Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
51.62 MB
2021-12-28 11:21:07
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
391
591
Rövid leírás | Teljes leírás (180.37 KB)

Kanizsa 2021. 022-023. szám december

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

Az újság szövege:

XXXIII. ÉVFOLYAM
22. SZÁM
2021. DECEMBER 10.
6., 7. és 9. oldal
19. oldal
TEMPLOMTÚRÁNK
FOLYTATÓDIK
15. oldal
14. oldal
- készülődés
Ráhangolódás
Gelse és Újudvar környékén jártunk
Advent harmadik hetébe léptünk
Mítoszok és valóság - karácsonyi mesék
Két hét a szentestéig
évet
Jól kifogták az
Rekordmennyiségű
haltelepítés
Megszépült a
Csónakázó-tó
környezete
Friss
zöldségek
télen
VETEMÉNYES, EZÚTTAL LÁDÁBAN
SAJÁT ÉTKEK AZ ERKÉLYRŐL
01.indd 1 2021. 12. 09. 15:54:03
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
Megtartotta szezonzáró Mikulás Kupáját a Délzalai Vízmű
SE. A házi versenyen több mint 80 sportoló vett részt,
a klub legfiatalabb növendékeitől kezdve, még egy szülő
is vállalta, hogy megméretteti magát. A DZVSE szinte
minden úszója sikeres szezont zárt, Polgár Sándor, a
klub vezetőedzője szerint az elmúlt 20 év legeredményesebb
esztendejét tudja maga mögött az egyesület.
A Mikulás Kupát 2004-ben rendezték meg először, azóta
egyedül tavaly maradt el a megmérettetés.
Átadták a Kanizsa Arénát. A megnyitón elhangzottak szerint Kanizsa város lakosságának
több évtizedes álma valósult meg végre a 15 milliárd forintos projektnek köszönhetően.
Szombaton a nemzeti színű szalag átvágása előtt a történelmi egyházak képviselői áldották
meg az épületet. Az avatáson Balogh László megköszönte a kormány támogatását és
a kivitelezők szakértő munkáját. A polgármester hangsúlyozta: a Kanizsa Aréna a kétéves
építkezés után egy igazi karácsonyi ajándék a kanizsaiak és a környékbeliek számára.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
A KANIZSA
MÉDIAHÁZ
NONPROFIT
KFT.
MUNKATÁRSAI
BÉKÉS,
BOLDOG
KARÁCSONYI
ÜNNEPEKET
KÍVÁNNAK!
80
Fotó: Horváth Zoltán
KANIZSA TÖRTÉNETE
Fotó: Kanizsa TV
02-03.indd 2 2021. 12. 09. 15:01:35
AKTUÁLIS
2021. 12. 10. | 3
KÜZDELEM A
VÍRUS ELLEN
Bővíteni kellett a Kanizsai Dorottya Kórház Covid-részlegét. A témában többen felkeresték szerkesztőségünket. Kérdéseinkre a héten írásban kaptunk választ az intézménytől, ezt változtatás nélkül közöljük. „A Kanizsai Dorottya Kórházban november elejétől látunk el COVID-19 vírus által megfertőzött súlyos vagy kritikus állapotú beteget. Ahogy az ország kórházaiban, nálunk is folyamatosan emelkedik a kórházi kezelést igénylő betegek száma. Kórházunk a többi egészségügyi intézményhez hasonlóan rugalmasan szervezi meg a betegellátást az aktuális terhelésnek megfelelően. Intézményünk ezért további ágyakat vont be COVID-19 betegek ellátásra. Dolgozóink nap, mint nap hatalmas elhivatottságra tesznek tanúbizonyságot, erejükön felül kezelik a nagykanizsai és környéki covid betegeket.” Balogh László polgármester (lapzártánkig) legutóbbi közlése szerint Nagykanizsán mintegy 300 ember van karanténban, és több mint 200 főnél mutatták ki a covid fertőzést.
TANULÓ DOLGOZÓK
Megnőtt a kereslet a diákmunkások iránt, a megkérdezett szakértő szerint a jelenleginél lényegesen több fiatal munkavállalót is alkalmaznának Kanizsán. Idén több mint 20 százalékkal többen jelentkeztek karácsonyi diákmunkára, mint egy átlagos őszi időszakban, de még így is számos lehetőség között választhatnak a tanulók. A diákmunka nem szezonális, de a karácsonyi időszakra jelentősen megnövekszik a forgalom, mind a munkáltatók, mind a diákok irányából – árulta el Asztalos Eszter. A Meló-Diák kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, nagyrészt a kereskedelemben és a vendéglátásban emelkedik az igény a plusz munkaerőre. Már novemberben is jelentkeznek a diákok, hogy a téli szünet alatt, a vizsgaidőszak után munkába álljanak, de december közepe a legforgalmasabb. Herceg Károly, a Pannon-Work régióvezetője szerint, a munkaerőhiány miatt idén nagyobb az igény a fiatalokra. - A diákok nagyjából hasonló arányban jönnek. Az igények kicsit nagyobbak, tehát jóval több diákra lenne kereslet. Ez országos tendencia, de itt Nagykanizsán is mondhatom, hogy sokkal nagyobb létszámot is tudnánk foglalkoztatni, mint ami rendelkezésre áll – mondta Herceg Károly, majd hozzátette, a két ünnep között, de még január elején is van l
ehetőségük dolgozni a
fiataloknak.
KÖSZÖNET NAPJA
15. alkalommal rendezik meg a Köszönet Napját. Az esemény elindítója, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület hagyományosan ezen a rendezvényen adja át az év civiljeinek járó elismeréseket, összesen hat kategóriában. A részleteket a szerda délelőtti sajtótájékoztatón ismertette az egyesület vezetése. A célkitűzés a kezdetektől, 2007 óta ugyanaz: ráirányítani a figyelmet a kiemelkedő teljesítményt nyújtó civil személyekre, szervezetekre. - Az idei év rendhagyó, mert 2020-ban nem tudtuk kiadni mind a hat kategóriának a díját, csak egy kategóriában adtunk ki – igaz, akkor öt díjat. Most pedig egy olyan elvet követtünk, hogy nem azokat támogattuk, akik mihamarabb vis�szarendezték a soraikat, hanem akik többet nyújtanak a tevékenységükkel – mondta Budavölgyi Kálmán, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület ügyvezető elnöke. A fiatalok is évek óta részt vállalnak az egyesület munkásságában, különösen a rendezvények szervezésében. - Mi is úgy gondoljuk, hogy a fiataloké a jövő, és díjazni kell azokat a fiatalokat, akik tesznek valamit akár a társadalomért, szorgalommal, kitartással, bármit, amitől előrébb tudunk haladni. Éppen ezért minden évben már hagyománnyá vált, hogy a Kanizsai Fiatalok Közössége nyitja meg a rendezvényt, illetve műsorral kedveskedik a díjazottaknak – mondta Szollár-Nikolics Zsanna ifjúsági munkacsoport-vezető. A Köszönet Napja és a társadalmi felelősségvállalási konferencia december 15-én délután 5 órakor lesz a Halis István Városi Könyvtárban.
SZERELMEM, INDIA
Nagykanizsán mutatták be elsőként a nagyközönség előtt Lázár Imre India-kutató, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ korábbi igazgatójának legújabb könyvét. Az alkotás a Szerelmem, India – Brunner Erzsébet csodálatos élete címmel jelent meg. Nagykanizsa Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet életében az origó – emlékeztetett Száraz Csilla múzeumigazgató. Illusztrációi és tartalmi szempontból is a Thúry György Múzeum és Nagykanizsa tulajdonában lévő festmények, életrajzi iratok fontos adalékát adják ennek a csaknem 600 oldalas kötetnek – tette hozzá Száraz Csilla. A nemrégiben megjelent könyv címe sokatmondó, és mint azt a szerző, Lázár Imre elárulta: rengeteget gondolkodott azon, mi lenne az a legjellemzőbb cím, amivel a Brunner Erzsébet életéről szóló könyvet fémjelezhetné. - Brunner Erzsébet legnagyobb szerelme maga India volt. India nem a maga fizikai valóságában, hanem az a szellemi egység, amit India jelentett. Az indiai kultúra, India csodálatos hagyományai. Brunner Erzsébet egész életét Indiának szentelte – hangsúlyozta a szerző. A kiadvány elérhető a Thúry György Múzeumban.
JÓ-
MADARAK
Papagájkiállítást tartottak a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban. Az intézményben hosszú évek óta megszokott program a díszmadár-bemutató. Az elmúlt hétvégén pedig 32 különböző fajhoz tartozó papagájt csodálhattak meg az érdeklődők. Az intézményben volt a törpétől, a hullámoson át, a nimfáig. A kiállítás legnagyobb méretű és legnagyobb érdeklődést kiváltó egyede a hatalmas arapapagáj volt, akit egészen kis kora óta Németh Nelli nevel. A madár minden kiállításon szabadon van, ám parancsot és közeledést csak a nevelőjétől fogad el.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 12. 09. 14:41:58
„Cseresnyés Péternek mi köze van az önkormányzat által tulajdonolt gazdasági társaságokhoz? Nulla, semmi. Szeretnénk, ha azzal foglalkozna, ami az ő dolga” – fogalmazott Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője a november 25-ei ülés után. Azt, hogy a cégvezető elszámoltatása büntetőjogi kategóriákat is feszegethet, először Károlyi Attila pedzegette, majd Schauta Marcell néven is nevezte a gyereket, ő a Btk. 305. paragrafusára hivatkozva, hivatali visszaéléssel vádolta a polgármestert. Ezt az ülésen a Fidesz-frakció érintett tagjai, tehát Balogh László és Bizzer András alpolgármester is vis�szautasította. A polgármester tett némi kísérletet arra, hogy szólaljon fel az ügyvezető, ha már ott volt a Vasemberházban, és nyilatkozzon ő, miről is szólt és milyen hangnemben telt ez az ominózus beszélgetés. Az érintett nevét végül nem hozta nyilvánosságra egyik fél sem. Balogh László online közgyűlési értékelőjéből szemérmesen kimaradt az egész konfliktus, ugyanakkor talán nem véletlen, hogy egy cégvezetőt és egy hozzá kapcsolódó ügyet említésre érdemesnek talált a városvezető, tette ezt ráadásul nem kevés kritikai éllel. „…felmerült az Alsóvárosi templom előtt épülő rámpa ügye, mely sajnos a projektfelelős Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-nek köszönhetően rejtélyes módon hónapok óta áll. A számomra is érthetetlen helyzetet Czirákiné Pakulár Juditnak, a Kft. vezetőjének kell megmagyaráznia, mert a rámpa megépíttetése az ő felelőssége. Feltételezhető, hogy a cégvezető számos elhibázott döntése miatt csúszik a kivitelezés, mellyel kapcsolatos észrevételeket már több helyi lakos jelzett felénk. Ami még sajnálatosabb, hogy az időbeni csúszáson túl a rámpa jelenlegi költsége 10 millió forintnál jár…”
November 30-án jelentette be – szintén a Facebookon – Balogh László, hogy elmarad a Kanizsa Aréna megnyitójára tervezett Wellhello koncert. Érdekes egybeesés, hogy pont aznap jött ki Fluor Tomi Szabad Európának adott kormánykritikus interjúja. Adta magát a kérdés, hogy van-e köze egymáshoz az említett nyilatkozatnak és a kanizsai buli lefújásának. Megkerestük az együttes sajtósát, aki megerősítette a hivatalos álláspontot, miszerint a koncert halasztása közös döntés volt, az oka pedig a jelenlegi vírushelyzet. A polgármesterrel telefonon beszéltünk, aki kijelentette: a fellépés visszamondásában nem játszottak szerepet Fluor szavai. December elsején nem hagyta szó nélkül a történéseket az ÉVE-frakció. Miután a hivatalos oldalukon megosztották az ominózus interjút, jött egy poszt, az „Elmaradt rendezvények margójára” címmel. Ebben visszautalnak a Város Napja elhalasztását övező kritikákra és azokra a megjegyzésekre, amiket a szervezéssel megbízott Tar Mihály kapott. „A helyi Fidesz és hátsó felüket fényesítő propagandistái, megmondóemberei nem tettek mást, mint folyamatosan hazudtak - szokás szerint -, hergelték, uszították a kanizsaiakat ellenünk és Tar Mihály ellen. És mit látunk most? Nagyon helyesen le lett mondva egy „covid-party” a járványhelyzetre való tekintettel. Nem kérünk mást, csak egyet: Akik a nyáron szándékosan hergelték a kanizsaiakat, hazudtak nekik, azok most nézzenek tükörbe és kérjenek elnézést.” Két nappal később jött az online viszontválasz Balogh Lászlótól, „Egy elhalasztott koncert margójára” címmel. A Facebookon megszokott, a közgyűlésen tőle szinte sosem tapasztalt hangnemben és stílusban íródott posztban megjegyzi, hogy az ÉVE szerint köze lehet a halasztásnak ahhoz, amit Fluor mondott, majd a Tar Mihálynak szentelt sorok következnek. „A mostani elhalasztó döntéssel ellentétben Tar Mihály nem felelős döntést hozott nyáron a Város Napjával kapcsolatosan, hanem nem csinált semmit! Nem szervezett semmit, nem tett energiát semmibe. Csupán annyit tett, hogy nyár közepén neki sem állt semmit sem szervezni, ezt közölte a világgal, majd elment nyaralni. Kipihenve a semmit nem szervezés súlyos fáradalmait…. Tar Mihály, a független objektív sajtó helyi képviselője semmilyen törekvést nem tett azért, hogy a Város Napja szeptember elején, szabadtéren, a melegben, a vírusveszély távolából valamilyen módon és formában megvalósuljon...” A vitára még egyszer, december 4-én visszatért az ÉVE. Sérelmezték a polgármester azon utalását, hogy az ÉVE szerint Fluor megnyilvánulása miatt lett visszamondva a koncert. Több kérdést is megfogalmaztak ezzel kapcsolatban. „Írja meg: Ki mondta? Mikor? Hol? Ezt márpedig nem tudja megtenni, mert mi ezt nem állítottuk! Felszólítjuk immár sokadjára Balogh Lászlót: tudjuk, hogy fideszesként nehéz mást tenni, de hagyja abba a hazudozást!”
MIKÓ-BARÁTH György
4 | KANIZSA ÚJSÁG
KÖZÉLET
előtti online csörtékAz utolsó 2021-es közgyűlés
Fotó: Horváth Zoltán
Nem lehet azt mondani, hogy némiképp ne hatott volna az adventi időszak és karácsony közeledte a kanizsai politikai életre. Hiszen a megszokottnál lényegesen csendesebben telt a legutóbbi soros ülés óta eltelt bő két hét. Azért még így is történt említésre méltó vita, fókuszban a behívatott cégvezetővel és az elhalasztott Wellhello koncerttel. 04-05.indd 4 2021. 12. 08. 21:59:48
a kocka Már az elején le kell szögeznem, hogy 2021-
ben semmit sem javult a kapcsolatom a Városháza
vezetőivel 2020-hoz képest. Az elmúlt két
évben nagyon sok időt kellett úgy tölteni,
hogy ezen kapcsolat nem léte bizony sokszor
sodorta veszélybe a cég mindennapjait, de
ezeket sikerült kivédeni. Amikor a Médiaház
élére kerültem, annyit vállaltam, hogy egy
olyan helyi „sajtóközpontot” szeretnék kialakítani,
amelynek munkássága bármikor vállalható.
Azt gondolom, hogy a célhoz vezető úton
jelentős távot sikerült megtenni. Tudom, hogy
ezen a kijelentésemen a hatalmi gőgtől átitatott,
a sajtót a propagandával azonosító, ezen
játszóterüktől megfosztott kanizsai kisebbségbe
és így ellenzékbe került politikai oldal
szimpatizánsai felhördülnek, de azt gondolom,
ez is azt jelzi: jó az irány.
Az elmúlt két évben számtalan konfrontáció,
a személyemet érintő politikai és egyéb tartalmú
lejárató kampány jellemezte azt az ellenszelet,
amelyben a céget vezetnem kellett.
Még a kirúgásomat is vállalta a város – akkor
éppen – egyszemélyben hatalmaskodó vezetője,
de azt gondolom, ez inkább nevetséges
húzás volt, mint drámai. Az kiderült, hogy a
derekamat nem adom be. Mindennek köszönhetően
két éven belül másodszor is kineveztek
öt évre ügyvezetőnek. Kemény lesz, de vállaltam.
Vállaltam, mert vannak terveim, és azt gondolom,
mostanra összeállt egy olyan közösség
a Médiaházban, amellyel ezek a tervek megvalósíthatók.
A közeli jövőben jelentős változások
lesznek láthatók valamennyi platformunkon.
Komoly nyitásra és hangsúlyeltolásra
készülünk az internet irányába. Megtartva a
konzervatív elemeket - papírból készült újság,
televízióban nézhető műsor - nagyon sok tartalmat
tervezünk a világhálón közzétenni.
Ehhez megújul az internetes megjelenésünk,
egy mai elvárásoknak megfelelő arculat kialakítása
már folyamatban van. No budget módon
megújult a stúdiónk, ahol variálhatóvá tettük a
leendő műsorokhoz használandó megjelenést.
Ennek köszönhetően jelentősen megnő a
közéleti műsorok, a beszélgetések, elemzések,
háttérműsorok mennyisége. Ezek jó részét szeretnénk
interaktív módon, élő internetes közvetítéssel
napivá tenni, de a terveink között
szerepel klasszikus betelefonálós műsor is,
amelyben bárki elmondhatja majd a véleményét
a napi dolgokról. Ezeken kívül még sok
változás lesz, de ezeket mindenki észlelni fogja,
legyen szó a híradó megjelenésének változásáról,
vagy éppen a napi aktuális műsorok
ráncfelvarrásáról.
Köszönöm a figyelmüket, kívánok
mindenkinek Békés Ünnepeket és Boldog 2022-t!
TAR Mihály ügyvezető
Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft.
KÖZÉLET 2021. 12. 10. | 5
Szokatlan feladatot vállaltam magamra. Miután
egy számmal korábban a Kanizsa Újságban a két
éve kinevezett cégvezetők meséltek az eltelt
időről, most rajtam a sor. A Kanizsa Médiaház
vezetőjeként nekem is illik valamit mesélni
arról, ami itt történt az elmúlt két esztendőben.
LEMARADT A LÁTÁS HÓNAPJÁRÓL, AKKOR
JELENTKEZZEN BE MOST A
SASHALMI OPTIKA ÜZLETÉBE.
A nagy érdeklődésre való tekintettel
december hónapban is.
Látogass el a Sashalmi Optika üzletébe
decemberben is, és ne hagyd ki a
KEDVEZMÉNYEINKET!
KIHÍVÁSOK (KÉT) ÉVE VOLT
2021-ben sokszor fordult
04-05.indd 5 2021. 12. 09. 13:19:25
Idén advent első vasárnapja
november 28-ra esett, amikor
meggyújthattuk az első, a hit
gyertyáját az adventi koszorún.
Szmodics Mariann sandi lakos pár
éve kezdett el komolyabban foglalkozni
a koszorúk, asztali díszek
és a kopogtatók készítésével. Szerinte
idén a kör alakú koszorút felváltották
például a csillag vagy a
hosszúkás alakzatok. Bár a forma
és a dekoráció, a gyertyák színe
sokat változott az elmúlt években,
az adventi koszorú máig fontos
része az ünnepvárásnak. Sziszka
Orsolya, 25 éve dolgozik virágokkal
és egyéb dekorációs kellékekkel.
Elmondta: a fiatalok merészebben
választanak koszorút,
míg az idősebbek inkább megmaradtak
a hagyományos formáknál.
– Most már egyre jobban megjelentek
azok a koszorúk, amik
anyaggal vannak bevonva nem
fenyővel vagy műfenyővel. Akár
bársonnyal, farmerral, szőrös alapokkal.
A fiatalok jobbára a lakáshoz
igazítva választják a karácsonyi
dekorációt és a fa díszeit is. Az
idősebb korosztály az, amely
inkább megmaradt a fenyős,
műfenyős, egyszerűbb, jobban
megfogható, tartósabb dolgoknál.
A hagyományos három lila,
egy rózsaszín gyertya kombinációból
kevesebb van. A piros pedig
továbbra is divatos.
A karácsony egyik legfontosabb
eleme a karácsonyfa. Szerencsések
vagyunk hisz Zala
megyében rengetegen foglalkoznak
fenyőtermesztéssel. Surdnak
szinte nincs is olyan lakója,
aki nem foglalkozik fenyőfatermesztéssel
– árulta el Kanász János
őstermelő. A település polgármestere
elmondta: a vevők nagy
része, mintegy 80 százaléka
vágott fenyőt keres, többen
pedig földlabdásan kérik. A legkeresettebb
fajta tartósságának
köszönhetően továbbra is a nordmann
fenyő.
A karácsonyi menü legfontosabb
eleme a hal. A halfogyasztás
az elmúlt években lassan, de
folyamatosan nő: a fejenként évi
6,5 kilogramm hazai halfogyasztás
mintegy 35-40 százaléka a
karácsonyi ünnepkörre esik, ez
egyes nagy haltermelők éves forgalmának
60-70 százalékát is
adhatja. Bár a nyári aszályos idő
nem kedvezett a halgazdálkodásnak,
de az országban található
halmennyi ség
elég lesz a
magyar szükségletek
ellátására.
A karácsonyi
s ü t emé n y e k
elengedhetetlen
alapanyagai a
mák és a dió, hisz
nincs nélküle
pozsonyi kifli,
zserbó, bejgli. A két fő hozzávaló
ára évről évre emelkedik. Egy
kilogramm dió ára a több mint
5000 forintot, a máké pedig akár a
6000 forintot is elérheti idén karácsonykor,
a megkérdezett kanizsai
eladók szerint.
