Használt baba-, gyerek-, tini- és kismamaruhák, játékok, babafelszerelések, kismama kellékek
vasara es csereje.
2014. DECEMBER 13. (szombat) 9-13 óra
Helyszín:
MEDGYASZAY HÁZ
(volt Régimozi épülete, 8800 Nagykanizsa, Sugár u. 5.)
ÍM. V
Asztalfoglalás az árusításhoz: 2.000 Ft/asztal Igény esetén a helyszínen gyerekjátszóház működik. További információ: 30/448-8800, kiss.zsanett@kanizsaikultura.hu
WTRa !
Belépés ingyenes!
12.13. NAGYKANIZSA
Medgyaszay Ház
RÉSZLETEK: 30T.HU
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 4.
Képviselői fogadóóra
Dénes Sándor, a 10. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2014. december 18-án (csütörtökön) 17 órától fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal Kiskanizsai Kirendeltségén (Nagykanizsa, Szt. Flórián tér 30.).
Gábris Jácint önkormányzati képviselő fogadóórájával kapcsolatos információ a 8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1. 1/7. számú irodában kérhető.
Marton István önkormányzati képviselő fogadóórát tart minden hónap utolsó szerdáján 16 órától 18 óráig a Halis István Városi Könyvtár kávézójában.
Kiadó önkormányzati bérlakások
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati bérlakásokról szóló 42/2007. (IX.25.), valamint a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelet alapján az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére.
I. Üres önkormányzati bérlakások
1. Bartók B. u. 10. E. lh III. em. 3.
2. Csengery u. 36. fsz. 4.
3. Fő u. 2. III. em. 3.
4. Fő u. 8. II. lh. II. em. 5.
5. Erzsébet tér 11/A. fsz. 4.
6. Kazanlak krt. 7/A. III. em. 11.
7. Rózsa u. 15. VII. em. 5.
8. Zrínyi M. u. 37. II. em. 4.
9. Zrínyi M. u. 43. fsz. 1.
10. Erzsébet tér 11/A. I. em. 7.
11. Csengery u. 117/11/C/2.
II. Nyugdíjasház
1. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/B. fsz. 1
Pályázatok benyújtásának határideje: 2014. december 19.
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) lehet benyújtani. Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók. A részletes pályázati hirdetményt Nagykanizsa Megyei Jogú Város internetes honlapján (www.nagykanizsa.hu), a Kanizsa TV képújságban, továbbá a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján tesszük közzé.
Alpolgármesteri fogadónap
Karádi Ferenc alpolgármester fogadónapját 2014. december 10-én (szerdán) tartja 8.30-12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában.
Színes programokkal teli Családi Hétvége a Kanizsai Kulturális Központban
Nem volt kérdés, hogy az év legmeghittebb ünnepét megelőző készülődésben, az adventi időszakban is családi hétvégével fogják várni a családok minden tagját a legkisebbektől a szépko-rúakig a Kanizsai Kulturális Központba. A Családi Hétvégék rendezvény-sorozatról Horváth-né Gelencsér Editet, a HSMK in-tézményegység-vezetőjét, a rendezvény fő koordinátorát kérdeztük.
- Mi volt az elképzelés a „családi hétvégék" rendezvény sorozat életre hívásakor?
- Szerettünk volna olyan programokat szervezni, amin a családok együtt vehetnek részt, közösen és nem utolsó sorban hasznosan töltik el együtt a hétvégéjüket. Ezért szolgálunk olyan komplex program mix-szel ezeken a hétvégéken,
amiken a kicsik, a szülők, a nagyszülők és a fiatalabb korosztály is talál számára érdekes programokat.
- Hogyan oszlanak meg ezzel a programok?
- Ez minden családi hétvégén más- és más szisztéma szerint zajlik és természetesen az adott hétvége programjai is befolyásolják. Ez évi utolsó Családi Hétvégénk december 12-13-ára, péntek estére és szombati napra esik, melyet a Medgyaszay Házba és a HSMK-ba szervezünk.
- Milyen rendezvényekre számíthatunk ez alkalommal?
- December 12-én, pénteken a HSMK-ban, 17 órai kezdettel a kézművesség iránt érdeklődőknek szövő-és foltvarró bemutató tartunk, illetve szintén 17 órai kezdettel nyílik meg Brodácsné Lukács Mária természetfotó kiállítása is. December 13-án, szombaton, dél-
után 1S órakor a Kiskanizsai Pipitér Óvoda lurkóinak adventi műsora tekinthető meg, majd a játszóházban karácsonyi ajándékok és mézeskalács készítés várja az alkotni vágyókat, Bánfalvi Andrea segítségével.
A Medgyaszay Házban december 13-án, szombaton reggel 9 órától második alkalommal kerül megrendezésre az Oszi-Téli Gyermekruha és Játék BÖRZE. Az első alkalom sikerén felbuzdulva - és természetesen az érdeklődő anyukák kérésének eleget téve - azt gondolom kijelenthetjük, hogy ez egy sikeres és hiánypótló kezdeményezés részünkről, melyet a jövőben is folytatni kívánunk majd.
A Bababörzét követően - szintén 13-án este - a fiatalabb, zene kedvelő korosztályt várjuk a Medgyaszay Házba, ahol 20 órai
kezdettel a 30Y zenekar fog koncertet adni. Az élő koncerthez a hangulatot meglepetés előzenekar fogja megteremteni, akinek a kilétét egyelőre nem szeretnénk elárulni.
- Hol tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők az Adventi családi hétvégéről?
- Mint ahogy azt mindig is szoktuk, plakátokat, szóróanyagot helyezünk el a város több pontján is. Ezen kívül a facebookon, ahol „KKK-Kanizsai Kulturális Központ" néven találnak meg bennünket, valamint a honlapunkon, a www.kanizsaikultura.hu név alatt is részletesen olvashatnak a programsorozatról. De természetesen a HSMK-ban és a Medgyaszay Házban működő információs pultoknál is szívesen adnak tájékoztatást a kollégák akár személyesen, akár telefonon.
KONCERT
REFORMÁTUS TEMPLOM Z014. DECEMBER 11.1BH
A koncert bevételét és az acíományokat a rászoruló gyermekek javára fordítjuk
Az adományokat ii malisul h eljuttathatja a Nagykanizsai Református Gyülekezet Alapítvány számlaszámára;
11749015-20032740
Szívesen fogadunk gyermekruhit, játékot, könyvet stb,, melyet a Református templomban (Nagykanizsa, Kálvin tér l.) 9-16 óra közön: fogadnak a segítők.
A Farkas Ferenc Zcric- és Aranymetszés AMI és a Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány rendezésében.
2014 december 4
Kanizsa - Hirdetés
Adventi koncert az Wx\ Alsótemplomban
Előadó: Nagykanizsa Város Vegyeskara
A műsor: Gounod: Messe Breve, Elgar: Ave Verum, Liszt: O, Salutaris Hostia, Rachmanyinov: Bogorodice Devo, Arvo Part: Bogorodice devo, Arcadelt: Ave Maria, Bruckner: Locus Iste, Palestrina: Adoramus Te, Rameau: La Nuit, Hajdu: Miatyánk, Kodály: Adventi ének. Időpont: 2014. december 6. 19.00 óra
A repertoár felöleli a különböző zenei korszakok egyházi kórusműveit. Szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket!
Legyen még szebb az adventünk!
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Megnyitottuk fűrészáru kis- és nagykereskedésünket!
Gerendák, pallók, deszkák, tetőlécek, hajópadlók, lambériák, OSB lapok különböző méretben és hosszban kaphatóak.
Tekintse meg kínálatunkat!
Ramda Kft. Nagykanizsa, Garay u.21.
(öntinenlal®
SEMPERIT S
Sawin O
GUMI-SZERVIZ
Téli gurniabrüncs akció!
(2014. október 23. - december 31.)
Nyitvatartás:
Hétfő -Péntek: 8-17 óráig, Szombat 8-14 áráig
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin. Alkotmány ll 146/A. Tel /fax +36 (93) 315-259 * mobil: +36 (30) 586-1997 e-mail kb.giiiniszerviz@treemail hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítése kerékszerelés, centírozás. futómű beállítás
IKosárnyi szeretet karácsonyra a ^Aíagnetíc JTlruháztól
Az ünnepek közeledtével azon gondolkoztunk, hogyan segíthetnénk a nehéz sorsú családokon. Amit mi adni tudunk, sajnos nem lesz elég valamennyi rászoruló számára, de a Magentic Áruház csapata azt találta ki. hogy lehetőségeihez mérten megajándékoz tiz családot, akik történetüket megírják.
Olyan Nagykanizsán és környező településein élő, gyermekeiket egyedül nevelő családok levelét várjuk, akik számára a karácsony nehéz körülményeik miatt a szeretet ünnepén sem szólhat a melegséget adó otthonról és az ünnep meghitt pillanatairól.
írja meg történetét, életkörülményeit, gyermekei mindennapjait a „Kosárnyi szeretet" Magnetic Áruház, 8800 Nagykanizsa, Magyar u. 166. címre.
♦ A levélben tüntesse fel nevét, címét, életkorát, (telefonszámát-ha van), hogy kapcsolatba léphessünkönneí. Beküldési határidő: 2014. december 10.
A történetüket megíró családok közül a Magnetic Áruház kiválaszt 10 rászoruló családot, akiknek egyenként 50.000 Ft értékű (Összesen 500.000 Ft összértékben} háztartási és tartós élelmiszert tartalmazó adománycsomagot ajándékoz. A kiválasztottakat 2014. december 15-ig értesítjük.
Ünnepi fogadás keretében 2014. december 19-én 17 órakora nagykanizsai Magnetic Áruházban adjuk át a szeretetkosarakat.
lEIIETOlEG. flOYEKEDEf, SIKER!
flogykíinii/oi Inkubátorház e/ Innováció/ Köxp
Bővebb információ:
Kanizsa - Ünnepváró
2014. december 4.
December 4., 11., 18. 10 és 11 óra KEREKÍTŐ - mondókás móka 0-3 éveseknek. Vezeti: Vajda Margit 0630/6160-847. Részvételi díj: 700 Ft. December 4. 17 óra "A lélek rejtelmei" előadássorozat. "MIT ÜZEN A TESTED?" - Dr. Buda László orvos, pszichológus előadása. Belépődíj: 1 500 Ft. December 5. 17.30 óra Világjárók klubja - EL CAMINO -személyes élmények a vándorlásról, vetített képes beszámoló. Előadó: Dr. Szinku Mihály állatorvos. A belépés díjtalan. December 6. 19 óra - Alsóvárosi Templom - NAGYKANIZSAVÁROS VEGYESKARÁNAK ADVENTI HANGVERSENYE. A belépés díjtalan.
December 7. 10.30, 14 és 16.30 óra KRIMI MIKULÁS - Izgalmak az ajándék körül. Belépődíj: a 10.30 órai előadásra 700 Ft, a 14 órai előadásra 1 000 Ft, a 16.30 órai előadásra 1 200 Ft. Szervező: Nagykanizsai Fúvós Zenekar. December 7. 10-12 óra MOHÁCSI GYAPJÚFONAL KÉSZÍTŐK BEMUTATÓJA ÉS VÁSÁRA
December 8. 15.30 óra Én hobbim sorozat - BÁNFALVI ANDREA MÉZESKALÁCS KÉSZÍTŐ KIÁLLÍTÁSA. Megtekinthető: december 20-ig. December 8. 19 óra Színház - Rátkai bérlet Bill Manhoff: BAGOLY ÉS CICA -színmű, az Orlai Produkciós Iroda előadása. Szereplők: Jordán Adél, Szabó Kimmel Tamás. Belépődíj: 3.500 Ft. December 10. 14 óra LAS VEGAS - vetített képes úti élmény beszámoló. Előadó: Dr. Nagy Árpádné. A belépés díjtalan. December 10. 19 óra A HATTYÚK TAVA - a Kijev City Balett előadása. Belépődíj: 3 900 Ft, 4 900 Ft, 5 900 Ft. December 11. 10 és 14 óra Gyermekszínház - Szepes Mária -BorViktor: PÖTTYÖS PANNI - zenés mesejáték, a Szabad Ötletek Színháza előadásában. 10 óra Vackor bérlet, 14 óra Hápi bérlet. Belépődíj: 700 Ft. December 11. 15 óra KARÁCSONYI AJÁNDÉKKÉSZÍTÉS ÉS MÉZESKALÁCS DÍSZÍTÉS. Szervező: a Városi Diákiroda. December 11. 17 óra GYÓGYNÖVÉNYEKKEL AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉÉRT -Szabó Gyuri bácsi, a bükkszentk-eresztesi fűvesember előadása. Minden jegy elkelt. December 11. 17.30 óra FINN-MAGYAR KARÁCSONY -filmes beszámoló. Szervezők: FinnMagyar Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ. A belépés díjtalan
December 4. 10 és 14 óra
Gyermekszínházi sorozat III. rész -JÉGVIRÁG - a Marica produkció előadása. Belépődíj: 800 Ft December 9. 9 óra NETEZZ TOVÁBB NAGYI!
Világít az adventi koszorú első gyertyája
Vasárnap karácsonyi díszbe öltözött az Erzsébet tér. A fény-szökőkút, a város karácsonyfájának díszei, a korcsolyapálya és az élő Betlehem a térre csalogatta a járókelőket.
Az idei első „gyertyát" Tóth Nándor alpolgármester „gyújtotta meg" a város adventi koszorúján. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.
Ünnepi beszédében Tóth Nándor felidézte advent történetét. Az adventi koszorúét a XIX. század közepétől jegyzik, amikor egy lelkész a fenyőgallyakból készített koszorúra 24 gyertyát rakott fel, s minden nap meggyújtott közülük egyet, így amikor elérkezett a karácsony, gyakorlatilag mind a 24 gyertya égett. A hagyomány elterjedt az európai országokban, így Magyarországon is. A II. világháború után némi
csorbát szenvedett advent ünneplése és tisztelete, viszont a 90-es éveket követően ismét rendszeressé vált. Gyakorlatilag mára a legtöbb családban, munkahelyen, intézményben készítenek adventi koszorút. Advent kezdete Szent András napjára, vagy az ahhoz legközelebb eső vasárnapra tehe-
tő. A következő vasárnapokon is meggyújtunk egyet-egyet a gyertyák közül, így karácsonyra mind a négy világít.
Az ünnepi köszöntő után Magyar Cintia karácsonyi dalokkal tette hangulatossá a várakozást.
B.E.
Egyedi karácsonyfadíszek és ajándékok karácsonyra
Kevesebb mint húsz nap van vissza karácsonyig..., legalábbis Farkasné Deres Andrea Kreatív karácsony elnevezésű honlapja szerint, melyen mindent megtalálunk, mely valamilyen módon a karácsonyhoz köthető, így dalokat, menüsort, filmeket és persze ötletes kreatív, egyedi személyre szabott ajándékokat, melyeket akár meg is rendelhetünk.
Mint ahogy már arról korábban olvashattak, a letenyei Farkasné Deres Andrea 10 évvel ezelőtt ismerkedett meg a szalvétatechnikával, mely azóta is a nagy szerelme. Mindig újítgatja, variálja az internet segítségével elsajátított fogásokat. Közel négyszáz szalvétája van, melyek majd fele karácsonyhoz köthető. így tud miből válogatni az asztali dekorációhoz, a képekhez, a karácsonyfadíszekhez és az ajtódíszhez.
- A képeket, a teásdobozokat és a zsebkendőtartókat fából készítem, melyek nagyon tartósak és látványosak. Nagyon praktikus ajándékok ezek karácsonyra, hiszen az év minden napján használhatók - hangsúlyozta Andi.
Filccel, melyből rengeteg változatos dolgot lehet készíteni, körülbelül egy éve kezdett el foglalkozni. Karácsonyra díszeket varr a fára, az ajtóra vagy akár ajándékba adható figyelmességeket is készít.
- Ezeket azzal teszem személyessé, hogy az ajándékozott személyiségéhez alakítom. A fára szalvétatechnikával, valamint filcből és fából csodás, egyedi díszeket készítek. Az adventi időszak pedig nem képzelhető el adventi koszorú nélkül, erre is jó ötleteim vannak. A vevőnek elég az jeleznie, hogy milyen környezetbe kerül, vagy milyen színt képzel el az asztalra és ezek alapján elkészítem számára. Ezeken kívül számos karácsonyi kiegészítő van, melyeknek csak a fantázia szab határt - mondta Andi.
Tapasztalatait, ötleteit, munkáit az internet segítségével népszerűsíti. - A Facebookon van egy profilom, melyet Kreatív Mindennapok néven találhatnak meg. A munkáimat is ide töltöm fel csoportosítva, kategorizálva. Ugyanilyen címmel van egy blogom is (http://kreativ-mindennapok.blogger.hu/). Itt azonban már nemcsak az én munkáim
vannak, hanem máshonnan vadászott kreativitással kapcsolatos videók vagy kézműveskedés - mondta lelkesen.
Ezen kívül a karácsonyhoz kapcsolódó témákat, ételeket, díszítési ötleteket egy külön honlapon gyűjti, mely a Kreatív karácsony nevet viseli (http://kreativkaracsony.gportal. hu/).
- Arra bíztatok mindenkit, hogy személyre szabott ajándékokkal lepjék meg a barátaikat, családtagjaikat. Ezek elkészítésének mozzanataiban szívesen segítek, de ha nincs idejük rá, el is készítem a kiválasztott meglepetést bárkinek. Kereshetnek a blogomon és a face-bookon keresztül egyaránt - hangsúlyozta.
5 2014. december 4
K— ni7s— - F7+A7
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Minőségbiztosítási ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Gyógymasszőr szakirányú megegyezés szerint
Nemzetközi gépkocsivezető szakirányú megegyezés szerint
Kőműves szakirányú megegyezés szerint
Eladó szakirányú megegyezés szerint
Nyílászáró szerelő középfokú megegyezés szerint
Varró szakirányú megegyezés szerint
Asztalos szakirányú megegyezés szerint
Faesztergályos szakirányú megegyezés szerint
Építőipari munkás 8 általános megegyezés szerint
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége munkaköri ajánlataival kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kirendeltségen (8800 Nagykanizsa, Fő út 24., Földszinti Információs hirdető táblán) vagy a www.munka.hu honlapon kérhet.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - csütörtök: 8:00 -16:00 óra, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
Az Ön rádiója Kanizsán
nicholas raw gondolata 21 gyógynövény annak ellenére fűszernövény T próbára tesz latin kötöszó szúrófegyver newton fövArosi hotel habarcs aminek köszönhetően
▼ ► ▼ t ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ■ á 1
► ▼ kukorica németül ► i
zenei hangok
szóba hozó ► hirdetés ► t
ősi kovadarabok fohAsz
zala! ► t fecni ►
valü amerikai műhold
■ ► londoni füstköd! ► t azetna részei ►
páratlanul Aoazi Ázsiai sivatag
ANGLIAI ZEFELEvil ▼ gratuláció. röv.
portalanítás ► bizmut
doktor rov KABÁTOT felsegít ► keresz-tülvetö Arat soka l ló ► ▼ nagylemez. röv. mangán kén ►
▼ estefele! OXIGÉN. szelén informatikai cég ► ▼ a sugár jele olasz rendező ►
ostoba
kötöszó ► süti-tekercs ► ▼ ▼ értesülés. röv. ► ▼
kűoos FRANCIA festő kolostor
t ilyen mozdony is volt ► t sérülés gramm
sovány
izraeli sivatag ► ▼ foggal öröl ► ▼ félváll! ►
cseh slksag hAtsö rész! segéd
altatószer t középen kilép!
paratlan oranzs! terepszakasz!
erdélyi Armegye ► ▼ farmerszövet t
fél répa!
textil-öblltö marka ► délamerikai folyö ▼ ►
tArgyrag
l o ▼ hull ►
Horos7kóp
-ff III.21.-IV.19. Kos
Az utóbbi hetekben gyakran töltötte magányosan a napjait, de ennek szerencsére egy jó időre vége szakad. Töltse az eddigieknél hasznosabban az elkövetkező napokat, és fogjon össze a barátaival.

IV.20.-V.20. Bika
Életerejével nem lesz semmi probléma a héten. Ha odafigyel mindenre, és nem a kényelmet választja, akkor most idő előtt megvalósíthatja a terveit. Váratlan kiadásokkal nem kell semmilyen téren sem számolnia.
^V.21.-V1.21. Ikrek
Ha netán szórakozásra vágyakozik, nem kell messzire utaznia. Elég, ha kisétál az Erzsébet térre, és megfigyeli a gyermekek önfeledt mozgását a korcsolyapályán. A karácsonyi dallomok is fokozhatják a kikapcsolódást.
^ VI.22.-VII.22. Rák
A kozmikus feltételek meglesznek a betervezett hétvégi programjához. Ne kötelezze el magát más jellegű tevékenységekkel, mert az ünnepekig kifáradhat. Ha mégis így történne, keressen fel egy wellness fürdőt.

VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Acsaládtagjai szemszögéből is vizsgálja át a legfontosabb tennivalóit. Ha hibátlan munkát vár el tőlük, hagyjon nekik is egy szusz-szanásnyi időt a pihenésre. A lazítás mellett a vitaminok pótlásáról se feledkezzen meg.
^ VIII.23.-IX.22. Szűz
Pozitív kisugárzása jó hatással van másokra is. A ködös, borongós időben még az utcára sincs kedve kimenni, jól érzi magát otthon is. Immunrendszerének erősítésére az év végéig nem lesz szüksége.
^IX.23.-X.22. Mérleg
Életerejével nincs semmi probléma, bátran veheti az ünnepek előtt adódó akadályokat. Világmegváltó dolgokkal most ne törődjön, legfontosabb, hogy baráti társaságban búcsúztassa az óévet.
w
X X.23.-XI.22. Skorpió
Lehetőleg a harmóniára, a nyugalomra törekedjen ezekben a napokban. Erős tornagyakorlatokra nem lesz szüksége, hiszen edzésben tartotta magát az elmúlt hónapokban.
^XI.23.-XIL21. Nyilas
Ha a hétvégén eszmecserére hívják a barátai, ne mondjon nemet invitálásuknak. Ha netán szóba kerül egy távoli helyen eltöltendő óév búcsúztató lehetősége, csatlakozzon a vidám társasághoz.

XII.22.-I.20. Bak
A szeretet és a harmónia iránti vágyakozás tölti be a napjait. Ha már végleg eldöntötte, hogy mit szán szeretteinek karácsonyra, időben vásároljon meg mindent. így a pihenésen kívül nem lesz gondja semmire.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogyan ön szeretné, nem kell mindjárt a környezetében élőket hibáztatnia. Ugy folytassa a munkáját, hogy a magánélete ne szenvedjen csorbát.

