Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
25.42 MB
2021-12-28 11:20:55
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
292
588
Kanizsa 2021. 017-019. szám október

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

Az újság szövege:

XXXIII. ÉVFOLYAM
17. SZÁM
2021. OKTÓBER 1.
4. oldal
6. oldal
MINISZTERI
TALÁLKOZÓ
14-15. oldal
12-13. oldal
ŐSZI
KERTEK
ÉGETNI, VAGY NEM ÉGETNI?
ÍGY IS LEHET -
MINTA SZEPETNEKRŐL
a képviselők
Újra
munkában
Horvát-magyar külügyek Kanizsán
Négy új átkelőt nyitnak a horvát határon
Terítéken a Kanizsa Aréna
Régi piac: maradjon parkoló?
Ismét téma a sétakerti gyalogoshíd
díszpolgára
Nagykanizsa
Posztumusz
kitüntetést kapott
Soós Ernő
Tudás, emberség,
példakép
01.indd 1 2021. 09. 30. 14:21:50
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
Zenél a város elnevezésű kezdeményezést hirdetett a
Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti
Iskola a zene világnapjára. A jeles napon, október
elsején a zeneiskola nem csak a hagyományos előadásokkal
szórakoztatja a helyieket, hanem egy virtuális,
családi zenélésre is invitálják a zene kedvelőit. Idén az
intézmény újító ötletének köszönhetően a városlakók
is megmutathatják zenei tehetségüket, a szervezők
bármilyen zenei produkciót szívesen fogadnak. A zene
világnapját 1975 óta ünneplik az emberek. A kanizsai
rendezvénysorozat pénteken reggel kezdődik, majd
hétfőn és kedden is folytatódik.
Újraindult a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem előadás-sorozat Nagykanizsán.
A mintegy másfél éves kényszerszünet után ismét a Halis István Városi Könyvtárban gyűltek
össze az érdeklődők. Több mint három évtizede dolgoznak a szervezők a szabadegyetem
előadásainak megszervezésén, a 2021-2022-es évad már a 33. esztendő lesz a szellemi műhely
életében. A szabadegyetem idei évada az egyén szerepvállalásáról, társadalmi szerepéről
és a közte lévő hidakról szól – fogalmazott a szervező, Rajnai Miklós. Mint hangsúlyozta:
az előadások mindegyike ebben a szellemiségben zajlik, politikai hovatartozás nélkül.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
Fut a Hevesi!
Idén is futottak a Hevesiiskola
diákjai a Mindenki
Sportpályáján. Az intézmény
az Európai Diáksport
Napja alkalmából tartotta
meg a rendhagyó sportrendezvényét.
Az esemény már
hagyományosnak mondható,
hiszen több mint tíz éves
múltra tekint vissza.
Szabó Erzsébet, az intézmény
igazgatója elmondta,
nagy figyelmet fordítanak
arra, hogy a gyerekeknek
folyamatosan biztosítsanak
ilyen és ehhez hasonló
sportolási lehetőségeket,
hiszen az iskolában nagy
szerepet kap az egészséges
életmódra való nevelés.
Évfolyamomként külön hirdettek
eredményt a lányoknak
és a fiúknak, illetve
kihirdették a leggyorsabban
futó osztály címet is.
Az érmeket Lubics Szilvia
ultramaratonista akasztotta
a fiatalok nyakába.
1975
Fotó: Kanizsa TV
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
02-03.indd 2 2021. 09. 30. 14:37:08
AKTUÁLIS
2021. 10. 01. | 3
CITROMSZIGET
Egy római és egy indiai fesztiválon is a legjobb egészestés-dokumentumfilmnek választották a Citromszigetet, Bácskai Gabriella a nagykanizsai hajléktalanszálló életéről és lakóiról készített alkotását. A mozit Gabriella párjával közösen forgatta tavaly nyáron. A diplomafilmet egy svéd és egy kanadai megmérettetésre is benevezték, így az esetleges kanizsai bemutatóra csak a versenyeket követően kerülhet sor. A Budapesten élő Bácskai Gabriella egy munkahelyi feladata miatt érkezett Nagykanizsára, és azonnal megfogta a Citromsziget világa. Az alkotó jelenleg a pécsi egyetem hallgatója, dokumentumfilm-rendező művész szakon, és a Dózsa utcában tapasztaltak után elhatározta, itt forgatja le a vizsgafilmjét. Négy napot dolgoztak Kanizsán, és mint fogalmazott, beépültek a szálló lakóinak életébe, aminek eredményeként a helyiek sorsuk legfontosabb, sokszor legfájóbb mozzanatait is elmesélték a kétszemélyes stábnak. Az alkotás sikere meglepte a készítőket, ahogy azt Gabriella nyilatkozta: álmukban sem gondoltak volna ilyen fogadtatásra.
KANIZSA-TÚRA
Több mint 200 résztvevővel zajlott legutóbb a már három évtizedes múlttal rendelkező Kanizsa teljesítménytúra. Baráti társaságok, családok és osztályközösségek is vállalták a kilométerek megtételét. A Mező Ferenc Gimnázium 31 évvel ezelőtt indította el a teljesítménytúrát, akkor még 20, 30 és 50 kilométeres távokon lehetett részt venni. Időközben átalakult a kiírás, hiszen a 10 kilométeres táv kedvez a családok részvételének. - A kollégáim mindig is nagyon támogatták a Mezőben a túrázást. Ha visszagondolunk, ezt a túrát Hodák Sándor tanár úr indította el, a legelsőt ő rendezte. A kollégái, a pedagógusok a gyerekekkel együtt nagyon támogatták. Cseke Ferenc volt az, aki még rengeteg túrát szervezett a gimnazisták számára - mondta el Dávidovics Mária szervező. A reggel 8 órától kezdődő regisztrációt követően mindenki megkapta a saját térképét, a túrázók – volt, aki négylábú társával – pedig maradéktalanul teljesítették az előírt kilométereket. Idén 36 településről érkeztek résztvevők, akik a táv kitűzőjével, emléklappal, a szponzorok ajándékával és a túra teljesítésének élményével lettek gazdagabbak.
SZERZŐI
EST
Mohai V. Lajos: Tintaceruza a sörösládában című kötete kapcsán tartottak szerzői estet nemrég a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A nagykanizsai születésű, József Attila-díjas költővel Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Lehota János esztéta és Szemes Péter irodalomtörténész beszélgetett. A tavaly decemberben megjelent könyv az író városi barangolásairól, tapasztalatairól, a kanizsai sörről és a múltbéli italozások hangulatáról szól. - Van neki egy különleges specialitása, ha úgy tetszik: 1904 telén volt egy cseh sörmester a kanizsai sörgyárban és ez az úriember vendégül látta Jaroslav Hašeket. Sikerült találnom két olyan írást, ami soha nem jelent meg, egy pozsonyi barátom pedig lefordította. Úgyhogy ez is szerepel a könyvben, Hašeknek a két kanizsai írása – mondat el Mohai V. Lajos irodalmár. A szerző a következő időszakban egy nagyobb terjedelmű, már 12 éve folyamatosan készülő prózakötetet szeretne befejezni, „A kanizsai hidegház” címmel.
A MAGYAR
NÉPMESE NAPJA
Barangolhattak Meseföldön a környékbeli gyerekek az Aranykor Nagykanizsa programján. Az egyesület a magyar mesék ismert alakjaival és interaktív túrával készült a népmese napjára. Benedek Elek születésnapja, szeptember 30-a a magyar népmese napja, amire Magyarországon 2005 óta emlékezünk. A jeles alkalomra Nagykanizsa belvárosában hét, a magyar népmesék világából ismert szereplőt helyeztek el az egyesület tagjai. Ezekhez a figurákhoz túráztak a kicsik, az állomásokon volt hajókázás a folyón és zsákban ugrálás is. A túrakalauz a rendezvényen Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője volt, aki egy történeten keresztül kalauzolta a gyerekeket a mesék világába. A programhoz kapcsolódó, belvárosban kihelyezett mesefigurákat október 10-ig bárki felkeresheti. Egy rajzpályázat is kapcsolódik a kezdeményezéshez, amire a szervezők egy közös fotót és egy alkotást várnak a fiataloktól, ami a számukra legkedvesebb mesehősről készül. Ezeket az Aranykor Facebook-csoportba lehet feltölteni október 24-ig.
KUTATÓK
ÉJSZAKÁJA
Bemutatkozott Yumi, volt robotfoci, valamint kincskereső és virtuális valóság is a Kutatók éjszakáján Nagykanizsán. A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ ezúttal is csatlakozott a 2005-ben útjára indult európai kezdeményezéshez. Mivel tavaly elmaradt, idén egy még komplexebb estre várták az érdeklődőket a PEN-en. A természettudományok, az informatika és a turizmus – ezen területeket kötötték össze a programon. A mindig népszerű robotfoci mellett, a kiterjesztett valósággal, modern kincskereséssel, földrajzi feladatokkal is várták az érdeklődőket. A Kutatók éjszakáját minden évben szeptember utolsó péntekén tartják világszerte. - A program célja, hogy fiatalokkal és idősebbekkel megismertesse a tudományt, kicsit közelebb hozza hozzájuk, ezért is törekszünk mi is arra, hogy ne a magas tudományos dolgokat hozzuk ide, hanem ami kézzelfogható. Akár a kísérleteknél, akár a virtuális valóságnál olyan dolgokat mutatunk, amit egy kis rákészüléssel, egy kis tanulással bárki meg tudna csinálni akár az otthonában is. Másrészt fontos küldetésünk, hogy mint egyetem megjelenjünk, tudjanak rólunk az emberek - mondta Tóth-Kaszás Nikoletta a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ főigazgatója.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 09. 30. 12:19:57
A hivatásos szervek beszámolója után az interpellációkkal indult a képviselői munka, majd az első vitát az SZMSZ módosítása adta. Balogh László polgármester szerint ez átvezeti a Tulajdonosi Bizottság hatásköreit az SZMSZ-be. Ők továbbra sem értik, mi szükség volt egy új bizottság létrehozására, amikor a bizottságok eddig is úgy szavaztak, ahogy az ÉVE politikusainak tetszett. Fodor Csaba a Tulajdonosi Bizottság kapcsán kifejtette, ezek indokolt döntések a haladáshoz, nincs mögöttük politikai megfontolás. Végül azt is elmondta: ha akarnak aggódhatnak a fideszes képviselők, hiszen vizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen jogköröket tudnak még átvinni a polgármestertől a bizottsághoz. A következő meglepően hosszú vitát hozott pont a felsőoktatási támogatás átalakítása volt. A Gondi Zoltán által előterjesztett napirendről a kormánypárti képviselők egyik kifogása volt, hogy járásokra korlátozza az ösztöndíjat. Gábris Jácint az előterjesztéssel egyetértve kiemelte: egy kanizsai hallgatót nem fog a pécsi önkormányzat támogatni, erre az iskolai alapítványoknak van lehetősége. Az önkormányzat dolga, hogy azokat a diákokat segítse, akik ezen a környéken élnek. Fontos, hogy ennek a pályázatnak legyen üzenete: Nagykanizsa támogatja diákjait – hangzott el az ÉVE oldaláról. Az előterjesztést végül 8 igen, 0 nem, 7 tartózkodással a közgyűlés elfogadta. A szintén nagy vitát kiváltó napirend, a régi piac ügye következett. A közgyűlésre az ügyben érintett lakók képviselői is ellátogattak és szót is kaptak. Fodor Csaba szerint félreértés van az egész ügyben. Mint mondta: az út megmarad, a beépítés pedig nem 80, hanem 60 százalék. 1994 decemberében készült egy beépítési elképzelés a régi piacra. Majd később a Dél-Zala meghosszabbítása, plusz az új lakás megépítése kapcsán úgy adták ki a terveket, hogy azt akkor építhetik meg, ha összenyitható lesz a majd megépülő parkolókkal. Majd 2005-ben egy E-alakú épület beépítésére változott a terv, az már egy 4 emeletes épület lett volna. Most ezt nem akarják, csak hasznosítani akarják ezt a területet - hangsúlyozta a frakcióvezető. Az álláspontok meghallgatása és szünet után végül Fodor Csaba ismertette a változtatásokat, így a 60 százalékos beépíthetőséget, és a zöldterület növelését. A határidő 2022. máj. 31. Ezen feltételekkel sikerült konszenzusra jutni: 15 igennel fogadták el a képviselők a régi piaci terület rendezési tervéről szóló előterjesztést. Szintén egy vitákat kiváltó napirenddel folytatta munkáját a testület, mégpedig a Kanizsa Aréna üzleti tervével. Fodor Csaba itt leszögezte: a mostani üzleti terv nem felel meg a követelményeknek, így térjenek vissza rá az októberi közgyűlésen. Horváth Jácint egyik módosító indítványában azonban az szerepelt, hogy a kért 40 millió forintból most 10-et szavazzanak meg, hiszen az induláshoz ez elég, a maradék 30-at akkor hagyja jóvá a testület, ha októberben elkészül az Aréna üzleti terve. Fitos István ügyvezető szerint is fontos, hogy haladjunk, mert novemberben már konkrét lépéseket kell tennie. Elmondta: a Tulajdonosi Bizottság ülésén hiányolta a konkrét kérdéseket, hiszen ő októberben is csak becsült számokkal tud majd szolgálni. Kérdésekre elmondta: még egyedül van a kft-ben, s jelenleg nem látja azt, hogy a VG Zrt. hol kapcsolódna be a munkába, így nem is volt egyeztetés. Szerinte állandó személyzetet - karbantartót, takarítót, vagyonőrt - kell alkalmazni, nem a VG Zrt-től bérelni. Forrás hiányában nem volt még lehetősége, hogy bárkit felvegyen, de a mostani 10 millió erre némi lehetőséget ad majd. Fodor Csaba jött: ő a rendezvényszervező cégről érdeklődött. Szerinte az együttműködés feltételeit már tisztázni kellett volna, hogy azokkal számolni lehessen. Fitos István kért szót: a „rendezvénykft”, nem kizárólagos szervező, bárkit szívesen látnak, bárki hozhat az Arénába programot. De hozzá sem a „rendezvénykft”, sem a KKK részéről nem érkezett megkeresés, hogy bármilyen programot hozna idén az Arénába. Folytatás a témában októberben. Csütörtökön a képviselők szintén döntöttek a vízmű 12 millió forintos támogatási kérelméről. Fodor Csaba elmondta, nehéz helyzetbe van, mert sok dolgot nem tud most mondani, mert azok zárt ülésre tartoznak. Bizzer András alpolgármester szerint szakmai szempontok miatt is sokkal jobb lenne a vízműnek, ha ezt a pénzt jövőre kapná meg. A szavazás után végül elfogadták a képviselők Fodor Csaba azon előterjesztését, hogy még idén találjon forrást erre a polgármester. A városatyák tárgyaltak a Batthyány utcai gyalogoshíd, 8 millió forintos tervezéséről. Fodor Csaba szerint több évtizedes lakossági igény ez. Balogh László azt fogalmazta meg, bár tény, hogy szépül a Sétakert, nem biztos, hogy ez a jó út. Arról nem is beszélve, hogy ha 8 millió forintba kerül csak a híd tervezése, akkor mennyi lehet majd a kivitelezés végösszege. Erre csatlakozott rá Szabó Szilárd frakcióvezető is. Szerinte ez 100 millió feletti összeg lenne, aminek sok hasznosabb helye lenne Kanizsán. Valamint azt is cáfolta, hogy ez valós társadalmi igény lenne Kanizsán. Lapzártánk után folytatódott a testület munkája, melyről természetesen beszámolunk a Kanizsa Médiaház felületein.
MIKÓ-BARÁTH György
VUK Anita
4 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
A nyári szünet után ismét összeült Nagykanizsa
képviselőtestülete, hogy számos napirendi pontot
megvitatva döntsenek a város további fejlődéséről.
Ahogy az a korábbi közgyűlések után várható volt,
a csütörtöki ülésen sem maradt el az adok-kapok.
döntésekViták és 04-05.indd 4 2021. 09. 30. 16:10:17
Kedd estig lehetett szavazni az
ellenzéki előválasztás első fordulójában.
A 03-as számú zalai
választókerület jelöltjei, Horváth
Jácint és Berta Krisztián Nagykanizsán
több helyszínen: a Deák
téren, a Keleti városrészben a Szolgáltatóháznál,
valamint a Vásárcsarnok
előtt is várta a szavazókat.
Emellett a képviselők a térség falvaiba
is kitelepültek szavazatokat
gyűjteni. Ahogy arra a Jobbik és a
DK delegáltja is korábban már
rávilágított: hasonló irányelveket
képviselnek, így utólag is elmondták,
hogy békésen zajlott a küzdelmük.
Az emberektől is pozitív
visszajelzéseket kaptak, az előválasztás
során semmilyen kirívó
eset, atrocitás nem érte sem őket,
sem más résztvevő személyt.
Zala megye 3-as számú választókerületében,
Nagykanizsa és
Dél-Zala térségében végül Horváth
Jácint kapta a szavazatok
többségét.
- Ennek értelmében én indulok
majd az ellenzéki összefogás
részeként a Fidesz jelöltjével
szemben az országgyűlési választáson.
Ez egy hosszú folyamat
eredménye, egy felkészülés, egy
előkészülés, egy előválasztási
folyamat. Most már több napja
eredményszámolási folyamatban
voltunk, úgyhogy tényleg hosszú
heteken vagyunk túl. Az elmúlt
hónapokban és hetekben folyamatosan
kampányoltunk. Szeretném
megköszönni azoknak a szavazóknak,
akik eljöttek szavazni az
előválasztásra, hogy kinyilvánították
azt, hogy változást szeretnének,
akárkire is tették le a voksukat.
Külön köszönöm azoknak,
akik bennem bíztak és rám tették
a szavazatukat. Emellet t
nagyon-nagyon szeretnék köszönetet
mondani az önkéntes segítőknek
a munkájukért, hiszen nélkülük
ez nem jött volna létre. Több
tucatnyian voltak, akik mind a
kampányokban, mind az előválasztási
folyamatban – a sátraknál,
a számlálásnál, az előkészületekben
– nagyon sokat segítettek
nekünk. Ők a szabadidejüket és az
energiájukat is áldozták azért,
hogy az előválasztás létrejöhessen
és a demokratikus ellenzék
megmutassa azt, hogy van alternatíva
és ki tud állni a Fidesz ellen
a jövő évi választásokon. Tulajdonképpen
a választók döntése
az, hogy én képviseljem ezt a térséget
az ellenzék részéről – nyilatkozta
lapunknak Horváth Jácint.
Mindent megtett, amit tudott
az előválasztás során, így nem csalódott
az eredményt illetően Berta
Krisztián sem.
- Elég intenzív időszakon
vagyunk túl, Kanizsán és vidéken
is kampányt folytattunk. Gratulálok
Horváth Jácintnak, és szeretném
hozzátenni, hogy ez volt az a
körzet, ahol nem volt rossz, csak jó
döntés. A résztvevő választók
többsége így döntött és én ezt
maximálisan tiszteletben tartom,
és ahogy már az elején is fogalmaztam:
mindent meg fogok tenni
annak érdekében, hogy jövő
tavasztól a körzet képviselőjét
Horváth Jácintnak hívják. Mindent
beleadtam, így nem vagyok csalódott,
én is és a csapatom is mindent
elkövettünk. Sok embertől
kaptam olyan visszajelzést, hogy
ők viszont csalódtak, de én bátorítom
őket, hogy semmi probléma,
a cél az, hogy kormányt váltsunk.
Ehhez most Jácintot kell támogatnunk
és ezt meg is fogjuk tenni –
hangsúlyozta Berta Krisztián.
Lapzártánkig még nem ért véget
a szavazatok számlálása. A
részeredmények alapján a miniszterelnök-
jelöltek közül Dobrev Klára
végezhet az élen, mögötte Karácsony
Gergely és Márki-Zay Péter.
Az ellenzéki előválasztásnak feltehetően
lesz második fordulója,
melyen az első három, minimum
15 százaléknyi voksot megszerző
miniszterelnök-jelöltek indulhatnak.
A második forduló kapcsán
persze a miniszterelnök-jelöltek
személyén és számán kívül, a
választás kezdő időpontja is kérdéses.
Az első forduló végeredményét
követően a pártok egyeztetése
után derülnek ki a részletek.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
KÖZÉLET 2021. 10. 01. | 5
Fotó: Horváth Zoltán
Horváth Jácintra, a DK előválasztási jelöltjére
voksolt a többség a 03-as számú zalai választókerületben.
Az ellenzéki előválasztáson összesen
4507-en szavaztak, ebből 2956-an Horváth
Jácintra, aki ezzel a szavazatok 65,59 százalékát
tudhatja a magáénak. A Jobbik előválasztási
jelöltjét, Berta Krisztiánt 1551-en választották,
mely a résztvevők 34, 41 százaléka.
4507 szavazat
Előválasztás
04-05.indd 5 2021. 09. 30. 13:48:42
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
TERÍTÉKEN A HATÁR MENTI EGYÜTTMŰKÖDÉS, A MIGRÁCIÓ
ÉS A SZERB-HORVÁT EU-S KONFLIKTUS
Fotó: Horváth Zoltán
A magyar külgazdasági és külügyminiszter két
horvát kollégájával tárgyalt kedd délelőtt
Nagykanizsán. Az egyeztetésnek két fő témája
volt, a migráció és a két ország gazdasági
együttműködése. Az ülés utáni sajtótájékoztatón
Szijjártó bejelentette: 4 új,
horvát-magyar határátkelőhelyet alakítanak ki.
Nagykanizsán
Szijjártó
Idősbarát önkormányzatként városunk
kiemelten kezeli az idősek életkörülményeinek
és életminőségének
javítását, az élethosszig tartó tanulást,
valamint a generációk közti együttműködés
és a kommunikáció biztosítását.
Elismerve a Nagykanizsán működő
idősügyi klubok közéletben és kultúrában
betöltött szerepét, az önkormányzat
fontosnak tartja ezen csoportok,
szervezetek támogatását.
A pályázat célja a nagykanizsai székhellyel
vagy telephellyel működő
idősügyi klubok támogatása. Jogi személyiséggel
nem rendelkező klub csak
olyan szervezettel (egyesület, alapítvány,
költségvetési szerv) együtt
pályázhat, amelynek az alapszabályában
(alapító okiratában) szintén szerepel
az adott klub által megjelölt és ellátott
közfeladat.
Mire lehet pályázni?
a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
(többek között ruházat vásárlása,
eszközbeszerzés, működési költségek
fedezése, útiköltség (például
buszbérlés) kiránduláshoz
a hagyományos közösségi és kulturális
értékek átörökítéséhez szükséges feltételek
biztosítása
az amatőr alkotó- és előadó-művészeti
tevékenység feltételeinek biztosítása
A TÁMOGATÁSRÓL:
közvetlen vissza nem térítendő
a keret értéke 1,5 millió forint
az elnyert támogatást 2021. december
31-ig fel kell használni
az elszámolás határideje: 2022. január
31.
A PÁLYÁZAT MENETE:
benyújtási határidő: 2021. október
15.
cím: Nagykanizsa Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatala, Polgármesteri
Kabinet – Polgármesteri Szervezési
Csoport, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet
tér 7. I. emelet
a pályázati útmutató és adatlap átvehető,
illetve elérhető ugyanitt, valamint
letölthető a nagykanizsa.hu
oldalról (Aktuális  Felhívások)
bővebb információ: +3620/849-2310
vagy a strobl.krisztina@nagykanizsa.
hu e-mail-címen
a pályázatokat a polgármester javaslatára
az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és
Sportbizottság bírálja el a benyújtási
határidőt követő 15 napon belül
Balogh László
Nagykanizsa MJV polgármestere
Pályázati lehetőség
IDŐSÜGYI KLUBOKNAK
Néhány órával azután érkezett
Kanizsára a kormánypárt politikusa,
hogy a közösségi oldalán
bejelentette: a Gazprommal
kötött szerződés kapcsán tett
reakció miatt bekérették az ukrán
nagykövetet a Külügyminisztériumba.
Ilyen horderejű kinyilatkozás
nem történt a Medgyaszay
Házban, de az új határátkelők kérdése
mindenképp fontos lehet a
környékbelieknek. Pláne azon
adat tudatában, amit Gordan
Grlić Radman horvát kül-, és Európa-
ügyi miniszter osztott meg,
miszerint a pandémia ellenére
idén több mint 400 ezer magyar
nyaralt a horvát tengerparton.
Szintén ő utalt arra, hogy a két
ország a geopolitikai helyzete
miatt is arra van ítélve, hogy
együttműködjön, így fontosnak
tartja, hogy a 2021-2027-es gazdasági
időszakban szorosabbra
fűzzék a két ország kapcsolatát.
Szijjártó Péter úgy fogalmazott:
magasabb fokozatra kapcsol a
magyar–horvát infrastruktúra
fejlesztése. Szerinte a fejlődés
elengedhetetlen pontja, hogy
több átkelőhely működjön.
Jelenleg 7 funkcionál, ezek átlagos
távolsága egymástól 50 kilométer,
míg Nyugat-Európában ez
az adat mintegy 2-4 kilométer.
Ezért Zákánynál és Sároknál is
útösszeköttetést építenek ki a
szomszédos horvát településekkel.
Az M6-os autópályát meghosszabbítják
a határig, miközben
a horvátok is fejlesztenek,
így ezt a két szakaszt Ivándárdánál
összekötik, a jelenlegi tervek
szerint 2024-ig. Elhangzott az is,
hogy a Murakeresztúr és Kotoriba
közötti híd tervezésére vonatkozó
pénzügyi forrásra közösen
pályázott és nyert EU-s támogatást
a két ország. A dél-zalaiak
számára különösen hasznos
lehet a híd, hiszen, ha megépül,
Kanizsáról gyorsabban elérhető
lesz Kapronca, mint Egerszeg.
Ezen projekt kapcsán befejezési
dátumot nem említett a külügyminiszter,
mindössze annyit
mondott: „a tervezést gyorsan
követni fogja a kivitelezés.”
Az illegális migráció kapcsán
nagy volt az egyetértés. Az afganisztáni
helyzet miatt jelentős
nyomásra számítanak a végeken,
de eltökéltek amellett, hogy a
határokat meg kell védeni, és
fenntartani a jogot arra, hogy
eldönthessék, ki az, akit beengednek
és ki az, akit nem. Nem
volt ekkora az összhang a szerbek
uniós csatlakozása kapcsán. Szijjártó
egyértelműen mellette
érvelt, sőt, kritizálta az EU-t a lassú
bővítési politikája miatt, horvát
kollégái ugyanakkor leszögezték:
Horvátország nem felejt,
és nem bocsájt meg.
Végül pedig egy, a kanizsai
látogatás kapcsán leggyakrabban
feltett kommentre is megadjuk
a választ: Szijjártó Péter és
kísérete autóval érkezett Nagykanizsára.
MIKÓ-BARÁTH György
06-07.indd 6 2021. 09. 30. 11:05:10
AKTUÁLIS 2021. 10. 01. | 7
táncosok
Világfesztiválon a kanizsai
A Folklór Világfesztivál egy olyan
nemzetközi összejövetel, ahol a
népi csoportok bemutatják a származási
országukra jellemző ruháikat,
jellegzetes zenéjüket és táncaikat.
Tóth Istvántól, a Zalagyöngye
Művészeti Műhely vezetőjétől
megtudtuk: tizenkét csoport vett
részt a fesztiválon. Voltak Erdélyből,
Miskolcról, Franciaországból,
Spanyolországból, Olaszországból,
Belgiumból, Ukrajnából, Lengyelországból,
de még Amerikába szakadt
bulgárok is képviselték nemzetüket.
A 15 fős kanizsai csapat
múlt pénteken vágott neki a több
mint hét órás utazásnak. Az ott töltött
öt napban pedig nem csak
bejárták a térséget, hanem a közönséget
is elvarázsolták. - Nagyon jól
éreztük magunkat, gyönyörűszép
helyeken jártunk. Cannes-ban és
Monaco-ban is megnéztük a várost.
Franciaországban meglátogattuk a
parfümgyárat. Úgyhogy volt idő
kirándulásra is, a szervezők biztosítottak
lehetőséget a városnézésre
minden együttesnek. A fesztivál
maga két napot ölelt fel. Több helyszínen
kellett egy-egy táncot
bemutatnunk. San Remo-ban a
sétálóutcán volt egy felvonulás, itt
az Ariston Hotel előtt minden
együttes előadott egy táncot. Utána
átmentünk Cannes-ba, ott a filmfesztivál
vörös szőnyegén, ahol a
sztárok is vonulnak, ott is tartottunk
egy bemutatót. Diano Marina-
ban szintén volt egy felvonulás,
a polgármesteri hivatal előtt volt
egy bemutató, és onnét vonultunk
a fesztivál helyszínére, ahol egy
gálaműsor szórakoztatta az érdeklődőket.
Mindenhol nagy taps
fogadta a műsorunkat, nagyon tetszett
mindenkinek. A fesztivál
végén minden résztvevő kapott
egy emléklapot, pár együttest – így
a kanizsai táncosokat is - pedig egy
kiemelt fesztiváldíjjal is megjutalmaztak.
KÁLOVICS REBEKA
NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
PÁLYÁZATOT ÍR KI IRODALMI ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI
ALKOTÁSOKNAK A KANIZSAI ANTOLÓGIA 22. SZÁMÚ
KÖTETÉBEN TÖRTÉNŐ MEGJELENTETÉSÉRE.
Pályázat tárgya:
Irodalmi, művészeti, tudományos művek és grafikák.
Pályázati feltételek: Nagykanizsán és a Nagykanizsai járásban
állandó lakhellyel rendelkező, valamint nagykanizsai születésű
alkotók pályázhatnak. Egy pályázó több pályaművet is beadhat,
maximum 6 db A/4-es oldal (soronként 70 leütés, 45 sor 12-es
betűnagyság) terjedelemben.
Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet.
A pályaműveket az alábbi két e-mail címre
egyidejűleg kérjük beküldeni:
feher.ildiko@nagykanizsa.hu és kardosferenc@gmail.com.
A beérkezett pályaművek bírálatát szakmai bizottság végzi.
A sikeres pályamunkák a Kanizsai Antológia 22. számában, 2021
decemberében jelennek meg. Az alkotók tiszteletdíjban nem
részesülnek, részükre 3 db tiszteletpéldány kerül átadásra.
Kéziratot nem őrzünk meg, nem küldünk vissza, másodközlésre nem
vállalkozunk.
A pályázat beadásának határideje:
2021. október 25. (hétfő) 16.00 óra
Pályázati felhívás
A napokban tért haza Olaszországból a
Zalagyöngye Táncegyüttes.
A néptáncosok az idei Folklór Világfesztiválon
vettek részt, s nem csak élményekkel,
hanem egy fesztiváldíjjal is gazdagodtak.
06-07.indd 7 2021. 09. 30. 11:05:44
A gyalogosoknak, a kerékpárosoknak és a gépkocsivezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell a változásokhoz ahhoz, hogy minden rendben legyen – hangsúlyozta Lovkó Balázs, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója.
- A látni és látszani elv az, ami ebben az időszakban kiemelten fontos, ugyanis rövidülnek a nappalok, reggel később világosodik és este korábban sötétedik. A járművek tekintetében a világító berendezések karbantartása a jól láthatóság érdekében elengedhetetlen. A gyengélkedő akkumulátorok - az ablaktörlő, a fűtés miatt - hidegebb napokon cserbenhagyhatnak minket, így célszerű annak állapotát is ellenőrizni. A fűtő - hűtő berendezések és jól működő ablaktörlő lapátok mind a szélvédőn történő kifogástalan kilátást segítik elő. A kerékpár, vagy a kerékpáros kivilágítása életet is menthet! Lényeges tehát, hogy a kerékpárosok is maradéktalanul tartsák be a KRESZ előírásait. Nem jellemző ugyan, de ha az elmúlt két évet vizsgáljuk, sajnos történt gyalogos baleset a „látni-és látszani elv” figyelmen kívül hagyása miatt. Ezek a balesetek megelőzhetők lennének a fényvisszaverő eszközök használatával és természetesen a közlekedési szabályok betartásával, hiszen azok a gyalogosokra is vonatkoznak. A járművezetők a fényvisszaverő ruházatban, a láthatóságát biztosító gyalogost, kellő távolságból és időben észlelhetik, így megelőzhetők az ilyen balesetek. A gyalogosoknak fontos tudomásul venni, hogy ebben az időszakban pontosan a látási, időjárási és útviszonyok megváltozása miatt nem léphetnek le olyan biztonsággal az úttestre, mint a nyári időszakban, hiszen a gépjárművek nehezebben, a sokszor nedves aszfalton nagyobb fékúttal tudnak csak megállni, ezért nekik is nagyobb körültekintéssel kell közlekedni – mondta el Lovkó Balázs.
Kálovics Tamás, a Kanizsa Kerékpárcentrum üzletvezetője szerint a fékrendszer és a gumik állapota az, ami nagyon fontos a kerékpárnál. Egy kopott gumival sokkal könnyebben el lehet esni, meg lehet csúszni egy őszi, vizes aszfalton.
- A megfelelő kivilágítás is elengedhetetlen, nem csak a biciklilámpákkal, hanem célszerű magunknak is olyan ruházatot venni. Én, mint közlekedő is találkozom olyannal, aki fekete ruhában közlekedik egy sötét, esős napon, és annyira nem lehet látni, hogy életveszélyes. Szerencsére azt tapasztalom, hogy a hűvösebb időben is sokan választják a kerékpáros közlekedési módot. Ma már kaphatók speciális csomagtartóra vagy vázra szerelhető túratáskák, ezekkel kényelmesen lehet járni a munkahelyre vagy akár iskolába is. Attól sem kell tartani, hogy ellopják a biciklit, ha esetleg nincs tárolási lehetőség, mert rendkívül biztonságosak a zárak. Úgy gondolom, hogy nem érdemes a minőségi lámpákon vagy zárakon spórolni, és a kerékpárt is célszerű az őszi időszak előtt átvizsgáltatni a biztonságunk érdekében – emelte ki Kálovics Tamás.
Az autók esetében a jármű világítóberendezéseit, a ködlámpákat és a fényszórókat is gyakrabban kell ellenőrizni, mivel az esősebb, párásabb időjárásban megváltoznak az útviszonyok – árulta el Arany István, a Start Autósiskola oktatója.
- A lehulló falevelek is nehezítik a közlekedést, mert eltakarhatják az útburkolati jeleket. A reggeli fagyoknál jegesedésre is számítani kell és el kell gondolkodni azon is, hogy mikor érdemes téli gumira váltani. Tévhit, hogy ez csak hóban és jégnél hasznos, ugyanis, ha a napi középhőmérséklet 7 Celsius fok alatt van, akkor már száraz úton is jobban tapad a téli gumiabroncs. Ezen kívül a szarvasok párzási időszakában lakott területen kívül is lassabb tempót kell választani és figyelni a vadveszélyt jelző táblákat. Én azt tanácsolom, hogy a biztonság kedvéért tartsunk a megszokottnál nagyobb követési távolságot is – mondta Arany István.
Az oktató a munkája során azt tapasztalja, hogy szerencsére mind a tanuló vezetőkkel, mind pedig a többi közlekedővel szemben egyre több türelmes sofőr van az utakon, a rendőrség is fokozottan segíti és irányítja a forgalmat ebben az időszakban.
KÖRTVÉLYESSY VIVIEN
8 | KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
Az ősz beköszöntével a megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és figyelmet követelnek a közlekedésben résztvevőktől. A szakemberek szerint a balesetek többségét meg lehet előzni csupán felelős gondolkodással, a szabályok tiszteletével és megfelelő felkészüléssel.
ősszelÚton lenni
Fotó: Novák Viktor
08-09.indd 8 2021. 09. 30. 12:34:15
Mint ismeretes Nagykanizsa
útjainak is több kezelője,
fenntartója van, így a városon
kívül a közút szakemberei
is – a lehetőségekhez
mérten – javítgatják a városi
úthálózatot. Az Ady utcában
például két nagyobb süllyedést
igazítottak ki nemrég a
közút dolgozói. Mellettük a
Via Kanizsa Zrt. munkatársai
egy régóta fennálló problémát
oldanak meg Sáncban. A
városrészben több helyen is
kijavítják a rossz útszakaszokat
és a balesetveszélyes járdát.
A Besenyő utcában
pedig egy külső vállalkozó
segítségével az árok-, és járdaburkolatot
teszik helyre.
Az utóbbit 72 méter hosszan
lebontják és újra aszfaltozzák.
Az elavult korlátokat is
rendbe rakják és kipótolják,
ahol szükséges. Mintegy 160
négyzetméteren a városrész
három utcájában – a
Besenyő-, az Új Élet -, a József
Attila utcában – az útburkolati
hibákat is kijavítják a
városüzemeltető cég szakemberei.
A hivatalos útkarbantartás
mellett nemrég
közösségi módon jött létre
burkolatjavítás. A Petőfi utca
112. szám alatti lakótelepen
két kanizsai cég jóvoltából,
az egykor honvédségi tulajdonban
lévő területen lett
kevesebb a kátyú. Egy helyi
lakostól, Zóka Tibortól tudtuk
meg, hogy két helyi cég
tulajdonosa, a Prizma Kft-től
Horváth László, a Rinoterra
Kft-től pedig Pongrácz László
ajánlotta fel, hogy biztosítja
az anyagot és a munkásokat
a projekthez.
– Ez nem egyemberes
munka, hanem egy egész
brigádot mozgósítottak.
Nem tudom azt megítélni,
nem is kérdeztem, hogy ez
összegben mit jelenthet.