Siposné Gerencsér Henriett
cukrászmester kiemelte, egyre
többen választják a karácsonyi
asztalra a cukrászdai édességeket,
hiszen ezzel már nem csak
időt spórolnak, hanem sokszor
anyagilag is jobban megéri.
Az sem mindegy mi kerül a
karácsonyfa alá. Mutterné Pulger
Emőke, az Óperencia Játékbolt
üzletvezetője azt tapasztalja,
hogy idén előbb kezdtek el karácsonyi
ajándékokat vadászni a
kanizsaiak. – A vírushelyzet miatt
sokkal jobban mennek a társasjátékok,
a puzzle-ok, hisz tavaly a
bezártság alatt az emberek megszokták
az összezártságot, a családok
sok időt töltöttek együtt.
Ezekkel a játékokkal pedig le tudták
magukat foglalni. Az idősek a
logikai játékokat keresik. A gyerekeknek
pedig a LEGO továbbra is
sláger, ami nagyon jó a térlátásuk
fejlődéséhez. A kislányoknak az
interaktív játékok, a szerethető
kisállatok kerültek előtérbe a
babák helyett – mondta az üzletvezető.
A járvány miatt viszont
vannak olyan vevők is, akik vagy
nem tudnak, vagy nem szeretnének
személyesen bemenni az
üzletekbe, így számukra maradnak
a webáruházak, ahonnan
szintén sokan beszerzik a karácsonyi
meglepetéseket.
Magyarként pedig szaloncukor
nélkül sincs karácsony. Péter
Józseftől, a Csokitanya tulajdonosától
megtudtuk, itt Kanizsán a
zselés ízesítés továbbra is töretlen
sláger, de új ízként az áfonyakrémes
jelent meg, amire szintén
nagy volt az igény. – Ebben az
évben nálunk előbb jöttek szaloncukrot
venni a vevők, lehet
azért, mert tavaly már nem volt
olyan íz, amit kerestek. A mennyiséget
illetően sokkal többet eladtunk,
mint 2020-ban. Nem csak
mi, hanem a gyárak is a tavalyi
keresletre számítottak, ezért úgy
gondolom, hogy hamarosan
hiány lesz a prémium minőségű
szaloncukrokból.
A készülődés mellett azt se
felejtsük el, hogy ne csak a rohanásról
szóljon ez az időszak,
hanem élvezzük, hogy együtt a
család. Figyeljünk oda egymásra,
és lehetőség szerint adjunk több
időt a közös étkezésekre, és
beszélgetésekre.
KÁLOVICS Rebeka
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
Már csak két hét és itt
van december 24.
Sokak számára a karácsony
az év legjobban
várt ünnepe, amikor
mindenki szeretetet
szeretne adni és kapni.
Ilyenkor összejön a
család apraja nagyja,
és hogy minden olyan
legyen, amilyennek
elképzeltük, már
hetekkel előtte elkezdünk
készülődni: bevásárlás,
sütés-főzés,
lakás díszítés… Készülődés
Fotó: Horváth Zoltán
06-07.indd 6 2021. 12. 09. 10:02:36
- Ebben az évben a tűzoltók tíz embert
menekítettek ki a házakból, kilencen füstmérgezést
is szenvedtek, ebben a fűtési szezonban
pedig már három halálos áldozata volt a lakástüzeknek
Zalában – hangsúlyozta Kósi Zsolt, a
Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
szóvivője. A tapasztalatok alapján az egyedül
élő idősek fokozottan veszélyben vannak. -
Kérjük a lakosságot arra, ha tudomásuk van
arról, hogy a környezetükben egyedül élő, idős
ember él, akkor legalább naponta-kétnaponta
kérdezzünk rá az állapotukra akár telefonon,
akár személyesen. Mi azt látjuk egyébként,
hogy nagyon sok idős embernél van füstérzékelő
készülék, vagy szén-monoxid érzékelő
készülék, viszont még mindig nem elég – tette
hozzá a szóvivő. A katasztrófavédelem munkatársai
arra biztatják a lakosságot, hogy akár
karácsonyi ajándéknak is nagyon hasznos
lehet egy füstérzékelő az idős hozzátartozók
biztonságának a megteremtéséhez.
Nem csak otthon, hanem
útközben is figyelmesebbnek
kell lenni ebben az időszakban.
Leginkább pénzt
és mobiltelefonokat próbálnak
meg eltulajdonítani a
zsebtolvajok az adventi vásárokban.
Egyre ritkábban, de
zseblopások is előfordulhatnak
a zsúfoltabb rendezvényeken,
karácsonyi forgatagokon,
ezért érdemes fokozottan figyelni
az értékeinkre. A szakemberek azt
tanácsolják, hogy a pénzt és a mobiltelefont
a kabát belső zsebébe vagy egy
jól kialakított táskába rakják. - Sajnos előfordulhat,
hogy a zseblopók tevékenykednek
ezeken a helyeken. Pénztárcánkat, iratainkat,
lehetőség szerint, mindig a belső zsebünkben
tartsuk, figyeljünk oda, hogy a hölgyek a táskájukat
úgynevezett szoros testi őrizetben tartsák
maguk előtt és az egyik kezük legyen rajta.
Fontos még, hogy megfelelő táskát válasszanak
a hölgyek, akik ilyen helyre mennek, jó, ha
minél több zsebbel, minél több cipzárral ellátott,
és annak egy külön, belső zsebében
helyezzék el az értékes iratokat, illetve a készpénzt
- mondta el Tóth László, bűnmegelőzési
alosztályvezető.
HAJNES Rita
AKTUÁLIS 2021. 12. 10. | 7
Füstérzékelő, porral vagy
habbal oltó készülék és az
odafigyelés is legyenek
részei az ünnepnek.
Adventkor is
Fotó: Bodó Ákos
felelősen
06-07.indd 7 2021. 12. 09. 15:52:41
8 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
MK_3_oltas_202x270.indd 12021. 11. 24. 16:45
08-09.indd 8 2021. 12. 08. 17:47:57
Ilyenkor, decemberben
jól esik behúzódni a kellemesen
meleg szobánk
egyik kényelmes szögletébe,
és elnyújtózni. Amikor
már a tévé hangja is zavar
bennünket, csendesedjünk
el, és vegyünk a
kezünkbe egy könyvet.
Szigeteljük el magunkat a
jelen valóságától, és
merüljünk el egy kis időre
a régmúltban. Ebben
segítségünkre lesznek a
mesék és a mondák.
Mielőtt elkezdenénk könyvek
után kutatni a könyvespolcunkon,
a könyvtárban,
vagy a könyvesboltban,
megkértük Lehota
János nyugdíjas középiskolai
tanárt, világítson rá,
hozza közelebb hozzánk a
mítoszokhoz vezető utat.
A mítosz görög eredetű
– „müthosz” – mondát,
mesét, történetet jelent,
amely istenek, félistenek-
héroszok – cselekedeteiről
szólnak. Abban a történeti
időben születtek –
és lényegében ez jelenti a
tovább élését is –, amikor
az ember még nem tudott
magyarázatot adni a természet
és a társadalom
jelenségeire. A számára
érthetetlen és félelmetes
természeti és társadalmi
erőket a képzelet művészi
eszközeivel tette magának
emberközelivé.
A mítoszteremtő ember
természetes módon hívő
ember, hogy természetes
módon tudatlan, és ezt a
tudatlanságát tükrözi vis�-
sza fantasztikus elemekkel,
ugyanakkor az emberléte
alapján mozgatja is
őket, ahogy gondolkodnak,
éreznek, cselekednek.
Olyan alapvető kérdések
foglalkoztatják már akkor
is az embert, amikre ma
sem tudunk válaszolni.
Például, hogy a világmindenség
hogyan keletkezett,
vagy hogyan keletkezett
az élet, hogyan született
az első ember. Ugyanakkor
valóban megtörtént
események, természeti
katasztrófák emlékét is
őrzik, mint például a vízözönét.
A mítoszteremtő emberben
még elválaszthatatlanul
kapcsolódik össze az
észszerűség tudománya a
vallás hitével az ismeretlenről
és a művészet
teremtő erejével. A tudomány,
a művészet és a vallás
nála még elválaszthatatlan.
Ezek teljes egysége
esik szét elemeire, aminek
alapján mondom, hogy
nincs tudomány, nincs
művészi alkotómunka
ennek egysége nélkül,
amit természetszerűen
őriz a gyermeki lélek. A
nagy tudós nemcsak egyszerű
ember, hanem hívő
és művész is egyben, és a
nagy művészben is ott
munkálkodik a magyarázatot
váró kérdés, hogy
arra válaszoljon.
A
keresztényi
hit
kapcsolta össze az egyetemes
természeti jelenséget
az Élettel – folytattuk a
beszélgetést Lehota
Jánossal –, például azt,
hogy a Karácsony a világosság
és az Élet születése.
Eddig a pontig
tudniillik a Sötétség
növekedik, és gondoljuk
el, ha nem
következik be a
nagy Fordulat, a
Sötétség uralma
következik az élet
megszűnésével.
Jézus születésével
az Élet születését
ünnepeljük, ha
persze rendbe tudjuk
tenni azt.
A Karácsony az
Élet születésének
szent ünnepe. A
gyermek tiszta lelke
tudja ezt annak
teljességében megélni,
magunk is a gyermekünk
lelkében éljük meg
azzal a gyermeki lélekkel,
amit még nem vesztettünk
el, ahogy erre Antoine de
Saint-Exupéry is utalt regényében.
Az ajándék pedig
a szeretet szimbóluma, ha
a szeretet adja. A legnagyobb
értéket fejezzük ki
így a másik iránt.
Egy nagy Fordulatnak
kell bekövetkezni, hogy az
ember fejet tudjon hajtani
az Élet születésének, amit
kapott. Ezt ugyanis nem ő
csinálta, jó lenne, ha ennek
értelmében gondolkodna,
cselekedne. Jó lenne, ha
visszatérne a mítosz teljessége
rendjébe, annak egyszerűségében,
mert így
ünnepnek érezné az élete
minden pillanatát, amit a
másik ember felé is sugároz
– emelte ki Lehota
János.
Tudunk-e mi mítoszt
teremteni? Fel lehet-e tenni
azt a kérdést, hogy vajon
a mi mindennapi történetünk
is lehet az utókor számára
mítosz?
Romboljuk a mítoszt sajnos,
a mesét átalakítottuk,
miután a valóságot is
elkezdtük műanyaggá változtatni,
hogy átváltoztatjuk
az életvalóságot.
Az a valóság ural bennünket,
amelyik szinte már
megszületésekor elveszti a
létezését, mert elavult lett,
egy nála jobbal kell kicserélni,
hogy haladjunk a korral.
Kevés örök érték maradt,
a tárgyak lettek fontosak,
hogy megvehetjük azokat.
A Karácsonynak is a vásárlás
lett a legfőbb tartalma, áruvá
tettük az ajándékot, tudjuk,
hogy megkaphatjuk.
Elvesztettük a Vágy boldog
érzését, hogy a Nincsnek
nagyon mély tartalma van.
Elvesztettük a kivárás
türelmének
teljességét,
ami megtartó
és munkálkodó
erő bennünk. A
gyermeki vágy mozgató
erejét az azonnali teljesülés
lohasztja le és már gyermekeinket
is így neveljük,
hogy minden vágyukat teljesítjük.
Ennek a változásnak
értelmében alapvető
mítosz rombolást csinálunk,
hogy lelki vágyainkat
tettük jelenné. Szólhatok
azért értékőrzőkről is,
merthogy nagyon helyesen
támasztottuk fel Lázár
Ervin meséit, és Lackfi
János író, költő, műfordító
műveit. Egyik oldalon még
él a mese, a lélek teljességével,
a másik oldalon
viszont ott van Harry Potter,
a Gyűrűk Ura, azok
üzleti sikereivel. A mítosz
rombolása az Életvalóság
rombolását fejezi ki, ami
felé ma tartunk. Én ezt az
összefüggést vallom tragikus
vétségnek – hangsúlyozta
Lehota János,
beszélgetésünk végén.
BAKONYI Erzsébet
AKTUÁLIS 2021. 12. 10. | 9
valóság fényében
JÉZUS SZÜLETÉSÉVEL AZ ÉLET SZÜLETÉSÉT
ÜNNEPELJÜK…
Karácsonyról, mesékről a
mítoszok és a
08-09.indd 9 2021. 12. 09. 12:51:55
Az első önkormányzat félidején kaptam felkérést a Környezetvédelmi Bizottságba. Mint MOL Geokémiai osztályvezető és környezetvédelmi szakértő nagy lelkesedéssel és elképzelésekkel indultam. A bizottság többi tagjával (két tanár, könyvelő és egy művészember) nehéz volt szót értenem – idézte fel közéleti tevékenységének kezdeti időszakát az egykori városatya. A hangzatos szólamok és az „előzetes elvárásoknak való” megfelelés felülírta a szakmaiságot. Nem csak tanulmányokat akartam, hanem megoldásokat is. Nehéz ember voltam, nem is hívtak ezután. Ráértem csak a saját szakmámban dolgozni. 15 évig, csak a TV-ben láttam közgyűlést, sokat nevettem - később sírtam - a szerencsétlenkedésük láttán. Siralmas volt azt is látni, hogy különböző párttagságuk miatt hogyan vált egymás ellenségévé 3 barátom (mindhárom volt képviselő), akik előtte diákkoruk óta hétvégenként együtt sakkoztak, kártyáztak.
Társadalmi szerepvállalásom ekkor kimerült a Jézus Szíve Egyházközség képviselőtestületében. Megyéspüspökünk az eredményeinken felbuzdulva 2009-ben feladatként adta, hogy igyekezzünk részt venni a városvezetésben, az önkormányzatban, élesszük fel Kanizsán a KDNP-t. Majdnem sikerült. 8-10 fős kis csapattal készültünk az önkormányzati választásokra. Kidolgoztunk egy tematikát, hogyan kell jelölteket állítani, milyen kompetenciáinak kell lennie a polgármester-jelöltnek, illetve a képviselő-jelölteknek. Az előzetes jobboldali egyeztetések során a nagyobbik kormánypárt jóvoltából fontos új elvvel szembesültünk: „Nem az a fontos milyen ember és mit tud. A lényeg, hogy azt a gombot nyomja, amit mondunk neki.” Nem is lepődtem meg, hogy egy szűkkörű taggyűléssel felvett új tagok első ténykedésükkel kizártak bennünket (egy héttel azelőtt, hogy kézhez kaptuk a tagkönyvünket). Hála ennek a puccsnak így maradtam örökös párton kívüli. A csalódottak és pártkivetettek, de tenni akarók jelöltjeként (Civil Összefogás Nagykanizsáért) listáról végül is képviselő lettem a 2010-14-es ciklusban. Már az első közgyűlésen megkaptam a beosztásomat a polgármester beköszöntőjében: „Üdvözlöm a közgyűlést, jobb oldalamon a FIDESZ többségi frakciót és balról az ellenzéket. „Igy lettem konzervatív egyházfiból baloldali ellenzéki?!”
Mindennek ellenére reméltem, hogy hasznomat veheti a város. 2005-ben az év kisvállalkozása kitüntetést kapta a cégem. 2008-ban akkreditálták a környezetvédelmi laboratóriumomat. Erre kaptam egy helyet a Pénzügyi Bizottságban… Szóval nem városüzemeltetés (gazdaság, környezetvédelem), de még mindig jobban jártam, mint az előző polgármester, aki az oktatásiba került.
Gondoltam, ha pénzügy, akkor itt a minőségbiztosítási tapasztalataimat hasznosítom. Érdeklődéssel olvastam a belső ellenőri jelentéseket, melyek a beszámolóval és a tényfeltárásoknál befejeződtek. Itt kellene folytatni a helyesbítő tevékenységgel, intézkedésekkel és a visszaellenőrzéssel. Szóvá tettem többször, nem értették egyszer sem. Számos más tárgyban is ezt láttam. Rájöttem, hogy itt régi-régi sablonokban működik a hivatal és ezen már csak a közgyűlés tesz túl. A sztereotip megszólítások, szlogenek, előre gyártott vélemény klisék tömkelegével szembesültem. Nagy ritkán azért kaptam konkrét választ is. Például amikor azt mertem kérdezni, hogy ki is az, akit be kéne szavazni egy önkormányzati vállalat felügyelő bizottságába. A válasz így hangzott: sokat segít a parlamenti képviselőnknek Budapesten.
No de inkább maradjunk a szakmánál! Éppen „Biogáz Modellkísérletek” k+f pályázati témán dolgoztam az Óbudai Egyetemmel, amikor Kanizsán a szennyvíztelep sokmilliárdos rekonstrukciója készült. A beharangozott biogáz reaktort nagyon vártam, hiszen az előzetes mérések alapján a kanizsai szennyvíz szervesanyag tartalma (ezáltal a várható biogáz potenciál is) több mint másfélszerese az egerszegiének és ott már zajlott a próbaüzem. Miért is lepődtem meg, hogy az átadáskor megtudtuk, hogy költségcsökkentésre hivatkozva csak iszaprothasztó épült Kanizsán biogáz üzem nem? Ha már a szakmánál vagyunk: hazánk első városa, aki tagja lett a Nemzetközi Klímaszövetségnek (2005) az Nagykanizsa. Ennek ellenére nem vagyunk a 13 Megyei Jogú Város között, ahol elindult a „Zöld Busz” program!
Mostanság, ha belenézek néhány közgyűlési közvetítésbe úgy látom Kanizsán a „helyzet fokozódik”. Nagyon egyetértek a PE rektorával: A tudomány teret veszít a hülyeséggel szemben. Egyszer talán belátjuk, hogyha sokan mondanak valamit nem biztos, hogy az az igaz. Lesz ez jobb is és remélem nem kell hozzá még 30 év! BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Magyarországon 33. rész30 éves az önkormányzatiság
30 ÉV SEM VOLT ELÉG, HOGY
MEGTANULJUK AZ ÖNKORMÁNYZÁST ÉS
EREDMÉNYESEK LEGYÜNK
Forrás: egykor.hu
Dr. Etler Ottó 2010-2014 között volt önkormányzati képviselő. A Civil Összefogás Nagykanizsáért listájáról került a testületbe.
10-11.indd 10 2021. 12. 08. 21:52:50
AKTUÁLIS 2021. 12. 10. | 11
heti horoszkóp
KOS: 03.21-04.20.
Nem mindig az a legkifizetődőbb
megoldás, ha elnéző és nagyvonalú
azokkal az ismerőseivel
szemben, akikben már csalódott
egyszer. Egyedül is elvégezheti a
tennivalóit.
BIKA: 04.21-05.21.
Ha azt szeretné, hogy pozitív irányba
alakuljon az érzelmi élete, akkor
ne a múlt kudarcai miatt keseregjen.
A jövőjét így nem tudja építeni.
Nézzen inkább előre.
IKREK: 05.22-06.21.
Ugyan mindig elégedett a munkájával,
de nem árt, ha időnként lassít
a tempóján. Kapkodás közben
hibázhat, és ez senkinek sem jó.
RÁK: 06.22-07.22.
Ha úgy látja, hogy egyre csak tornyosulnak
a megoldandó feladatok
ön előtt, akkor ne tétovázzon.
Ne húzza az időt, hanem fogjon
hozzá, ha kell, segítséggel is.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Ha úgy érzi, nem úgy alakultak az
elmúlt héten a tennivalói, akkor ne
búslakodjon sokáig miatta. Ami
elmúlt, azonba már úgy sem tud
segíteni.
SZŰZ: 08.24-09.23.
Nem kell ahhoz belenéznie a ruhásszekrényébe,
hogy rájöjjön,
bizony több dolog is megérett
a változtatásokra. Próbálja meg
szebbé tenni az életét, amíg fiatal.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
A barátai tudják önről, hogy szeret
beszélni, beszélgetni. Ha még jobban
meg akarja kedveltetni magát
velük, akkor hallgassa meg az ő
érvüket is.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Ha továbbra sem szűnnek meg a
konfliktusok a munkahelyén, akkor
ideje lesz munkahelyet változtatni.
Rugaszkodjon el a valóságtól, és
kezdjen vállalkozásba.
NYILAS: 11.23-12.21.
Az a legfontosabb, ha meg van elégedve
magával. Nem kell mindig a
külvilág elismerésére figyelni, várni.
Csak tegye a dolgát hibátlanul,
pontosan.
BAK: 12.22 - 01.20.
A szomorú múltra nem lehet jövőt
építeni. Lépjen ki a nagyvilágba, ha
magányosnak érzi magát. Ha az
útmenti pocsolyában észreveszi a
kék eget, akkor már jó úton jár.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Ne harcoljon folyton önmagával.
Engedje el a gondjait, és keresse az
élményekben gazdag összejöveteleket,
találkozókat. Így karácsony
előtt bőven lesz rá lehetősége.
HALAK: 02.20-03.20.
A csillagok azt ígérik, most kön�-
nyen rátalálhat a nagy Ő-re. Ne
ragaszkodjon görcsösen a régi
szokásaihoz, hanem újuljon meg
minden téren.
Csengery u. 1-3.
A 61 nm-es üzlethelyiséget ajánljuk
kereskedelmi célokra, de szolgáltató
cégek irodájának is otthont nyújthat.
Ára: 1600 Ft/nm/hó
Fő u. 8. - Bazárudvar
A 129 nm-es üzlet/iroda kiválóan alkalmas
több főt foglalkoztató vállalkozások
számára, hiszen több helyiségből áll.
Tekintse meg a város patinás épületében
található üzletet, amelyet 1500 Ft/nm/hó
áron kínálunk.