II.20.-III.20. Halak
Egy jó teljesítményének köszönhetően még magabiztosabbá válik, és a munkahelyén is értékelik az ötleteit. Titkos vágyai nincsenek, így könnyen kitalálja a párja, hogy milyen ajándékot szeretne karácsonyra.
Kanizsa - Sport/Apró
2014. december 4.
Hangsúly a könnyedségen
Kanizsa VSE (4.) - DVSE II (6.) 18-3 (6-0, 6-0, 4-2, 2-1)
OB I B A-csoport vízilabdamérkőzés, 6. forduló. Budapest, 30 néző. Vezette: Horváth Cs., Kun Gy. Kanizsa: Nébald - Bakó 2, Bencz, Gulyás 3, Kéri 2, Besenyei 6, Cserdi P. 3. Csere: Kiss Cs. (kapus), Virt M., Antal 2, Klie, Kis Zs, Fábry. Edző: Németh Zsolt.
Ez volt az a találkozó, mely a vereségek után jól jött a kanizsai csapatnak. Az első két negyedben minden érdemleges lezajlott, onnantól kezdve pedig a valamivel könnyedebb játékon lehetett a hangsúly.
Nyolc éremmel gazdagabban
A 27 egyesület, 500 versenyzőjét felvonultató rangos üllői látványtánc Magyar Kupa seregszemlén a nagykanizsai Szan-Dia FSC növendékei is szerepeltek és a 11 „szandiás" gyakorlat összesen 4 arany-, 2 ezüst-, valamint 2 bronzérmet gyűjtött be.
Fantasy solo youth: Gerlinger Laura 11. hely. Free show solo felnőtt: Felső Brigitta 2. hely, Tizedes Renáta 3. hely. Free show duó mini: Varga Fanni - Solymos Vivien 3. hely. Disco freestyle solo youth: Ujj Viktória 1. hely. Disco freestyle duo youth: Ger-
Ugrás a tabella élére
Budapesti Titánok (5.) -Aquaprofit-Nagykanizsai TSK (1.) 3,5: 8,5
NB I-es sakk csapatbajnoki mérkőzés, 3. forduló. Budapest. Eredmények (elöl a hazaiak): Grigori-ants - Shirov 0:1, Horváth J. - Erdős V. 0,5:0,5, Gledura - Márkus 0:1, Csonka B. - Prohászka 0,5:0,5, Szabó B. - Ribli 0:1, Torma -Lupulescu 0:1, Juhász K. - Pintér J. 0,5:0,5, Bagi - Bánusz 1:0, Kozák -dr. Flumbort 0,5:0,5, Juhász Á. -Galyas 0,5:0,5, Mészáros K. - Kántor 0:1, Haszon K. - Havanecz 0:1
- Remek győzelmet értünk el idegenben - fogalmazott Papp Nándor, a kanizsaiak csapatvezetője. - Akár lehetett volna még több is néhány partiban, de ne legyünk telhetetlenek. A légiósaink ezúttal remekeltek, vagyis például Alexei Shirov hozatala is sikert hozott, de ne feledkezzünk meg Kántor Gergely eddigi remek teljesítményéről sem, aki ebben az
idényben háromból három mecs-cset nyert. A hölgyek közül ezúttal Havanecz Bianka ült asztalhoz színeinkben az NB I-ben, s mérkőzésén most is sikert könyvelhetett el.
Mivel a Paks 7,5:4,5-re megverte a Haladást, így a Nagykanizsa 24,5 pontjával visszavette a vezetést a tabellán a szombathelyiektől.
A sakk csapatbajnokság második vonalában szereplő Aquaprofit NTSK II együttese Tapolcán vendégszerepelt és a helyi Tapolca Rockwool VSE végül 7:5-re nyerte a találkozót. A kanizsai győztesek Orsó Miklós és Zsirai Péter voltak, míg döntetlent játszottak: Bodó Norbert, Ladányi Zsolt, Papp Nándor, Biskopics Márton, Felde Bence, valamint Miseta Nóra.
A kanizsaiak ugyan sereghajtók maradtak, de a nem nagy különbségű idegenbeli vereség reményt adhat a további fordulókra.
P.L.
linger Laura - Tatai Zsóka 1. hely. Fantasy small group youth: Bábuk (Darázsi Laura, Gerlinger Laura, Kepe Klaudia, Tatai Zsóka, Tárnok Viktória, Ujj Viktória) 1. hely, ... Törpikék (Avas Liliána, Horváth Gréta, Lakner Dorina, Magyar Dorina, Taródy Csenge, Varga K. Luca, Zsohár Fanni 5. hely. Fantasy formáció youth: Mickey (Avas Liliána, Horváth Gréta, Kiss Veronika, Kocsis Virág, Kovács Panna, Lakner Dori-na, Magyar Dorina, Mercz Lilla, Molnár Nóra, Szekeres Zóra, Szép M. Dalma, Szijártó Fanni, Tarody Csenge, Tóth Jázmin, Ujj
Viktória, Varga K. Luca, Zsohár Fanni) 1. hely, Tarzan (Darázsi Laura, Gerlinger Laura, Kalmár Dorottya, Kepe Klaudia, Kovács Réka, Lanz Tamara, Molnár Lilla, Nándori Noémi, Polai Panna, Tárnok Viktória, Tatai Zsóka, Váradi Luca) 2. hely, ... Cukorkák (Ács Barbara, Borsos Eszter, Grabant Nóra, Halász Kíra, Kovács Kíra, Kurucz Petra, Mátyás Ninetta, Nyakas Emese, Rodek Hanna, Sánta Barbara, Solymos Vivien, Takács Zsóka, Varga Fanni) 5. hely.
P.L.
Hangolódnak 2015-re
A budakalászi sportcsarnok adott otthont a táncosok Őszi Kupájának, melynek keretében 140 produkció értékelt a zsűri, köztük a Honvéd Kaszinó SZKES tánccsoportjainak számait is. (A versenyzők amúgy tavalyi és új versenyszámokkal is indultak.) A kanizsaiak négy új számmal indultak, melyek közül lett győztes is kategóriájában.
Gyerek trio látványtánc kategóriában a „Gyíkok" produkció (Gó-ber Diána, Szommer Héra, Kanyó Sára) 2. helyezést szerzett. Junior trio látványtáncban „A hegedű húrjain" összeállításának (Friskó Zsófia, Vékási Virág, Lőrincz Henrietta) csapata 1. helynek örülhetett, Szommer Héra gyerek szóló látványtáncban pedig 5. lett. A végére maradt még egy második pozíció, melyt Kanyó Sára mini szóló hip hop kategóriában köny-
velhetett el, ráadásul a „Gyíkok" koreográfiát a zsűri különdíjban részesítette.
A SZKES jövő évi programja a következőképpen alakul: 2015. március 14-én területi kvalifikációs versenyük lesz Kaposváron, s ott dőlhet el, mely koreográfiák kerülnek be a májusban megrendezésre kerülő országos bajnokságra. A szövetségük Európa-bajnoksága június 25-28. között kerül megrendezésre Balatonfüreden.
- Pozitív élményekkel térhettünk haza a budakalászi versenyről - fogalmazott Szécsényiné Kápol-nás Edina, a SZKES vezetője. -Az új koreográfiáink nagyon jól szerepeltek és ez mindenképpen biztató a 2015-ös versenyévadunkat tekintve. Úgy gondolom, hogy sikerekben gazdag évünk következhet.
P.L.
INGATLAN
Becsehelyen, a Dózsa György utcában két szoba + nappalis, egyedi gázfűtéses + kandallós családi ház új nyílászárókkal, szép, rendezett udvarral, fiatal gyümölcsössel, veteményes kerttel, az udvarban egy különálló egyszobás épülettel eladó vagy nagykanizsai két szobás lakás-
Eltartási szerződést kötnék kanizsai ingatlanért szolíd nénivel, bácsi-
val. Gondozását, szükség esetén szeretetteljes ápolását vállalom. Hétköznap, ünnepnap nem lesz többé egyedül. Kölcsönös tiszteletadással, családtagnak várjuk. Leveleket „Szeretet" jeligére a Szerkesztőségbe várunk. (7660K)
Televízió javítás az Ön otthonában kiszállással. Balaskó István, tel.: 0630-597-1530 (7684K)
Lakásdíszítő tárgyak, valamint porcelán nippek és készletek készpénzes vétele Nagykanizsán és környékén. Érd.: 0630-332-8422 (7685K)
ALMAVÁSÁR
Nagykanizsán, a Zemplén úti Randevú presszóban szombatonként 10-12 óráig!
Nyolcfajta alma és almalé kapható AKCIÓS áron.
Dajka, pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztens vizsgára felkészítés indul Nagykanizsán részletfizetéssel.
Telefon: 0620/4237877, 0630/6374083.
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u, 5,
Tet.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385
2014. december 4.
Kani7sa - Sport
GyŐ7elem a pótolt mérkŐ7ésen
Kanizsai Vadmacskák SE (6.) - SzoESE-Sportiskola (3.) 70-77 (21-15, 16-21, 17-13, 16-28)
Amatőr női NB Nyugati csoport kosárlabda-mérkőzés, 8. forduló. Nagykanizsa, S0 néző. Vezette: Sza-lai, Németh. Kanizsa: Fekete (11/6), Fuisz (18/3), Bernáth (6), Hegyi (12/9), Kardos (8). Csere: Herman A. (13), Nagy D. (2), Karancz, Horváth E. Edző: Zsámár Krisztián.
Fekete Csilla pontjaival a 3. percben 8-3-ra vezettek a hazaiak, majd a vendégek egy 11-2-es részeredménnyel átvették a vezetést. Ezt Herman Aliz zsinórban dobott kilenc pontja kellően ellensúlyozta és a második negyedre előnnyel fordultak a vendéglátók. Pontosan is folytatták,
hiszen a vasiak zóna-védekezését sikeres közép-távoli dobásokkal játszották át és a 13. percben már 12 ponttal is elléptek. Onnantól azonban a védekezésükbe egyre több hiba csúszott, a szombathelyiek fokozatosan zárkóztak, átvették a vezetést, de Fuisz Viktória jókor villant. Nagyszünet után Kardos Réka pontjaival el is húzott a KVSE, s a különbség is csak csökkent a vendégek támadó lepattanóinak sikeres értékesítésével. A záró tíz percet a SzoESE kezdett pontosabban és a 32. percben már náluk volt az előny. A mérkőzés hátra lévő részében pontosabb támadó játékot nyújtott a Szombathely, a felzárkózási lehetőségeket a Vadmacskák nem tudta kihasználni.
Hiába vezettek tehát a találkozó folyamán többször is 9-10 ponttal, a vendégek mindig fel tudtak zárkózni és jól használták ki a KVSE támadási és védekezési hibáit.
Kanizsai2Vadmacskák2 SE2 (5.) - MAFC (6.) 71-64 (20-8, 16-14, 22-14, 13-28)
Amatőr női NB Nyugati csoport kosárlabda-mérkőzés, találkozó a 2. fordulóból. Nagykanizsa, S0 néző. Vezette: Esztergályos, Tóth K.
Kanizsa: Hegyi (8/6), Fekete (10/3), Fuisz (22/3), Nagy D. (13/3), Kardos (8). Csere: Bernáth (4), Herman A. (6), Horváth E., Karancz. Edző: Zsámár Krisztián.
Következhetett az elmaradt mérkőzés pótlása, melyen kon-
Bron7érem a válogatójukról
Az újpestiek vívó központja adott otthont a hazai kadet (15-16 évesek) kardozók válogató versenyének, melyen a Nagykanizsai TE 1866 vívói közül két tehetség, FlumbortSára (képünkön) és Dobó Adám is pástra lépett.
Kadet férfi kardban S0 vívó indult és Dobó Ádám a maga 13 esztendejével még fiatalnak is számít ebben a korosztályban, igaz, már nem mondható rutintalannak. Csoportjában S győzelmet és 1 vereséget csinált, ezzel kiemeltként ke-
rült fel a 32-es táblára. Ott viszont vereséget szenvedett gödöllői ellenfelétől és a 20. helyen végzett.
Kadet női kardban 34 fő indult. Flumbort Sára a csoportjában mind a 6 asszóját megnyerte, így erőnyerőként, tábla kettesként bekerült a 16 közé. A 16 között először egy szingapúri ellenfelet kapott, akit 1S:9-re győzött le. A nyolcas döntőben a BVSC-s Ba-loghot verte 1S:13-ra. Az elődöntőben szintén egy „fővárosi vasutas" ellenlábas következett, ahol Bérczy Dorottya jobbnak bizo-
centráltan kezdtek a hazaiak (S. perc: 11-2) és a negyed végére Bernáth Réka és Fuisz Viktória pontjaival csak tovább nőtt az előny. A folytatásban tovább nőtt a házigazdák fölénye Fuisz pontos távoli és középtávoli dobásaival, így a vendégeknek csak zárkózniuk sikerült. Nagyszünet után Hegyi Vivien, Nagy Dóra és Fekete Csilla hármasaival 17 pont lett a különbség, ami a negyed végére Nagy dupláival már huszonkettőre nőtt. Az utolsó tíz percben a fővárosiak kezdtek jobban, a KVSE támadásai pontatlanokká váltak, dobásaik rendre célt tévesztettek. Használt a „lassító" időkérés, hiszen a vendégek tovább kapaszkodtak, de a mérkőzést már nem tudták megfordítani.
P.L.
nyult, ezzel Flumbort Sára a 3. helyen végzett.
- Sára ezzel a bronzzal javított ranglistás helyén, előrelépett az S. helyre - értékelt trénere, Piecs Adrienn. - Vívóink soron következő versenyei külföldi világkupák és a hazai utánpótlás versenysorozatának második állomása lesznek. December 6-7-én Dobó István és Osvald Anna a németországi Dor-magen-ben lépnek pástra, itthon pedig a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard körverseny-sorozat második fordulóját bonyolítják, melyen a
hazai utánpótlás legjobbjai indulnak, 12-14 éves korosztályokban. Azt követően a németországi Eis-lingenbe utaznak a kadetok az Európa Körversenyre, ahol Flumbort Sára és Milassin Mór lépnek pástra szakosztályunktól.
P.L.
Bethlen-bál
Nagykanizsa Megyei Jogú Varos Önkormányzata ezúton tisztelettel meghívja Ont és hozzátartozóját a 2014. január 10-én, szombaton 19.00 órakor kezdődő Bethlen-bálra.
Helyszín: Medg}''aszay Ház, 8800 Nagykanizsa Sugár u. 5.
A jegyek 2014. december 18-tól január 7-ig kaphatók a Kanizsa Kulturális Központ jegypénztárában, illetve a Nagykanizsa Toutinjorm
Irodában.
Az önkormányzat a bál bevételével a Nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonát kívánja támogatni. Érdeklődni a +36 30 385 4981-es telefonszámon lehet.
16
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 4
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila
OPTIKA mes^ef
8800 Nagykorrá, Deák tér ó, (93)312-011,(30)3852576
Multifokális szemüveglencse AKCIÓ 30 %
Az akció 2014. december 31-ig érvényes. Nyitvatartási H-P: 8-12 óra, 13-17 óra, Szo: 9-11 óra
|
ÉN MEGMONDTAM, HOGY A KATEDRÁBA MENJ NYELVETTANULNJ!
t
Siomilyr* siaboH tirifidymmah Hriytan htaluiH nylwtaga GyftrnwfcokiJtM Fordítás, LatmicBolii
_
HIHA1HIHA Nvawníwó - KATEDRA
Wt MwKJnlrw. ii & l, *m*|ii i wiiitM
■ > ^iiiyvlnr Hiih^.ICI ulcjlt&jn. ■ i-.jp iWUh: IlcVjl ■ ■ OtolilHii1J0i IRJIiJiId lulunl 4jfiuul|iiM J4|
T-»iHon- íí WSIÍ193 tbs
npylUMfci I.T1 ''l-dr-1 hl,'', i.ilrtfu hu
Nagykanizsa, Király út 31/H. Tel.: 06-30/936-3923
(A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyelanya múgölt.)
A Csokitanya ajánlata (a készlet erejéig)
gumicukros zselés, tejkaramell rumos-diós vajkaramell kókusz, marcipán gesztenye, alma-fahéj tiramisu, banán diabetikus gesztenyekrémes vadász feketeerdő tej vadász étcsokoládés Haribo gumicukros konzum hagyományos konzum kétrétegű: (kakaó-narancs, kakaó-kókusz,
kakaó-rum, eper-vanília) tojáslikőrös függelék
Brandy orange függelék kávékrémes függelék Delice függelék marcipános függelék mogyorós függelék pisztáciás függelék Toffee függelék konyakmegyes függelék 72%-os étcsokis függelék kókuszos, étcsokis függ. sztracsatella függelék rizses-csokis függelék Krowka tejkaramell függelék gyümölcsös tejkaramell függelék
Mikulások, mikuláscsomagok kaphatók!
Viszonteladóknak kedvezmény!
Születésnapra, névnapra, táblacsokoládék, desszertek, ajándékcsomagok nagy választékban kaphatók! Diabetikus és gluténmentes szaloncukor is kapható!
Nyitva - hétfölűl-péntekig: 7.30 -17.00. szombaton: 8.00 -12.00, advent, vasárnapokon- 9.00-1 J.00
A Magyar V6rö*kerwH Magykaniitai Területi Szervezete ét a Kanizsa Ptaza BcvaMrloköiponl köztit
jótékonysági akciója
Köszönjük adományaikat!
A Pannon Egyetem (PE) Mérnöki Kara, a Hidrofilt Kft. és az önkormányzat példaértékű együttműködéseként közösen hozta létre a kanizsai kampuszon a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpontot. Az együttműködés első lépéseként rendezték meg az I. Soós Ernő Tudományos Konferenciát Víz- és szennyvízkezelés az iparban címmel, melyen aláírták az együttműködési megállapodást a kutatóközpont létrehozásáról és működtetéséről.
Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVI. évfolyam 42. szám 2014. december II.
pedig egy hosszú távú fejlesztés indul el.
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő kiemelte, egy Kanizsa léptékű városnak szüksége van a felsőoktatásra ahhoz, hogy tovább tudjon lépni és meg tudja mutatni a saját erejét. Egy biztos alapot sikerül megerősíteni ezzel a központtal, melyből nagyon sokat tud hasznosítani a PE, a cégek és a város is, hiszen annak jó hírnevét viszi.
- A vízgazdálkodás területén óriási szaktudással rendelkezik Nagykanizsa, oktatói és kutatói
MegaapíOták a Soós Ernő VZechnológai Kutatótözpontot
- Egy szervezetben három dolognak kell egy helyen jelen lenni, az oktatásnak, a kutatásnak és az innovációnak úgy, hogy ez a három terület egymást erősítse. A projektekhez tudományos háttérre van szükség, a megfelelő működéshez pedig szakemberekre, akik a képzésből kerülnek ki - kezdte dr. Friedler Ferenc, a PE rektora. Hozzátette, a kutatóközpont mind a három területet szolgálja, ezzel
hátteret tud adni az Pannon Egyetem, amely alapján talán nem tűnik megvalósítatlan álomnak, hogy Nagykanizsa lesz a vízkezeléssel kapcsolatos iparág egyik jeles képviselője a nemzetgazdaságban -emelte ki Cseresnyés Péter. Hozzátette, az országban és Közép-Európában először városunkban, a kanizsai kampuszon indult víz- és rendszerüzemeltető szakmérnök képzés.
Ezt követően Dénes Sándor polgármester, azt hangsúlyozta, hogy a víz a 21. század aranya lesz. A vizet nagyon meg kell becsülnünk, a vízért mindenkinek össze kell fogni. A központnak pedig óriási szerep juthat majd, nem csak hazánkban, hanem remélhetőleg a határon túl is.
- Lépésről-lépésre, szorgalmasan dolgozva jutottunk el arra a szintre, ahol elkezdhetünk azon
gondolkodni, hogy vajon elegendő-e nekünk a belső piac vagy esetleg nagyobb kihívások után is nézhetünk. Ehhez szükség van az összefogásra, a megfelelő képzettségű és nyelvtudással rendelkező szakemberekre, valamint a „kommersz átlagból" kilépő kutatási eredményekre, újdonságokra - ezt már Borsos Ferenc, a Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója mondta.
(folytatás a 2. oldalon)
Nóvum
Lakástextil szaküzlet
Adventi vásár!
lo.ooü Ft feletti vásárlás eseten az elköltött összeg
10%-nak értékében valaszthat termékeink közül.
Nagykanizsa, Erzsébet ter i. (VosumbcrMi.jáahfntaimlHctahPt))
Nyitva tartás: hétfő péntek: 8-17:30. szomhat 8-12
aram , ezust cs bronz viisiirnttpukún is nyitva: H-12
Kanizsa - Innováció_2014decembern. i^ftfe
(folytatás a címlapról)
Hozzátette, ennek köszönhetően a résztvevők érvényesülni tudnak hazánkban és nem kényszerülnek arra, hogy elhagyják az országot.
Dr. Szalai István, a PE Mérnöki Kar dékánja kiemelte, kutatást csak nemzetközi kapcsolatok keretében lehet végezni. A lécet magasra tették, olyan központot hoztak létre, mely nemzetközi szinten is megállja a helyét
Dr. Katona András, a PE kancellárja a vízszolgáltatáshoz való személyes kötődését emelte ki, majd azt hangsúlyozta, a magyarországi felsőoktatási intézményekben kezelt hét nagy stratégiai projekt közül hármat a PE-en bonyolítanak. Ezek közül a legfontosabb a víztechnológia.
Ezt követően az együttműködés első lépéseként megszervezett konferencián aláírta az együttműködési megállapodást a Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont létrehozásáról és működtetéséről dr. Friedler Ferenc, Cseresnyés Péter és Borsos Ferenc. Az együttműködés célja, hogy a víztisztítás, a vízkezelés területén nemzetközi szintű kutatásokat folytassanak, ezáltal a PE, a Hidrofilt Kft. és Nagykanizsa a magyarországi-, illetve nemzetközi központjává váljon.
A konferencián a Pannónia Felsőoktatásért Díjat Cseresnyés Péter vehette át, aki az indoklás szerint polgármesterként elévülhetetlen érdemeket szerzett a PE hálózatos működésének megterítésé-ben. Széles körű kapcsolatrendszerét felhasználta arra, hogy az egyetem és annak kanizsai kampusza Zala és Somogy megyében, illetve a szomszédos horvát és szlovén területeken ismertté és elfogadottá, nemzetközi pályázati kategóriában megkerülhetetlenné váljon.
A rendezvényen Borsos Ferenc bejelentette, megalapítják a Soós Ernő Ifjúsági Kutatói Díjat, mely a Magyarországi vízkezelés, víztisztítás területén fellelhető tudás feltérképezését segíti elő.
A nap folytatásaként a plenáris előadások következtek több szekcióban.
V.M.
A névadó
A víztechnológiai kutatóközpont a kiváló kutató-fejlesztő szakember, Soós Ernő tiszteletére Soós Víztechnológiai Kutatóközpontnak neveztek el. A kutató-fejlesztő szakember 1944-ben született Becsehelyen. A mai Pannon Egyetemen szerzett diplomát vegyészmérnökként 1968-ban, tizenkét évvel később pedig környezetvédelmi szakmérnökként végzett. Ezt követően termelő üzemekben helyezkedett el, de mindenütt kitűnt innovatív gondolkodásával. Az adott cégek fejlesztési munkáját rendszerint vezetőként irányította, és számos szabadalom kötődik a nevéhez.
Értékrendjében első helyen állt a tudomány, a ráció tisztelete. Feladatainak elvégzésében mindig a legmagasabb szintű tudományos igényesség és alaposság jellemezte. Széleskörű műveltségével, szinte polihisztori tudásával, stabil értékrendjével, optimista világlátásával, inspiráló személyiségével mély benyomást tett mindazokra, akik együtt dolgoztak vele.
1968-tól kutató mérnökként dolgozott az Olaj és Gázipari Kutató Laborban Budapesten és Nagykanizsán. Nevéhez köthető a Ribbon Üveggyár építése. Négy évig munkálkodott a Tungsram Rt.-nél tervezés projektvezetőként. Soós Ernő aktív közreműködésével állították fel elsőként Magyarországon az új lámpaüveggyárat. Később ennek az
üzemnek a vezetője lett. 1974. és 1987. között a kanizsai Hidroplasztik Kft.-nél tervezési és fejlesztési osztályvezető lett. Életének egyik legfontosabb, legaktívabb részét itt töltötte a vízkezelési szakterületen, amit hivatásának tekintett. Ottani munkásságának köszönhetően jött létre az a fejlesztő üzem, amely ma is példaként szolgál. Egy önálló üzemrész létesült, emeleti szintjén a korát meghaladó modern laboratóriummal, földszintjén próba berendezéseket gyártó üzemmel és próbateremmel. Az üzemrészben több mint 30 fő dolgozott fejlesztési munkákon.
Ezt követően 2004-ig, nyugdíjazásáig a General Electric Nagykanizsai Fényforrás Gyárban volt gyári fővegyész, majd a kompakt fénycsőgyártás fejlesztési projekt vezetője, később pedig a műszaki főmérnöke lett. Nevéhez köthető a kompakt fénycsőgyártás indítása, az indukciós lámpa kifejlesztése, gyártása, az Angliában zajló elektróda nélküli fényforrás gyártmányfejlesztési program vezetése, az izzólámpa- és autólámpagyártás intenzív technológia fejlesztése, a transzferek, a 6 Sigma módszerek bevezetése és alkalmazása.
2004-től szinte élete utolsó napjáig, 2012 szeptemberéig dolgozott a Hidrofilt Kft.-nél kutatás-fejlesztési vezetőként és műszaki tanácsadóként. Segítségével a Hidrofilt Kft. olyan technológiai fejlesztésekre, alkalmazástechnikai ismeretekre
tehetett szert, amelyek lehetővé tették, hogy vízkezelésben piacvezetővé válhasson Magyarországon, illetve Közép-Kelet-Európában.
A kutató-fejlesztő szakember nevéhez több szabadalom is köthető, többek között a savas szennyvizek közömbösítésére létrehozott berendezés, az ellenáramú ioncserélő berendezés frakcionált töltettel, a hidromotoros folyadék szivattyú, a növénytermesztési tápanyagok és növényvédő szerek oldatainak és diszperzióinak készítésére és öntözésre alkalmas víz előállítására vonatkozó eljárásé, valamint a vizek vasta-lanítására és/vagy mangánta-lanítására vonatkozó művelet.
Tagja volt a Gépipari és Tudományos Egyesületnek, a Szilikátipari Tudományos Egyesületnek és a Közreműködött a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány munkájában is tevékeny részt vállalt.
Először 1988-ban publikált angol nyelven Practical application of ion-exchanging water purifica-tion techniques címmel, majd 2003-ban Birkner Zoltánnal közös publikációja látott napvilágot Genura - A világ első tényleges elektronikus lámpája címmel a Technikatörténeti Szemlében.
Kiemelkedő munkásságáért 1984-ben Miniszteri Kitüntetést, 1986-ban Kiváló feltaláló arany fokozat kitüntetés (Ipari Minisztérium) és 1996-ban 100 éves a Tungsram érdemérmet vehette át.
IMEDIA
Kutatói tapasztalatok
„Nemzeti kutatóközpont fejlett infokommunikációs technológiák kidolgozására és piaci bevezetésére" címmel szervezett csütörtökön kutatói tájékoztatót a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány, közösen a Pannon Egyetem helyi kampuszával.
A megjelenteket Dr. Pintérné Grundmann Frida alprojektvezető köszöntötte. Bevezetőjében ismertette magát a alprojektet, amelynek keretében a rendezvény létrejött. Elmondta, az S0 millió forintos támogatás kutatási célokat szolgál és március végéig tart majd. Célja, hogy infokommunikációs központot hozzanak létre. A projektben a Pannon Egyetem több oktatója vesz részt kutatóként, akik több témában mélyednek el alaposabban: a minőségbiztosításon át a matematikáig. A résztvevők amellett, hogy folyamatosan publikálják - még neves, nemzetközi folyóiratokban is -eredményeiket, különböző konferenciákon tartanak előadásokat.
KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László, Szabó Zsófia, Varga Mónika. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: Fülöp Anita. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
5 2014. december 11
Kanizsa - Krónika
3
PEN nyílt nap: érdeklődőkből nem volt hiány
Minden évben a felvételi időszak előtt két nyílt napot tart a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza (PEN), ahol az egyetem minden kara bemutatkozik, köztük a veszprémi anyaintézményben működők is. A legfontosabb helyi kompetenciák és újdonságok mellett ez alkalommal a felsőoktatásban végbemenő változásokról is szó esett.
Mint azt Lehota-Szolvik Edit, a PEN marketingvezetője hangsúlyozta, amellett, hogy az intézmény ilyenkor népszerűsítheti és bemutathatja felkínált képzési lehetőségeit, ezekre a felvilágosító alkalmakra az iskolák, a szülők és a gyermekek oldaláról is nagy az igény. A középfokú oktatásból érkezőknek ugyanis fontos tudni és megérteni annak fontosságát, hogy a folyamatosan bevezetett szigorító intézkedések, a felvételi pontszámok növelése miatt mennyire felértékelődött az érettségi szerepe. Évente 20 ponttal emelkednek a felsőoktatási ponthatárok mind az alapszakokon, mind a felsőoktatási szakképzéseken (FOKSZ). Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a jövőben az előbbin 280 pontra, míg az utóbbin 240 pontra lesz szükség a bejutáshoz, s ez a szám egészen 300 és 260 pontig emelkedik majd. Ezért is fontos, hogy az amúgy is megterhelt környékbeli diákok egy ilyen családias légkörű intézménybe kerüljenek, ahol mind a problémákat mind a kiemelkedő tehetséget az egyén szintjén tudják kezelni, támogatni.
Az érdeklődővel jócskán megtelt nagyelőadóban elhangzott kari reprezentációkban idén kiemelten szerepelt az új, kereskedelem és marketing alapképzési szak, valamint hangsúlyozták azt is, hogy az eddig jól működő mérnökinformatikus alapszak mellett ugyanez felsőoktatási szakképzési szinten is megjelenik a képzési palettájukban. A bemutatkozókat követően a diákok az aulában felállított standoknál személyes tájékoztatást is kaphattak.
H.T.
Idősek Hete
Köszöntőkkel, szórakozással fűszerezve
Huszonegyedik éve rendezi meg a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény az intézményeiben élő, valamint szociális gondozásban részesülő időskorúak számára az „Idősek Hete" rendezvénysorozatát.
Az ünnepség a Corvin utcai klubban vette kezdetét, a Hétszínvirág Óvoda apróságainak közreműködésével. Az ünnepi gála helyszínére, a Honvéd Kaszinó tükörtermébe valamennyi klub meghívást kapott. A megjelent szépszámú időskorút Koller Jutka, a szociális intézmény igazgatója üdvözölte, majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszönte meg az időskorúak példamutató munkáját, végül egy történeten keresztül érzékeltette, milyen nagy szüksége van egymásra a generációknak.
A városvezetés nevében Dénes Sándor polgármester szólt az ünneplőkhöz:
- Ez az ünnepi gála az önök tiszteletéről szól. E tiszteletünk magában foglalja az elfogadást, a támogatást és a szeretetet - kezdte beszédét a polgármester. - És természetesen annak kifejezését - folytatta, hogy társadalmunknak az idősek az egyik legfontosabb tagjai, hiszen nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra higgadt bölcsességre, amivel csakis önök rendelkeznek, és türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket. A mai nappal a hálánkat rójuk le önök előtt, jelezve, hogy ez a város, az itt lakó emberek elismerik az önök munkáját és évtizedeken keresztül tartó odaadását - zárta gondolatait Dénes Sándor.
A köszöntők sorában Kanász János, Surd, Csárdi Tamás, Zala-komár község polgármestere, valamint Bagarus Ágnes, a polgármesteri hivatal humán és hatósági osz-
tályának vezetője fordult kedves szavakkal az ünnepeltekhez.
Köszöntötték a legidősebb hölgy és férfi klubtagot is. A 92 éves Szentes Istvánné, a Zrínyi utcai, valamint a 93 éves Kém József, a Corvin utcai klub nyugdíjasai ajándékcsomagot kaptak Dénes Sándor polgármestertől.
Gyertyagyújtással emlékeztek a jelenlévők dr. Csákai Ivánra, a Segíts az Élet Alkonyán Alapítvány közelmúltban elhunyt elnökére, aki 12 éven át szeretettel, barátsággal fordult az idősekhez, és az alapítvány révén hozzájárult a rendezvények megvalósításához. Meséjével Baj Bianka versmondó, táncával a Zalagyöngye Táncegyüttes, énekével Kárász Tímea szórakoztatta az időseket. Az ösz-szejövetelt ünnepi vacsora és zenés, táncos est zárta a Koktél Duó közreműködésével.
A Zrínyi utcai klub és a Házi Segítségnyújtás időseit Tóth Nándor alpolgármester, önkormányzati képviselő köszöntötte, majd a Micimackó Óvoda és a Rezedák Hagyományőrző Dalkör adott műsort. Csütörtök délelőtt a Kodály klub vendége „Egy csésze tea" mellett Balogh László, a Humán Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő volt. Délután Bedő György városatya üdvözlő szavait követően a Hevesi Iskola diákjai szórakoztatták a klubtagokat. Az egy hetes programsorozat pénteken, az Idősek Otthona és Idősek Gondozóházában zárult, ahol Dénes Sándor polgármestert és Jerausek István önkormányzati képviselőt hallgathatták meg az ünnepeltek. Szórakoztatásukról a Kertvárosi Óvoda nagycsoportosai gondoskodtak.
B.E.
A kanizsai labdarúgásról tárgyaltak
A napokban Kanizsán járt Keller József volt válogatott labdarúgó, a Ferencváros egykori játékosa. Hogy miért arról Karádi Pe-renc alpolgármestert kérdeztük.
- 2014. december 2-án Dénes Sándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármesterének felkérésére a városba látogatott Keller József, a Magyar Labdarúgó Válogatott és a Ferencvárosi Torna Club volt játékosa. Kihasználva a sportoló személyes kötődését Nagykanizsához, Keller József és Bajor László eszmecserét folytattak a Nagykanizsai Utánpótlás
Labdarúgó Egyesület vezetőivel és a város alpolgármestereivel, a labdarúgás jelenlegi helyzetéről és a lehetséges fejlesztési irányokról. (Keller Józseffel készült miniinterjúnk a lap 15. oldalán olvasható.)
A meghívás nem titkolt célja az volt, hogy előzetes szakmai egyeztetések indulhassanak el Nagykanizsa város labdarúgó életének a helyi tradíciókra alapozott tervszerű, minőségi előrelépést biztosító elképzeléseiről.
A város vezetése, érzékelve a sportszerető közönség ez irányú igényét, kezdeményező szerepet vállalt a folyamat elindításában,
elősegítve a szakmai munka megindításának kezdeti lépéseit.
Keller József a Ferencvárosi utánpótlás szakmai irányítója és munkatársa Bajor László a megbeszélések után megtekintették a régi Olajbányász pályát és az eddig megvalósult fejlesztéseket. Elmondták, hogy reális célok meghatározásával és tervszerű munkával a ma ismerteknél komolyabb célok is elérhetők lehetnek mind az utánpótlás, mind pedig a felnőtt futball területén - tájékoztatta lapunkat Karádi Ferenc alpolgármester.
Kanizsa
Kanizsa - Két keréken_2014. december n. j^^fe
1
Kerékpárutakat adtak át
Három helyszínen avattak kerékpárutat városunkban. A nemzeti színű szalag átvágásával a Teleki utca elején, a Petőfi utca 86. számú ház előtt, valamint Kiskanizsán, a Varasdi és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében adtak át a városvezetők kerékpárutakat. A projekt a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.
Összegzésében Dénes Sándor polgármester elmondta: a város közlekedése mindannyiunk számára fontos, és az a tény, hogy a kerékpáros közlekedésben előre léptünk különösen fontos, hiszen ez a legolcsóbb, legegészségesebb közlekedési lehetőség. Az együttesen 3 kilométer hosszúsága útszakasz mintegy 300 millió forintba került. A városvezetés bízik benne, a lakosság kihasználja ezt a lehetőséget. A polgármester megemlítette azt is, hogy kerékpárosbarát város lettünk, és a jövőben is folytatni szeretnék a kerékpárutak számának növelését annak érdekében, hogy félretéve autójukat, minél többen tudjanak kerékpározni. Két horvát város, Csáktornya és Kap-ronca, valamint két zalai város, Zalakaros és Nagykanizsa együtt nyerte el a pályázatot, és közösen valósítottuk meg az abban leírtakat - zárta gondolatait Dénes Sándor.
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a polgármester által elmondottakhoz hozzáfűzte: Nagykanizsa térségi központ akar lenni mind gazdasági, mind turisztikai szempontból. Ez a kerékpáros fejlesztés nemcsak a városiak életét
könnyíti meg és teszi biztonságosabbá a közlekedést, hanem ennek a turisztikai központnak lehetőséget biztosít arra, hogy a kerékpáros turisták könnyebben megközelítsék a várost. A honatya óriási eredménynek tartja, hogy a két ország összefogva valósította meg ezt a beruházást, amelynek egyik részeleme a most átadott három kerékpárút szakasz. Hogyha Kanizsa kerékpáros turisztikai központnak és célpontnak vallja magát - tette hozzá, akkor az ideérkező turisták 40-60 kilométeres köröket, kirándulásokat tudnak tenni a környéken csillagtúraszerűen. Ha pedig több napos túrákat kívánnak betervezni, akkor meglátogathatják Kaproncát, másnap Csáktornyát, majd eljöhetnek a magyarországi területre, a Muramentére, ahol már hosszú kerékpárutakat jelöltek ki a meglévő alsóbbrendű utakon, és nagyon szép kistelepülésekkel, azok értékeivel ismerkedhet meg. Ennek a kerékpárútnak a megépítésével, Zalakaros érintésével
Nagykanizsáról már a balatoni kerékpáros körpályát is el lehet érni.
És most már el lehet jönni Budapesttől a horvát határ, vagy éppen a horvát tengerpart felé.
Cseresnyés Péter a beruházásról még elmondta, fontos eleme volt a fejlesztésnek az is, hogy nemcsak a szabadidős kerékpározók kapnak egy lehetőséget a biztonságos közlekedésre a kerékpárutak megépítésével, hanem sportolás céljára, erőpróbára is használhatják a kerékpárt. - Építettünk egy olyan versenypályát a Csónakázó-tó melletti parkerdőben, amely a versenyzők szerint az ország egyik legjobb, és legkeményebb moun-tain bike pályája. Az első verseny már megvolt, szervezik a következőt is. Azt szeretném, ha Nagykanizsa nemcsak egy kerékpáros turisztikai központ, hanem a versenykerékpár sportnak is egy központja lenne. Ehhez adott minden feltétel.
A Teleki úton a városvezetők mellett Szőlősi Márta, a városrész önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. - Amikor néhány évvel ezelőtt az önkormányzat elkezdte azon törni a fejét, hogy vajon a kerékpározással, a kerékpárutakkal kap-
csolatban lehet-e valami keresnivalónk, és vajon az itt lakóknak
mit üzenünk, ha foglalkozunk, és mit üzenünk, ha nem foglalkozunk ezzel a témával. Talán még mi, akkori képviselők is kicsit szkeptikusak voltunk azzal kapcsolatban, hogy jó, vagy rossz úton indulunk-e el. Az, hogy ma itt állhatunk, azt igazolja, hogy érdemes volt tervezni, pályázni. Mindaz, amit most láthatunk, egy olyan példája az összefogásnak, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül - hangsúlyozta a képviselőnő.
A Petőfi utcában, a víztorony közelében Balogh László, a körzet önkormányzati képviselője szólt az egybegyűltekhez. - A kerékpárosbarát város cím elérésének jelentőségét kiemelve, azt is mondhatjuk, egy karácsonyi ajándéknak szánta a lakosság számára a város a kerékpárutat. Megjegyezte, a Kanizsa-Balaton kerékpárút hamarosan megvalósul
Zalakaroson keresztül és hamarosan Budapestről is el lehet érni kerékpárúton az Adriát. Minden túlzás nélkül megjegyezte, hogy Zalában, mind a 250 településre elmehetünk biciklivel anélkül, hogy tudnánk a biciklizés fizikáját. Végül megköszönte a munkában résztvevők tevékenységét.
Kiskanizsán Tóth Nándor alpolgármester, önkormányzati képviselő osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. A kiskanizsaiak régi vágya teljesült a kerékpárút megépítésével, hiszen a kiskani-zsai nép alapvetően kerékpáros nép. Szeretnek kerékpározni, iskolába, piacra és a városba nagyon sokan járnak be kerékpárral. Az új út összeköti Kiskanizsát Nagykanizsával, és az itt élők biztonságos körülmények között jó minőségű úton közlekedhetnek ezután. A Varasdi utcából most már könnyen el lehet biciklizni a Csónakázó-tóig, Sormásig, vagy akár a város külterületeire is.
2014. december II
Kanizsa - Fórum
Megjegyezte, a lakossági véleményekkel ellentétben, csak azokat a fákat vágták ki, amelyek útban voltak, vagy betegek voltak A szalagátvágás ünnepélyes pillanatait megelőzte egy oklevél átadása is. Tóth Nándor november 21-én részt vett Balatonkenesén, a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében rendezett konferencián, ahol elismeréseket adtak át. Nagykanizsa kerékpárosbarát település címben részesült, és ugyanilyen, kerékpárosbarát munkahely elismerést kapott a Vagyongazdálkodási Zrt. is. Az ott átvett oklevelet ezúttal adta át az alpolgármester Kámán Lászlónak, a zrt. vezérigazgatójának. A kerékpárutat a történelmi egyházak képviselői, dr. Páhy János plébános és Hella Ferenc református lelkész áldotta meg.
B.E.
Kanizsán volt az „Exportra fel!" fórumsorozat újabb állomása
A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult el az „Exportra fel!" fórumsorozat, amely csütörtökön Nagykanizsára érkezett. Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat _ kaphattak exporttevékenységük | elindításához, támogatásához. £
a
J
Magyarországon az export GDP- £ hez mért aránya nagyságrendileg 90- ! 9S%-ot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 1S%-ra tehető a magyar tulajdonú, kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért az, hogy a jelenlegi 2-3000 exportképes vállalkozás száma tízezer fölé emelkedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.
Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!" fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv szektor külpiacra lépését
számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, üzletfejlesztési ismeretek, kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.
A konferenciát Nagykanizsa város nevében Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötték, kiemelve, hogy Nagykanizsán, az ország egyik legfontosabb nyugati kapujaként az elmúlt években stratégiai célként tűzték ki a térség központi szerepének újbóli elérését. Ebben a törekvésben kiemelt funkciót kell, hogy kapjanak azok az állami intézmények, amelyek célja, hogy támogassák a térségben működő hazai és külföldi vállalatokat a külpiacokra való eljutásban.
Ezt követően Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes bemutatta az új integrált struktúrá-
EGY PAR
VARILLÍX M ULTI FOK ALIS LENCSE VÁSÁRLÁSA ESETÉN EGY MÁSIK PÁR VARILUXLENCSÉT ADUNK AJÁNDÉKBA,*
a szemüveg. amihez nem kell alkalmazkodnia
Vfirílu^''prémium garancia
Kizárólag a Varilux Mester üzletekben!
SASHALMI
nrmj/íi
'' Az akció részleteiről érdeklődjön a Varilux Mester Üzletekben
Nagykanizsa, Platón sor 1. Tel.: 06963-310-644 Sugár u. f. Tel.: 0693-789-962 www.sashalmioptika.hu
Az akció a megjelenéstől december 31 -ig érvényes.
val felálló külgazdasági intézményrendszer szereplőit. Ismertette a magyar külgazdaság és külpolitika céljait, amelyek megvalósításában fontos szerep jut az exportot és befektetéseket támogató intézményeknek, az EXIM-nek, az MNKH-nak és a HIPA-nak. A kormányzat egyik kiemelt célja, hogy Magyarország -helyzetbe hozva a hazai kis- és középvállalkozásokat, a magas hozzáadott értéket növelve - a térség egyik legexportképesebb országává váljon.
Az EXIM képviseletében dr. Szabó László igazgató mutatta be az exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM a magyar kkv-k számára a lehető legszélesebb, minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási palettát alakított ki. Az intézménypáros a szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében összesen kilenc nagyvárosban nyit képviseleti irodát legkésőbb 201S januárjáig bezárólag. A kkv-k számára nyújtott finanszírozási lehetőségek kiterjesztésében az EXIM továbbra is számít a hitelintézetek hatékony együttműködésére.
A finanszírozási témakörön túl Királyfalvi Róbertnek, az MNKH speciális exportfejlesztésért felelős igazgatójának előadásából az MNKH szolgáltatásait, eredményeit, valamint Bödőcs Róbertnek, a HIPA elnökhelyettesének prezentációjából a HIPA által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.
Kanizsa
Kanizsa - Jártamban KERTemben
2014. december II
■ X 11 ■ l ■ | | l | i 1S00 versenyzője vett részt aktívan a
Lezárult az idei legszebb kert program p.ommban.A^^™^r
dig még több embert szeretnének be-
vonni. A201S-re szintén hét kategóri-
sán túl többletjövedelemre is szert ában lehet nevezni. A mottó pedig,
A „Kanizsai Tündérkertek" -„Magyarország legszebb kertjei" országos program zárókonferenciájára került sor a Medgyaszay Házban, ahol az elmúlt évvel kapcsolatos tapasztalatokat összegezték, átadták az országos díjazottaknak az elismeréseket és bejelentették, 201S-ben is lesz legszebb konyhakertek program.
- Mindannyian tudjuk, hogy az a zöldség, amit mi állítunk elő otthon a kertünkben, és amiből megfőzzük az ebédet, annak nincsen párja. De annak a gyümölcsnek sincs, amit mi
tehet. Nagyon fontos a szemléletváltás, mely érdekében különböző programok bevezetését tervezik. Szeretnének kialakítani egy bizalmi közeget, ahol ellenőrzött minőségű árut vásárolhatnának az emberek.
Ezt követően a Legszebb kertek 2014 és a 201S. évi programról Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag alpol-| gármestere beszélt. Kiemelte, céljuk
mely köré szervezik a versenyt így hangzik: gyógynövényeket és fűszernövényeket a kertekbe.
A legszebb kerteket dr. Szabados Gyula programkoordinátor mutatta be, majd átadták az elismeréseket, ezek szerint normál kategóriában Bányai Ferencné, mini kategóriában Tóth Melinda, gyümölcsös kategóriában Trojkó Tamás, míg zárt
termeltünk a kertben, vagy a zárt kerti szőlőhegyen - köszöntötte Dénes Sándor polgármester a megjelenteket. Ezt követően, az utánpótlás fontosságát hangsúlyozta, hogy tanítsuk meg a gyerekeket a föld szeretetére, mert ezt is kiskorban kell elkezdeni.
Horváth István, a Földművelés-
ügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa a
háztáji gazdaságok szerepéről beszélt, melyek a vidékfejlesztés szempontjából fontosak. Elmondta, komoly struktúraváltásra van szükség a vidék felrázására, hiszen ha valaki gazdálkodik a család ellátá-
az volt, hogy a vidéki kertek visszakapják funkcióikat és rádöbbentsék az embereket, jobb híján, erkélyen is lehet termelni. Idén 110 település, közel
kert kategóriában Nagy Attila és felesége gazdagodtak országos díjjal.
V.M.
A „Játsszunk zöld lapokkal!" megyei ökológiai vetélkedő döntője - az első két internetes forduló után -, négy csapat számára hozott fergeteges sikert.
A Piarista Altalános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda rendezvénytermében megtartott eseményen a vetélkedő jelentőségét kiemelve Kanizsainé Rezsek Mária igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat.
A vetélkedőre 40 csapatot alkotva 80 tanuló érkezett. A szervezőknek a megye 19 általános és középiskoláját sikerült megmozgatniuk, de érkezett még egy nevezés a kecskeméti piaristáktól is. Városunkból a Kőrösi Csoma Sándor Altalános Iskola diákjai neveztek a legnagyobb számban, összesen 9 párossal, közülük 4 be is jutott a döntőbe. Érkezett még nevezés Keszthelyről, Zalaegerszegről, Gelséről, Becsehelyről, Miklósfáról és Kiskanizsáról.
A látogató központként működő Piarista Ökollégium kereté-
ben 201S. február 28-ig 7S zöld megoldásokat ismertető rendezvényen vehetnek részt az érdeklődők. A „Játsszunk zöld lapokkal!" szlogent viselő kezdeményezéssel nem csupán a nagykanizsai fiatalokat és szüleiket kívánják megszólítani, hanem Zala megye lakosságát is. A projekt hosszú távú célja, hogy az otthonok építése, felújítása és működ-
tetése során, környezetbarát, fenntartható megoldásokat alkalmazzon a lakosság.
Lázár Péter környezeti szakértő, a zsűri elnöke ezúttal nem lexikális tudást várt el a versenyzőktől, akik olyan feladatokat kaptak, amelyek megoldásához szükség volt a kreativitásukra is. Közülük azok boldogultak jobban, akik érdeklődéssel fordultak
az őket körülvevő világra. A játékos feladatok között egy beruházás kapcsán összefüggést kellett találniuk például arra, hogy egy madárnak mi köze van az utólagos hőszigetelésekhez. Egy önkéntes fogyasztáscsökkentésre buzdító reklámfilmet is kellett tervezniük, hiszen nap, mint nap a fogyasztásra buzdítanak bennünket a reklámok.
Eredmények: I. Kádár Adrienn - Takács Fanni Zalaegerszeg Ady Endre Altalános Iskola. (100-100 ezer forintos túrakerékpár), II. Varga Viktória Dalma - Szép Olívia Csinszka, Kőrösi Csoma Sándor Altalános Iskola (S0-S0 ezer forintos Dechathlon utalvány), III. Szőlősi Csongor - Szeiler Pál Nagykanizsa, Piarista Iskola (egy hetes vitorlás táborozás), IV. Horváth Márk - Paulik Barnabás, Nagykanizsa, Piarista Iskola (gördeszka).
B.E.
2014. december II
Kanizsa - Krónika
í
Kigyúlt a második gyertya az adventi koszorún
Városunk önkormányzata harmadik éve rendezi meg az adventi gyertyagyújtás sorozatot a karácsonyi díszbe öltözött Erzsébet téri zenepavilonnál. Az adventi időszak életünk és a karácsonyi készülődés egyik legfontosabb időszaka.
Borongós, esős időben gyújtotta meg a város adventi koszorújának második gyertyáját Karádi Ferenc alpolgármester. Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője és Dénes Sándor polgármester.
Az alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte: a szomorú idő nem akadályozhat meg bennünket abban, hogy a szívünkben melegséget érezzünk. Az egész hetünk úgy telt, hogy Szent Miklós püspökre emlékezve, ajándékokat adtunk különböző eseményeken a gyermekeknek és a rászorultaknak. Ez a nap emlékeztessen mindenkit arra - jegyezte meg -, hogy egy olyan hét áll előttünk, amikor önvizsgálatot kell tartani, készülve a karácsonyra, a katolikus egyház legnagyobb családi ünnepére. Gondolkodjunk el azon, mit tettünk meg ez idáig, és milyen feladatok várnak még ránk eztán. Ha számba vettük ezeket, cselekedjünk mindig jól, és ennek jegyében várjuk a karácsonyt.
A gyertyagyújtást követően karácsonyi dalok előadásával a kanizsai Aczél László idézte meg a közeledő karácsony hangulatát.
B.E.
Karácsonyi jókívánságokkal zárták az évet
Megtartotta év végi összejövetelét a Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének Nagykanizsai Civil Társasága. A Vasemberház tükörtermében rendezett ünnepi eseményen a városvezetést Tóth Nándor alpolgármester képviselte.
A 30 főt számláló tagság elöljáróban meghallgatta az elnöki teendőket júliustól ellátó Gerencsér József beszámolóját a nyár óta elvégzett munkáról. Ez alkalommal választottak Nagy Józsefné személyében elnökhelyettest, és új tagokat is köszöntöttek soraikban. A karácsonyi üdvözlőlap mellé S00 forintos vásárlási utalványt és Béres cseppet kaptak ajándékba. Ge-
rencsér József ismertette a civil társaság jövő évi munkatervét is. Legközelebb január 12-én, 14 órakor találkoznak egymással a köztemetőben lévő Doni emlékoszlopnál, ahol gyertyagyújtással emlékeznek a doni ütközetben elhunytakra.
Tóth Nándor alpolgármester köszöntőjében arra biztatta a társaságot, hogy pályázzanak önkormányzati forrásokra, valamint a városvezetés nevében megígérte, számíthatnak az önkormányzat támogatására.
B.E.
Oklevél a Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának
A Honvéd Kaszinó Hölgyklubjának tagjai oklevelet vehettek át a Thúry György Múzeum rendszeres támogatásáért, rendezvényei segítéséért, Nagykanizsa múltjának felkutatása és értékeinek megőrzése és a hagyományok terén nyújtott kimagasló tevékenységükért.
Az elismerést Száraz Csilla múzeumigazgató adta át a klub tagjainak. Ezzel megköszönve azt, hogy a hölgyklub már nyolc éve önzetlenül segíti a múzeumot rendezvényeinek a lebonyolításában. - Mindig számíthattunk és számíthatunk rátok, emelitek a
rendezvényeink fényét és egyben megerősítetek bennünket abban, hogy van értelme a mi munkánknak - mondta az igazgató, majd átadta az elismerő oklevelet a klub képviselőjének.
V.M.
December II. 17.30 óra FINN-MAGYAR KARÁCSONY - filmes beszámoló. Szervezők: Finn-Magyar Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ. A belépés díjtalan. December 12-14. CSALÁDI HÉTVÉGE December 12. 17 óra - Hevesi Sándor Művelődési Központ. NYITOTT SZÖVŐ ÉS FOLTVARRÓ BEMUTATÓ. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! December 12. 17 óra - Hevesi Sándor Művelődési Központ. "NÉGY ÉVSZAK" - Brodácsné Lukács Mária természetfotóinak kiállítása
Megtekinthető december 22-ig. Szervezők: az I:T:I. Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ. December 13. 9-13 óra -Medgyaszay Ház ŐSZI-TÉLI GYERMEKRUHA, JÁTÉK BÖRZE December 13. 1S óra - Hevesi Sándor Művelődési Központ 1S óra A kiskanizsai Pipitér Ovo-da gyermekeinek adventi műsora. Játszóház: mézeskalács készítés Bánfalvi Andrea segítségével, valamint karácsonyi ajándékok készítése. 16.30 óra Aranykapu Zenekar koncertje - Gyermekdalok, mondókák élő zenei kísérettel 0-7 éves gyermekeknek és szüleiknek. Előadók: Töreky Zsuzsi, Kovács Krisztián, Lőrincz Tamás. Belépődíj: 700 Ft; Baba-mama jegy: 1 200 Ft.
December 13. - Medgyaszay Ház
30Y KONCERT + MEGLEPETÉS ELŐZENEKAR
20.00 kapunyitás, 21.00 előzenekar, 22.00 30Y. Belépődíj: elővételben: 1 600 Ft, az előadás napján: 1 990 Ft Információ: 06-30/894-2633. December 19. 19 óra Filharmónia bérlet NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR Vezényel: Kocsis Zoltán. Műsor: Csajkovszkij: A diótörő - szvit. Belépődíj: 2 900 Ft. Szervező: a Filharmónia Magyarország Kft.
December 14. 17 óra SWANS BALETT- ÉS TÁNCISKOLA KARÁCSONYI GÁLAMŰSORA
Fellépők: A Swans Balett-és Tánciskola óvodás, iskolás, felnőtt táncosai és mazsorett csoportok. Információ: Pulai Lászlóné, 06-70/948-1987.
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 11
A szieszta kályhák veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem
Még mindig népszerűek a gázpalackkal üzemelő szieszta kályhák, amelyek azonban igen veszélyesek lehetnek; legutóbb kedd hajnalban okozott balesetet egy ilyen készülék, amikor a palackok cseréje közben robbant fel egy fűtéshez használt gázpalack - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
Mint írták, a nevüket egy évtizedekkel ezelőtt használt fűtőkészüléktől örökölt szieszta kályhákat leginkább időszakos, kiegészítő fűtésre használják, főleg hétvégi házakban, nyaralókban, melléképületekben. Népszerűek, hiszen egyszerűen kezelhetők, könnyűek, és viszonylag hatékonyak. A gázüzemű hősugárzó egy normál háztartási propán-bután-gázpalackkal üzemel, az égéshez szükséges oxigént az adott helyiségből vonja el, és a keletkező égéstermék is oda kerül. Ezért ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, a helyiségben az oxigén mennyisége csökken, a szén-monoxid feldúsul, ami mérgezést, sőt halált is okozhat - magyarázták.
Emlékeztettek: a szieszta kályhák miatt idén tizenhárom alkalommal kellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit hívni. Négy esetben szén-monoxid-mérgezés történt, öt helyen a kályha lobbant lángra, négy készülék pedig felrobbant. A gondot legtöbbször az okozta, hogy az üzemelő készüléket letakarták, vagy éghető anyagot tettek rá. Nem ritka az sem, hogy a kályha hője meggyújtja a közelben lévő tárgyakat. Máskor a csatlakoztatott gázpalack szivárog, és a kiáramló gáz gyullad meg.
Kiemelték: a balesetek biztonságos üzemeltetéssel megelőzhetők. Ennek legfontosabb feltétele, hogy csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-és fűtőberendezést szabad használni. Nem lehet a szieszta kályhákat "A" és "B" tűzveszélyességi osz-
tályba tartozó övezetben, helyiségben, szabad téren, építményben működtetni. A gyártó által adott útmutatóban foglaltakat be kell tartani, a működő készüléket pedig felügyelet alatt, megfelelően szellőző helyen kell tartani. Tilos a szieszta kályhát panelépületben, talajszint alatti helyiségben, fürdőszobában, hálószobában, lakókocsiban vagy lakóautóban használni.
Ha a gáztüzelésű berendezés használatakor gázszivárgás vagy gázszag észlelhető, a gázt el kell zárni, a kályhát ki kell kapcsolni, azonnal áramtalanítani kell, a helyiséget el kell hagyni, illetve ki kell szellőztetni. A gázpalackot mindig jól szellőző helyen, tűztől, szikrától vagy hőforrástól távol kell csatlakoztatni a készülékhez, és a cserét is ilyen helyen kell végezni. Palackcsere alkalmával a nyomáscsökkentőben lévő tömítést is újra kell cserélni, és szappanos vízzel, vagy más habosodó anyaggal kell ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás.
MTI - Kanizsa
Versenytárgyalás - haszonbérletre
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvános versenytárgyalás keretében S év határozott időtartamra haszonbérbe adja a nagykanizsai 0160/17 és 0S2/28 hrsz-ú szántó művelési ágú ingatlanait az alábbiak szerint:
Hrsz./Terület nagysága (ha)/Induló haszonbérleti díj/Versenytárgyalások időpontjai
0160/17. / 4,3502 / 2,50 Ft+ÁFA/m2 / 2014. december 19. 09:00 óra 052/28. / 12,4961 / 2,70 Ft+ÁFA/m2 / 2014. december 19. 10:00 óra A versenytárgyalás helye: NK MJV Polgármesteri Hivatala - 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz. 2. iroda
Versenytárgyalási felhívás megtekinthető a www.nagykanizsa.hu honlap HÍREINK és FELHÍVÁSOK menüpont alatt, információ és részletes tájékoztatás ügyfélfogadási időben a 20/849-2330 telefonszámon, vagy személyesen a 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz. 2. irodában kérhető.
Kiadó önkormányzati bérlakások
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati bérlakásokról szóló 42/2007. (IX.25.), valamint a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelet alapján az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére.
I. Üres önkormányzati bérlakások
I. Bartók B. u. 10. E. lh III. em. 3., 2. Csengery u. 36. fsz. 4.
3. Fő u. 2. III. em. 3., 4. Fő u. 8. II. lh. II. em. 5.
5. Erzsébet tér 11/A. fsz. 4., 6. Kazanlak krt. 7/A. III. em. 11.
7. Rózsa u. 15. VII. em. 5., 8. Zrínyi M. u. 37. II. em. 4.
9. Zrínyi M. u. 43. fsz. 1., 10. Erzsébet tér 11/A. I. em. 7.
II. Csengery u. 117/11/C/2.
II. Nyugdíjasház
1. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/B. fsz. 1.
Pályázatok benyújtásának határideje: 2014. december 19.
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) lehet benyújtani. Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók. A részletes pályázati hirdetményt Nagykanizsa Megyei Jogú Város internetes honlapján (www.nagykanizsa.hu), a Kanizsa TV képújságban, továbbá a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján tesszük közzé.
Ügyfélfogadási rend változás
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Jegyzője értesíti a polgárokat, hogy 2014. december hónapban az ügyfélfogadás az alábbiak szerint alakul: 2014. december 12. (péntek) munkanap, az ügyfélfogadás 8 órától 12 óráig, 13 órától 17 óráig. 2014. december 13. (szombat) munkanap, az ügyfélfogadás szünetel. 2014. december 24. (szerda) pihenőnap, az ügyfélfogadás szünetel. 2014. december 31. (szerda) munkanap, az ügyfélfogadás szünetel.
2014. december 11
Kanizsa- Hirdetés
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított kitüntetések adományozása
Tájékoztatjuk a lakosságot és a társadalmi szervezeteket, hogy városunk közgyűlése 201S-ben is adományoz kitüntető címeket és díjakat. Önkormányzatunk ilyen módon is kifejezi a város megbecsülését azok iránt, akik a város fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, tevékenységükkel a város gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek, tevékenységükkel Nagykanizsa város hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették, kiemelkedően támogatták a kisebbségek kultúrájának fejlődését, életkörülményeik javítását.
JAVSLATNAGYKANIZSAMEGYEIJOGUVAROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTALALAPÍTOTTK^JNIETÉSADOMÁNYOZÁSÁRA
A javasolt kitüntető cím:
A kitüntetésre javasolt személy vagy szervezet
Mindezek elismerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a következő kitüntetéseket alapította:
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Városért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Oktatásáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Kultúrájáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Sportjáért" kitüntető cím,
- "Paizs Ferenc Díj" közigazgatási kitüntető cím,
- "Szekeres József Díj" az egészségügyi és szociális terület kitüntető címe,
- "Nagykanizsa Környezetkultúrájáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Biztonságáért" kitüntető cím.
- címe:.................................
személy esetén
- születésének helye, ideje:
- foglalkozása:...................
- munkahelye: .....................
- eddigi kitüntetései:...........
A javaslattevő
A kitüntetések adományozásának részletes feltételeit a többször módosított 18/1997.(IV.16.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza, mely megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban, a Városi Könyvtárban és az önkormányzat honlapján (www.nagykanizsa.hu).
A "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető cím és "Nagykanizsa Megyei Jogú Városért" kitüntető cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.
A "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető címre a közgyűlés tagjai, bizottságai, nagykanizsai székhelyű intézmények, nagykanizsai székhellyel bejegyzett társadalmi szervezetek, egyesületek, szakmai szövetségek, érdekképviseleti szervek, nagykanizsai egyházi szervezetek tehetnek javaslatot. A többi kitüntető cím odaítélésére javaslatot tehetnek a város gazdasági és egyéb társaságai, a Kisebbségi Önkormányzatok, valamint magánszemélyek is.
Kérem a javaslattételre jogosultakat, hogy kitüntetési javaslataikat a Polgármesteri Hivatal portáján átvehető, valamint az önkormányzat honlapjáról (www.nagykanizsa.hu/kituntetes.doc) letölthető űrlapokon, részletes indoklással legkésőbb 201S. január 9-ig nyújtsák be Dénes Sándor polgármesternek címezve. (Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Kérem, javaslataikat az indokolásokkal együtt papíron és lehetőség szerint World fájlban, e-mailen is küldjék meg a gerencser.tibor@nagykanizsa.hu
- telefonszáma:...................................- e-mail címe:
Egy mondatos értékelés: ...........................................
(Odaítélés esetén ez szerepelne az oklevélben.)
Ajavaslathoz.........oldal indoklást csatolok.
(Ajavaslat részletes indoklás nélkül érvénytelen!)
Nagykanizsa, .........................................
javaslattevő aláírása
TAJEKOZTATO:
A kitüntetések adományozásának részletes feltételeit Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló, többször módosított 18/1997.(IV.16.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza, mely megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban, a Városi Könyvtárban és az önkormányzat honlapján (www.nagykanizsa.hu). Az űrlapot géppel, tintával vagy golyóstollal, nyomtatott betűkkel, jól olvashatóan szíveskedjen kitölteni! A javaslatot és indoklást eredeti aláírással kell benyújtani a következő címre: Dénes Sándor polgármester, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Ajavaslatot és indoklást lehetőség szerint digitálisan, Word formátumban a gerencser.tibor@nagykanizsa.hu címre is kérjük megküldeni. A beérkezés határideje: 2015. január 9.
GUMI-SZERVIZ
Téli gumiabroncs akció!
(2014. október 23. - december 31.)
Nyitvatartás:
Hétfő -Péntek: 8-17 óráig, Szambát: 8-14 óráig
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin, Alkotmány u. 146/A. Tel ./fax: +36 (93) 315-259 ♦ mobil: +38 (30) 586-1997 e-mail kb.gumiszerviz@treemail hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítése kerékszerelés, centirozás. futómű beállítás
DELZALAI
VÍZ-ÉS CSATORNAMŰ ZRT.
1916 ^
december
TV. évfolyam 2. szám
2014. december 11
Befejeződött
a több mint 11 milliárdos szennyvíz projekt.
Tisztelt Fogyasztóink!
Cv 1 imnMiiiHuinr
ithf tfrjWutm kii
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Európai Unió által támogatott „Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése" Kohéziós projekt a Szennyvíztisztító Telep sikeres próbaüzemi eljárásával befejeződött. Ezzel a Kohéziós projekt mindhárom eleme (Régió, Nagykanizsa, Szennyvíztisztító Telep) a lakosság használatába került.
A projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedte le (Eszteregnye, Fityeház, kigyác, Senijénháza, Szép etilek és Bocska, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentniiklós, Zalaszentbalázs) Nagykanizsa még csatornázatlan területeivel, és tartalmazta a belváros csatornahálózatának bővítését. Felújítását, valamint a Szennyvíztisztító Telep rekonstrukcióját.
A meglevő nagykanizsai Szennyvíztisztító Telep a nagyon jelentős technológiai fejlesztéssel alkalmassá vált a nagyobb hatásfokú biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszini víz, a "Dencsár-árok" és közvetve a Principális-csatorna vízminőségi állapota javulni fog.
A beruházás révén minimalizálható a szennyvízkibocsátás környezetterhelő hatása. A keletkező fölösiszap kezelésére korszerű eljárást lett kialakítva komposztálással, és a tisztítás során termelődő biogáz hasznosításával.
A technológiai fejlesztés mellett elkészült
az új kezelőépület, egy gépjárműtároló, egy raktár, a korábbi üzemviteli épiilet korszerű laboratóriummá lett átalakítva, és felújításra került a régi garázsépület is. A Szennyvíztisztító Telep kivitelezési munkáit a közbeszerzési eljáráson nyertes ESZ-2011 Nagykanizsa Konzorcium (EnroAsz-
falt Kft., és a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.) végezte. A kivitelezés bekerülési költsége: nettó 2.892.000.000 forint.
A megvalósult Kohéziós projekt mindhárom projekt eleménél az üzemeltetési feiadatokat a Délzalai Vízmíi ZRt, végzi.
Dél/akii Vizhang • Délzalai Vfcthang - Délzalai Vizhang • Délzalai Vízhang • Délzalai Vízhang • Dél/alai Vízhang • Délzalai Vízhang • Déizalai Vizliang
2014 december II
Kanizsa - Hirdetés
Délzatai Vízhang • Délzalai Vizhang * Délzalai Vizhang ■ Délzatai Vizhang * Délzalai Vizhang * Délzalai Vizhang • Détzalai Vizhang • Délzatai Vizhang
Téli felkészülés
A közműves ivóvíz szolgát tatást szabályzó 58/2013. (11.27.) Kormányrendelet szerint a Fogyasztó köteles gondoskodni a vízmérő fagy elleni védelméről. Ennek hiányában keletkezett költségek (elfagyott vízmérő csere, javítási költségek, vízmérő hitelesítése, az elfolyt víz költsége, stb.) a Fogyasztói terhelik.
A megelőzés érdekében javasoljuk:
Épületen kívül:
A kerti csap víztelenítését télen minden esetben e! kell végezni! Több alkalommal ellenőrizze, hogy a vízmérőaknában nincs e víz. Ellenőrizze a vízmérőakna szigetelését, tcdlapjának illesztését, zárását. Szigetelje le a vízmérőt, a szerelvényeket és a csővezetékeket. Szükség szerint az aknát kívülről takarja le.