Mennyi pénzt ajánlottak fel a
semmiért…, a barátságért –
mesélte Zóka Tibor, aki hozzátette,
a lakótelepen a
házak magántulajdonban
vannak, de a zöldterület, a
közművek, valamint az utak
még mindig a honvédség
keze alá tartoznak. Körülbelül
40 éve az egyik helyi
lakosnak sikerült elintézni,
hogy egy vékony aszfaltréteget
terítsenek le a köves út
helyett. Azt próbálják azóta
is toldozgatni, foltozgatni.
KÁLOVICS Rebeka
KÖZÉLET 2021. 10. 01. | 9
Az útfelújítás, annak szükségessége és
esetleges elmaradása mindig heves
indulatokat vált ki a városlakókból. A
közelmúltban kisebb, nagyobb útjavítások
zajlottak Kanizsa több pontján.
hazafelé
Egy jobb úton
Fotó: Horváth Zoltán
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
idén is csatlakozott a Bursa Hungarica
Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat
2022. évi fordulójához.
A pályázati kiírás és Nagykanizsa Megyei
Jogú Város Közgyűlésének a Bursa Hungarica
Felsőoktatási szociális ösztöndíj elbírálásának
rendjéről szóló szabályzata értelmében
két típusú ösztöndíjra nyújthatnak be pályázatot
a hátrányos szociális helyzetű fiatalok:
Az „A” típusú ösztöndíjpályázatra azok a
települési önkormányzat területén lakóhel�-
lyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű
felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik
felsőoktatási intézményben (felsőoktatási
hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű
(nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget
eredményező alapképzésben,
mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező
mesterképzésben, osztatlan képzésben
vagy felsőoktatási szakképzésben
folytatják tanulmányaikat.
A „B” típusú ösztöndíjpályázatra azok a
települési önkormányzat területén lakóhel�-
lyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű
fiatalok jelentkezhetnek, akik a 2021/2022.
tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló
középiskolások vagy felsőfokú végzettséggel
nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe
még felvételt nem nyert érettségizettek;
és a 2022/2023. tanévtől kezdődően
felsőoktatási intézmény keretében teljes
idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és
szakképzettséget eredményező alapképzésben,
osztatlan képzésben vagy felsőoktatási
szakképzésben kívánnak részt venni.
A pályázat beadásához a Bursa Hungarica
Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési
rendszerében (EPER-Bursa rendszer)
pályázói regisztráció szükséges, melynek
elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/
paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt
követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése.
A pályázók a regisztrációt követően az
elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat
teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az
állandó lakóhely szerint illetékes települési
önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál
írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban
kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal,
8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. – Humánigazgatási
csoport alagsori ügyfélfogadó:
H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott
csatolandó mellékletekkel együtt
érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában
formai hibásnak minősül. A pályázatok
benyújtására 2021. október 5. és 2021.
november 5. között van lehetőség. A pályázatok
elbírálásának határideje: 2021. december
6. További információ: 20/849-2442
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.
hu honlapon olvasható.
Felhívás Bursa Hungarica
ösztöndíj pályázatra
08-09.indd 9 2021. 09. 30. 12:34:05
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Bárdosi Gábor Jenő 2006-2010-ig volt önkormányzati képviselő. Párton kívüliként MSZP támogatással listáról jutott be a testületbe Lelkó Tamás visszalépését követően. Előtte 2002-től 2006-ig az Ügyrendi és Jogi Bizottság külső tagjaként, majd 2010-2019 között 2 önkormányzati cikluson át a Pénzügyi Bizottság külső tagjaként vett részt a közgyűlés munkájában.
Mindig közéleti ember voltam – vallja magáról az egykori politikus. A rendszerváltás idején egészen a nyugdíjazásomig biztosítóban dolgoztam és a munkakörömnél fogva rengeteg emberrel találkoztam. A széleskörű ismeretségem – mivel korábban 5 éven keresztül a Városi Tanács műszaki osztályán dolgoztam –, ösztönzött arra, hogy Tóth László és Göndör István barátaim megkeresésére elvállaljak külső bizottsági tagsági feladatot 2002-ben, az akkori önkormányzatban – idézte fel közéleti tevékenységének kezdeteit a hajdani városatya. – Jó szívvel és abban a tudatban vállaltam el a felkérést, hogy ezáltal én is megpróbálok tenni valamit a városért. Úgy gondoltam, hogy az elvégzett munkának a gyümölcsét majd velem együtt a városlakók is élvezni fogják. Amikor azonban a képviselőség gondolata először felmerült, igazából még korainak éreztem ezt a feladatot. A 2006-os helyhatósági választáskor felkerültem az MSZP listájára, s a helyzet úgy alakult, hogy Lelkó Tamás visszalépését követően kerültem a testületbe.
Megtiszteltetésnek és fontosnak tartottam a feladatot. Valamennyi előterjesztést ismertem, de sajnos a munka során kiderült számomra, hogy ezt nem mindenki gondolta így. Többek önkormányzati munkája csak arról szólt, hogy bejöttek és úgy szavaztak egy-egy napirendi pontnál, ahogyan mások gondolták, hogy jó lesz. Ez a fajta képviselői munka furcsa volt számomra, mert úgy gondoltam, hogy az ott ülők a köz érdekében hozzák meg a döntéseiket, és nem valaki elvárásának megfelelve, vagy a hatalmi politika alapján dőlnek el majd a kérdések. Ennek ellenére nem adtam fel, és a lehetőségekhez mérten megpróbáltam tenni valamit.
A képviselőségem után még két ciklusban, a Pénzügyi Bizottság külső tagjaként igyekeztem a feladatomnak megfelelni. Azonban ott derült ki végleg számomra, hogy reménytelen helyzetbe kerültem, nem volt lehetőség a felszólalásomra. Védtelennek éreztem magamat, és nem kaptam kellő segítséget az ott tevékenykedő bizottsági tagoktól és képviselőktől sem.
Bár nagyon sok szép élményt jelentettek azok az évek, mégis keserű szájízzel úgy döntöttem, hogy ily módon nem veszek részt többet a közéletben. Véleményem szerint az önkormányzatiság arról szól, hogy a döntést hozó embereknek a várost kell szolgálni, és nem a hatalmon lévő nyers erőt képviselni. Ennek ellenére elmondhatom, hogy az önkormányzati tevékenység nagyon tisztességes, szerethető, és pontos munkát igényel, aminek szívesen voltam a részese. Meg akartam felelni mindazok elvárásának, akik bíztak bennem és természetesen magamnak is. Az eredményeinket képviselőtársaim a korábbi lapszámokban már megemlítették. Még azt hozzátenném, hogy abban a ciklusban készült el az Eötvös téri körforgalom és akkor kezdődött el a kórház sürgősségi ellátásának indítása, kivitelezése. De volt egy negatív aspektusa is részemről, amikor a Szociális és Egészségügyi Bizottság tagjaként felállítottam a kórház akkori igazgatóját, Kovács Urat, mert olyan visszáságokra derült fény, ami számomra emberileg nem volt összeegyeztethető. Mindemellett elmondhatom, hogy baráti szálak fűztek korábban is a politikailag nem egy nézeten lévő képviselőtársaimhoz, és azok a barátságok a mai napig megmaradtak – összegezte gondolatait Bárdosi Gábor Jenő. BAKONYI Erzsébet
Úgy gondoltam, az elvégzett munka gyümölcsét velem együtt a városlakók is
élvezni fogják30 éves az önkormányzatiság
Magyarországon 28. rész
Forrás: egykor.hu
10-11.indd 10 2021. 09. 30. 9:30:41
2021. 10. 01. | 11
FALUNAP
Kivétel nélkül, minden egyes Nagykanizsa környéki településen a cél az: hogy a közösség egységét erősítsék, a fiatalokat megtartsák – nem utolsó sorban esetleg bevonzzák az új lakókat. Beleznán a 2017-ben alakult Labdarózsa Néptánccsoport volt a felelőse a programnak. A szüreti felvonulás hagyományát hűen őrzik a helyiek. – Régen lovaskocsikkal mentek. Az is jó volt, talán még szebb is. De változott minden. Mi öregedtünk, de abban segítjük a csoportot, hogy főzünk, hogy mire visszaérnek addigra megvendégeljük a felvonulókat – számolt be lapunknak Szalay Gézáné.
Szintén szeptember utolsó előtti hétvégéjén tartotta ünnepét a kicsiny település, Pat. A település vezetése folyamatosan azért dolgozik, hogy a községet élhetővé, marasztalóvá tegye. A falunapi mulatság itt is a kultúra, a hagyományőrzés és a gasztronómia jegyében telt. - Igénylik az emberek úgy látom. A környező településekről is sokan ellátogattak. Reméljük, hogy mindenki nagyon jól érzi magát a falunapon. Főztünk is. Volt babgulyás, halászlé, sertéspörkölt, marhapörkölt és lecsós hús tarhonyával – árulta el Bata Zoltán, Pat polgármestere.
Szeptember utolsó hétvégéje is a kikapcsolódásról és a mulatozásról szólt a zalai falvakban. Liszóban például az egy éves kihagyás után óriási lelkesedéssel vágtak bele a szervezésbe a civilek és az önkormányzat dolgozói. A szüreti felvonulás ezen a településen is nagy hangsúlyt kapott – a lovaskocsik és traktorok a népdalköröket, táncosokat és az óvodásokat szállították. A készülődés hevében gyakorlatilag egy verseny is kialakult: minden egyes utca közössége saját standot állított, így megelevenedett a több évtizedes múlt a faluban. – Ez egy hetes összefogás eredménye. A „Dombi” utca, vagyis a Petőfi utca lakói azonnal megmozdultak, meg akartuk mutatni, mi vagyunk a legjobbak. Itt az autentikus díszítés, a szalmabála mellett a kukorica, a bab és egyéb termények. Na meg természetesen megkínáljuk a minket megtisztelőket, pogácsával, kaláccsal, borral és pálinkával – mondta el a „Dombi” utca ifjú ura, Balázs Ákos.
Murakeresztúron ugyanezen a hétvégén egy régi hagyomány elevenedett meg. A településen ugyanis sok éve nem tartottak már falunapot, egészen pontosan 2014-ben volt az utolsó. Persze nem maradt program nélkül a nagyközség lakossága azóta – a Böllérfesztivál több éven keresztül vonzotta a helyi és környékbeli érdeklődőket. De, mint ahogy Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere fogalmazott: az igazi falunap felélesztését rengetegen támogatták. A helyi civil szervezetek, az önkormányzat dolgozói egy emberként álltak a kezdeményezés mellé. – Az önkéntes tűzoltó egyesületünk is ünnepelt ma, új szerkocsit tudtak beszerezni a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően. És ami nagyon jó, nem csupán a helyiek vannak itt, nagyon sokan jöttek a környékbeli településekről, sőt, az elszármazottak is visszalátogattak hozzánk, Murakeresztúrra. A legtöbb zalai községben az elmúlt időszakban volt tehát haccáré haccacáré…
VINCZE Adél,
HAJNES Rita
haccacáréHaccáré
Minden községnek van ünnepe. Legyen az falunap, hagyományőrző délután vagy gasztronómiai rendezvény. Az elmúlt hónapokban felértékelődött ezeknek az eseményeknek a fontossága, hiszen a félelemmel és korlátozásokkal eltelt időszak után valóban, minden közösség próbálta kihasználni a lehetőséget: rendezvényeket szerveztek.
10-11.indd 11 2021. 09. 30. 12:56:13
Nagykanizsa Megyei Jogú Város
Közgyűlése Soós Ernő vegyészmérnöknek,
környezetvédelmi
szakmérnöknek és fejlesztőmérnöknek,
a nagykanizsai Víztechnológiai
Kutatóközpont névadójának
– posztumusz – a „Nagykanizsa
Megyei Jogú Város Díszpolgára”
kitüntető címet adományozta. A
díjat az elhunyt fiai, Dr. Soós Balázs
és Soós Csaba vette át. Írásunkban
egykori kollégái és gyermekei idézik
fel személyiségét.
PROFIZMUSA
FELBECSÜLHETETLEN ÉRTÉKET
JELENTETT CÉGÜNK
FEJLŐDÉSÉBEN
Borsos Ferenc kutatás-fejlesztési
tanácsadó, tulajdonos (Hidrofilt
Kft.): Őszinte örömmel értesültem
róla, hogy egykori mesterem, majd
kollégám és kedves barátom Soós
Ernő, városunk díszpolgára lett. A
Finommechanikai Vállalat laboratóriumi
álláshirdetésére az esélytelenek
nyugalmával jelentkeztem. Az
ilyen fehérköpenyes állásokat csak
erős protekcióval lehetett megkapni,
nekem pedig nem volt hátszelem.
A meghallgatáson egy folytonosan
fel-alá járkáló, kellemes
modorú, bajuszos úriember
fogadott és alaposan
kifaggatott, majd egy
kis torokköszörülést
követően közölte, fel
vagyok véve, mikor
tudok kezdeni. Ettől a
naptól a főnököm és egyben
a tanítóm volt. Csak később, amikor
már jobban megismertem, értettem
meg, hogy nála a protekció
nem számított. A Finommechanikai
Vállalat Ipari Vízkezelő Rendszerek
fejlesztési részlegének, párton
kívüli osztályvezetőjeként
nem volt egyszerű
az érdekérvényesítés,
de neki volt türelme és
kitartása. Logikusan felépített
érvrendszerével
sikeresen győzte meg a
műszaki ismeretekben rosszabbul
álló funkcionáriusokat. Irányításával
egymást követték az
új versenyképes termékek,
az üzletág dinamikusan fejlődött.
Kiharcolta egy új önálló fejlesztőműhely
és modern laboratóriumi
épületkomplexum megépítését
és működtetését. A környezetére,
így rám is, nagy hatást gyakorolt.
Szakmai felkészültsége és szorgalma
egyedülálló volt. Nagyon sokat
tett azért az iparágért, amely túlélte
a vállalat bukását és sok-sok kanizsainak
ad munkát és megélhetést
ma is. Aztán a rendszerváltás felülírta
a dolgokat és pályamódosításra
késztetett bennünket, Ernő 1974
után ismét a lámpagyártás területére
került, a GE Tungsramhoz. Időnként
találkoztunk, ilyenkor mindig
élénk eszmecserét folytattunk a víztechnológiák
legújabb fejlesztési
irányairól és eredményeiről. Többször
felmerült, hogy dolgozhatna az
általunk létrehozott Hidrofilt Kft-
12 | KANIZSA ÚJSÁG
KEDVES OLVASÓNK! Ha úgy
gondolja, hogy ismerősei
között van olyan, akiről szívesen
olvasna ezen sorozat keretében,
akkor jelezze felénk a
kapcsolat@kanizsamediahaz.hu
e-mail címen.
ÉRDEKES EMBEREK,
ÉRDEKES TÖRTÉNETEK 13.
Soós Ernő
ÉRDEKES
Profizmusa
felbecsülhetetlen,
embersége példaértékű volt
Nagykanizsa
Díszpolgára lett
12-13.indd 12 2021. 09. 30. 9:32:59
ben, de akkor a cég még nem volt elég nagy és stabil ehhez. Aztán amikor közeledett a nyugdíjba vonulásának ideje, megegyeztünk, hogy részmunkaidőben átjön hozzánk. Korrektségére jellemző, hogy a GE által előírt féléves kivárási időt napra pontosan letöltötte, és csak azután jelentkezett nálunk. A sors úgy hozta, hogy most én vehettem fel őt, természetesen meghallgatás nélkül. Számomra olyan volt ez, mint amikor egy zenekarba megérkezik a karmester. Műszaki, fejlesztési, tanácsadói minőségben dolgozott nálunk, de ezen messze túlmutatóan segítette munkánkat szinte minden területen, a multivállalatnál szerzett vezetői és szervezési tapasztalatával. Profizmusa felbecsülhetetlen értéket jelentett cégünk fejlődésének ebben a szakaszában. Embersége példaértékű volt: egy munkatársunkkal éppen nehezen boldogultunk, de nem azt tanácsolta, hogy rövid úton szabaduljunk meg tőle, hanem azt, hogy „ez az ember nincs a helyén, keressünk neki testhez állóbb feladatkört, hogy tudjon érvényesülni”.
Túl a szakmai dolgokon, számos közös vonás volt az érdeklődési körünkben. Gyakran ámulatba ejtette barátait mélyreható természettudományos ismereteivel és elképesztő memóriájával. A csillagászat, a madarak és a gombák kiváló ismerője volt, de az irodalom, a könnyű- és komolyzene is érdekelte. Rendszeretetét jellemezte, hogy a munkája végeztével soha egyetlen lap sem maradt az íróasztalán, de a szekrényéről leemelt dossziét mindig ott nyitotta ki, ahol az évekkel előbb bejegyzett dokumentum volt. Nem tudom, hogy csinálta. Betegsége miatt kellett a közös munkát megszakítanunk, de nagyszerű személyiségének a nyoma mindenütt ott van a cégünknél. A tárgyakban és a szívekben is örökre. Hálával és köszönettel tartozunk neki minden nálunk töltött percéért!
Rudolf Sándor egykori munkatárs a következőképp emlékszik vissza: Gyermekkorom óta ismertem Ernőt, fölöttem járt általános iskolába, technikumba és az egyetemen is Veszprémben. A diploma megszerzése után kerültem az Egyesült Izzóba. Mivel abban az időben nem volt szabad szombat, így vasárnap délelőttönként rendszeresen együtt fociztunk. Amikor 1974-ben elment az Izzótól, én vettem át tőle a keverő-olvasztó üzem vezetését. Az ott maradt munkatársak, munkások mind azt mondták, hogy nagyon alapos munkát végzett, és mindenre kiterjedt a figyelme. Együtt haladt a technikai fejlődéssel, segítőkész és emberséges volt a kollégákkal szemben. Mindenkit egyformán kezelt, mindenkinek tisztelte a véleményét, humánus volt. Nemcsak a vízkezelés terén volt kiváló szakember; az elektróda nélküli, a világ első tényleges elektronikus lámpájának, a Genurának a kifejlesztésében is vezető szerepet játszott, amit az Amerikai Szabadalmi Hivatalba is bejegyeztek. Fejlesztési főmérnökként ment nyugdíjba.
Szalai Tibor gépészmérnök: 1971-ben ismerkedtem meg Soós Ernővel. Együtt kerültünk a 11 fős Ribbon csoportba, és az volt a feladatunk, hogy Amerikába kiutazva, 2-3 hónap alatt megtanuljunk egy új üveggyártási technikát, és az ott vásárolt Ribbon gépet és technológiát Nagykanizsán megvalósítsuk. Amerikában egy szobában laktunk, együtt éltük át a két hónap után már erősen jelentkezett honvágyat, hiszen még nem létezett az internet, hogy minden nap lehetett volna beszélni a családdal. Amikor szétosztották a csapatot, hogy ki-kivel akar lenni egy szobában, én lecsaptam az Ernőre, gondolván, hogy egy vegyész biztos tud főzni, mert én abszolút nem. Hát aztán kiderült, hogy nálamnál is kevesebbet tud. Amerikában rengeteg újdonságot tanultunk a nyugati technológiából, stílusból, életvitelből, szívtuk magunkba ezt a tudományt, amit utána itthon nagy sikerrel meg is valósítottunk. Több alkalommal közvetlen munkatársa, majd főmérnöke voltam, de mindig ő volt az irányadó a műszaki döntéseim meghozatalában. Kitűnő elme volt, minden területen kiemelkedőt alkotott. Ismertük Ernő súlyos betegségét, aminek ellenére végsőkig dolgozott. Mindannyiunk életében maradandó, pozitív lábnyomot hagyott, amíg élünk, emlékezünk rá.
A két fiú, Dr. Soós Balázs és Soós Csaba így emlékezett: Amikor a Kanizsa Újság megkért minket, hogy gondolkodjunk el azon, hogy gyerekként hogyan emlékszünk apu munkájára, az a sokak által játszott játék jutott eszünkbe, amikor megpörgettük a földgömböt és csukott szemmel ráböktünk egy országra. Vagy Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül könyvéből készült hasonló című rajzfilm, amit gyerekkorunkban vetítettek a Magyar Televízióban és nagy lelkesedéssel néztük. Igaz, apu nem 80 nap alatt, és szó szoros értelemben nem is a Földet utazta körbe, de munkájából adódóan valóban sok helyen megfordult: New Yorktól Athénon át Pekingig, vagy mondjuk Stockholmtól Kairón át Bagdadig. Ráadásul ez egy olyan korban történt, amikor az utazás még nem tartozott sokak által elérhető és átélhető élmények közé, éppen emiatt tűnt még varázslatosabb dolognak, pláne gyerekfejjel. Lehet-e menőbb dolgot elképzelni, mint egy 1971-es amerikai fotót apukádról, amin háttal nekitámaszkodik egy Fordnak kezében cigarettával, vagy ahogy napfürdőzik egy motel medencéje mellett a nyugágyon a szeptemberi nyárban? Nem igazán. Aztán persze ott voltak az ezer színben pompázó képeslapok, amik, közhely, de akkor tényleg ablakok voltak a világra. És rajtuk apu helyzetjelentései, az állandóan visszatérő hazavágyódás érzésével: „Az idő pompás, a város nagyon szép, de remélem hamarosan indulunk haza.” – hogy csak egy tipikus példát említsünk. Egy gyerek pedig nyilván annak örül a legjobban, ha apukája hoz neki valami meglepetést. Például az E.T., a földönkívüli című film főszereplőjét játékfigura formájában Svájcból, aminek a hátán volt egy tekerő, amit ha felhúztunk, akkor E.T. tett néhány lépést az asztalon vagy a szőnyegen, éppen ahová helyeztük. Vagy a Kínában vett játék pandamackó, ami a mai napig megvan, igaz, 35 évnyi, lakásban szálló porral „nehezebben”.
De mi is okoztunk egy meglepetést apunak. 1990 különösen mozgalmas év volt, apu megjárta Párizst, Stockholmot és Amerikát is többször. És akkor jött a váratlan ötlet, kitaláltuk, hogy mi lenne, ha meglepnénk azzal, hogy egyszer mi fogadnánk a hazaérkezésekor a reptéren. Nekivágtunk a hófehér Skodánkkal a 3 órás útnak, természetesen úgy, hogy anyu még soha nem vezetett Budapesten. Hihetetlen volt, de eltévedés nélkül, elsőre odataláltunk a reptérre, persze térkép segítségével. Viszont a Clevelandből megérkező apu sem hitt a szemének, amikor meglátta, hogy a hazatérő utasok között szlalomozva futok elé, hogy a nyakába ugorjak. Aztán hazafelé, dacára apu budapesti helyismeretének, sikerült eltévednünk. Nem volt vészes a helyzet, egy járókelőt kellett csak megkérdeznünk, és onnantól már gond nélkül robogtunk Nagykanizsa felé…
BAKONYI Erzsébet
2021. 10. 01. | 13
ÉRDEKES
12-13.indd 13 2021. 09. 30. 10:30:22
14 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
Hosszú évtizedekig hagyományos eljárás volt a kertekben keletkezett növényi hulladék elégetése – legyen szó csupán falevelekről, vagy a veteményesből kitépett „maradványokról”. Manapság már átalakult mindez, több helyen a hagyományos kertművelés is elmarad, de mellette megjelent a környezettudatos gazdálkodás. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a komposztálás és a zöldhulladék gyűjtés. Pár évvel, vagy inkább évtizeddel ezelőtt még megszokott volt, hogy a külső városrészeket – Kiskanizsát, Miklósfát, Palint vagy Sáncot az őszi hónapokban úgymond beterítette a füst. A kertekből származó növényi hulladékot égették el a gazdálkodók. Ma viszont több helyszínen teljesen más viselkedési-morálról számolnak be. Ezt erősítette meg a kiskanizsai Kisrác utcában élő Salamon Sándorné is. – Itt a környékben nagyon sok kertész van, akik művelik a kertet, dolgoznak benne, termelnek. De már évek óta nem tapasztalom a füstöt, a levegőszennyezést. Ennek talán az is az oka, hogy minden héten viszik a zöldhulladékot. Hétfőnként meg lehet nézni, minden ház előtt kint van a kuka. Mindenki úgy fogja fel, ez egy jó dolog – mert ha esetleg nem fér bele az enyémbe az adott heti mennyiség, szólok a szomszédnak: Belerakhatok még egy kicsit a tiédbe? Senki nem akar plusz munkát magának, na meg, ha alágyújtanánk, büdös… Itt még mindenki a falusias jelleget őrzi, úgy is él, tehát például nem szárítógépet használ, hanem kiteregeti a ruhákat a friss levegőre. Füstben hogyan lehetne? Vagy éppen, ha vendégek jönnek, akár beugranak a rokonok egy rövid időre, és kiülünk a teraszra, füstben megfulladva nem lenne jó. Adták a tárolóedényt, van ez a lehetőség, miért ne legyek praktikus, miért ne legyek úgymond zöld? Élek azzal a lehetőséggel, amit ad a város, vagy éppen a hulladékszállító cég – mondta Salamon Sándorné.
A kerti, növényi hulladék égetésének szabályaival kapcsolatban az október 1-jei határidőt megelőzően is már sokan keresték a Közterület-felügyeletet. – Azt mindenképpen hangsúlyoznám, ezt a dátumot meg kell várni. Mi is és a tűzoltóság is kapott olyan jelzéseket, hogy megkezdték a növényi hulladék égetését. Október 1. után a város belterületén a hét első két munkanapján lehet elégetni a kerti növényi hulladékot, reggel 8 órától este 6 óráig. A város rendelete kitér arra is: külterületre más szabályok vonatkoznak, ott – mint például a zártkertekben – ünnep és vasárnapok kivételével lehet növényi hulladékot égetni.
Bakonyi Tamás elmondta azt is: a nagy érdeklődést, a telefonvonalak izzását az okozhatja, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat visszavonta a rendeletét, de a pandémiás hónapokban újra életbe lépett a szabályozás. A kanizsai állampolgárok minden hatályban lévő rendeletet megtalálnak a város honlapján. VINCZE Adél
itt van újra…Itt van az ősz,
„S szép, mint mindig
énnekem” – idáig az idézet Petőfi Sándor verséből, amely valószínűleg sokak számára nagyon kedves.
Az ősszel együtt viszont beköszönt egy olyan
időszak, ami egyesek
számára természetes, míg másoknál vitára – esetenként viszálykodásra is okot adhat. Ez a kerti hulladék égetésének problémaköre.Fotó: Horváth Zoltán
14-15.indd 14 2021. 09. 29. 21:37:28
Szeptember végén már szinte
üresek a veteményeskertek – a
betakarítás dandárján átestek a
gazdálkodók. A zalai dombok
ennek ellenére most is kínálnak
olyan látnivalót, ahová szívesen
bekukkantana a szomszéd, vagy
az érdeklődő. Szalai-Gaál Mónika
és férje Ottó Szepetneken élik
mindennapjaikat. A családi háznak
kertje is van, de nem a megszokott
kert. Egy kis építmény ontja magából
még most is a friss zöldségek
és hajtások illatát. – A szepetneki
iskolát felújították, kicserélték a
nyílászárókat. A szeméttelepre
kerültek volna az ablakok, én
pedig rögtön kértem, inkább ne…
Ahogy megérkeztek, a férjem rögtön
elkezdett „legózni”. Méret-arányosan
lekicsinyítette papíron, és
összerakta ezt az üvegházat. Egy
beton alap készült hozzá gerendákkal,
és szinte kész is volt az építmény.
A tetején polikarbonát van,
légmentesen zárt, de a szellőztetést
is megoldottuk – mesélte a
történetet Szalai-Gaál Mónika. A
házi készítésű üvegházban a paradicsomtövek
ha tudnák, átfúrták
volna a mennyezetet, és még most
is teremnek, de a házaspár már
készül az úgynevezett kitépkedésre,
a következő esztendőre – és
nem utolsó sorban a teleltetésre. –
Az üvegházban megtermelt zöldségek:
a paradicsom, a paprika, az
uborka és még egy-két kinevelt
fűszernövény tökéletesen ellátta a
családot, de késő ősztől más funkciója
lesz az üvegháznak. Itt teleltetem
a muskátlikat – árulta el a
háziasszony.
A muskátlik láttán valóban elkaphatja
az a bizonyos „sárga irigység”
a virágkedvelőket, hiszen a falu
jegyzőjének olyan gyönyörű állománya
van, hogy méltán szerepelhetne
a tipikus tiroli reklámújságokban.
Próbáltuk kicsikarni Mónikából,
mi a titka, hogy ilyen gyönyörű,
egészséges muskátlijai vannak,
holott még csupán 2-3 évesek
a növények. – Október végétől
nagyjából márciusig az üvegházban
telelnek a muskátlik, de előtte
vissza vannak vágva, kb. 20 centiméteresre.
Az egyik titok szerintem
az átteleltetés, a másik pedig a
folyamatos öntözés, és a heti egyszeri
tápoldatozás – árulta el a szepetneki
porta gazdasszonya.
A család birodalmának még egy
különlegessége van, a mediterrán
sarok, avagy az udvarukat díszítő
csaknem négy méter magas
banánfa. A 2018-ban ültetett
növény virágot és miniatűr termést
is hozott már. – A kolléganőm adott
egy 15 centis kis növényt, mely azóta
hatalmasat nőtt, fejlődik. Már mi
is adtunk barátoknak kis
csemetéket. A teleltetése szintén
érdekes, idén a férjem kitalált
valamit, mert tavaly a tavaszi 20 fok
után jött a mínusz 5 fok. Megijedtünk.
Ezért most kap egy zártszelvényből
és egyéb dolgokból összeállított
mobil szerkezetet, amit bármikor
ráhelyezhetünk, és le is
vehetjük. A tél beállta előtt egyébként
mindig visszavágjuk nagyjából
egy méteres magasságig, és
ettől csak erősödik, burjánzik a
banánfánk – mondta Mónika.
A Szalai házaspár teljes egyetértésben
tervezgeti a kertet, az általuk
közepes ágyásnak nevezett
fűszernövény ültetvényt, az üvegházat,
a muskátlik téliesítését.
Talán, ebben rejlik a titok…
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 10. 01. | 15
Fotó: Horváth Zoltán
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
53. RÉSZ
muskátli
Dunyhának beillő
Rovatunkat ezúttal
Szepetnekre
vezérelte a sors.
Azt hallottuk
ugyanis, egy
szepetneki háznál
érdekes üvegházat
találhatunk, és
nem utolsó sorban
ősszel is burjánzó
növényeket.
A látottak nem
csupán igazolták,
bőven felülmúlták
azt a fantáziaképet,
amit
gondoltunk…
14-15.indd 15 2021. 09. 29. 20:14:06
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradások
2021.10.05.14:00-17:00
Bazár udvar
( Nagykanizsa Zrínyi út 35.)
2021.10.08. 12:00-16:00
Halis István Városi Könyvtár
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
2021. július 1-től
Nagykanizsa Megyei
Jogú Város területén
az állategészségügyi
szolgáltatás szombaton
(pihenőnap) és
vasárnap 9-12 óráig,
illetve 16-18 óráig;
ünnepnapokon,
munkaszüneti
napokon a
hétvégéhez
hasonlóan,
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
Műszer
Automatika Kft.
nagykanizsai telephelyére az alábbi
munkakörökre keres munkavállalót:
CNC megmunkáló központra
gépkezelőt
CNC esztergagépre gépkezelőt
Hagyományos forgácsoló gépre
esztergályost
Jelentkezni helyszínen:
Nagykanizsa, Platán Sor 10/C
vagy telefonon: Varga Attila
+36/20/771-3721 számon lehet.
Balogh László
POLGÁRMESTER
FOGADÓNAPOT
TART
2021. október 7-én
(csütörtök)
9 órától 12 óráig
a Polgármesteri
Hivatal I. emeleti
tárgyalójában.
16-17.indd 16 2021. 09. 29. 21:48:56
2021. 10. 01. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: A barátság és a tea akkor jó, ha forró, erős és nem túl édes.
16-17.indd 17 2021. 09. 29. 15:27:55
18 | KANIZSA ÚJSÁG
HIRDETÉSkiadó22-44 nm-esigény szerint bővíthetőemeleti üzletek aVásárcsarnokbanAz üzletek megtekinthetők előreegyeztetett időpontban. Keressen minket a +36 30 799 4989-esszámon!
18-19.indd 18 2021. 09. 30. 16:44:21
A Nagykanizsa és környéke
Társult Evangélikus
Egyházközség 2013-ban
jött létre a Nagykanizsa-
Szepetnek és a Sand-
Pat gyülekezetek társulásával.
A Társuláshoz tartozik
Szőkedencs és Marcali
evangélikus gyülekezete is.
Kanizsa evangélikus
egyháztörténeti jelentősége
a reformáció koráig
nyúlik vissza. Területe
ugyanis a 16. század első
felében házasság révén a
Nádasdyak birtoka lett.
Nádasdy Tamásnak, a
reformáció nagy pártfogójának
felesége pedig Kanizsai
Orsolya volt, akinek
családneve a kanizsai birtokból
származtatható. A
buzgó nádor család –
amelynek többek között
Sylvester János „Uy Testamentum
Magiar nelwen”
című könyvének kinyomtatása
(1541) is köszönhető
–, oltalma alatt szilárdult
meg a reformáció ezen a
vidéken is, hű támogatókra
találva a kanizsai várnagyokban
és tiszttartókban.
Hassághi Dénes kanizsai
tiszttartó – aki Kanizsai
Orsolya keresztapja és
gyámja volt –, Ferenc nevű
fia például a wittenbergi
egyetemen tanult (1536),
és jó kapcsolatban állt
Dévai Bíró Mátyással, a
„magyar Lutherral’’.
Kanizsa első ismert
evangélikus lelkésze Szeremlyéni
Mihály volt (1544-
1551), aki a környékbeli falvakban
is hirdette a reformáció
tanait. 1544-ben
énekeket is írt. Az „Egyiptomból
kijöveteléről Izraelnek”
című éneke Bornemisza
Péter Énekeskönyvében
maradt fenn az utókor
számára. Később Sopronba
került, és ott az
evangélikus gyülekezet
első magyar lelkészeként
működött.
A boroszlói születésű
Hosius Jakab 1574-ben,
majd 1580-ban Hohenberg
Farkas volt a kanizsai
evangélikusok papja. A 16.
században több evangélikus
prédikátor is lehetett
Kanizsán, de név szerint
nem ismertek. Az 1599. évi
adózók sorában például az
szerepel, hogy az akkor ott
működő evangélikus lelkész
évi 2 forint összegű
adót fizetett.
A török 1600-ban foglalta
el a várost, de az ezt
követő közel 90 éves megszállás
és hadakozás idején
is volt evangélikus gyülekezet
a városban és a
kanizsai vilajethez tartozó
településeken. A török
kiűzése utáni időben az
ellenreformáció nyílt teret
kapott Kanizsán is. Valószínű,
hogy voltak evangélikusok,
de nem volt szervezett
evangélikus vallásgyakorlat.
Evangélikusokra
utaló hiteles adat csak
sokkal később, 1816-ban, a
régi Ferencrendi Plébánia
anyakönyvében található,
amely 5 evangélikus-katolikus
vegyes házasságból
származó gyermek
bejegyzésére vonatkozik.
A városiasodás következményeként
természetesen
Kanizsára is kerültek
evangélikusok. Ők kezdetben
a surdi és az iharosberényi
lelkészek szolgálatát
vették igénybe. 1825-től –
Szepetnek anyaegyházzá
szerveződése után –, a
kanizsai nevek a közelebb
fekvő szepetneki gyülekezet
anyakönyvében is egyre
gyakoribbá váltak.
Közben folyt a gyülekezetépítő
munka is. 1856.
március 30-án – már leányegyházként
–, hivatalosan
is a szepetneki gyülekezethez
csatlakoztak. A Zrínyi
út 56. szám alatti házat
vették meg 1857-ben, s
alakították át iskolává,
illetve imateremmé. 1861.
szeptember 16-án ebben
az épületben tartotta
Péterfy Sándor – akit ma „a
tanítók atyjának” neveznek
–, az első tanítási
napot Nagykanizsán.
A gyülekezet lélekszáma
közben szépen gyarapodott.
1882-ben már 120
család és benne 400 lélek
alkotta a gyülekezetét. A
filia „érlelődött” az önállósulásra.
Koch János kaposvári
építész tervei alapján,
Morandini Román helybeli
építész kivitelezésében
1890 novemberében elkészült
a lelkészlakás, majd a
templom. A következő év
első felében kialakították a
templombelsőt (oltár, szószék,
karzat, bútorzat), és
megbízást adtak az oltárkép
elkészítésére. Az oltárkép
Major Jenő festőművész
alkotása, és Jézus
megkeresztelését ábrázolja.
A templomszentelés
1891. június 28-án volt.
1900-ban a filia hivatalosan
is elvált Szepetnektől,
és anyagyülekezetté lett. A
templomot 1923-ban renoválták.
Újraszentelését
1923. május 6-án végezte
Kapi Béla püspök. 1926-
ban, az első világháború
idején hadicélra elvitt
harangjai helyett, egy 403
és egy 223 kg-os harangot
vásárolt a gyülekezet
önkéntes adományozásból.
Horváth Olivér lelkészsége
idején került sor a
belmissziói szolgálathoz
nélkülözhetetlenül fontos
Gyülekezeti Ház (közismertebb
nevén „otthon”)
felépítésére is, amelynek
terveit Kalmár Zoltán építész
– a későbbi felügyelő
–, készítette. Kivitelezése
ugyancsak az ő vállalkozásában
történt. A gyülekezet
1939-ben új, Angster
készítette orgonával gyarapodott,
újrafestették a
templom belsejét, és az
északi oldalra négy külső
ablak került.
A Nagykanizsai és a Szepetneki
Evangélikus Egyházközség
1997. március
9-én társulási egyezményt
kötött. A második parókia
épületért 2000-ben adhatott
hálát a gyülekezet –
zárta gondolatait Makoviczky
Gyula parókus lelkész.