Csengery u. 2.
Indítsa be vállalkozását frekventált
helyen! A 79 nm-es helyiség
1600 Ft/nm/hó áron az Öné lehet.
TALÁLJA MEG AZ
ÖNNEK MEGFELELŐT!
+36 30 799 4989 nkvg.hu nkvg@nagykanizsa.hu
HEVESI SÁNDOR
MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
December 15. (szerda) 18 óra
„CIPRUSI MOZAIKOK, VALAMINT
A HOMOKKÖVEK VILÁ-
GA CSEH-SVÁJC ÉS SZÁSZSVÁJC
TERÜLETÉN”- vetített
képes útiélmény beszámoló
Előadó: Böröcz Zsolt tanár
December 16. (csütörtök) 19 óra
KARÁCSONYI KONCERT –
JANZA KATA ÉS DOLHAI ATTILA
ELŐADÁSÁBAN
Közreműködik: a
Sturcz Szmollbend
Jegyár: 5.900 és 6.900 Ft. Jegyek
kaphatók a HSMK jegypénztárában,
valamint jegyek rendelhetők:
a www.kaposmusical.hu,
weboldalon
December 17. (péntek) 19 óra
Klubkoncertek VIII. – FYX
ZENEKAR KONCERTJE
Jegyár: 1.000 Ft
December 18.(szombat) 19 óra
- Felsővárosi Templom
„Gyermek születik, Betlehemben”
- Nagykanizsa Város
Vegyeskarának karácsonyi hangversenye
Vezényel: Cseke József
Támogató jegy: 1000 Ft
December 19. (vasárnap)
28. SZAN-DIA FITNESS GÁLA
Jegyinfó: Vágó Lászlóné
06-30/500-9555
December 30. (csütörtök) 18 óra
Farkas Ferenc Énekegyüttes 30.
A megalakulásának 30. évfordulóját
ünneplő Énekegyüttes
hangversenye.
MEDGYASZAY HÁZ
December 22. (szerda) 18 óra
Kanizsa Big Band - Karácsonyi
koncert
Vendég: Náray Erika színész-,
énekesnő.
Jegyár: 2.500.-Ft
Info: www.kbb.hu, Vámos Béla
+3630/9949-185
MÓRICZ ZSIGMOND
MŰVELŐDÉSI HÁZ
December 19. (csütörtök)
10 és 14 óra
Laposa Julcsi és a
Zala Zenekar
koncertje
NÉPI hang-színek gyerekkoncert,
ahol a művész barátaival népzenei
utazásra hívja óvodás és kisiskolás
korú közönségét.
PROGRAMAJÁNLÓ
10-11.indd 11 2021. 12. 09. 14:59:52
12 | KANIZSA ÚJSÁG ÉRDEKES
Sokunk számára ismerősen cseng
a nagy világutazó, Benyovszky Móric
neve. A televízióban vetített filmsorozatnak
köszönhetően (1975) sokan
ismerik a XVIII. század világhírű
magyar hajósának, katonájának,
földrajzi leírójának a történetét.
Azt azonban már kevesebben
tudják, hogy leszármazottainak
hamvait Rigyác templomának kriptája
őrzi, és utódai ma is Rigyácot
választják végső nyughelyül. Ennek
előzményeiről a lokálpatrióta Kele
Lászlóné Marikát kérdeztük, aki
korábban a Benyovszky kastélyban
működő Kiskorú és Felnőtt Fogyatékosok
Otthonának főnővére, majd
igazgatója volt, és abban az időben
kezdett el érdeklődni a család története
iránt. Felvette a kapcsolatot a
Benyovszky Társaság elnökével, G.
Németh Györggyel, aki maga is
járt a településen, és találkozott
több Benyovszky utóddal, többek
között Veronika grófnővel, valamint
az ő családjával Budapesten is.
Hogy miként kapcsolódik
Benyovszky neve Rigyáchoz? A
Nagykanizsától 12 kilométerre fekvő
festői kis falu Rigyác, a török
hódoltság után a palini Inkey család
birtoka lett, és a XIX. században
a kastéllyal együtt a Benyovszky
család tulajdonába került. A 2002-
ben meghalt Urbanói Gróf
Benyovszky Móricnak a szépapja
volt a világutazó. A Benyovszkyak
késői utódai Tóth Imre polgármester
idejében gyakran jártak Rigyácra,
s mint a falu
jótevői nagy
t i s z t e l e tnek
örvendtek. Az
idősebb generáció
még emlékezett is rájuk. Urbanói
Gróf Benyovszky Móric felesége,
Vera grófnő többször ellátogatott a
faluba, és sokat mesélt Marikának
az életükről. A korábbi években
meghívták őket a település fontosabb
eseményeire, ők pedig viszonozták
a meghívást Budapestre.
Nagyon vallásosak voltak.
A kriptát 28 sírbolt számára kb.
1900-ban Inkey Kálmán özvegye,
kamjonkai Szemző Lujza építtette
a Szent Anna kegytemplom alá.
Az altemplomban az Inkey, a
Benyovszky és a Batthyány család
tagjainak sírjai találhatók.
S hogy milyen életútja volt az
1924. 06. 09-én Budapesten született,
és 2002. 12.30-án Budapesten
elhunyt Benyói és Urbanói Gróf
Benyovszky Móricnak? – 1936 tavaszáig,
édesapja haláláig a siklósi várban
nevelkedett Pál öccsével, majd
zalacsányi, illetve rigyáci birtokukra
költöztek. Gyermekkorában anyanyelvén
kívül németül, franciául,
angolul tanult. A nagykanizsai
Kegyesrendi Piarista Gimnáziumban
érettségizett. A Soproni Egyetem
Erdőmérnöki Karán hat szemesztert
hallgatott. Birtokaik elvesztése
után Budapestre költöztek,
ahol a Műszaki Egyetem Gépészmérnöki
Karán szerzett diplomát.
1950-ben megházasodott, felesége
Lukácsovich Veronika. Két gyermekük
született: Éva Mária és Móric.
1957-ben hat hónapra internálták
Kistarcsára, majd Tökölre. Állami vállalatoknál,
mint főtechnológus,
főmérnök és szaktanácsadó 36 éven
át dolgozott. Másodállásban német,
angol és francia nyelven fordításo-
KEDVES OLVASÓNK! Ha úgy
gondolja, hogy ismerősei
között van olyan, akiről szívesen
olvasna ezen sorozat keretében,
akkor jelezze felénk a
kapcsolat@kanizsamediahaz.hu
e-mail címen.
ÉRDEKES EMBEREK,
ÉRDEKES TÖRTÉNETEK 17.
szeretete jelentette
Élete értelmét a haza Kele Lászlóné
lokálpatrióta
elevenítette
fel a
Benyovszky
család
kötődését a
településhez
12-13.indd 12 2021. 12. 09. 10:51:31
2021. 12. 10. | 13
ÉRDEKES
kat és szinkrontolmácsolást végzett hazai és nemzetközi konferenciákon. Nyelvtudásának birtokában a világ számos országában megfordult. Emberformáló időket élt át, fáradtságot nem ismerő rendkívüli munkabírás jellemezte. Tulajdonságai közül kiemelte a bölcsességet, az életet megszépítő humort, a jó kedélyt, az optimizmust, az élet szeretetét és a hazaszeretetet. Hosszan tartó súlyos betegségét Isten akaratából méltósággal és hitében elfogadva viselte. Akaratának megfelelően édesanyjához és őseihez kívánt megtérni örök nyugalomra a Szent Anna templom kriptájába.
BENYOVSZKY EMLÉKÉV 2021.
Benyovszky Móric (1741-1786) születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából a Benyovszky Nemzeti Emlékbizottság koordinálásával a 2021. évre Benyovszky Móric nemzetközi emlékévet hirdettek, amelynek célja a világhírű magyar utazó, hajós és katona életútjának alaposabb megismerése, a több mint kétszáz éve róla kialakult sokszínű kép gazdagítása, és tevékenységének részletesebb megismerése volt – tért ki Kele Lászlóné Marika az emlékév jelentőségére G. Németh Györgynek, a Benyovszky Emlékbizottság és a Benyovszky Társaság elnökének közösségi oldalán megjelentek alapján. – Az elnök régóta kutatja a világutazó élettörténetét. Egy csoporttal Madagaszkáron is járt, ahol Benyovszkyt királlyá választották, és elérte azt is, hogy utcát nevezzenek el róla Budapesten. A madagaszkári útjukról szóló beszámolót elhozta Nagy Tibor zeneszerzővel Rigyácra, és levetítette a templomban. Nem jöttek üres kézzel, adományt, könyveket is hoztak magukkal. A fogadtatás viszonzásaképpen a társaság meghívta a helyieket a Budai Várban rendezett előadásra, ahol konferenciát rendeztek Benyovszky külföldi kapcsolatairól.
A négy világrészt megjárt katona közismert a madagaszkári ténykedéseiről, amelynek keretében jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. Életének regényes történetét számos nyelvre lefordították, magyarul Jókai Mór regényei tették közismertté. 1786-ban, a franciákkal vívott ütközetben vesztette életét.
Az emlékbizottság és a társaság a rendezvényekkel lehetőséget adott arra, hogy méltó módon emlékezzenek meg világszerte a XVIII. század nagy magyar utazójának, hajósának, katonájának, földrajzi útleírójának, Madagaszkár egykori „királyának” a tevékenységéről. Négy világrészen szerzett közvetlen tapasztalataival és ismeretanyagával messze túlnő az őt értékelők többségén. Élete értelmét a haza és a szabadság szeretete jelentette, tevékenységei pedig máig szóló kötődést jelentenek Közép-Kelet-Európa és a nagyvilág között. Jókai Mór így vélekedett róla: „Benyovszky Móricz egy határozott, komoly, fennkölt jellem, akinél a lángész csak gazdagon dotált természeti adomány nagy eszmék megvalósítására. S ez – a korát mes�sze megelőzött eszmekör – nyújtja a kulcsot egész története világos megértéséhez.”
Az emlékév programjait mások mellett a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.
Benyovszky Móric 1741. szeptember 20-án született Verbón, Nyitra megyében, és 1786. május 23-án halt meg Madagaszkáron, Agencyben, 46 éves korában. 12 éves volt, amikor meghalt édesapja, rokonai kiforgatták vagyonából, s mikor Benyovszky Werbőczy Tripartituma a szokásjog hármaskönyvének 68. címére hivatkozva visszafoglalja a Trencsén vármegyei Brusso várát, zendülő, jobbágylázító, hatalmaskodóként ítélték kéthavi börtönbüntetésre, minek hatására elhagyja Magyarországot.
Ettől kezdve beutazta a világ nagy részét, Hollandia és Anglia után Lengyelországon és Oroszországon keresztül kamcsatkai száműzetéséből megszökve, Tajvanon, Makaón át Madagaszkárig, Észak-Amerikáig és a Dél-amerikai Brazíliáig. Valóban kalandos életútját emlékirataiban francia nyelven írta meg, Londonban adták ki. Jókai Mór (Benyovszky tiszteletére kapta keresztnevét szüleitől) 1886-ban fordította le magyar nyelve.
Érdekes módon attól a Mária Teréziától kapott grófi címet 1778-ban, aki Benyovszkyt húsz évvel korábban kéthavi elzárásra ítélte, s ezzel hozzájárult világvándorrá válásához. Igaz, 1777-ben, amikor a címért folyamodik, már a francia király dandártábornoka, egy róla elnevezett ezred ezredese, a Szent Lajos Katonai Rend lovagja, Madagaszkár kormányzója.
Az emlékév egyik fontos eseménye a Mária Terézia által adományozott grófi címeres levél könyv díszkiadásának novemberi megjelentetése, mely könyv történelmi, tudományos kuriózum.
A szeptember 20-án, a Nemzeti Múzeumban tartott tudományos konferencián szó esett Benyovszky grófi címerének tudományos elemzéséről, valamint azokról – a több, mint ezer oldalnyi eddig soha nem publikált –, Benyovszky Móriccal kapcsolatos dokumentumokról, melyek nemzetközi archívumokból érkeztek a Magyar Nemzeti Levéltárba (MNL), a Benyovszky-emlékév keretében.
Az orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből érkező dokumentumok hozzájárulnak a világhírű, 18. századi magyar hajós, katona és földrajzi leíró eddig kevésbé ismert kamcsatkai, amerikai, madagaszkári és formosai (Tajvan korabeli neve) tartózkodásának kutatásához, és fontos adalékokkal szolgálnak a Habsburg-házhoz és a Franciaországhoz fűződő viszonyáról is.
A Benyovszkyról szóló új, magyar musicalt Benyovszky a szabadság szerelmese címmel októberben mutatták be a Pesti Magyar Színházban, a Magyar Állami Operaház közreműködésével. A musicalt írta és rendezte Pozsgai Zsolt érdemes művész, zeneszerző Nagy Tibor Magnus, a dalszövegíró Bradányi Iván volt. A darabot a környező országok magyar nyelvű színházaiban is bemutatják.
Mindezeken túl a Magyar Posta emlékbélyeget adott ki, a Magyar Nemzeti Bank díszérmét bocsátott ki, közteret neveznek el Benyovszky Móricról, és szobrot is állítanak emlékének.
Eszmények vonzásában – Jókai Mór és Benyovszky Móric különös kapcsolatáról tudománytörténeti jelentőségű konferenciát tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Benyovszky Emlékév keretében megrendezett nagy sikerű rendezvényt az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Benyovszky Társaság szervezte – összegezte Kele Lászlóné az emlékévről, melynek mozzanatait Rigyácon is figyelemmel kísérték.
BAKONYI ErzsébetÉlete haza és a szabadság
Benyovszky Móric utódai Rigyácot választották
végső nyughelyül
12-13.indd 13 2021. 12. 09. 10:32:41
14 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
Novemberben a Magyar
Országos Horgász Szövetség
konzultációs fórumra
hívta össze a nagykanizsai
horgászegyesületek vezetőit,
az önkormányzat és a
VIA Kanizsa képviselőit. A
fórum egyik apropója volt a
gazdálkodó részéről egy
beszámoló, a nagykanizsai
éves működésről, az eseményekről
és a pénzügyi
oldalról. Az adatok nyilvánosak
– ez a novemberi
soros közgyűlésen is
elhangzott, az egyik napirendi
pont keretében. A
gazdálkodást idén vette át
a MOHOSZ, a helyi egyesületekkel,
horgászokkal és az
önkormányzat illetékes
szerveivel karöltve sikerült
ezt az eredményt elérni –
mondta el Szépligeti
Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület
elnöke. – Egyesületi
vezetőként örömmel
fogadtuk, hogy a halgazdálkodó
szövetség pénzügyi
gazdálkodása átlátható
és mindenki számára
nyilvános. Ezt az elmúlt
években hiányoltuk,
ezt az
igényt pótolta
most a szövetség. Természetesen
a bevételi és
kiadási oldalon is megjelenik
minden egyes tétel –
további örömre ad okot,
hogy jelentősen megnőtt a
bérletek és napijegyek
eladásából származó bevétel
– ez képezi a gazdálkodás
törzsét. Ez adott lehetőséget
arra, hogy a telepítések
és a fejlesztések olyan
volumenben tudtak növekedni,
hogy bízunk benne,
a horgászok elégedettsége
az eredmény – részletezte
Szépligeti Ferenc.
Ebben az évben összesen
hét telepítés zajlott a
Csónakázó-tónál, a legutolsó
alkalommal december
első napjaiban különleges
szállítmány érkezett,
amire információink szerint
még nem volt példa. Méretes,
általánosságban 2-3
kilós, de több 10-12 kilós
süllő és csuka úszkál most
már a vízben az utolsó telepítésnek
köszönhetően.
Az év
folyamán több
alkalommal a
horgászok egyik
legkedveltebb faja,
ponty érkezett a szállító
autókon. A Zrínyi Horgászegyesület
elnökének
elmondása szerint a két és
három nyaras pontyokból
11,6 tonna került a tóba
idén. Előnevelt ragadozóállomány
30 ezer darab, a
már említett méretes ragadozó
telepítés pedig mintegy
három mázsát tett ki. –
A tókörnyéki fejlesztéseket
is meg kell említeni, hiszen
jelentős anyagi ráfordítással
és szintén nagy volumenű
társadalmi munkában
végeztünk el feladatokat.
Ide lehet
sorolni a folyamatos
kaszálást, a horgászhelyek
karbantartását,
fakivágást és fatelepítést,
valamint egy
olyan eszköz beszerzését,
ami az aszályos
időszakban segíthet a
víz oxigéndúsításában
– mondta Szépligeti
Ferenc.
A beszámoló során
elhangzott az is: az eredmények
és a programok
nem jöhettek volna létre a
helyi egyesületek összefogása
és egyetértése nélkül.
A közgyűlésen egy
módosító javaslattal
fogadták el az éves
beszámolót, mely
szerint a kapcsolattartó
Balogh
László polgármester
helyett
Bodó László
önkormány z at i
képviselő lesz. - A város
a tulajdonos. Mi szakmai
dolgokba nem szeretnénk,
illetve eddig sem
szóltunk bele. De mivel
hozzánk tartozik a Csónakázó-
tó, ami egy közszolgálati
tó, - itt nem csak a
horgászok érdekeit kell
képviselni, mellette még
rengeteg egyesület van,
illetve a város lakóinak az
igényeit is ki kell elégíteni
ennek a tónak. Az egyeztető
fórumban egy
koordináló szerepet
vállaltam,
nekem az a feladatom,
hogy
a város érdekeit
képviseljem,
az ottani egyesületek,
köztük a horgászegyesületek
között is –
mondta el kérdésünkre az
új kapcsolattartó.
VINCZE Adél
SZÉP EREDMÉNY
Megnövekedett bérleti és napidíj
bevétel, rekord mennyiségű
telepítés, környezetszépítés, helyi
és országos versenyek több szakágban
– ez jellemezte a 2021-es évet a
Csónakázó-tó halgazdálkodását
illetően.
lehet
Mindenki elégedett
14-15.indd 14 2021. 12. 09. 12:52:52
Az ötlet – vagy ihlet – akkor született
meg, amikor a legutóbbi
alkalommal jártunk Varga gazdánál.
Kicsit érintettük a témakört:
„Lehet ám ilyenkor is friss zöldséget
termelni.” Nos, rovatunk
kapott visszajelzéseket, kérdéseket
a témát illetően, ezért úgy
gondoltuk, amikor a felásott veteményes
időszaka van pár gondolat
erejéig essen szó a „balkonláda
kertészetről”. A szükséges hozzávalók:
egy-két üres balkonláda,
megfelelő föld és hely, valamint
természetesen pár csomag télálló
zöldség magja. – Balkonláda, pár
régi edény vagy vödör, egy-egy
cserép, - teljesen mindegy. Az
viszont nem mindegy, hogy ezekhez
a növényekhez milyen földet
választunk. Létezik A, B és C föld.
Az A-s a savanyú föld, a B-s a közepes,
ami gyakorlatilag „ide-oda is
jó”, a C-s pedig a lágyszárú növényeknek
való. Például, ha dughagymát
ültetnénk balkonládába,
leginkább a B típusút ajánljuk, de
az A-t semmiképpen. Egyébként
ez nem csupán a konyhában használatos
hagymákra vonatkozik,
egy hagymás növényt (például
tulipánt, nárciszt) sem ajánlunk
ilyen földbe ültetni – intett Varga
József, rovatunk szakértője.
A kísérletező kedvű kertészek
valóban kísérletezhetnek már
most a balkon-kertészettel, főleg
akkor, ha van olyan helységük,
ami nem fűtött, ahol ablakon belül
tudják elhelyezni a ládát a magokkal
együtt. 10-15 fokos szoba teljesen
megfelelő, a ládákban akár 30
napon belül már szedhetők a zöldségek.
– Ajánlom a rukkola salátát,
ami három hét után már szinte
vágható. Aztán vannak a régi fajta
áttelelő fajták – korai, tavasziak –
azokat is ki lehet próbálni. És a
piros retek, ami vetéstől számítva
egy hónap múlva szedhető, ehető.
De ezt mind úgy mondom, balkonládában,
de bent, nem fűtött
helységben. Érdemes megpróbálni
– ajánlotta
Varga József
növényvédelmi
szakember.
Az elmondottakon
túl,
természetesen
kültérre –
v é d e t t e b b
helyre – déli –
d é l n y u g a t i
ablakba is lehet
tenni egy-egy zöldséges balkonládát,
ám a növények növekedése
ezen a helyen természetesen több
hetet kíván majd. A télen, balkonban
nevelt növények ápolása sem
ugyanolyan feltételeket kíván,
mint a szabadföldi zöldségeké. –
Ha a magok jó minőségű földbe
vannak elültetve, nincs szükség
semmiféle trágyázásra – ám a
kevesebb napfény miatt más odafigyelést
igényelnek. Magát a földet
később is fel lehet majd használni,
a csapadékutánpótlást
pedig ugyanolyan arányban vis�-
sza kell fogni, mint ahogy a természetes
hőhatás és napfény érné a
kis növényeket – intett a gazda.
Varga József elárulta azt is: a téli
kertészet ugyan nem produkál
olyan mennyiségű és minőségű
növényeket, mint a megszokott
évszakokban, de a „kedvünket
meghozza”. Saját maga is ültet
minden évben többféle zöldséget:
tavaly például hajtató uborkát
vetett januárban a védett teraszán,
amiről pár hónap múlva gyönyörű
termést takarított be.
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 12. 10. | 15
SAJÁT ZÖLDSÉGET
télen is!
