Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
9.61 MB
2020-12-21 18:14:48
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
295
673
Rövid leírás | Teljes leírás (384.04 KB)

Kanizsa 2015. 004-007. szám február

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVII. évfolyam 4. szám 2015. február S.
Átadták az országosan is egyedülálló Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpontot a Hidrofilt Vízkezelési Tervező és Kivitelező Kft. fennállásának 2S. évfordulóján. A központ a Pannon Egyetem (PE) Mérnöki Kara, a Hidrofilt Kft. és az önkormányzat együttműködéseként jött létre, mely ipari, felsőoktatási és városi összefogás a jövőért, valamint egyedülálló innovációs együttműködés egy nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő területen.
- Szeretném, ha együtt ünnepelnénk azt a működési modellt, mely Nagykanizsán kristályosodott ki, és a jövőben eredményes lehet. A modellt a magyar mérnökök, szakemberek, tudósok és külkereskedők alkották, annak érdekében, hogy piachoz juthassunk és sikeresek lehessünk az ország különböző országaiban - mondta Borsos Ferenc, a Hidrofilt Vízkezelési Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, azt a képességet, hogy az összefogás erejével létre tudunk hozni egy gyárat, egy termelő erőt, ahol naponta értéket állítanak elő, meg kell becsülni. Kiemelte, olyan minőséget produkálnak, mely az elmúlt 2S évben versenyképes külföldön és belföldön egyaránt. Több mint 100 dolgozót foglalkoztatnak, 16 országba szállítottak már eddig, és a kft. vízkezelő rendszereit használja többek között a Richter Gedeon gyógyszergyár, a General Electric több magyarországi gyára, a Mol százhalombattai és pozsonyi olajfinomítója, valamint a Borsodchem és a paksi atomerőmű.
Dr. Friedler Ferenc, a PE rektora elmondta, egyetemük közel tíz éve jelent meg Nagykanizsán, és már akkor fontosnak tartották, hogy három tevékenység jelen legyen egy szervezetben: az oktatás, a kutatás és az innováció, úgy, hogy ez a három terület egymást erősítse. A projektekhez tudományos háttérre van szükség, a megfelelő működéshez pedig szakem-
Szijjártó: „a vízkutatás fővárosának lehet nevezni Nagykanizsát"
berekre, akik a képzésből kerülnek ki. - Ez most egy külön érték, hogy olyan innovációs tevékenységben vehetünk részt egy a nemzeti piacon helytálló céggel, ami nem csak a vidék fejlesztéséhez járul hozzá, hanem nemzetközi értelemben is fontos feladatot tölt be -emelte ki dr. Friedler Ferenc.
- Egy közösség csak akkor tud igazán naggyá válni, ha elvégzi azt a munkát, amit az idő, a körülmények és a közösség, melyhez tartozik, rá bízott. Minden közösség, akkor tud sikeres lenni, ha értékeire és hagyományaira támaszkodva megtalálja azt a néhány fontos pillért, ami rá jellemző, mely pilléreket munkájával meg tud erősíteni, így ezekkel azonosítani tudják - ezt már Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondta.
Hangsúlyozta, a mi egyik stabil pillérünk a vízkezeléssel kapcsolatos tudás lehet. Az életet adó, és
fenntartó víz lenne városunk és régiónk jelképe, ez mutatná egyediségünket. A cégnél dolgozó szakembergárda tudása nem csak a Hidrofilt Kft.-nek fontos, hanem nemzetgazdasági szempontból is nagy jelentőséggel bír.
- Az a tudás, mely felhalmozódott náluk a jövő egyik kihívására, hogyan lehet biztosítani az emberiség számára az egészséges ivóvizet, tud válaszokat adni, így ez a tudás a nagyvilág számára is nélkülözhetetlen. Mindez pedig új kapuk megnyitását jelentheti. A Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont létrehozásában benne foglaltatik a felhalmozott tudás okán a szakszerűség, az előrelépés lehetősége, a közösség szolgálata és a tudás hasznosítása - mondta Cseresnyés Péter. Hozzátette, a PE Mérnöki Kara, a Hidrofilt Kft. és az önkormányzat együttműködésével összeforr a szakmai tradíció, az elméleti tudás, valamint a támogató környezet.
- Az ivóvíz a 21. század legfontosabb természeti kincsévé válik, a vízké...