BAKONYI Erzsébet
SOROZAT 2021. 10. 01. | 19
130 ÉVES
templom
A nagykanizsai evangélikus
gyülekezet és benne a templom
történetét, Jáni János: A
Somogy-Zalai Evangélikus
Egyházmegye és gyülekezeteinek
története című kiadványát
alapul véve osztja
meg olvasóinkkal Makoviczky
Gyula parókus lelkész.
az evangélikus
18-19.indd 19 2021. 09. 30. 11:07:43
20 | KANIZSA ÚJSÁG HIRDETÉS
A MÚZEUM TÉREN
gépjármű beállására is alkalmas
zárt, kizárólagos használatú
14 NM-ES
nkvg@nagykanizsa.hu
A részletekért hívja a 30 799 4989-es
számot!
54 000 Ft+ÁFA/1 év áron.
TERÜLET KIADÓ
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
Gondoljon az egészségére, és
bontsa le maga körül azokat a beidegződött
falakat, amelyek még a
munkavégzésében is hátráltatják.
Fő az önbizalom.
BIKA: 04.21-05.21.
Mondja ki bátran azt, amit gondol,
hiszen hogyha őszinte, akkor nem
bánt meg vele senkit sem. Ezzel
még inkább megnyerheti a környezete
szimpátiáját.
IKREK: 05.22-06.21.
Meglepetésekkel teli hétre számíthat.
A régóta tervezett megújulási
törekvésének első jelei már megmutatkoznak
a külsején. Csak így
tovább.
RÁK: 06.22-07.22.
Ha szakmai nézeteltérései adódnak
a munkahelyén, ne habozzon,
azon nyomban tisztázza az ügyet.
Semmiképpen se zavarja ilyen
gondjaival otthon a családját.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Ne elmélkedjen túlságosan sokat
egymagában. Próbáljon meg új
távlatokat kitűzni maga elé, és
meglátja, hamarosan menni fog a
megvalósításuk is.
SZŰZ: 08.24-09.23.
Kapcsolatrendszere folyamatosan
bővül, ami érzékelhető a megváltozott
hangulatán is. Egy reményt
keltő utazás megszínesíti a mindennapjait.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
Az élet apró örömei is sokat változtathatnak
a hangulatán. Legyen
szó akár egy szép asztalterítő látványáról,
vagy éppen a hulló falevelekről.
Csodálkozzon rájuk.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Ne vegyék el a kedvét a szürke,
borongós napok, hiszen ezeknek
is megvan a szépsége. Ismét foglalkozhat
kedvenc hobbijával a kézimunkázással,
olvasással.
NYILAS: 11.23-12.21.
Ne vegye félvállról a dolgokat, és
hagyja elcsábítani magát, ha egy
kis hétvégi kalandozásra hívják az
ismerősei. Vesse bele magát a szórakozásba.
BAK: 12.22 - 01.20.
Bizonyára észrevette magán, hogy
amit kigondol, az meg is valósul
hamarosan. Tehát nem mindegy,
hogy miről fantáziál. A jó dolgokon
járjon az esze.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Használja bátran a képzelőerejét, és
jelenítse meg valamilyen formában
az eredményét. Semmiképpen se
fogja vissza magát, bármennyien is
kritizálják.
HALAK: 02.20-03.20.
Komoly fordulatot hozhat a magánéletében
az ősz. Olyan izgalmas
események részese lehet egy új
ismerősének köszönhetően amire
nem is számított.
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 39
Ny.sz.: E-000883/2014
Kedvezményes* személygépkocsi-vezető
KRESZ tanfolyamunkra jelentkezés
OKTÓBER 13. SZERDA 16.00 ÓRA
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is
elvégezheti a KRESZ-t otthoni tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning
képzésre „C” tehergépkocsi, „B+E”, „C+E”
nehézpótkocsi, „D” autóbusz-vezető kategóriákra.
OKJ GÉPKEZELŐ VIZSGA NOVEMBER 05.
Jelentkezési határidő: október 12-ig!
RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY!
Részletekről érdeklődjön irodánkban.
Telefonszám: 06-30-491-7051
31 éve képezzük a vezetőket!
(Stat.2021 1 né. VSM: „B” E: 72,73 % F: 66,04% - „C”
E:80,07% F:90% -- ÁKO: «B» Gy: 164,85%, „C” Gy:
100,31% KK- B: 237.000.Ft/fő- C: 211.000.-Ft/fő)
20-21.indd 20 2021. 09. 29. 19:55:08
A Kanizsai Birkózó SE, illetve a Zsigmondy DSE szervezésében Nagykanizsán vehettek részt az érdeklődők Tokió 77 kg-os kötöttfogású birkózó olimpiai bajnokának, Lőrincz Tamásnak az élménybeszámolóján.
A szép számú ifjú hallgatóközönség nagy érdeklődéssel követte az idei olimpiai aranyérmes, emellett világbajnok és négyszeres Európa-bajnok válaszait a beszélgetést vezető KBSE-edző, Szatmári Zsolt kérdésfelvetéseire.
A jó hangulatú élménybeszámolót természetesen követte a közös fotózkodás, illetve aláírás-begyűjtés programja is, mely azért szintén jó néhány kedves percet szerzett a birkózó-növendékek, no meg szüleik számára is persze.
P.L.
Előbb sikeresen kvalifikálta magát, majd szövetsége világeseményén is remekelt a nagykanizsai erőemelő, Danicser Anita. A Magyar Professzionális Erőemelő Liga kupájának kiskunfélegyházi megmérettetésén a kanizsai sportoló a felhúzás számában indult, s innen jutott tovább a WUAP szövetség erőemelő vb-jére.
Danicser Anita Kiskunfélegyházán a női masters +90 kg-os kategóriában RAW felhúzásban, illetve openben is megszerezte a bajnoki címet 165 kg-os teljesítményével. Miskolcon a WUAP szervezet világbajnokságán is két kategóriában indult Anita a korosztályában, így viszont a regenerálódásra kevés ideje juthatott a számok között. Open kategóriában úgy lett végül első, hogy 155, míg RAW felhúzásban 160 kg-ig jutott, ami utóbbiban is elsőséget ért, ráadásul mindkét elért eredmény világcsúcsnak is számít. P.L.
2021. 10. 01. | 21
SPORT
világcsúcsokElsőségek,
Nem volt az olyan rég, egészen pontosan májusban, amikor is a magyar országúti kerékpársport egyik jelenlegi menője a világ egyik legrangosabb három hetesén, a 104. Giro d’Italia versengésén nem is csupán „mutatóban”, hanem több szakaszon keresztül viselhette a legendás rózsaszín mezt.
Nos, a szóban forgó sportoló, tehát Valter Attila kerékpáros a múlt hétvégi Mapei Tour de Zalakaros díszvendége volt, aki amellett, hogy számos díjazottnak szerzett örömet gratulációjával, még állhatta a fiatalok közös fotóra „ácsingózását”, illetve a mezekre kiosztott aláírás-kérések dömpingjét. Jelentjük, az elmúlt hét záró napjain nagy hajrával minden fotó, autogram elkészült.
S ha fentebb a kerékpáros esemény protokoll-eseménye(i) szóba került(ek), érdemes megjegyezni, hogy a Mapei Kft. és a Szabadics Zrt. 800 ezer forintot adományozott a Kanizsai Dorottya Kórház Intenzív osztálya részére. A támogatást a Mapei Tour de Zalakaros, Szabadics Ride Company Challenge csapatverseny díjátadóján vette át Brünner Szilveszter főigazgató. P.L.
A korábbi már-már jól bevált program
szerint idén újra megmérkőzött Nagy-
kanizsán a magyar U16-os férfi labdarúgó válogatott Szlovénia hasonló korosztályú nemzeti csapatával.
A Belvon Attila szövetségi edző vezette magyar fiatalok kedden futottak ki a szlovén ifjakkal együtt az Olajbányász-stadion gyepére. Mintegy száz néző láthatta, hogy a találkozó 16. percében Varga Zétény lőtt ballal nagy gólt az ellenfél kapujának jobb felső sarkába. Azt követően is kezdeményeztek a magyarok, majd a második félidőben a sorozatos cserék mellett Szlovénia is nagy hajrát nyitott az egyenlítésért. Idővel kiderült, hogy ez nem vezetett eredményre, így Magyarország nyerte a mérkőzést 1-0-ra.
P.L.
Danicser Anita továbbra is remekül szerepel
az erőemelőknél
Szatmári Zsolt (balról), dr. Kalmár István (jobbról),
fogadták Nagykanizsán Lőrincz Tamás kötöttfogású
olimpiai bajnokot Fotó: Polgár László
aranyéremigÉlmények az olimpiai
A 23 esztendős Valter Attila idén viselte a Giro körversenyének legendás rózsaszín mezét Fotó: Polgár LászlóA legendás
mezzelU16-os győzelem a
BányászonIdőnként látványos játékelemeket is láthattak a nézők, itt éppen a hazaiak kapusa,
Molnár Mátyás repül ki kapujából Fotó: Polgár László
20-21.indd 21 2021. 09. 29. 19:53:17
A nyáron a kanizsaiak kispadján (bár legtöbbször a sportágban inkább a medence partján állva adják az instrukciókat a szakvezetők) Ludányi Kadosát az a Regős Áron váltotta, aki nem sokkal korábban még válogatott szinten a férfi vízilabda utánpótlásban is dolgozott. A 46 esztendős szakember keze alatt karakteres együttes van kialakulóban, s ez azért sem csoda, hiszen a szakvezető szeretne nagyot alkotni a nagykanizsai együttes mellett.
- Nem titok, a célunk az, hogy megnyerjük a bajnokságot és igenis érjük el a hőn áhított feljutást – fogalmazott Regős. - Tudjuk, hogy a klub ügyvezetése az 1-3. hely elérését tűzte ki célul, viszont én úgy gondolom, együttesünknek reális célja lehet a bajnoki elsőség. Még véletlenül se higgye azonban bárki is, hogy ez egyszerű feladat lesz ebben a mezőnyben, de azt kijelenthetem, hogy nem gyengült a játékoskeretünk a korábbiakhoz képest. Úgy vélem, hogy például a Ludányi Kadosával végzett munkánknak, no meg az újonnan érkezett játékosoknak is köszönhetően gyorsabb és dinamikusabb pólót tudunk majd játszani.
A csapat kerete valóban átalakult, nem is oly’ kis mértékben, hiszen információink szerint Simon Adrián és Kalanovics Balázs abbahagyta, Major Martin a SOTE klubjában folytatja, Kovács Ábel és Vékási Máté jelen pillanatban a KVSE OB II-es gárdájához került, míg életük és pályafutásuk Fodor Olivért Amerikába, Dobay Gergelyt és Dobay Pétert pedig Hollandiába szólította. Az érkezők között a dél-zalai egyesületnél az YBL-től Vadovics Lászlót, a KSI-től Vass Benedeket, a Ferencváros utánpótlásából Szőke Benedeket, a Honvédtól Illés Sándort, a Tatabányától Márkus Martint, míg a BVSC-től a kapus Ambrusz Zsombort köszönthették. Rajtuk kívül a Fradiból kettős igazolással Gál Sándor, Klár Gergő, valamint Spitz Márk is szerepelhet a Kanizsa Vízilabdánál és az újdonsült igazolások életkora alapján megállapíthatjuk, fiatal legénység van épülőben.
- Igen, sok esetben ifjú vízilabdázókról van szó, akiktől azt várjuk, illetve az is a cél, hogy meccsenként mind a négy negyedet úgymond végig tudják darálni és az ellenfelet végig nyomás alatt tudják tartani. Persze ehhez száz százalékos koncentrációra lesz szükség. Szombaton az YBL-lel szemben egyből rangadóval kezdtünk, s miként azt, úgy egyben valamen�nyit szeretnénk megnyerni.
P.L.
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
szezonra
Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Förhénc Kupa focitornát a nevezett hegyháton, mely idén is nagy népszerűségnek örvendett.
Idén már tíz focicsapat indult, összességében a mezőny pedig 23 meccset vívhatott. A döntőt végül a tavalyi bajnok Siroma FC játszotta a körmendi Impulzussal, s a vándorserleg vegyük úgy, Zalában maradt, hiszen a kanizsaiak győztek 3-0-ra.
P.L.
Regős Áron vezetőedző (balról) még Balázs László ügyvezetőnél
(középen) is magasabbra tette a lécet
a Kanizsa Vízilabda szereplése apropóján Fotó: Polgár LászlóElszántan a bajnoki
vándorserleg
Ősz elején mindig akad egy kellemes foci-nap Förhénc hegyenItthon maradt a
Szombaton rajtolt az OB I B-s vízilabda-bajnokság 2021-2022-es pontvadászata. Az elmúlt szezon bajnoka, a Kanizsa Vízilabda az YBL WPC vendégeként kezdte a bajnokságot a fővárosi Komjádiban. S ami a leglényegesebb, a kanizsai csapat 6-5-re nyert is az idénynyitóján. Folytatás az Oázis ellen következhet – Budapesten.
22-23.indd 22 2021. 09. 30. 8:03:05
Az előző szezonban a férfi NB II
Dél-nyugati csoportjában a bajnoki
címet elhódító Tungsram,
mint az ismert, az NB I B-ért vívott
osztályozón alulmaradt a Vecséssel
szemben, így – bár volt „üresedés”
a másodosztályban, maradt a
harmadik vonalban, Csalló Ádám
játékos-edző irányításával.
- Rendben haladt a felkészülésünk,
augusztus elején kezdtünk,
a sérültjeink visszatértek – foglalta
össze címszavakban Csalló Ádám a
kanizsai történéseket. - Ez tehát azt
jelenti, hogy Péter Barnabás bevethető
és Kovacsics Ferenc vállsérülése
is már a múlté. Voltak persze
távozók, Balogh Péter a PVSE-hez
ment, a kettős játékengedéllyel
rendelkezők, mint Kiss Levente,
Konyicsák Tamás, valamint Takács
Ákos sem velünk kezdték már a
szezont, Vadász Mártonra pedig
a civil életbeli más elfoglaltsága
miatt nem számíthatunk mintegy
fél évig. Érkezőkkel nem kalkulálhattunk,
s az tény, hogy kevesen
vagyunk, szűkebb tehát a keret.
Konkrétan kitűzött célokról egyelőre
nem beszélünk, a csoport
pedig tízcsapatos lesz.
A tabellára tekintve érdemes
megjegyezni, hogy előzetesen
még 12 csapat volt feltüntetve a
Dél-nyugati csoportban, ugyanakkor
a Holler UNFC, valamint a Bajai
KSE neve mellett is immár az szerepel:
törölve.
Az elmúlt idényben a női NB II
Dél-nyugati mezőnyében a Tungsram
a 10. helyen végzett, vasárnap
pedig a Marcalit fogadva kezdhetik
meg szereplésüket Baranyai Zsolt
tanítványai.
- Augusztus első felében indítottuk
mi is a felkészülésünket, célkitűzéseink
között pedig az szerepel,
hogy próbáljunk bent maradni, s
olyan eredményeket érjünk el,
mellyel ez teljesíthető – mondta el
Baranyai Zsolt, a kanizsai női
együttes edzője. - A többszörös
gólkirályunk, Zvolenszky Nóra
Veszprémbe távozott, Majoros
Virág viszont hosszú idő után egy
sérülésből kifolyólag lassan újrakezdheti
nálunk a játékot. Rajta
kívül jött még a kapus Dudora
Nikolett. Lehet, hogy papíron úgy
tűnhet, gyengültünk, de ezzel nem
foglalkozunk, s úgy látom, a játékosok
elszántan is készülnek az előttünk
álló szezonra.
P.L.
A hajómodellezők FSR-V
kategóriájú bajnokságában a
nagykanizsai és csongrádi
fordulókat követően, egészen
pontosan pontvadászatuk
zárultával a Canissa Modellező
SE versenyzői egy bajnoki
második helyezést is
elkönyvelhettek maguknak
erre az esztendőre.
A 27 ccm-es hajók versenyében Boti Ferenc
a kanizsai fordulóban remekül ment és összetettben
elfoglalt első helyét úgymond hazai
pályán a 2. helyével is meg tudta tartani és
így készülhetett a majdani – csongrádi - záró
programra. Boti „géposztályában” Bonczók
Károly hatodik lett Kanizsán, ugyanúgy, mint
Lekszikov Zsolt, aki a 15 ccm-eseknél zárt
hatodikként.
Csongrádon a CMSE versenyzői nem voltak
éppen a topon, mivel Bonczók elfoglaltsága
miatt nem is tudott indulni a
27 ccm-ben, Boti Ferenc pedig
a kategóriában 13. lett. Hos�-
szas kutakodás után derült
ki, hogy motorhiba okozta
a komoly nehézségeket, de
még így sem lett volna baj,
ha közvetlen riválisa nem ér
be a második helyen a mindent
eldöntő futamukban.
Nos, beért másodikként, így
a nagykanizsai modellező az
első helyről lecsúszva az országos
bajnokság ezüstérmese
lett, míg Lekszikov a 15 ccmben
lett kilencedik pozíciójával
végül a bajnokságban hatodik. Csalódottak
voltak ugyan kissé a dél-zalaiak, ugyanakkor
Boti már mindenképpen tagja az Európa-bajnoki
válogatott keretnek. A seregszemlét
jövőre jelen állás szerint úgy tűnik Lengyelországban
rendezhetik meg. P.L.
SPORT 2021. 10. 01. | 23
Egy-egy győzelemmel
és vereséggel
kezdte a Tungsram
SE női és férfi NB
II-es kézilabda-
együttese is az
idényét. Ráadásul a
szezon 3. fordulójában
mindkét csapat
Kanizsán játszik:
szombaton a férfiak
18 órától a Siklóst,
míg a hölgyek vasárnap
16 órától a Siófok
II-t fogadják.
érmesük
Boti Ferenc (balról) az országos bajnokság
második helyén végzett
Lett ezüst-
A dél-zalai kézilabdázó hölgyek
az első körben nyertek Nagykanizsán és
a 3. fordulóban is erre készülnek Fotó: Polgár László
siker?
A hétvégére akár két
22-23.indd 23 2021. 09. 30. 8:04:11
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
A vendégvárás előkészületeiből általában az egész Halasi család kiveszi a részét. Ezúttal amíg a feleség, Marianna megsütötte a gesztenyetortát, addig Pál elkészítette a padlizsánkrémet. A recepteket meg is osztják olvasóinkkal.
A PADLIZSÁNKRÉM
hozzávalói:
2 padlizsán, 1 lilahagyma, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, egy fél citrom leve, 2-3 tk mustár, sok (akár 3-4 szál) petrezselyemzöld, 2 ek puha vaj, só, bors és ízlés szerint majonéz.
Elkészítése: A padlizsánokat megszurkálom és sütőben, kevés vizet alájuk töltve 190 fokon fél óra alatt megsütöm. Ha kihűltek, a húsukat kikanalazom, feldarabolom, de nem kell teljesen péppé zúzni. A hagymákat nagyon finomra aprítom, és nyersen belekeverem az összes többi hozzávalóval együtt, kivéve a majonézt. Ezen a ponton sózom, borsozom, majd közvetlenül evés előtt csak éppen annyi majonézt keverek bele, amitől könnyen kenhető lesz a krém.
GESZTENYETORTA
A manduláspiskóta hozzávalói:
4 tojás, 40 g liszt, 20 g keményítő, 20 g darált mandula, 80 g cukor, 0,5 tk sütőpor és vanília.
Elkészítése: Ezekből a szokásos módon – 18 cm-es formában 20-30 perc alatt –, piskótatésztát sütünk.
A gesztenyekrém hozzávalói: 25 dkg gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 5 dkg porcukor.
Elkészítése: A gesztenyepürét összedolgozzuk a puha vajjal. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a vajas masszához keverjük.
A szirup hozzávalói: 40 g cukor, 1 dl víz, 5 cl rum.
Elkészítése: A cukrot a vízben felfőzzük szirup sűrűségűre (116-118°C), majd kihűtjük, és belekeverjük a rumot.
Végül a tésztát kettőbe vágjuk, a sziruppal finoman meglocsoljuk, majd a krém felét rákenjük. A második tésztaréteget ráhelyezzük, majd szintén sziruppal locsoljuk. Ezután a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel, és tetszés szerint díszítjük.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsa
Fotó: Kanizsa
tortaPadlizsánkrém és gesztenye-
HSMK
Október 4. (hétfő) 17.30 óra
„EGY SIMA, EGY FORDÍTOTT MEG EGY RÖVID PÁLCA... - ÉS KÉSZ A BABARUHA KOLLEKCIÓ” -
Kulik Istvánné egyedi babaruháinak bemutatása az „Én hobbim” sorozat keretében
Közreműködik: Kulik Hortenzia -
ének, vers
Október 5. (kedd) 16 óra
„ZÖLD ÓVODÁS VAGYOK” –
gyermekrajzpályázat kiállítása
óvodások munkáiból, a 15 éves
a Zöld Óvoda pályázat alkalmából
Október 5. (kedd) 17.30 óra
Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián: A PÁL UTCAI FIÚK –
zenés játék (Pannon Várszínház)
Jegyár: Felnőtt, teljes árú jegy:
4.900 Ft, nappali tagozatos diák/
nyugdíjas jegy: 4.500 Ft
Jegyek kaphatók a HSMK jegy-
pénztárában és a jegy.hu oldalon
Október 7., 14., 21., 28.
(csütörtökönként) 10 óra
MARGARÉTA MÓKA –
Ölbeli játékok 0-3 éveseknek
Vezeti: Vajda Margit
Tel.: 06 30 6160 847
Október 8., 22. (péntekenként)
17 óra
GÉMKAPOCS TÁRSASJÁTÉK KLUB
Vezeti: Temesi Róbert és Szűcs Sándor
Október 8. (péntek) 17.30 óra
„A VILÁG 75 ÉVES SZEMMEL” -
Benkóczy Péter festőművész jubileumi kiállítása
Megnyitja: Lengyák István pedagógus, a Magyar Kultúra Lovagja
Október 9. (szombat) 19 óra
Klubkoncertek IV. - OVERCAST / TOUCH ME NOT / YOUR LAST STEPS
Jegyár: elővételben 1.000 Ft;
a rendezvény napján 1.500 Ft
Október 12. (kedd) 19 óra
Filharmónia – Fortissimo bérlet
NEMZETI FILHARMONIKUS
ZENEKAR
Kállai Ernő – hegedű, vezényel:
Thomas Kornél. Jegyár: 4.900 Ft
MEDGYASZAY HÁZ
Október 16. (szombat) 9-13 óráig
Őszi Gyermekruha és Játék BÖRZE
Ingyenes program!
MÓRICZ ZSIGMOND
MÜVELŐDÉSI HÁZ
Október 2. (szombat) 15 óra
DALOSTALÁLKOZÓ
a Kiskanizsai Polgári Olvasókör
151. évfordulója és a Dalkör
15. évfordulója alkalmából
A belépés díjtalan!
Október 2. (szombat) 10 óra
ANGOL TÁRSALGÁSI KLUB
Angol társalgási klubot indítunk angol nyelvű tanárral, heti rendszerességgel.
Diákok és felnőttek jelentkezését
várjuk, akik bővíteni szeretnék
szókincsüket és gyakorolni akarják az angol nyelvet kötetlen beszélgetések, játékos feladatok formájában.
Részvételi szándékodat kérjük jelezd
a 93/319-202, 06-30/530-0253-as
telefon számon!
A belépés díjtalan!Programajánló
PROGRAMAJÁNLÓ
24.indd 24 2021. 09. 29. 19:59:42
XXXIII. ÉVFOLYAM
18. SZÁM
2021. OKTÓBER 15.
6. oldal
21. oldal
SIKERES RAJT
12-13. oldal
7. oldal
hősökre OktóberÚjraszerveződtek
a férfi kosarasok
Két győzelem az NBII-ben
Koszorúk és mécsesek az
Aradi udvarban
A hazáért adták
életüket
Egy hét múlva az
56-osok előtt tisztelgünk
Nagykanizsa
Virágos
Városunk lett
kategóriájában a
legvirágosabb
Összesen 320-an
pályáztak a címre
emlékezünk
ÉRDEKES EMBEREK:
EGY ÜTŐS
ZENEPEDAGÓGUS
BÜCS
ANGÉLA
ÉS AZ ORFF
01.indd 1 2021. 10. 14. 13:34:26
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
A Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület, a Kanizsai
Futóklubbal közösen, szervezte meg ismét a Kanizsa
6 lábon című rendezvényt. A jelentkezők választhattak,
hogy hű társukkal az oldalukon gyalog, futva vagy
biciklivel teljesítik a 4,8 kilométer hosszú Csó-tó kört. A
futás a szakértők szerint azért is lehet remek közös program
a gazdáknak és kutyáiknak, mivel sportolás közben
megtanulják az együttműködést, és így javulhat a kapcsolat
ember és állat között. A program egyik fő célja az
volt, hogy felhívja a figyelmet a felelős állattartásra.
Hosszú kihagyás után újra ülést tartott Nagykanizsa Idősügyi Tanácsa. Megtartották az idei
év alakuló összejövetelét, amelyen az új delegáltak bemutatkozása mellett új alelnököket és
titkárt is választottak. A hatályos SZMSZ szerint a 15 fős tanács elnöke a város mindenkori
polgármestere, a vezetőség plusz két alelnökből és egy titkárból áll. A testületbe az elnök
delegálhat egy önkormányzati képviselőt és három közéleti személyiséget. A város idősügyi
szervezetei két főt delegálhatnak, mellettük helyet kap még a tanácsban az egyházak, az
Egyesített Szociális Intézmény és a Családsegítő Központ képviselője, valamint a peremterületek
delegáltjai. Az ülésen szó volt a tanács tervezett programjairól is, mely szerint ebben az
évben még három alkalommal tartanak tanácsülést, az idősek hetének szervezése pedig folyamatban
van. Mint az elhangzott, az eddigiekhez hasonlóan szeretnék megtartani, ezúttal
november második hetében. Az ülésen örömhírről is beszámoltak: Nagykanizsa megkapta
az idősbarát önkormányzati díjat.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
November ötödikéig
megtekinthető Benkóczy
Péter kiállítása a HSMK
Ősze András Galériájában.
„A világ 75 éves szemmel”
címet viselő tárlaton
a látogatók az autodidakta
festő 45 képével
ismerkedhetnek meg.
A festő idén töltötte be
75. életévét és ez a 60.
önálló kiállítása. Az alkotó
elsajátított különböző
technikákat, de leginkább
az akvarellt használja, s
elsősorban természeti és
tájképeket készít.
„A szerelmem nekem
a természet, a kis városok,
faluk, főleg Erdélyben.”
6
Fotó: Kanizsa TV
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
02-03.indd 2 2021. 10. 14. 15:23:39
AKTUÁLIS
2021. 10. 15. | 3
FŰTÉS ELŐTT
Idén eddig 14-en vesztették életüket az országban szén-monoxid mérgezés miatt, 702 esetben pedig kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 34-szer Zala megyében. Hivatalosan október 15-én kezdődik a fűtési szezon, a szakemberek nem csak a kémények, de a fűtőberendezések karbantartására is felhívják a figyelmet. Évente legalább egy alkalommal érdemes szakemberrel átnézetni a tüzelőberendezéseket Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint. A nem megfelelően működő, nyílt égésterű készülékek ugyanis tragédiákhoz vezethetnek. Tévhit az, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen gyakorlatilag minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő utánpótlása. Tömpe Balázs, egy gázkészülékeket forgalmazó cég tanácsadója azt tapasztalja, hogy egyre többen cserélik le elavult fűtőeszközeiket. A szakember kiemelte: egy jól üzemeltetett, rendszeresen ellenőrzött kazán minimum 10, de akár 15-20 évig is kifogástalanul működhet.
HONVÉDELMI
NAP
Sorban szálltak fel a sárkányrepülők szombat reggel a kiskanizsai kifutóról. A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával az ország öt különböző városában rendezik meg a honvédelmi napot középiskolás diákok számára. A programsorozat első állomása volt a Nagykanizsai Sportrepülőtér. Gránátdobással és szoktató repüléssel is készültek a középiskolás diákoknak a honvédelmi napon a kiskanizsai reptéren. A programmal a katonai alapismeretek elsajátításának fontosságát, valamint a sportrepülést népszerűsítették. A diákoknak egy járőrversenyen is meg kellett mérkőzniük. A mintegy 1200 méteres pályán három kört tettek meg, közben pedig kézigránáttal célba kellett dobniuk. Az eseményen fontos volt a kitartás és a csapatmunka is. A szombati megmérettetésen végül a Cserháti-iskola diákjai szerepeltek a legjobban, így ők hozták el az első helyezettnek járó kupát.
FEHÉR BOT
Közösségfejlesztő nyitórendezvényt tartott a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A jelenlévők többet megtudhattak az országos szövetség tevékenységéről, valamint a fehér bot nemzetközi napjára is emlékeztek az összejövetelen. Nagy Sándor, a látássérültek országos szövetségének elnöke kiemelte: folyamatos a kapcsolattartásuk a kormánnyal, ennek köszönhetően pedig több fontos törvénymódosítást is sikerült elérniük. Az egyik, hogy a látássérültek már úgy is vállalhatnak munkát, hogy azzal együtt nem vonják meg tőlük a rokkantsági ellátást. - A másik, ami nagyon fontos, hogy 2020-ban közreműködésünkkel és szakmai tapasztalatunk figyelembevételével megalkották a látássérültek elemi rehabilitációjáról szóló kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az ország egész területén elemi rehabilitációs csoportok működjenek, és segítsék a látásukat vesztett embereknek megtanulni újból önállóan élni – hangsúlyozta Nagy Sándor.
BOLYAI
NAPOK
Matematikaversennyel kezdődött és közösségépítő feladatokkal folytatódott a héten a Bolyai Napok eseménysorozat a Bolyai-iskolában. A rendezvénynek már több évtizedes hagyománya van az intézményben. Az idei programok célja elsősorban a diákok kapcsolatának a megerősítése. Az esemény részeként minden alkalommal versenyeket is szerveznek a város más diákjait is bevonva. Idén több mint 120-an jelentkeztek a Bolyai matematikaversenyre, amelyen a Nagykanizsai Tankerületi Központ általános iskolai oktatásban részesülő diákjai vehettek részt. A feladatokat harmadiktól nyolcadik osztályig állították össze a tanulóknak. A Bolyai-iskola a felső tagozatosainak nyolc helyszínen, szituációs és ügyességi játékokkal is készült, valamint a diákok kincskeresésben is kipróbálhatták magukat.
RAJZ-
PÁLYÁZAT
Fennállásának 30. esztendejét egy rajzpályázattal is megünnepelte a Nagykanizsai Szuperinfó. Az első lapszám 1991. októberében jelent meg, Rudolf Tamás azóta vezeti a helyi kiadványt. Az elmúlt három évtizedben voltak hullámvölgyek a gazdaságban is, de mint fogalmazott: pozitív gondolkodású emberként csak a jóra emlékezik vissza. A rajzpályázatot csaknem 20 éve hirdeti meg a lap a Honvéd Kaszinóval karöltve. A gyermekek alkotásait rendszerint Járási Ildikó iparművész véleményezi, aki szerint a világ legszebb rajzai a gyermekrajzok. - Az a fontos, hogy dolgozzon, hogy alkosson, szerepeljen, hogy akarjon, tegyen a gyermek. Nagyon boldog vagyok, amikor látom, hogy a pedagógusok nagyon sokat segítenek a gyerekeknek, és nagyon sok rajzot küldenek be – fogalmazott az iparművész. Az ünnepi díjátadón külön értékelték az alsós- és felsős általános iskolások és az óvodások rajzait, de senki nem távozott ajándék nélkül.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 10. 14. 14:20:14
Még mintegy fél év biztosan hátra van a 2022-es országgyűlési választásokig – a pontos dátumot a köztársasági elnök tűzi ki – de a jelenlegi eseményeket látva nem lennénk meglepve, ha mind városi, mind országos szinten zajos időszak elé néznénk. A 2019-es ciklus óta már megszokott csörték jellemezték a két politikai frakciót a szeptemberi közgyűlésen, az azonban még a jelenlegi felállás mellett is új volt, hogy alig egy héttel később újabb tanácskozást hívnak. A lassan két éve regnáló vezetés legrövidebb ülésén – 35 percig tartott – 3 napirendről tárgyaltak a felek. Az első pont, az Aréna-ügy, nem hozott vitát, hiszen mint az kiderült, a Tulajdonosi Bizottság nem tudott tárgyalni Fitos Istvánnal, a létesítmény ügyvezetőjével. Így az üzleti terv kérdését az október végi ülésre halasztották a képviselők. Abban egyhangúlag döntöttek, hogy a sportcsarnok üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokat a Via szerepeltesse a 2022-es költségvetésében. Ahogy az várható is volt, nem ment ilyen simán a DRVE kérvénye. Az ÉVE-frakció részéről többen sérelmezték, hogy a Demokratikus Roma Vezetők Egyesülete rendre rossz színben tünteti fel őket a médiában. Bodó László módosítója ellen – miszerint nem 5 évre, hanem kettőre kapja meg ingyenesen a Ligetkuckó épületét az egyesület – először Radics Bálint szólalt fel, aki szerint ez nehezítheti az egyesület EU-s pályázatait, őt Szabó Szilárd követte. A helyi Fidesz-frakció vezetője kiemelte: a DRVE tagjai az empátiát hiányolják az ÉVE részéről, és ezen véleményüket igazolja a mostani módosítás. Szerinte az egyesület példaértékű munkát végez, amit nem így kéne meghálálni, hozzátette azt is, hogy ő – az ÉVE képviselőivel ellentétben – nem várja el, hogy a DRVE meghívja a rendezvényei re, hiszen magánemberként is szívesen vesz részt rajtuk. Az ÉVE-frakció részéről többen visszautasították Szabó Szilárd empátia hiányára utaló megjegyzését. Schauta Marcell azt is kiemelte, hogy az Anosztru fizet bérleti díjat, így az egyik roma szervezetet kedvezményekben részesíti az önkormányzat, míg a másikat nem, szerinte ezen változtatni kellene. Károlyi Attila sem hagyta szó nélkül a kérdést. Kifejtette: a képviselő egy közjogi méltóság, akit illik meghívni egy rendezvényre, nem pedig neki kell hívatlanul odasündörögni. Végül 2 évre ismét megkapta a Ligetkuckót a DRVE. Ahogy Horváth Jácint fogalmazott, tettek egy gesztust, de elvárják, hogy ezt ők is megkapják. Fontos kérdés volt még a fejlesztési lista, s úgy tűnik a csatát a polgármester nyerte, a „fejlesztési háborút” azonban az ÉVE. A Belügyminisztérium felszólítása miatt az ötpárti frakció patthelyzetbe került, így elfogadta, hogy a Balogh László által kidolgozott fejlesztési sort küldjék be, ugyanakkor kötelezték a polgármestert, hogy kérjen egy módosítási kérelmet, s ennek tükrében a módosított projektlistát be tudják nyújtani a következő hetekben. Kérdés azonban, hogy erre miként reagál majd a Belügyminisztérium. A politikai helyzet fokozódására jó példa a polgármester Facebook-posztja, ami nem sokkal lapzártánk előtt jelent meg. Ebben leírja: az 588 millió forintos projektlista módosítsa komoly időveszteség, ez miatt még hónapokat csúszhatnak a fejlesztések. Balogh László arra következtet, hogy az ÉVE-frakció számára másodlagos kérdés ez a több mint félmilliárd forintos út- és járdafelújítási lehetőség, és ezáltal, ahogy fogalmaz, mintha másodlagosak volnának az itt élő emberek is.
Megjelenésünkkor már csak két nap van hátra az előválasztásból, a szavazatokat október 17-én, vasárnap kezdik összesíteni. Az első körben kettős DK-s siker született, a helyi körzetet Horváth Jácint, a párt delegáltja nyerte, míg a miniszterelnök-jelöltek versenyében Dobrev Klára végzett az élen. Érdemes azonban az arányokra is vetni egy pillantást. 4507-en szavaztak a kanizsai körzetben, ez, mint azt a jelöltektől megtudtuk, messze felülmúlja a várakozásokat. A miniszterelnök-jelöltekre leadott voksok arra engednek következtetni, ha csak jelentős változás nem áll be, hogy a második kört is megnyeri dél-Zalában a DK politikusa. Az első fordulóban ugyanis 2144 szavazatot kapott, ami 795-tel több, mint a Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre leadott voksok együttvéve. Persze ezt a fölényes DK-s sikert árnyalhatja, hogy a második fordulóban bárki bárhol szavazhat, valamint érdekes kérdés lehet az is, hogy a Momentum szimpatizánsai és a jobbikosok kit támogatnak. Egy szerkesztőségünknek adott interjújában Berta Krisztián, a Jobbik előválasztási jelöltje elmondta: szerinte előmozdítja majd a szavazási kedvet, hogy az egész ország egy választókerület. Ugyanakkor a visszalépés, és a témával kapcsolatos nyilatkozatok választókra gyakorolt hatása kapcsán már nem volt ennyire pozitív az önkormányzati képviselő. Azok számára, akik megjelenésünkig nem adták le a voksaikat, és szeretnének élni ezen állampolgári jogukkal, akkor megtehetik 15-én a vásárcsarnoknál, a Szolgáltatóháznál pedig 15-én és 16-án. A Fő utcai kisállat-kereskedés melletti épületben pedig egészen zárásig lehet voksolni, azaz szombat este 6 óráig. Az első körhöz hasonlóan a szavazáshoz most is szükséges érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya.