Fotó: Novák Viktor
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
58. RÉSZ
Azok számára, akik
évtizedek óta rutinosan,
profi módon
kertészkednekvalószínűleg
nem
fogunk újdonságot
mondani: lehet egy
kis zöldséget
nevelni télen is. De
talán vannak olvasóink
közt olyanok,
akiknek segíthetünk:
kertészkedjünk
balkonládában
a fagyos
hónapokban!
Mit akarunk?!
Balkonláda
kertészet
14-15.indd 15 2021. 12. 09. 8:35:35
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradás
2021.12.10. 14:00-18:0
Nagykanizsa Kanizsa Centrum 8800
Nagykanizsa, Táborhely u. 2.
2021.12.14. 10:30-13:30 Nagykanizsa
Vöröskereszt - Bazár Udvár
8800. Nagykanizsa, Zrínyi u. 35
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
A szolgáltatás a város
területén szombat,
vasárnap és ünnepnapokon
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
Képzés. nyilv. szám: E-001435/2016/A011
Jelentkezési határidő: 2021. december 15.
MUNKAREND-VÁLTOZÁS
Tájékoztatom Nagykanizsa város lakosságát, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú
Város Polgármesteri Hivatalában a 2021. december hónapban a munkarend
és ügyfélfogadási rend az alábbiak szerint alakul:
2021. december 11. (szombat):
munkanap - az ügyfélfogadás szünetel
2021. december 24. (péntek):
pihenőnap - az ügyfélfogadás szünetel
2021. december 31. (péntek):
munkanap - az ügyfélfogadás szünetel.
Nagykanizsa, 2021. december 01. Dr. Gyergyák Krisztina, jegyző
VOKSH
AUTÓSISKOLA
- Nagykanizsa, Ady u. 30.
Tel.: 06-30-491-7051
ny.sz. E-000883/2014/
KÖSZÖNJÜK BIZALMÁT!
VÁRJUK ÖNÖKET
KÉPZÉSEINKRE 2022-BEN IS!
16-17.indd 16 2021. 12. 09. 14:24:40
2021. 12. 10. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: A tested akkor működik a legjobban, ha a természet ritmusa szerint élsz.
16-17.indd 17 2021. 12. 08. 17:43:15
18 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
Az ünnepi időszakban
megsokszorozódik az adakozás jelentősége, az arra rászorulókon való segítés.
Az országos kezdeményezések mellett számos helyi adománygyűjtő akcióhoz csatlakozhatnak a támogatók.
Tartós élelmiszer, édesség, játék, ruha, pénzadomány – gyermeknek és felnőttnek, fiatalnak és idősnek szebbé tenni ezáltal az ünnepet. Ismeretlenül is támogatni embertársainkat. Ez az adakozás, a szívből jövő adományozás fő célja. Advent idején civil szervezetek, egyesületek, baráti közösségek és magánszemélyek is számos lehetőséget kínálnak a segítségnyújtásra. Nagykanizsán például nemrég 125 mikuláscsomaggal lepte meg az Űrhajós utcai gyermekotthon lakóit a Hévízi Vállalkozók Egyesülete. A kezdeményezést Iváncsics Zsolt, egykori válogatott atléta is támogatta. A fő cél az volt, hogy boldogabbá tegyék a rászoruló fiatalok ünnepét. Az adományokat sokszor ünnepi műsorral is megköszönik a szervezők. Így lesz ez december 12-én vasárnap, mikoris jótékonysági estet tartanak a Nagykanizsai Református templomban a Névtelen Utak Alapítvány számára. A program fő szervezője, Gyenese Szulamit elmondta, hogy minél több adományt szeretne összegyűjteni a rászorulóknak. Az alapítvány elsődlegesen az emberkereskedelem áldozatait védi, ezen belül is kiemelten azokat, akik szexuális kizsákmányoláson mentek keresztül, vagy akár prostitúcióra kényszerítették őket. A jótékonysági programon fellép a Kanizsai Fiatalok Közössége, a Farkas Ferenc Zeneiskola növendékei és a Péterfy Sándor Általános Iskola tanulói is részt vesznek az előadáson. Az adományozók a támogatói jegy – a helyszínen váltott belépőjegy - megvásárlásával járulhatnak hozzá a kitűzött cél eléréséhez. A karácsony egyik jelképét a mézeskalácsot kínálja a segítségért a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ alapítványa a városi könyvtár közreműködésével. Idén a két szervezet nyolcadik alkalommal rendezi meg a szeretetfa ünnepét a bibliotékában. Hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek és családoknak segíthet az, aki csatlakozik a kezdeményezéshez. Az adakozók felajánlásaikért cserébe kézzel készített mézeskalácsokat választhatnak az intézményben feldíszített fa alól, ezzel támogatva a rászorulók karácsonyát. - Mindenki annyit áldoz rá, amennyit tud. A kollégáim minden évben végtelenül várják és nagy szeretettel készítik a mézeskalácsokat. Ebből a bevételből mi támogatjuk a Segíts, hogy segíthessünk Alapítványunkat. Az adományokat december elsejétől egészen vízkereszt napjáig, azaz január 6-áig fogadjuk a városi könyvtárban – hangsúlyozta Dr. Kaszás Dr. Kocijančič Gizella a családsegítő igazgatója. VUK AnitaIsmeretlenek
ajándéka
18-19.indd 18 2021. 12. 09. 11:31:34
2021. 12. 10. | 19
SOROZAT
GELSE, SARLÓS BOLDOGASZSZONY TEMPLOM
Nagykanizsától 15 km-re északra, a Principális-völgyében található. Első említése az 1226-os évhez kapcsolható. Gelséről följegyezték, hogy tizedet fizető település volt, ebből arra lehet következtetni, hogy meglehetősen jelentős. Az egyházi élet természetesen ennek megfelelően jelen volt. A mai templom 1786-ban készült el 12 évnyi építkezés után Mária Terézia idején, és az ő adományából finanszírozva.
Maga a plébánia 1716-ban alakult újra a török után. A gelsei plébánia szebb napokat is látott, volt, hogy esperesi központ volt, és több pap is szolgált itt. Ennek megfelelően egy régi, klasszikus plébániaépülettel rendelkezik, amely most ismét lakatlan, hiszen a paphiány miatt Újudvarról látom el a település lelkipásztori szolgálatát. A gelsei hívek nagyon magukénak érzik a templomot, és annak a környezetét is. Mindig valami kis apróság megújul, valami változik, szépül, valóban az Isten háza az egy közös ház. Nemcsak a legmagasabb épülete a falunak, hanem mindenkié, hiszen mindenkiért épült, s ennek megfelelően a híveknek ’hála Isten, gondja is van rá.
Három filiális egyházközség tartozik a gelsei plébániához; Kilimán és Gelsesziget. A ’90-es években önálló templom épült ezen a két településen, de azt megelőzően főleg az idős hívek beszámolója szerint Gelsére jártak át jobb híján gyalogszerrel a templomba, szentmisékre. Különlegessége az 1867-ben elkészült orgonája, Carl Hesse bécsi orgonakészítő mester munkája, hiszen ez Zala megye második legrégibb és ma is működő orgonája – hívta fel a figyelmet a plébános. A kilimáni templom titulusa: Nagyboldogasszony templom. 1994-ben épült. A gelseszigeti templom titulusa: Szent Mónika templom. 1996-ban épült.
HAVAS BOLDOGASSZONY
PLÉBÁNIA – ÚJUDVAR
Újudvar, a plébániaközpont szinte teljesen katolikus közösség. A kereszténység első jelei a történelmi adatok alapján a 13. században jelentek meg a településen, amikor a johanniták kolostort építettek és itt éltek. Sajnos egy évszázaddal később már megszűnt az itt létük, de a 14. században épült a Szent János kápolna a hegyen, ahova búcsúi engedélyt kapott a pápától a kis templomocska. Majd jött a török, részben kiürült a település és az 1700-as évek elején, amikor a gelsei plébánia létrejött, akkor Újudvart is onnan látták el. Időközben egy picike kis kápolna is épült a faluban – ami a mai templom szentélye –, ahol szabadtéri szentmiséket tartottak. A faluban bizony igény mutatkozott egy saját, fedett kőtemplomra. A jóakaratú adományozók és a falu összefogásának köszönhetően megépült 1933-ban a mai templom. A főbb adakozók emlékét a színes ólomüveg-ablakok őrzik.
Ámbár itt is megritkult a templomba járóknak a száma – utalt az általános jelenségre Arányi Zoltán plébános –, de ezeknek a családoknak a leszármazottai még mindig tartják a hitet, amely őseiket a templom építésére vezette. S ha már volt 1933-tól saját temploma a településnek, hiányzott, hogy önálló plébániává is váljon. Aztán 1945-ben, Mindszenty József veszprémi püspök meg is adta ezt a kegyet, és 1946. január 1-től önálló plébánia lett, önálló anyakönyvezéssel, leszakadva Gelséről. Majd pár évvel később harangok is költöztek az épületbe. Most egy nagy és egy kisharang szól a templomtoronyban.
Érdekes, hogy amikor a 2010-es években felújították a templomot, a kőoltárt, a mai főoltárt felbontva, szentek ereklyéit találták benne. Szent Viktor és Szent Orbán pápáét, amik a mai mellékoltárnál vannak elhelyezve. Azóta különösképpen jelentős a szőlőhöz, szőlőműveléshez, a szőlőhegyhez kötődő Szent Orbán-kultusz. Évente szabadtéri szentmisével kérjük az ő közbenjárását, és ápoljuk az ő kultuszát – összegezte Zoltán atya.
BAKONYI Erzsébet
Templomjáró sorozatunkat, a város határait túllépve a környező településeken folytatjuk. A Kaposvári Egyházmegyéhez tartozó Újudvar, Gelse és Homokkomárom plébániáit Arányi Zoltán plébános személye köti össze. A templomok történetéről, mindennapjairól Zoltán atya osztja meg a gondolatait.
kissé északraBoldog-asszony-templomok
Gelse
Gelsesziget
Kilimán
Újudvar
18-19.indd 19 2021. 12. 09. 14:58:52
20 | KANIZSA ÚJSÁG
HIRDETÉS
MK_Elore_202x270.indd 12021. 11. 15. 9:10
20-21.indd 20 2021. 12. 08. 17:46:17
2021. 12. 10. | 21
SPORT
A zalaegerszegi cselgáncs serdülő országos bajnokság 69 egyesületének 256 judósa között ott lehetett a Nagykanizsai Judo Klub-Röntgen Kanizsa hét cselgáncsozója, akik közülük többen ki is tettek magukért.
Az NJK sportolója Vaska Botond például 66 kg-ban, míg Garai Nimród 81 kg-ban szerzett ezüstérmet. A dobogó harmadik fokára 63 kg-ban Köveskáli Zója állhatott fel, emellett Garai Emese 63 kg-ban ötödik, Mércz Sámuel pedig 40 kg-ban hetedik lett. - Nagyon büszkék lehettünk Zalaegerszegen az egész csapatunkra, mindenki nagyon jól küzdött – mondta el Hóbár Péter, az NJK edzője. - Az eredményekkel ebből fakadóan pedig elégedettek voltunk, s mindezek szép reményekkel kecsegtetnek sportolóink jövőjére nézve is.
P.L.
Ha nem lenne a lapzártánkat követően sorra került, Érddel szembeni halasztott mérkőzés pótlása, akkor a két Zete-meccs foglalta volna keretbe az FCN kissé hektikus őszi szezonját.
ZTE FC II (15.) – FC NAGYKANIZSA (13.) 2-4 (2-4)
NB III Nyugati csoport labdarúgó-mérkőzés, 20. forduló. Zalaegerszeg, 100 néző. Vezette: Szalai L. (Keszthelyi, Farkas G.). G.: Fehér (11.), Németh G. (29. - 11-esből), illetve Kovács Gy. (15., 42.), Lőrincz (17.), Ekker (24. - 11-esből). Kiállítva: Sebestyén (45 +1., ZTE II).
FC Nagykanizsa: Horváth M. - Pál D., Major, Kovalovszki, Horváth B. - Kószás – Ekker (Kobra, 86.), Szabó P., Béli M. (Bagó Be., 69.), Lőrincz - Kovács Gy. (Bohata, 69.). Vezetőedző: Gombos Zsolt.
Számos, az NB I-es kerethez tartozó egerszegi labdarúgó is várta az NB III-as Zete II-ben a kanizsaiak elleni megyei rangadót. A mérkőzés 11. percében nem úgy tűnt, hogy a dél-zalaiak egy nagy félidőt futnak, hiszen az egerszegiek szereztek vezetést, onnantól viszont érdekes módon nem a Kanizsának volt megállás. A találkozón végül emlékezetes 70 percet produkáló Kovács György ugyanis mintaszerű támadás után egyenlített a 15. minutumban, majd Lőrincz Bence is régi önmagát idézve talált be, s máris az FCN-nél volt az előny. Egy vélhetően megyeszékhelyi szimpatizáns kommentjéből időközben kiderülhetett, hogy a kanizsaiak számára ez az a párosítás, mely mondjuk a ZTE-nek, illetve szurkolóinak az egykori Manchester United elleni BL-selejtező volt, nos akkor mindezt a Kanizsa remekül interpretálta, mivel igyekezett nem lassítani: Ekker Milán számára talán görcsoldó is volt büntetőjének értékesítése, s máris kettővel mentek a dél-zalaiak. Néhány perccel később zárkózott a Zete, viszont az első játékrész hajrájában Kovács újból beköszönt, sőt, az Ekkerrel szemben törlesztő Sebestyén Lórántot még ki is állították a félidő előtt. Kellemes második 45 perc következhetett kanizsai oldalról, bár az FCN szakvezetése ezt aligha így ítélte meg, ugyanakkor az élvezetes első felvonás után valamivel eseménytelenebbre sikerült a másik. Ebből az is következett, hogy a nagykanizsaiak megőrizték a korábban megszolgált előnyüket, s a Puskás II után a ZTE II-t is legyőzték idegenben egymást követő második bajnokijukon.
Örülök a győzelemnek, különösen csapatom első félidőben nyújtott teljesítményével lehettem elégedett – értékelt Gombos Zsolt, az FCN vezetőedzője. – Mentálisan erősek voltunk, fel is készültünk ellenfelünkből, s minderre még szép gólokat is lőttünk. P.L.
második fele
Béli Milán (balról) és Horváth Márton ahogy
augusztusban Kanizsán, úgy decemberben
Egerszegen is a pályán lehettek a Zete ellen
(Fotó: PL)Mozgalmas lehet a szezonjuk
bronz is
Az NJK
cselgáncsozói az egerszegi
serdülő ob-ról is hoztak érmeketJöttek az ezüstök és a
Koncentrált és összeszedett játékkal nyert Zalaegerszegen az FC Nagy-
kanizsa NB III-as labdarúgó-csapata a ZTE FC II vendégeként.
20-21.indd 21 2021. 12. 08. 21:22:53
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
NAGYKANIZSAI FUTSAL CLUB (5.) – PTE PEAC-B BUILD&TRADE (10.)
7-5 (2-1)
NB II Nyugati csoport futsal-mérkőzés, 12. forduló. Nagykanizsa, 50 néző. Vezette: Vass I. (Héra, Horváth P.). G.: Pesti (16., 25.), Kollár (16., 40.), Dömötörfy (28.), Gergály (38., 39.), illetve Vénosz (14., 25.), Füzes (26.), Bartal (37., 39.).
NFC: Németh M. - Takács D., Budai L., Gergály, Józsa. Csere: Szakmeiszter Á. (kapus), Horváth G., Kollár, Dömötörfy, Csavari, Pesti, Füzesi. Megbízott edző: Kollár Péter.
A Sárvárral szembeni kanizsai mérkőzés történései alaposan nyomot hagytak a kanizsai csapaton, hiszen három játékosa is eltiltását kénytelen tölteni. A legenyhébb büntetés Fujsz Richárdé, akinek két meccset kell kihagyni, Szőke Ádám hatnál „állt meg”, míg Schuller Ferencet négy hónapra „meszelték el” mindennemű mérkőzést beleértve... Elszántságban ugyanakkor nem volt hiány hazai oldalon, már csupán azért sem, hiszen gyakorlatilag muszáj volt a találkozót megnyerniük a felsőházi célért. Nos, mivel a csarnok speciális kialakítású, így lényegében a játékos-edző Szőke adhatta instrukcióit a hazaiak számára, akiknek kellett kis idő ahhoz, hogy belerázódjanak a találkozó ritmusába. A második játékrész, ahogy haladt előre, úgy hozott egyre nagyobb izgalmakat, mivel hiába vezetett az NFC, elhúzni nem tudott a baranyaiaktól. A legfontosabb azonban az volt, hogy Gergály Gyula, illetve Kollár Péter góljaival a végén a három bajnoki pontot elkönyvelhették a kanizsaiak. Hétfőn az NFC a BAK otthonába látogathat.
- Jó volt látni az öltözőbe érve a visszatérőket és a fiatalokat – mondta a megbízott edző, Kollár Péter. - Szőke Ádám segítségével a meccs előtt átbeszéltük, hogy mire figyeljünk ellenfelünk játékánál, akik veszélyt a kontrákból és a pontrúgásokból tudtak kialakítani. Jól álltunk bele a meccsbe, mely elég kiélezettre sikeredett. Kihasználtuk a lehetőségeinket, aminek köszönhetően többször tudtunk vezetni és a győzelmet is megszereztük. A kilátogatók izgalmas, gólokban gazdag mérkőzést láthattak.
P.L.
győzelem
A szombathelyi XIX. Claudius Kupa úszó-
versenyre a Délzalai Vízmű SE is nevezhette ifjú tehetségeit, akik aztán hoztak remek helyezéseket.
A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola szervezésében már a tizenkilencedik úszó Claudius Kupát rendezték meg. Az előfutam-döntő rendszerű versenyen az előfutamok során negyvenháromszor álltak rajtkőre a DZVSE úszói. Az egyéni indulások mellett a férfi és a női 4x50 m vegyes váltóban is szerepelt kanizsai csapat. A lányok igazi csapatmunkával még a fiúk idejét is megjavítva a dobogó harmadik fokára állhattak.
Első helyezést szerzett Andrási Zsófia (2005) 100 m pillangón 1:07,08 perces idővel, ezüstérmes lett Szabó Flórián (2010) szintén 100 m pillangón 1:22,85-tel, emellett 200 m mellen 3:21,73-mal, a dobogó harmadik fokára pedig Andrási Katalin (2007) 100 m pillangón elért 1:09,10-es ideje után állhatott fel. 4x50 m női vegyes váltóban a Korcsmáros Luca-Andrási Katalin-Andrási Zsófia-Orbán Petra négyes szintén bronzérmet szerzett.
Döntős helyezések: 400 m gyors: 4. Korcsmáros Luca (2008) 4:49,93. 200 m hát: 4. Mezőfi Bálint (2008) 2:46,66. 100 m gyors: 4. Szabó Flórián (2010) 1:16,21. 100 m gyors: 5. Sipos Júlia (2011) 1:22,45. 100 m gyors: 5. Mezőfi Bálint (2008) 1:02,31. 100 m gyors: 5. Sipos Benedek (2013) 1:42,90. 4x50 m férfi vegyes váltó: 5. DZVSE (Mezőfi Bálint, Szabó Norbert, Kovács Ákos, Kuzma Zétény). 100 m pillangó: 6. Magyar Bodza (2009) 1:33,58. 100 m pillangó: 6. Mezőfi Bálint (2008) 1:19,70. 100 m gyors: 6. Andrási Zsófia (2005) 1.04,83. 400 m gyors: 7. Andrási Katalin (2007) 4:59,86- 200 m hát: 7. Andrási Zsófia (2005) 2:35,50. 400 m vegyes: 8. Korcsmáros Luca (2008) 5:31,89. 100 m mell: 8. Magyar Bodza (2009) 1:31,39. 200 m hát: 8. Korcsmáros Luca (2008) 2:36,08.
P.L.
Kollár Péter (13) nyugodtságra int, emellett az is jól jön, ha betalál
(Fotó: kanizsafutsal.hu)Nehézségekre
sikereAz Andrásiak
A futsal NB II 12. fordulójában a Nagykanizsai Futsal Club újra hazai környezetben mérkőzhetett és hétfőn győzött is a PTE PEAC gárdája ellen.
Zártkapus volt a szombathelyi úszóverseny, de a versenyzők örültek a jó szereplésnek
TÉLI GUMIABRONCS AKCIÓ!
e-mail: kb.gumiszerviz@gmail.com
22-23.indd 22 2021. 12. 08. 19:04:53
AQUARÉNA KŐBÁNYA SC (6.) –
TUNGSRAM AQUAPROFIT NSK (1.)
3:9
Sakk Szuperliga csapatbajnoki
mérkőzés, 3. forduló. Budapest.
Eredmények (elöl a hazaiak):
Vovk – Naiditsch 0:1, Balog I. - Cigajev
döntetlen, Nenezics – Balogh
Cs. 0:1, Nagy G. - Antal döntetlen,
Roganovics – Kántor 0:1, Sipos I. -
Márkus döntetlen, Izsák – Horváth
D. 0:1, Szabó B. - Aczél döntetlen,
Krizsány – Medvegy 0:1, Karácsonyi
– Ribli döntetlen, Bódi – Galyas 0:1,
Havanecz – Gara T. döntetlen.
Két, a forduló előtt az első háromban
tanyázó sakkcsapat csapott
össze a fővárosban. Az első helyet
lassan már magának kibérlő nagykanizsaiak
igazolták
hírüket.
- Nagyszerű győzelmet
könyvelhettünk el, s ez
akár még nagyobb különbségű
is lehetett volna – fogalmazott a
nagykanizsai klub elnöke, Nádasi
Tamás. - Ezzel a sikerrel magabiztosan
vezetjük a mezőnyt, játékosainknak
jár a maximális gratuláció.