Épületen belül:
A pincékben elhelyezett vízmérők védelme érdekében ellenőrizze a pinceablakok épségét, szigetelését, valamint gondoskodjon a vízmérő hőszigeteléséről, a helyiség szükség szerinti fűtéséről!
A téli időszakban nem használt ingatlanok esetébe ajánlott víztelenítési intézkedés; A vizel folyások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy a használaton kívüli építményéknél a téli időszakban, a vízmérő aknában az ürítő csapon keresztül víztelenítse a vezetékhálózatot. A berendezésekből pl. WC-tartály, bojler engedje le a vizet. A padi óősszefoly ókból. bűzei zárókból, a WC-kagylóból szintén el kell távolítani a vizet.
Ha meghibásodást tapasztal, hívja az ügyfélszolgálatunkat, illetve a hiba bejelentöt!
VÁLTOZÁSOK!
Tisztelt Fogyasztok!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. január 1-töl a Délzalai Vízmű ZKl.-itél az alábbi változások tőrténnek:
» Bankszámlaszám változás!
2015. január l-töl azalábbi
bankszámláink érvényesek:
K&H Iliink Zrt. - 10200768-49318164
OTP Bank Nyrt, - 11749015-21007064
Bak és Vidéke Takarékszövetkezet - 74000542-10076598
MKB Bunk - 10300002 26000S66 000032S5
» Vízmérő leolvasás változása!
2015, január l-től azon csatornával ellátott településeken (belterületi felhasználási helyeken), ahol a vízszolgáltatást a Délzalai Vízmű ZRt. biztosítja, a vízmérők kéthavonta kerülnek leolvasásra. A két leolvasás között részszámlát bocsátunk ki.
» Az ügyfélfogadási idő változása!
2015. január l-től az ügyfélfogadási idő megváltozik. A változás a honlapunkon (www.dzviz.hu) megtekinthető.
Központi ügyfélszolgálatunk - Telefon: (06 93) 509 540; (Nagykanizsa, Kisfaludy S. uj 15/a):
Víz- és csatornaszolgáltatással Műszaki ügyfélszolgálat
Telefonos ügyfélszolgálat
1 ■Hétfő 8-15 8- 14 7.30- 15.30 1
Kedd nincs nincs 7.30- 15.30
1 Mszerda 8- 15 8- 14 7.30-15.30
Csütörtök 8-20 8-20 7.30-20
^Péntek 8- 12 nincs 7.30 - 14.40
Keressék fel megújult honlapunkat! www, 1 • Vízmérőállás bejelentése • Hibabejelentés • E-SZAM1.A igénylés • Csekkpótlás kérése dzvtz.hu • Folyószámla-egyenleg lekérdezése 1
DELZALAI
VÍZ- ÉS CSATORNAMŰ ZRT.
1916
Hibabejelentészöld szám: (06 80) 314 019
www.dzviz.hu
• Központi Ügyfélszolgálat
8800 Nagykanizsa, Kisfaludy S. u. 15/a Tel.: (93) 509-540, Mellék: 2-es gomb
• Elérhetőségek
8800 Nagykanizsa, Kisfaludy S. u. 15/a Tel.: (93) 509-540, Fax: (93) 314-279 E-mail; dzviz@dzviz.hu Web: dzviz.hu
• Vízellátási [ zemvezetoség 8800 Nagykanizsa, Csengery üt i 17. Tel.: (93) 509-540. Mellük: 5-ös gomb 8863 Molnári, Külterület i.
• Nagykanizsai S/rim%vi/ elvezetési Üzemvezetőség 88ŰO Magykanizsa, Ady i:U::i
Tel.: (93) 509-540. Mellek: 4-cs gomb
• Nagy kan iz.sai Szennyvíztisztítási Üzemvezetőség 8800 Nagykanizsa. Ady u.
Tel.: (93)509-540, Mellék: 4-esgomb
• Guta m hü ki Üzemvezetőség 8754 Galambok, Petőfi S. n . 43. Tel,: (93) 509-540, Mellék: 6-os gomb » Csurgói Üzemvezetőség
8840 Csurgó, Rákóczi F. tL 5. Tel.: (93) 509-540, Mellék: 7-J gomb
• Letenjél Üzemvezetőség 8868 Lcreoye, Kárpáli u. 22.
Tel.: (93) 509-540, Mellék: 5-ös gomb
• M;ii L.di üzemvezetőség 8700 Marcali, Sport u. 7.
• Laboratórium
8800 Nagykanizsa, Ady u. Szenny víztisztító telep Tel.: (93) 509-540, Mellék: 8-as gomb
• VizmérSjavitó
8800 Nagykanizsa, CsengiSry út 117, Tel.''. (93) 509-540, Mellék: 9-es gomb E-mail: merojavito0dzviz.hu
Délzatai Vizhang - Délzalai Vizhang - Délzalai Vizhang - Délzalai Vizhang - Délzalai Vizhang • Délzalai Vizhang - Détzalai Vizhang - Délzatai Vizhang
Kanizsa - CSAÓ
2014. december II
//
A szeretetből és a segítségből sosem elég"
„A nehéz sorsú emberekről nem szakmai kötelességből, hanem szívből kell gondoskodni. Még olyan helyzetben is, amikor épp'' csak egy vékony határvonal választja el a segítőt a pártfogolt-tól. Nem vagyok „Teréz anya", nem is teszek semmi „rendkívülit": pusztán mindent megmozgatok, elkövetek azért - munkatársaimmal együtt - hogy köny-nyítsek a bajba jutott családok mindennapjain." Ha valaki nap mint nap találkozott „zsákutcába" jutott életekkel, az Turi Renáta, aki három esztendőn át dolgozott a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonában.
A közelmúltban azonban magánéleti okok miatt úgy döntött, hogy december elsejétől a Zalaegerszegi Gyermekjóléti Központban folytatja munkáját a kis „védencei" által csak Reni néninek hívott fiatal hölgy. Hivatásában éles váltás nem történik, hiszen marad a gyermekvédelemben, ám mint önök is látni fogják a vele készített interjúból, a lelkéből egy „darab" a nagykanizsai CSÁO-ban maradt. Azoknál a családoknál, akiknek egy kicsit a „szülője, testvére, barátja" is volt, amíg ők az átmeneti otthon lakói voltak. -Csak nehéz sorsokkal találkoztam az évek folyamán. Természetesen nagyon megviselt, amikor azt láttam, sokakra mekkora keresztet rótt az élet. Különösen, ha saját tehetetlenségemből nem tudtam mit tenni, hogy nekik jobb legyen, ha nem fogadták el a segítséget.
Turi Renáta segítői és vezetői munkáját nem „zsigerből"látta el. Hogy is tehette volna, amikor gyakorlatilag „egy fedél" alatt élt másokkal. Olyanokkal, akik legtöbb
esetben önhibájukon kívül kerültek kilátástalannak tűnő helyzetbe, s váltak otthontalanná.
- A Családok Átmeneti Otthona számukra biztosít - maximum másfél évig - lakhatást. Jelenleg 40-50 lakónk van, sokan deviza-hitelcsapda vagy családi erőszak áldozatai, illetve élnek az intézményben gyermeküket egyedül nevelő édesanyák is. Az esetek egy részében viszont komplett család - apa, anya, kicsi gyermek - lelt otthonra nálunk, mivel nem volt „támogató környezet" korábbi életében. A mi feladatunk elsősorban az, hogy őket újra talpra állítsuk, s aztán önálló életüket ismét fel tudják építeni. Persze, mindez nem könnyű, de örömmel tölt el, sokuknak mégis sikerült. Az meg még inkább jólesik a lelkemnek, ha ebben a mi munkánk is benne volt - mesélte az intézményvezető.
Azt is, hogy a Családok Átmeneti Otthonát nem úgy kell elképzelni, mintha hajléktalan szálló lenne. Hiszen itt a családfők legtöbb esetben dolgoznak napközben, a gyerekek is óvodába, iskolába járnak, és mindnyájan együtt is élnek az intézményben kialakított szobákban. Nekik ez a pár négyzetméteres helyiség az otthon, ahová a nap végeztével hazatérnek. Sok kis zug helyezkedik el egymás mellett a régi, katonai laktanyában. Ám nem teljes ellátásban részesülnek az ott élők, hanem szükség szerint, kinek, milyen az anyagi helyzete. Cél, ne veszítsék el az önállóságukat az itt élő családok, illetve hogy önfenntartók legyenek. Az intézmény - no és az ott dolgozók - tehermentesítik őket, amiben csak tudják.
- Nem beleszólunk az életükbe, hanem tudatosítjuk bennük, hogy
hozzánk fordulhatnak, amennyiben úgy érzik, túlnő rajtuk a probléma. A folyamatos munkarend jóvoltából mindig van jelen szakgondozó, így éjszaka sincsenek egyedül a kicsi, vagy a nagyobbacska családok. Természetesen sok programmal is próbálunk igazi közösséget teremteni: legyen szó ünnepi rendezvényekről, vagy bárminemű közös elfoglaltságról. Hiszen fontos összetartó légkört kovácsolni köréjük és igazán rájuk fér, hogy megfeledkezzenek egy kicsit a nyomasztó gondokról.
Ez is a segítség egy formája, de amiből sosem lehet elég - pláne ilyen helyzetben - az a pénz. Ez vonatkozik az intézményre is, ugyanis az ad számukra otthont. Turi Renáta vezetői munkája során éppen ezért kiemelt figyelmet fordított a pályázatokra.
- Több sikeres projekten vagyunk túl. Amik vagy az lakhatási körülmények jobbítását, vagy a kikapcsolódást célzó időtöltések támogatását szorgalmazták. Továbbá külön öröm számomra, hogy az intézmény apraja-nagyja megmozdul, ha közösségi munkáról van szó, valamint az is, ha a lakosságtól vagy közületektől kapunk támogatást. Ruhát, játékokat, élelmiszert, háztartási gépeket. Mivel a Magyar Vöröskereszt által fenntartott intézmény vagyunk, így a szervezet is mögöttünk áll. A segítséget pedig elfogadni sosem szégyen.
- Adódik a kérdés, ha ennyi a segítő kéz, akkor vélhetően minden ott lakónak jóra fordul végül a sora?
- Természetesen ehhez az ő elszántságuk, kitartásuk is kell. Nehéz helyzetbe könnyű kerülni, ugyanak-
kor kikerülni belőle már kevésbé egyszerű. Van az otthonban egy család. 5 kisgyermekkel, a legkisebb még karonülő. A családfenntartó váratlanul elhunyt, a fiatal anyuka pedig egyedül maradt a csemetéivel. Pedig lett volna esélyük saját otthonban új életet kezdeni. De ehelyett mindent elölről kell újra kezdeniük nálunk. Az élet az utolsó pillanatban viszont mindent felülírt. Azonban vannak olyanok, akik talpra tudtak állni. Ugyanis minden esetben tartjuk a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik „kikerülnek" az önálló életbe, így képben vagyunk azzal, mi történik velük.
Nehéz élethelyzetek pedig mindenhol vannak. Gyakorta a hétköznapokban mi magunk nem vesszük észre, ha valaki bajba kerül. Csak akkor, amikor már nagyon nagy a baj. Ez néha érthető is, hiszen mindenkinek megvan a maga baja. Mi, akik szociális területen tevékenykedünk, a saját problémáinkat mindig kint kell, hogy hagyjuk a külvilágban. Itt nem rólunk van szó.
- Lehet hátrahagyni a gondokat?
- Nem lehet, hanem muszáj. Ez nem rólunk szól, hanem azokról, akikért dolgozunk. Ezért sem tudtam teljesen elszakadni ettől a munkától. Bajba jutott emberek, családok Zalaegerszegen is élnek. Ha pedig tudásom és a kapcsolatrendszerem kevés lesz arra, hogy segítsek rajtuk, akkor marad a hitem s az önmagamba vetett bizalmam: akárhogy is, de segíteni kell nekik újabb, jobb esélyt, szebb holnapot teremteni.
Szabó Zsófi
AAAÍ •• DEC 17., 19.00, HSMK
kk" 2000Fí • f ELBteELlSOQFt
HSMK
^ /JfflT
KONCERT m
KOLLONAY 50
TÖBB MINT 50 FELLÉPŐ
2014. december 11
Kanizsa -
ÁLLAS - ÁLLAS - ÁLLAS
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Minőségbiztosítási ügyintéző
Gépésztechnikus
Irodai alkalmazott
Műszaki eladó
Autószerelő
Nyílászáró szerelő
Fűrészüzemi dolgozó
Asztalos
Faesztergályos
Faipari segédmunkás
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége munkaköri ajánlataival kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kirendeltségen (8800 Nagykanizsa, Fő út 24., Földszinti Információs hirdető táblán) vagy a www.munka.hu honlapon kérhet.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - csütörtök: 8:00 -16:00 óra, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
középfokú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
szakirányú megegyezés szerint
8 általános megegyezés szerint
Az Ön rádiója Kanizsán
Horoszkóp
^ III.21.-IV.19. Kos
Szerencsés embernek érezheti magát, mert olyan társat tudhat maga mellett, aki boldogabbá, könnyebbé teszi az életét. Az ünnepek előtt még az is elképzelhető, hogy új, vonzó oldaláról mutatkozik be önnek.
$HV.20.-V.20. Bika
Egyre izgatottabban fogadja az év vége közeledtét. Terveinek se szeri, se száma, így a megvalósításuk egyre nagyobb fejtörést okoz önnek. Ne aggódjon, a helyzet nem kilátástalan. Családi összefogással mindent elérhet.
ÍUV.21.-VI.21. Ikrek
Sok munkájának köszönhetően olyan anyagi gyarapodásra számíthat hamarosan, hogy átrendezheti a lakását. Éppen jókor jön mindez, hiszen az ünnepekre nemcsak a karácsonyfát öltözteti új díszekbe.
^ VI.22.-VII.22. Rák
Egy romantikus kalandot ígérnek még az ünnepek előtt önnek a csillagok. A románchoz szinte minden együtt áll: új ismerősök, vidámság, zene, tánc, csak a hóesésre kell még egy kicsit várakoznia.
^VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Az ünnepek előtt hozott döntéseit ne vegye félvállról, mert a következményeivel hosz-szú távon kell számolnia. Ha úgy érzi, ki kellene békülnie azzal a családtagjával, akivel régóta kerülik egymást, itt az ideje.
S VIII.23.-IX.22. Szűz
Nyugodtan készülődhet az ünnepekre. A bolygóállások szerint anyagi gyarapodásra is számíthat a közeljövőben. Nehézségek nem törik ketté a terveit, nagyvonalúan teljesítheti szerettei kívánságait.
^"IX.23.-X.22. Mérleg
Minden oka megvan arra, hogy jókedvű legyen. A karácsonyi ajándékok között nem csak édességre, szaloncukorra bukkanhat, hanem anyagi gyarapodásra is számíthat. Spórolnia nem kell, bátran költekezhet.
V
''■y X.23.-XI.22. Skorpió
Ezekben a napokban nem lesz idej e unatkozni. A családjában számítanak a segítségére, miközben a barátai meghívásának is alig tud eleget tenni. A bolygóállások szerint egy valaki azonban meg tudja nyugtatni a lelkét.
^XI.23.-XII.21. Nyilas
Érzelmi életét hamarosan pozitív változások villanyozzák fel. Ha a jövőjét tervezi, és el szeretné kötelezni magát valaki mellett, akkor most sikeresen teheti meg az első lépéseket.
^XII.22.-I.20. Bak
Minél több gyertya fénye lobban fel az adventi koszorún, annál kevésbé lehet bírni önnel. Bár már nem gyermek, ön is azok közé tartozik, akik csodavárással készülnek a karácsonyra. Tegyen így továbbra is.