Amíg az ellenzék az előválasztással foglalatoskodik, a helyi kormányoldal sem pihen, jó példa erre, hogy péntek délután, az Országjárás programsorozat részeként Szijjártó Péter érkezik Nagykanizsára. Arról még nincs hivatalos információ, hogy Cse4
| KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
Legutóbbi megjelenésünk óta soron kívül ülésezett
a kanizsai képviselő-testület, Karácsony Gergely pedig visszalépett Márki-Zay Péter javára, így két jelölt közül választhatnak az ellenzéki előválasztás voksolói. Közben a helyi kormányoldal sem pihent, október elseje óta –
hivatalos közösségi oldala szerint – 12 olyan rendezvényen vett részt Cseresnyés Péter, amit a körzetében szerveztek.
fokozódik...A politikai helyzet nem csak Kanizsán
04-05.indd 4 2021. 10. 14. 8:32:31
resnyés Péter lesz-e a Fidesz-KDNP
képviselőjelöltje 2022-ben, az
ugyanakkor egyértelműen látszik,
hogy tartja magát ahhoz a
kormánypárti protokollhoz, hogy
a lehető legtöbb falunapon, szüreti
felvonuláson, s különböző
átadókon személyesen vegyen
részt a körzetében. A közösségi
oldala szerint, ez október elsejétől
e sorok írásáig 12 eseményt jelentett.
Az országgyűlési képviselő, a
Facebook-posztjai sorrendjében
haladva ott volt Zajkon, ahol új
Mária-szobrot és falubuszt avattak.
Következett Galambokon a
nyárbúcsúztató, egyben roma
hagyományőrző délután, majd
jött Pusztamagyaród, ahol felavatták
a felújított egyházi közösségi
épületet. A körzetjárás a liszói
falunapon folytatódott, ezt követte
az idősek napja Miháldon, majd
az Árvácska Dalkör és a Kiskanizsai
Polgári Olvasókör rendezvénye.
A sor itt még nem ér véget,
hiszen ott volt a képviselő a szüreti
felvonuláson Palinban, felavatta
Nagyrécsén az egyébként már
három hónapja működő felújított
orvosi rendelőt. A Gesztenyés
Nap miatt visszatért Galambokra
a politikus, majd egy kis hazai
következett: a kanizsai kórház új,
Szűz Mária szobrának avatása.
Lassan unalmas lesz megjegyezni,
de még mindig elgondolkodtató,
hogy erre a Kanizsa Médiaház
szerkesztősége nem kapott
meghívót. Az online beszámoló
utolsó két programja a nagyrécsei
és a murakeresztúri szüreti volt,
utóbbinál átadták a Horvát Nemzetiségi
Tájház és Emlékházat is. A
rövidnek és a mai benzinárak mellett
olcsónak sem nevezhető kör
megtétele mellett még arra is volt
ideje Cseresnyés Péternek, hogy a
CÖF vándorkiállítás kapcsán
lecsapja a magas labdát és kicsit
„gyurcsányozzon”. Készített is egy
videóbejelentkezést, amiben
elmondja: a 2006-os eseményeket
bemutató mozgótárlat azért
érkezett Kanizsára, hogy ne fordulhasson
elő ismét, hogy Gyurcsány
és bagázsa visszatér a hatalomba.
MIKÓ-BARÁTH György
KÖZÉLET 2021. 10. 15. | 5
csak Kanizsán
Fotó: Novák Viktor
04-05.indd 5 2021. 10. 14. 8:32:45
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
BÜSZKÉN FOGADTÁK A HALÁLOS ÍTÉLETET
Fotó: Horváth Zoltán
Aradi-udvarban
Az ÉVE-frakció tagjai
már kora reggel elhelyezték
az emlékezés koszorúját
a vértanúk szobrainál.
Berta Krisztián, az ÉVE
önkormányzati képviselője
szerint az akkori nemzetiségi
problémákat párhuzamba
lehet állítani a mai
világ küzdelmeivel. - Jól
látható, hogyha ránézünk
az aradi vértanúk többségére,
hogy kisebbséghez,
illetve nemzetiséghez tartoztak,
hiszen kevesebbet
hívtak színtiszta magyar
nevűnek, mint a többséget.
Jól láthatjuk, hogy a
48-49-es idő tájékán sok
probléma volt a nemzetiségek
és a magyar többségi
társadalom között.
Viszont jól látható, hogy a
nemzetért, a haza szabadságáért
össze tudtak fogni
– mondta Berta Krisztián.
A Piarista-iskola teljes
diáksága is kivonult az
Aradi udvarra és saját
műsorral emlékeztek a
tábornokokra. Böszörményi
Géza, az intézmény
igazgatója rámutatott:
ennek a 14 hősnek az élete
jól példázza, hogy nem
csak magunkért születünk,
hanem mások szolgálatára
is. - Azt hiszem,
hogy ez az üzenet a mai
világban nagyon aktuális.
Emellett természetesen,
ahogy mindig is gondoltunk
rájuk, látjuk az ő életükben
a közösségüknek,
a hazájuknak a szolgálatát.
Azt, hogy önfeláldozóan
odaadták az életüket
egy olyan közösségért,
amiről érezték, hogy
nagyobb, mint ők - vélekedett
Böszörményi Géza.
A városi megemlékezés
10 órakor, a huszárok
bevonulásával kezdődött.
Az ünnepi műsorban a
Hevesi-iskola diákjai
működtek közre, akik
október 6-át és az előzményeket
elevenítették fel.
Balogh László, Nagykanizsa
polgármestere beszédében
elmondta: minden
nehézség és csapás ellenére
a magyar nemzet a
hitével és a szabadságvágyával
képes volt legyőzni
a történelem hullámait. –
Magyarnak lenni azt jelenti,
szabadnak lenni e földön
a népek otthonául
szolgáló Kárpát-medencében,
még akkor is, ha
Aradon egybeforraszt
minket a halál. Mert szeretjük
az életet és szeretjük
a szabadságot. Ez a
szabadságszeretet, ez a
magyar hazaszeretet fejeződik
ki az aradi vértanúkban.
Ők a kapaszkodók az
abszolúthoz és a magyar
földhöz. Ők a jelképei az
összefogásnak, a vállat
vállnak vető bátorságnak
– fogalmazott a városvezető.
KÁLOVICS Rebeka
Több megemlékezés is zajlott nem
csak országszerte, hanem
városunkban is, a nemzeti gyásznapon.
Október 6-án a 172 évvel
ezelőtt Aradon kivégzett 13 honvédtiszt
és az első felelős magyar
kormány miniszterelnöke, Batthyány
Lajos előtt rótták le tiszteletüket az
iskolások, és városunk lakói.
Gyász az
06-07.indd 6 2021. 10. 14. 6:47:04
AKTUÁLIS 2021. 10. 15. | 7
Nagykanizsa
Legvirágosabb
A Virágos Magyarország egy
olyan környezetszépítő és környezetvédelmi
verseny, amely hosszú
évek óta arra sarkallja a falvakat, és
városokat, hogy szebbé, élhetőbbé
tegyék saját lakókörnyezetüket.
A települések idén is népesség
szerinti besorolás alapján voltak
versenyben, Nagykanizsa a
saját kategóriáját nyerte meg. – A
kapott díjra rendkívül büszkék
vagyunk. Már csak azért is, mert
Magyarországon jelenleg ez az
egyetlen ilyen jellegű szakmai
megmérettetés. A versenyre való
felkészülés igazi csapatmunka
volt, - a város közterületeinek kezelői,
gondozói és az önkormányzat
munkatársai együtt dolgoztak
azon, hogy a várost felkészítsék
erre a versenyre – mondta el
lapunknak Konrád-Németh Cecília,
a VIA Kanizsa Zrt. városgondnoka.
Mint arra a szakember rávilágított:
egészében kell nézni a
tevékenységet. Nem csupán egyegy
tér, a város egész, komplett
arculata volt versenyben, - ezért
hála és köszönet jár a lakosság
azon részének is, amely nap mint
nap hasonlóképpen gondozza a
saját lakókörnyezetét. – Esztétikussá,
széppé varázsolják a közvetlen
környéküket, ezen belül ki
kell emelnem a társasházakban
élőket. Ők mind hozzájárultak
ahhoz, hogy Nagykanizsa megnyerhesse
a versenyt. Továbbá,
ami nagyon fontos: a város zöldterületeinek
fenntartása, gondozása
nem a verseny kedvéért zajlott
olyan minőségben, mint ahogy
látható volt, és látható most is. Ez
egy folyamatos munka – hangsúlyozta
a városgondnok.
A VIA Kanizsa Zrt. és a Netta-Pannonia
Kft. dolgozói vállvetve dolgoznak
azon, hogy a fű kaszálva
legyen, a virágágyások ne legyenek
gazosak, sőt, egy díjnyertes
város képére lehessenek büszkék
az itt élők. – A lakosság köztudatában
az él, hogy mi a füvet nyírjuk.
Pedig ez egy sokkal komplexebb,
összetettebb feladat. Ennek tökéletes
megtestesülése a város virágos
felületeinek folyamatos fenntartása,
látható szépsége. Egy
adott évben 32 ezer egy nyári virágot
ültetünk. Őszi növényváltáskor
ezt 17 ezer darab árvácskára és
további 11 ezer tulipánhagymára
cseréljük – mondta el Csendes
Tamás, a Netta-Pannonia Kft. közterület
gondozási vezetője.
A szakemberek tudják jól, hogy
egy-egy kiemelt területnek mekkora
jelentősége van – a város lakossága
mellett a hozzánk látogatók
tetszését ugyanúgy el kell nyerni.
Kiváltképp, ha egy új intézményről
van szó – mint például a Kanizsa
Aréna. Napok vannak csak hátra –
az épület és a környezete is kezd
egyre szebb, esztétikusabb lenni.
Az új objektum parkosítását szintén
a Netta-Pannonia Kft. végzi. –
Pályázat útján nyertük el a kivitelezést.
Ennek jóvoltából 230 darab
lombos fát ültetünk,
több, mint 4000
darab cserjét,
eme l l e t t
évelő ágyakat
alakítunk
ki.
Összesen
23 ezer
négyzetméteren
füvesítünk
– árulta el
C s e n d e s
Tamás.
A Netta-Pannonia
Kft. valóban kihívásként tekintett
erre a feladatra – hiszen építési
törmelékkel beborított, egykori
honvédelmi területen zajlanak a
munkák. A maradandó parkosítás
érdekében - több helyen saját
komposztot felhasználva -talajcserét,
tápoldatozást kellett végrehajtaniuk.
VINCZE Adél
A 30 ezer főnél népesebb települések kategóriáját
nyerte meg városunk. A Magyar Turisztikai
Ügynökséghez 2021-ben mintegy 320 pályázat
érkezett, - a közterületek gondozásáért,
szépítéséért és ápolásárét felelős cégek minden
munkatársa büszke az elért eredményre.
Fotó: Horváth Zoltán
06-07.indd 7 2021. 10. 14. 14:23:23
Egyre népszerűbbek a dizájnerdrogok a 18 éven aluli magyar fiatalok körében. Tóth Lászlótól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetőjétől megtudtuk: Zala megye e tekintetben a biztonságosabb régiók közé tartozik, de sajnos a környékünkön is vannak olyan területek, ahol elterjedtek ezek a szerek. A kamaszoknál fokozottan nehéz felismerni a droghasználatra utaló jeleket, mert a hangulatingadozás vagy a személyiségük változása egyben életkori sajátosság. - Vannak olyan tárgyak, amelyeket, ha a gyereknél megtalálunk, akkor azért érdemes gyanakodni, például a gyors záras tasakokra gondolok, pláne, ha abban valamilyen növényi törmelék is van. Nem beszélve a különböző őrlőkről növényi törmelékkel vagy beszélhetünk szipkákról, dohánypapírokról, esetleg ne adj Isten kisebb alupakkokról, alucsomagokról. Tehát ezek mind-mind gyanakvásra adnak okot. Vagy, ha nem dohányzik a gyerekünk, de mégis van nála öngyújtó – hívja fel a figyelmet Tóth László.
Kórházi kezelésre azok kerülnek, akiknek komoly egészségügyi problémáik vannak, így nehéz pontosan megmondani, hogy hány kábítószer-használó van az országban. - Konkrét számadatokkal nem tudok szolgálni, hiszen csak a jéghegy csúcsa látszik meg nálunk. Akkor van szükség kezelésre, amikor már csak az teszi ki valakinek az életét, hogy beszerezze a drogot. Sokan a családjukat és a munkahelyüket is elveszítik, mert nem tudják ellátni megfelelően a feladataikat a mindennapjaikban. Észrevehetik a szülők és a tanárok a fiatalon, ha megváltozik a baráti köre, nem érdekli a tanulás, kevés időt tölt otthon, nem eszik, lefogy, ezek mind-mind figyelmeztető jelek, hogy valami nincs rendben a gyerekkel – árulta el Boros Károlyné, a Kanizsai Dorottya Kórház addiktológiai konzultánsa.
Különböző drogfajták vannak, ide tartozik az alkohol is, ami legális drog, és vannak az illegális kábítószerek, amelyek szerepelnek a céllistán, ezeknek a használata büntetendő. A dizájnerdrogokon kívül a marihuánás cigaretta az, amit a legtöbben fogyasztanak. Magyarországon körülbelül 20 ezer droghasználó van, ebből 12 ezer a marihuánát fogyasztók aránya.
- Többféle kiváltó oka lehet a fiatalok drogfogyasztásának. Elsősorban a figyelem hiánya: hogy nem foglalkoznak velük eleget. Most a Covid idején pedig egy szociális szorongás, a létbizonytalanság őket is érintette. Sokaknak nincsenek barátaik, ők szeretnének egy közösséghez tartozni, és ha egy drogos csoportba bekerülnek, akkor úgy érzik, hogy ott felnéznek rájuk, míg máshonnan esetleg kiközösítik őket. Fontos lenne a megelőzés, több beszélgetés a témáról úgy, hogy őket is bevonják a prevencióba. Tényleg fontos az, hogy ne szokjanak rá, ugyanis már nagyon sokan 18 éves koruk előtt rászoknak, amikor még nem fejlődik ki az idegrendszerük. Én is találkoztam több ilyen esettel és kérdeztem, hogy hogyan jutott hozzá: boltban megkapta a cigarettát, a haverja, aki 18 éven felüli pedig megvette hozzá az italt. Tehát bármihez hozzá tudnak jutni, és minél fiatalabban szokik hozzá valaki, annál nehezebb erről leválni - tette hozzá Boros Károlyné.
A hosszú távú kábítószer-használat mentálisan és fizikálisan is súlyos tüneteket okoz. A szakember felvázolta, hogy milyen lehetőségei vannak annak, akinek segítségre van szüksége.
- A kórházi kezelés során járóbeteg és fekvőbeteg ellátás áll rendelkezésre, de különböző segítő közösségekhez is lehet csatlakozni. Még nem súlyos esetben, kellő akaraterővel járóbeteg ellátást lehet választani, ha valaki úgy érzi, hogy felügyelet nélkül is képes megállni, hogy a szerhez nyúljon. Ha viszont azt érzi, hogy nem tudja megállni, akkor mindenképpen bentfekvős intézetekben, rehabilitációs otthonokban célszerű ezt a kezelést elvégezni. Ezekben az intézményekben az egész napjuk meg van szervezve, és megtanítják őket keretek közt gondolkodni, hogy célokat állítsanak fel maguknak. Nagyon fontos, hogy kialakítsanak maguknak egy életszemléletet és legyenek terveik, mert általában éppen ennek a hiánya az, ami egyre súlyosabb állapotba taszítja a droghasználó fiatalokat.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
8 | KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
A dizájnerdrogok olyan létrehozott szerek, amelyek általában nem szerepelnek a büntetőlistán, így nem számítanak illegálisnak, ezt pedig a dílerek ki is használják. A célközönség azért a fiatal korcsoport, mert általában ezek olcsó és könnyen beszerezhető készítmények.
kamaszokVeszélyben a
Fotó: Horváth Zoltán
08-09.indd 8 2021. 10. 14. 9:17:18
Az október a látás és a mellrák elleni küzdelem hónapja is. A Magyar Látszerész Szövetség idén 15. alkalommal hirdette meg kampányát, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres látásellenőrzésre és a megfelelő szemüveg viselésének fontosságára. E hónapban emellett egyéb szűrővizsgálatok szükségességére is felhívják a szakemberek a figyelmet. Október 1. ugyanis a mellrák elleni küzdelem világnapja volt.
Hazánkban az emlőrák a nők rosszindulatú daganatos megbetegedései között az első helyen áll, és nem csak a nőknél, hanem a férfiaknál is előfordulhat. Novák Enikő, a Kanizsai Dorottya Kórház mammográfiás laborjának vezetője hangsúlyozta: a betegség korai felismerése életet menthet. 2001 óta a 45-65 év közötti hölgyeket kétévente ingyenes szűrővizsgálatra hívják, melyen a szakember szerint csak nagyon kevesen vesznek részt rendszeresen. – Két szűrés között két év telik el, ami elég hosszú idő. Ezalatt kialakulhat bárkinél emlődaganat. Nyilván egy emlőszűrés az adott pillanatot tükrözi, ezután bármi lehet, hiszen ez nem egy védőoltás. Nagyon fontos ezért a hölgyeknek az önvizsgálat, ahol a tapintható, fájdalmatlan csomóra kell odafigyelni – hangsúlyozta a szakember.
A látás hónapja keretében az egész országban, így Nagykanizsán is ingyenes látásvizsgálattal várják az embereket, a kampányhoz csatlakozott optikákban. A rendszeres látásellenőrzéssel időben észrevehetőek, azok az elváltozások, amelyek később komolyabb látásromláshoz, vagy akár vaksághoz is vezethetnek, figyelmeztet Sashalmi Erika, a Sashalmi Optika mester optikusa. – Idén kiemelt szerepet tulajdonítunk a kék fény elleni védelemnek, ugyanis a Covid-19 miatt sokan végezték otthonról a munkájukat, valamint az online oktatás során a gyerekek is többnyire számítógépet használtak, ami sokaknál előidézheti a szem romlását. Ha időben, jó minőségű szűrővel ellátott lencsét hordanak, akkor ez kiküszöbölhető – tette hozzá a mester optikus.
Az előzőekből is látszik, hogy mindegy milyen egészségügyi szűrésről van szó, a lényeg a rendszeres ellenőrzés.
KÁLOVICS Rebeka
2021. 10. 15. | 9
KÖZÉLETszobafestőt keresÖnkormányzati tulajdonú részvénytársaságunkFeladatok: önkormányzati intézmények, lakásokfelújításához, állagmegóvásához szükséges festő-mázoló munkák elvégzése.A jelentkezéseket 2021. október 29-ig apuskar.attila@nagykanizsa.hu címre várjuk.Elvárás: szakirányú végzettség, B-kategóriás jogosítvány
HSMK
Október 20. (szerda) 19 óra
STAND UP COMEDY LIVE NAGYKANIZSÁN
Fellép: Orosz Gyuri és Rekop György
Jegyek elővételben online
(www.standupcomedy.hu) és a helyszínen: 3.500 Ft/fő, az előadás napján a helyszínen 4.000 Ft/fő Diákjegyek elővételben online és a helyszínen: 2.000 Ft/fő, az előadás napján a helyszínen 2.500 Ft/fő
Október 22. (péntek) 19 óra
PRÍMA PRIMISSIMA ZALA MEGYEI DÍJÁTADÓ GÁLÁJA
Október 25. (hétfő) 17.30 óra
„SZÍNES, GEOMETRIÁK” –
Kiss Tamás grafikai munkáinak bemutatása
Megtekinthető: november 15-ig,
a színházi előcsarnokban
MEDGYASZAY HÁZ
Október 16. (szombat) 9-13 óráig
ŐSZI GYERMEKRUHA ÉS JÁTÉK BÖRZE
Október 18.(hétfő) 19 óra
IRODALMI ESTEK:
Gyarmati Fanni naplója - Hámori Gabriella estje
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt.
Jegyár: elővételben: 2000 Ft,
az előadás napján 2400 Ft
Október 20. (szerda) 18 óra
KALANDOZÓ KANIZSAIAK
Látogatás a „másvilágon”!
Izlandi kiruccanás
Kovács Krisztián fotós előadása
Egy izlandi fotós túra élményei. Aktív vulkánok, vízesések, természeti csodák, lenyűgöző fotókon.
Ingyenes program!
Október 21. (csütörtök) 18 óra
LÉLEKRINGATÓ
Cserfőné Holló Magdolna akvarell kiállításának megnyitója
A kiállítást megnyitja: Járási Ildikó iparművész
Október 28. (csütörtök) 18 óra
EMLÉKEZÜNK HANGVERSENY
a Zala Szimfonikus Zenekar koncertje
Közreműködik Benedekfi István
zongoraművész, vezényel
Sándor János karmester.
Műsor: Beethoven: Egmont-nyitány, Schubert: „Befejezetlen” Szimfónia, Liszt A-dúr zongoraverseny
Ingyenes program!
MÓRICZ ZSIGMOND
MŰVELŐDÉSI HÁZ
Október 30. (szombat) 19 óra
Koncert és Táncház
Németh Dénes és zenekara
A Táncházban a táncokat tanítjuk is!
Belépő: 1.000 Ft
PROGRAMAJÁNLÓ
előszobája!Szűrés, az egészség
08-09.indd 9 2021. 10. 14. 9:17:30
- A nagykanizsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat megalakítása óta (1998) kapcsolódtam be a város kulturális életébe a horvát hagyományok ápolása, a kultúra megismertetése területén – kezdte a múlt felidézését az egykori képviselő. A 2002-es választások idején adódott a lehetőség: a kisebbségiek kedvezményes listán juthattak be települési önkormányzati képviselőnek. Miután önkormányzati képviselőként is tevékenykedtem, még szorosabb kapcsolatot ápoltam a városban élő horvát lakossággal.
Felvetődik a kérdés: miben is igényelhették a segítségemet? Egyre nagyobb igény jelentkezett a horvát nyelvtanulás iránt, ezért kezdeményezésemre évenként szerveztünk tanfolyamot kezdő és haladó szinten, s bevezettük a fiatalok ingyenes horvát nyelvtanulását. A jelentkezők közül, akiknek nem volt lehetőségük a csoportos foglalkozáson való részvételre, azoknak megoldottuk az egyéni nyelvképzést.
Az általam megalakított Kanizsai horvát kórus egyre több helyszínen színesítette a város kulturális életét.
A horvát gasztronómia megismertetése érdekében kezdeményezésemre bekapcsolódtunk a „Dödöllefesztivál” rendezvényeibe, amelyen díjazottak is lettünk.
A városban élő horvátok hítéletének erősítése érdekében kezdeményeztem havi egy alkalommal a horvát nyelvű szentmisék szervezését, s ennek érdekében felvettem a kapcsolatot az akkori varasdi püspökkel, aki készségesen segített ezügyben, s engedélyezte a püspökség akkori rektorának az itteni szolgálatot.
Az oktatás területén a két város: Nagykanizsa és Csáktornya középiskoláinak kapcsolatfelvételében is közreműködtünk képviselőtársaimmal a kezdeti időszakban.
Ami a városatyákkal, illetve polgármesterrel való kapcsolatomat illeti: miután függetlenként indultam, s próbáltam is az maradni, különösebben nem éreztem annyira azt a fajta „ellenségeskedést”, amivel a jelenlegi testületnél szembesülünk. A zárt üléseken természetesen voltak keményebb viták, de nem éreztem azt egy feszült légkörnek.
A Szociális bizottság tagja voltam, a lakosság egy oly rétegéhez kerülhettem közelebb, ami már egy felelősségteljesebb feladatot jelentett számomra, ezek közül egyet kiemelve ilyen volt a szociális lakások kiutalásával kapcsolatos döntés. Ezek lelkileg is megterhelők voltak, hiszen az itt született döntések következményeként nehéz és még nehezebb sorsú emberek élete változott meg.
A bizottsági munkával kapcsolatban szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis a képviselőtársaimmal az egyes döntések hozatalakor nem voltak nagyobb összetűzéseink, pedig közel sem volt egyszerű úgymond a sok-sok körülményt figyelembe véve igazságosan dönteni.
A következő terület: Nagykanizsa horvátországi kapcsolataiban való tevékenység. Köztudott, hogy városunknak Csáktornyával több szálon futnak a kapcsolatai, ennek a folyamatnak a képviselőségem idején gyakran részese is lehettem, s talán túlzás nélkül a kultúra terén a híd szerepét is betöltöttem.
Nem hagyható figyelmen kívül: annak idején is már több vállalkozó nyitott Horvátország felé, s bizony nemcsak a nyelvi kommunikáció nehezítette a folyamatot, hanem a különböző vállalkozáshoz szükséges feltételek sem voltak egyszerűek, s bizony elkelt a segítségem.
Visszatekintve az önkormányzati képviselői évekre: Természetesen nem váltottuk meg Nagykanizsát, azonban Teréz anya gondolatával zárnám mondandómat. „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben, anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger”.
BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Egy ciklusban,
2002-2006-ig ült a
képviselők között
Vargovics Józsefné. 30 éves az önkormányzatiság
AMIT TETTÜNK
CSAK EGY CSEPP A TENGERBEN
Magyarországon 29. rész
Forrás: egykor.hu
10-11.indd 10 2021. 10. 14. 14:40:23
2021. 10. 15. | 11
KÖZÉLET
A FÉNY napjának - Kardos Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület elnöke szerint - mindig is több funkciója volt. Idesorolható a közösségi élmény megélése mellett az akadálymentes könyvtár megismertetése és a fogyatékkal élő, alkotó emberek bemutatása. – A FÉNY egyrészt mozaik szó, valamint azt gondoltuk, hogy egy pozitív dolgot, a bennünk lévő örömöt, élni akarást, vagyis fényt szeretnénk felmutatni. Minden más fogyatékkal élő szervezetet is hívunk tagsággal együtt, de nyilván ez a mozgáskorlátozott egyesületnek a fő rendezvénye. A karácsony mellett ez az, amikor ünneplünk és közüggyé szeretnénk tenni a fogyatékkal élőséget – mondta Kardos Ferenc. A rendezvényre mindig olyan beszélgetőpartnereket is hívnak, akik saját példájukon keresztül mutatják meg, hogy a mozgássérült emberek is lehetnek sikeresek. A kanizsai paralimpikon Zborai Gyula mellett a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes két tagja volt a vendég. Zákány Kata és Fancsali Zoltán az álló és ülő, sérült és ép emberekből álló csoport táncosaiként nap mint nap tesznek az elfogadásért. - 2001-ben létrehoztuk ezt a táncegyüttest, s azt láttuk, hogy az embereknek ez kezdetben nagyon furcsa volt. Azóta egyre több helyen megpörgettük egymást, s reméljük, hogy a mi táncunk elindíthat egy gondolatot a nézőinkben az esélyegyenlőségről, a partnerségről. Ez a célunk, hogy az integrációt hirdessük – mondta Zákány Kata, az együttes vezetője. Táncpartnere, Zoltán számára a tánc testi és lelki öröm is egyben. - Kezdetben ötször tagadtam meg a felkérést, mert nem tudtam magam tartani, de lám a tánc tudott rajtam erősíteni, újra egésznek érzem magam. Rengeteg helyre megyünk, az egész egy nagy buli, de persze fegyelmet is kíván, amellett, hogy ez táncterápia a léleknek, a szellemnek és a testnek – fogalmazott Fancsali Zoltán. A FÉNY napon az akadálymentesítés is téma volt, hiszen a mozgáskorlátozottak szervezete – több vidéki és egy kanizsai csoporttal együtt – mintegy 300 tagot fog össze. - Az akadálymentesítés egy fontos dolog, amelynek a technikai része a könnyebb, az pénz kérdése. Sokkal nehezebb a lelki akadálymentesítés, hogy a sérült tudja és merje is használni az akadálymentes épületeket, eszközöket – véli Kardos Ferenc. Az elnök elmondta: a magyarországi többségi társadalom általában segítőkész, lehet számítani az emberekre. Ez abból adódik, hogy a többség még szociálisan érzékeny, de terjed a közönyösség is. Az új nemzedéket meg kell tanítani a szociális érzékenységre, ezt az iskola sok esetben azonban már nem vállalja fel, a család sem pótolja, így kimarad a szociális tudásátadás. - Akkor van a közönyösséggel gond, ha például akadálymentesítésről van szó és nem kérdezik meg az érintetteket. Azt, hogy kell-e nekik, milyen lenne jó, mikor tudnák használni. Kompromisszumokat szeretnénk, így a jövőben tervezünk egy kanizsai sétát, melyben felvázoljuk, hogy a városban hol milyen akadálymentes lehetőségek vannak. Azok jók-e, hol lehetne jobban megoldani a dolgokat, a jót pedig meg kell dicsérni – hangsúlyozta Kardos Ferenc. A társadalom általában elfogadó, de választáskor, az érdekütközések terén sokszor maradnak alul a fogyatékossággal élők. Ezen a pozíción szeretnénk javítani - mondta a szervezet elnöke.
VUK Anita
napjaFény
Megtartották a fogyatékkal élők nyílt programját. Az eseményt immár negyedszer rendezte meg a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület, a helyszín a Halis István Városi Könyvtár volt.
10-11.indd 11 2021. 10. 14. 14:26:25
Bücs Angéla a zongorával egészen
kicsi korában találkozott,
mivel négy évvel idősebb nővére
tanult zongorázni. Ezért, mint
minden gyerek jó játéknak tekintette
a hangszert, esténként pedig
elvarázsoltan hallgatta édesanyja
gyönyörű szoprán hangját zongorakísérettel.
Így könnyű volt megszeretnie
a zenét, a hangszert, és
nővére példáját követve ő is
elkezdte a zongoratanulmányait.
- A döntés, hogy a zenei pályát
választottam életcélomul csak
akkor kristályosodott ki bennem,
amikor felvételt nyertem a Nagybányai
Zenelíceumba, vagyis a zeneművészeti
szakközépiskolába. Ahogyan
azt már sokszor elmondtam,
én egy gyönyörű vidéken születtem
Erdélyben, Máramaros megyében
és Nagybányán volt a legközelebbi
zeneművészeti szakközépiskola.
A líceum az úgynevezett Ligetben
épült, amely a híres Nagybányai
Festőművész Telep bölcsője. A
patinás épület hangulata az első pillanattól
nagy hatással volt rám, ott
ismerkedtem meg a xilofonnal is,
ott szerettem meg az ütőhangszereket
és ott érettségiztem ütő- és
zongora szakon – idézte fel az indulás
éveit a zenepedagógus.
Az Alma mater alapos nevelésének
köszönhetően tanulmányaimat
a Marosvásárhelyi Zeneművészeti
Főiskolán folytattam, majd a
Kolozsvári Zeneakadémián fejeztem
be. Ez volt az álmom, hogy a
két szenvedélyem: a gyermekek és
a zene képezze munkámat. Éreztem,
hogy révbe jutottam.
Nagyon jó eredménnyel végeztem
– a főiskolán köztársasági ösztöndíjban
is részesültem – de
mivel Romániában megyei szinten
csak egy művészeti iskola működik,
első években ott nem kaptam
elhelyezkedési lehetőséget, így
énektanárként helyezkedtem el
először egy szomszédos kisvárosban,
majd szülővárosomban.
Közben férjhez mentem 1986-
ban, férjem Szatmárnémetiben
dolgozott, így lettem szatmárnémeti
lakos. Ebben az időszakban
lehetőség nyílott megpályázni a
Szatmárnémeti művészeti iskola
egyik zongoratanári állását, amelyet
sikerült elnyernem.
Szatmárnémeti egy 160 ezer
lakosú nagyváros, ahol a zenei,
művészeti élet jelentős, állandó
filharmónia működik a városban,
és ahol rendszeresen fellépnek
neves hazai és külföldi művészek.
A Zeneiskolában kitűnő kollegáim
voltak, példamutatóan dolgoztak,
versenyekre jártak a gyerekekkel,
és itt értem el én is az első
országos sikeremet, mint zenepedagógus:
egy tanítványommal
országos zongora 3. helyezést.
1993-ban férjemmel és gyermekünkkel
áttelepültünk Magyarországra
és a Nagykanizsai Állami
Zeneiskolában folytattam munká-
12 | KANIZSA ÚJSÁG
KEDVES OLVASÓNK! Ha úgy
gondolja, hogy ismerősei
között van olyan, akiről szívesen
olvasna ezen sorozat keretében,
akkor jelezze felénk a
kapcsolat@kanizsamediahaz.hu
e-mail címen.
ÉRDEKES EMBEREK,
ÉRDEKES TÖRTÉNETEK 14.
életemben
ÉRDEKES
Bücs Angéla az
Orff Ütőegyüttes
megvalósítója
A zene mindig
ott marad az
12-13.indd 12 2021. 10. 14. 9:22:11
mat, mint zongora és szolfézs tanár. Ez egy nagy változást hozott az életünkbe, nem volt könnyű döntés, de a gyermekéért az ember mindenre képes. Ebben az időszakban rengeteg szeretetet, segítséget, megértést kaptunk mindenkitől, amiért hálás leszek életem végéig.
S, hogy mi inspirált itt az ORFF ütőegyüttes megalapítására? Baráth Zoltán igazgató úr kiírt egy pályázatot a zenei tanítási módszerekről: Kodály, Suzuki, Orff, melynek a lényege az volt, hogy a szolfézs órákat tegyük minél színesebbé. Én az Orff módszer tanulmányozását és alkalmazását vállaltam, mivel az ütőhangszerek közel álltak hozzám.
Karl Orff, a híres német zeneszerző és pedagógus alakította ki a zene és mozgás újszerű összekapcsolásán alapuló zenei nevelési módszerét. A módszer arra törekszik, hogy az emberi beszéd ritmusával, a mozgás, a pantomim, a tánc, a zene segítségével sokoldalúan, játékos formában fejlessze az egész személyiséget, a gyermeki fantáziát, memóriát. Ennek eszközei a különböző ritmikus mondókák, beszédgyakorlatok, speciális Orff hangszerek, ütőhangszerek.
Továbbképzésre mentem Budapestre, anyagot gyűjtöttem, kottákat írtam, beleástam magam, mert nagyon érdekelt a téma. Akkor még szolfézst is tanítottam, így egyből alkalmazni is tudtam a saját csoportomban, de rájöttem, hogy jobban érvényesülne a dolog, ha egy zenekart alapítanék. Így jött létre az Orff ütőegyüttes.
Három kis xilofonnal és négy gyerekkel kezdtük, s ahogy teltek az évek, kiforrt az együttes stílusa, gazdagodott a repertoár, növekedett a létszám, így alakulásának 20. éves évfordulójára az együttes elérte a 60 főt, ami a 7 generációból adódik, beleértve a szülői együttest is. A zenekar hangszer állománya is folyamatosan bővült. Sok munkával, rengeteg szerepléssel, a bevételekből és a folyamatos szülői segítséggel, megteremtettük a mostani hangszerállomány nagy részét.
Kezdetben mindig betűzni kellett az együttes nevét, főleg amikor iskolákban szerepeltünk, és minden alkalommal bemutattam a különleges hangszereket: xilofont, marimbafont, vibrafont, harangjátékot, kongákat, dobokat, effekt hangszereket. A zongorát és a gitárt már jól ismerték.
Nagy megtiszteltetés volt számunkra képviselni a zeneiskolánkat, egyben városunkat először itthon, több száz szerepléssel, majd később külföldön is: Németország, Svájc, Szerbia, Erdély, Horvátország.
Vezetésem alatt az együttes két CD albumot jelentetett meg. 2009-ben, az együttes megalakulásának 15-ik évfordulójára megszerkesztettünk és kiadtunk egy jubileumi emlékkönyvet. A 23 év alatt, amely időszakban az együttest vezettem, a sok próba, a zenei táborok, ahol együtt dolgoztunk Baráth Zoltánnal, a sok fellépés meghozta az eredményeket.
Tevékenységünket számtalan díjjal ismerték el: többször megnyertük a Zalai Gyermekek Találkozóját; a Keszthelyi Helikonon töretlen sikert arattunk a 8 arany minősítéssel, a két fődíjjal, valamint a külön díjjal. Elnyertük Az Év Kreatív Közössége díjat. 2011-ben megkaptuk a Zalai Príma díjat és a Zalai Közönség Príma díjat is. Az eredmények eléréséhez rengeteget segítettek a szülők, anyaintézményünk, a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés Művészeti Iskola, az iskola vezetése, a kollegák. Jelentősen támogatott tevékenységünkben Nagykanizsa MJV Önkormányzata, ugyanakkor szponzoráltak minket üzemek, intézmények, civil szervezetek is.
A díjak, a szereplések, nem csak sikert hoztak az Orff-tagok számára, hanem annál sokkal többet: életre szóló barátságot, összetartást, a zene alázatos szeretetét. Az egész pályafutásom alatt arra törekedtem, hogy a zene által teljes értékű embereket, egymásra szeretetben odafigyelő fiatalokat neveljek, akik megtanultak együtt szorgalmasan dolgozni, küzdeni és örülni a sikereknek, ugyanakkor a zenei ízlésüket, igényességüket is próbáltam fejleszteni.
A közönség először meglepve hallgatta a különleges, számára szokatlan hangzású zenét, mert ez volt az egyetlen ütőegyüttes Zala megyében, s mostanra az egyik legkedveltebb zenekar a városban. Gondolom, azért is sikeresek voltak a fellépések, mert mindig interaktív műsorokat prezentáltunk a közönség bevonásával. Repertoárunknak széles a palettája, ami az ősi afrikai törzsi ritmusoktól, a barokk zenén, a kortárs muzsikán keresztül a könnyűzenén át a jazzig terjed. A változatos stílus mindig nagy sikert arat. Szeretjük a vidám, hangulatos, örömteli zenét. De akármerre is jártunk, a magyar zenét mindig előtérbe helyeztük, így öregbítve kis hazánk hírnevét. Ez is a nevelés része, hiszen a magyar identitásnak fontos helyet kell elfoglalnia életünkben.