Nincs más hátra, várjuk a következő
forduló mérkőzését.
S akkor a protokolláris eseményről:
2021-ben ünnepli alapításának
100. évfordulóját a Magyar Sakkszövetség,
az 1921-es alapítással
egyébként
három évvel
előzte meg a Nemzetközi Sakkszövetség
(FIDE) párizsi megalapítását.
Az évforduló megünneplésének
egyik legfontosabb elemeként
mutatták be az elmúlt hétvégén A
Magyar Sakk Arcképcsarnoka című
kötetet, amely a magyar sakktörténet
legfontosabb személyiségeit
veszi sorra. A magyar sakkozás
szervezeti kereteit 1839-től (más
források szerint 1842-től) számítjuk,
akkor hozták létre a Pesti
Sakk-kört, melynek első elnökei
között a zeneszerző (és az
ország egyik legjobb sakkozója)
Erkel Ferenc is ott volt.
A kötet ettől a dátumtól
kezdve veszi sorra a
legendás bajnokokat,
bemutatva az 1924-es és
1926-os (nem hivatalos)
sakkolimpiai ezüst- majd
aranyérmes csapatot, az
1927-es és 1928-as immár
hivatalos sakkolimpiai
győztes csapatunkat, s természetesen
az 1978-as sakkolimpiákon
győztes férfi, illetve
az 1988-as és 1990-es aranyérmes
női válogatott tagjait is.
A bemutatón a könyvben szereplők
(vagy családtagjaik, leszármazottjaik)
közül többtucatnyian
vettek részt, köztük Portisch Lajos,
sakkolimpiai bajnok, a Nemzet
Sportolója, Verőci Zsuzsa sokszoros
ezüst- és bronzérmes sakkolimpikon
és a magyar válogatott
jelenlegi tagjai közül Gara Tícia,
Erdős Viktor és Kántor Gergely. A
Magyar Sakkozás Arcképcsarnoka
kötet szerkesztői Nádasi Tamás, a
Magyar Sakkszövetség alelnöke és
Döry Jenő, a szövetség elnökségi
tagja.
P.L.
A Kanizsa Teniszcentrumban
az idei fedett
pályás sorozatukon
belül a Lívia Méz nyílt
amatőr páros teniszversenyt
rendezték.
A húsz nevező öt
településről vívott
28 mérkőzést.
A mezőny ezúttal is remek
volt, a színvonalas mérkőzések
után a győzelmet végül a zalaegerszegi
Molnár József-Nagy
László duó nyerte gyakorlatilag
hibátlan játékkal a jól játszó
Halász Dávid-Minor Levente
páros ellen. A vigaszágat a Péntek
István-Constantin Filip kettős
nyerte, mellesleg ők legyőzték
a végső győztest is még a csoportmérkőzésen.
Külön
öröm számomra, hogy
a nagykanizsai rutinos,
talán már nem éppen a legfiatalabb
teniszezők jól szerepeltek,
ugyanakkor a helyi fiatalok
hiányoztak, pedig jó páran már
nagyon jól játszanak – fogalmazott
a főszervező, Baranyás
Zoltán. VÉGEREDMÉNY: 1. Molnár
József-Nagy László (Zalaegerszeg),
2. Halász Dávid-Minor
Levente (Energia Szabadidősport
Klub-Nagyatád), 3. dr. Füle Attila-
Vukics József (Energia) és Nagy
Csaba-Kovács Nándor (Energia).
A következő nagykanizsai verseny
a szokásos év végi, összesorsolásos
lehet december 29-én.
P.L.
SPORT 2021. 12. 10. | 23
A Tungsram Aquaprofit NSK
sakk szuperligás csapata
a kőbányaiak vendégeként
söpört be biztos
sikert a bajnokság 3.
fordulójában, emellett
kötetbemutató is érintette
a dél-zalai egyesületet.
Tenisz decemberre
Ismét a teniszé lehetett a főszerep, s decemberre még
egy versenyt terveznek
bemutató
Fővárosi meccs, fővárosi
Nádasi Tamás a bemutatón beszélt a
kötet megjelenésének körülményeiről
22-23.indd 23 2021. 12. 08. 19:15:15
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
Dr. Turcsányi Katalin Anna már tervezgeti a karácsonyi menüt, az ilyenkor szokásos ételek körül forognak a gondolatai. Bár az egészséges ételeket részesíti előnyben, de igyekszik tiszteletben tartani a hagyományokat is.
A KARÁCSONYI SONKATEKERCS hozzávalói: 15 vékonyra szelt pulykasonka, 4 db keményre főtt tojás, olívás margarin, mustár, majonéz, majonézes torma, 1 tk apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors, 10 dkg tömlős, tejszínes sajtkrém, tejföl.
Elkészítése: A pulykasonkából 5 szeletet tojáskrémmel, (4 keményre főtt tojássárgáját villával összetöröm, hozzákeverek 2 ek olivás margarint, 2 tk mustárt, 1 ek majonézt, 1 tk petrezselyemzöldet, sózom, borsozom), öt szeletet a sajtkrémmel (tejszínes sajtkrém, 1 ek tejföl, 1 ek majonéz, só, bors), 5 szeletet tormakrémmel (3 ek majonézes torma, 3 ek tejföl) meg-kenek, feltekerem, tányérra rendezem. A tekercseket a benne lévő krémből készült habrózsával, zöld és fekete olivabogyóval díszítem.
A TÖLTÖTT TOJÁS hozzávalói: 6 db keményre főtt tojás, 2 ek olívás margarin, 2 tk mustár, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A főtt tojásokat hos�szában ketté vágjuk, sárgáját kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzákeverjük a margarint, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemzöldet keverünk még hozzá, majd visszatöltjük a fél tojásokba. Tetejét petrezselyemzölddel díszítjük.
A HALPUDING hozzávalói: 40 dkg halfilé, 1 dl tejszín, 2 tojás, só, bors, citromlé, vaj.
Elkészítése: A halfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, 0,5 dl tejszínnel leöntjük, letakarva 0,5-1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután további 0,5 dl tejszínt hozzáadva turmixoljuk. 2 tojást felverünk, a halas masszához öntjük, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítjük. Enyhén kivajazott muffin, puding vagy őzgerinc formába kanalazzuk kb. ¾ részéig. A formákat mélyebb tepsibe állítjuk, vizet töltünk a tepsi aljába és 150 C-on 30-50 percig pároljuk. Kisebb formákban 30 perc elegendő, nagyobb méretűben tovább kell sütni. Hűlés után pirított kenyérfalatkákra kenve, előételként fogyasztjuk.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsaFotó: Kanizsa
tojás és halpudingKarácsonyi sonkatekercs, töltött
Dallmayr
Rizses csokoládé 200 gr 595 Ft/db 2975 Ft/kg
Szaloncukrok és csokoládé függelékek 20 ízben kaphatók
Legnépszerűbb ízű
szaloncukrok
zselés,
vajkaramellás,
kókuszos,
tejkaramellás,
gumicukros.
Konyakmeggyes,
mogyorókrémes
függelék kaphatók.
24.indd 24 2021. 12. 09. 12:28:39
XXXIII. ÉVFOLYAM
23. SZÁM
2021. DECEMBER 27.
Következő megjelenés: 2022. január 14.
kívánunk!
Egészségben,
sikerekben
gazdag,
boldog
új évet
01.indd 1 2021. 12. 22. 14:13:06
2 | KANIZSA ÚJSÁG EZ VOLT A HÉT
IMPRESSZUM: KANIZSA ÚJSÁG Felelős szerkesztő: Tar Mihály
MEGJELENIK KÉTHETENTE
Szerkesztőségvezető: Mikó-Baráth György
Kiadja a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. Felelős kiadó: Tar Mihály ügyvezető
Rovatvezetők: Polgár László (sport).
Kiadó és szerkesztőség: 8800 Nagykanizsa, Sugár út 8., telefon: 93/787-050.
Reklám-marketing: Tóth Tihamérné 20/519-53-05.
Terjesztési információ: 93/787-050
Megjelenik: 21.500 példányban. ISSN 0865-3879.
Fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte a nagykanizsai
VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. Az intézmény
számos regionális és országos rendezvény helyszínéül
szolgál, emellett élményteli programokat nyújtanak
minden korosztálynak. A névadó, Kodály Zoltán, még
életében, 1954-ben hozzájárult ahhoz, hogy az ő neve
fémjelezze az épületet. Az ünnepségen elhangzott,
hogy a név viselése komoly kötelezettségekkel jár. A
kultúra mindenkié, közkinccsé tétele minden közművelődési
intézmény első számú kötelezettsége és legszebb
feladata is egyben. A vasút a kezdetektől a közművelődésben
és más területen is nagy szerepet vállal.
Hat kategóriában díjazták az idén kiemelkedő társadalmi tevékenységet végző civil személyeket
és szervezeteket a Köszönet Napján. A Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület 15.
alkalommal szervezte meg az eseményt. A rendezvényen a civilek szponzora kitüntető elismerést
ebben az esztendőben a Nilfisk Production Kft érdemelte ki. Az év civil önkéntese
erkölcsi díjat Málnási Gizellának ítélték oda. A civilek mecénása a Szabadics házaspár – Szabadicsné
Rádi Éva és Szabadics Zoltán lett. Az év civil fiatalja címet Lendvai Kristóf kapta.
Az év civil személyisége elismerést a Stimecz házaspár, Stimeczné Lukács Kitty és Stimecz
Fridolin érdemelte ki. Az év civil közössége pedig a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik
Egyesület lett.
Kanizsa száma:
VILÁG KÉP – KANIZSA KÉPE
Kanizsai
Angyalok
Szeretetdobozokat, plüssöket
és egyéb hasznos adományokat
gyűjtöttek a
rászorulóknak a Kanizsai
Angyalok. Az ajándékok
kanizsai és zalakomári
nehéz sorsú családoknak
nyújtanak segítséget
abban, hogy a lehető legszebbek
legyenek számukra
az ünnepek. A Laska
Csabáné Ági vezette közösség
a felajánlásokat
Zalakomárban a Jelenlét
Pontnak, míg Kanizsán a
Családok Átmeneti
Otthonának juttatta el. A
mintegy 150 tagot számláló
csoport főként élelmiszert
és gyermekeknek szánt
játékokat gyűjtött, de kávéfőző
és mosógép-felajánlás
is érkezett.
75
Fotó: Kanizsa TV
KANIZSA TÖRTÉNETE
Fotó: Kanizsa TV
02-03.indd 2 2021. 12. 22. 13:23:12
AKTUÁLIS
2021. 12. 27. | 3
LEGHOSSZABB ÉJSZAKÁN
Fényportyát szervezett idén is a Thúry Vitézlő Oskola. Ezzel a megmozdulással csatlakoztak a fénylánchoz, melyet a világ minden táján ünnepelnek. Ezen a napon a magyar tudatú közösségek gyújtanak tüzet abból az alkalomból, hogy a leghos�szabb éjszakát átvészeljék. December 21-én kora délután az Ady úton gyülekeztek az oskolások, hogy nekivágjanak egy 15 kilométeres gyaloglásnak, melynek végállomása a nagybakónaki rezidenciájuk volt, ahol máglyákat gyújtottak. Itt több vendég fogadására is készültek a tagok, akik a tűz mellett beszélgettek és elmélkedtek a megjelentekkel. Többek között Horváth István versmondó és Petrás János, a Kárpátia együttes énekese is vendégeskedett az eseményen.
NEMZETISÉGI
NAP
A romák tanítására és felzárkóztatására fordították a legnagyobb hangsúlyt az elmúlt években – derült ki a XXVI. Roma Nemzetiségi Napon. Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az eseményen elmondta: a jövőben is küzdeni fognak azért, hogy minél jobb eredményeket érjenek el az oktatás területén. A tanórán kívüli képzés vagy az érettségi bizonyítvány megszerzése mind olyan dolgok, amiket sikerült elérnie az elmúlt évtizedekben a szervezetnek. Mint ahogy Teleki László fogalmazott: minden a tudásból indul ki, ezért nem adják fel az oktatásért vívott harcukat. - Ebbe az irányba kívánunk menni, hogy minél többen tudjanak az oktatásban jó helyen szerepelni. Mert akkor nem az lesz a probléma, hogy szociális segélyeken kell nekik tengődniük, hanem a munka területén fognak elhelyezkedni ezek a személyek – hangsúlyozta Teleki László. Az összejövetelen elhangzott, hogy az oktatás újjáélesztése mellett a Teleki úti épületek felújítása is szerepel a jövőbeli célok között.
VÁROSI DÖNTŐ
Lezajlott a Free Hill Darts Club Városi Bajnokságának a döntője. Nem csak a versenyzők, a szurkolók is jól érezték magukat az eseményen. A megmérettetést négy fordulóból álló versenysorozat előzte meg. A selejtezők után 12 játékos állt a tábla elé a végső összecsapáson. Horváth Balázs klubelnök szerint a legjobbak mérkőzhettek meg egymással ezen a napon. Az alapszakaszban voltak olyan versenyzők, akik könnyedén legyőzték az ellenfeleiket, a döntőnél azonban mindenki bizonytalan volt a végkimenetelt illetően. - Itt az összes játékosnak van versenytapasztalata, de itt van egy teljesen elsőosztályú körítés, és közönség, hogy ki- hogyan tudja ezt feldolgozni, az nagy kérdés. Mindenkinek megvan a rutinja, ki hogyan gyakorol, így csak a pillanatnyi forma fog dönteni – mondta Horváth Balázs. A Városi Bajnokságot végül Neumaier Krisztián nyerte, ezüstérmes lett Szabados Gábor, a dobogó harmadik foka pedig Molnár Mártoné lett.
SZIMFONIKUS 100
A városban egykor működő zenekarokról, kórusokról és a kulturális élet fontosabb szakaszairól is tájékozódhatnak az olvasók A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar 100 éves története című kiadványból. A kötetet nemrég mutatták be az érdeklődőknek a Magyar Plakát Házban. A Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar 2021. január 8-án ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját. Ebből az alkalomból született a formáció történetét összefoglaló könyv, ami számos más érdekességgel és kiegészítő információval is szolgál a közönségnek Kanizsa különböző művelődési területeiről. - Nagykanizsa kultúrtörténetének roppant fontos elemeit, részleteit tartalmazza és érdekességeit. Kapcsolódik nem csak a zenéhez, hanem egy csomó minden máshoz is, ami itt a városban történt az elmúlt 100 évben a kultúra területén. Például, hogy milyen egyesületek, milyen kórusok voltak, hányféle és milyen zenekar működött -mondta Balogh Tünde a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke. Kocsis Katalin, a kötet szerzője, zenei könyvtárosként dolgozott a városi bibliotékában, főként a nyugdíjas éveiben kezdett el Kanizsa zenei múltjával foglalkozni. Az író elsősorban újságokból, régebbi kiadványokból, kutatómunkával
gyűjtötte össze a fontos adatokat.
FILMES
ÉLMÉNY
Tavaly 50, idén 100 jegyet biztosított a moziba Flórek Zsolt azoknak a fiataloknak, akik máskülönben nem juthatnának el az intézménybe. A kanizsai vállalkozó úgy fogalmazott: akinek van rá lehetősége, annak szinte már kötelessége segíteni a nélkülözőknek az év minden szakaszában. - Kollégámnak és nekem nagyon fontos a mozi, a filmek, a filmélmény – így kezdte gondolatait Flórek Zsolt a jótékonysági mozizás alkalmával. - Másik oldalról van egy személyes véleményünk. Hogy mindenki, akinek van egy kicsivel több lehetősége, segítsen azokon, akiknek nincs. Majdnem kötelessége segíteni, én ezt így gondolom. És ez nem csak egy frázis, hanem tettekkel megmutatni, hogy igenis jó örömet okozni, karácsonykor, vagy attól függetlenül egyaránt – mondta Flórek Zsolt, aki már tavaly is támogatta a Covid-járvány miatt nehéz helyzetbe került filmszínházat. A vállalkozók a jövőben is folytatják a segítő tevékenységüket, bár meglátásuk szerint a
jótékonysági akciókhoz való csatlakozás még
gyerekcipőben jár.
HÍRsorok
02-03.indd 3 2021. 12. 22. 15:33:01
Kronológiailag haladva lássuk
előbb a soros ülés főbb történéseit.
Az előzetes várakozásoknak
megfelelően heves vitát hozott a
tanácsnoki beszámoló, a Médiaház
támogatása, a kormányhivatali
levél, az Aréna beszerzési listája
és a Mindenki Sportpályájának
napirendje is szép hosszúra sikeredett.
Az ülésen kiderült: a személyzeti
bejáratnál nincs lift és a kosárlabda-
szövetség is több hiányosságra
mutatott rá a Kanizsa Arénában.
A közgyűlés elé behozott
listán ugyanakkor szerepelt LED
televízió, több hűtő és hangtechnika.
Balogh László polgármester
és Bizzer András alpolgármester is
azon a véleményen volt, hogy az
összeállított lista jó, és a döntés
elhúzásával csak a meglévő forrást
kockáztatja az ÉVE. Gondi
Zoltán is szót kért az ügyben, ő
hozta fel a hiányzó kosárpalánkot,
és azt, hogy egy ilyen lista összeállítása
előtt nem ártott volna a
sportszövetségek szakvéleményét
megvárni. Fodor Csaba is a
fontossági sorrend felállításának
hiányára világított rá, míg Schauta
Marcell a média problémájára,
miszerint a vendégszektor és a
hazaiak közötti elválasztó fal
zavarja a kilátást, ráadásul a közvetítőállás
így használhatatlan.
Horváth Jácint az alpolgármesternek
címezte felszólalást, mondván
megint azzal fenyegetnek,
amivel az 588 millió forint kapcsán
is, ha nem döntenek, elveszik
a pénz. Szerinte a kérdés az,
akarnak-e kosármeccset rendezni?
Ha igen, palánkot kell venni. A
napirend halasztását először
Fodor Csaba említette. Szabó Szilárd,
a Fidesz-frakció vezetőjének
felszólalásában már érződött,
közelednek az álláspontok. Ő azt
emelte ki, priorizálni kell a 101 milliós
listán, ezért úgy látja, mind a
két félnek igaza van. A döntés
előtt szünetet kért a polgármester,
majd megszavazták, hogy öt
nappal később, a soron kívüli
tanácskozáson döntenek az eszközökről.
Mielőtt rátérnénk a Médiaház
pontjára, beszéljenek kicsit a számok.
Cégünk 2016-ban és 2017-
ben is 142 000 000 forint támogatást
kapott az önkormányzattól.
Ez az összeg 2021-ben 98 911 000
forint volt. Erre próbált rávilágítani
Horváth Jácint is, az ÉVE frakcióvezető-
helyettese hangsúlyozta:
hiába a korábbi éveknél jóval
takarékosabb gazdálkodás, ha
sokkal kevesebb támogatást kap
a Médiaház a polgármester és az
alpolgármester által összeállított
költségvetésből. Balogh László
ezzel szemben azzal érvelt, hogy
a kiosztott ügyvezetői jutalom,
és Tar Mihály megemelt fizetésének
bértömege szinte teljesen
fedezné azt a 7 millió forintot,
amit most az ügyvezető kért. Bizzer
András alpolgármester
kiemelte: ez egy gyorssegély,
amit nyilvánvalóan oda kell adni,
mert azt nem lehet megengedni,
hogy egy önkormányzati cégnél
ne kapjanak időben fizetést. Kritikaként
megjegyezte, Tar Mihálynak
előbb kellett volna jeleznie,
hogy ekkora a baj. A felvetésre
reflektált Horváth Jácint. Szerinte
a Médiaház ügyvezetője bármilyen
döntést hozott volna, mindenképpen
kritikákat kap a
Fidesz-frakció oldaláról. Nyilván
Tar Mihály is reménykedett
abban, hogy elég lesz az a pénz.
Nem lett, de Horváth szerint ez a
vita a „van rajta sapka, nincs rajta
sapka” tipikus esete. A Médiaház
vezetője elmondta: a szeptemberi
mérleg még pluszt mutatott, az
év végi sem lenne mínuszos, ha a
korábbi évekkel egyenlő szintű
támogatást megkapta volna a
cég. Hozzátette: a pénz a Médiaházban
van, a munkatársak béré-
4 | KANIZSA ÚJSÁG KÖZÉLET
hangulatú követ
Egyedi év volt, amit egy
még parázsabb
A december 16-ai
soros ülés előtt elhamarkodottan
azt
írtuk, az év utolsó
közgyűlése következik.
Nem így lett,
ránk cáfoltak a képviselők.
21-én tartottak
még egy soron
kívüli tanácskozást,
ráadásul advent ide
vagy oda, a két találkozás
közötti időben
robbant a bérlakásbomba,
ami alapos
Facebook csatározásba
bocsájtotta a
feleket.
KÖZGYŰLÉSI SOROK
04-05.indd 4 2021. 12. 22. 15:32:05
KÖZÉLET
2021. 12. 27. | 5Egyedi amit egy
Fotó: Horváth Zoltán
ben, járulékaiban és az egyéb működési költségekben, nem vett belőle autót magának. Bár a támogatás megítélését a Fidesz-frakció tagjai sem vitatták, végül meg nem szavazták: 8 igent 0 nemet és 7 tartózkodást hozott a voksolás.