I.21.-II.19. Vízöntő
Ha megismerkedik valakivel, ne ragaszkodjon mindjárt a függetlenségéhez, mert elriasztja az illetőt. A bolygóállások szerint rövid ideig tartó pénzügyi nehézségekkel is kell számolnia még az ünnepek előtt.
<>11.20.-111.20. Halak
Ezekben a napokban az lesz a legfontosabb önnek, hogy elismerjék a munkáját. Nemcsak szóban, hanem anyagiakban is. Ha az eddigieknél jobban hasznosítja a tudását, annak meg is lesz az eredménye.
Kanizsa - Sport/Apró
2014. december 11
Az első és második helyen telelnek
Szekszárd AC III (8.) - GejzírKanizsa Kft. Kanizsa Sörgyár SE (I.) 7:11
NB I Nyugati csoport női asztalitenisz mérkőzés, 8. forduló. Szekszárd. Kanizsai győztesek: Tóthné Szász Kinga 4, Újházi Csilla 3, Bicsák Bettina 2, Horváth
Anna I és a Tóthné-Bicsák páros.
Ladányi Dóra és Mógor Evelin nélkül is biztos győzelmet aratott a kanizsai csapat. Tóthné Szász Kinga biztosan nyerte mérkőzéseit, Újházi Csilla jól teljesített és Horváth Anna is nyert mérkőzést. Bicsák Bettina valamivel halványab-
ban játszott, de ez nem befolyásolta a biztos győzelmet.
Kanizsa Sörgyár SE (2.) -Szekszárd AC II (1.) 4:14
NB I Nyugati csoport női asztalitenisz mérkőzés, 9. forduló. Nagykanizsa. Kanizsai győztesek: Ladányi Dóra I, Tóthné I, Mógor Evelin I és a Tóthné-Ladányi páros.
A kanizsai hölgyeknél nagy volt a lelki teher, így nem tudtak kellően felpörögni a találkozóra. Az erősebb párost nyerték a hazaiak, majd Ladányi (képünkön pirosban éppen adogatás előtt), Tóthné és Mógor l-l meccset hozott, így aztán a Tolna megyei együttes a Szekszárd I-ben is már játszott asztaliteniszezőivel végül biztosan nyert.
Gejzír-Kanizsa Kft. Kanizsa Sörgyár SE (1.) - Hévíz SK II (10.) 1S:3.
NB II férfi Dél-nyugati csoport férfi asztalitenisz mérkőzés, 8. for-
duló. Nagykanizsa. Kanizsai győztesek: Berdár Norbert 4, Szuha-nyik József 4, Kahotek Kristóf 3, Gyöngyösi Áron 3 és a Berdár-Szuhanyik páros
A vártnál simábban nyertek a hazaiak. Berdár, Szuhanyik és Kahotek hozta szokásos jó teljesítményét, Gyöngyösi három győzelme pedig kellemes meglepetés volt.
Kanizsa Sörgyár SE (1.) - Hévíz SK I (2.) 10:8
NB II Dél-nyugati csoport férfi asztalitenisz mérkőzés, 9. forduló. Nagykanizsa.
Kanizsai győztesek: Berdár 4, Kahotek 3, Szuhanyik 2, és a Berdár-Szuhanyik paros
A megyei rangadón a kanizsai csapat nagy küzdelemben győzött a hévíziek ellen, s ezzel az őszi szezon bajnoka lett.
P.L.
Pedig a fórokat megkapták...
BVSC-Zugló II (2.) - Kanizsa VSE (4.) 10-7 (4-l, l-3, 3-l, 22). OB I B A-csoport vízilabdamérkőzés, 7. forduló. Budapest, 50 néző. Kanizsa: Nébald - Bakó l, Antal l, Baj, Kéri 2, Besenyei, Cserdi P. l. Csere: Virt M., Bencz, Gulyás 2, Klie, Kis Zs. Edző: Németh Zsolt.
Három, a fővárosi vasutasok első számú együttesénél is vízilabdázó játékossal várta a házigazda legénység a kanizsaiakat. A hazaiak el is húztak 4-0-ra, innen állt fel a KVSE. A későbbi emberelőnyök ellenére is csak egyenlítésig jutottok a kanizsaiak fordítaniuk azonban nem sikerült.
Díjátadóval búcsúztatták a szezont
Az elmúlt hét a kispályás labdarúgó bajnokság zárásának jegyében telt, egyben vázolták azon ismérveket is, melyek mentén kerülhet sor a jövő évi pontvadászatra. Értékelték a csapatok képviselői a városi szervezet vezetőjével, Kápolnás Zoltánnal a lezajlott bajnokság tapasztalatait, majd az önkormányzat részéről Dénes Sándor polgármester és Karádi Ferenc alpolgármester átadták a csapatok képviselőinek a 20l4. évi nevezési díjhoz való hozzájárulási támogatást. Az idei pontvadászatra nevezett valamennyi legénység visszakapott az ön-
kormányzattól 20 ezer forintot -ennyivel támogatták tehát a gárdák mindegyikét.
Ezt követően tartották meg a városi kispályás labdarúgó bajnokság díjkiosztóját. Idén hét osztályban - négy felnőtt és három öregfiúk ligán - zajlottak a küzdelmek a Mindenki sportpályájának műfüvesein és 64 csapat focistái rúgták a bőrt márciustól novemberig -természetesen nyári pihenővel. Képünkön éppen az I. osztályban győztes Szokol-Budai Pack együttese részéről Budai Barnabás vehette át a díjakat.
P.L.
INGATLAN
Becsehelyen, a Dózsa György utcában két szoba + nappalis, egyedi gázfűtéses + kandallós családi ház új nyílászárókkal, szép, rendezett udvarral, fiatal gyümölcsössel, veteményes kerttel, az udvarban egy különálló egyszobás épülettel eladó vagy nagykanizsai két szobás lakásra cserélhető értékegyeztetés-
sel. Irányár: 5,5 millió Ft. Érd.: 0693-35l-586, 0630-209-0546 (7647K)