Sajnos, a nyugdíjba vonulási elhatározásomban az egészségi állapotom döntő érv volt. Mégis úgy érzem, hogy szerencsés embernek tarthatom magam, hogy ezt megérhettem. Nagy örömömre nagymama lettem, van egy két és fél éves kisunokám, bár ritkán lehet velünk, minden együtt töltött percet próbálok kihasználni: énekelünk, tapsolunk, dobbantunk, ahogy az egy Orff-nagyihoz illik.
Mivel dombvidékről származom, első pillanattól kezdve otthon éreztem magam Nagykanizsa dombos, erdős vidékén. Amikor dolgoztam is, az erdő csendjében tudtam jól kikapcsolódni. Szeretem a túrázást, gombászást, gyógynövény gyűjtést. Imádom a Balatont, kora tavasztól késő őszig ott tartózkodunk, kertészkedek, úszok, biciklizek.
A zene mindig ott marad az életemben. Amint elszakad az ember a gyerekeitől, a családjától, szomorú lesz, és én elszakadtam a dédelgetett nagy Orff-családomtól, amikor nyugdíjba vonultam. Amikor megtudtam a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés Művészeti Iskola jelenlegi igazgatónőjétől, Baráth Adrientől, hogy ki lesz az utódom, akkor megkönnyebbültem, mert ismertem Fekete Melinda Zsófiát még zeneiskolai növendékként, és tudtam, hogy egy nagyon komoly munkabírással rendelkező, fiatal, ambiciózus és tehetséges művész-tanárról van szó. Immár négy éve nagyon sikeresen vezeti az együttest Baráth Adrien igazgató hathatós támogatása mellett. A gyerekek szeretik, a szülők nagyra becsülik, és már nyertek egy helikoni ezüst díjat is. Figyelemmel és elégedettséggel kísérem munkájukat, és segítek, amikor hívnak, de mint tapasztalt pedagógus, tudom, hogy a legjobb segítség az, ha hagyom megtalálni saját útját, hozzon frissességet magával, újítson. Ez eddig sikerült, tiszta szívből gratulálok!
BAKONYI Erzsébet
2021. 10. 15. | 13
ÉRDEKES
12-13.indd 13 2021. 10. 14. 9:21:45
14 | KANIZSA ÚJSÁG ÖNKORMÁNYZAT
Felhívás ebösszeírásra
TISZTELT EBTARTÓK!
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B.§ (1) bekezdése
alapján Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata ebrendészeti feladatainak
ellátása érdekében, valamint a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira
figyelemmel
2021. OKTÓBER 15. ÉS 2021. NOVEMBER 30. KÖZÖTT
NAGYKANIZSA VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN
TARTOTT EBEK ÖSSZEÍRÁSÁT VÉGZI.
Az ebösszeírás önbevallásos módszerrel történik, melyhez a szükséges nyomtatvány
(ebösszeíró adatlap) beszerezhető a Polgármesteri Hivatal (Nagykanizsa Erzsébet tér 7.)
alagsori ügyfélfogadójában, vagy letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról.
Az ebösszeírás során az ebtartónak ebenként egy ebösszeíró adatlapot kell kitöltenie.
Az ebösszeíró adatlapot legkésőbb 2021. november 30-ig az önkormányzathoz kell vis�-
szajuttatni személyesen vagy postai úton.
Nem kell kitölteni az ebösszeíró adatlapot abban az esetben, ha az ebet az ebtartó az
önkormányzatnál már bejelentette, az eb jelenleg is a tulajdonában van és azt Nagykanizsa
területén tartja.
A kitöltéssel kapcsolatos tájékoztatás a Polgármesteri Hivatal alagsori ügyfélszolgálatán
kérhető ügyfélfogadási időben (kedd és csütörtök 8.00-12.00 és 13.00-16.00) vagy
az alábbi telefonszámokon: 20/849-2470, 20/849-2484.
Felhívom az ebtulajdonosok figyelmét, hogy:
a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010.(II.26.) Korm.
rendelet 17/B.§ (10) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától a négy hónaposnál
idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható, ezért kérem, amennyiben a jogszabályban
meghatározott kötelezettségének még nem tett eleget, úgy szíveskedjék a
jeladóval nem rendelkező ebet állatorvosnál megjelöltetni
az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles az ebösszeíró adatlapon szereplő
adatok szolgáltatására, annak elmulasztása esetén az álltavédelmi bírságról szóló
244/1998.(XII. 31.) kormányrendelet alapján 30.000 Ft pénzbírsággal sújtandó
- az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését és a benyújtott adatlapok valóságtartalmát
a polgármesteri hivatal munkatársai ellenőrizni fogják.
Együttműködését köszönöm!
Nagykanizsa, 2021. október 4. Balogh László polgármester
Mérete alapján igazi házőrző, de az emberekkel
nagyon barátságos és az ebtársakkal és macskákkal
is szépen összeszoktatható. Jámbor, ámde
szökős leányka, ezért olyan otthonnal, illetve
erőddel rendelkező gazdi jelentkezését várja,
akinél nem csavaroghat el. Az ivartalanított szuka
kutyus 8 éves, de fitt asszonyság.
GAZDIkereső
Igazi játékos bohóc, hiszen még csak 1 év körüli
a leányzó. Ennek ellenére ivartalanítva van már.
A kutyatársakkal jóban van, de a cicákat sajnos
legszívesebben jól megkergetné. Szőre csak
úgy ragyog. Kisgyerekekkel barátságos és igazi
pusziosztó azokkal, akik közelednek felé. Olyan
gazdit vár, aki gyakran túrázni is elvinné, hiszen
egy vérbeli örökmozgó kutyus.
Amennyiben szeretné életét összekötni valamelyik kiszemelt kutyussal, keresse fel az „Élettér” Állat- és Természetvédő Egyesületet.
(Nagykanizsa, Ady u. 0194/3 hrsz., az Ady út végénél jobbra, a focipálya után.)
Rengeteg kutyus vár szerető családra. Rovatunkban három gazdikereső négylábút mutatunk meg, akik a
nagykanizsai menhelyen élnek, de örökbefogadásukkal boldoggá tehetik ezeknek a kedvenceknek az életét.
Egy környékbeli falu kóbor ebeként került a
menhelyre a 2 év körüli szuka kutyus. Ebtársaival
boldogan eljátszadozik és óvatosan a nyávogó
négylábúakkal is összeszoktatható. Érdeklődő,
barátságos, kedves kutyus, aki a gyerekek társaságát
is szívesen fogadná. Még nincs ivartalanítva
a hölgyike, ezért kizárólag ivartalanítási kötelezettséggel
fogadható örökbe.
BUNDÁS
DATOLYA
FOLTOS
TÁJÉKOZTATÁS AZ
Ebrendészeti
hozzájárulásról
NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZGYŰLÉSE
10/2015.(III.02.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETÉVEL
AZ EBRENDÉSZETI HOZZÁJÁRULÁS TÁRGYÁBAN RENDELETET ALKOTOTT,
MELY 2015. MÁRCIUS 15-ÉN LÉPETT HATÁLYBA.
A rendelet hatálya arra a természetes személy, jogi vagy jogi személyiség nélküli
szervezet ebtulajdonosra terjed ki, aki Nagykanizsa közigazgatási területén ebet tart.
Az eb tulajdonjogának megszerzését az ebtulajdonos a szerzéstől számított
15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnál bejelenteni.
Ebtulajdonosnak kell tekinteni azt is, aki az eb tulajdonjogát az önkormányzatnál nem
jelenti be, de annak ténye az ebösszeírás során megállapítást nyer.
AZ ÉVES EBRENDÉSZETI HOZZÁJÁRULÁS MÉRTÉKE:
veszélyes eb vonatkozásában ebenként: 20.000 Ft
más eb esetében ebenként: 5.000 Ft.
Az ebtulajdonosnak a június 30-ig elpusztult eb után fenti ebrendészeti hozzájárulás
felét kell megfizetnie, amennyiben az eb elpusztulását legkésőbb július 15. napjáig
bejelenti és azt az eb oltási könyvébe az állatorvos által tett bejegyzéssel igazolja.
Az ebtulajdonosnak az ebrendészeti hozzájárulás felét kell megfizetni akkor is, ha ebét
legfeljebb június 30-ig Nagykanizsa közigazgatási területén belül tartja és az eb közigazgatási
területről történő kikerülését legkésőbb július 15-ig bejelenti.
Az éves ebrendészeti hozzájárulás megállapítása és megfizetése:
Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértékéről és a mentességről az ebtulajdonos által
írásban bejelentett és igazolt tényekre, változásokra figyelemmel a polgármester minden
év szeptember 30-ig határozattal dönt, amit az ebtulajdonos részére megküld.
Amennyiben szeptember 30-át követően válik ismertté olyan ebtartó személye, akivel
szemben az ebrendészeti hozzájárulás kiszabásának feltételei egyébként fennállnak, az
ebrendészeti hozzájárulást vele szemben pótlólag határozattal meg kell állapítani.
Az ebrendészeti hozzájárulást az ebtulajdonos évente egy összegben, minden naptári
év október 30. napjáig, a szeptember 30-át követő megállapítás esetén 30 napon belül
köteles megfizetni Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata részére.
További részletek a www.nagykanizsa.hu weboldalon a Felhívások menüpont alatt.
Nagykanizsa, 2021. október 4. Balogh László polgármester
14-15.indd 14 2021. 10. 13. 18:32:10
Áldás, vagy éppen átok a közösségi
média, ezen sokáig lehetne
vitatkozni. Pro és kontra, rengeteg
alátámasztható érvet lehet felsorakoztatni
mind a két oldalon. Nos,
az Ásó, kapa, gereblye rovat készítői
számára éppenséggel áldás
volt egy olyan fotó, amit az internetnek
köszönhetően láttunk
meg. A történet kezdete viszonylag
rövid: Sóstainé Márfi Ibolya, lelkes
szepetneki lokálpatrióta osztott
meg a nagy nyilvánossággal
egy olyan képet, amelyen a Rigla
házaspár kertjéből származó gyümölcsök
láthatóak. És valóban, az
igazi, őszi gyümölcsök. Alma, körte,
gesztenye, mogyoró… Hamar
kiderült, nagy becsben tartott
gyümölcsfák termései kerültek
egy kosárba, a kosár pedig a helyi
IKSZT állandó kiállítóterébe.
Harapós hideg volt azon az
októberi délelőttön, amikor a Rigla
házaspár fogadott bennünket.
Szeles, barátságtalan, szürke időjárás,
ám annál barátságosabb
vendéglátók. Rigla Jánosné a
beszélgetés elején rögtön azzal
kezdte: már egészen kicsi korában,
talán 12 évesen volt először ezen a
birtokon nagyanyjával, aki nagyra
becsülte e fákat, a növényeket, a
természetet. Az évek során persze
cserélődött a növényállomány, de
szemmel láthatóan meghálálják a
különböző fák azt a gondoskodást
és törődést, amit kapnak. Több
régi fajta van, némelyik neve el is
felejtődött, de az egyik az éppen
bőven termő Jonatán almafa.
Nincs permetezve, nincs visszavágva,
ropogós, kicsit savanykás
gyümölcseit így október közepén
is ontja. – Ezen kívül még sok fajta
volt itt, cseresznye, körte, egyéb
fajták. Amit lehetett, megmentettünk,
mert nagyon szeretjük a
fákat. Megvédjük. Sikerült magról
is nevelni egyet-egyet, aztán, hogy
milyen lesz a gyümölcse, meglátjuk
– mesélte Rigláné. Az ősi almafától
pár méterre ismét egy
mesefilmbe illő gyümölcsfa ringatta
körtéit. Szinte, mint ahogy
rajzolva van a magyar népmesékben.
Kicsiny fa, óriási gyümölcsökkel.
– De kemény ám, mint a kő! –
intett a háziasszony. Ez az igazi téli
körte, kell várni vele pár hónapot,
leszedjük, aztán megpuhul. A családnak,
barátoknak elosztogatunk
mindent, mikor bő a termés, most
éppen az. Kérdezték már tőlünk:
miért nem adjuk el? Dehogyis
adjuk el. Ha adhatok, miért ne
adjak belőle? Mi a párommal ketten
élünk már csak itthon, kompótot,
lekvárt szoktam befőzni. A
darás-tészta a körtelekvárral az
igazi. Cukrosak vagyunk, ezért
édesítőszerrel, vagy barna cukorral
főzöm. De tényleg isteni. Ez a
terület a saját fáinkkal igazi kikapcsolódást
nyújt. Nyugalmat ad.
Aztán itt vannak a folyamatosan
termő málnák, a sárga és a hagyományos.
Nagy kedvenceim még a
vadvirágok – magról ültetem a
többségét, a férjem is segít. És van
egy vadgesztenyefám is… (miért?
– a szerk.) – Azért, mert a fiatalságomra
emlékeztet. Amikor jártam
be a városba dolgozni, a gépgyár
előtt, a vadgesztenye soron mentem
el mindig… Most már szép
nagy! Nagyon szeretem…
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 10. 15. | 15
Fotó: Horváth Zoltán
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
54. RÉSZ
ölelésében
Nyitott szemmel
kell járni – ez az
intés valószínűleg
az élet több területére
igaz, de egyegy
szakma, vagy
éppen hivatás
elengedhetetlen
jelmondata is.
Rovatunk következő
szereplői az
úgynevezett nem
létező véletlennek
köszönhetően
kerültek utunkba.
A szepetneki Rigla
házaspár csodálatos
terméseit láttuk
meg „véletlenül”
egy kedves
ismerős internetes
felületén.
Csendben, nyugalomban,
ősi- és fiatal fák
14-15.indd 15 2021. 10. 13. 21:24:40
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
HÍREK
Önről,
Önnek
www.kanizsaujsag.
hu
www.kanizsatv.hu
NAGYKANIZSA,
egy kattintásra
Következő
véradások
2021.10.19. kedd
14:00-17:00
Bazár-udvar (8800 Nagykanizsa
Zrínyi út 35.)
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
2021. július 1-től
Nagykanizsa Megyei
Jogú Város területén
az állategészségügyi
szolgáltatás szombaton
(pihenőnap) és
vasárnap 9-12 óráig,
illetve 16-18 óráig;
ünnepnapokon,
munkaszüneti
napokon a
hétvégéhez
hasonlóan,
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 39
Ny.sz.: E-000883/2014
Kedvezményes* személygépkocsi vezetői
KRESZ tanfolyamunkra jelentkezés
Október 27. SZERDA 16.00 óra
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is
elvégezheti a KRESZ-t otthoni tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre
„C” – tehergépkocsi, „B+E” „C+E” nehéz pótkocsi
,D” -autóbusz-vezető kategóriákra
OKJ gépkezelő VIZSGA november 18.
Jelentkezési határidő: október 28.
RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY!
*Részletekről érdeklődjön irodánkban-telefonszám
06-30-491-7051
31 éve képezzük a vezetőket!
Stat.2021 3. né. VSM: „B” E:78,13 % F: 50,56% - „C”
E: 74.73 % F:91,3% -- ÁKO: «B» Gy: 163,88%, „C” Gy:
100,49% KK- B: 237.000.Ft/fő- C: 211.000.-Ft/fő/
A nagykanizsai
Horvát Nemzetiségi
Önkormányzat
HORVÁT NYELVTANFOLYAMOT
INDÍT.
Jelentkezési
határidő:
2021. október 22.
Tel.: 30/267-6610
e-mail: kb.gumiszerviz@gmail.com
TÉLI GUMIABRONCS
AKCIÓ!
16-17.indd 16 2021. 10. 12. 16:50:41
2021. 10. 15. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: A felnőtté válás egyik jele, ha az ember mások védelmében hazudik.
16-17.indd 17 2021. 10. 12. 16:16:53
A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztése céljából Pálosi Istvánnal létrehozta a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot, a Duncan – Dienes Orkesztika Iskolát, a MOHA – Mozdulatművészek Házát és a Mozdulatművészeti Magángyűjteményt.
A könyv tartalmáról Pálosi István táncművész, a könyv szerzője elmondta: Az album Fenyves Márk létezésének komplexitásából ad ízelítőt. Teljességre nem törekedhettünk, hisz Márk polihisztor lénye és szakmai termékenysége rövid élete ellenére, rendkívül gazdag életművet eredményezett. Komplex működését átfogóan bemutatni hatalmas feladat, még három évvel a halála után is nehéz, szinte képtelenség monografikus igén�nyel írni róla, hiszen számos munkája továbbra is feldolgozásra vár. Kiadványunk nem tudományos publikáció, nem emlékalbum, és nem életrajzi mű. Szubjektív válogatás Fenyves Márk képzőművészeti alkotásaiból, a róla készült több ezer zseniális fotóból, kiegészítve mozdulatművészeti-, pedagógiai írásainak rövid idézeteivel. Doktori kutatási tervét teljes terjedelmében jelentetjük meg, így az olvasó betekintést nyerhet tudományos, pedagógiai munkásságába.
Egész életében táncolt, tanított, kutatott, művészként és pedagógusként rendkívüli jelenléttel és expresszivitással rendelkezett, hivatástudata örökké inspiráció lehet minden alkotó és előadóművész számára.
Fenyves Márk a több mint százéves tradíciójú modern tánc, a magyar mozdulatművészet műfaját képviselők egyike volt. Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Magyar Mozdulatkultúra Egyesület – Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen, a Magyar Táncművészeti Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában végezte. Szakterülete a modern tánc elmélete, története, pedagógiája és gyakorlata. Művészeti és pedagógiai munkássága mellett a tánc elméleti tudományával (orkesztika) foglalkozott tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.
Az Orkesztika Alapítvány vezetője, a Magyar Mozdulatművészeti Társulat alapítója és művészeti igazgatója, a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál alapítója és igazgatója volt.
Végezetül a fotók mellett idézzük fel Fenyves Márk gondolatát a könyvből:
„nézzük, aki repül / álmodunk róla és ámulunk rajta / majd nekünk kell repülni és rájövünk, repülve mennyire más ez a két világ / ami lentről szárnyalás és irigylésre méltó kön�nyed szépség / az fentről izzadás, izomfájdalom és szenvedés / grammos mérleggel való egyensúlykeresés a túlélésért / nettó küszködés
[…]
ezért nem kell az irigység, és ezért kell a tolerancia / ilyenek a vágyak és valóságok / ilyen a lét / de ezt hogy lehetne jól tanítani…”
BAKONYI Erzsébet
18 | KANIZSA ÚJSÁG
KULTÚRA
orkesztészAz utolsó Könyv jelent meg a 3 éve elhunyt nagykanizsai születésű Fenyves Márk (1973-2018) mozdulatművész, orkesztész, vizuálisművész, koreográfus, pedagógus, kutató, szervező, látványtervező egyedülálló munkásságáról.
A könyvet a MohaFeszt keretében október 25-én mutatják be az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, a hiánypótló szakirodalmat a saját helyszínükön, Orkesztika Alapítvány MOHA-Mozdulatművészek Háza lehet megrendelni.
18-19.indd 18 2021. 10. 13. 18:14:08
„A ferencesrend 1410-ben telepedett
le Nagykanizsán. A várban
lévő ősi templomnak a védőszentje
Szent Péter volt. Ezt a várat
mocsár vette körül, ezért nem tudták
a törökök sokáig bevenni, míg
végre 1600-ban elfoglalták. A vár
90 évig volt a törökök birtokában.
A vár elfoglalása után a törökök
elűzték a ferenceseket és templomukat
muzulmán imaházzá alakították.
Mivel a jezsuiták értettek a
gyógyításhoz, a törökök szerették
őket, letelepedésüket megengedték
és a várban kápolnát építhettek
Nagyboldogasszony tiszteletére.
Az erődítmény visszafoglalása
után Berge György, a vár parancsnoka
megfelelő helyet adott a
ferenceseknek, akik újra megtelepedtek
Nagykanizsán és kolostort,
templomot építettek a vár
köveiből. Lipót császár ugyanis
leromboltatta Kanizsa várát s benne
a jezsuita kápolnát is, mivel a
vár a kurucok vára volt. Az új ferences
templomot – Berge György
kívánsága szerint –, Szent József
tiszteletére építették. 1714-ben a
templom már istentiszteletek
végzésére alkalmas, építését
azonban csak 1816-ban fejezték
be egészen.
Az Alsóvárosi templom, hivatalos
nevén Szent József Plébániatemplom,
a város legértékesebb
műemléke. 1702-14 között épült a
lerombolt vár tégláiból, köveiből a
ferencesrendi szerzetesek számára.
A templom főhajós és egy mellékhajós
rendszerű. A falakon és a
szentély kupoláján stukkós domborművek
láthatóak, mellékhajójában
díszes mellékoltárok találhatóak.
A főbejárat mellett elhelyezett
szenteltvíztartót egykori
török sírkőből faragták. A főoltárképet
Gaspar Franz Sambach festette
1770 körül. A szószéknek a
város kegyura, gróf Batthyány
Lajos volt a megrendelője. A városi
testületek és polgárok által
készíttetett oltárképek és faragványok
a ferences ikonográfiát követik,
valószínűleg a rendi műhely
munkái. Legnagyobb értékűek a
barokk faszobrok, továbbá megtekintésre
érdemesek a sekrestyében
lévő faragott barokk szekrények
is. Ugyancsak barokk stílusú
a kétszintes ferences kolostor. Fő
része egy belső udvart körülzáró
négyszögletes épület, amihez egy
L alakú szárny kapcsolódik. Tágas
ebédlőjének mennyezeti freskói
tönkrementek, szép intarziás ajtaját
ma a múzeum őrzi. A kolostor
később a Zrínyi Miklós Fiúkollégiumnak,
majd a Városi Könyvtárnak
adott otthont.”
A plébánia közösségei között
megtalálhatók a bérmálkozók, a
Szent József kórus, a Gyermekkórus,
a Férfi imacsoport, a ministránsok,
a Rózsafüzér társulat, a
Mária-kör, az Olvasó-kör, a Szegély
imacsoport, az Ifjúsági Közösség
és a Plébániai tanácsadó testület.
A Ferences Rendház a Magyarok
Nagyasszonya Ferences Rendtartományé.
A kolostort a Ferences
Rend 99 évre az önkormányzat
rendelkezésére bocsátotta, a
templom pedig a kaposvári püspökséghez
tartozik. A Ferences
rendház felújítására 2016-ban 4
milliárd Ft-ot adott az állam.
Az Alsóvárosi templom filiális
temploma a palini városrészben
található, ahol 1956-ban iskolateremből
alakítottak ki egy szerény
kápolnát. Az új templom Baránka
József tervei szerint 1989-ben
készült el, ekkor szentelte fel
Nagyboldogasszony tiszteletére
Szendi József veszprémi püspök.
A templomhoz az anyaegyházközség,
a Szent József Plébánia
segítségével, és az egykori plébános,
Horváth Lóránt irányításával
új közösségi terem is épült, melyet
a templom búcsúnapján, szentmise
keretében áldott meg Balás
Béla akkori kaposvári megyéspüspök.
BAKONYI Erzsébet
SOROZAT 2021. 10. 15. | 19
műemléke
Templomjáró sorozatunkban
a Szent
József Plébániatemplom
mindennapjairól
is szerettünk
volna beszámolni
olvasóinknak.
Telefonon, és levélben
történt kérésünkre
az alábbiakat
válaszolta Csorba
Tamás plébános:
„Megkeresését
köszönöm, oktatási
időszakban nem áll
módomban velem
nem egyeztetett,
határidős feladatok
elvégzésének vállalása.
A plébánia életéről,
a templomról,
minden szükséges
információ megtalálható
a Facebook és
a weboldalunkon, a
rendszeres időszakonként
megjelenő
Alsóvárosi Harangszó
kiadványunkban,
illetve a templomról
kiadott és bemutatott
könyv lapjain.
Saját sajtófelületeinken
minden sajtónyilvános
eseményről
és a tervezett
programokról tájékoztatást
adunk.”
Lapszámunkban a
Plébános Úr javaslatának
megfelelően
jártunk el.
A város
legértékesebb
18-19.indd 19 2021. 10. 14. 14:24:48
20 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Ady u. 2. - Erzsébet tér 1. (volt Badacsony borozó)
157 m² üzlet
1.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.270 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Ady utca 30-32. 93 m2 iroda/rendelő
1.300 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.651 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Csengery u. 1-3. (volt ruházati bolt) 61 m2 üzlet
1.600 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.032 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Csengery u. 4. 30 m2 25 m2 28 m2 üzlet
1.600 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.032 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Erzsébet tér 1. 28 m2 üzlet
2.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.540 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Erzsébet tér 1. 117 m2 üzlet
2.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.540 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Erzsébet tér 10. 76 m2 üzlet
1.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.270 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Csengery u. 5. 55 m2 üzlet
1.600 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.032 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA=127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Csengery u. 2. 79 m2 üzlet
1.600 Ft/m2/hó+ÁFA= 2.032 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Fő út 8. 129 m2 üzlet
1.500 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.905 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Fő út 8. 117 m2 119 m2 üzlet
1.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.270 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
Munkás utca 17 m2 garázs
1.000 Ft/m2/hó+ÁFA= 1.270 Ft/m2/hó
Licitlépcső: 100 Ft/m2/hó+ÁFA= 127 Ft/m2/hó
A versenytárgyalás ideje: 2021. október 21.
A helyiségek egyeztetett időpontban tekinthetőek meg, érdeklődni lehet: Vágvölgyi Zsuzsannánál a 06-30/7994989-es telefonszámon.
A versenytárgyalások helye: Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. Nagykanizsa Garay u. 21. I. Emelet
Érdeklődni a 93/313 362 számú telefonszámon.
A versenytárgyalási felhívást, valamint a versenytárgyaláson való részvétel feltételeit a www.nkvg.hu honlapon tekinthetik meg!
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához.
A pályázati kiírás és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Bursa Hungarica Felsőoktatási szociális ösztöndíj elbírálásának rendjéről szóló szabályzata értelmében két típusú ösztöndíjra nyújthatnak be pályázatot a hátrányos szociális helyzetű fiatalok:
Az „A” típusú ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
A „B” típusú ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik a 2021/2022. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások vagy felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a 2022/2023. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
A pályázat beadásához a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. – Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó: H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül. A pályázatok benyújtására 2021. október 5. és 2021. november 5. között van lehetőség. A pályázatok elbírálásának határideje: 2021. december 6. További információ: 20/849-2442
A teljes pályázati kiírás
a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.Felhívás Bursa Hungarica
ösztöndíj pályázatra
Felhívás
A Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. Nagykanizsa, Garay u. 21. nyílt
versenytárgyalást hirdet a Nagykanizsán lévő önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára
szolgáló helyiségek bérbeadására
20-21.indd 20 2021. 10. 12. 11:36:00
Olyannyira jól sikerült az újrakezdés, hogy rögtön két győzelemmel nyitott a Kanizsa KK – immár ismét az NB II -ben induló – férfi kosárlabda együttese. Silló Zsolt gárdája a Kozármisleny és a Mosonmagyaróvári GAAC csapatait győzte le. Folytatás október 24-én, vasárnap újra Nagykanizsán következhet.
Egy kis történeti áttekintő, persze a teljesség igénye nélkül: a kanizsai férfi kosárlabdázás újkori történetében több szálon is futottak az események a 2011-12-es idényt követően, amikor is a Kanizsa Kosárlabda Klub – nyugodtan írhatjuk: élcsapatként – egy hetedik helyezést követően már nem indult az NB I B-ben, ugyanakkor az utánpótlás szekciója megmaradt. NB-s szinten azonban az elhagyott fonalat a kosárlabda berkein belül teljesen nem kellett elengedni szűkebb pátriánkban, lévén az akkor már NB II-ben pattogtató KKKSE ‚11 az előző idényéhez hasonlóan ott lehetett az NB II-ben, 2013 tavaszán pedig végül a 9. lett. 2014 őszén már újra találunk nagykanizsai férfi kosárcsapatot NB-s körökben, mivel az NB II-ben a Kanizsa KK vitézkedhetett ismételten felnőtt szinten. A mezőny akkor is a Nyugati csoport, illetve a trénerük is Silló Zsolt volt, miként most, 2021 októberében. A csapat 2015 tavaszán egy fejezet lezárásaként a 8. helyen végzett, majd egy bő fél évtizednyit, hát ha nem is téli álomba, de „szüneteltetett” állapotba került.
- Most éreztem, éreztük úgy, hogy a felnőtteknél ismét megpróbálhatjuk az NB II-es indulást – vágott a közepébe Lovkó Csaba, a Kanizsa Kosárlabda Klub elnöke. - Hosszú volt ez az időszak, de utánpótlás szinten eddig is működtünk, sőt, büszkélkedhetünk is 3-4 olyan kosarassal, akik immár a felnőttek között is elértek komoly szintet.
A gyakorlatias témák felvetései sem maradhattak el természetesen és a klub elöljárója ezekkel kapcsolatban is vázolta a terveket.
- Hazai bajnoki mérkőzéseinket a Tungsram-csarnokban, tehát a korábbi NTE-csarnokban vívjuk, s bizony minket is meglepett, hogy a nyitómeccsünkön voltak is vagy százan a Kozármisleny ellen. Ráadásul még győztünk is, tehát ennél szebben nem is kezdhettünk volna. Nem titok, mi a nagy kanizsai csarnokkal, az Arénával komolyan számolunk, de ez még a jövő zenéje. Ahogy azt sem szeretnénk még hangzatos kijelentésekkel beharangozni, hogy milyen célkitűzéseink vannak, mondjuk rögtön feljebb tekintve. Középtávon már bármi lehet, egyelőre azonban úgy gondolom, a középmezőny, azon belül is a 4-6. hely lehet meg akár. Játékosaink helyiek, mindössze Hoffmann Balázs és Tóth Olivér, akik Egerszegről jönnek át hozzánk. Sok függ persze a munkahelyi elfoglaltságtól, ugyanakkor a heti három tréninget tudjuk tartani. Fontos kitétel, hogy idővel a sérülések mennyire befolyásolják majd a csapat összeállítását, emellett az idegenbeli kezdési időpontok a későbbiekben azért okozhatnak fejfájást. Legfőképpen ugyanakkor azt szeretnénk, ha az emberek Kanizsán ismét rákapnának a férfi kosárlabdára, s jó hangulatú találkozókat vívhatnánk.
Jegyezzük le, az idényüket nyitó, Kozármisleny SE-vel szembeni meccsén a KKK 73-68-ra győzött. A dél-zalaiak pontjait Horváth Gergő (18), Hoffmann Balázs (14/3), Lovas Dávid (22/12), Tóth Olivér (4), valamint Filák Tamás (15) szerezték. A 2. fordulóban Mosonmagyaróváron a dél-zalai együttes 76-63-as sikert könyvelhetett el, a kanizsaiak a Lovas D. (26/15), Tóth O. (19/6), Hoffmann (11), Filák (12), Kisjós kezdő ötöse mellett csereként Verest (5), valamint Pápait (3) is bevethették. A KKK így várhatja tehát a Celldömölki VSE-vel szembeni bajnokiját, melyet a kiírás szerint október 24-én, 11 órától rendeznek a Tungsram-csarnokban.
P.L.
2021. 10. 15. | 21
SPORT
Az örkényi Euroring adott otthont a hazai motorsport Nyílt Nemzeti Oldtimer Motoros Bajnokság futamainak, azon belül is a MAMS Oldtimer Kupa negyedik, vagyis záró fordulójának az YT125 4T kategória országos bajnokságán.
A motoros sorozat országosán belül a kanizsai Szilágyi Krisztián (HRE Team) az élen állt az összesítésben, így jó esélye kínálkozott a bajnoki cím megszerzésére. Nos, a bajnoki sorozat utolsó fordulójának két futamán olyan jól ment a 13 esztendős sportoló Yamaha R125-öse nyergében, hogy mindkét versenyét megnyerte, így úgymond az összetettben is biztosan lett bajnok. Rá egy napra a géposztály Magyar Kupa-sorozata volt soron, melyen belül Krisztián szintén a vezető helyen állt az utolsó felvonás előtt. Mint kiderült, ezen a színtéren sem alakította változatosan az eredménysort, lévén ezúttal is a dobogó legfelső fokára állhatott, így az MK-ban írjuk így, veretlen maradt, ami értelemszerűen együtt járt a sorozat megnyerésével. P.L.
Lovkó Csabáék a Kanizsa KK-nál elhatározták, a nagykanizsai férfi kosárlabdát ismét felhelyezik az NB-s szint térképére
Fotó: Polgár László
Szilágyi Krisztián (középen) számára az utóbbi bő másfél év munkája azért csak-csak hozott néhány motoros kupátKiváló
eredménysorral
nyitányRemek
20-21.indd 21 2021. 10. 14. 15:07:48
Bő egy esztendeje, 2020 szeptemberében a Tungsram Aquaprofit NSK megszerezte története tizenharmadik NB I-es bajnoki címét, mely zsinórban a tizenkettediket jelentette. A múlt év tavaszáról áttett fordulók lejátszását követően tavaly ősztől a fajsúlyos lezárás hosszú hónapjai következtek, így ezzel a 2020-21-es pontvadászat megrendezése is lehetetlenné vált. Múlt vasárnap azonban elrajtolt a 2021-22-es kiírás, s amelyik klubbal - vagyis az ASE Pakssal – zárt a Tungsram ANSK tavaly szeptemberben, vasárnap azzal is nyitott – ráadásul ezúttal is idegenben.
- Gyakorlatilag rögtön az egyik legnagyobb riválisunkkal, a paksiakkal kezdhettünk – fogalmazott Nádasi Tamás, a nagykanizsai sakk-klub elnöke. - Az erőviszonyok valamennyire változtak, a bajnokság alighanem kiegyensúlyozottabb lesz, ugyanakkor az úgy tűnik, örök, hogy a Pakssal mindig számolni kell. Nem lesz viszont ott a mezőnyben a DVTK, a Haladás mellé ellenben felzárkózott az előzetes hírek alapján az Ajka. No, és amellett se menjünk el, hogy az NB I-es elnevezés Szuperligára változott, míg második számú egységünk a második vonalat jelentő NB I-ben rajtolt.
Ezzel máris az esélyek elemzésénél járunk, amelybe azért beleszólhat a mindenkori csapat összeállítása is.
- Még nem hagytuk azért teljes mértékben magunk mögött a vírushelyzetet, s ez akár azért is lehet egy másik irányba terelő ok, mert így jobban szeretnénk és tudunk is minél több magyar játékos asztalhoz ültetésével próbálkozni. A bajnoki rendszer ismét vis�szatér a táblapontok számításához, vagyis a nagyobb arányú győzelmek így többet is érnek. Természetesen így is nagyon kell figyelnünk riválisainkra. Mint az első osztály címvédője, szép is lenne, ha azt mondanánk, a tisztes helytállás a célunk, úgyhogy nyugodtan mondhatom, az elsőség megvédése az elsődleges elképzelés.
S hogy kikkel a soraikban?
- Hosszú idő után távozott tőlünk Bánusz Tamás, aki az Ajkához igazolt, a szlovén Luka Lenic abbahagyta, nálunk ülhet viszont asztalhoz az elkövetkezendőkben Demeter Dorina, Csonka Balázs, Antal Gergely, illetve a légiósok közül az osztrák Valentin Dragnev és a horvát Sasa Martinovic. Rajtuk kívül visszatért hozzánk a szlovák Igor Stohl. A keret tehát úgy vélem, nem rossz, s mindent meg is teszünk az újabb bajnoki aranyérmünkért.
Nos, a nyitány nem is sikerülhetett volna jobbra, hiszen a kanizsaiak 9:3-ra győztek a Paks otthonában. Győzteseik között Volokityint, Antalt, Kántort, Dragnevet, Aczélt, Medvegyet köszönthették, míg Balogh Cs., Márkus, Csonka, Horváth D., Ribli és Gara T. remit könyvelhetett el.
P.L.
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
Szuperligában
290 cselgáncsozó részvételével rendezték meg Győrben az ifjúsági országos bajnokságot, melyen Nagy Olivér, a Nagykanizsai Judo Klub Egyesület-Röntgen Kanizsa judokája remek sikert ért el. A versenyző a +90 kg-os súlycsoportban a dobogó második fokra állhatott fel.
A +90 kg-ban indult Nagy Olivér felkészülése közel sem volt ideális a győri cselgáncs ob-re, hiszen nem sokkal korábban combizom-sérülést szenvedett. Vállalta azonban a megmérettetést és három nyert mérkőzésével egészen a döntőig menetelt. A fináléban már nem sikerült megújulnia, ellenfele taktikus küzdelem végén aratott vele szemben győzelmet.
- Nagyon büszkék vagyunk Olivér teljesítményére, végre fejben is nagyon összeszedett volt, ki tudta zárni a fájdalmat és bátran küzdött – fogalmazott edzői részéről Hóbár Péter. - Cselgáncsozónk szeptembertől amúgy Budapesten kezdte meg tanulmányait, az edzéseket pedig az MTK klubjánál végzi, abban a csapatban, melyben a tokiói olimpia bronzérmese, Tóth Krisztián is készül. Az új légkör és az új környezet nagy lendületet adott Olivér számára, de mi is azon vagyunk innen Nagykanizsáról, hogy még előrébb juthasson. P.L.
Medvegy Zoltán is győztes partival kezdte a sakk Szuperliga csapatbajnokságot
a Tungsram Aquaprofit NSK soraiban
Fotó: Polgár LászlóSzuper kezdés a
jutott
Nagy Olivér kanizsai edzői, Hóbár Péter és Horváth Edina társaságában a győri ob-nEzüstéremig
Tulajdonképpen egy évad
kimaradt a sakk NB I küzdelmeiben, hiszen a 2019-2020-as idény után a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hétvégén már a 2021-2022-es pontvadászatot
kezdhette meg a címvédő
Tungsram Aquaprofit NSK is.