Hasonló volt a forgatókönyv a Mindenki kapcsán, mint az Aréna beszerzési listájánál, azaz hosszú tanácskozás, végül egyhangúlag meghozott döntés. Az előterjesztő Gondi Zoltán volt. A Fidesz-frakció oldaláról legaktívabban Szabó Szilárd csatlakozott be ebbe a napirendbe, hiszen szerinte a képviselők közül ő töltötte a legtöbb időt a Mindenkin. Hiányolta az egyeztetést Gondi Zoltán részéről, valamint szerinte jobb megoldás lenne a salakos pálya karbantartása helyett egy rekortán kiépítése. Ezt Schauta Marcell és Gondi Zoltán is cáfolta: erre nem alkalmas a Mindenki, ráadásul most kizárólag az atlétikai elemek felújításáról van szó, ahhoz mért összegből. Ez egyébként mintegy 30 millió forint. Gondi hozzátette: rekortán kiépítésére a Bányász-sportcentrum lehet alkalmas, Bodó László még a Sétakertet is felvetette. Radics Bálint örült az előterjesztésnek, hiszen az atlétika minden sport alapja, ráadásul szerepelt benne, hogy megvizsgálták a rekortán lehetőségét. Emlékeztetett: az Aktív Magyarország program részeként van mód pályázni a futópályára. Szabó Szilárd erre kötött rá: Gondi Zoltánnak fel kellett volna keresnie Radics Bálintot a pályázati források kapcsán. Az utolsó felszólalásban Gondi válaszolt: meg fogja tenni.
Szintén igazolta a papírformát a tanácsnoki beszámoló, a legtöbb személyeskedő megjegyzés ezen napirend alatt hangzott el. A polgármester szerint a tanácsnokok túlterjeszkedtek a hatáskörükön, reflektációjában Berta Krisztián kiemelte: a rendszerre a törvény jogot biztosít, Sopronban is élnek vele. Az egész helyzetet szerinte a Fidesz szándékosan akarja politikai csatába vinni. Ez meg is történt. Szabó Szilárd bekezdett: a busás tanácsnoki fizetésért elvárt volna lényegesen több javaslatot az érintettektől. Ráadásul a leadott dokumentum szerinte csak arról szólt, hogy „neve legyen a gyereknek”. Fodor Csaba vizsgálatra küldené Szabó Szilárdot, mint fogalmazott: keressen fel egy látszerészt a Fő utcában, akkor jól fog látni. Az ÉVE-frakció vezetője szerint nem igaz, hogy a tanácsnokok ne hoznának be felvetéseket. Kiemelte: erre a rendszerre azért volt szükség, mert a polgármester senkit nem tartott megfelelő partnernek az ÉVE részéről. Felelevenítette a polgármester pandémia alatt hozott első döntését, miszerint visszahívta a tanácsnokokat és kinevezte alpolgármesternek Bizzer Andrást. A fizetés hánytorgatását ros�sz dumának titulálta, szerinte inkább azzal kéne foglalkozni, hogy Balogh László 1 milliós fizetést kap, plusz költségtérítést, utóbbit Bizzer András is megkapja, holott Fodor szerint semmi mást nem csinálnak, mint pénteken meghívják Cseresnyés Pétert egy kávéra, hogy „órákat bent csöcsörésszenek a hivatalban». A fizetések kapcsán Horváth Jácint is szót kért. Úgy látta, a fideszes városatyák szándékosan nem a tárgyról beszélnek, hanem Cseresnyés Péter szépen kiosztotta a lapokat, hogy kinek mit kell eljátszania, s ezt a színészi produkciót jól megoldották a képviselők. A kormányhivatal levelének ügyében a vita arról ment, hogy az Aréna vagyonkezelési szerződése kapcsán hozott döntés jogsértő volt-e - a Fidesz-frakció szerint igen, avagy nem a döntés volt jogszerűtlen, csupán az ülést vezette szabálytalanul Balogh László - az ÉVE szerint ez történt. Fodor Csaba ismét előhúzta a Cseresnyés kártyát: elhiszi, hogy erről beszélgetett Balogh László annyit a közgyűlés előtt Cseresnyés Péterrel, hogy egy tank bezin kifogyott a hivatali Skodában, de szerinte kár belemennie a polgármesternek politikai vitába. Balogh László jelezte, ez a kérdés más színtéren - feltételezhetően a Facebookon - folytatódni fog.
Zárt ülésen tárgyalták a felek a református egyházközség bérlakás igényét, mégis az utóbbi hetek egyik legnagyobb virtuális adok-kapokja alakult ki a kérvényből. Az ügy bejött a 21-ei soron kívüli ülésre is. Fodor Csaba tett egy javaslatot, miszerint ne tárgyaljanak a pontról, hiszen a legutóbb meghozott döntés él. Megjegyezte azt is, hogy gusztustalan bejegyzést tett ki a polgármester a Facebookra, s egy hasonlóan gusztustalan cikk jelent meg a Zalai Hírlapban ezen ügy kapcsán. Kitért a HACSuNK-ra, és arra, hogy Hella Ferenc vezetésével zárták ki az akciócsoportból a város önkormányzatát. Balogh László megjegyezte, 4 ÉVE-képviselővel is egyeztetett, Gábris és Károlyi úr jelezték, támogatnák ezt a pontot, ketten pedig úgy nyilatkoztak, ha később visszajön a szemelvény, támogatni fogják. Károlyi Attila azt hangsúlyozta, amennyiben azt akarják, hogy béke legyen az Olajfák hegyén, akkor megjegyzések helyett hozzák vissza ezt a pontot legközelebb. A pontról nem tárgyaltak, Fodor Csaba ügyrendi javaslatát 8 igennel fogadták el.
Egyszerűbben ment át az Aréna beszerzési listája, amivel kapcsolatban sikerült konszenzusra jutni, és a vízelvezetési projekt kapcsán is elfogadta Balogh László Horváth Jácint azon felvetését, hogy kérjék a részletes indoklását annak, miért is drágult a tervezés 6 millió forintot pár hónap alatt. Az ülés után Horváth Jácint értékelte kérésünkre a közgyűlési évet. – Nagy szívfájdalmunk, hogy a kormány elvonásai miatt saját pénzből nem tudunk utakat, járdákat felújítani. Ha ad a kormány akkor van, de még azt is meg akarja mondani, hogy pontosan melyik utcára költhetünk, de ha nem ad, akkor pedig egyáltalán nincs forrásunk. Ezzel kiszolgáltatja az önkormányzatokat. Én nem látom, hogy sokkal kön�nyebb lenne 2022. Nyakunkon egy választási kampány, számítunk arra, hogy az első negyedévben parázs hangulat lesz a közgyűléseken, mind a két oldal nehéz szituációk elé fog állni. Sokan úgy érzik, mi csak veszekszünk, de közben haladnak az ügyek. Remélem, a 19-es udvart végre sikerült elindítani, csakúgy, mint a Kórház utcai telket. Ezt a munkát mi folytatni fogjuk, és a többi, általunk megígért ügyben is megyünk előre. Amennyiben új kormány lesz, az én oldalamról azt tudom mondani, vissza fogja kapni az önkormányzat a szabad forrásokat, vissza lesz állítva az önkormányzatiság. Balogh Lászlót is megkerestük az évértékelő kapcsán. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ a polgármestertől.
MIKÓ-BARÁTH György
04-05.indd 5 2021. 12. 22. 15:31:56
Szent Szilveszter pápa a negyedik
században élt, szilveszter
ünnepe róla kapta a nevét,
ugyanis Szilveszter pápa az év
utolsó napján hunyt el. A szilveszteri
mulatozás, féktelen evés-ivás
a római korra vezethető vissza. A
gondtalan fogyasztás aztán lassan
az egész világon elterjedt szilveszteri
hagyománnyá vált. Ez a
nap korábban még sokáig mozgó
ünnep volt, vízkereszt környékén,
majd később egészen a 16. századig
karácsonykor tartották az újévet,
amíg 1691-ben XII. Ince pápa
ki nem hirdette, hogy az újév
január 1-jén kezdődik. A keresztény
világban azóta ünneplik e
napon az újévet.
Szilveszterhez számtalan szokás,
hiedelem és tilalom kapcsolódik.
Újév napján például tilos
kivinni a szemetet, mert azzal a
szerencsét is kivisszük a házból,
és az új esztendő első látogatójának
is jelentősége van: a férfi vendég
szerencsét, a női szerencsétlenséget
hoz. Az év utolsó napján
már semmit nem szabad kölcsönadni,
mert azt a tárgyat valószínűleg
sosem kapjuk vissza.
Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor
az összes ajtót ki kell tárni,
hogy az óév kimehessen, ugyanis,
ha nem távozik, az újév nem
tud bejönni. A szerelmesek, házasulandók,
ha megkenik az ajkukat
mézzel, és éjfélkor úgy váltanak
csókot, akkor édes és hosszú lesz
a szerelmük, házasságuk.
Az étkezésnek, az ételeknek is
fontos szerepe van ezen a napon.
Sokan betartják, hogy nem esznek
halat, mert akkor elúszik, a
baromfi pedig elkaparja a szerencsét.
A malacsült viszont szerencsehozó
ételnek számít, ugyanígy
a lencse és a bab is a gazdagságot
jelképezi. Egyesek ilyenkor
rétest sütnek, amit olyan hosszúra
nyújtanak, amilyen hosszú életet
szeretnének. A magyarok
közül többen sült virslivel várják,
hogy eljöjjön az éjfél és szokásosan
pezsgővel koccintanak az
emberek, amikor boldog új évet
kívánnak egymásnak. A hagyományos
szilveszteri lakomát már
sok étterem is biztosítja a vendégeknek.
Szilveszter estéjén az emberek
búcsút vesznek az óévtől, annak
minden bújával és bánatával
együtt, hogy új reményekkel vághassanak
bele a következő évbe.
A hangoskodás és a mulatozás is
ezért szükséges, hogy a rosszat
elfeledtesse, és utat nyisson a
jónak. Vannak, akik ilyenkor hálát
adnak a pozitív dolgokért és
összegzik, hogy mi mindent sikerült
megvalósítani a kitűzött
célok, tervek közül. A fogadkozás
is arra vezethető vissza, hogy
mindenki tiszta lappal lépjen a
következő évbe és hátra hagyja a
hibáit. A legnépszerűbb újévi
fogadalmak közé sorolhatók az
egészséggel kapcsolatos célkitűzések,
mint például a dohányzásról
való leszokás, vagy a rendszeres
sportolás bevezetése a
mindennapokba. Sokan ilyenkor
határozzák el, hogy megszabadulnak
néhány kilótól, munkahelyet
váltanak vagy több időt töltenek
a családjukkal, barátaikkal,
vagy éppen pihenéssel. Az ilyenkor
tett fogadalmak többsége
általában csak hirtelen fellángolás
és nem tart sokáig, de aki elég
elszánt és kitartó, annak a következő
évre már akár új elhatározása
is lehet.
Milyen egy igazán jó szilveszteri
buli? Erről megoszlanak a vélemények,
sokan szeretnek szűk
családi és baráti körben, akár társasjátékozással,
beszélgetéssel
ünnepelni, mások hangos zenére
és tömegre vágynak, akad olyan,
aki pedig egyszerűen csak megnézi
otthon a szilveszteri kabaréműsort
a tévében. Ma már nem
meglepő, ha valaki szállodában
tölti az ünnepeket, a zalakarosi
hotelekben bár nem akkora az
érdeklődés, mint a koronavírust
megelőző években, de most is
sokan foglaltak szobát szilveszterre.
Egy biztos, hogy eredetileg
a szilveszter a féktelen bulizásról
szólt, és annál jobb volt a mulatság
minél hangosabbra sikerült.
Petárdázni már nem lehet, de a
tűzijáték még mindig sokaknál
előkerül újév alkalmából. Ennek is
megvannak a szabályai, a harmadik
osztályba besorolt pirotechnikai
eszközöket csak magánterületen
szabad felhasználni, szigorúan
december 31-én 18 órától
január elsején reggel hat óráig. A
megmaradt, lejárt vagy rosszul
működő tűzijátékot pedig minden
esetben vissza kell juttatni a
forgalmazóhoz, hogy szakszerűen
gondoskodhasson a termék
megsemmisítéséről.
Bár az emberek szeretik, sok
állat sajnos retteg a szokatlan dur-
6 | KANIZSA ÚJSÁG AKTUÁLIS
Helló 2022
Pezsgő, virsli, tűzijáték
és fogadalmak,
bizony ez az év is
véget ért. Pontosabban
még nem teljesen,
de december 31-én,
éjfél előtt indul a vis�-
szaszámlálás: 2021-
nek búcsút intünk és
belevágunk 2022-be.
Viszlát 2021
Fotó: Horváth Zoltán
06-07.indd 6 2021. 12. 22. 15:38:48
2021. 12. 27. | 7
AKTUÁLIS
rogtatástól, szilveszter másnapján még mindig rengetegen keresik az elkóborolt, elveszett kedvenceiket. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki tisztában van vele, hogy a kutyája fél a tömeges tűzijátékozástól, az tegyen meg néhány óvintézkedést ilyenkor az állat érdekében. Aki megteheti zárja el a kutyáját vagy erre az időre engedje be a házba, lakásba. Érdemes a biztonság kedvéért a házi kedvenc nyakörvére rögzíteni egy elérhetőséget, és fényképet készíteni, amit szükség esetén megoszthatunk a közösségi oldalon az ebről. Az, akinek eltűnik a kutyusa, vagy megtalálja valakijét, a kanizsai menhelyen bejelentést tehet.
Nagykanizsán tavaly a járványhelyzet miatt elrendelt szabályozások nem tették lehetővé a városi ünneplést. Bár idén is elmarad az éjféli városi tűzijáték, este kilenctől egészen hajnali két óráig zenés műsor, valamint különböző ételek és italok is várják a szórakozni vágyókat az Erzsébet téren.
KÖRTVÉLYESSY Vivien
06-07.indd 7 2021. 12. 22. 12:47:51
8 | KANIZSA ÚJSÁG HIRDETÉS
ILLÉS FANNI
PARALIMPIAI BAJNOK
A SZERENCSEJÁTÉK ZRT.
HISZ ABBAN, HOGY
A KORLÁTOKAT LEHETŐSÉGEKKEL
LEHET LEBONTANI.
SzRt_Nagykaracsony_IllesFanni_202x133_1215.indd 1 2021. 12. 15. 15:04:16
Javuljon a fogyatékos emberek életminősége, önálló életvezetési
képessége, valamint a társadalmi befogadásuk – ez volt a fő célja a 2017-
ben indult MONTÁZS projektnek. Ennek megvalósítására többek között
létrehozták és működtetik az országos fogyatékosságügyi tanácsadói
hálózatot, AAK (augmentatív és alternatív és kommunikáció)-módszertani
központokat nyitottak, elérhetővé tették minden régióban a felnőtt logopédiai
ellátást, valamint az autista emberek ellátását segítő szolgáltató hálózatot
működtettek. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést
segítő fogyatékosságügyi tanácsadói hálózat a projekt után is elérhető lesz.
A fogyatékosságügyi tanácsadás nem ér véget a MONTÁZS projekt
zárásával. 2022. január 1-től a szolgáltatás átkerül az emberi erőforrások
minisztere által kijelölt család- és gyermekjóléti központokhoz, ahol
más keretek között, de hasonló szakmai tartalommal várják a kliensek,
szakemberek megkeresését.
Folytatódik a fogyatékosságügyi tanácsadás
a MONTÁZS projekt zárása után
A nyugat-dunántúli régióban az
alábbi intézményekben folytatódik
a fogyatékosságügyi tanácsadás:
• Győr: Család- és Gyermekjóléti
Központ, 9024 Győr, Lajta utca 21.
• Szombathely: Pálos Károly
Szociális Szolgáltató Központ és
Gyermekjóléti Szolgálat, 9700
Szombathely, Széll Kálmán utca 4.
• Zalaegerszeg: Zalaegerszegi
Család- és Gyermekjóléti Központ,
8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere
János tér 5.
􀀥􀀨􀀩􀀨􀀮􀀷􀀨􀀷􀁥􀀶􀀃􀀤􀀃􀀭􀁧􀀹􀄗􀀥􀀨
Európai Szociális
Alap
HEVESI SÁNDOR
MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Január 4. (kedd) 18 óra
HEALING VOICE – GYÓGYÍ-
TÓ HANG
Németh Krisztina előadása
Krisztina az énekhangján
keresztül közvetíti más
dimenziójú szellemi vezetők
gyógyító energiáit, így a létrejövő
rezgésszint emelkedés
felgyorsítja a gyógyulási
folyamatokat fizikai, érzelmi
és lelki szinten egyaránt. Az
est második részében üzeneteket
közvetít a szellemi
vezetők és a vendégek
között.
Információ és helyfoglalás:
06-30/582-1797
www.krisztinanemeth.it
A részvétel INGYENES!
Január 6., 13., 20., 27.
10 óra
MARGARÉTA MÓKA –
Ölbeli játékok 0-3 éveseknek
Vezeti: Vajda Margit
Tel.: 06 30 6160 847
Január 12. (szerda) 19 óra
Színház –
Rátkai bérlet
Daniel Glattauer:
PÁRTERÁPIA – vígjáték
(Orlai Produkció)
Játssza: Balla Eszter,
Debreczeny Csaba,
Mészáros Máté
Jegyár: I. helyár: 4.500 Ft,
II. helyár: 4.200 Ft
Január 14., 28.
(péntekenként) 17 óra
GÉMKAPOCS
TÁRSASJÁTÉK KLUB
Vezeti: Temesi Róbert és
Szűcs Sándor
A részvétel DÍJTALAN!
MÓRICZ ZSIGMOND
MŰVELŐDÉSI HÁZ
Január 13. (csütörtök)
10 és 14 óra
Fabula bábszínház:
MAZSOLA
Gyermekszínházi sorozat
Jegyár: 800 Ft
PROGRAMAJÁNLÓ
08-09.indd 8 2021. 12. 21. 12:01:43
Egy nosztalgiamozival, és
egy háromrészes portréfilmmel
is készült a Kanizsa
Televízió az ünnepi
műsorkínálatába. A Nosztalgiavonat
96 című dokumentumfilm
a 25 évvel
ezelőtti háromnapos utazás
pillanatait eleveníti fel.
A Szálló hangja című alkotás
pedig a nagykanizsai
hajléktalanszálló
négy
lakójának tör ténetét
mutatja be.
„Figyelem! Beszállás!
Nosztalgiavonat indul a 4.
vágányról Nagykanizsától
Nagykanizsáig!” – ezekkel
a mondatokkal indult
útnak a nosztalgiavonat
1996. augusztus 9-én. A
teljes táv 1100 kilométer
hosszú volt, és mintegy
400 fő pöfögte át az országot
egy 1917-ben épített
gőzmozdonnyal. A gőzös
nem csak Kanizsára ment,
hanem az ország számos
emlékhelyét útba vette a
jubileumi kiránduláson,
hisz ’96-ban volt a honfoglalás
1100 éves évfordulója.
A hangulatról pedig számos
helyi együttes gondoskodott,
akik szinte az
egész utazás alatt szórakoztatták
utastársaikat,
emlékezett vissza Tar
Mihály, aki Tarabó Éva mellett
az esemény egyik szervezője
is volt. A hangulat
nem csak a kocsikban volt
emlékezetes, hanem az
állomásokon is. Ahol megálltak
mindenhol ünnepelve
fogadták őket, Gyulán
például a város kulcsával
várták a résztvevőket. Ezt a
feledhetetlen három napot
örökített meg a Nosztalgiavonat
96 című film, ami
december 28-án, 19.45-kor
lesz látható a Kanizsa TV
műsorkínálatában.
A Szálló hangja három
darab félórás portréfilmet
takar, amit Mikó-Baráth
György cégvezető és
Miholics Szabolcs operatőr,
vágó készített. Miután
a kanizsai hajléktalanok
az elmúlt időben sokszor
szóba kerültek több
negatív hangvételű ügy
kapcsán is, Mikó-Baráth
György elhatározta, megmutatja
az érem másik
oldalát. A portré első része
egy férfit mutat be, aki 5
éve lakik az Átmeneti Szálló
és Éjjeli Menedékhelyen.
A második részből
egy élettársi kapcsolatot
ismerhetnek meg a nézők,
melynek tagjai a szállón
ismerkedtek meg. A
beszélgetésből kiderül,
hogy a páros női tagja évekig
a modern rabszolgatartás
áldozata volt. A
sorozat harmadik szereplője
pedig Dalma néni, a
szálló legidősebb lakója,
aki számos családi tragédia
után, 70 éves kora
fölött kényszerült ebbe a
helyzetbe. A portréfilmeket
Kanizsa TV Youtube-oldalán
is elérhetik az érdeklődők.
KÁLOVICS Rebeka
AKTUÁLIS 2021. 12. 27. | 9
Történetek a Kanizsa TV
műsorán
Fotó: Horváth Zoltán
08-09.indd 9 2021. 12. 22. 12:55:41
A második önkormányzatban, 1994-től külső bizottsági tagként kezdtem ismerkedni az önkormányzati munkával. Majdnem napra pontosan, harminc évig (1980-2010) cselekvő részese voltam városunk társadalmi-politikai életének.
A megyei jogú város önkormányzati tisztsége embert próbáló feladat. Nagy felelősséggel járó elfoglaltság, s mivel szüleimnek köszönhetően helyes értékrenddel rendelkezem, nálam erkölcsi kérdés is volt. Képviselői eskümhöz hűen, a legjobb tudásom szerint, minden igyekezetemmel a város érdekét szolgáltam – szögezte le elöljáróban az egykori képviselő. Egyúttal, bizottsági elnökként gyakran keveredtem konfliktusba, miután szigorúan megköveteltem a rendeletek, határozatok betartatását. Eközben nem egyszer jutott eszembe Phókülidész, örökérvényű megállapítása, miszerint: „sokat kell tűrnöd, ha tisztességre törekszel”.