SZÓLGALTATAS
Eltartási szerződést kötnék kanizsai ingatlanért szolíd nénivel, bácsival. Gondozását, szükség esetén szeretetteljes ápolását vállalom. Hétköznap,
ünnepnap nem lesz többé egyedül. Kölcsönös tiszteletadással, családtagnak várjuk. Leveleket „Szeretet" jeligére a Szerkesztőségbe várunk. (7660K)
Televízió javítás az Ön otthonában kiszállással. Balaskó István, tel.: 0630-597-l530 (7684K)
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385

A Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nevében tisztelettel várjuk a nagykanizsai Szent József templomban megrendezésre kerülő HORVÁT ADVENTI KONCERTRE 2014. december 14-én, vasárnap 1S.00 órakor. Program: Horvát mise, amelyet Blazs Horvat, a Varasdi Katedrális kanonoka celebrál. Adventi koncert, előadók: Varasdi Püspökség Énekkara, Kanizsai Horvát Tamburazenekar. Kérem, fogadja el meghívásunkat, készüljünk együtt a szeretet ünnepére! Vargovics Józsefné, ZMHNÖ elnök
ALMAVÁSÁR
Nagykanizsán, a Zemplén úti Randevú presszóban szombatonként 10-12 óráig!
Nyolcfajta alma és almalé kapható AKCIÓS áron.
2014. december 11
Kanizsa - Sport
Kanizsa labdarúgásáért...
A Ferencvárosi TC labdarúgócsapatának utánpótlás menedzsere, Keller József a múlt héten hosszú perceken keresztül járhatta körbe annak a sporttelepnek, vagyis az Olajbányászstadionnak a területét, ahonnan futballista-karrierje gyakorlatilag elindult. S hogy mindez milyen apropóból történt?
- Helyesebb, ha úgy fogalmazok, inkább magánemberként voltam jelen, hiszen a közelmúltban
a városvezetés részéről kaptunk meghívást erre az alkalomra, melynek célja, hogy konzultáljunk arról, miként is lehetne Nagykanizsa futballéletét valamilyen módon ismét felfejleszteni -így a 49 esztendős, egykori 29-szeres válogatott labdarúgó. -Örömmel tettem eleget a meghívásnak, hiszen szülővárosomba térhettem vissza, ahová családi kötelékeim végett azért jó néhányszor eljövök.
Amint az a konzultáció során többször is elhangzott, vannak kiaknázható kezdeményezések és infrastrukturális feltételek ahhoz Kanizsán, hogy azokra építve a városban ismét fellendülhessen a futball, s akár az utánpótlás-nevelés terén olyan játékosok bukkanjanak felszínre, akik például ifjúsági kontinensviadalon is futballozhatnak, akárcsak anno 1984-ben Keller József. Mi több, a kőkemény hátvéd nem csupán futballozott az Eb-n, de a magyar válogatottal meg is nyerte a tornát Moszkvában.
- Természetesen a napokban megrendezett ünnepségen, melyen a harminc esztendővel ezelőtti Eb-sikerről emlékeztek meg, én is ott voltam, s felemelő pillanatoknak lehettünk részesei egykori csapattársaimmal együtt.
Keller József 1984-ben a Nagykanizsai Olajbányásztól igazolt az FTC-hez, s igazán kerek futballista-karriert futott be, hiszen a zöldfehérekkel 1992-ben, 199S-ben, 1996-ban és 2001-ben bajnokságot nyert és sokszoros válogatottnak is vallhatja magát a külföldön is megfordult labdarúgó.
- Utoljára NB-s szinten Szegeden játszottam, akkor a Csongrád megyeiekkel az NB III-ból az NB II-be jutottunk fel, s igyekeztünk a város futballját ismételten felfuttatni...
A Dél-Alföldön akkor és ott még inkább játékosként működött közre, Dél-Zalában pedig futball-szakemberi segítségével tehetné ezt Keller József.
PL.
Az első felnőtt bajnoki címük
Kecskemét 2009 után ismét -ezúttal már a 91. - férfi felnőtt ökölvívó országos bajnokság küzdelmeinek adott otthont, a Messzi István Sportcsarnokban 40 klub 130 versenyzőjével, köztük természetesen kanizsai színekben indulókkal, Vass Richárddal és Benko'' Lászlóval.
Vass Richárd az első mérkőzésén vereséget szenvedett, nem úgy a másik versenyző. Az 1994-es születésű, amúgy somogyi illetőségű, a Botosakadémián tréningező, egyébként a Kanizsa Box Klubhoz nyáron igazolt Benkő László (képünkön) 69 kg-ban remek sikert könyvelhetett el, hiszen végül országos bajnoki címet szerzett. A Somogy megyei fiatal Dombóváron kezdte pályafutását, 2011-ben azonban például már a Kaposvári Nehézatlétikai SE színeiben ért el eredményeket korosztályos versenyeken, Nagykanizsára viszont már az (ismételt) dombóvári korszaka után került tehát a közelmúltban.
Benkő egy óbudaival kezdett súlycsoportjában, őt Király Viktor, a Ferencvárosi TC öklözője követte, aki a kezdeti fölényével nem sokra
ment, hiszen Benkő a második menetben végül kiütötte. Az elődöntőben a Kőbányai SC versenyzője, Berki Ferenc következett a ringben. Ő sem volt akadály, a döntőben pedig a Vasas bokszolója, Szilvái László sem tudta megállítani Benkőt, aki
mentalitású sportoló amúgy is, aki valóban odateszi magát. Ennek lett jutalma országos bajnoki címe.
- Valóban nagyon örülünk újdonsült szerzeményünk, Benkő László országos bajnoki címének - ezt már Draskovics Szilárd, a Kanizsa Box
pontozással győzött és országos bajnoki címet ünnepelhetett.
- A felkészülése Lacinak, úgy éreztem, jól sikerült, s bíztam az éremszerzésben - fogalmazott edzője, Botos András. - Még ő volt az, aki a lehető legszebb eredményben reménykedett, s olyan
Klub elnöke mondta. - Úgy vélem, ez is annak visszajelzése, hogy Kanizsán komolyan vesszük azt, amit csinálunk az akadémiánkon is és az ilyen eredmények még inkább ösztönzőek lehetnek fiataljaink számára.
P.L.
Kunics Réka és a kanizsai női csapat felnőtt bajnok
Újszászon rendezték a 19. Lábtoll-labda Felnőtt Országos Bajnokságot és a csapat, valamint egyéni kategóriában rendezett tornán hat egyesület 89 versenyzője vett részt, köztük a kanizsai Zemplén SE versenyzői.
Az idei évben felnőtt Európabajnoki címet szerezett kanizsai lányok - Kunics Réka, Morvai Noémi és Vlasics Dalma - viszonylag könnyedén szerezték meg első felnőtt bajnoki címüket. A döntőben újszászi vetélytársaikat utasították maguk mögé.
A 34 fős női egyéni mezőnyben szintén az élen végzett a még serdülő korcsoportú Kunics Réka (képünkön testvérével, Kunics Bencével), aki győzelmével a negyedik felnőtt bajnoki címének örülhetett. A döntőben pusztaszeri ellenfelét verte. Az bajnokságon elindult a helyiek titkos favoritja, a Nagy-Britanniában élő többszörös Európa- és országos bajnok Kapás Ágnes is, aki csak a dobogó harmadik fokáig jutott.
A zemplénes férfiak két bronzérmet szereztek centercsapatuk és Huszár Emil révén.
Kanizsai eredmények. Női csapat (8 csapat): 1. Kunics Réka, Morvai Noémi, Vlasics Dalma (Zemplén SE Nagykanizsa). Női egyéni (34): 1. Kunics Réka, ... 13. Morvai Noémi. Férfi csapat (16): 3. ZSE I (Huszár Emil, Lukács Benedek, Lukács Márton, Takács Endre), ... 4. ZSE II (Baranyai Benett, Farkas Balázs, Kunics Bence). Férfi egyéni (33): 3. Huszár Emil (Zemplén SE), ... S. Lukács Benedek, ... 12. Farkas Balázs, ... 16. Baranyai Benett.
P.L.
16
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 11
www.temesigranit.hu
Előzetes időpont-egyeztetés telefonon!
ÍTE
SIREMLEKEK
Mosdópultok, lépcsők.
ablakparkanyok, korlatok
r/r C^lTpCC" gránitból, márványból (VLJtil 1 LjL és mészkőből
Nagykanizsa-Miklósja,
Szentendrei u. 65
Tel.: 93/318-003
Mobil: 30/267-66-27
30/3399-497
ö Q
ó tí-
Lukács és Fia Kft,
Tetöíedfrs, l.postetfi MigctcJc^ its r-. b.''ítl Dgrjamu nV jfc, [rlDanyay I-'' :: i „ / „\
8800 Nagykanizsa. Bajcsy-Zs, U. 36/a Tel./Fax: 93/319 64B, 20/9319 640 E-mail: luhacsesfia@chelko.hu, Eukacsesfia@gTnail.com
TEGOLA bitumenes zsindelyek gazdag minta- és színválasztékkal
COLOR színes szigeteié lemez (bontás nélküli palafelújításhoz) és bitumenes szigetelő lemezek ..jmmiiui - széles választékban lapostetökhűz.
CREATON^Í WM7JM m
told h olyolt mondd: BRAMAC " " m
MÜIE23'' MBJJIJ^.1 KLC5BER
Tetőfedés, lapostetö szigetelés, ács- és bádogos munkák vállalása több évtizedes gyarkolattal.
TEGOLA££
vnaaacii> k
Villás