22-23.indd 22 2021. 10. 14. 5:49:13
Vlasics Dániel már ünnepelhetett
Hidán három pontot címlapon
Fotó: Polgár László
FC NAGYKANIZSA (13.) – TARR
ANDRÁSHIDA SC (20.) 2-1 (1-1)
NB III Nyugati csoport labdarúgó-
mérkőzés, 11. forduló. Nagykanizsa,
100 néző. Vezette: Szommer
(Mohos, Hegedüs-Baráth). G.:
Bohata (36.), Vlasics (57.), illetve
Szabó M. (42.). Kiállítva: Szabó P.
(50.; FC Nagykanizsa).
FC Nagykanizsa: Borsi – Horváth
B., Pál D., Kovalovszki, Tóth
G. - Kószás (Bagó Be., 84.), Talabér
(Nikics, 46.), Szabó P. - Bohata (Kobra,
70.), Ekker (Péntek, 84.), Vlasics
(Lőrincz, 70.). Vezetőedző: Koller
Zoltán.
A kanizsaiak számára lélektanilag
valóban fontos lett volna a
győzelem az NB III kisebbik megyei
rangadóján. A ritmust jó ideig nem
is találták, az FC Nagykanizsa azonban
e g y
s z é p
e g y é n i
alakítást követően
Bohata Ádám
révén vezetést szerzett a
36. percben. A dél-zalaiak játékosa
a balösszekötő helyéről jobbal
lőtt mesterien a kapu bal oldalába.
A vezetésnek néhány percig örülhettek
azonban csak Koller Zoltán
tanítványai, hiszen Szinay Bendegúz
remek bal oldali megindulása
után tisztára játszotta magát,
középre adására pedig Szabó Martin
érkezett középen üresen és a
hálóba helyezett. A második félidőben
a két együttes tovább kereste
a fogást a másikon, az Andráshida
rögtön visszatámadással indított,
hogy
a z t á n
az 50. percben
egy dulakodás után Szabó Patrikot
hazai oldalról kiállítsák. Onnantól
a Kanizsa tíz emberrel mintha jobban
megnyugodott volna, elképzeléseiket
az előrelendülő hidaiak
mellett jobban képesek lettek volna
megvalósítani. Ebből is eredően
egy jobb oldali szögletet követően
Vlasics Dániel érkezett az 57.
percben a látogatók kapujának
előterébe és a hosszú oldalról
egyből a kapuba bombázott. A
Hida ment volna ezek után is előre,
de a kanizsaiak továbbra is jól
zártak, kontráikra pedig
figyelnie is kellett Dobos
Sándor legénységének.
Ennek a vége az
lett, hogy a hátralévő
szűk 35 percben,
ha helyzetek akadtak
is, gól több már
nem született. A
Nagykanizsa jelen
helyzetében roppant
fontos három
pontot könyvelhetett
el, hogy vasárnap az
egykor szebb napokat
is látott regionális rangadó
keretében idegenben,
a „cukorgyári gödörben” a
Kaposvári Rákóczi ellen mérkőzhessen.
- Tény, rossz periódusban
vagyunk mostanság, ráadásul túl is
kellett élnünk néhány andráshidai
helyzetet – mondta el a kanizsai
meccset követően Koller Zoltán,
az FCN vezetőedzője. - Görcsösek
vagyunk kissé, pedig úgy érzem,
ezúttal is igaz volt, hogy jobb
képességűek vagyunk ellenfelünknél.
A vendégeknél voltak gyors és
kombinatív labdarúgók, ezért is
okozhattak nekünk időnként gondot.
Megcsappant önbizalmunknak
jót tett ez az eredmény, sőt, tíz
emberrel játékosaim még jobban
odatették magukat, s kontráinkban
is voltak lehetőségek azért.
P.L.
Két korcsoportos országos bajnokságon is
indultak a PSLE Nagykanizsa ifjú sportlövői és
mind Borsos Eszter, mind Tankovics Tamás szép
eredményekkel térhettek haza.
A Budapesten megrendezett junior országos bajnokság puska 50
méteres, 60 értékelt lövést magában foglaló kategóriájában a hölgyeknél
7. lett Borsos Eszter 607,9 körös teljesítményével. Az ifjúsági
országoson szintén 50 m puska fekvő 60 lövésesben léphettek lőállásba
a kanizsai klub tagjai és a fiúk mezőnyében Tankovics Tamás
a második helyen végzett 606,8 körrel. A lányoknál Borsos ebben a
kategóriában bronzérmes lett - 599,4 körös értékkel. Eszter végig a
sorrend 1-2. helyén állt, aztán az utolsó sorozatban, egy kis hiba ejtése
után, komoly tartalékokat mozgósítva sikerült visszaküzdenie magát a
dobogóra, annak is a harmadik fokára. P.L.
SPORT 2021. 10. 15. | 23
Az egyik zalai rangadóján
három pontot elkönyvelve
vasárnap már Kaposváron,
egyfajta regionális
„csúcson” vendégszerepel
az FC Nagykanizsa
NB III-as labdarúgó
együttese, 13
órától a helyi Rákóczi
vendége lesz.
helyen
Tankovics Tamás és Borsos Eszter felkészítőjük,
Horváth Károly társaságában
Rangadó
után és előtt
Országos második és harmadik
22-23.indd 23 2021. 10. 13. 17:58:39
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
A fityeházi Büki László valóban szeret főzni. Gyerekkorától fogva szívesen forog a konyhában. Sokat tanult nagymamájától, édesanyjától. Nagymamájával – mivel a közelben laktak –, sokat járt a komáromi gyógyfürdőbe. Egy alkalommal Margit mama beszélgetésbe elegyedett egy, a szemközti Komárnoból érkezett szintén fürdőző idősebb hölggyel. Tőle hallottak a rácpalacsintáról. A nagyon bőséges zöldségtermést nem akarták, hogy kárba vesszen, így liszt, tojás és pici só hozzáadásával készítettek belőle ételt. Egy következő fürdőzés alkalmával a hölgy vitt kóstolót is. Ízlett a mamának, és természetesen odahaza is elkészítette. Azóta is kedvenc eledele a családnak ez a különleges palacsinta.
A RÁCPALACSINTA hozzávalói:
50-50 dkg színes paprika és paradicsom, 6 db tojás, 4 ek liszt, kiskanál só, a sütéshez olaj.
Elkészítése: A paprikát, a paradicsomot feldaraboljuk és beleforgatjuk a felvert tojásokba, amibe előtte elkeverjük a lisztet és a sót. A serpenyőben olajat hevítünk és beleöntjük a masszát. Lassú tűznél, időnként megmozgatva szép pirosas-barnára sütjük, majd fedő segítségével megfordítjuk, és készre sütjük.
ÜNNEPI ALMÁSPITE
hozzávalói:
45 dkg liszt, 1 margarin, 30 dkg kristálycukor, 4 tojássárgája és fehérje, 1/2 sütőpor, sárgabaracklekvár, alma.
Elkészítése: Habosítom a margarint, a kristálycukor felét, a tojássárgáját, és összedolgozom a liszttel, a sütőporral. A kigyúrt tészta 2/3 részét tepsibe terítem, a megmaradt 1/3 részét kb. 10 percre beteszem a fagyasztóba. A tepsiben lévő tésztát megkenem baracklekvárral, bőséges mennyiségű almát reszelek rá, és így félig megsütöm. Ezután a tojásfehérjét fölverem habnak a megmaradt 15 dkg cukorral és ráöntöm a sütire. A tészta 1/3 részét pedig a mélyhűtőből kivéve ráreszelem a tetejére és készre sütöm.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsa
Fotó: Kanizsa
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
Ha túlértékeli az erejét és a szívósságát, előbb-utóbb pórul jár. Vigyázzon az egészségére, helyezze előtérbe az érzelmeit és törekedjen a boldogságra.
BIKA: 04.21-05.21.
A pénzügyi nehézségek a közelmúltban egy kissé próbára tették az idegrendszerét. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy minden negatív gondolatot kiverjen a fejéből.
IKREK: 05.22-06.21.
Bízzon az ösztöneiben, és alakítsa ennek megfelelően a programjait. Ha nagyobb hangsúlyt fektet a partnerkapcsolatára, a harmónia újra belengi otthonát.
RÁK: 06.22-07.22.
A párkapcsolatában egyre inkább előtérbe kerülhetnek az anyagiak, a pénz. Ha ön is jobban kiveszi a részét mindenből, és egy kicsit spórol, minden rendeződni fog.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
A hétvégéket, a vasárnapokat ne a semmittevéssel töltse el. Tervezzen magának közös programot a barátaival, s mindjárt jobban fogja érezni magát a bőrében.
SZŰZ: 08.24-09.23.
A mellébeszélés helyett jobban tenné, ha őszintén elmondaná, hogy mit érez a társa iránt. Ne siesse el a választ, de ne is fogja vissza magát, mert senkinek sem tesz jót.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
Bizonyára tapasztalta, hogy egyre több pozitív impulzus éri mostanában. Mindezt nem a napsütésnek köszönheti, hanem saját hozzáállásának a dolgokhoz.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
A múltbéli nehézségek legyőzése szemmel láthatóan megerősítette az önbizalmát. Így már biztatóbbnak láthatja a mindennapjait, és gyökeres változást érhet el az életében.
NYILAS: 11.23-12.21.
Bármennyire felnőtt és már őszül a haja, néha az sem baj, ha gyermekként viselkedik otthon. Így is vonzó és szerethető lesz a családjában.
BAK: 12.22 - 01.20.
Töprengjen el azon, hogy mit kellene rendbe tenni az életében ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, nyugodt szívvel tudjon készülődni a télre. Járjon ki többet a természetbe.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Ne sürgesse az idő múlását, hanem élvezze inkább minden percét. A türelmetlenkedés helyett inkább higgye el, hogy amit el szeretne érni, az megvalósul.
HALAK: 02.20-03.20.
Pillanatnyilag nem kell új célok után néznie, mivel mindent elért, amire csak vágyott. Egyre azonban odafigyelhetne: ne engedje, hogy bárki korlátozza a mindennapjaiban.
almáspiteRácpalacsinta és ünnepi
24.indd 24 2021. 10. 13. 17:13:28
XXXIII. ÉVFOLYAM
19. SZÁM
2021. OKTÓBER 29.
5. 8. és 9. oldal
14. oldal
ÓRIÁSOK A
CSÓTÓBAN
12-13. oldal
7. oldal
főhajtás
Őszi
Gigantikus pontyokat fogtak a tóban
Az egész Dunántúlról érkeztek a bojlisok
Több mint másfél mázsa hallal lehetett csak nyerni
Az ’56-os hősök
előtt tisztelgett a
város
Halottainkra
emlékezünk
Temetőkbe indul az
ország
emlékére
A Haza Bölcse
„Deák Ferenc
öröksége az
igazi
gazdagságunk”
Ne feledd a szobraid!
Nem az egyetlen
elhanyagolt alkotás a
Deák-szobor
ÉRDEKES EMBEREK:
ARANYKOSZORÚS
BABARUHÁK
Bogárné Kovács
Magdolna
BABARUHAKÉSZÍTŐ
01.indd 1 2021. 10. 28. 13:55:47
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
Október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás.
Az óraátállítással ezúttal hatvan perc pluszidőt nyerünk.
Hivatalosan 31-én éjjel 3 óráról kell 2 órára visszaállítani
az időmérőket, melyek nagy része ezt már automatikusan
is megteszi. Az elmúlt években többször előtérbe
került az óraátállítás eltörlése, hiszen a szakemberek
szerint csökken a gazdasági jelentősége, káros viszont a
szervezetre gyakorolt hatása. Döntés még nincs, az uniós
egyeztetésekig tehát még marad az állítgatás és az
évente kettő, 60 perces időeltolódás.
Jubileumi jazzünnepet tartanának jövőre Kanizsán, így a programhoz támogatókat keresnek
a szervezők. A Honvéd Kaszinóban az elmúlt években is rendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal
ünnepelték meg a jazz világnapját. A nagyszabású ünnepi eseményhez a relikviák,
fotók, plakátok gyűjtése mellett az anyagi hozzájárulásra is nagy szükség lenne. A jövő évi
rendezvény a kanizsai jazzklub megalapításának 50. évfordulóját hivatott megünnepelni.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
„Látogatás a
másvilágon”
címmel tartott vetítettképes
előadást a Kanizsa Fotóklub
két tagja a Kalandozó
Kanizsaiak sorozat
programjaként. Kovács
Krisztián és Szabó Zsolt
Izlandon szerzett
élményeiket és az ott
készített fotókat osztották
meg a közönséggel.
Vulkánok, vízesések,
kövületek, különleges
formák – ezek vonzották a
kanizsai fotósokat a szigetországba.
A két képalkotót
a táj szépsége mellett az ott
élők természethez való
viszonya ejtette ámulatba.
60
Fotó: Novák Viktor
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
Fotó: Szabó Zsolt
02-03.indd 2 2021. 10. 28. 7:56:40
AKTUÁLIS
2021. 10. 29. | 3
MAGYAR AGÁR
A Magyar Nemzeti Bank pásztor- és vadászkutya-
fajtákat bemutató
sorozatának legújabb emlékérmén a magyar agár szerepel. A kétezer forint névértékű színesfém emlékérmet a kanizsai kötődésű Imre Boglárka fémműves formatervező iparművész tervezte. A magyar vizsla és
komondor után - amely szintén Imrei Boglárka munkája - a magyar agár szerepelhet a 2019-ben elindított MNB emlékérme sorozat harmadik
tagjaként. Az érme elő-
lapján a kötelező érték-
jelzés és a Magyarország felirat között látható a magyar agár portréja.
Az ötvösművész itt az
állatra jellemző, karakteres vonásokat jelenített meg. Az érme hátoldalán pedig a magyar agár felirat alatt egy jelenet látható, ami a lovas agarászatra utal. Itt két kutya éppen a vadat hajtja, és jól látszik az
állatra jellemző kitartó és dinamikus mozgás.
A miklósfai születésű ötvösművész számára kiemelt fontosságú volt az emlékérem, hiszen a
családjában is van egy Fülöp nevű magyar agár.
HADTÖRTÉNELMI ESTÉK
Kanizsaiként mi mást kutatna az ember, ha nem a török kort és a középkort -mondta Kanász Viktor kanizsai születésű történész. A szakember a Thury kutatás új eredményeiről tartott előadást a Had-
történelmi esték legutóbbi programján a Móricz
Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményen a résztvevők többet
megtudhattak – egyebek mellett – Thury György ifjú éveiről, családjáról és arról is, hogy hogyan lett
Nagykanizsa város hőse. Az előadássorozatot
először 2016-ban
rendezték meg a kis-
kanizsai intézményben, azóta minden évben tavasszal és ősszel 3-3 témával készülnek a
szervezők. Kanász Viktor kiemelte: ezen korszaknak a leghíresebb személye volt Thury György. Úgy érzem, nagyon sok monda és legenda övezi az ő
alakját, annak ellenére, hogy ezek jó része pontosításra, vagy alátámasztásra szorul. Gyakorlatilag az elmúlt 100 év anyagát
pörgetjük újra és újra, új szellemiséggel, új
adatokkal, így nagyon sok újat tudunk mondani a kanizsai kapitányról.
KERÉKPÁR-
MÚZEUM
35 millió forintos pályázatot nyert a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség, ebből 32 milliót a leendő veteránkerékpár-múzeum kialakítására fordíthatnak. Május végén fejezték be a tagok a társadalmi munkát a leendő létesítményben, ahol általában 10-15 fő segédkezett. Ezt követően nyári szünetet tartottak, ugyanis egy pályázat eredményére vártak, a kiírást végül meg is nyerte a csapat. - Én még emlékszem a gyerekkoromból arra, hogy bementünk egy múzeumba és nem lehet hozzányúlni, nem lehet hozzáérni, nem szabad megfogni... Mi azt szeretnénk, hogy legyenek olyan részek itt, ahol fel lehet ülni, ki lehet próbálni, fényképezni, meg lehet tekerni, csengőfalon lehet csengetni, különféle koroknak a csengőivel. Olyan érdekesség legyen, ami leköti a mai fiatalt is – mondta Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. Sok munka vár még a tagokra, és továbbra is készülnek olyan programokkal, amiken bárki részt vehet, és támogathatja a projekt létrejöttét. A 270 négyzetméteres régi könyvtár épületében a nyári leállás után hamarosan újrakezdődnek a munkálatok. A tervek szerint 2022. július 1-én érkezhetnek az első látogatók a kiállításra.
ROAD
SAFETY
Humoros előadásokkal és játékos feladatokkal
fejlesztették a gyerekek közlekedési képességeit a Humda Zrt. pályáján az Erzsébet téren. A létesítményben múlt héten
délelőttönként az általános iskolák első és második osztályos tanulói, délután pedig bárki
gyakorolhatott. Az
országos kitelepülés
ötödik állomása volt
Nagykanizsa. A Road Safety programsorozat
célja, hogy már fiatal
korban elkezdődjön a
gyerekek biztonságos
közlekedésre való
nevelése. A 20 perces
interaktív oktatást
követően a kicsik szak-
emberek segítségével, gokartokkal, biciklikkel, elektromos miniautókkal és rollerekkel járhatták végig a területet. A pályán – ahogy a valós életben - körforgalommal, jelző-
lámpákkal, zebrával és
közlekedési táblákkal is találkozhattak a részt-
vevők. A Humda Zrt.
szakembereinek tavaly óta már több mint 1800 fiatalt sikerült megszólítania és oktatnia ezzel a
módszerrel.
EREDET-
MEGJELÖLÉS
Túl vannak az utolsó
repülésükön a méhek, a környékbeli méhészek már felkészítették a családokat a hideg időszakra. A
telelési munkák nagyrészét befejezték, a méh-
családokat feletették, az atkákat gyérítették, már csak a takarás van hátra. Somogyi Gyula, a Nagy-
kanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke elmondta: az ágazat
támogatása, valamint a méz védelme érdekében az Európai Bizottság
ígéretet tett arra, hogy
szigorítják a mézkeverékek származási jelölését. A Mezőgazdasági és
Halászati Tanács októberi ülésének eredménye-
képpen így a méz
eredetmegjelölésével
számolnak a magyar méhészek. Az idei év egyébként nem kedvezett sem a méhészeknek, sem a méheknek, emiatt pedig sokan fel is hagytak a
szakmával. A szakemberek szerint a közelgő ünnepi időszakra azonban még marad elegendő
mennyiség a hazai mézből.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 10. 28. 7:25:17
Az Aréna kapcsán megtudhattuk,
hogy a Tulajdonosi Bizottság
folyamatosan tárgyalt Fitos Istvánnal,
a létesítmény ügyvezetőjével,
de megegyezés még nincs. Ezzel
kapcsolatban Balogh László polgármester
elmondta: reméli nem
direkt időhúzás ez a játék. Fodor
Csaba, az ÉVE frakcióvezetője ezt
cáfolta, meg akarják szavazni a tervet,
de az a 30 millió forint, ami
most szerepel az előterjesztésben,
azt túlzónak találják.
Az interpellációk szakasz ezúttal
is hozott jó pár, mielőbbi megoldásra
váró felvetést. Fodor Csaba
a temető felé vezető utak
megvilágítását, illetve a benti járdákhoz
világítótestek elhelyezését
szorgalmazza, valamint azt is,
hogy az ünnepi időszakban a
jelenleginél nagyobb erőkkel
járőrözzenek a temetőnél. Berta
Krisztián három lakossági jelzésnek
is hangot adott: így a Rozgonyi
utca 2-4-nél tapasztalható
randalírozásnak, s a Batthyány
utca 6. alatti ház állapotának, ami
a környéken élők szerint már egy
dzsungelre hasonlít. Végül a hozzá
eljuttatott információk alapján
Felsőtemplom előtti fekvőrendőrt
is sokan kritizálják, hiszen
eléri az autók alját. Gábris Jácint a
palini száguldozókat hozta szóba,
akik már több házi kedvencet
elütöttek, míg Gondi Zoltán
ugyanezt a problémát jelezte Kiskanizsán,
s újabb mederkotrást
kért. Radics Bálint is közlekedési
problémákra világított rá. A
Babóchay utcába kér fekvőrendőrt,
valamint elmondta azt is,
hogy a Tripammer utcában nem
megfelelő a buszmegálló, nincs
buszöböl.
Sokáig egészen konszolidált
mederben folyt az ülés, aztán a
8-as pontnál, a belváros közlekedésének
vizsgálatánál Bizzer
András bedobta a gyeplőt a lovak
közé. Az alpolgármester elmondta:
az ÉVE még a választási programjában
ígérte, hogy megreformálja
az érintett terület forgalmi
helyzetét, ezzel szemben eltelt 2
év, nem történt semmi, csak most
sikerült egy előterjesztést kidolgozni.
Ahogy fogalmazott, az ÉVE
felébredt Csipkerózsika-álmából,
s most 20 millió forintot akar
elkölteni olyan tanulmányokra,
amelyek valószínűleg semmilyen
eredményt nem hoznak majd.
A kellően éles reflektálás sem
maradt el. – Bocsásson meg Bizzer
képviselő úr, volt már orvosnál?
– tette fel a kérdést Fodor
Csaba. Arra kérte Bizzer Andrást,
számolja ki, az elmúlt két évben
hány hónapot töltött el a polgármester
egyeduralkodásban. Ha
ezt megteszi, rájön, miért csak
most történt meg az előterjesztés,
ami szerinte nem tartalmaz
20 millió forintot. A pénzösszegről
csak akkor kell dönteni, amikor
a tervezetek beérkeznek a
közgyűléshez. Gábris Jácint is
reagált. Kérte a fideszes képviselőket,
ne akarjanak ebből politikai
ügyet csinálni, hiszen az ÉVE
soraiban is több olyan képviselő
ül, aki évek óta harcol a közlekedés
megreformálásáért. Balogh
László is ezt szorgalmazta, de
kérte, a másik oldal is tegyen így.
Ezen pontnál teljes mellszélességgel
az országos politika felé
fordultak a felek. Szabó Szilárd
többször is kifejtette, hogy több
közlekedési fejlesztést is a
Fidesz-kormánynak köszönhet
Nagykanizsa. Károlyi Attila szerint
ezen a pontnál talán ököllel is
egymásnak mentek volna a felek,
ha a polgármester hagyná. Szabó
Szilárd megjegyzése kapcsán
Horváth Jácint kifejtette, ha már
gyurcsányozni akarnak a fideszes
képviselők, legalább tegyék azt
tényszerűen. Szintén előkerült az
országos politika a reklámgazdai
szerep kiválasztásánál. Fodor Csaba
emlékeztetett: ezt anno egy
Simicskához köthető cég végezte.
A „G-nap” után ő persona non
grata - nemkívánatos személy -
lett a Fidesznél, így egy másik,
NER-közeli céghez vezényelték át
ezt a feladatot. Ebből elég volt,
kanizsai cég birtokolja ezt a szerepet!
Horváth Jácint hozzátette:
saját magukat köpnék szembe, ha
ezt a munkát Mészáros Lőrinc
érdekeltségű cégnek adnák.
2019-ben a kanizsaiak választottak,
hogy elég a NER-ből. Balogh
László reflektálásban kifejtette:
ennél többet várt Horváth Jácinttól,
míg Bizzer András szerint ezen
döntéssel 23 buszmegálló felújítását
dobja ki az önkormányzat az
ablakon. Végül a Via mellett döntöttek
a képviselők.
A Hegybíró, Harmat és Kanyar
utcák burkolati javítása sem
maradt el országos politika nélkül.
Hiszen Szabó Szilárd azt kérte,
ezt a 2022-es költségvetésből
finanszírozzák, ne az 588 milliós
fejlesztési sorról. Károlyi Attila
elmondta neki legrosszabb álmában
sem szerepel, hogy az 588
millió forintot a kormány megtorpedózza.
Szerinte erre Szabó Szilárdnak
sem szabad gondolni.
Károlyi - kellő éllel - azzal zárt,
hogy bízik Cseresnyés Péter lobbierejében.
Horváth Jácint szerint
azért is felelőtlenség a következő
évi költségvetési sorra rakni,
hiszen már most tele van teherrel
s a kormány megint fenyeget,
hogy elviszi az iparűzési adó egy
részét, s az már biztos, hogy a
gépjárműadót elviszi a kormány.
Így a biztos forrás az 588 millió. A
Rádió1 kanizsai híreinek minőségénél
is előkerült a jelenlegi kormány,
illetve annak a médiára
gyakorolt hatása. Az ügynél
egyébként Schauta Marcell elismerte,
az ÉVE oldalára feltöltött,
az eredeti hírt átalakító rádiós
anyagot ő készítette. A képviselők
úgy döntöttek, hogy a polgármester
kezdeményezzen hatósági
vizsgálatot a Rádió1 nagykanizsai
híreivel kapcsolatban.
A közgyűlés után közmeghallgatással
folytatták a munkát a
képviselők.
MIKÓ-BARÁTH György
4 | KANIZSA ÚJSÁG KÖZÉLET
Fotó: Horváth Zoltán
Pont kerül-e a Kanizsa Aréna üzleti tervének
végére? Talán ez volt látatlanban az októberi
soros ülés legfontosabb kérdése. Fodor Csaba
rögtön az első felszólalásában ezt meg is válaszolta:
a napirendet levették, annak vissza kell
térnie novemberben. Az is gyorsan kiderült,
hogy az aktuálpolitikai helyzet feszültsége a
Vasemberházba is beköltözött.
„BOCSÁSSON MEG, VOLT MÁR ORVOSNÁL?”
közgyűlésről
Lapzártáig a
04-05.indd 4 2021. 10. 28. 15:17:58
Egy mécses gyújtása, egy koszorú elhelyezése is az elődök iránti tisztelet jele – a nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola azonban több éve már egy teljesítménytúrával is fejet hajt 1956 hőseinek emléke előtt. Korhű kerékpárokkal idén is útra kelt egy maroknyi csapat Nagykanizsáról a fővárosba. Vörös András ötletgazda a következőképp emlékezett a kezdetekre. - Egy idős bácsival volt szerencsém még beszélgetni gyerekkoromban, aki még a Don kanyart is megjárta. Megtudtam róla, hogy Budapestre biciklizett fel, ugyanilyen régi kerékpárral, - nekem akkor ez elképesztő nagy teljesítménynek tűnt. Igaz, ő kényszerből tette, de akkor is nagy teljesítmény volt. Később az jutott eszembe, hogy az ’56-os ünnepet nem biztos, hogy úgy tudjuk megélni, hogy a léleknek annyi muníciót ad, amennyit adhatna. Ki tudjuk-e úgy fejezni a tiszteletünket, azokért a szabadságharcosokért, forradalmárokért, akik az életüket áldozták? A Thúry Vitézlő Oskolához méltóan tettekkel emlékezünk – mondta el október 21-én reggel Vörös András, az indulás előtt. Idén összesen kilencen vágtak neki a tiszteletteljes erőpróbának Budapestre, - előtte természetesen virágokat, mécseseket helyeztek el a nagykanizsai ’56-os Emlékkertben.
A városi megemlékezés október 23-án idén a hagyományoknak megfelelően zajlott. Reggel térzene, majd a nemzet lobogójának felvonása jelezte: ünnep van a városban. Az ’56-os Emlékműnél számos szervezet helyezte el koszorúját, beszédet Cseresnyés Péter államtitkár, miniszteri biztos mondott a Medgyaszay Házban. „Egy irányba mutató, de kettős érzelmek napja ez, hiszen egyszerre gyászoljuk mártírjainkat és a szabadságharc eltiprásával, elárulásával áldozattá váló generáció veszteségét, és egyidejűleg ünnepeljük azt a ma élvezett, éltető szabadságunkat, amely az ’56-os hőstettekből sarjad ki” – fogalmazott a politikus. Majd Fekete István sorait idézve válaszolta meg azt a kérdést, hogy mi is volt 1956. - Itt nem voltak altábornagyok. Itt nem volt stratégia. Itt csak halálba menő 14-20 éves gyermekek voltak, lányok is, akik betelvén egy istentelenség szörnyű ürességével, a jelszavak csatornalevesével, a hazugság emészthetetlen maszlagával, nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet, eszméletlen céltudatossággal élni, vagy meghalni, és felborították a hegyet, és megfordították a történelmet.
A nagykanizsaiak méltóan, fáklyás felvonulással zárták az ’56-os hősök előtt tisztelgő napot.
VINCZE Adél
KÖZÉLET
2021. 10. 29. | 5
1956. október 23. Minden évben emlékezünk az akkori eseményekre. Amikor „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.” Az ország minden városában, a községekben – de világszerte is gyertyák gyúltak október 23-án, emlékezve azokra, akik több, mint fél évszázada ki mertek állni azok elé, akik elnyomásban tartották őket.
ünnepeljükA hősök előtt fejet hajtunk, és a szabadságot
04-05.indd 5 2021. 10. 27. 16:26:26
A szakértők a szemle
során Nagykanizsa olyan
kritikus szakaszait vizsgálják
meg, ahol kisebb-nagyobb
beavatkozások szükségesek
a forgalmi rendben.
Az októberi egyeztetést
követően elsősorban
sebességkorlátozást és
megállási tilalmat vezettek
be bizonyos utcákban, de
egyéb forgalmi változtatásról
is intézkedtek.
- Egy miklósfai ingatlan
bejáratának közelében
s eb e s s é gc s ö k k e ntő
küszöb létesítéséről kellett
határoznunk, mert olyan
nagysebességű közlekedés
folyt arra, hogy az
ingatlanból való kihajtás
egyszerűen lehetetlenné
vált. Itt egy sebességkorlátozásra,
valamint egy fekvőrendőr
elhelyezésére
kerül sor november közepe,
vége felé – tájékoztatta
lapunkat Szabó István, a
Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.
A társaság 30-as sebességkorlátozásról
döntött a
Munkás utcában a Hevesi-
iskola oldalsó bejáratától
egészen a Kazanlak körútig.
A Dózsa György utca
egy szakaszán, a Petőfi
utcától a Honvéd utcáig
szintén megállapították a
30-as sebességhatár bevezetésének
szükségességét.
A Teleki utca egy
részén, a magáningatlanokból
való kihajtás biztonságáért,
megállási tilalmat
jelző táblákat tettek ki.
A Kazanlak körút 4-től
10-ig terjedő területre
eddig is tilos volt behajtani,
ezt most egy balra
kanyarodási tilalmat jelző
táblával erősítették meg.
- Még egy dolgot említenék,
ez a Kossuth téri játszótér
melletti gyöngykavicsos
terület. Ezt a kórházba
igyekvők közül most a
nyári, őszi hónapokban
egyre többen vették
igénybe parkolás céljából.
Tehát a park területére
beparkoltak kocsikkal, így
itt csőoszlopkorlátsorral
igyekszünk megakadályozni
a szabálytalan parkolást
– tette hozzá Szabó
István.
Legkésőbb november
első napjaiban minden
helyszínen megtörténik a
megfelelő táblák kihelyezése.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
városban A Via Kanizsa
Zrt. az éves
forgalomtechnikai
szemlén
a rendőrség,
valamint a
közterület-felügyelet
szakembereinek
bevonásával
több helyszín
közlekedési
változtatásáról
döntött. A
területek
többségénél
már kihelyezték
a táblákat,
így ott már
élnek az új
szabályok.
Változások a
Fotó: Novák Viktor
06-07.indd 6 2021. 10. 27. 20:27:56
2021. 10. 29. | 7
AKTUÁLIS
okmányiroda A haza bölcsemagányosan néz az
A megújult Eötvös tér szép, gondozott – ezt senki nem vitatja, mindenki láthatja – sőt, Deák Ferenc szobrának környéke is ápolt. De évek óta üres az a márvány emelvényből kiálló kampó, amelyre az emlékezés koszorúit kellene helyezni. Ezt a cikket az úgynevezett véletlen indukálta – a Kanizsa Médiaház ugyanis folyamatosan végzi a régi anyagai digitalizálását. A kollégának köszönhetően előkerült a 2003. október 19-i Híradó, amikor az akkori belügyminiszter felavatta a szobrot a város prominens tagjainak részvételével.
Az akkori beszédek során elhangzott: „Deák Ferenc öröksége az igazi gazdagságunk.” Elnézve a régi felvételeket, az ember ráeszmél: sokan már nincsenek köztünk. Sok éve volt az is, hogy a szobrot felavatták. Mégsem kap egy szál virágot sem, sőt, az ifjú utókor sokszor azt sem tudja, milyen kötődése is volt Deáknak Nagykanizsához. – Ez tény és való. Én is úgy gondolom, a köztéri alkotások létrehozása egy nagyon nagy öröm, és ezek fenntartása, üzemeltetése bizony később a feledés homályába merül. A közterületen felállított szobroknak jogi környezete van, és bizony vannak a városban olyanok, amelyek méltatlanul kevés figyelmet kapnak. A tanulságot mi levontuk, egyeztettem is Horváth Gábor alelnökünkkel. Fel kell hívnunk a tanulóifjúság figyelmét a történelmi személyiségre, a fontosságára – mondta el Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.
A beszélgetésbe bekapcsolódott Lengyák István, a Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke is. Mint azt már elöljáróban elmondta: nem csupán Deák Ferenc szobra magányos – számos olyan köztéri alkotás van a városban, amely egy szál virágot sem kap, egy évfordulón sem. – Nagykanizsán szerencsére mindig voltak olyan kiváló emberek, akik szentül hittek Hevesi Sándornak abban a mondásában, hogy „Aki nem ismeri a múltat, az nem értheti a jelent, következésképpen nem tudhatja a jövőt, nem is sejtheti.” Ilyen emberek voltak például Lovrencsics Lajos, a Városvédő Egyesület egykori elnöke. De ugyanilyen ember volt a nemrég posztumusz város díszpolgára címmel kitüntetett Tarnóczky Attila. Az ő jóvoltukból Nagykanizsán nagyon sok olyan emléktábla van a falakon, nagyon sok köztéri alkotás van, amire évente egyszer oda kéne figyelni – hangsúlyozta Lengyák István.
Az országban több példa is van arra, hogyan oldják meg, hogyan karolják fel a civil szervezetek a szobrok, köztéri alkotások, emléktáblák sorsát. Elindult egy örökbefogadási mozgalom is az országban. Talán ide, Nagykanizsára is elér … VINCZE Adél
2003 októberében avatták fel az akkori Eötvös tér legújabb ékességét, Deák Ferenc mell-
szobrát. Abban az évben a politikus, bölcs hazafi születésének 200. évfordulója
tiszteletére nem csak városunkban, országszerte is több programot szerveztek.
Sok éve már csak a lehulló falevelek
simogatják az egykor ragyogó szobrot.
felé
06-07.indd 7 2021. 10. 27. 16:45:38
A korábbi évekhez hasonlóan idén is változások lépnek életbe a kanizsai köztemetőknél. Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója elmondta: pénteken 9 órától november 2. 9 óráig a MAORT lakótelep utcáiban egyirányú forgalmi rendet vezetünk be. A megnövekvő temetőlátogatói forgalom miatt a Tripammer utcai temető főbejárat melletti szakasza is egyirányú lesz péntektől hétfő 22 óráig. A temetők nyitvatartása is változik, október 29-től reggel 6 órától helyezhetik el az emlékezés virágait hétvégén este 8 óráig, az ünnepnapokon pedig 22 óráig a Kanizsa környéki temetőkben.
A kanizsai Vásárcsarnokban lévő árusok is felkészültek erre az időszakra. Varga Dönízék például az előző év tapasztalata miatt időtálló alapanyagokból készítették a koszorúkat. - A tartós, selyemvirágot tartalmazó kosarakat keresik főként. Igazi, élő virágot inkább csak a temetésekre szoktak vinni, vagy pedig a vázába – mondta lapunknak a termelő. A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága még mindig a krizantém. Legyen szó kisvirágúról, vagy nagyvirágúról, vágottról vagy cserepesről, bőven akad választék. Vadász Zsolt őstermelőtől megtudtuk: bár az időjárás nem kedvezett a növénynek, van elegendő virág, mellyel kiszolgálják az érdeklődőket. Zsoltnál főként a krémszínű labdakrizantémot keresik, de még nagy sláger a fehér színű is, melyből többnyire csokorba visznek a vevők.
A megnövekedett forgalom miatt a temetők környékén a rendőrség emberei is jelen lesznek. Megerősített szolgálatot látnak el a polgárőrökkel, de a lakosságot is körültekintésre intik. - Csak feltétlenül szükséges esetben vigyünk magunkkal készpénzt, és az ékszerekből is csak amennyit fontosnak tartunk. Ha gépjárművel parkolunk, mindig azokat a parkolóhelyeket részesítsük előnyben, amely jól megvilágított, nagyobb tömeg által látogatott. A gépjármű utasterében sohase hagyjunk értéket. Ha az otthonainkat hos�szabb időre üresen hagyjuk, akkor bízzunk meg valakit, aki néha ránéz. A közösségi oldalakon se tegyünk ki azonos idejű megosztásokat a távollétünkről – adta tanácsul Tóth László, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője.
A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kiemelte, ilyenkor megnő a tűzesetek száma, aminek nagy része emberi gondatlanság miatt történik. Elegendő néhány apróságra odafigyelni – így a száraz falevelek és az elszáradt virágok eltakarítására, a gyertyák és mécsesek gondos elhelyezésére - hogy ne okozzunk tüzet, figyelmeztet a szóvivő.
Az emlékezés zavartalan, lélekmelengető átéléséért mindemellett ajánlatos egymásra is odafigyelni.