Számos önálló képviselő indítványt terjesztettem elő, inkább több mint kevesebb sikerrel. Amire kimondottan büszke vagyok az 1999. május 26-án jegyzett javaslatom révén sikerült megakadályozni a Béke mozi lebontását, s ezt követően került sor felújítására.
Voltak természetesen kudarcaim is. A legfájóbb a „Citromszigeti fiaskó”! Ha már „egyetemi város” akartunk lenni, az épületegyüttes felújítását és bővítését kezdeményeztem, ahogy anno, erről a Kanizsa Újságban is nyilatkoztam. Kiváló helyszíne lehetett volna, egy „kanizsai szilícium-völgyi”, campusnak! Többek közt számítástechnika képzésre gondoltam, beleértve az informatika tágabb értelmezését is. A fogadókészség a mai napig is látható!
A kudarcok közé sorolhatom, a 2009. március 19-i előterjesztésemet is, mely a közgyűlés feloszlatására vonatkozott. Nem meglepő módon a kezdeményezésem elbukott! A Fidesz-KDNP, az SZDSZ és az MSZDP összes képviselője elutasította! Beszédes azon jelenlegi fideszesek névsora, akik akkor meggátolták a közgyűlés feloszlatását: Balogh László, Bene Csaba, Bizzer András, Cseresnyés Péter, Tóth Nándor.
Anno legtöbbet publikáló önkormányzati képviselő voltam. Határozott, kritikus hangú írásaim nem egy esetben váltottak ki heves érzelmeket, pártsemlegesen. Megpuccsoltak, leváltottak, sikertelen bírósági eljárásokat kezdeményeztek ellenem. Nem csoda, hogy 2010-re betelt nálam a pohár! Fegyelmezett emberként tudomásul vettem, hogy a pártban (is) kisebbségben maradtam az értékrendemmel, ezt nem vertem nagydobra, nem álltam át más politikai formációba. Hosszú belső vívódások után hoztam meg a döntésem, azóta nem vállalok semminemű közéleti szereplést. Sovány vigasz, hogy az élet engem igazolt. Meggyőződésem azóta sem változott!
Közben nagyot változott a világ, sok víz lefolyt a Potylin! Nyilvánvalóan, a történelem mindenki életében az elmúlt időt alakítja át. Mindannyian változunk, hiszen a változó világ, az új kihívások erre kényszerítenek bennünket. Nyugdíjas „táltos partizánként”, még emlékszem azokra az évekre, mikor a szembenálló politikai felek nem ellenségként tekintettek egymásra. Akkoriban a jobboldalon is voltak még európai normákhoz szokott képviselők.
Miután Orbán 2002-ben elvesztette az országgyűlési választást, gyökeresen megváltozott a közgyűlések hangulata is. Egykori reformkörösként, döbbenten szemléltem, hogy 2010-től kormányszintre emelkedik a goebbelsi propaganda számtalan eleme, a két világháború közti úri Magyarország restaurációja, a Horthy rendszer rehabilitálása.
Egészen szürreális, hogy az egykori legelső (ifjú)polgár „a haza nem lehet ellenzékben”-től, a kipcsak vonalon át, eljutott Európa DNS-éig. Ezek után azt hittem, hogy mentálisan nincs már lejjebb. Tévedtem!
Jelenleg olyan országban élünk, ahol az érdek felülírja az erkölcsöt, az igazság már nem divat. Féligazságok vannak, vagy inkább hazugságok. Ma a politikai törésvonal nem a bal- és a jobboldal között húzódik, hanem a tisztesség és az aljasság között. Az intézményesített korrupció haszonélvezői, a „nemzethy harács” politikusai és udvaroncaik, folyamatosan hazudozva, gerjesztenek gyűlöletet, rájátszva a lakosság félelmeire, az embereket egymás ellen uszítva. Talán éppen azért, mert nem tartozik az egyházi fő sodorhoz, Beer Miklóstól idézek: “Nem büszkélkedhetünk azzal, hogy a hívők értenék, mit is akart Jézus”.
2010 óta az Orbán kormányok jelentősen csökkentették az önkormányzatok önállóságát, feladat- és hatásköreit. Ha volt kanizsai ember 2019 őszén, aki az önkormányzati választásokat követően, példamutató helyi kormányzást vizionált, annak mélységesen csalódnia kellett. Amint az várható volt, a képviselőtestület szánalmasan tragikomikus képződménye lett a helyi politikai életnek. Mindaddig így lesz, míg az országgyűlés törvényben nem rögzíti a mandátum korlátot, alsó és felső korhatár limitet!
BAKONYI Erzsébet
10 | KANIZSA ÚJSÁG
ÖNKORMÁNYZAT
Magyarországon 34. rész30 éves az önkormányzatiság
KÉPVISELŐI ESKÜMHÖZ HŰEN, MINDEN IGYEKEZETEMMEL A VÁROS ÉRDEKÉT SZOLGÁLTAM
Forrás: egykor.hu
Tóth László 1998-tól 2010
őszéig, három ciklusban volt az MSZP önkormányzati képviselője, egyúttal bizottsági elnök. Az utolsó négy évben pedig a párt önkormányzati képviselő
csoportját irányította.
10-11.indd 10 2021. 12. 22. 11:32:53
2021. 12. 27. | 11
HIRDETÉS
TÉMA: A MAGYAR KULTÚRA NAGYJAI
A helyesen válaszolók között helyi kiadványokat,
színházjegyeket sorsolunk ki.
A válaszokat a következő címre kérjük:
hsmk.nk@kanizsaikultura.hu
Határidő: 2022. január 18.
KÖLCSEY FERENC MIKOR ÉS HOL FEJEZTE BE A HIMNUSZT?
PETŐFI SÁNDOR MELYIK VERSÉBŐL IDÉZÜNK?
„Mit nekem te zordon Kárpátoknak Fenyvesekkel vadregényes tája!”
JÓZSEF ATTILA ELLEN MELYIK VERSE MIATT INDÍTOTTAK „ISTENGYALÁZÁS” CÍMÉN PERT?
MILYEN RANGOS NEMZETKÖZI IRODALMI DÍJAT KAPOTT KERTÉSZ IMRE ÍRÓ?
ESZTERHÁZY PÉTER MŰVEI KÖZÜL SOROLJON FEL 3-AT!
MUNKÁCSY MIHÁLYNAK MELYIK VOLT AZ ELSŐ NAGY
FESTMÉNYE, AMELLYEL A PÁRIZSI TÁRLATON
ARANYÉRMET NYERT?
MELYIK VÁROSUNKBAN VAN A CSONTVÁRY MÚZEUM?
MI A CÍME BARTÓK BÉLA OPERÁJÁNAK?
MELYIK BUDAPESTI SZÍNHÁZ FŐRENDEZŐJE, IGAZGATÓJA VOLT HEVESI SÁNDOR?
KI VOLT A RENDEZŐJE A 2016-BAN OSCAR-DÍJJAL KITÜNTETETT SAUL FIA C. FILMNEK?
A kérdéssort összeállította:
PAPP Ferenc,
a HSMK nyugalmazott igazgatója
Felhívás
A KANIZSAI KULTURÁLIS KÖZPONT, A NAGYKANIZSAI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET ÉS A
NAGYKANIZSAI SZUPERINFÓ LEVELEZŐS VETÉLKEDŐT HIRDET A
KÖZELGŐ MAGYAR KULTÚRA NAPJA (JANUÁR 22.) TISZTELETÉRE.
10-11.indd 11 2021. 12. 20. 17:35:24
12 | KANIZSA ÚJSÁG
NAPTÁR
12-13.indd 12 2021. 12. 21. 10:50:35
2021. 12. 27. | 13
NAPTÁR
12-13.indd 13 2021. 12. 21. 10:50:47
Az egyesület elnöke elöljáróban a téli túra előnyeire és a hátrányaira hívta fel a figyelmet. Előnye, hogy nincs nagy meleg, nincsenek szúnyogok, s ha az ember az időjáráshoz öltözködik, kényelmesen túrázhat. A lombok hiányában ilyentájt messzire el lehet látni, és a levegő is tisztább, mint az őszi és a tavaszi időszakban. A hátránya viszont az, hogy ilyenkor zajlanak az erdőkben a hajtóvadászatok, és emiatt nagyon kell figyelni arra, hogy ne térjünk le a jelzett turistaútakról, illetve, ha a vadászat időpontját jelző táblákra bukkanunk, nem is szabad arra menni, mert veszélyes lehet.
Nagykanizsa környéke elég sok jelzett turistautat tartalmaz, bőven lehet válogatni a túrák közül. Ehhez az érdeklődőknek segítséget is tudunk nyújtani egyesületünk honlapján, a www.kanizsatura.hu oldalon, ahol megtekinthetők a Nagykanizsa környéki túraajánlatok. A 36 féle javaslat 8 db csomópontot rejt – Homokkomárom, Gelse, Hahót, Zalakaros, Újudvar, Nagybakónak, Miklósfa, Csónakázó-tó és környéke kiindulási ponttal és odaérkezéssel –, fejtette ki az elnök. A javaslatokat körtúra formában próbáltuk összeállítani annak érdekében, hogy a gépkocsival vagy tömegközlekedéssel utazók számára is jól megközelíthető legyen a rajtcél. Illetve, ha nem körtúrát tervez valaki, akkor a célállomás olyan település legyen, ahonnan jó a tömegközlekedés és könnyen vissza lehet jutni Nagykanizsára. Ezek mind Nagykanizsa és térségéhez, környékéhez kötődnek, kapcsolódnak.
A legrövidebb táv Zalakaroson az 1,1 km-es Csiga túra, és a leghosszabbak a Kanizsa 30 teljesítménytúráknak az útvonalai. A szintkülönbség is látható ezeken a részeken. Hogyha valaki nem szereti a dombokat, akkor olyan útvonalat is választhat, ami kevés szintemelkedést tartalmaz. Természetesen onnan a kilátás is kevésbé látványos.
Ezekről az utakról a honlapon térkép is található, illetve az okostelefonra letölthető GPS alkalmazással is lehet követni a nyomvonalat. Homokkomárom központtal is választhatók rövidebb-hosszabb körtúrák. Új turistajelzéseket is felfestettünk annak érdekében, hogy több útvonalon is lehessen haladni. A 36 táv gyakorlatilag mindenkinek ki tudja elégíteni az igényét, de szeretnénk tovább bővíteni a javaslatainkat, sőt, újabbakat is várunk a túrázást kedvelőktől.
Egyesületünk két ingatlannal rendelkezik; az eszteregnyei szőlőhegyen található kis faházat kibővítettük, ott dolgozgattunk a napokban is. A másik Homokkomárom központjában található.
Hogy milyen ruházatban célszerű elindulnunk egy-egy útra? – Strausz Ferenc véleménye szerint a túrázásnak az a lényege, hogy lehetőleg egy jól bejáratott túracipőben induljunk el, akinek azonban nincs, utcai cipőt is felvehet. Akkor azonban ennek megfelelően kell túraútvonalat választani. Fagyos talaj esetén nincs probléma, nagyobb gond akkor lesz a normál cipővel, hogyha sár van. A bakancs jobban fogja az ember bokáját, kevésbé tud elcsúszni.
A közös óév búcsúztatás idén elmarad – jegyezte meg az elnök. – A pandémia miatt lemondtuk még a betervezett első Mikulás túránkat is. Úgy gondoltuk, jobb, ha egyénileg kirándulnak a túratársaink, minthogy bárki is mi általunk szerezzen betegséget. Amennyiben olyanok lesznek a körülmények, az évzáró helyett egy évnyitó programot tartunk az eszteregnyei házunkban, ahol a körtúra végén forró teával, zsíros kenyérrel, lila hagymával és forralt borral lepjük meg magunkat.
A pandémia erősen megapasztotta az egyesület 100 fölötti taglétszámát, egy ideje 70-80 fő körüli a tagdíjat fizetők száma – mondja az elnök, de azért nem panaszkodik, hiszen többen járnak velük barangolni. A programjaik nyíltak, bárki csatlakozhat hozzájuk. Mindemellett elektronikus levél formájában több száz ismerőst értesítenek a rendezvényeikről.
BAKONYI Erzsébet
14 | KANIZSA ÚJSÁG
AKTUÁLIS
Sokunknak jót tenne, ha a karácsonyi ünnepek után leadhatná azt a pár dekát, amit felszedett, és némi erőt gyűjtene a következő megmérettetéshez, a szilveszterhez.
Ehhez ötletet, túraajánlatot Strausz Ferenctől, a Kanizsa Kul-Túra
Egyesület vezetőjétől kértünk.
alattTúrázzunk az ünnepek
14-15.indd 14 2021. 12. 22. 11:33:58
Februárban jártunk Tokorcsi
Marikánál, aki társaihoz
hasonlóan minden
évben nagyon
várja azt, hogy kezdődjön
a szezon, és
szeretett látóhegyi
birtokán dolgozgathasson.
Ám Marika a téli hónapokban
sem tétlenkedik, idejekorán
elkezdi szortírozni a zöldségmagokat,
hogy a palántázási
szezonra teljesen
felkészült legyen. - Névre
szólóan, külön kis
dobozkákba teszem a
magokat. A paprikáim
közt vannak különlegességek,
mint például a citrom-, a
paradicsom-, a berceli- vagy a szegedi
paprika. Ezeket magam ültetem,
nevelem. De persze megyek
a Vásárcsarnokba is, a kiskanizsaiaktól
is veszek. Van a „fehér
özön” és az „almapaprika” - azokat
tőlük szerzem be már palántaként,
azokból a fajtákból
nincs magom – mondta
el a látóhegyi birtok
gazdasszonya.
Egyre többen vannak
azok is a Kanizsa
környéki hegyhátakon,
akik nem kifejezetten a
termelés miatt keresnek saját birtokot,
hanem azért, hogy megtalálják
álmaik otthonát. Nagy-Jakab
Jetta férjével és kisfiával él
Látóhegyen, s mint azt elárulta:
véletlenül találták meg a birtokot,
s azóta is nagy szeretettel
gondozzák természetközeli otthonukat.
- Nem utolsó sorban a
gyermeknek is sokkal jobb.
Beleszületett. Szó szerint
itt tanult meg menni. A
vakondtúrás o kon
keresztül. Ha három
évvel ezelőtt megkérdezel,
nem biztos, hogy
ezt mondom. De most
már tudom, és látom. Az
immunrendszerét is erősíti a friss
levegő, a természet közelsége. Két
éves lesz Miksa, és eddig egyszer
volt beteg – mondta mosolyogva
Jetta, a fiatal anyuka.
Horváth Tündével rendszeresen
lehet találkozni a nagykanizsai
Vásárcsarnokban
és a környék kézműves
piacain is. Kínálatában
nem csupán a
már jól ismert szörpök
szerepelnek: a bodza, a
csipkebogyó és a hársfa
mellett például levendula- és
rózsaszörp is kapható nála. A lekvárok
és különböző egészségmegőrző
készítmények pedig
csak tovább színesítik azt a palettát,
amit Tünde saját kezűleg állít
elő. - Én ebbe beleszülettem. Kiskanizsai
gyökereim vannak, a
nagyszüleim, dédszüleim is folyamatosan
a kertben voltak. Már
egész kicsi koromban
besegítettem a munkába,
velük voltam.
Emlékszem, a krumpli
ültetése még úgy zajlott,
lovak segítségével
lettek kihúzva a sorok, az
én feladatom az volt, hogy
belepotyogtassam az ültetnivalót...
Aztán ahogy nőttem, úgy
kapcsolódtam be a többi munkába
is. Szedtem a tyúkhúrt, a csalánt
az állatoknak. A hegyen
pedig, Homokkomáromban a szőlőben
is segítettem mindig –
emlékezett vissza Horváth Tünde.
Vannak még szerencsére olyan
emberek, akik nem hagyják a területet
parlagon – többségük gyakorlatilag
belenőtt a földművelésbe.
Szilágyi Lajos egy közülük, a
családi ház körüli terület is mindig
bővelkedik a zöldségfélékben,
mellette pedig a látóhegyi birtokot
is gondozza fiai segítségével.
Hogy miért is? Erre a kérdésre azt
felelte: Sajnálnám parlagon hagyni.
Akkor mit néznék rajta? A száraz
kórót?
VINCZE Adél
MEZŐGAZDASÁG 2021. 12. 27. | 15
Fotók: Kanizsa Újság archív
ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE
59. RÉSZ
Elérkeztünk a
2021-es esztendő
utolsó lapszámához
– így rovatunk
ezévi utolsó írásához.
Idén is számos
emberrel ismerkedhettünk
meg, kiskert-
vagy éppen
hegyi birtok tulajdonosokkal,
és
szakértőkkel őstermelőkkel
is zajlott
egy-egy tartalmas
beszélgetés. Tanácsok,
tapasztalatok,
ötletek és
praktikák szerepeltek
a hasábokon –
most a teljesség
igénye nélkül
felelevenítünk
néhányat. számadás
Évi végi
14-15.indd 15 2021. 12. 22. 15:35:55
16 | KANIZSA ÚJSÁG SZOLGÁLTATÁS
Következő
véradás
2021.12.28. 10:00-13:00
Kanizsa Centrum
2022.01.04. 13:00-17:00
Bazár-dvar (8800 Nagykanizsa
Zrínyi út 35.)
A megjelenítést ezúton is
köszönjük!
Véradásaink időpontját
megtalálják a Kanizsa TV
Lapozójában is!
A véradás mindenki
számára nyitott.
06-30/600-6466
A szolgáltatás a város
területén szombat,
vasárnap és ünnepnapokon
9-12 óráig, illetve
16-18 óráig vehető
igénybe.
Az állatorvosi
készenlét
telefonszáma:
A Gyógyszertári
Ügyeletről
részletes
információt talál
lapunk internetes
változatában,
a kanizsaujsag.hu
oldalon!
Csengery u. 1-3.
A 61 nm-es üzlethelyiséget ajánljuk
kereskedelmi célokra, de szolgáltató
cégek irodájának is otthont nyújthat.
Ára: 1600 Ft/nm/hó
Fő u. 8. - Bazárudvar
A 129 nm-es üzlet/iroda kiválóan alkalmas
több főt foglalkoztató vállalkozások
számára, hiszen több helyiségből áll.
Tekintse meg a város patinás épületében
található üzletet, amelyet 1500 Ft/nm/hó
áron kínálunk.
Csengery u. 2.
Indítsa be vállalkozását frekventált
helyen! A 79 nm-es helyiség
1600 Ft/nm/hó áron az Öné lehet.
TALÁLJA MEG AZ
ÖNNEK MEGFELELŐT!
+36 30 799 4989 nkvg.hu nkvg@nagykanizsa.hu
HÍREK
Önről,
Önnek
www.kanizsaujsag.
hu
www.kanizsatv.hu
NAGYKANIZSA,
egy kattintásra
16-17.indd 16 2021. 12. 21. 21:54:31
2021. 12. 27. | 17
REJTVÉNY
Kanizsa TV minden nap!
MŰSORUNKBÓL:
Minden nap 18 és 19 órakor Híradó, a nap legfontosabb történéseivel.
Saját készítésű és más televízióktól kapott magazin műsorok,
természetfilmek, dokumentum-
filmek minden este.
Youtube csatornánkon élő,
míg a televízió adásában
felvételről közvetítjük
a városi csapatok mérkőzéseit.
Keressen minket a Youtube-on is!
Kanizsa TV minden nap 18 órától!
Műsorunkat megismételjük éjfélkor és másnap reggel 6.30-kor!
Részletes műsorunkat megtalálják a Lapozóban, valamint a kanizsatv.hu
oldalon az interneten!
Ha tehetik, tartsanak velünk továbbra is!
A LEGUTÓBBI MEGFEJTÉS: A visszaszerzett kincsek íze édesebb, mint a legédesebb méz.
16-17.indd 17 2021. 12. 20. 17:22:56
18 | KANIZSA ÚJSÁG
KAMARA
Évzáró elnökségi ülés a városi kamaránál
2021 dec.13-án Dr. Polay József vezetésével elnökségi ülést tartott a nagykanizsai kamara. Az ülésen megbeszélésre került az előző időszak beszámolója, megtörtént a KKV pandémiás kérdőívek kiértékelése és elfogadták az új iratkezelési szabályzatot. Az elnökségi tagok javaslatot tettek az Alapszabály módosítására és egyéb aktuális ügyeket beszéltek meg.
KKV kapacitásbővítő támogatás /GINOP-5.3.17-21/
A Magyar Államkincstár mikro-, kis- és középvállalkozások számára kíván, vissza nem térítendő támogatást nyújtani a munkavállalói létszám növelése érdekében, a kapacitásbővítés költségeinek támogatásával. A támogatás minimum 3 fő, maximum 25 fő foglalkoztatásához igényelhető. Az egy főre jutó támogatás maximális mértéke új munkavállalónként összesen legfeljebb 4.000.000 Ft. Támogatható a munkavállaló bérköltsége legfeljebb 8 hónapig (legfeljebb bruttó 309.000 Ft/fő/hó és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó), valamint a bérköltség 30% vagy 35% vagy 40%-át kitevő átalány, amely egyszerűsített költségelszámolás keretében eszközbeszerzésre, immateriális javak beszerzésére és kötelező tájékoztatásra és nyilvánosságra használható fel. A támogatás keretében alkalmazott munkavállalók tekintetében 16 hónapos (legfeljebb 8 hónap támogatás + legfeljebb 8 hónap nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség) határozott idejű, vagy határozatlan időre szóló munkaszerződés megkötése kötelező. A részletes felhívás a Magyar Államkincstár honlapján olvasható: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/kkv-kapacitasbovito-tamogatas
Felhívás!
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget biztosít Nagykanizsa és térsége vállalkozói számára egy évre (365 nap) térítésmentesen vállalkozói honlap létrehozására.