^ CSOElimA
Nagykanizsa, Király út 31/H. Tel.: 06-30/936-3923
(A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyelanya múgölt.)
A Csokitanya ajánlata (a készlet erejéig)
Bailey''s likőr
capuccino likőr
tojáslikőr
meggylikőr
kókuszlikőr
rumpuncslikőr
konyakmeggy
trüffel krémes
madártej krémes
banánkrémes
csokikrémes
marcipán krémes
tejkrémes,
kávékrémes
mogyorókrémes
gumicukros
zselés, tejkaramell
rumos-diós vajkaramell kókusz, marcipán alma-fahéj, banán diabetikus
vadász feketeerdő tej vadász étcsokoládés Haribo gumicukros konzum hagyományos konzum kétrétegű: (kakaó-narancs, kakaó-kókusz,
kakaó-rum, eper-vanília) tojáslikőrös függelék kávékrémes függelék Delice függelék marcipános függelék
mogyorós függelék Toffee függelék konyakmegyes függelék kókuszos, étcsokis függ. sztracsatella függelék rizses-csokis függelék Krowka tejkaramell függelék gyümölcsös tejkaramell függelék
j&L
Kellemes karácsonyi ünnepeket! **»'' •
.■íKSsPY-
Decemberben minden szombaton és vasárnap szaloncukor kóstolót tartunk. Jöjjön el, kóstolja meg, ha ízlik, vegye és vigye!
Nyitva - hétfőt&f-péntekrg; 7.30 - 17.00, szombaton; 8.00 - 12,00, adventi vasárnap: 9.00 -14,00
Bethlen-bál
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton tisztelettel meghívja Ont és hozzátartozóját a 2015. január 10-én, szombaton 19.00 órakor kezdődő Bethlen-bálra.
Helyszín: Medgyaszay Ház, 8800 Nagykanizsa Sugár u. 5.
A jegyek 2014. december 18-tól január l-ig kaphatók a Kanizsa Kulturális Központ jegypénztárában, illetve a Nagykanizsa Tourinfortn
Irodában.
Az önkormányzat a bál bevételével a Nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonát kívánja támogatni. Érdeklődni a +3630 385 4981-es telefonszámon lehet.
Kedves Olvasóink! ''m
._/ _
Ezúton kívánunk önöknek "^éét
^^^e^jtm áldott ünnepeket és boldog új évetí
Tájéka7tnfjuk Önöket, hogy lapunk téti szünet előtti utolsó nyomtatott számát december 18-án, a jövő évi elsőt pedig január 1 S-én olvashatják. De hogy addig se maradjanak friss hírek nélkül, kattintsanak a www.kanizsaujsag.hu-ra vagy keressék fel a Kanizsa Újság facebook oldalát.
A Magyar V6rö*kerwil Nagykanfrui Területi Szervezete ét a Kanizsa Plaia BtviMrloköiponl köztit
jótékonysági akciója
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVI. évfolyam 43. szám 2014. december 18.
3 MKQITOUTOttQK UMMCtíMU
6 és 12V-OS 2-225Ah teljesítményig,
átlagos és különlegesen magas indítóáramú, minden gépjárműhöz. 200 hazai és nyugati típus: hagyományos savas, zárt savas, zárt folyadékmentes (zselés).
AKKUMULÁTOR
Szakbolt és Szerviz Pozsgai János
8800 Nagykanizsa, Teleki út 16. Telefon: 93/312-346 Nyitva: H-P: 8-17: Szo,: 8-12 óráig
Köszönjük adományaikat!
J^^X''C VOKSH Oktatási Kft. {pHip®¥bv.S - Nagykanizsa, Ady u. 30 % te/^J^ Tel/fax: 93/S16-634 Mobil: 06-30-491-70S1
www.voksh.hu,nagykanizsa@voksh.hu
Kan izsa
Idefenn is laknak
Angol, francia és brazil karácsonyi énekek után az Üdvözlégy, kis Jézuska, a Mostan kinyílt egy szép rózsavirág és a Mi most azért jöttünk kezdetű magyar dalok szólaltak meg tisztán, bátran és mosolyogva. Egy hagyomány, amelyet nem lehet abbahagyni. A Kóruskarácsonyon jártunk.
Beénekelt falak között, a kiskanizsai templomban köszöntötte a III. Kanizsai Kóruskarácsony résztvevőit Dénes Sándor polgármester. A Miklósfáról, Palinból, Kiska-nizsáról, a Hevesi, a Kőrösi és a Piarista Iskolából érkezett mintegy kétszáz diák előtt arról is szólt, gyerekkora óta tapasztalta Kiskanizsán, hogy mennyire tudnak együtt örülni. Számon tartják a szomszéd gyerek sikereit, mint egy nagy család tagjai. Megköszönte a házigazda, Páhy János plébános vendégszeretetét, aki
már hatodszor rendezett Szent Cecília napi kórustalálkozót, melynek a Kanizsai Kóruskarácsony tulajdonképpen a kistestvére. - Nem vitatva el persze az évtizedek óta megrendezett Kodály kórustalálkozók elsőségét, amelyek motorját, Tolnainé Demeter Csilla tanárnőt örömmel köszöntöm közöttünk. - említette meg tapsot kiváltva a városvezető. De kifejezte, úgy érzi, a jelen kórustalálkozó egy kicsit a tanár úr védnöksége alatt működik. „Minden ember a torkában hordja a legszebb hangszert." - fogalmazott Kodály. Majd az ő utolsó, félbemaradt művét, Ady-megzenésítését idézte karácsonyi jókívánságként is: „Mert Isten: az Élet igazsága, Parancsa ez: mindenki éljen. Parancsa ez: mindenki örüljön." - Sokat hozzátett ehhez a teljes élethez és örömhöz a mai hangverseny - szögezte le Nagykanizsa polgármestere. AIII. Kanizsai
Kóruskarácsonyt teljes terjedelmében rögzítette a Kanizsa tv. Szenteste sugározza illetve online adásában osztja meg ezt az élményt, hogy ne csak a szülők, testvérek, hanem az egész város büszke lehessen ezekre az énekes gyerekekre. Beszéde után adta át a város köszönetét a kórusvezetőknek: Farkasné Hőbe Gabriellának, Sasvári Gyulánénak, Schmidt Ágnesnek, Dóróné Kónya Zsuzsannának, Tolnainé Demeter Csillának és Szentgyörgyi Ildikónak, valamint a Kóruskarácsony motorjának, Ser-főzőné Horsetzky Mártának. Az összkar a Fel, nagy örömre... kezdetű karácsonyi éneket szólaltatta meg Gárdonyi Gézától, aki azt tanácsolta: „.az élet javaiban ne azt nézzük, ami nincs a birtokunkban, hanem azt becsüljük meg, ami megvan. Az egészségtől kezdve a kis virágig, amely nekünk nyílik, a kis csillagig, amely minden este előtűnik az égen, s hirdeti: Idefenn is laknak. ."
Nyt. szám: 20-0214-05
Tanfolyamaink:
December 22. (hétfő) 09.00 óra
személygépkocsi-vezető TÉLI SZÜNETBEN KRESZ
Jelentkezéseket folyamatosan fogadunk! Gépkezelői hatósági vizsga időpontja: 201S.01.17. (jelentkezési határidő: 2015.01.07)
Érdeklődni a megadott elérhetőségeken, Beke Ivett irodavezetőnél lehet. Várjuk szíves jelentkezésüket!
(VSM "B" E:74,51%, F: 71,43% - AKÓ "B": 108,24% 2014.3.)
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra, E-LEARNING IS ELVÉGEZHETI
a Kreszt otthoni tanulással!
Kedves Olvasóink! Ezúton kívánunk önöknek
ÁLDOTT ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÜJ ÉVETÍ
Tájékoztatjuk Önöket, hogy lapunk téli szünet előtti utolsó nyomtatott számát december 18-án, a jövő évi elsőt pedig január 15-én olvashatják. De hogy addig se maradjanak friss hírek nélkül, kattintsanak o www.kanizsaujsag.hu-ra vagy keressék fel a Kanizsa Újság facebook oldalát.
g Kanizsa - Advent_2014. december m Éi&ffi
Világít a harmadik gyertya is az adventi koszorún
Szeretetet adni
Az idei advent alkalmából, a város adventi koszorúján a harmadik gyertyát Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője gyújtotta meg a zenepavilonban. A karácsonyváró programon jelen volt Dénes Sándor polgármester, valamint Karádi Pe-renc és Tóth Nándor alpolgármester.
Ünnepi beszédében Cseresnyés Péter megosztotta a hallgatósággal azon tapasztalatait, hogy miként élte meg az elmúlt hetekben az adventet. Olyan kisebb településeken járt, ahol az idős embereket ünnepelték az idősek napja alkalmából.
- Ennél nem is lehetett volna jobb időszakot választani a megbecsülésükre, hiszen az advent róluk és a családról szól. Arról szól, hogy szeretnünk és meg kell becsülnünk egymást. Várakozni az eljövetelre, a megérkezésre, a megváltó megérkezésére. S ha erről beszélünk, mi más juthat eszünkbe, mint a szeretet - fogalmazott a honatya. - Az a szeretet, amelyik kisebb közösségeket, családokat tart össze. Az amerikai filmeket nézve - folytatta az ünnepi szónok -, csak a bevásárlásról, az anyagi javak megszerzéséről szól a karácsony. Ezzel kapcsolatban egy olyan idézetet olvasott fel, amely nem a külcsínről, hanem a belbecsről szól. „Néha azért jusson eszedbe, az évek múlásával te is visszaadogatod a díszeidet. Am, ha közben lélekben gyarapodsz, nem érhet veszteség, mert e csinosságok vonzatai - szeretet...- megmaradnak, felkavarhatatlanná mélyülnek, más értelmet nyernek, és kiderül, sosem a külsőnek, hanem
a teljes lényednek szóltak. Annak a lényednek, amit mutatsz magadból, amit sugárzol mások irányába, jelesül sokszor erről a szeretetről szólnak. Arról a szeretetről, amely családokat tart össze, amely fémjelzi a négy vasárnapot, majd magát a szeretet ünnepét, a család ünnepét, a karácsonyt." Utolsó gondolatként a valódi várakozásról olvasott fel egy Pilinszky idézetet a honatya. „Az adventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel, és újszülöttként a karjai között tart." - Azt hiszem, magát a karácsonyt, magát a szeretetet ennél szebb gondolattal nem lehetne jellemezni - jegyezte meg Cseresnyés Péter, s áldott karácsonyt kívánva arra kérte a jelenlévőket, hogy ezt a várakozással teli időszakot használják ki a beszélgetésre, és minél több időt töltsenek el családi körben, vagy akár itt a téren, mert ez az együttlét nem arról szól, hogy ki tud anyagiakban mérve többet nyújtani, hanem arról, hogy ki tud több szeretetet adni másoknak.
Évadzáró közgyűlés és karácsonyi megemlékezés
i^jm Jllil II
''f m v
lAflfl
Két rendezvény részesei is lehettek a MOL Bányász Nyugdíjas Klub tagjai a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.
Az évadzáró közgyűlést követően Szeretetben együtt címmel az intézmény karácsonyi köszöntőjét hallgathatta meg a mintegy 120 résztvevő.
Ünnepi műsorával fellépett a Mamik Hagyományőrző Dalkör. A Civilek Ligetvárosért elnevezésű EU-s pályázat révén meglepetéssel szolgált a karácsonyozóknak a Civil Kerekasztal Egyesület is. Közreműködésüknek köszönhetően a Honvéd Kaszinó Diákszínpadának tagjai a Karácsony mindenkinek című produkciójukkal köszöntötték az egybegyűlteket.
Kis karácsony, nagy szeretet
A Gyermekotthon kis lakóinak munkáiból nyílt karácsonyi hangulatot idéző kiállítás csütörtökön a TISZK tanboltjában.
Kispárnák, rajzok, fali díszek, gyöngyből készített angyalkák varázsolják meghitté az Erzsébet tér szívében lévő kávézó-bolt galériáját. A TISZK „alkotó ifjúság" kulturális programjának keretében megvalósult tárlaton a megjelenteket az intézmény ügyvezetője, Mérksz Andor köszöntötte. Elmondta: a kulturális alap támogatásának jóvoltából két hónapig kézműves foglalkozásokat szerveztek a Gyermekotthon diákjainak.
- A program a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésére irányult. Látszik, igazán kitettek magukért a kicsik, a gyönyörű munkáikat pedig immár mindenki megtekintheti, aki betér az üzletbe - hangsúlyozta Mérksz Andor.
Balogh László, a Humán Bizottság elnöke szintén elismerte szavaival a gyerekek ügyességét a megnyitó ünnepségen.
Majd maguk a „kis képzőművészek" adtak verses-táncos karácsonyi műsort a kiállítás-megnyitón résztvevőknek. A gyerekeknek
Faragóné Kovács Ildikó, a Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Zsigmondy-Széchenyi Székhelyintézményének pedagógusa és Lukács Judit, a Dr. Mező Ferenc - Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Thúry Tagintézményének tanára nyújtott segítséget a kézműves foglalkozások során.
Több ezer rászoruló családon segítettek
Négy év alatt mintegy háromezer rászoruló család életét tette szebbé a Magyar Vöröskereszt Remény Programja. A több mint 370 millió forintos összköltségvetésű projektet egy egész napos szakmai konferenciával zárta a szervezet.
A Remény Program a Dán Vöröskereszttel együttműködve, a Velux Alapítvány támogatásával 2011 és 2014 között valósult meg azért, hogy a Magyar Vöröskereszt által fenntartott családok átmeneti
otthonaiban élő és nyári táborok foglalkozásain részt vevő hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi reintegrációját elősegítse. A nagyszabású projektet december 10-én zárták egy egész napos szakmai konferenciával, melyen - mint azt Husz Diána megbízott intézményvezetőtől megtudtuk - a programban résztvevő 10 Családok Atmeneti Otthonának munkatársai is részt vettek.
A záró konferencián az eredmények ismertetése mellett az otthonokban dolgozó szakembereknek workshopok keretében volt lehetőségük megvitatni a tapasztalataikat. Szó volt az otthonokban végezhető önkéntes munkáról, vagy
- KANIZSA LOKALPATRIOTA HETILAP -
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László, Szabó Zsófia, Varga Mónika. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: Fülöp Anita. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2014 december IV
Kanizsa-Advent
a pszichoszociális segítségnyújtás tapasztalatairól a szülő-gyermek viszonyokat illetően.
A program teljes költségvetése több mint 370 millió forint volt, melyből a három év alatt közvetlenül közel háromezer rászoruló családnak segítettek. A Dán Vöröskereszt és a Velux Alapítány támogatásával elsősorban a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonaiban élőket és dolgozókat segítették, illetve hátrányos helyzetű gyermekek nyári táborozását finanszírozták. A program célja elsősorban a sérülékeny gyermekek pszichoszociális fejlesztése, a gyermekek és szüleik az integrációjának, reintegrációjának elősegítése és a fizikai környezetük javítása volt.
A Remény program támogatásával a humanitárius szervezet két kiléptető lakást is vásárolt, így az otthonból kiköltöző családok újrakezdését segítik. Ezen kívül vásároltak számítógépeket, fejlesztőjátékokat, nyári táborok és egyéb szabadidős programokat valósítottak meg, hátrányos helyzetű gyermekek iskolakezdését segítették. Az otthonokban dolgozók továbbképzéseken vettek részt, a családok mentori támogatást kaptak.
„Minden gyermek várva vár..,
... vidám ének hangja száll"-t december 6-án délután a Családok Átmeneti Otthonában is, ahová megérkezett a fehérszakállú.
Az otthon kis lakóinak már napokkal korábban felhívták a figyelmét a Télapó érkezésére, aki
minden gyermeket a saját lakószobájában látogatott meg. A kicsik kipucolták a kis csizmákat és nagy izgalommal várakoztak, majd énekkel és verssel köszöntötték a vendéget, amelyért cserébe egy-egy csomagot kaptak ajándékba.
- A gyermekek megajándékozását a Szociális keretből kapott támogatás segítségével tudtuk megoldani. - számolt be lapunknak Husz Diána megbízott intézményvezető. Elmondta továbbá, hogy az advent jegyében december lS-én hétfőn mézeskalács sütésre kerül sor az Otthonban élő anyukák részvételével.
Karácsonyra hangolva - horvátul
Ezúttal is sokan vettek részt a Szent József templomban vasárnap megtartott horvát nyelvű szentmisén és az azt követő adventi koncerten.
A misét és az ünnepekre hangoló zenei rendezvényt a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkor-
mányzat (ZMHNÖ) szervezte. Vargovics Józsefné, a ZMHNÖ elnöke újságunknak elmondta, Blaz Horvat, a Varasdi Katedrális kanonoka immár nyolcadik éve látogat el rendszeresen városunkba, s tart horvát nyelvű szentmisét. Ezúttal Tihomir Kosic plébánossal közösen részesítették áldásban a híveket. A szertartás utáni koncerten fellépett Proszenyák Laura fuvolával, a Kanizsai Horvát Tamburaze-nekar, és (fotónkon) a Zelko
Martinkovic vezette Varasdi Püspökség Énekkara.
GE önkéntesek: 25 év, számos akció
A GE Fényforrás üzletág magyarországi fennállásának 2S. évfordulója alkalmából több önkéntes akciót szervezett a GE Nagykanizsai Fényforrásgyár önkénteseinek csapata. - számolt be lapunknak Nagyné Bujtor Gyöngyi.
A Zala megyei Önkormányzat Nagykanizsai Gyermekotthonában (Űrhajós út) - Czinki Istvánné keramikus irányításával - a GE önkéntesek együtt korongoztak az otthonban lakó gyermekekkel. Agyagtálakat,
korsókat, gyertyatartókat, bögréket készítettek. A gyerekeknek és a gyáriaknak is nagy élmény volt együtt alkotni, közben jókat beszélgetni. Meglepetésként Savanyúné Nagy Rita termelésvezető átadta az Intézmény igazgatójának a gyár ajándékát, az új korongozó gépet, az agyag alapanyagot, korongozó eszközöket, kellékeket, festékeket.
Egy különleges önkéntes akcióban is részt vettek a gyár önkéntesei. Csatlakozva a „Legyen Ön is mesedoktor!" országos felhíváshoz, több napon keresztül mesét olvastak a Kanizsai Dorottya Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán. Az akció kezdetén a gyári HR-esek, Csamangó Antal Autólámpa Gyár igazgatóval együtt elvitték, és átadták a Gyermekgyógyászati Osztály főorvosának a GE-s gyerekek által küldött mesekönyv csomagokat. A kis betegek a meséknek is örültek, és figyelmesen hallgatták azokat. A programban résztvevő önkéntesek bíznak abban, hogy hozzájárultak a mese gyógyító erejének terjesztéséhez, és talán a kis betegek gyógyulásához is, ugyanakkor örömmel élték át azt az élményt, amit a beteg gyermekek felvidítása okoz.
Bethlen-bál
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton tisztelettel meghívja Ont és hozzátartozóját a 2015. január 10-én, szombaton 19.00 órakor kezdődő Bethlen-bálra.
Helyszín: Medgyaszay Ház, 8800 Nagykanizsa Sugár u. 5.
A jegyek 2014. december 18-tól január l-ig kaphatók a Kanizsa Kulturális Központ jegypénztárában, illetve a Nagykanizsa Tourinform
Irodában.
Az önkormányzat a bál bevételével a Nagykanizsai Családok Átmeneti Otthonát kívánja támogatni. Érdeklődni a +36 30 385 4981-es telefonszámon lehet.
J Kanizsa - Krónika
2014. december 18.
Fókuszban az innovációs források
A fenti címmel szervezett konferenciát a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kam-puszán, hogy információhoz juttassák a kis- és középvállalkozásokat a fejlesztési elképzeléseikhez bevonható forrásokról.
Dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, az innováció különösen fontos a jövő szempontjából, hiszen ez határozza meg a kis- és középvállalkozók fejlődését. Az innováción kívül még elhanyagolhatatlan a külföldi piac felé való nyitás illetve ehhez a két tényezőhöz szükséges forrásnak a biztosítása. Ebben szeretnék a kis- és középvállalkozásokat segíteni, hangsúlyozta az elnök.
Ezt követően került sor az előadásokra. Elsőként Kalcsú Zoltán, a Pannon Novum Nonprofit Kft. innovációs menedzsere Zala megye lehetőségeit mutatta be az intelligens szakosodási stratégia (S3) tükrében. Az S3 stratégia megalkotásával a 2014-2020-as tervezési időszakban több mint hétszáz milliárd forintot fordítanak kutatás-fejlesztésre és innovációra, melyből egy megyére körülbelül harminc milliárd jut. Nem különböző statisztikák alapján készítik a tervet, hanem egy alulról építkező tervezési folyamat végeredménye lesz, melynek során fontos a területi, a szellemi és a gazdasági erőforrások kihasználása, valamint az, hogy a tizenkilenc megye a lehetőségeinek megfelelő fejlesztési szempontokat fogalmazzon meg.
Majd Rabb Szabolcs, Pécs -Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs osztályvezetője ismertette a H2020, EU-s innovációs forrásokat, miután Kalcsú Zoltán a H2020 pályázati tapasztalatait mutatta be. A zárszó előtt Varga Balázs Péter, az EXIM Nyugat-dunántúli Regionális képviselet vezetője szólt a hatékony exportfinanszírozási lehetőségekről.
V.M.
Fórum városunk kulturális értékeiről
A megjelenteket Balogh László, a Humán Bizottság elnöke köszöntötte, aki elmondta, létrejött a Települési Értéktár Bizottság, melynek feladata, hogy helyi szinten minél több „kanizsaikumot" gyűjtsenek össze. Kiemelte, az igazi érték a teljesen civil, magánkezdeményezésből indul. Érdekességként említette, hogy a Civil Kerekasztal már számba vette városunk hét természeti csodáját, köztük a Csónakázó-tót és a kiskanizsai sáskák lilahagymáját.
létre. Feladatuk az volt, hogy Nagykanizsa kulturális értékeit
V.M.
Decemberi programok a Ligelvárosban
Civilek Ligetvárosért című mini projekt keretében több alkalommal szervez programot, kiállítást, térzenét és karácsonyi rendezvényt a Nagykanizsai Civil Kerekasztal, mely a Ligetváros szociális célú rehabilitációja elnevezésű pályázat részeként jöhet létre.
Lengyák István művészeti menedzser elmondta, az utóbbi évtizedekben az üzemek megszűnésével a Ligetváros elhanyagolt képet mutat.
- Most, ezt az állapotot egy pályázat támogatásával megszűntetik. A pályázati támogatás egy részét a lakosság támogatására, a közösségek merősítésére és a különböző kulturális rendezvényeknek a létrehozására, finanszírozására fordítják. A ligetvárosi pályázat kereté-
ben civil illetve közművelődési egyesületek nyertek pénzt arra, hogy különböző támogató rendezvényeket tartsanak, így a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület is nyertes pályázatot tudhat a magáénak - mondta Lengyák István.
Ezeknek a rendezvényeknek egy része decemberben, míg másik része januárban valósul meg. A civil kerekasztal és a vele közösen működő egyesületek decemberi rendezvényeit Budavölgyi Kálmán, a projekt menedzsere ismertette. Elmondta, volt már egy színházi előadás december 11-én a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. December 16-án pedig egy kiállítás nyílt szintén a VOKE-ban, Ligetváros egykor, ma és a jövőben címmel. Akiállítást a Thúry György Múzeum segítségével hozták életre, mely a fotóanyago-
kat biztosította. A pályázati támogatás segítségével ezeket nagyították fel és nyomtatták ki. A kiállítás befejeztével majd a múzeum gyűjteményét gyarapítják.
A sétakerti térzene a (régi) zenepavilonnál december 20-án 1S.30-tól lesz, ahol a Nagykanizsai Fúvószenekar lép fel Tatár Csaba vezetésével. December 22-én pedig a ligetvárosi karácsonyra kerül sor 11-től a VOKE-ban és környékén. A közbiztonsági program decembertől januárig tart, különféle tematikus szórólapokkal szólítják meg az ott élőket.
A programok a Ligetváros szociális célú rehabilitációja (NYD0P-3.1.1/B2-13-K2-2013-0002) projekt támogatásával valósulhattak meg.
V.M.
Nagykanizsa kulturális értékei címmel szerveztek fórumot a Halis István könyvtárban, ahol helyi iparművész, fafaragó, csengettyűöntő és helytörténész mutatkozott be.
A fórum a kulturális közfoglalkoztatás program keretében jött
kutassák fel. Azokat az alkotókat választották ki, akiket esetleg megyei szintre is felterjeszthetnek majd. Rengeteg kulturális értéke van Nagykanizsának, mint épület, mint természetvédelmi egyaránt. Konczér Katalin, a Nemzeti Művelődésügyi Intézet Zala Megyei Irodájának irodavezetője mutatta be a programot, majd Járási Ildikó iparművész, Csávás Csaba fafaragó, Horváth István csengettyűöntő és Tarnóczky Attila nagykanizsai helytörténész mutatták be élettörténetüket, munkáikat és adott esetben a műveik elkészítésének folyamatát pontról pontra.
2014. december 18.
Kanizsa - Krónika
Thúry Vásár tizenhatodszor
Immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Thúry Vásárt a Dr. Mező Ferenc - Thúry György Gimnázium és Szakképző Iskola Thúry Tagintézményében. A hagyományoknak megfelelően a 11. évfolyam kereskedelmi és vendéglátói orientációjú szakközépiskolai tanulói kínálták portékáikat az általuk létrehozott vállalkozások keretében.
Ahogy Behmné Pethő Ilonától, a tagintézmény-vezető helyettestől megtudtuk a vásár ötlete a Junior Achievment Magyarország Alapítvány oktatási programjából származik. A nonprofit szervezetnek az a legfontosabb célkitűzése, hogy minél gyakorlatiasabb módszerekkel ismertesse meg a fiatalokkal a piacgazdaság működését, ugyanis a diákok ezeket az ismereteket elvontnak értékelik. A diákvállalkozások létrehozása, működtetése lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulók a gyakorlat oldaláról láthassák a gazdálkodás működtetését, a modellezés révén tesztelhetik a mechanizmust. Lemérhetik, hogy az elméletben tanultakat mennyire képesek átültetni a gyakorlatba.
Az idén 16 kft. mutatkozott be a vásáron, köztük a Dr. Mező Ferenc Tagintézményből és a csáktornyai testvériskolából érkezett diákok is kínálták portékáikat.A vállalkozások a marketing órák keretében alakultak. Minden cég rendelkezik alapító okirattal, üzleti tervvel. A cég tagjainak feladatai közé tartozott az alapanyagok beszerzése, a termékek legyártása, a szolgáltatások létrehozása, a marketingstratégia kialakítása, valamint a cégarculat építése. A csapatok felkészítő tanárai Kunvári Zoltán, Böjtiné Farkas Valéria és Béli Károlyné voltak.
- Felkészítő tanáraink segítségével alapítottuk a vállalkozásainkat a gazdasági órákon. Nem volt könnyű munka, sokat dolgoztunk vele. Szerződéseket töltöttünk és rengeteg dolognak kellett utánanéznünk - mondta a Mező Well-ness Kft. képviselője.
- Jó kis csapatépítő tréning volt ez a számunkra. Összekovácsolt bennünket a feladat. Voltak egyet nem értések, de végül mindig sikerült orvosolni a problémákat - vette át a szót Hegedűs Soma.
Béli Károlyné hangsúlyozta már többször jártak a Thúry Vásárban a Mezőből nézőként, így örömmel vették a meghívást. Öt csapattal érkeztek a megmérettetésre. Hangsúlyozta új színt hoztak, hiszen két csapat nem a vendéglátással foglalkozik, egyikük szépségszalont üzemeltet, míg a másik csapat wellness-hez kapcsolódó termékeket forgalmaz.
A diákvállalkozások fokmérője az elért nyereség, valamint a négytagú szakmai tárgyakat oktató tanárok által adott pontszámok. A zsűri értékeli az ötletet, az alapítóokiratot, az üzleti tervet, a standarculatot, a plakátok és szórólapok egyediségét, tartalmát, külleme, valamint a kiszolgálást is.
A vásárt, Szermek Zoltán, intézményvezető nyitotta meg, melyet kulturális programok színesítettek. A színpadon énekkel, tánccal felléptek a helyi tehetségek és más iskolák diákjai. A Fogyatékkal Élők magyarszerdahelyi intézménye idén már negyedik alkalommal mutatta be táncprodukcióját.
Eredmények: I. helyezett: Habos Mámor Kft., II helyezett: Nyim-Nyam Cukrászda Kft., III helyezett: Sós Elvezetek Kft., tantestületi különdíjat: Pitypang Felhők Kft. csapat kapta. Mind a négy nyertes csapat felkészítő tanára: Böjtiné Farkas Valéria tanárnő volt.
Már kapható az állatotthon falinaptára
Megjelent a nagykanizsai állatotthon 2015. évi falinaptára - tájékoztatta lapunkat dr. Papp Attila sajtóreferens. A naptár lapjaira ismét az állatmenhely árva lakói kerültek, a
Január elsején a hálánk Hrúz Máriáé is avagy ki ne ismerné a Füstbement tervet?
2015. január 1-jén 17 órakor a Deák téri Petőfi szobornál (a 48. gyalogezred felújított talapzatú emlékművénél) már tizenharmadik alkalommal vehetünk részt a költő születésnapján,
fotókat Varga Károlyné elnök készítette.
A naptár kapható az állatmenhelyen, a Rózsa úti Salvia patikában, a Vasemberház árkádjai alatt lévő Bio-patikában és a Gőbölös Fotó üzletében, a TESCO-ban lévő Kedvencek.net állateledel szaküz-
letben, a Balatoni úti Suzuki szalonban, Ibolyánál, a sánci kutyakozmetikusnál és dr. Fekete Agos-ton állatorvos kiskanizsai rendelőjében. Igény esetén, postán is tudnak küldeni kalendáriumot az érdeklődő megrendelőknek az állatotthon munkatársai.
Karácsonyi ajándék érkezett
a látássérülteknek
Mozgásterápiás edzőgépet kapott ajándékba a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete. Az több mint 300 ezer forint értékű eszközt a forgalmazó cég értékesítési menedzsere, Szabó Adrienn adta át hétfőn a kanizsai székhelyű szervezetnek.
A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete nemrégiben adománykérő levélben kereste meg a gép magyarországi forgalmazóját, akik már több ízben ajándékoztak mozgásterápiás gépet -
melyet a Nagykanizsai Polgári Egyesület szervez. Nem kevesen rájöttek, ilyen alkalmakkor nem magunkat, hanem édesanyánkat illeti az ünneplés, ezért Petőfi verseivel Hrúz Máriát igyekszünk megismerni. Hagyományosan egy-egy gyertyát, mécsest helyezünk el Deme Dávid evangélikus lelkész szavai után, díszőrséget pedig a Dobri Lajos vezette hagyományőrző huszárok állnak.
jótékony céllal - különböző, sérülteket segítő szervezeteknek, illetve egészségügyi intézmények.
A látássérült egyesület megkeresésére pozitívan reagált az eszköz forgalmazója, és minap el is hozták az edzőgépet Kanizsára, amit ingyenesen használhatnak a szervezet tagjai. Képünkön Szabó Adrienn, a forgalmazó cég értékesítési vezetője Hegedűs Attiláné látássérültnek segít a gép helyes használatában.
Kanizsai érem a Rozé borok országos versenyén
A rozéborok XVI. Országos versenyét ebben az esztendőben is Kunszentmiklóson rendezték, ahol 144 borászat összesen 240 bora került a bizottság elé.
A dr. Kállai Miklós professzor által vezetett zsűri összesen 39 arany minősítést osztott ki. Ebben az évben igazi szakmai kihívás volt jó rozé bort készíteni. A szakmai zsűri örömmel állapította meg, hogy ennek a szép feladatnak sokan maradéktalanul eleget tettek. A borok színe és illata csodálatos volt, ízekben azonban az évjáratra jellemző viszonylag markáns savak karakteres jelleget adtak. Az elsődleges szőlőillatok még inkább kiemelték a rozék üdeségét és frissességét.
Az országos megmérettetésen zalai borászatok is képviseltették magukat és jó eredményt értek el, hiszen a Kányaváry Borbirtok Kft. borászatának cabernet sauvignon rozé bora ezüstérmet kapott, míg Kápolnás Zoltán Nagykanizsa-Förhénc hegyi zweigelt rozéja bronz minősítésben részesült. A 2014-es évjárat legjobb magyar rozé bora kitüntető címet a Gál Szőlőbirtok és Pincészet Zweigelt rozé bora érdemelte ki.
ILtTTtR ALUW. í. TtSMéíííTvlDa
. , i :i 1. H^JJUnL!-^ttfl* j J
Kanizsa - Tánc
Ismét nagy dobásra készül a Szan-Dia FSC
Több generációt felneveltek, sok száz profi és élsportolót is kiképeztek, sportolóikkal bejárták a világ legrangosabb sporteseményeit, mindenünnen érmek garmadáját hozták el - a negyedévszázada működő Szan-Dia Fitness Sport Club a saját szervezésű gálák „tető alá" hozatalában is élen jár. Várhatóan idén is nagyot fog „szólni", a műsorrepertoárnak és a sztárfellépőknek (is) köszönthetően a december 21-én, a Hevesi Sándor Művelődési Központban huszonkettedik alkalommal megrendezendő Kanizsa Pékség Fit-ness Fesztivál.
Arészletekről minap sajtótájékoztatón számolt be a klub vezetősége. Vágó László elsőként a huszonöt esztendős klub múltjáról adott ösz-szegzést. Azoktól az időktől, amikor szárnyaikat kezdték bontogatni a „táncos-utánpótlás" nevelés terén.
- Annak idején, 1989-ben, amikor az Olajbányásznak megszűnt a tornaszakosztálya, választás elé kerültünk. Elgondolkodtunk azon, hogy mi magunk kezdeményezhetnénk valamit. így alakítottuk meg a saját vállalkozásunkat. Anno bérelt helyiségekben tanítottunk - akkor még néhány gyereknek - például ovistornát, jazztáncot. Jelentős mérföldkő volt a múltunkban, amikor 1991-től a Csengery utcán a pincehelyiséget „edzőteremmé" építettük át. Itt már tornával is tudtunk foglalkozni, az aerobikkal szintén előre léptünk, illetve a fit-nessz irányába is elindultunk - fogalmazott Vágó László.
Majd annak ismertetésére tért át, amikor sikert sikerre halmoztak a „gyermekeik". Merthogy a Szan-Dia FSC az utánpótlás neveléséről is ismert, sőt elismert.
- Már az első tornászaink is nagyon ügyesek voltak. Abban az időben a területi versenyeket mindvégig megnyerték. A legjobb eredményünk akkor az volt, hogy az Országos Diákolimpián hetedik helyezést értek el a lányok, a nagy „nevek": Strényi Zsófia, Strényi Vera, Muzsek Julcsi, Illyés Eszti, Vágó Szandi és Vágó Dia.
Az aerobik mozgalom ezekben az években indult, amelyben a későbbiekben szintén nagy sikereket arattak a Szan-Diások. De számon tartják még a klubot - sok más mellett -a fittkid meghonosítójaként. Fit-nesszben szintén kimagaslóak voltak a klub sikerei. Elég csak a Vágó lányok, vagy Laky Zsuzsi, illetve Hárs Gergő nevét megemlíteni...
Hangsúlyozandó még az, hogy Kínába több mint hetven tanítványukat utaztatták ki az évek folyamán a távol-keleti országban megrendezett legnevesebb sport-fesztiválokra.
Majd Vágó Lászlóné azt az időszakot mutatta be, amikor a kötélugrás belekerült a klub sport-repertoárjába.
- 1997-ben Ausztriában egy fellépés alkalmával találkoztunk először a kötélugrással. Aztán úgy gondoltuk, a már meglévő sporttípusaink mellé szívesen bevezetnénk ezt is. Pár évvel később már klubunk egyik meghatározó sportágává vált. Olyannyira, hogy kötéltánc EB-t is rendeztünk helyben, de a határon túl is minden jelentősebb versenyen részt vettünk - így Vágó Lászlóné, aki hozzátette: sehonnét sem jöttek haza üres kézzel tanítványaik.
A táncoktatás is profi szinten működik a Szan-Diában. Ennek kapcsán Vágó Lászlóné arról beszélt, hogy az első tatabányai arany adta a löketet arra, hogy a torna és a kötélugrás mellett a látványtáncban is képezzenek gyermekeket. E sportban (is) a világ több pontján letették - ér-
mek formájában - a névjegyüket a Szan-Diás gyerekek, de maga a klub is rendezett világbajnokságot.
Az FSC látványtáncosait, de még a kötélugróit és a tornászait is egy nagyszabású rendezvény jóvoltából a nagyközönség ismét megcsodálhatja. Mégpedig a december 21-i Kanizsa Pékség Fitness Fesztiválon. Aznap délután 1S órától és 18.30-tól, a Hevesi Sándor Művelődési Központban.
- A rendezvényen első felében azok a tanítványok adnak ízelítőt tudásukból, akik a világbajnokságokon részt vettek: formációk és
egyéni versenyzők egyaránt. A második „részben" már jól ismert történetek köré szőtt, ám mégis új gyakorlatokat mutatnak be „gyerekeink". Két sztárvendégünk is lesz idén: Bardóczy Ilka, a rúdtánc-sport-ág világbajnoka és a Brazíliából érkezett tánctanár, Livia Delgado.
Ezek mellett - mint azt Vágó László és Vágó Lászlóné kihangsúlyozta - nagy meglepetéssel is várják a közönséget, és mindenkit, aki így, vagy úgy, hivatalosan, vagy már csak lélekben, de Szan-Diás.
Sz.Zs.
2014. december 18.
Kanizsa - n