KÁLOVICS Rebeka
8 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
Itt a mindenszentek és a halottak napja, amikor tömegek indulnak a temetőkbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikre, ismerőseikre, rokonaikra. A piacon már bő egy hete hatalmas virág és koszorú választékkal várják a vásárlókat a kereskedők. De ahhoz, hogy a megemlékezés ne csak méltó, hanem biztonságos is legyen, a katasztrófavédelem és a rendőrség is odafigyelést kér a lakosságtól.
megemlékezésBiztonságos és méltó
08-09.indd 8 2021. 10. 28. 7:57:19
A lelkünket körül övező
csendben megelevenedik a
múlt, és olyan emlékek
bukkannak fel, amit a szívünk
mélyén őrzünk. Az
emlékezés egyben a példa
felmutatása is a jövendő
nemzedéknek. Az, amit az
elődeink őriztek meg
nekünk, azt mi is tovább
tudjuk adni, azzal a hittel,
hogy majd ők is megteszik
saját gyermekeiknek, unokáiknak.
Írásunkban Rákos
Ibolya rendezvényszervezővel
a gyászról, a gyászfeldolgozásról
beszélgettünk.
- Pedagógusként, kisiskolás
gyerekekkel foglalkozva,
az élet kapuit nyitogatva,
soha nem gondoltam,
hogy egyszer az örök
tanulás végét fogom lezárni.
Rendezvényszervezőként
az élet napos oldalát
láttam, és csak nemrégiben
kezdtem polgári
búcsúztatásokkal foglalkozni,
mely úgy vélem
nekem való feladat. Nem
munka, mert ezt csak szívvel-
lélekkel, alázattal lehet
csinálni. Méltó módon,
végső búcsút venni az
elhunyttól és egyben
segítséget nyújtani a hozzátartozóknak
a gyász feldolgozásában,
ez igazi
kihívás. Miközben kint hangos
a világ, küzd mindenki
mindenkivel, egy lélek
minden percben elcsendesedik.
„Nem váratlanul hullunk
a halálba, hanem percenként
haladunk feléje s
naponta meghalunk.
Hiszen minden nap elvesz
egy részt az életből, s még
akkor is, mikor mi gyarapodunk,
az élet fogy. Egészen
tegnapig minden elmúlt
idő megsemmisült; s azt a
napot is, amelyet
most
élünk, megosztjuk
a halállal.”
(Seneca: Erkölcsi levelek,
24. levél) „Mondom
néktek, mi mindig
búcsúzunk…” – mondja a
költő, Reményik Sándor.
Búcsúzunk, gyászolunk,
sírunk, elengedünk,
továbblépünk.
- Lehet-e feldolgozni a
gyászt? Tudunk-e búcsút
venni?
- Ha közhellyel válaszolnék,
akkor azt mondom,
hogy az idő tényleg minden
sebet begyógyít egyszer.
A gyász időszaka 1
évre tehető. Vannak olyan
sebek, amelyek előbb
behegednek, vannak,
amelyek csak jóval később.
Gyászolni nem csak akkor
lehet, ha valaki eltávozik e
földi életből.
Gyászolhatjuk
elveszett javainkat,
tárgyainkat, szerelmünket.
Bagdy Emőke
szerint a nagy traumáknak
a szakaszai a következők:
1. a krízis, a megtudás sokkja,
a teljes kétségbeesés,
izoláció, gyászba borulás,
depresszió, vergődés,
mély szomorúság. „Miért
éppen én?” Ezt követi a
második: a harag, a düh, a
lázadás szakasza. Ha ebből
némiképp sikerül kibontakozni,
akkor a hajdani életértékek
leszakadnak,
elmaradnak. Ezután következik
a poszttraumás
növekedés időszaka: az
élet újra értelmet nyer, a
halálfélelem megszűnik,
új értékváltozások, életpálya,
sőt életfilozófia változások
is tapasztalhatók.
Bagdy Emőke állítja, hogy
minden poszttraumás túlélő
hisz a szellemi örökkévalóságban,
a magasabb
dimenziók létezésében. Az
ilyen ember életszerető,
már-már bölcs, aki a másikat
nagy megértéssel tudja
befogadni. A kapcsolatok
érzelmi hőfoka magasabb
lesz, sőt, a sokat szenvedett
emberek állítják,
hogy egyetlen érték van a
világban, az emberi kapcsolat.
„Elengedni valakit
nem azt jelenti, hogy megszűnik
a fájdalom. Amíg
szereted, fájni is fog a hiánya.
Ez nem baj. Sírva
búcsúzunk, s ha igazi a szeretet,
ez egy jó sírás. Elválasztva
lenni bárkitől is,
akit szeretünk; fáj. Ha már
nem fáj, akkor nem is szeretjük.
(…) Az elengedés
nem azt jelenti, hogy az
ember szíve kihűl. Nem azt
jelenti, hogy elfelejtem
örökre. Nem közönyt
jelent. Az elengedés azt
jelenti, hogy hagyom őt
szabadon repülni, szállni a
maga útján abban a biztos
reményben, hogy visszatalál
majd hozzám. De
amíg nincs itt, mindig
hiányzik. És fáj.” (Müller
Péter) A pszichológia ma
már tudja: akkor ér véget
az elengedés folyamata,
amikor az ember azt veszi
észre magán, hogy valamit
pontosan úgy csinál,
ahogy a számára fontos,
elveszített személy tette,
és ráeszmél arra, hogy egy
darabkát belőle beépített
énjébe. S hogy mire tanítanak
bennünket elveszett
szeretteink? – Elsősorban
megtanítják, hogy mi az
igazi fájdalom aztán, hogy
a legnagyobb fájdalom is
túlélhető, mi több, növekedhetünk
általa. Majd,
amikor a gyász fájdalma
csendesedik, megtanítják,
hogy nincs végtelen
elmúlás, mert itt vannak
ők velünk örökre. Itt vannak
az érintéseinkben, itt
vannak vigaszainkban, itt
vannak az ünnepeinkben,
a karácsonyfa fényeiben, a
komor téli hajnalokban, a
vidám nappalokban, a
nyári naplementékben, a
csendben.
BAKONYI Erzsébet
AKTUÁLIS 2021. 10. 29. | 9
Novemberben
halottainkra
emlékezünk.
Virágba borulnak
a sírok, mécsesek
és gyertyák
égnek a lelkekért.
A mindennapos
rohanásban
itt megáll az idő,
és azokra gondolunk,
akik az életünk
részei voltak.
Nem hal meg
az, akinek az
emléke fennmarad,
mert életünk
végéig elkísér
bennünket. Így
marad bennünk a
múlt, így visszük
tovább a jövőbe.
az emberi kapcsolat
Egyetlen érték van
a világban,
CSENDES LÉPTEK
„Csendesen lépkedem, és arra gondolok, / mily gyorsan
repülnek a színes-tavaszok, / Mily gyorsan sápad el a napsugaras
nyár, / s mily hamar elhervad a pipacsos határ. / Csendesen
lépkedem, s kicsit könnyezem. / Megsiratom mindazt,
ki már nem lehet velem. / Kinek sárgult őszi lomb már nem
hull levelet, / kinek sírján szél pergeti a homokszemeket. / Az
emlékezés közben elhalkul szavam, / s megköszönöm Istennek
mindazt, amim van. / Mert oly sokan elmentek kiknek
többé már / nem virul ez életben pipacsos határ…”
(KUN MAGDA)
08-09.indd 9 2021. 10. 28. 12:49:17
Nem kijelöltként, hanem fejvadász alkalmassági versenyben megküzdve a jelöltségért. Vélhetően ennek folyományaként jutott listás képviselői helyhez a települési önkormányzatok választásakor. - A társadalmilag megbolydult 1990-es évek elején közéleti szerepvállalásomat munkahelyem privatizációja, illetve az ahhoz kapcsolt elbocsátások indukálták. Nem tartottam elfogadhatónak, hogy egyetlen fillér juttatás nélkül váltak meg évtizedet is ledolgozott munkatársainktól. Ilyetén kiszolgáltatottság, védtelenség többünket is ingerelt, ezért alakítottunk érdekeink képviseletére – a könnyen lehetséges retorziókkal is számolva, Nagykanizsán az elsők egyikeként – független, önálló jogi személyiségű szakszervezetet – emlékezett vissza Béres Márton. A városban működő új érdekképviseletek együttműködésének összefogására, társadalmi kapcsolatainak építésére létrehoztuk a Független Szakszervezetek Regionális Irodáját, majd a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Dél-Zalai Szövetségét. Az említettek vezetését társadalmi megbízásban, díjazás nélkül láttam el. Nem volt sétagalopp! Erőpróba volt ez a javából! Szigorúan önfenntartó módon talpon maradni, növekedni, szolgáltatni hol a munkaadók, hol régies kövületek ellenállásával megküzdeni…
S folyamatosan tanulni önképzéssel, szervezett formában. Volt lehetőségem nemzetközi kitekintésre is itthon az ILO, Washingtonban pedig a AFL-CIO segítségével. 1993-ban a Liga Szakszervezetek küldöttgyűlése alelnökké választott. Ebben a feladatkörben konföderációs szinten részese voltam a társadalombiztosítási önkormányzatok választásának, ill. a Szakszervezeti Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezet működtetésének.
Az 1994-ben megalakult közgyűlésben az Ügyrendi, továbbá a Szociális és Egészségügyi Bizottságban dolgoztam, egyben tagja voltam a Kórház Felügyelő Bizottságnak. Mindez elég jelentős időigényű munka volt, nem pusztán az irathalmazok átrágása, de a többszintű egyeztetések miatt is.
Az elveket illetően az SZDSZ programját, mint víziót nem kellett feladni. Kész mintákról, központi direktívákról azonban szó sem volt.
Akkortájt még – rezonálva az átmenetre –, nem volt egyértelmű, hogy ki az ügyek ura: a testületnek van hivatala, avagy a hivatalnak testülete? S a frakciók léte is csak ebben a ciklusban lett a működés legális része. Lassan alakult ki a többség nyilvánvaló felelősségének és számon kérhetőségének vázlata. Vitatott volt például, hogy meddig tart a képviselő autonómiája, avagy például a polgármester a felettese-e? A törvényi szabályozás ugyan adott volt, de a helyi erőviszonyok szabta gyakorlat alakította a kereteket. Nem egyszer sajátos külsőségekkel, de bárki számára elérhető nyilvánossággal. Alultervezett volt az egy alpolgármesteres, kistelepülési berendezkedés, amit a viták és döntéshozatalok során a mentalitás is tükrözött. Olykor nehéz volt szabadulni a közgyűlési fárasztó csörték hangulatától a csatazaj után. A bizottsági munka során nem hatott a szereplési elvárás, így ott lényegre törőbben lehetett vitázni és döntésre jutni. S a bizottsági döntéseket rendre kedvezőbben akceptálta a közgyűlés is.
Elgondolkodtató azonban, hogy miként kerültek ki a közgyűlés kontrollja alól generális ügyek. Feldolgozandó esettanulmánynak, részleteiben is tökéletes korrajznak tartom a Vásárcsarnok létesülését, pontosabban annak mikéntjét, de azt is, hogy következmények nélkül zárulhatott úgy, ahogy. Transzparencia, beszámoltatás nélkül, gyanítható politikai károkozással.
Irodalom, jegyzetek és segédletek nélkül is büszke vagyok ugyanakkor arra, hogy nagy kihatású pozitív döntések részese is lehettem, itt kiemelten említve a felsőoktatás helybe telepítését, az egészségügy átalakításának lépéseit.
Kerestem a munkakapcsolatot képviselőtársaimmal, több indítványomhoz kaptam tőlük támogató társulást. Nagyrabecsüléssel kell említenem a Hivatal szakmai szervezeteinek, egy-egy szakreferensének meggyőző teljesítményét és az intézményvezetők konstruktív nyitottságát.
Tallózva a már évtizedes emlékek között, néhány az önként vállalt feladatokból: Indítvány foglalkoztatási referens alkalmazására, a pályázati források bevonására, (két nekifutással elfogadtatva). A külkapcsolatok éves szabályrendszerét pályázati platformra helyező helyi rendelettervezet benyújtása és elfogadása, (képviselői indítványra elsőként elfogadtatott). A kisebbségi önkormányzat intézményesülésének elősegítése, indítvány a szociális foglalkoztató közhasznú gazdasági társasággá alakítására (kb. 10 év múltán megvalósult). Összeférhetetlenségi kérdések tematizálása, napirenden tartása (visszavont mutatvány).
A képviselői munka életem egyik érdekes epizódszelete volt, megannyi tanulságával is szembesültem. A ciklus végére munkahelyem felszámolása miatt pályakorrekcióra kényszerültem, személyes erőforrásaim elapadása kizárta a további közéleti szerepvállalást.
A mai politikával jegyzett formában nincs kapcsolatom – emelte ki az egykori városatya. Világképem azonban mit sem változott. Nem szeretem a hazug rendszereket, nem pártolom a túlzó hatalmakat, a végleteket és a felelőtlen félelemkeltést. Tudom, hogy mi a különbség a konzultáció és a szavazás között. A politikai kommunikáció közönségessége, elfajzása gyakran ledöbbent.
Támogatom, hogy a hajdan volt egykori riválisok, a régi és új demokraták alkotó összefogással a hideg polgárháborút eredménnyel vívják meg és újraélesszék a tartalmilag megcsonkított önkormányzati érát.
És nagyon figyelek a fiatalokra. Az ingát csak ők tudják visszalendíteni…
BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Béres Márton 1994 és 98 között volt önkormányzati képviselő. Az 1994. évi ország�gyűlési választásokon a Szabaddemokraták Szövetségének programját felvállalva párton kívüliként vett részt.
Magyarországon 30. rész30 éves az önkormányzatiság
Forrás: egykor.hu
TÁMOGATOM, HOGY ÚJRAÉLESSZÉK
A TARTALMILAG
MEGCSONKÍTOTT
ÖNKORMÁNYZATI ÉRÁT
10-11.indd 10 2021. 10. 28. 12:51:08
HIRDETÉS 2021. 10. 29. | 11
HSMK
November 4. (csütörtök) 14 óra
„A VERSSÉ VARÁZSOLT IDŐ” -
Géczi Richárd Gordon és Gerencsér
Rózsa versesköteteinek bemutatója
Közreműködnek a Napraforgó Szenior
Örömklub tagjai. A részvétel INGYENES!
November 5. (péntek) 17.30 óra
HEALING VOICE – GYÓGYÍTÓ HANG
Németh Krisztina előadása
Információ és helyfoglalás:
06-30/582-1797 A részvétel INGYENES!
November 7. (vasárnap) 8-13 óráig
ORSZÁGOS ÉREMGYŰJTŐ
TALÁLKOZÓ
Érem- és bélyegbörze, ingyenes
árbecslés és szaktanácsadás
9 óra Bankjegyek az oroszországi polgárháború
idejéből (1917-22) - kiállítás
November 8. (hétfő) 17 óra
EL CAMINÓ (SZENT JAKAB ÚT)
ZARÁNDOKLAT - vetített képes úti
élménybeszámoló
Előadó: Szabó Gabriella
A részvétel INGYENES!
November 10. (szerda) 14 óra
MINDENNAPOK NYUGATAFRIKÁBAN
– úti élménybeszámoló
Előadó: Musits Róbert,
az Imro Alapítvány elnöke
A Belváros Nyugdíjas Klub
rendezvénye! A részvétel INGYENES!
November 11. (csütörtök) 17 óra
TRIANONRÓL 100 ÉV MÚLTÁN
Horváth Tamás nyugalmazott
gimnáziumi tanár – előadással
egybekötött – könyvbemutatója
Házigazda:
Horváth Gábor középiskolai tanár
A Nagykanizsai Városvédő Egyesület és
a Kanizsai Kulturális Központ közös
rendezvénye
A részvétel INGYENES!
MEDGYASZAY HÁZ
November 5. (péntek)
JAZZ Kanizsa
18 óra URBÁN ORSI GROUP
19.30 óra EKTAR INSTRUMENTAL
QUINTET
21 óra MASH TRIÓ (AT/HU)
Jegyárak: elővételben 3 000 Ft
Helyszínen: 3 500 Ft
November 10. (szerda) 17 óra
A MI PROFESSZORASSZONYUNK…
Könyvbemutató
Dr. Ádám Veronikával, városunk díszpolgárával
Balogh László polgármester és
Lehota M. János esztéta beszélget életről,
hivatásról és a legújabb regényéről.
A belépés ingyenes!
November 13. (szombat) 17 óra
a Nefelejcs Bábszínház bemutatja:
Marék Veronika – Erdélyi Erika
Kippkopp és Tipptopp című
bábelőadását
Jegyár: 1500 Ft
MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HÁZ
November 6., 13., 20., 27. (szombaton)
9 órától
Aprók Tánca
November 6., 13., 20., 27. (szombat)
10 óra
Angol társalgási klub
A belépés díjtalan!
PROGRAMAJÁNLÓ
kiadó
22-44 nm-es
igény szerint bővíthető
emeleti üzletek a
Vásárcsarnokban
Az üzletek megtekinthetők előre
egyeztetett időpontban.
Keressen minket a +36 30 799 4989-es
számon!
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is csatlakozott
a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat
2022. évi fordulójához.
A pályázati kiírás és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének
a Bursa Hungarica Felsőoktatási szociális ösztöndíj elbírálásának rendjéről
szóló szabályzata értelmében két típusú ösztöndíjra nyújthatnak
be pályázatot a hátrányos szociális helyzetű fiatalok:
Az „A” típusú ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat
területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási
hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben
(felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali
munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben,
mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben,
osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben
folytatják tanulmányaikat.
A „B” típusú ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat
területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok
jelentkezhetnek, akik a 2021/2022. tanévben utolsó éves, érettségi
előtt álló középiskolások vagy felsőfokú végzettséggel nem rendelkező,
felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek;
és a 2022/2023. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében
teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget
eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási
szakképzésben kívánnak részt venni.
A pályázat beadásához a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési
és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói
regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/
eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően
lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt
követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes
büntetőjogi felelősséget vállalva.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes
települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a
pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri
Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. – Humánigazgatási csoport
alagsori ügyfélfogadó: H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel
együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában
formai hibásnak minősül. A pályázatok benyújtására 2021. október 5.
és 2021. november 5. között van lehetőség. A pályázatok elbírálásának
határideje: 2021. december 6. További információ: 20/849-2442
A teljes pályázati kiírás a
www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
Felhívás Bursa Hungarica
ösztöndíj pályázatra
10-11.indd 11 2021. 10. 27. 9:33:52
A Győrben megrendezett 24.
Országos Baba és Mackókészítési
Versenyen az egyesület által kidolgozott
szabályrendszer alapján
Aranykoszorús Mester címet adományozott
a Magyar Bababarátok
Egyesülete Bogárné Kovács Magdolna
részére.
- Mindig babás voltam, kiskoromban
is kedvenceim voltak, már apró
gyermekként figyelemmel kísérhettem,
ahogy a szövetkezetben
dolgozó anyukám kezei közül kikerültek
a szebbnél-szebb babák. Tőle
kaptam az első nagy méretű rongybabámat
– vallja magáról a nyugdíjas
éveiben járó Magdi, akinek már
8. osztályos korában olyannyira
megmutatkozott a kézügyessége,
hogy egy szombathelyi nyaralás
alkalmával megkapta az első megrendelését.
Egy kislány arra kérte,
hogy őneki is varrjon babaruhát. -
Gyermekkorom óta vonzódom a
babákhoz, úgy érzem, talán nőianyai
mivoltomból adódóan is ösztönös
érzékem van a babás játékokhoz,
és mindahhoz, ami körülveszi
őket – folytatja a történetét az
Aranykoszorús Mester. Óvónő a
szakmám, ebből adódóan testhezálló
volt számomra a babázás. Igaz,
egy időre el kellett hagynom, mert
állandóan megbetegedtem. Vállalkozóként
azonban nem adtam fel a
babák, a babaruhák készítését, és
elkezdtük a nagykereskedelemben
forgalmazni őket. Miután nagyon
hiányoztak a gyerekek, visszamentem
az óvodába, ahol a kolléganőim
azzal szembesítettek, hogy
most már a kislányok nem babáznak.
– Ne mondjátok ezt, válaszoltam
nekik, és rákérdeztem, hogy
egyáltalán van-e mivel játszaniuk?
Akkoriban kezdték forgalmazni a
híres németországi babákat, melyből
az óvoda is vásárolt jó néhányat.
Én is nagyon szeretem ezeket a játékokat,
ezek az igazi babák. Jó a
fogásuk, könnyű öltöztetni őket,
úgymond strapabíróak, az óvodában
is sokáig kitartottak. A lakásunkban
lévők már elmúltak 20 évesek,
igaz, nem látszik rajtuk a kor –
tette hozzá mosolyogva. Azt is
megfigyeltem, hogyan bánnak
velük a gyerekek. Örültem neki,
ahogy a kislányok és sokszor a fiúk
is öltöztették a babákat. Így gyakorlatban
is tapasztalhattam, hogy
amit csinálok az jó. Óvónőként úgy
érzékeltem, ha van egy családias
biztonságot nyújtó ingergazdag
környezet, ha van mivel, és van
kivel játszani, akkor a mai gyermekek
is ugyanúgy babáznak, mint
tették azt az ókori görög, a római,
vagy akár a XIX. századi kortársaik.
Azért, hogy legyen mivel játszani,
kezdtem el babaruhát tervezni és
gyártani. Babaruha kollekciómat
úgy alakítottam ki, hogy az évszakoknak,
napszakoknak megfelelően
lehessen öltöztetni a babákat.
Található közöttük télikabát, anorák,
nyári ruha, szabadidő ruha, két-
12 | KANIZSA ÚJSÁG
KEDVES OLVASÓNK! Ha úgy
gondolja, hogy ismerősei
között van olyan, akiről szívesen
olvasna ezen sorozat keretében,
akkor jelezze felénk a
kapcsolat@kanizsamediahaz.hu
e-mail címen.
ÉRDEKES EMBEREK,
ÉRDEKES TÖRTÉNETEK 15.
elfoglaltságom
ÉRDEKES
Varró Viola,
Rolleros Ádi és a
többiek…
A játékbabák öltöztetése
a legkedvesebb
12-13.indd 12 2021. 10. 28. 14:32:23
részes ruha, napozó, bugyi, trikó, pizsama, fürdőköntös, rugdalózó és body egyaránt. Később, a jelentkező igényeknek megfelelően kibővítettem a kollekciómat különböző kiegészítőkkel. Így készítettem babahordozót, hálózsákot, takarót, pólyát, előkét, cipőt, konyhai kiskötényt és fogókesztyűt.
A németországi Coburg városban rendezett babafesztiválok alkalmával kiegészítő kellékeket, rollert, babapadot is vásároltam, amibe a két unoka, Szofi és Ádám is szívesen beleüldögélt pici korában.
A forgalomban lévő babák nagyságának megfelelően ruháim háromféle – 30-40-50 centis –, méretben készülnek. Nagy figyelmet fordítok az anyagválasztásra és az eldolgozás minőségére, hiszen a puha anyag jó érzéssel tölti el a gyerekeket. Lehetőleg rugalmas anyagokat használok, mivel így kön�nyebben tudják öltöztetni a babáikat. Fontos volt az is, hogy a manuális képességeik is fejlődjenek, ezért – az életkori sajátosságokat figyelembe véve, ruháim és a kiegészítők a tépőzár mellett patenttel, gombbal és cipzárral záródnak. A gyerekek érzelmileg nagyon motiváltak, ezért közel áll hozzájuk a baba, de leginkább a csecsemő baba. Valósként élik meg a szeretetet, a törődést, próbálgatják a felnőtt szerepeket, utánozzák az anyát, az óvónénit. Színes, mozgalmas világot jelenítenek meg a babázás során a valós élet figuráival a főszerepben.
Óvónőként pontosan láttam, mit jelent mindez az óvodai gyakorlatban. A babázás során olyan pozitív készségeket, szokásokat, magatartási formákat fejleszthetünk ki, erősíthetünk meg gyermekeinkben – a fiúkban is –, amelyek egész életükben elkísérik majd őket. Az óvodában a gyerekekkel is sokat varrtam.
Ruháim anyagban, színben, fazonban az aktuális gyermekdivat irányvonalát is követik, ezáltal nagyobb sikert érek el a gyerekeknél. Figyelemmel kísérem a gyermekdivatot, és magam is kitalálok ruhafazonokat. Bár a lányom olykor megjegyzi, hogy nagylányosabbakat is varrhatnék, de én azzal hárítom el a kérését, hogy a gyerekek a „babásakat” szeretik.
S hogy a mai napig miért is fontos ez számomra? Kell valamivel foglalkozni az embernek, valami olyasmivel, amit szeret, mert különben ellaposodik az élete. A nyugdíjas éveimet betegséggel kezdtem, aztán megráztam magam. Nem volt könnyű felkelni, de úgy vagyok, mint egy kisóvodás, hogy ebéd után, ha szükségét érzem, lefekszem. Amikor tudok, akkor pedig dolgozok. A fizikai munkától el vagyok tiltva, de ezt ülve is el tudom végezni. A konyhában, az asztal mellett kiszabom az anyagot, a műhelyben pedig megvarrom a vállalkozásomból megmaradt gépeimmel. Az ismeretlen eredetű autoimmun betegségem miatt korlátozva vagyok a mozgásban, ezért amikor mozgásra van szükségem, sétálok az udvarban, megöntözöm a virágokat, vagy szobabiciklivel edzem magamat. Nem lehet elhagyni magunkat csak azért, mert betegek vagyunk – tanácsolja Magdi másoknak is. Három unokám van, fiamnál 4 éves az Ádám, a lányomnál 13 éves a Ferike és 6 éves Szófia Nóra. Mindegyik a mentsváram, de közöttük Szofi egy különleges érzékkel rendelkező fehérnép! – „Na, mama, gyere, fogd meg a kezemet, és táncoljunk” – mondta a minap, mint egy óvónő! Örömömre a Ferikém is ügyes néptáncos, Ádika pedig egy autótudor. Én már nem tudok táncolni, de szerencsére vannak a családban, akiknek ez még megy, és ez olyan jó érzés. Pedig valaha Papp Lacival és akkori néptáncos társaimmal együtt alapítottuk meg a Kanizsa Táncegyüttest. Ott volt szólótáncos párom a férjem Feri is.
Szofi nagyon szeret babázni – tér vissza a lányunokájára Magdi. Papírra már varrunk vele. Egy nagy lyukú tűbe vékony szalagot fűzünk, így jobban meg tudja figyelni az öltéseket. Nagyon kreatív kislány. Egymással szemben ülve vastag fonalból függöny elkötőt is sodortunk. Nóra lányom is tehetséges, sok babát készített már ő is. Az első versenyén 3. díjat ért el, de sajnos a munkája mellett nincs ideje ezzel foglalkozni. Fiam Feri autós megszállott. Háromszoros Trabantos országos rally bajnok, fia Ádám szintén odavan az autókért, és menyemmel, Tündivel – aki közlekedési mérnök – így alkotnak egy kerek családot.
Szerencsére a családom segítségére mindig számíthatok. Nóra a titkárnőm, a lábam, ő adja fel postán a csomagokat, fényképezi, és az internetre felrakja a babaruhák fotóit. Ugyanígy, számíthatok Tündi menyem, és a fiam segítségére is.
Fogyatkoznak Bogárné Kovács Magdolna bababirodalmának a lakói, lassan elosztogatja őket. Gyűjteményében megtalálhatóak a kötözött csuhé babák, textil és népviseletes babák – utóbbiak gyűjtők számára készülnek –, és az annak idején az óvodásoknak varrt öltöztethető, viseletes babák is. Ezek készítését a keszthelyi Babavarró Klubban tanulta meg, ahova több mint tíz éve jár. Szinte rehabilitációként éli meg most is az ott eltöltött órákat.
A textil baba, a Waldorf baba minden porcikája kézzel készül. A szemük, a szájuk csak jelzés szinten látható az arcukon, így lehet kislány, kisfiú vagy éppen csecsemő, és biztonságosan játszhatnak velük az igazi picibabák is. A tündérek a konyha falán lévő polcról tekintenek le ránk, míg a rollerezni induló Ádi baba a cserépkályhán várakozik.
Bár Feri, a férje – aki szintén talált magának elfoglaltságot a nyugdíjas éveire, hiszen énekel a Városi Vegyeskarban, és szobrászkodik a Kodály Zoltán Művelődési Ház fafaragó szakkörében, vagy éppen építkezik – próbálta lebeszélni a versenyzésről, idén mégis benevezett az országos babakészítő versenyre, Győrbe. Se szeri, se száma azoknak a tanfolyamoknak, rendezvényeknek, ahol tanulta, és átadta másoknak is a babakészítés és a varrás fortélyait. Ha éjszaka nem tud aludni, csak kimegy a konyhába, oszt-szoroz, és megrajzolja a szabásmintákat.
A porcelánbaba készítés még Magdika bakancslistáján szerepel, de az eltelt 24 év alatt, amióta komolyabban foglalkozik úgymond ezzel a szakmával, a kapott díjai, elismerései önmagukért beszélnek; mint többek között a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Formatervező Tanács által szervezett Gyermek-játék Országos Pályázatán a Professzionális Kategóriában elnyert dicséret.
BAKONYI Erzsébet
2021. 10. 29. | 13
ÉRDEKESA öltöztetése
12-13.indd 13 2021. 10. 28. 14:32:37
14 | KANIZSA ÚJSÁG MAGAZIN
A megmérettetés regionálisra
sikerült, hiszen nem
csupán a kanizsai kötődésű
pecások adták le nevezésüket
– a verseny híre elterjedt,
így a 13 csapat szinte
az egész Dunántúlt lefedte.
A kezdőnapon, október
20-án Szépligeti Ferenc, a
halgazdálkodó MOHOSZ
halőre, egyben a verseny
egyik szervezője csak reményét
tudta kifejezni, hogy
az ide látogatók élményekkel
telve távoznak majd. A
tóból egyébként már több
alkalommal kerültek elő
gigantikus méretű pontyok
– így ez bizakodásra is okot
adhatott. A verseny első
napján ezt erősítette meg
Paulin Zoltán is, aki a Mackó
Carp Team tagjaként vett
részt a megmérettetésen. –
Helyiek vagyunk, nagyon
sokat horgászunk a Csónakázó-
tónál. Számos szép
halat fogtam eddig itt,
bízom benne, hogy a verseny
is megmutatja, kiderül,
milyen halállomány van
a vízben – fogalmazott a
helyi csapat tagja.
A verseny pár napja alatt
az ősz megmutatta az
összes arcát: a tóparton
táborozó horgászok kaptak
napsütést, szelet, esőt és
hajnali fagyot is. A horgászkedvet
nem vette el a természet
szeszélye – a kitartó
csapatok nap mint nap
kifogták a díjnyertes pontyokat
a tóból. Ezt a megmérettetés
eredményhirdetése
alkalmából Szépligeti
Ferenc is megerősítette.
– Sok érdekes információt
szereztünk a napokban.
Egyrészt több úgymond
visszafogást láttunk, amikor
az elmúlt hetekben,
vagy hónapokban megfogott
halakat is megfogták.
Így azt látjuk, hogy ezek a
halak kiváló állapotban
vannak, látszik rajtuk a
kíméletes bánásmód, nem
sínylették meg a horgászokkal
való találkozást. Ez
nekünk nagyon jó élmény, a
horgászoknak mindenképpen
köszönettel tartozunk
ezért. De ezeken kívül találkoztunk
a versenyben úgymond
szűz halakkal, amelyekkel
a horgászok még
nem találkoztak, tehát
horog-érintetlen volt a hal,
ez is fontos információ
nekünk a tóról – mondta
Szépligeti Ferenc.
A verseny minden egyes
napjának volt „legnagyobb
hala” – amit a mérlegelés
mutatott. A kupát
végül az a csapat nyerte,
amelyik az öt nap alatt
összmennyiségben a legtöbbet
produkálta. A legnagyobb
kupát és a dobogó
legfelsőbb fokát a Boris
Carp Team nyerte, csaknem
171 kilónyi kifogott
mennyiséggel. Utánuk az
ezüstérmet a Lucky Beats
Team kapta – ők büszkélkedhetnek
az öt napos verseny
legnagyobb halával
is. A bronzérmet a Jameson
Team érdemelte ki.
Természetesen próbáltunk
faggatózni, mi a titok,
minek köszönhető az elért
eredmény… Jó horgászhoz
méltóan kivétel nélkül mindenki
azt mondta: a szerencsés
hely-sorsolás után
mindig bíznak a saját
maguk által készített csaliban
– de mindenekelőtt,
saját magukban. A többi
legyen titok…
VINCZE Adél
CSÓ-TÓ
legnagyobbak
Az úgynevezett bojlis pontyfogó
szakág jelenleg a reneszánszát éli,
egyre több horgász hódol ennek a
szenvedélynek. A kanizsai
Csónakázó-tó környékén is
megjelentek a bojlisok – felmerült az
igény: legyen verseny! Lett is.
Előkerültek a
CARP CUP
14-15.indd 14 2021. 10. 27. 20:13:36
Kati néni fogadott bennünket a
kiskanizsai Rozmaring utcában. A
kerítésen belül ezekben a napokban
nagy a sürgés-forgás, a család
is kiveszi a részét ebből a munkából,
a koszorúkötésből. – 50 éve is
van annak, hogy a mi családunk
ezzel foglalkozik. Egészen fiatalon
bele kellett szoknom, meg kellett
tanulnom. A lányomról nem is
beszélve, ő szinte az anyatejjel
szívta ezt magába! Az első években
csak a piacra vittük a koszorúkat,
aztán a ’90-es években váltottunk.
Ide érkezik a rendelés, itthon
dolgozok. Mióta megözvegyültem,
egyedül nem megy, itthon is
dolgozni, piacra járni… Az őstermelői
engedélyem megvan, itt
helyben van minden alapanyag,
ami a koszorúkötéshez
kell – mondta el Kovács
Lászlóné.
Kati néni mindent
megtanult az elődeitől,
hogyan kell a fenyővel
takarékosan bánni,
minél kevesebb dolog
kerüljön a szemétbe,
pazarlásról ugyanis szó
sem lehet! Minden
ágnak megvan a helye a koszorún,
tényleg ne lehessen kidobni semmit
csak, amit nagyon muszáj. Ezt
tanították meg a régi öregek, és
ezt a hagyományt viszi tovább a
kiskanizsai asszony is. De azt is
elárulta: a technikákat úgy kell ellesni,
mint ahogy az ipari tanulók
figyelik a mesterüket. Saját maga
több vidéken járt, és ahol új dolgokat
látott, bizony megvizsgálta
és kitanulta a fortélyokat. Ebben
segítségére van a lánya, aki Grazban
ment férjhez, és az ottani szokásokat
hazahozta, ezzel is bővült
a kínálat a kiskanizsai Rozmaring
utcában. – De sokan még a hagyományos
koszorút keresik. A
lényeg, hogy friss legyen, ne
potyogjon a tűlevél. Aztán, amit a
közepébe teszünk a mahagóni,
üde zöld legyen, ne sárgás, pirosas.
A virág pedig a krizantém.
Fehér, vagy kissé sárgás, vajszínű,
ez a mindenszenteki virág Kiskanizsán.
Ez a hagyomány még
nagyon él – mondta el Kati néni.
A jövőt illetően nem tudott nyilatkozni
a kiskanizsai asszony,
annak ellenére sem, hogy a családban
már megtanulták a mesterséget.
Át tudta adni a tudományt,
de ahogy a világ változik, a
szokások és az ízlések is változnak.
A manapság egyre elterjedtebb
márvány síremlékekre nem tesznek
olyan koszorút, ami esetleg
nyomot hagy, a virágtálakat részesítik
előnyben. Előfordulhat, hogy
ez a tudomány is pár év múlva
eltűnik az idők emlékezetében…
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 10. 29. | 15
Fotó: Bodó Ákos
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
55. RÉSZ
házilag
Novemberhez közeledve
megnő az
igény a fenyő- és
tuja gallyakra,
valamint számos
olyan kellékre, ami
a koszorúkötéshez
szükséges. Egyre
kevesebb azoknak
a száma, akik még
szüleiktől, nagyszüleiktől
tanulták
a mesterséget, és
még ma is vállalják
rokonok, barátok
számára, hogy
elkészítik a hagyományos
koszorút
mindenszentekre,
halottak napjára.
Még készül
koszorú
14-15.indd 15 2021. 10. 28. 13:07:57
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradás
2021.11.02. 14:00-17:00
Bazár-udvar (8800 Nagykanizsa
Zrínyi út 35.)
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
2021. július 1-től
Nagykanizsa Megyei
Jogú Város területén
az állategészségügyi
szolgáltatás szombaton
(pihenőnap) és
vasárnap 9-12 óráig,
illetve 16-18 óráig;
ünnepnapokon,
munkaszüneti
napokon a
hétvégéhez
hasonlóan,
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 39
Ny.sz.: E-000883/2014
Kedvezményes* személygépkocsi vezetői
KRESZ tanfolyamunkra jelentkezés
November 10. SZERDA 16.00 ÓRA
Ha nincs ideje bejárni tanfolyamra e-learning is
elvégezheti a KRESZ-t otthoni tanulással!
Folyamatos jelentkezéseket fogadunk e-learning képzésre
„C” – tehergépkocsi, „B+E” „C+E” nehéz pótkocsi
,D” -autóbusz-vezető kategóriákra
RÉSZLETFIZETÉSI KEDVEZMÉNY!
*Részletekről érdeklődjön irodánkban-telefonszám
06-30-491-7051
31 éve képezzük a vezetőket!
Stat.2021 3. né. VSM: „B” E:78,13 % F: 50,56% - „C”
E: 74.73 % F:91,3% -- ÁKO: «B» Gy: 163,88%, „C” Gy:
100,49% KK- B: 237.000.Ft/fő- C: 211.000.-Ft/fő/
e-mail: kb.gumiszerviz@gmail.com
TÉLI GUMIABRONCS
AKCIÓ!