Orientális és karibi táncok, összetartó közösség, vidám hangulat. Erre számíthat az, aki a Kanizsai Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület, azon belül pedig a Zhafíra Oriental Stúdiót és a LatiNívó Salsa Klubot választja. A LatiNívó Salsa Klub december 20-ára workshopot szervez, ahol egy Londonban tanító magyar táncpárt látnak vendégül.
- A Kanizsai Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület megalakulása idei évtől datálódik. Egyesületünk a Zhafíra Oriental Stúdiót, melyet Nagy Kata vezet és csapatunkat, a LatiNívó Salsa Klubot foglalja magába. Mindkét társulat jelenleg körülbelül 30 tagot számol - kezdte az egyesület bemutatását Orvos Nóra, a LatiNívó Salsa Klub tagja. Hozzátette, Nagy Kata és versenyző csapata kiváló eredményekkel büszkélkedhet, arany- és ezüstérmekkel, csoportos, egyéni, félprofi és profi kategóriákban is, országos és nemzetközi színtéren egyaránt.
Ahogy Orvos Nóra folytatta, az egyesület egyik profilja a hastánc - más néven orientális tánc -, míg a másik a bollywood (indiai tánc), mely egy egész életen át végezhető, biztonságos mozgásforma, ami állandó jó kondícióban tart, erős terhelés nélkül. Kortól és testalkattól függetlenül minden nő gyakorolhatja. Segít a belső egyensúly megteremtésében, a test és lélek harmóniájának a fenntartásában.
- A két csapat céljai közösek, szeretnénk a táncot, mint remek szabadidős sporttevékenységet és kikapcsolódást megmutatni a közönségnek, az érdeklődőknek, és erre szeretnénk mind keresni, mind teremteni minél több lehetőséget. Célunk továbbá bebizonyítani, hogy ez egy hobbin jóval túlmutató, igazi életforma lehet, mely a mozgás minden létező előnyén kívül közösséget teremt, barátságokat kovácsol, és feledteti a hétköznapok szürkeségét és a mindennapi gondokat - részletezte Nóra.
A LatiNívó Salsa Klub, amely a korábbi években Chili Salsa Tánciskola néven működött, már 2009 óta jeles képviselője városunkban a salsa és a bachata műfajoknak, idei évtől két baráti táncos pár, Simon Veronika - Molnár László és Orvos Nóra - Nagy Richárd Márk igyekeznek a csapattal együtt minden kedden hódolni a karibi táncoknak és a felhőtlen jókedvnek.
- Meggyőződésünk, hogy ezen táncok nagyszerűsége abban is rejlik, hogy kortól, nemtől függetlenül bárki számára elsajátíthatóak. Visz-szahozzák a klasszikus női-férfi szerepeket, mindezt vidám, laza keretek között. A nők (újra) megélhetik nőiességüket, a férfiak pedig, ennek teret engedve, finoman irányíthatják őket. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan képezzük magunkat, így külföldi és hazai oktatók rendezvényeire és workshopjaira is rendszeresen ellátogatunk Budapesttől egészen Milánóig - részletezte.
A mozgás öröme
Nagy Kata a hastánc órákon a hölgyeket, a LatíNívó Salsa Klub pedig párral és pár nélkül is vár minden érdeklődőt, akiknek remek zenéket, izgalmas tánclépéseket és jó hangulatú kedd délutánokat ígérnek. A klub elsődleges célkitűzései között tehát mindenképpen szerepel az összetartó baráti közösség ápolása és bővítése, ennek érdekében szeretnének nívós eseményeket, programokat szervezni a jövőben is. Ezen kívül a szórakozni vágyókat havonta megrendezendő bulijaikba is várják, ahol a táncos délutánoknál még kötetlenebb keretek között kamatoztathatják megszerzett tudásukat, és köthetnek újabb ismeretségeket.
A legközelebbi - korábbi években is megrendezendő táncos eseményeikhez hasonló - programjukat december 20-ra szervezik a
Voke Kodály Zoltán Művelődési Házba délután 14 órától, ahol is egy Londonban tanító, magyar táncpárt látnak vendégül, akik a bachata mellett egy új műfajjal, a zoukkal, valamint a két tánc izgalmas fúziójával is megismertetik a vendégeket egy négy órás work-shop keretein belül.
- Természetesen aznap este ugyanott a megszokott, felhőtlen hangulatú házibulival is várjuk vissza a táncos kedvűeket. A work-shopra előzetes tánctudástól függetlenül invitáljuk szeretettel az érdeklődőket. A jövőben is tervezünk hasonló eseményeket, addig is várunk szeretettel mindenkit keddenként a Honvéd Kaszinó színháztermében 19 órától -mondta befejezésül Orvos Nóra.
V.M.
1KIS 4
Pa n n o n ía az Ön Szolgáltatója! www.nfv-pannonia.hu
Kanizsa - Hirdetés_ _2014. december 18.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított kitüntetések adományozása
Tájékoztatjuk a lakosságot és a társadalmi szervezeteket, hogy városunk közgyűlése 201S-ben is adományoz kitüntető címeket és díjakat. Önkormányzatunk ilyen módon is kifejezi a város megbecsülését azok iránt, akik a város fejlesztésében kiemelkedően munkálkodtak, tudományos, művészeti munkásságuk során maradandót alkottak, tevékenységükkel a város gazdaságának, kultúrájának fejlődését, az itt élők életkörülményeinek javítását szolgálták, kiemelkedő helyi közéleti tevékenységet végeztek, tevékenységükkel Nagykanizsa város hazai és nemzetközi hírnevét öregbítették, kiemelkedően támogatták a kisebbségek kultúrájának fejlődését, életkörülményeik javítását.
Mindezek elismerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a következő kitüntetéseket alapította:
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Városért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Oktatásáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Kultúrájáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Sportjáért" kitüntető cím,
- "Paizs Ferenc Díj" közigazgatási kitüntető cím,
- "Szekeres József Díj" az egészségügyi és szociális terület kitüntető címe,
- "Nagykanizsa Környezetkultúrájáért" kitüntető cím,
- "Nagykanizsa Biztonságáért" kitüntető cím.
A kitüntetések adományozásának részletes feltételeit a többször módosított 18/1997.(IV.16.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza, mely megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban, a Városi Könyvtárban és az önkormányzat honlapján (www.nagykanizsa.hu).
A "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető cím és "Nagykanizsa Megyei Jogú Városért" kitüntető cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.
A "Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára" kitüntető címre a közgyűlés tagjai, bizottságai, nagykanizsai székhelyű intézmények, nagykanizsai székhellyel bejegyzett társadalmi szervezetek, egyesületek, szakmai szövetségek, érdekképviseleti szervek, nagykanizsai egyházi szervezetek tehetnek javaslatot. A többi kitüntető cím odaítélésére javaslatot tehetnek a város gazdasági és egyéb társaságai, a Kisebbségi Önkormányzatok, valamint magánszemélyek is.
Kérem a javaslattételre jogosultakat, hogy kitüntetési javaslataikat a Polgármesteri Hivatal portáján átvehető, valamint az önkormányzat honlapjáról (www.nagykanizsa.hu/kituntetes.doc) letölthető űrlapokon, részletes indoklással legkésőbb 201S. január 9-ig nyújtsák be Dénes Sándor polgármesternek címezve. (Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Kérem, javaslataikat az indokolásokkal együtt papíron és lehetőség szerint World fájlban, e-mailen is küldjék meg a gerencser.tibor@nagykanizsa.hu címre.
GUMI-SZERVIZ
Téli gumiabrüncs akció!
(2014. október 23. - december 31.)
Nyitvatartás:
Hétfő -Péntek: 8-17 éráig. Szambát: 8-14 óráig
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin. Alkotmány u. 146/A Tel /fax: +36 (93) 315-259 ♦ mobil: +36 (30) 586-1997 e-mail kb.gumiszerviz@treemail hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítése kerékszerelés, centírozás. futómű beállítás
JAVASLATNAGYKANZSAMEGYEI JOGÚVÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTALALAPÍTOTTKITÜNTETÉSADOMÁNYOZÁSÁRA
A javasolt kitüntető cím:
A kitüntetésre javasolt személy vagy szervezet
- neve:........................................................................
- címe:........................................................................
személy esetén
- születésének helye, ideje:.......................................
- foglalkozása:...........................................................
- munkahelye: .............................................................
- eddigi kitüntetései:...................................................
A javaslattevő
- neve:........................................................................
- címe:.......................................................................
- telefonszáma:...................................- e-mail címe:
Egy mondatos értékelés: ...........................................
(Odaítélés esetén ez szerepelne az oklevélben.)
Ajavaslathoz.........oldal indoklást csatolok.
(Ajavaslat részletes indoklás nélkül érvénytelen!)
Nagykanizsa, ........................................
javaslattevő aláírása
TÁJÉKOZTATÓ:
A kitüntetések adományozásának részletes feltételeit Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló, többször módosított 18/1997.(IV.16.) számú önkormányzati rendelet tartalmazza, mely megtekinthető a Polgármesteri Hivatalban, a Városi Könyvtárban és az önkormányzat honlapján (www.nagykanizsa.hu). Az űrlapot géppel, tintával vagy golyóstollal, nyomtatott betűkkel, jól olvashatóan szíveskedjen kitölteni! A javaslatot és indoklást eredeti aláírással kell benyújtani a következő címre: Dénes Sándor polgármester, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Ajavaslatot és indoklást lehetőség szerint digitálisan, Word formátumban a gerencser.tibor@nagykanizsa.hu címre is kérjük megküldeni. A beérkezés határideje: 2015. január 9.
NAGYKANIZSA! INKUBÁTORHÁZ ES INNOVACIOS KOZPONT
(öntinenfal®
SEMPERIT S
''Hátúm O
2014. december 18.
Kanizsa- i
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA látszerész mester
v,uv,AM/7 ;,KU ,,k " , 6800 Nagykanizsa. Deák tér 6.
(93)312-011.(30)3852576
Nyitvatartási H-P: 8-12 óra, 13-17 óra, Szo: 9-11 óra
Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk régi és leendő ügyfeleinknek!

és eIektron i kus/berériaezése^átxételel
Vállalunk beszállítást nagyobb mennyiség esetén (2t). Közületek és magánszemélyei jelentkezését várjuk!
PGJj^jftnDÍllgÖ C3te®003 u
ö^aa^K^a^^ TJ
■Iségmagasabb napi áron. azonnali
gkesZpénzfizetéssel vásárolunk: vas/, réz-, d ^alumínium-, horgany-, saválló hulladékokat* Akkumulátorokat. , 9
_ ■ fc s*-m.*-r m '' i __r r.
Békés karácsonyt, és boldog új évet kívánunk!
Ramda Kft. Nagykanizsa, Garay u.21.
llorváMi-flléh lift.
fém kereskedelmi ét mó/odlono/ nyersanyagokat
rváth-méhJ
értóhe/itö ét hosxnosító Kit
eseten (2t). Közületek es maganszemelyek
Ügyfélfogadási rend változás
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Jegyzője értesíti a polgárokat, hogy 2014. december hónapban az ügyfélfogadás az alábbiak szerint alakul: 2014. december 24. (szerda) pihenőnap, az ügyfélfogadás szünetel. 2014. december 31. (szerda) munkanap, az ügyfélfogadás szünetel.
IWfWTfWTWWfVWfVfTVfVfffffffr
iR FÜRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Megnyitottuk fűrészáru kis- és nagykereskedésünket!
Gerendák, pallók, deszkák, tetőlécek, hajópadlók, lambériák, OSB lapok különböző méretben és hosszban kaphatóak.
Tekintse meg kínálatunkat!
[\IFORM/\t
8800 Nagykanizsa, Buda Ernő u. 19., Web: www.nbcorp.iiu Tel,: 0630-400-2715, 0693-311-486, E-mail: info@nbcorp.hu
KELLEMES ÜNNEPEKET ES
BOLDOG UJ EVET KÍVÁNUNK
KEDVES ÜGYFELEINKNEK
VÁSÁRLÓINKNAK!
LEGYEN VELÜNK AZ
UJ EVBEN IS JA
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 18.
Nagykanizsai Kereskedelmi
és Iparkamara 8800 Nagykanizsa, Ady u. I. Telefon: 93/516-670, 93/516-671 Mobil: 0630/754-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu, Honlap: www.nakkik.hu
TOP 100 kiadvány
bemutató
rendezvénye
és Gaál Csaba, a Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt, vezérigazgatója tartott előadást.
Dr. Polay József elnök a TOP 100 Kiadványban értékelte a 2014-es évet:
2014-ben a íő figyelem a szakképzésre és a mesterképzésre irányult. Ez az év sem volt könnyű, de úgy érzem kamaránk most is jól teljesített és nagyon offenzív volt. Nagy figyelmet fordítottunk a szakképzésre, különösen arra, hogy a nagykanizsai vállalkozásokat itt is teljes mértékben kiszolgáljuk. Komoly erőfeszítéseket tettünk a mesterképzés megfelelő előkészítésre, így annak lebonyolításában sem lehet probléma. Elnökségünk fő célkitűzései közé tartozott, hogy javítsuk a vállalkozók kiszolgálásának tárgyi feltételeit és folyamatosan fejlesz-szük a munkatársak tudását. Ebben
A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Nyugatdunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Zalai Hírlap együttműködésében készült el a TOP 100 kiadvány, amely Zala megye 2013. évi gazdasági eredményeit és a TOP 100 vállalkozás listáját mutatja be.
A kiadványt november 27-én mutatták be Zalaegerszegen, az Arany Bárány Szállodában. A rendezvényt Mazzag Ferenc, a ZM-KIK elnöke nyitotta meg, majd Dunai Péter, az MKIK főtitkára, Varga Lászlóné, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Főigazgatóságának főigazgatója, Szabó György, a Menedzserek Országos Szövetségének elnöke, Szijártó Zsolt, a NyugatPannon Járműipari és Mechatronikai Központ ügyvezető igazgatója
A rendezvényt Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg. Ezt követően dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Dr. Rigó Csaba, Zala megyei kor-
a törekvésben segített az önkormányzat is, hiszen lehetővé tette, hogy elhelyezési feltételeink bővüljenek. ANagykanizsai kamarára korábban is jellemző volt a vállalkozók érdekében történő sok érdekes előadás, konzultáció tartása, amely az idén is hasonlóan történt. Mindjárt az év elején dr. Parragh László MKIK elnök részvételével régiós gazdasági fórummal indultunk, de sok figyelemfelhívó, tájékoztató előadás is volt pl. Eu-s pénzek, pályázatok, horvát kapcsolatok, adózási ismeretek, pályaválasztási tanácsok, stb. Ez munka ráadásul 201S-ben is fontos lesz, hiszen ekkor indulnak meg tömegével az EU-s pályázati kiírások. Ezekre a sok információt biztosító rendezvényekre nemcsak tagjainkat, hanem az ösz-szes regisztráltat várjuk. Összefoglalva: önálló és hatékony kamarát akarunk, mely a vállalkozások részére nagyon fontos, az önkormányzat és az állami szervek számára pedig megkerülhetetlen legyen.
Exportra fel! Exportélénkítő fórum
Az EXIM Bank szervezésében december 4-én exportélénkítő fórumot tartottak a Medgyaszay Házban.
mánymegbízott, Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója, Királyfalvi Róbert, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. speciális exportfejlesztésért felelős igazgatója, Bödőcs Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökhelyettese és Gulyás Dávid, az EXIM termékfejlesztési igazgatója tartott előadást.
„Fókuszban az innovációs források" konferencia
December 9-én innovációs konferenciát rendeztünk a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán.
A konferencia célja az volt, hogy a kis- és középvállalkozások információhoz jussanak a fejlesztési elképzeléseikhez bevonható forrásokról. Az érdeklődőket köszöntő dr. Polay József, a Nagyka-
nizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy „Az innováció különösen fontos a jövő szempontjából, hiszen ez határozza meg a kis- és középvállalkozók fejlődését Az elkövetkezendő időben nagyon nagy előrelépést lehet tenni. Az innováción kívül még elhanyagolhatatlan a külföldi piac felé való nyitás illetve ehhez a két tényezőhöz szükséges forrásnak a biztosítása. Ebben szeretnék a kis-és középvállalkozásokat segíteni, hangsúlyozta ki dr. Polay József.
Ezután Kalcsú Zoltán, a Pannon Novum Nonprofit Kft. inno-
vációs menedzsere és Rabb Szabolcs, a Pécs - Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara innovációs osztályvezetője rövid áttekintést nyújtott az S3 stratégiáról, melynek megalkotásával a 2014-2020-as tervezési időszakban több mint hétszáz milliárd forintot fordítanak kutatás-fejlesztésre és innovációra. Az előadók bemutatták a HORIZON2020 programot is, mely kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort. Az egyik fontos újdonság, hogy az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a vállalkozásokat. Míg korábban nemzetközi konzorciumokban lehetett pályázni, e programban egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra. Az előadók megosztották a hallgatósággal az első pályázati tapasztalatokat is. A zárszó előtt Varga Balázs Péter, az EXIM Nyugat-dunántúli Regionális képviselet vezetője szólt a hatékony exportfinanszírozási lehetőségekről.
A rendezvény az NGMSZERZ-/102/1/2012/Nagykanizsa számú szerződés alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósult meg.
Évzáró
elnökségi ülés
Kamaránk december 1S-én tartotta évzáró elnökségi ülését. Az ülésen dr. Polay József elnök beszámolt az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak legfontosabb eseményeiről és a szakképzés várható változásairól. Az elnökség határozott a következő évi kitüntetési javaslatokról.
U—idc&ooyc WnHefcetíet éí aiáeneMen '' Évet/
Nem kapott teljesítésigazolást, pedig a munkát elvégezte? Van teljesítésigazolása, de a megrendelő nem fizet? Le akarják hívni a bankgaranciáját?
Szeretné mindezt a bírósági eljárást elkerülve rendezni, vagy peres eljárás esetén az ügymenetet gyorsítani?
segít a jogszabály alapján működő
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv!
HATÉKONY SEGÍTSÉG AZ ÉPÍTŐIPARI TARTOZÁSOK RENDEZÉSÉHEZ
További információ:
www.mkik.hu/hu/tszsz
Nagykanizsai Kereskedelmi és iparkamara
8800 Nagykanizsa, Ady Endre u. 1. Tel.: 93/516-670; 30/754-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu
MAGYAR KERESKEDELMI ES IPARKAMARA mellett működő TELJESÍTÉSIGAZOLÁSI SZAKÉRTŐI SZERV
A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával készült.
Kanizsa - Hangjegy
„KONZERVALT TRADÍCIÓK - INDIA" - Dr. Simán László fotóművész kiállítása. Megtekinthető: december 20-ig. December 19. 19 óra Filharmónia bérlet NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR Vezényel: Kocsis Zoltán. Műsor: Csajkovszkij: A diótörő -szvit. Belépődíj: 2 900 Ft. Szervező: a Filharmónia Magyarország Kft.
December 21. IS és 18.30 óra 22. KANIZSA PÉKSÉG FITNESS FESZTIVAL
Fellépnek: a SZAN-DIA Fitness Klub világbajnok és európabajnok táncosai, valamint kötélugró magyar-bajnokai és az utánpótlás csapatai. Szervező: a SZAN-DIA Fitness Klub. További információ: 06-93/787-737. Január 3. 19 óra
ÚJÉVI koncertgAla
Belépődíj: elővételben 2 500 Ft, a koncert napján 3 000 Ft. A jegyek megvásárolhatók a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskolában, a Tourinform irodában, valamin a koncert napján a HSMK-ban. Szervező: Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar.
December 20. TANCHAZ - AZ EGÉSZ
csalAdnak
16.30 Kerekítő (0-3 éves korú gyermekeknek). Vezeti: Vajda Margit. 17.00 Gyermek táncház. Vezeti: Tóth István "Csonti". 18.00 Kézműves foglalkozások. Karácsonyi ajándékok készítése. Hábli Olga - karácsonyi díszek. Pintér Ferenc - bőrtárgyak. 19.00 Felnőtt táncház a Bojtár Népzenei Együttessel. A táncokat a Zalagyöngye Táncegyüttes táncosai tanítják. Széki, mezőségi, kalotaszegi, szatmári táncok Belépődíj: 500 Ft, mellyel mindegyik program látogatható.
Varázskulcsa a
Kövessen minket okostelefonján is!
Kezei alatt megszelídülnek a billentyűk, amikből eztán hol lágy, hol tüzes dallamok szabadulnak fel, „Salome táncaként" bűvölve a hallgatóságot. Kollonay Zoltán virtuóz módon bánik imádott hangszerével, amitől még születése napján sem hajlandó megválni. Merthogy hamarosan monstre, egész estét betöltő zenei rendezvénnyel ünnepelte 50. életévét. A Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében december 17-én Kollonay Zoltán - 50 fellépő társaságában - ismét rendhagyó koncert adott.
Nemcsak szűk pátriánk, hanem az ország és Európa több pontján ismert, elismert művésztől nem is lehet mást várni, minthogy úgy ünnepelje éveinek jelentős mérföldkövét, ahogy az elmúlt időszakban tette: méghozzá „munkával." Bár, mint a vele készített beszélgetésből önök is látni fogják, nem dologként, kötelező feladatként tekint zongoraművészi, tanári, zeneszerzői teendőire, hanem élete értelmeként, hobbijaként, ami éppenséggel a hivatása is.
- Nagyon szerencsés ember vagyok. Évtizedek óta azt csinálom, ami boldoggá tesz, és ami nélkül nem tudok élni. Úgy érzem, az alkotás és a zene világában azt csinálhatok, amit csak akarok. Pedig alig ötévesen még csak úgy püföltem a hangszert - mesélte Kollonay Zoltán.
- Ugyanakkor már azt is éreztem, hogy szinte elbűvöl, megrészegít az a misztikusnak tűnő nyelv, a zene nyelve, ami a hangszerből felcsendül.
A görög és magyar származású művészre nagy hatással volt a zenei kifejezés lehetősége, így magától értetődő volt, muzikális pályára lép a későbbiekben.
- Sokáig hétköznapi nyelven szólva ismerkedtem a hangszerrel. A középiskolás évek viszont „rabszolgamunkával" teltek - jegyezte meg nevetve a művész. Rögvest hozzátéve: mindez folyamatos gyakorlást, áldozatos munkát, tanulást jelentett. Amíg diáktársai nyaraltak, kirándultak, ő kényszerrobotra ítélte magát. Ugyanakkor mindezt - saját bevallása szerint - kimondottan élvezte.
- Különböző versenyekre készültem, és a felvételire is. Az út természetesen zenei felsőfokú tanulmányok irányába vezetett.
Kollonay Zoltán sok más mellett a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát, de tanult a bécsi Zeneakadémián is. Tanárként már hosszú-hosszú idők óta dolgozik. Négy esztendeje a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene-és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola tanári karának oszlopos tagja, illetve hat tanári különdíj nyertese.
- Lehet, hogy elsősorban művész vagyok, de a tanítás ugyanakkora boldogságot ad, mint a zeneszerető gyerekekkel való munka. Minden áldott nap egyszerűen leírhatatlan élmény, amikor sikerül valamit átadni nekik a tudásomból, a lényemből, és ők ezt magukénak érzik s önállóan alkalmazzák. A gyerekeket barátilag kezelem, úgy tanítom őket, s oly módon beszélgetek velük, mintha felnőttek lennének. Büszke vagyok arra, hogy diákjaim közül többen már zenei pályára is léptek, van, aki ma már híres zongoraművész és ismert előadó.
Pedagógusi, művészi „elfoglaltságai" mellett a zeneszerzésre is nagy hangsúlyt fektet Kollonay Zoltán.
- Nem mondanám magam termékeny zeneszerzőnek, hiszen olyan sok művem még nem került napvilágra. Arra ugyanis figyelek, hogy csak akkor komponáljak, ha van mondanivalóm, és azokkal a szerzeményekkel ismertessem meg a nagyérdeműt. Szeretném, ha darabjaimat - kortól, társadalmi állapottól függetlenül - mindenki megértené és elfogadná. Öröm az embereknek játszanom. Legyen szó egy kis faluban élő idős néniről, vagy épp egy nagy koncertem közönségéről. A formabontó stílust kedvelem, ami nem hétköznapi, megszokott. Előszeretettel képezek darabjaimban hidat a görög és a könnyűzenei stílusok közt. Valamint sok esetben más művészeti formákkal, akár az irodalommal, akár a képzőművészettel, de még a digitális világgal is szívesen kapcsolom össze a muzsikát - az izgalmasabb élmény miatt. Remélem, hogy végeredményként mindig valami újszerű születik, amiben én is benne vagyok egy kicsit.
A művész számos nagy, és ismert helyen koncertezett az elmúlt évek során, de neki ugyanolyan fontos, illetőleg sokat jelent az is, ha egy kis templomban lép fel.
- Azt szoktam mondani, azzal kapcsolatban, amikor színpadra lépek: kezeim közt formálódik a zene. Olyan, mintha egy varázskulccsal kinyitnám ennek, valamint a művészetnek a világát. E glóbuszban pedig bármit megtehetek, otthon érzem magam benne. Az emberek, akik pedig minderre nyitottak, velem együtt utazhatnak el ebbe a misztikus dimenzióba.
Vélhetően sok százan indulnak hamarosan Kollonay Zoltánnal zenei körútra, hiszen ahol koncertet ad, ott a közönséget mindig magával ragadja a Kollonay-féle jelenség. így lesz ez december 17-én is, a nagyszabású születésnapi koncerten.
- Mindenki úgy ünnepli a születésnapját, ahogy szeretné. Nekem nehéz lenne elképzelni a zene, a barátaim, és a zsöllyékben ülő közönségem nélkül az ünneplést. Ők szintén az életem részei. Velem együtt ötvenen, előadók és profi művészek lépnek színpadra az est során: kórusok, zenekarok, énekesek, zenészek és táncosok. Alkotásaim is felcsendülnek majd: „A Vizek Zenéje, a Dejavu, de még a Görög és az ír koncertekből is egy-egy részlet. Mindenkit nagy szeretettel várok, ünnepeljen velem együtt.
Ha kívánhatnék valamit a születésnapom alkalmából, elsősorban arra azt szeretném, még több emberrel ismertethessem és szerettethessem meg a szerzeményeimet, a „Kollonay-féle" zenét. S régóta dédelgetett álmom az is, hogy az Akropolisz-lábánál, a Dionüss-zosz-színházban léphessek fel. Én mindig tettem a vágyaimért, nemcsak beszéltem róluk. Ennek folytán bízom benne, hogy ez is valóra válik...
Szabó Zsófi
2014. december 18.
zongora
5 2014. december 18
Kanizsa - Ez+Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Minőségbiztosítási ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Gépésztechnikus szakirányú megegyezés szerint
Irodai alkalmazott szakirányú megegyezés szerint
Műszaki eladó szakirányú megegyezés szerint
Autószerelő szakirányú megegyezés szerint
Nyílászáró szerelő középfokú megegyezés szerint
Fűrészüzemi dolgozó szakirányú megegyezés szerint
Asztalos szakirányú megegyezés szerint
Faesztergályos szakirányú megegyezés szerint
Faipari segédmunkás 8 általános megegyezés szerint
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége munkaköri ajánlataival kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kirendeltségen (8800 Nagykanizsa, Fő út 24., Földszinti Információs hirdető táblán) vagy a www.munka.hu honlapon kérhet.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - csütörtök: 8:00 -16:00 óra, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
Az Ön rádiója Kanizsán
Horoszkóp
^f III.21.-IV.19. Kos
Ha pozitív gondolatokkal fordul a környezetében élőkhöz, akkor sokkal könnyebben lel barátokra, mint eddig. Lob-banékonyságával ne vegye el senki kedvét sem a karácsonyi készülődéstől.