Képzés. nyilv. szám: E-001435/2016/A011
Jelentkezési határidő: 2021. december 15.
Balogh László
POLGÁRMESTER
FOGADÓNAPOT
TART
2021. november
3-án (szerda) 8
órától 11 óráig
a Polgármesteri
Hivatal I. emeleti
tárgyalójában.
16-17.indd 16 2021. 10. 28. 9:44:11
2021. 10. 29. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: Ha a szélkakas beszélni tudna, azt mondaná, hogy ő irányítja a szelet.
16-17.indd 17 2021. 10. 27. 10:06:26
18 | KANIZSA ÚJSÁG
KAMARA
KKV kapacitás-
bővítő támogatás /GINOP-5.3.17-21/
A Magyar Államkincstár mikro-, kis- és középvállalkozások számára kíván, vissza nem térítendő támogatást nyújtani a munkavállalói létszám növelése érdekében, a kapacitásbővítés költségeinek támogatásával. A támogatás minimum 3 fő, maximum 25 fő foglalkoztatásához igényelhető. Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke új munkavállalónként összesen legfeljebb 4.000.000 Ft. Támogatható a munkavállaló bérköltsége legfeljebb 8 hónapig (legfeljebb bruttó 309.000 Ft/fő/hó és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó), valamint a bérköltség 30% vagy 35% vagy 40%-át kitevő átalány, amely egyszerűsített költségelszámolás keretében eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére és kötelező tájékoztatásra és nyilvánosságra használható fel. A támogatás keretében alkalmazott munkavállalók tekintetében 16 hónapos (legfeljebb 8 hónap támogatás + legfeljebb 8 hónap nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség) határozott idejű, vagy határozatlan időre szóló munkaszerződés megkötése kötelező. A részletes felhívás a Magyar Államkincstár honlapján olvasható: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/kkv-kapacitasbovito-tamogatas
Rendelet módosítás egyes ipari és kereskedelmi tevékenységekhez szükséges képesítésekről
A Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet.
A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró rendelet annyiban módosult, hogy „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység végzéséhez nem szükséges mindenkinek szakképesítés. A nem önálló tevékenység végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.
A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás.
Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelet hatálybalépésével kerültek szabályozásra a módosító rendelet értelmében 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük.
Az MKIK GVI 2021. októberi online
konjunktúra felvétele
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.
A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.
Kérjük, hogy szakítson időt a kérdőív kitöltésére, mely körülbelül 12-15 percet vesz igénybe. A kérdőív a következő két címen érhető el.
http://gvi.hu/k/konjunktura
https://kutatas.gvi.hu/index.php/169379
A kitöltött kérdőíveket 2021. október 31-ig várjuk!
Mesterképzés
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében autószerelő és karosszérialakatos mestervizsgára felkészítő tanfolyam indult 2021. augusztus hónapban. A képzések, melyen 7-7 szakember vesz részt várhatóan 2021. november elején mestervizsgával fejeződnek be. A mesterképzés célja, hogy a mester képesítést szerzett szakemberek, a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb szakmai színvonalon, pedagógiailag is tudatosan foglalkozhassanak. Feladata, hogy a jelöltet a cím viselésével együtt járó szakmai követelményekre felkészítse, a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges alapvető pénzügyi - gazdasági információkkal, és pedagógiai ismeretekkel felvértezze.
Felhívás!
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget biztosít Nagykanizsa és térsége vállalkozói számára egy évre (365 nap) térítésmentesen vállalkozói honlap létrehozására.
A honlap készítése díjmentes, azaz nem terheli a domain regisztráció és a tárhely fenntartási költség sem (pl: www.vallalkozasnev.hu). Az egy éves díjmentes fenntartás után a vállalkozás dönthet, hogy fenntartja-e a honlapot a szolgáltatóval leszerződve, vagy megszünteti azt.
A honlapról pár szóban: A vállalkozás azonnal megjelenik a világhálón egy modern, szabadon szerkeszthető felületen, nem csak egy névjegykártya honlap formában, hanem valós, kommunikációs és üzleti célokat kiszolgáló, online kommunikációs platformon. A vállalkozás a honlap tartalmát bármikor önállóan tudja frissíteni, több kommunikációs csatorna áll rendelkezésre a vevőkkel, ügyfelekkel (hírlevél, közösségi média integráció) való kapcsolat tartásra.
A fenntartási időszakban nincs rejtett költség, fenntartási díj, a honlap használata 365 napig díjmentes. A honlap szerkesztése, feltöltése egyszerű, nem igényel szakirányú ismereteket (IKT tanácsadó munkatársunk segít a honlap elkészítésében, adatok feltöltésében, betanításban).
Amennyiben élni szeretne a vállalkozása ezen ingyenes lehetőséggel, kérem, keresse Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó munkatársunkat a 30/33 55 949-es telefonszámon, vagy a szecsenyi.szabolcs.balazs@ginop-mkik.hu e-mail címen.
Legyen a partnerünk, jelenjen meg saját honlappal, díjmentesen a világhálón!
SZAKKÉPZÉSI HÍREK:
Az Országgyűlés elfogadta a szakképzést érintő jogszabály módosításokat. Ezek a Magyar Közlöny 119. és 123. számában olvasható változások több ütemben (2021. július 1., 2021. szeptember 1., 2022. július 1.) léptek életbe.
Néhány fontosabb - duális képzőhelyeket érintő - módosítás:
Évente egyszer lehetőség nyílik rövidebb egybefüggő időre is (4-12 hét) szakképzési munkaszerződést kötni.
Más munkáltató munkavállalójával kötött szakképzési munkaszerződéssel kapcsolatos változás többek között, hogy nem alkalmazható rájuk a 2021. LXXX. törvény (továbbiakban Szkt.) 77. § (2) bekezdése, ami az iskolai szünetek ideje alatt szervezhető szakirányú oktatásra vonatkozik.
Továbbá időarányosan kell alkalmazni esetükben az Szkt. 84. § (4) bekezdését (szabadságot érinti). Valamint a juttatások mértékére
Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara
8800 Nagykanizsa, Ady u. 1.
Telefon: 93/516-670, 93/516-671
Mobil: 0630/754-3616
E-mail: nakkik@nakkik.hu,
Honlap: www.nakkik.hu
18-19.indd 18 2021. 10. 27. 9:49:12
2021. 10. 29. | 19
KAMARA
vonatkozó előírásokat a bruttó kötelezettség csökkentésére előírt százalékos mértékkel arányban kell alkalmazni (Szkr. 253 § (4) bekezdés). Ez a módosítás 2021. szeptember 1-jén lépett hatályba.
Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke is változik ebben az esetben, ugyanis az arányosított önköltség 50%-val csökkenthető a bruttó kötelezettség. Ez utóbbi módosítás a 2021. július 1-t követően megkötött szakképzési munkaszerződéseket érinti.
A „20%-os sikerdíj”-ra abban az esetben is jogosulttá válik a cég, ha a tanuló a tanulmányait nem nála fejezte be, de legalább 6 hónapig volt hatályos szakképzési munkaszerződése a sikeres vizsgát tett diákkal.
További információért keresse bizalommal a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara duális képzési tanácsadóit az alábbi elérhetőségek egyikén:
tel.: 93/516-670,
e-mail: szakkepzes@nakkik.hu
Őszi pályaorientáció
Az őszi időszak a pályaválasztási programok tekintetében nagyon fontos. Elsősorban a 8. osztályos diákok minél alaposabb tájékoztatását tartjuk fontosnak, hiszen továbbtanulásukról kell dönteni. Erre az osztályfőnöki órák látogatása ad lehetőséget. Mivel a pályaválasztás előtt álló gyerekek szüleikkel egy közös döntést hoznak, így a szülői értekezleteken nyílik lehetőség arra, hogy minél több információhoz juttassuk a szülőket.
Tanácsadóink az elmúlt időszakban a Miklósfai Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóinak és a Nagyrécsei Általános Iskola 8. osztályosainak tartottak osztályfőnöki órákat. Az órákon önismerettel, szakmaismerettel, iskola típusokkal foglalkoztak, majd feladatok segítségével mélyítették el az átadott ismereteket. Kollégáink tájékoztatták a diákokat arról, hogy milyen lehetőségei vannak a megmérettetésben azoknak, aki a szakmatanulás mellet döntenek.
Több intézmény részéről érkezett megkeresés üzemlátogatásokkal kapcsolatban, melyeket a tanulók érdeklődését figyelembe véve szerveztünk meg. Október közepén a nagyrécsei és a gelsei pályaválasztás előtt álló diákok faipari, vendéglátó ipari és műszaki szakmákkal ismerkedhettek meg. A gyerekek a következő üzemekbe látogattak el: FA-FERI Kft., HEAT energy Kft., Heni Cuki Cukrászüzem, Hotel König, Kanizsa Trend Kft., és a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium tanműhelye. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok a gyakorlatban is lássák az általuk elképzelt szakmát, szakmákat és betekintést kapjanak a munkakörülményekről.
Kamaránk pályaorientációs tanácsadói az iskolák pályaorientációs napjának lebonyolításában is segítséget nyújtanak. Október 22-én tanácsadóink a Gelsei Weöres Sándor Általános Iskola pályaorientációs napján az 5-6. osztálynak szerveztek interaktív foglalkozást, melyen játékos formában ismerkedtek a gyerekek a szakmákkal. Az elkövetkezendő időszakra is több nagykanizsai és Nagykanizsa környéki iskola kérte segítségünket a pályaorientációs napjuk lebonyolításában.
A támogatást az NFA KA terhére az Innovációs és Technológiai Miniszter biztosítja az NFA-KA-ITM-9/2020/TK/13 számú támogatási szerződés alapján.
18-19.indd 19 2021. 10. 28. 12:44:59
A szepetneki Szent
Őrzőangyalok templom
történetéről Sóstainé
Márfi Ibolya nyugdíjas
ÁMK -és iskolaigazgató,
a szepetneki
Helyi
Értéktár Bizottság
tagja osztotta
meg gondolatait.
- Korábbi plébánosunk
halála után nagy volt
a várakozás, aztán Heiter
Róbert Gottfried plébános
úr megérkezett Szepetnekre.
A római katolikus
közösség azóta – a lelki
vezető hihetetlenül lelkes,
lendületes és odaadó
munkájának köszönhetően
– megújult, igényes és
vonzó közösségi élettel és
programokkal gazdagodott.
Gottfried atya az iratanyagok
átnézését is
lehetővé tette számunkra
– jegyezte meg Ibolya, a
település nevezetességeinek
lelkes kutatója.
A Templom-dombon
áll Szepetnek
legrégebbi
épülete, a
Szent Őrzőangyalok
Római
Katolikus Templom.
Helyi Érték, a
Szepetnek Községi Önkormányzat
Települési Értéktár
Bizottsága döntése
alapján nemzeti értékeink
egyike. Szepetnek történetének
egyik szimbóluma.
Szent István korától jelentős
a plébániája, 1184-ből
való az első írásos említése.
A középkorban virágzó
mezőváros egyházi tizedbeszedő-
hely, esperességi
kerület volt, 1550-ben 27
templom tartozott hozzá.
1554-ből való az egyházlátogatási
jegyzőkönyv fontos
adata, mely szerint a
plébános tanítót tartott. A
törökök támadásai a falut
többször elérték, 1578-ban
a templomot is elpusztították.
A falu az évszázad alatt
elnéptelenedett. Kanizsa
török alóli felszabadulása,
1690 után kezdődött újra a
település benépesítése. A
római katolikus egyházi
újjászervezést sürgették a
zágrábi egyházmegyei feljegyzések
szerint. A lakosság
növekedése, a stabilitás
mellett a térségre való
befolyás növelése is szempont
volt. Azt is megemlítik,
hogy például az eszteregnyei
lutheránosok
áttérhetnek, ezért fontos
Szepetnek.
A plébánia újjáalapítása
1710-ben történt a török
idők után. Az elemi iskolai
oktatás megszervezése
megtörtént, 1711-től folyamatos
az iskolai oktatás. A
római katolikus hitélethez,
a szertartások és ünnepek
megtartásához Szepetnek
volt a központ, ide jártak a
szomszéd puszták, falvak,
Mikefa, Paraháza, Rigyác,
Petri, Vente, Eszteregnye,
Sormás, Fityeház, az 1740-
es évektől a főleg szepetnekiekkel
benépesített
Bajcsa lakói. A három
évszázad örökét őrzi a
„mise-út”. Gyakran a kiskanizsaiak
is ide jártak templomba,
körmenetre,
búcsúba.
1720-ban őrző-védő szerepet
is betöltő kőtorony és
faépület állt még itt. Feltehetően
a ma, az északi
oldalon látható rész ennek
a réginek a további kiépítése.
Ó, ha folytatódnának a
feltárások! – vetette közbe
Ibolya. – 1988-ban dr.
Horváth László
régész a terepbejárása
során itt Árpád-kori
templom és késő
középkori felszíni
településnyomokat
talált. Vajon a korai kereszténység
itteni jelenlétének
tárgyi maradványaira is
rálelhetnénk? Hiszen a
Szent Vid földrajzi nevet
még 1880-ban is lejegyezték,
s a salzburgi érsekséghez
való tartozás nem csak
egy térképi jelzés.
A templom építésének
ideje 1752-re tehető. A
barokk stílus és alkotásai
megmaradtak a templomban.
Ezek az 1760 és 1777
közötti időszakból származnak,
s ekkor már valóban
a Batthyány család
támogatásával épültek-
szépültek tovább; fából
faragott szószék, szobrok,
oltárkép és a Batthyány
család címere. Az épület az
1980-as évektől ismét
folyamatosan bővült, változott
az új kihívásoknak
megfelelően.
A templom kertjének
vannak még helyi értéket
képviselő alkotásai.
Az 1851-ben készült kőfeszület
Szűz Máriával s a
kronosztikonnal, nagyon
értékes, felújítása néhány
hete történt meg a helyi
Horvát Nemzetiségi
Önkormányzat pályázaton
elnyert támogatásával.
Szent István szobrát 1938-
ban a római katolikus
Kenyeres Béla tanító által
vezetett iskolai színjátszó
csoport szereplésének és
gyűjtésének köszönhetően
állították fel, alkotója
Gruber Leó.
Most a harangok felújítására,
közösségi helyiség
kialakítására indult kezdeményezés,
szervezés Gottfried
atya összefogásával.
Neki köszönhetően az
utóbbi évben már nem
csak az épület megtekintése,
hanem a római katolikus
misék, zenei és közösségi
programok miatt is érdemes
Szepetnekre jönni.
Az elmondottakat egy
nagyon fontos dologgal
még kiegészítette Sóstainé
Márfi Ibolya: 1757-ben a
Batthyányiak németajkú és
evangélikus vallásúakat
telepítettek át Németújvárról
és környékének falvaiból
Szepetnekre. Az ő anyakönyvezésüket
és elemi
iskolai oktatásukat a római
katolikus plébánia látta el
egészen addig, amíg 1795-
ben az első templomuk
(imaház) és iskolájuk meg
nem épült. Jó tudni azt is,
hogy a szepetneki római
katolikus templom és plébánia
a kezdetektől 1777-ig
a veszprémi püspökséghez
tartozott. A török időszakban
a veszprémi és a zágrábi
püspökség is fennhatóságként
tartotta a területet.
1777-ben egyházkerületi
rendezésre került sor, azóta
a Szombathelyi Püspökséghez
tartozik Szepetnek,
sőt a már közigazgatásilag
Nagykanizsához tartozó
Bajcsa is.
BAKONYI Erzsébet
20 | KANIZSA ÚJSÁG SOROZAT
templom
Templomjáró sorozatunk befejeződött
Nagykanizsán. Utunkat azonban folytatjuk,
városunk határait túllépve a környező
települések templomait is bemutatjuk.
A Szent
Őrzőangyalok
SZEPETNEK TÖRTÉNETÉNEK EGYIK SZIMBÓLUMA
20-21.indd 20 2021. 10. 28. 12:52:42
2021. 10. 29. | 21
SPORT
A tavaly még OB I-es tatabányai klub vendégeként ért el szép sikert a Kanizsa Vízilabda együttese, Ludányi Kadosa beugrása a kispadon ezzel tehát jól sikerült.
TATABÁNYAI VSE (14.) –
KANIZSA VÍZILABDA (3.)
7-20 (2-2, 1-7, 1-6, 3-5)
OB I B-s vízilabda-mérkőzés, 4. forduló. Tatabánya, 50 néző. Vezette: Kevi, Kiss A.
Kanizsa: Ambrusz – Vadovics L. 2, Szőke B. 1, Klár 2, Marnitz 1, Márkus 1, Balaska 5. Csere: Solymosi 1, Vass B. 3, Gál S. 1, Vlaszák, Balli, Spitz 3. Megbízott edző: Ludányi Kadosa.
A KSI elleni találkozón kiállított és eltiltását töltő Regős Áron helyett ismét Ludányi Kadosa meccselhetett a kanizsaiak kispadjáról és láthatta azt, hogy az előző idényben még OB I-es tatabányai egyesület kétszer is egyenlít a vezetésük megszerzése után. A második nyolc percben aztán mintha egy másik találkozó kezdődött volna, hiszen a Kanizsa 1-7-re ment, bár nem Tatabányára nyaralni... A harmadik felvonás is lényegében hasonlóan alakult, s e két negyed meg is alapozott annak, hogy a Kanizsa Vízilabda igencsak biztos sikert könyvelhessen el. Szombaton egy mondhatni kötelező győzelem helyszínére, Hódmezővásárhelyre látogat a Kanizsa Vízilabda.
- Nos, ugye már a KSI SE-vel szembeni bajnokin is kaptam egy nem várt öt perces „edzősködést”, s persze az ember akkor ennek nagyon nem örül – értékelt Ludányi Kadosa, a nagykanizsaiak megbízott edzője. - Tatabányán ugyanakkor már picit nosztalgikus hangulatom is volt, mivel újra a vezető edző szerepét tölthettem be. Szerencsére nem volt egy stresszes találkozó. A szoros első negyed után, ami apróbb koncentrációs hibákból adódott, a csapat végig teljesítve a taktikai utasítást fegyelmezetten játszott. Az utolsó felvonásban még gyakorolni is tudtunk egy másik fajta védekezést. Összességében elégedett voltam a fiúkkal.
P.L.
SZEPETNEK SE (12.) – HORVÁTH-MÉH KISKANIZSAI SÁSKÁK SE (9.) 0-1 (0-1)
Megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság, 11. forduló. Szepetnek, 80 néző. Vezette: Siket (Kovács P., Tuboly). G.: Piecs (26.)
Kiskanizsa: Munkácsi – Kovács D., Kotnyek, Piecs, Petánovics, Anger, Dolmányos, Völgyi, Szőke Á., Póka (Ötvös, 69.), Kollár. Játékos-edző: László Roland.
A múlt vasárnapi találkozónak külön pikantériát adott, hogy a nyár folyamán Szepetnekről hat játékos is a Sáska felé vette az irányt, s közülük öt ott is volt a vendégek kezdőjében, ugyanakkor László Roland, mint játékos-edző meghúzta oldalukon azt, hogy ezúttal önmagát a kispadra „jelölte”. A Kiskanizsa igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, emellett az első percekben előbb náluk, majd a hazaiak előtt adódott kecsegtető lehetőség. Valahogy nem igazán tudtak felpörögni a felek, ami a kiskanizsaiaknak talán kedvezőbb is volt, hiszen így nem is kellett nagy versenyfutásba bocsátkozniuk a jóval fiatalabb átlagéletkorú „Szepivel”. Rutinból alakították a meccs menetét, melybe pontosan beleillett, hogy pontrúgásokkal operálhatnak a szepetneki kapu előtt. Erre tanúbizonyságul szolgálhatott a 26. perc, amikor is Piecs László egy távoli szabadrúgást vágott a hazaiak kapujának jobb oldalába. Ezt követően a vendéglátóknak fokozni kellett volna a tempót, s a második félidőben ugyan volt is jó néhány helyzetük, de gól-képtelennek bizonyultak. Az 1-0-s vendégsiker azt is jelentette, hogy a Sáskák SE „időtlen idők”, egészen pontosan 2009. október 23-a után – akkor még a megyei II. osztály Déli csoportjában - tudott nyerni idegenben a szomszédvári riválisnál. A hazaiak pedig bánhatják, hogy talán túlságosan megilletődöttek voltak az egész találkozó folyamán.
Szombaton a Sáska hazai környezetben léphet pályára, 13.30 órától a Kinizsi SK Gyenesdiást látja vendégül.
P.L.
12 év után
A szepetneki
Horváth Márkra
(fehér-kékben),
időnként Kovács Dávid (balról) és Dolmányos Márk is kellett,
hogy ügyeljen
Fotó: Polgár LászlóGyőzelem Szepetneken
negyed is
Ludányi Kadosa újra edzősködhetett a
Kanizsa Vízilabda OB I B-s csapatnálAkadt 1-7-es
Írhatnánk, hogy ismét egy olyan október, amikor a Sáska labdarúgó együttese nyerni tudott a Szepetnek otthonában, viszont tegyük hozzá, bajnokin legutóbb ez 2009-ben fordult elő (3-1), azt megelőzően pedig még 2006. október 1-jén győztek - szintén bajnoki keretek között - a kiskanizsaiak a szomszédvárban 1-0-ra.
20-21.indd 21 2021. 10. 27. 19:58:13
A TÁVOZÓ
Múlt szerdán az FC Nagykanizsa
akkori vezetőedzője, Koller
Zoltán és szakmai stábja
a BVSC-Zugló elleni bajnoki
vereséget követően
előbb az NB III-as
együttes tagjai előtt
köszöntek el a csapattól,
majd a klubvezetéssel
is közölték, nem folytatják
tovább a munkát a
gárda élén.
Kis idő eltelte után
immár az ex-szakvezető
is könnyebben tudott
beszélni a történtekről,
hangsúlyozva, több tényező miatt
alakulhattak így a dolgok. Persze a
tények, tények, ezt el is ismerte.
- Még az Andráshida elleni találkozónk
előtt fordultam a klub
irányítóihoz, ha nem nyerünk, felállunk,
felállok a kispadról – elevenítette
fel a néhány héttel korábbi
történéseket a 47 esztendős Koller
Zoltán. Akkor a kanizsai csapat győzött,
de azt követően felgyorsultak
már a történések több szálon is...
A kaposvári – vesztes - találkozót
követően már a klub irányítói álltak
elő olyan elképzelésekkel, tudtuk
meg a szakembertől, mely szerint
az elkövetkezendő összecsapásokon,
beleértve a Tatabányával
szembeni MK-meccset is, illene szerezni
meghatározott mennyiségű
pontot. Mivel a szakmai stáb már a
Hida elleni találkozó kapcsán vázolta
álláspontját egy esetleges negatív
eredmény apropóján, onnantól
talán a klub sem ragaszkodott hozzájuk
mindenáron, s ez kihathatott
az onnantól eltelt napok közös
munkájára is. Ezt végezte be a BVSC
elleni 6-1-es vereség, amelyet követően
Koller Zoltánék egyértelművé
tették, nem kívánják folytatni a
munkát és lemondanak.
- A félidőben nem tudta a csapat,
esetleg érezhette csak, hogy
miként gondolkodunk a továbbiakról,
mindenesetre produkáltak
egy olyan 20-25 percet, amellyel
meg is fordíthatták volna a listavezető
elleni mérkőzést. Talán az
ég akarta így, hogy az elkövetkezendők
úgy alakuljanak, ahogy,
persze a folyamat szakmai része
még jóval korábbra nyúlik vissza.
Ismerve a klub anyagi lehetőségeit,
azt, hogy a játékosok közül azért
nem kevesen dolgoznak, illetve a
nyári időszak végén érkeztek hozzánk
olyan labdarúgók, akiket be
kell építeni a csapatba, lehet,
akkor jár jól mindenki, ha
elismerésre kerül, túlzott
elvárások egyelőre
ne legyenek a
szereplésünkkel kapcsolatban.
Mi most
megléptük a távozást,
s bízom abban, hogy
az utánunk következő
időintervallumban ki
tud jönni a nagykanizsai
együttes a mostani
kevésbé jó szériájából.
A BEUGRÓ
A múlt vasárnapi, Komárom elleni
bajnoki összecsapáson az Olajbányász-
stadionban Bene Gábor
irányította a nagykanizsai gárdát.
Pénteken, szombaton, majd a
meccsnapon vezényelte a dél-zalai
gárdát a 38 éves tréner, aki kommentálta
a gárda élén eltöltött
napokat.
- Természetes volt, hogy ebben
a helyzetben segítek a csapatnak
– fogalmazott október
22-én a debütáns Bene
Gábor, aki a klub utánpótlás
szekciójának szakmai igazgatója
is egyben. - Egyet ígérhetek, a
csapat mindent meg fog tenni
a győzelemért és én sajnálom
a legjobban, hogy
így alakult a helyzet
az együttesnél. A srácok
ma nagyszerűen
dolgoztak az edzésen,
aztán szombaton reggel
lesz még egy laza, rövid
tréning, vasárnap pedig
jöhet a Komárom elleni
mérkőzés.
Az FCN bravúros fordítással
végül 3-2-re nyert a
Komárom VSE elleni bajnoki mérkőzésen
úgy, hogy a 90. percben
még a vendégek vezettek 2-1-re.
- Gratulálok az egész csapatnak,
mely egy igencsak jól játszó és
passzoló legénység ellen szerezte
meg a győzelmet, úgy érzem,
megérdemelten – értékelt Bene.
- Egyben hadd mondjam el, hogy
ezt a győzelmet ajánlom, ajánljuk a
leköszönő szakmai stáb tagjainak,
akik után a mögöttünk hagyott
három napban igyekeztem tudásom
legjavát adni az együttes számára.
Hétfőn délután aztán új
időszak kezdődött.
AZ ÉRKEZŐ
Gombos Zsolt, a 49
esztendős tréner
2015 tavasza és 2018
nyara között dolgozott
már Nagykanizsán,
vezetésével
jutott fel a Kanizsa
az NB III-ba a sikeresen
megvívott osztályozót
követően.
Szűk három és fél esztendeje aztán
elfogadva a Zete megkeresését
távozott, majd Szentlőrincen és
Kecskeméten is dolgozott, míg az
utóbbi hónapokban visszatért a
ZTE FC-hez és annak utánpótlásában
kapott feladatot. Miként azt
Gombos Zsolt elmondta, megbízatása
egy plusz egy éves, amiben ez
a szezon, illetve a következő foglaltatik
benne. Innentől induló munkája,
ahogyan mosolyogva fogalmazott,
igazán nemes, de áll elébe.
- Elődöm, Koller Zoltán remek
munkát végzett, s ahogy most
22 | KANIZSA ÚJSÁG SPORT
szerdától szerdáig
Három edző
Koller Zoltán
bő másfél
évig irányította
az FC
Nagykanizsát
Bene Gábornak
az átmeneti
időszakban
három nap
jutott
Két magabiztos
győzelemmel és két
szoros vereséggel
zárta a Kanizsa
Sörgyár SE női
Extraligában szereplő
asztaliteniszcsapata
az Ajkán
megrendezett fordulókat.
Az Ivana Vejnovic
és Mátrai Alexandra
nélkül felálló
kanizsaiak kihozták
a maximumot négy
mérkőzésükből.
KANIZSA SÖRGYÁR SPORTEGYESÜLET
I -
NŐI AC NYÍREGYHÁZA 6:2
Női Extraliga asztalitenisz-mérkőzés.
Kanizsai győztesek: Radmila
Tominjak 3, Végh Zsuzsanna
2 és a Tominjak-Végh páros.
Rögtön a páros megnyerése
nagyot lendített a dél-zalaiakon,
22-23.indd 22 2021. 10. 27. 21:26:57
alakult a helyzet, az sokszor maga
az edzősors – vezette fel első tétmeccse
előtti érzéseit Gombos
Zsolt, az FCN újdonsült vezetőedzője.
- Kerültem már
én is hasonló szituációba,
most pedig a
kanizsai labdarúgást
tekintve én magam
is egy nagy kihívás
előtt állok. Rögtön a
kupában kezdhetek,
s ezzel kapcsolatban
azt mondhatom, hogy
ismerem Bekő Balázs
együttesét, a Tatabányát,
feltérképeztük,
de ezt már a nagykanizsai
gárda kapcsán is elmondhatom.
Dolgozunk, emellett korábbi
felvételek alapján jelenlegi csapatom
megismerésén munkálkodom,
no meg azért korábbról
ismerem már játékosaimat.
A legjobb 16 közé jutásról döntő
Kanizsa – Tatabánya kupameccs is
bravúrosra sikeredett a hosszabbításban
kivívott 1-0-s FCN-győzelemmel.
Egy biztos, a Komárom-
Esztergom megyeiek számára
az eltelt napokban nem lett a
kedvenc helyszínük a Bányász-pálya
(jó, mondjuk az FC Esztergom
számára alighanem megnyugvás,
hogy mostanság nekik nincs
betervezve kanizsai túra…)
- Tudtuk, hogy nagyon jó csapat
a tatabányai, néhány mec�-
csüket ki is elemeztük,
így azzal is tisztában
voltunk, azt kellett
megakadályozni, hogy
a széleken megpróbáljanak
minket megbontani
– fogalmazott a
kupameccs után Gombos
Zsolt, az FCN újdonsült
szakvezetője. - El
kell ismernem, a második
félidőben már fáradni
kezdett a csapat,
mivel érezni, kondicionális téren
nem vagyunk a topon. S ha már
fárad a test, fárad a fej is, ugyanakkor,
bár fölénk nőtt ellenlábasunk,
a szerencse azonban mellénk szegődött.
Ilyen a futball, emellett
nagyon boldogok vagyunk, hogy
ilyen meccsen sikerült kiharcolnunk
a továbbjutást, ismétlem,
egy roppant jó gárda ellen.
A bajnokságban az új fejezet
vasárnap Székesfehérváron, a Mol
Fehérvár FC II otthonában kezdődik.
P.L.
SPORT 2021. 10. 29. | 23
szerdáig
Az FC Nagykanizsa
(sötét szerelésben)
időnként inkább
hősiesen futballozva
jutott a Magyar Kupa
legjobb
16 együttese közé
(Fotó: Polgár László)
Gombos Zsolt
hétfőtől hivatalosan
is visszatért
a kanizsai
klubhoz
ráadásul az egyénik során
Tominjak és Végh sem talált
legyőzőre. Ezen a meccsen
ugyan sörgyári győzelmet
vártak, de ilyen sima győzelemre
nem számítottak.
ASE OROSHÁZA I -
KSSE I 6:4
Kanizsai győztesek: Tominjak
3 és a Tominjak-Orbán
Flóra páros.
A fiatalokkal teletűzdelt
KSSE jól helytállt a jóval
esélyesebb Orosháza ellen,
sőt, még a bravúr lehetősége
is benne volt a találkozóban.
A Tominjak-Orbán
párosuk nagy csatában
nyert, majd Tominjakot
még megszorítani
sem tudták. A vártnál
szorosabb mérkőzésen
győzött a jóval esélyesebb
orosházi együttes.
KSSE I -
CLUB ARÉNA GYŐR
MNDSE I 6:3
Kanizsai győztesek: Végh
3, Tominjak 2 és a Tominjak-
Végh páros.
Nehéz mérkőzésnek
ígérkezett a Győr elleni
meccs, hiszen a paralimpián
harmadik helyezést elérő
Szvitacs Alexa, a nagy
tehetség Molnár Kendra,
valamint a szintén para-válogatott
– és korábbi kanizsai
- Bicsák Bettina trió
számított esélyesebbnek.
A párost nyerte a nagykanizsai
különítmény és az
egyéni meccsek is sorra
jöttek. Tominjak 5:1-nél
még nem, de Végh 5:3-nál
már lezárta a találkozót,
mely így bravúros sikert
hozott.
KISKUNMAJSA AC -
KSSE I 6:3
Kanizsai győztes: Tominjak
3.
A kiskunmajsaiakkal
szemben Tominjak,
Kovács Melánia, Újházi
Csilla összetételben
állt asztalhoz a Kanizsa
Sörgyár SE, s ebben az
összeállításban ennyi volt
a mérkőzésükben. Nyolc
kört követően a kanizsaiak
a nyolcadik helyen állnak
a táblázaton és így várják
a novemberi fordulókat,
melyeket a fővárosban
rendezhetnek.
- Az Ajkán megrendezett
mérkőzéseken várakozáson
felül szerepelt a
csapat – foglalta össze a
csapatvezető Jakabfi Imre
a tapasztaltakat. - Sikerült
két szép és magabiztos
győzelmet hozni, ezek
mellett a két vereség is
igencsak szoros mérkőzéseken
született.
P.L.
Egyre jobb teljesítménnyel
Ajkán kimondottan jó mérleggel zárt a Jakabfi Imre vezette női extraligás
kanizsai asztalitenisz-csapat
22-23.indd 23 2021. 10. 28. 12:47:14
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
Csicsek Anna fityeházi lokálpatrióta írónő ezúttal nem az írásaiba enged betekintést, hanem a konyhájába. Megosztja olvasóinkkal, hogy néz ki náluk egy kedvenc főétkezésük.
A MINDENT BELE LEVES hozzávalói:
Valóban, amilyen zöldség van a kertben: petrezselyem, sárgarépa, paszternák, zellergumó, burgonya, póréhagyma, karalábé azt felhasználhatjuk. Ezeket megtisztítjuk, felkockázzuk, olívaolajon megpároljuk, felöntjük vízzel, teszünk bele egy csokor petrezselymet, zellerlevelet, lestyánt, és megsózzuk. Puhára főzzük, nem sűrítjük, nem ízesítjük tovább, mert ezeket az ízeket nem kell tovább fokozni.
A STEFÁNIA VAGDALT elkészítése:
A szokásos módon fasírozottat állítunk össze, majd őzgerincsütőt kibélelünk baconnel úgy, hogy mindkét oldalon lelógjanak a szalonnacsíkok. Ezután belehelyezzük a fasírozott egy részét, megrakjuk főtt tojással, majd betakarjuk a maradék fasírozottal, végül behajtogatjuk a szalonnacsíkokat. Szép pirosra sütjük, és a tálalásnál a bordák mentén szeleteket vágunk a rúdból. Körítésnek rizst, vagy burgonyát adunk hozzá.
A LILI KIFLI hozzávalói:
25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg túró, csipet só. A töltelékhez: magozott meggy, (1-1 kiflibe 2-3 szem).
A sült kiflikhez: kb. 20 dkg porcukor és 1-2 csomag vaníliáscukor.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, majd 5 cipóra osztjuk. A cipókat kör alakúra nyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobb, majd 12 körcikkre vágjuk. A háromszög felső oldalára 2-3 szem meggyet teszünk, majd lefelé görgetve a tésztát kiflit formálunk belőle, összesen 60 db-ot. A nyers tésztát sütőlapra helyezzük és kb. 175 fokra állított légkeveréses sütőben szép piros-barnára sütjük. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket (Nem megszórjuk, hanem forgatjuk!) BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsa
Fotó: Kanizsa
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
Könnyen konfliktushelyzetbe kerülhet a rokonaival a hétvégén. Minél előbb igyekezzen megtalálni a mindenki számára elfogadható egyensúlyt a vitájuk során.
BIKA: 04.21-05.21.
Észre sem veszi, hogy mennyire kihasználják mások a segítőkészségét. Tegyen egy próbát. Tudja meg, hogy vajon viszonozzák- e jólelkűségét az ismerősei.
IKREK: 05.22-06.21.
Hirtelen felindulásból se szakítsa meg a jó kapcsolatot a rokonaival. A döntés most az ön kezében van. Gondolkodjon el azon, hogy érdemes-e ragaszkodni a saját igazához.
RÁK: 06.22-07.22.
Ne bízza el túlságosan magát a gyors sikerei miatt. Legjobban teszi, ha két lábon marad a földön, hiszen akkor is kell dolgozni, ha nem számíthat senki támogatására.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Ne izgassa fel magát túlságosan. Ellenkezőleg, inkább nyugodjon meg. Próbálja meg némi boldogsághormonnal feltölteni magát. Az élete úgy szép, ahogy van.
SZŰZ: 08.24-09.23.
Tartsa kézben a pénztárcáját. Egy kis időre tartóztassa meg magát, ha megakad a szeme egy méregdrága ruhán a kirakatban. Közelednek az ünnepek, sok lesz a kiadás.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
A viselkedésén is látszik, hogy több kihívásra van szüksége. Zárja le egy régóta húzódó családi ügyét, foglalkozzon többet a hobbijával, és örüljön a sikereinek.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Nyugodtan hallgathat most a megérzéseire. Ha egy kedvező ajánlattal lepi meg az egyik ismerőse, ne hamarkodja el a választ. Nem szükséges élnie ezzel a lehetőséggel.
NYILAS: 11.23-12.21.
Úgy látszik, maga sem tudja egyértelműen megítélni a szórakozottságának az okát. Gondolkodjon el rajta, mert az is lehet, hogy a megjelenésével megbabonázta valaki.
BAK: 12.22 - 01.20.
Ha továbbra is illúziókat ringat magában a párjával kapcsolatban, előbb-utóbb pórul jár. Ne élje bele magát olyan helyzetbe, ami távol áll a valóságtól.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Jól teszi, ha a saját maga által felállított értékrendjének megfelelően cselekszik. Ha reálisan ítéli meg a környezetében történő eseményeket, nyugodtan alhat éjszakánként.
HALAK: 02.20-03.20.
Ön pontosan az a személy, aki minden lehetőségre felkészül az életben. Ha nem fél belevágni az ismeretlen feladatokba, akkor sikeresen végződnek a dolgai.
és Lili Mindent bele leves, Stefánia vagdalttal
kiflivel
24.indd 24 2021. 10. 27. 11:29:16

Insert failed. Could not insert session data.