IV.20.-V.20. Bika
Nem zavarja meg semmiféle viszály, súrlódás a családi életét ezekben a napokban. Nyugodtan készülődhet az ünnepekre. Legyen körültekintő, és tegye felejthetetlenné a karácsonyi ünnepek minden percét.
^V.21.-VI.21. Ikrek
Rugalmasan megold miden váratlan helyzetet a karácsonyi készülődés során. Mivel sok mindenhez ért, nem érik váratlan meglepetések. Bár a pihenést nem önnek találták ki, most mégis keressen magának lazulásra alkalmas órákat.
^ VI.22.-VII.22. Rák
Készüljön fel testileg-lelkileg az ünnepek előtti nagy sürgés-forgásra. Megerőltető fizikai munkát nem kell végeznie, de a látogatók is lehetnek néha fárasztóak. Őrizze meg hidegvérét, és hallgasson meditációs zenét.

VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Ezt a közmondást különösen vegye figyelembe, ha időben el akar mindennel készülni az ünnepekig. Utána jöhet a kikapcsolódás, pezsgőzés, pezsgő-fürdőzés.
^ VIII.23.-IX.22. Szűz
Ne legyen túlságosan aggodalmaskodó a családtagjaival szemben, hiszen meghallgatják az ön tanácsait, intelmeit. Ha a karácsonyi bevásárláshoz készülődik, az ajándékok esetében most a praktikus dolgokat helyezze előtérbe.
^IX.23.-X.22. Mérleg
Fogadja szeretettel így ünnepek táján a régi ismerősei közeledését. A csillagok karácsony éjjelén egy olyan személyiség jelentkezését, érkezését jelzik, aki nagy hatással lesz a magánéletére.
w
X X.23.-XI.22. Skorpió
A csillagok állása szerint minden jel arra mutat, hogy kellemesen tölti el a karácsonyi ünnepeket. A családja megértéssel nyugtázza minden kívánságát. A jókedvből, vidámságból nem lesz semmi hiánya szilveszterkor.
^XI.23.-XIL21. Nyilas
Az erőnléte kiváló, akár hegyeket is képes lenne megmozgatni. Az ünnepek közeledtével azonban egyre inkább valami misztikus légkör lengi körbe. Valakinek a megérkezésére számít, de erről nem beszél senkinek.

XII.22.-I.20. Bak
Leleményességben nem lesz semmi hiánya sem év végéig. Kiegyensúlyozott érzelmi életét azonban megzavarhatja egy ismerőse szokatlan megnyilvánulása. Diplomatikus válaszával ezen a helyzeten könnyedén túlteszi magát.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Ha készségesen együttműködik a munkatársaival, sokkal jobb eredményt érhet el az eddigieknél. Anyagi gyarapodásának köszönhetően év végén még kiélheti minden kalandvágyát, hegyet mászhat, síelhet a kedve szerint.
<>11.20.-111.20. Halak
Még az év végéig pozitív anyagi változást jeleznek önnek a csillagok. Ennek köszönhetően a megszokottnál sokkal vidámabban int búcsút az óévnek. Sőt, az sem kizárt, hogy a valóságtól elrugaszkodva köszönti az újat.
Évértékelő a kajakosokná
Idei évértékelőjét tartotta meg a napokban a Kanizsa Kajakkenu Klub, melyen Sári Nándor elnök, mesteredző az esztendőben elért eredményeket vette górcső alá, majd az ifjú versenyzőket meg is jutalmazták.
Ahogy az elhangzott, 93 igazoltja van a klubnak, melyből több mint ötvenen szállnak rendszeresen hajóba, vagyis versenyzői az egyesületnek. 2014-ben ezen sportolók a 86 csapatos hazai mezőnyben a KKKK-nak 121 pontot gyűjtöttek,
mely a 41. helyig repítette a kanizsaiakat. A klub legeredményesebbje idén Kurucz Levente lett, aki kajakos sikerei mellett másik sportágban, duatlonban is jeleskedik.
Az értékelés mellett a mesteredző egy bejelentéssel is élt, mely szerint a lengyel kajak- és kenugyárral, a Plastexszel kötöttek hosszútávú szponzori szerződést, mely valóban minőségi hajókat biztosít a növendékek számára.
S ha már a szponzori szerződés szóba került, az évértékelő során Sári Nándor taglalta azt is, hogy
Kanizsa - Sport/Apró
Év végére győzelem
Kanizsai Vadmacskák SE (S.) - Tatai SE 81-38 (21-8, 17-16, 26-8, 17-6)
Amatőr női NB Nyugati csoport kosárlabda-mérkőzés, 10. forduló. Nagykanizsa, 70 néző. Vezette: Bálind, Csabai. Kanizsa: Fekete (19/3), Fuisz (23/9), Nagy D. (9), Kardos (1S), Fekete (19/3), Hegyi. Csere: Herman A. (6), Bernáth (3), Horváth E. (4), Székely (2), Karancz, Buti. Edző: Zsámár Krisztián.
Már a 4. perctől fokozatosan felőrölték a hazaiak a vendégek zóna védekezését, a lepattanó labdák megszerzéséből gyors, könnyű kosarakat értek el és a második negyedben Fekete Csilla és Fuisz sikeres dobásaival már húsz pont feletti volt a különbség. Nagyszünet után a megszerzett labdákból jól használták ki emberelőnyös helyzeteiket. A záró negyedben továbbra is jól működő védekezés és pontos helyzet értékesítés jellemezte a KVSE játékát, ami évzáróra nagy különbségű győzelmet jelentett.
2014. december 18.
Tini-társuk három gólját csodálhatták
A leltár akár így is szólhatna: a kanizsai fiatalok (képünkön) két patinás klub, az 1967-ben VVK-t nyert horvát Dinamo Zagreb és szintén 1967-ben a BEK-et elhódító skót Celtic Glasgow gólgazdag mérkőzését láthatták a zágrábi labdarúgó Európa-liga csoportmérkőzésen, melyen 4-3-ra nyertek végül a horvátok.
- Az UFC Nagykanizsa U14-es, U1S-ös, U17-es, valamint az U21-
es csapatából jöttek harminchatan, valamint a kanizsai egyesület szakmai stábjából voltunk jó néhányan az európai kupameccsen -kezdte az ötletgazda Bene Gábor, aki amúgy a nagykanizsai U17-esek trénere. - Az elképzelés onnan ered, hogy a bajnoki félszezon zárult, Zágráb sincs messze, így a srácoknak tudtunk valami olyasfajta meccsélményt nyújtani, ami már valamifajta szintet jelent a kontinensen. Rögtön hozzáteszem, a zágrábi egyesület végig korrek-
tül állt a dolgokhoz, folyamatos volt a kapcsolattartás például a belépőjegyek ügyében. Ifjú focistáinknak az sem volt kicsi élmény, hogy a tikettek például névre szólóak voltak.
Mint ahogy azt már említettük, a kanizsai csoport végül hét gólt láthatott, köztük hazai oldalon egy „tinédzsertársuk", a 19 esztendős és már válogatott Marko Pjaca mesterhármasát is.
- Például azt már a meccs után megbeszéltük a fiúkkal, hogy láthatták azt, miként is működik magas szinten a labdavesztés utáni visszatámadás már az ellenfél térfelén - fogalmazott Vis-novics László, az UFC utánpótlás-vezetője. - Persze, a labdarúgás struktúrájának felépítettségé-ben is nagyon jók a horvátok, s gyorsan teszem hozzá, náluk nincs mese, az ottani tehetségek esőben, sárban is tréningeznek, ha úgy adódik.
P.L.
INGATLAN
Becsehelyen, a Dózsa György utcában két szoba + nappalis, egyedi gázfűtéses + kandallós családi ház új nyílászárókkal, szép, rendezett udvarral, fiatal gyümölcsössel, veteményes kerttel, az udvarban egy különálló egyszobás épülettel eladó vagy nagykanizsai két szobás lakásra cserélhető értékegyeztetéssel. Irányár: 5,5 millió Ft. Érd.: 0693-351-586, 0630-209-0546
Albérleti szoba Nk-án olcsón kiadó, sok kedvezménnyel (TV sok csatornával, mindent lehet használni). Megbízható,
egyedülálló, ápolt, nem dohányzó, házias, kedves lány vagy hölgy részére. Tel.: 0670-389-0745 (7686K)
Eltartási szerződést kötnék kanizsai ingatlanért szolíd nénivel, bácsival. Gondozását, szükség esetén szeretetteljes ápolását vállalom. Hétköznap, ünnepnap nem lesz többé egyedül. Kölcsönös tiszteletadással, családtagnak várjuk. Leveleket „Szeretet" jeligére a Szerkesztőségbe várunk. (7660K)
Nagykanizsai férfi társat keres csinos, karcsú hölgy átlagos, jóalakú, ápolt, házias, nem dohányzó, kedves,
35-60 éves korú hölgyet. Albérletben is lakhatsz, nem gond. Bemutatkozó leveleket „Társ mindenben" jeligére a Kanizsa Újság szerkesztőségébe kérem, vagy hívhatsz a 0670-389-0745-ös telefonszámon. (7687K)
Lakossági apróhirdetés 15 szóig 800 Ft (másodiktól és Kanizsai Kártyával 600 Ft). Vállalkozói apróhirdetés 15 szóig 1600 Ft (másodiktól és Kanizsai Kártyával 800 Ft).
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385
ALMAVÁSÁR
Nagykanizsán, a Zemplén úti Randevú presszóban szombatonként 10-12 óráig!
Nyolcfajta alma és almalé kapható AKCIÓS áron.
(7647K)
2014-ben elkészült a hajótároló 16 millió forintért, 7,5 millió forintért sor kerülhetett eszközbeszerzésre,
fiataljaik két edzőtáborozás mellett öt országos versenyen is részt vehettek az eltelt hónapok során.
2014. december 18.
Kanizsa - r
Szombaton jöhetnek a pofonok
December 20-án, szombaton „Vedd fel a kesztyűt" jelmondattal úgymond ökölvívó délutánra várja a Botos-akadémia az érdeklődő fiatalokat, szülőket a Vécsey-iskola tornatermébe.
Ahogy azt Draskovics Szilárdtól (képünkön balról), a Kanizsa Box Klub elnökétől megtudtuk, a helyszínválasztás célzott, hiszen az egykor a kanizsai ökölvívás székhelye volt, akkoriban a bokszolók ott tartották edzéseik javát. Most ismét felélesztik a hely varázsát és szombaton IS órától várják azokat az ifjakat, akik még gondolkodnak, mely sportág mellett tennék le voksukat.
Botos András és Salamon László trénerek vezetésével bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a tréningek világába is, dr. Bartha Csaba sportigazgató-helyettes pedig a MOB részéről szolgálhat értékes információkkal a sport világát illetően.
Természetesen lesz box-meccs is, a Botos-akadémia versenyzői a Dunántúli régió-válogatottal mérkőznek, az előzetes tervek szerint 12 párban - ezt már Botos András vezetőedzőtől tudtuk meg a tájékoztatón. A kötelek közé korcsoportos válogatottakat, kontinensviadalon már szerepelt verseny-
zőket várnak, de felnőtt szinten is eredményes sportolók húznak kesztyűt, éleg csupán a napokban bajnoki címet szerzett „Botos-akadémiás" Benkő Lászlóra gondolni. A belépés a rendezvényre ingyenes.
P.L.
Hűség, büszkeség jótékony céllal
Jótékonysági teremfoci tornát rendeztek az újpesti kötődésű, érzelmű drukkerek múlt vasárnap a Zsigmondy-csarnokban: az I885 Kupa küzdelmeit bonyolították és a kakukktojást a helyi fradisták formációja jelentette.
Befutott természetesen az Újpest FC öregfiúk együttese is, melyben többek között a Zoltánokat: Kovácsot, Szlezákot, Tamásit, is köszönthették a szurkolók.
- Nincs kimondottan sok időm sajnos a teremfocira, de társaimmal együtt nagyon nagy örömmel jöttünk ezúttal Nagykanizsára, tudván azt, hogy egy nemes célt is szolgálhatunk szereplésünkkel -mondta az Újpest jelenlegi sportigazgatója, Kovács Zoltán. - Hogy az ilyen alkalmak, mint amilyen a a kanizsai is, esetleg egy szabad vasárnapját is elveszik az embernek? Ez még csak fel sem merül bennem és játékostársaimban. In-
kább játsszunk egész nap, mint hogy legyen egy meccsünk, aztán mehetnénk haza. Egyszerűen imádunk focizni.
Az újpesti öregfiúk valóban nem egy meccs erejéig érkeztek, hiszen megnyerték a nagy sikerrel zárult tornát. A befolyt összeget pedig egy súlyosan beteg szepetneki kislány gyógykezelésére ajánlották fel a szervezők, a csapatok és a résztvevők.
P.L.
Készülhet az USA-ba...
A Délzalai Vízmű SE úszói a múlt hétvégén a nagyszabású maribori nemzetközi versenyen indultak. Molnár Flóra 50 m gyorson lett második (26,10 másodperces idővel), míg a hosszabbik távon, 100 m gyorson (57,23) harmadikként ért célba.
Flóra januártól Győrben készül, majd február elejétől március 2-ig az Amerikai Egyesült Államokban edzőtáborozhat a felnőtt válogatottal.
A fiatalabb korosztály képviselői Keszthelyen álltak rajtkőre, ahol 9 arany, 7 ezüst és 13 bronzérmet szereztek. Külön kiemelendő Kiss Eszter teljesítménye, aki minden számban első lett.
További kanizsai eredmények Keszthelyen: Böröcz Martin: S0 m gyors 3., S0 m pillangó 2., S0 m hát 3., S0 m mell 2., 100 m gyors 3. Környei Péter: S0 m gyors 2., S0 m pillangó 2., S0 m hát 2., S0 m mell 2., 100 m gyors 3. Réti András: S0 m gyors 3., S0 m pillangó 3. Kantó Marcell: S0 m gyors 1., S0 m hát 1., S0 m mell 2., 100 m gyors 1. Horváth Sára: S0 m gyors 3. Réti Eszter: S0 m gyors 3. Kele Soma: S0 m gyors 3., S0 m hát 3. Bellák Anna: S0 m gyors 3. Orbán Petra: S0 m gyors 3., 4x2S m váltó (Kantó, Réti E., Kele, László) 1:18,77 1. hely.
P.L.
Képviselői fogadóóra
Bizzer András, a 6. számú választókerület (Kazanlak körút páratlan házszámok, Kazanlak körút 2., Munkás utca, Bartók Béla utca, Hevesi Sándor utca, Rózsa utca 1., Rózsa utca 14-től felfelé összes házszám) önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2014. december 19-én (pénteken) 17 órától a Hevesi Sándor Általános Iskolában (Nagykanizsa, Hevesi Sándor utca 2.).
16
Kanizsa - Hirdetés
2014. december 18
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
OKTATAS ÉS
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
20% vagy 10.000 Ft* KEDVEZMÉNY
a január-februári tanfolyamokon!
0 ANGOL, NEMET, OLASZ
csoportos vagy egyéni képzések minden tudásszinten 0 Vizsgafelkészítő tréningek (angol, német) 0 Érettségire felkészítés (angol, német) 0 GARANTÁLT NYELVVIZSGA (angol, német) 0 KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÓKNAK (angol, német) 0 Cégeknek kihelyezett oktatás
ORIASI, egyéb KEDVEZMENYEK szinte MINDENKINEK
CSOKI.
dm*
Nagykanizsa, Király út 31/H. Tel.: 06-30/936-3923
(A buszpályaudvarral szemben, a rózsaszín négyemeletes házban, a Pecsenyetanya mögött)
AJANLATUNK A KÉSZLET EREJÉIG ÉRVÉNYES! Családi vegye szaloncukor 300 gr - 290 Ft (967 Ft/kg)
Tchibo Bolero Mozart Kinder Milka és
Family italpor golyó tojás Tibi tábla
250 gr 8 gr 20 gr 100 gr
399 Ft 59 Ft/db 70 Ft/db 199 Ft 199 Ft-tól
1596 Ft/kg 7375 Ft/kg 9950 Ft/kg 1990 Ft/kg
Paloma Nápolyi Liszt Napraforgó Completa
több ízben étolaj
225 gr 500 gr 1 kg 1 l 200 gr
395 Ft 380 Ft 99 Ft 299 Ft 330 Ft
1756 Ft/kg 760 Ft/kg 99 Ft/kg 11299 Ft/kg 1650 Ft/kg
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/a
Telefon: (93) 326-413 - Mobil: {30) 400-5253 E-mail: dialog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
* Résilííek: >c,rt II- gd álunkon és o www.diclosnk.hi> olda .-A-T r Ny reg.: 20-01 34-04
45 gr 495 Ft
í 11000 Ft/kg
Kellemes karácsonyi ünnepeket!
Nescafe 3in110db-os
175 gr 415 Ft
2371 Ft/kg
Csokiparány, barackmag
500 gr
480 Ft
960 Ft/kg
Mogyorókrém
400 gr 495 Ft
1238 Ft/kg
Decemberben minden szombaton és vasárnap szaloncukor kóstolót tartunk. Jöjjön el, kóstolja meg, ha ízlik, vegye és vigye!
Segafredo szem.kávé 1 k 2695 Ft
2695 Ft/kg
Teekanne
l^VÓNK!
^■ftS?
A haszongépjárművek karbantartásával, javításával kapcsolatos, teljes szolgáltatási skálával várja meglévő és leendő ügyfeleit a Scania Hungária Kft. A 2009-ben indult Nagykanizsai márkaszerviz folyamatosan bővülő alkatrész és szolgáltatási kínálattal rendelkezik.
- Korszerű, a legmodernebb eszközökkel felszerelt műhely,
- Scania haszongépjárművek garanciális és garancián túli javítása, karbantartása, karambolos javítás,
- kishaszongépjármű
- négy javítóállás
- zárt mosóhelyiség
- vizsga sor.
A hét minden munkanapján a teljes nyitvatartási idő alatt:
- helyszíni műszaki vizsgáztatás és eredetiség vizsgálat,
- digitális és analóg menetírók üzem behelyezése és illesztése,
- digitális menetírók és gépkocsivezetői kártyák adatletöltése, kiértékelése, -futómű geometria beállítása,
- gépjárműklíma javítás és töltés,
- pótkocsik felépítmény és ponyva javítása,
- futómű és fékrendszer, illetve ezek ABS/EBS rendszereinek diagnosztikai vizsgálatai és javításai,
- helyszíni kárfelvétel és teljesköri] kár ügyintézés,
- típustól függetlenül balesetes jármüvek javítása,
- állóhelyi fűtés, -hűtés javítás, akár beépítés,
- kiképzett szakembergárda,
- 0-24 órás szerszámokkal és alkatrészekkel felszerelt műszaki segélyszolgálat
NAGYKANIZSAI MÁRKASZERVIZ
8800 Nagykanizsa, Vámház út 19.
Tel.: 06-93/814-900, 06-20/519-5334 | E-mail: nag.muhely@scania.hu Meghosszabított nyitva tartás: hétfő-szombat, 7-18 óra.
Az ügyeleti rendszerben, a teljes raktárkészlet is elérhető a hét minden napján, bármely napszakban. Ügyfeleink számára az egyedi igényekhez igazodva kínálunk karbantartási, javítási szerződéseket, akár átalánydíjas megoldással, kiszámítható ütemezéssel.
Zárt rendszerű AdBlue töltőállomásunk szerződött partnereink részére akár éjszaka, vagy a hét végén is elérhető.

Insert failed. Could not insert session data.