A honlap készítése díjmentes, azaz nem terheli a domain regisztráció és a tárhely fenntartási költség sem (pl: www.vallalkozasnev.hu). Az egy éves díjmentes fenntartás után a vállalkozás dönthet, hogy fenntartja-e a honlapot a szolgáltatóval leszerződve, vagy megszünteti azt.
A honlapról pár szóban: A vállalkozás azonnal megjelenik a világhálón egy modern, szabadon szerkeszthető felületen, nem csak egy névjegykártya honlap formában, hanem valós, kommunikációs és üzleti célokat kiszolgáló, online kommunikációs platformon. A vállalkozás a honlap tartalmát bármikor önállóan tudja frissíteni, több kommunikációs csatorna áll rendelkezésre a vevőkkel, ügyfelekkel (hírlevél, közösségi média integráció) való kapcsolat tartásra.
A fenntartási időszakban nincs rejtett költség, fenntartási díj, a honlap használata 365 napig díjmentes. A honlap szerkesztése, feltöltése egyszerű, nem igényel szakirányú ismereteket (IKT tanácsadó munkatársunk segít a honlap elkészítésében, adatok feltöltésében, betanításban).
Amennyiben élni szeretne a vállalkozása ezen ingyenes lehetőséggel, kérem, keresse Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó munkatársunkat a 30/33 55 949-es telefonszámon, vagy a szecsenyi.szabolcs.balazs@ginop-mkik.hu e-mail címen.
Legyen a partnerünk, jelenjen meg saját honlappal, díjmentesen a világhálón!
Vállalkozz
Digitálisan!
A Program díjmentes, személyre szabott szakértői segítséget ad vállalkozása informatikai fejlesztéséhez, valamint kizárólagos tanácsadási, vagy előminősítési tevékenységet lát el egyes EU források megszerzéséhez.
A Modern Vállalkozások Programja az alábbi területeken ajánl térítésmentes segítség nyújtást minden hozzá forduló, támogatható vállalkozásnak:
Cégre szabott, díjmentes infokommunikációs tanácsadás helyben, vállalkozásánál, annak érdekében, hogy kényelmesen, a saját asztalánál kapja meg kérdéseire a választ.
Minősített informatikai megoldások, egyedi kedvezmények, segítünk a döntéshozatalban, a megfelelő termék, megoldás kiválasztásban.
Érdekes, könnyen fogyasztható digitális tudástár, hogy a „domain”, a „cloud”, vagy a „SEO” ne legyenek többé idegen fogalmak, hogy információt kapjon arról, hogy mire jó a CRM, az ERP, vagy mit nevezünk biztonságos adattárolásnak.
Tájékoztató napok, szakmai rendezvények, hogy találkozhasson releváns informatikai megoldásszállítókkal, megismerhesse szolgáltatásaikat.
Kizárólag a Modern Vállalkozások Programja keretében elérhetőek a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV), valamint az emelt szintű Digitalizációra Felkészült Vállalkozás (eDFV) minősítések.
Ha Ön informatikai megoldáskereső vállalkozás, vagy éppen megoldásszállító, szolgáltató, keresse Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó munkatársunkat a 30/33 55 949-es telefonszámon, vagy a szecsenyi.szabolcs.balazs@ginop-mkik.hu e-mail címen.
SZAKKÉPZÉSI HÍREK:
A 2019. évi LXXX. törvény a szakképzés megreformálását tűzte ki céljául, amely többek között együtt jár a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek nyilvántartásának felülvizsgálatával. A törvény átmeneti rendelkezéseinek 125. § (6) bekezdése értelmében „2020. szeptember 1-jét követően a régi Szkt. szerinti gyakorlati képzés folytatására a szakképző intézmény és a duális képzőhely jogosult. A gazdasági kamara 2022. augusztus 31-éig hivatalból felülvizsgálja a régi Szkt. szerinti gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek közhiteles hatósági nyilvántartását és azt, aki a duális képzőhelyre e törvényben meghatározott szabályoknak megfelel, a duális képzőhelyek nyilvántartásába felveszi. Aki e törvény hatálybalépésekor a régi Szkt. szerinti gyakorlati képzést folytató szervezetként a gazdasági kamara ilyen nyilvántartásában szerepel, az e bekezdésben határozott határnapig duális képzőhelyként – nyilvántartásba vétel nélkül is – részt vehet a szakirányú oktatásban.”
Amennyiben a szervezet úgy nyilatkozott, hogy be szeretne kapcsolódni az új rendszer szerinti képzésbe és az előírt feltételeknek megfelel, akkor duális képzőhelyként a nyilvántartásNagykanizsai
Kereskedelmi és Iparkamara
8800 Nagykanizsa, Ady u. 1.
Telefon: 93/516-670,
93/516-671
Mobil: 0630/754-3616
E-mail: nakkik@nakkik.hu,
Honlap: www.nakkik.hu
18-19.indd 18 2021. 12. 20. 18:03:16
KAMARA 2021. 12. 27. | 19
ban marad. Azok a képzőhelyek,
amelyek nem felelnek meg az új
szakképzési törvényben foglaltaknak,
időközben megszűntek,
vagy úgy nyilatkoztak, hogy
nem kívánnak részt venni az új
képzési rendszerben, esetleg a
mellékelt nyilatkozatot nem juttatták
vissza Kamaránk részére,
a képzési jogosultságuk legkésőbb
2022. augusztus 31-én a
törvény erejénél fogva megszűnik,
ezért a régi szakképzési törvény
szerinti gyakorlati képzés
folytatására jogosult szervezetek
nyilvántartásából kivezetésre
kerülnek.
2021.06.09-én jelent meg az
egyes adótörvények módosításáról
szóló 2021. évi LXIX. törvény,
amely a duális képzéshez
kapcsolódóan fontos változásokat
tartalmaz a szociális hozzájárulási
adót érintően. A módosítások
között található többek
között a tanulószerződés
szocho-mentesítése (81.§), vagyis
nem keletkezik adófizetési
kötelezettség a szakképzési
munkaszerződés, illetve a tanulószerződés
alapján létrejött jogviszonyra
tekintettel.
Néhány fontosabb - duális képzőhelyeket
érintő - módosítás:
Évente egyszer lehetőség nyílik
rövidebb egybefüggő időre is
(4-12 hét) szakképzési munkaszerződést
kötni.
Más munkáltató munkavállalójával
kötött szakképzési munkaszerződéssel
kapcsolatos változás
többek között, hogy nem
alkalmazható rájuk a 2021.
LXXX. törvény (továbbiakban
Szkt.) 77. § (2) bekezdése, ami az
iskolai szünetek ideje alatt szervezhető
szakirányú oktatásra
vonatkozik.
Továbbá időarányosan kell
alkalmazni esetükben az Szkt.
84. § (4) bekezdését (szabadságot
érinti). Valamint a juttatások
mértékére vonatkozó előírásokat
a bruttó kötelezettség csökkentésére
előírt százalékos mértékkel
arányban kell alkalmazni
(Szkr. 253 § (4) bekezdés). Ez a
módosítás 2021. szeptember
1-jén lépett hatályba.
Az igénybe vehető adókedvezmény
mértéke is változott ebben
az esetben, ugyanis az arányosított
önköltség 50%-val csökkenthető
a bruttó kötelezettség.
Ez utóbbi módosítás a 2021. július
1-t követően megkötött szakképzési
munkaszerződéseket
érinti.
A „20%-os sikerdíj”-ra abban
az esetben is jogosulttá válik a
cég, ha a tanuló a tanulmányait
nem nála fejezte be, de legalább 6
hónapig volt hatályos szakképzési
munkaszerződése a sikeres
vizsgát tett diákkal.
További információért keresse
bizalommal a Nagykanizsai
Kereskedelmi és Iparkamara
duális képzési tanácsadóit az
alábbi elérhetőségek egyikén:
tel.: 93/516-670,
e-mail: szakkepzes@nakkik.hu
A támogatást az NFA KA terhére
az Innovációs és Technológiai
Miniszter biztosítja az NFAKA-
ITM-9/2020/TK/13 számú
támogatási szerződés alapján.
Marosfalvi
László
Kamaránk elnöksége és munkatársaink nevében kívánunk Önöknek, munkatársaiknak, családtagjaiknak
kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag boldog új esztendőt!
Borsos Krisztina dr. Polay József Kovács Tamás
ált. alelnök elnök ált. alelnök
Draskovics Szilárd
alelnök
Kálovics Ferenc
alelnök
Kalocsai Norbert
alelnök
Szili
Zsolt
Pécsi
József
Zadraveczné
Vándor Melinda
Csamangó
Antal
Kóbor
Máté
BÚÉK 2022
Tisztelt Kamarai Tagjaink, Partnereink! Tisztelt Nagykanizsaiak!
Köszönjük egész éves figyelmüket, észrevételeiket, javaslataikat.
Azon leszünk, hogy 2022-ben is az Önök üzleti érdekeit, és ezzel városunk javát szolgáljuk.
18-19.indd 19 2021. 12. 21. 13:56:14
20 | KANIZSA ÚJSÁG
SOROZAT
Már a 18. század elejétől látogatták zarándokok a templomot, ám a II. világháború után 3 évtizedig szünetelt ez a hagyomány. Pár lelkes embernek köszönhetően a zarándoklatok 1988-ban újra indultak, és azóta is sok százan keresik fel havonta a templomot.
Az Árpád-házi királyokig visszavezethető történet alapján Szent István elrendelte, hogy minden tíz falu építsen magának templomot. Ezek egyike Homokkomárom volt. Az akkori kőtemplom a Kálvária-dombbal szemben, a Nagymező-tetőn állt, a török vész azonban az épületet a földdel egyenlővé tette, a falut pedig többször felégették. Homokkomáromban Szent Pál remetéi, a Pálos szerzetesrend is jelen volt, akik 1360 táján telepedtek itt le.
Miután megállították a török ostromot, és Kanizsát felszabadították, a vár akkori kapitánya, Schenkendorf József tulajdonába került Homokkomárom. A császári-királyi ezredes elhatározta, hogy építtet egy kis fakápolnát a Kálvária-dombon – ott, ahol a mai templom is található.
Amint elindultak a munkálatok, egy rendkívüli dolog történt. Ahogy elkezdték kiásni a kápolna alapját, a közelben lévő hársfa gyökerei alatt egy Mária-képre leltek. Később aztán kiderült, az alkotás Dürer Körtés Madonnájának üvegre festett másolata, ami ma a főoltáron látható. Ilyen szokatlan módon próbálták megmenteni elődeink a kegyképet attól, hogy a török vész martalékává váljon. A hársfa gyökerei közt a Mária-kép több mint 170 évig várta, hogy valaki megtalálja – tette hozzá Zoltán atya.
Az 1702. szeptember 8-án – Kisboldogasszony ünnepén – felszentelt fakápolnát egyre többen kezdték látogatni. A kis Jézust tartó Mária-képet csodatevő képként tisztelték a 18. században. Érintésére, előtte való imádkozásra gyógyulások történtek a legenda szerint. A zarándokok száma aztán még tovább gyarapodott, amikor a templom 1751-ben Rómából megkapta Szent Félix vértanú ereklyéjét. A gyermekszent relikviáját XIV. Benedek pápa ajándékozta és Koptik Ottó egykori celldömölki apát hozta nagy ünnepéllyel Nagykanizsáról Homokkomáromba. A nagy oltárra, a Boldogságos Szűz Mária képe alá helyezte, ahol ma is látható.
Az olvasható a historia domusban, hogy 1783-ig félszáznál is több csodás gyógyulásról számoltak be a hívek.
A fakápolna helyére 1722-ben barokk stílusban új kőtemplom épült, az istenháza akkor nyerte el ma is ismert formáját. A jó ideje népszerű zarándokhelyen akkoriban még nem a 13-ai engesztelő napokon, hanem minden újhold vasárnapján népesült be a Kálvária-domb. A templom mellett áll az 1774-ben barokk stílusban épült emeletes ferences zárda, amely ma a Nyolc Boldogság Katolikus Közösség használatában van.
A virágzó hitéletnek a kommunista diktatúra vetett véget hosszú időre. Érdekes azonban, hogy a korábban sokáig Homokkomáromban élő búcsúszentlászlói ferencesek nem a vallásellenes intézkedések miatt vonultak ki, ahogyan az másutt is történt; a rend még 1911-ben adta át a plébániát a veszprémi püspökségnek a szerzetesek megfogyatkozott száma miatt, mert nem tudták kiszolgálni a kegytemplomot.
A zarándokmozgalom az 1980-as évek végén újra fellendült. Mivel Mária engesztelésére ajánlották fel, a fatimai jelenések nyomán kézenfekvőnek tűnt, hogy a zarándoklatok minden hónap 13. napján legyenek.
A zarándoklatmozgalom újjászervezése – miután Szendi József veszprémi érsek jóváhagyta –, nagy lendülettel megkezdődött – fogalmaz Arányi Zoltán. – 1988. április 13-án – harminc év után először – ismét zarándoklatot tartottak Homokkomáromban. A veszprémi püspök ekkor ajánlotta fel a kegyhelyet a Szűzanyának, amely azóta a magyarok Nagyasszonyának engesztelő temploma.
Az itt nyerhető kegyelem kiteljesedett még azzal is, hogy a 2003. március 23-án boldoggá avatott Batthyány-Stratmann László erekjecsontjának egy kis darabját június 13-án Tibola Imre nagyprépost elhozta Homokkomáromba, melyet elhelyeztek a kegytemplom oltárán. A nemes életű kegyúr, a szentéletű szegények orvosa, ezután itt a lelkek gyógyítója lett.
Napjaink történéseiről szólva Zoltán atya kiemelte: a 2019. május 13-ai engesztelő zarándoklatot megtisztelte jelenlétével a Szentszék magyarországi nagykövete Michael August Blume érsek, apostoli nuncius is. Majd július 13-án az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképe – a Missziós kereszt – érkezett Homokkomáromba.
A nyáron befejeződött az életre szóló házasság legjelentősebb állomásait összefoglaló, 16 stációból álló Házaspárok útjának kialakítása a kegytemplom keleti oldalán. Az országban tizedikként kiépített „út” a Magyar Házas Hétvége Közösség Nagykanizsai Régió tagjainak kezdeményezése révén valósult meg, melyet Varga László megyéspüspök szentelt meg.
A Kisboldogasszony Plébániához még három filiális egyházközség tartozik: Korpavár, Fűzvölgy és Hos�szúvölgy.
BAKONYI Erzsébet
Templomjáró sorozatunkat, a város határait túllépve a környező településeken folytatjuk. A Kaposvári Egyházmegyéhez tartozó homokkomáromi Kisboldogasszony templom történetét Arányi Zoltán plébános eleveníti fel.
MadonnáhozZarándoklás a homokkomáromi 20-21.indd 20 2021. 12. 21. 21:59:46
SPORT 2021. 12. 27. | 21
Kétszer mérkőzött meg egymással Magyarország,
valamint Horvátország férfi junior kézilabda válogatottja
a Kanizsa Arénában. Mindkét találkozón magyar
győzelem született. Az elmúlt hetekben hivatalosan is
átadott létesítmény keleti
lelátóegységét nyitották
meg december 19-én annak
a mintegy 800 fős közönségnek, mely végül 34-26-
os magyar sikernek tapsolhatott. A találkozó szünetében
három, a zalai kézilabda-élet utóbbi évtizedeiben
maradandót alkotó személyiségét részesítették elismerésben.
Szloboda Judit, a sportág megyei vezetőjének
gratulációja mellett a felejthetetlen játékos-karrierjük
apropóján jól ismert Gódorné Nagy Mariann, Mátyás
Auguszta léphetett ki a nézők tapsa közepette a rivaldafénybe,
valamint Varga Sándor, korábbi megyei
elnököt 70. születésnapja alkalmából köszönthették.
A Sótonyi László vezette magyar utánpótlás együttes
másnap újra megmérkőzhetett a horvát csapattal. Az
első harminc perc után 15-10 volt az állás Magyarország
javára, a végén pedig az eredményjelző 31-20-as hazai
sikert mutatott. A meccs legeredményesebb játékosa
Lukács Péter volt, aki hétszer talált be a találkozón.
P.L.
VIWA-II. KERÜLET (6.) –
KANIZSA VÍZILABDA (3.)
8-14 (1-3, 4-2, 2-4, 1-5)
OB I B-s férfi vízilabda-mérkőzés,
11. forduló. Budapest,
30 néző. Vezette: Csizmadia,
Bereczki.
Kanizsa: Ajkay-Takács
– Vadovics L. 2, Vass B. 1,
Marnitz 5, Balli 1, Kaszper
G., Balaska 2. Csere: Vadovics
Á. 2, Vlaszák, Szőke B.
1, Szávai, Solymosi. Edző:
Regős Áron.
Kellemetlen stílusú erős
középcsapatként játszottak
a hazaiak a Kanizsa Vízilabda
gárdája ellen a vízilabda
OB I B-ben, hiszen jó ideig
nem tudott ellépni ellenfelétől
Regős Áron együttese.
Mi több, még a harmadik
negyedben vezettek
is a vendéglátók 6-5-re,
Marnitz Gergőék aztán
onnantól határozottabbak
lettek, s fokozatosan a
maguk javára fordították a
meccset, melyet nyerve az
AVUS legénységével azonos
pontszámmal állnak a
tabella élcsapatai között.
- Az első két negyedben
döcögősebb volt
a játékunk, amit az öt
hiányzónknak, az év végi
fáradtságnak, valamint
a dekoncentráltságnak
tudok be – fogalmazott a
találkozóval kapcsolatosan
Regős Áron, a kanizsaiak
trénere. - A harmadik és az
utolsó negyedben átvettük
az irányítást, végül magabiztosan
tudtunk nyerni.
Innentől egy pici pihenő
következik, ami után újult
erővel fogjuk megkezdeni
a munkát a tavasszal ránk
váró feladatokra.
P.L.
kezdenek
Balaska Dániel (12) góljai mindig jól jönnek a
Kanizsa Vízilabda együttese számára
(Fotó: Nagy Zsuzsanna)
Januárban rangadóval
siker
Már a kézilabda mérkőzéseken
is felfedezték
maguknak az
Arénát a kanizsaiak
Két válogatott
A bajnokság
idei, első felét
győzelemmel
zárta a Kanizsa
Vízilabda OB I
B-s vízilabda-
együttese,
amely néhány
hetes szünet
után a versenyprogram
szerint
január 22-én
folytathatja
küzdelmeit – az
AVUS elleni
halasztott
meccsével.
Elhunyt
Sári
Nándor
Nagy veszteség érte nem
csupán a kanizsai, de
az országos kajak-kenu
sportot is, hiszen életének
65. évében elhunyt
Sári Nándor. A mesteredző
a Plastex Kanizsa
Kajak-Kenu Klub vezetőedzője,
emellett 2014
tavaszától a nagykanizsai
egyesület elnöke is volt.
Szisztematikus munkával
lényegében a legfiatalabb
korosztálytól indulva
nevelt ki egy olyan
ifjú generációt, melynek
tagjai a dél-zalai klubból
indulva ifjúsági világeseményeken
könyvelhettek
el mostanra már kimondottan
gazdag éremtermést.
Sári Nándorról a hazai
sportági szövetség honlapja
is megemlékezett,
s mint írták, legnagyobb
edzői sikereit a Kammerer
Zoltán, Storcz Botond,
Vereckei Ákos, Horváth
Gábor alkotta férfi kajak
négyessel érte el, amely
a 2000-es sydney-i olimpián
aranyérmes lett,
majd négy évvel később
Athénban meg is védte
címét K-4 1000 méteren
- a sportág történetében
először.
20-21.indd 21 2021. 12. 22. 11:30:53
22 | KANIZSA ÚJSÁG
SPORT
A sakkirodalmi, szervezői, egyesületi vezetői vagy egyéb munkásságért járó – posztumusz - Barcza Gedeon-díjban részesült a júniusban elhunyt Papp Nándor, aki hosszú évtizedekig segítette áldozatos munkájával, no és játéktudásával a Nagykanizsai Tungsram, az Aquaprofit NTSK, majd a Tungsram Aquaprofit NSK nevek alatt szereplő nagykanizsai sakk egyesületet.
A hazai sakkszövetség Barcza Gedeon-díja a Maróczy Géza-díj mellett a másik legnagyobb sakkozásért adható elismerés és ennek ünnepélyes átadójára kerülhetett sor a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. A rangos elismerést Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke, egyben a Tungsram Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub elnöke nyújtotta át Nagykanizsa polgármestere, Balogh László társaságában a nyáron elhunyt Papp Nándor családtagjainak.
Papp Nándor 1952-ben, Nagykanizsán született és idővel több, mint 100 NB I-es és számtalan NB I-B-s meccset játszott, a mintegy ötven év sakkozói pályafutása alatt számos versenyen vett részt, több mint ezer versenypartit játszott élete során. Az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub elnökségi tagja, a 13-szoros bajnokcsapat csapatvezetője, hűséges játékosa volt, nagyon sokat tett a sikerekért, nélküle biztosan nem ért volna el a nagykanizsai egyesület ilyen kimagasló eredményeket. Ötszörös nagykanizsai városi bajnok, sokszoros ezüst- és bronzérmes, aktív sakkozói pályafutása alatt valamennyi versenyen részt vett. A Nagykanizsai Szenior Sakkozók vezetője volt és szervezőként, valamint résztvevőként is jó eredményeket ért el.
- Korábban Nándi Magyar Sakkozásért díjat kapott – osztotta meg velünk mindezt Nádasi Tamás. - A Magyar Sakkszövetség elnökségének egyhangú döntéseként ezúttal Papp Nándor posztumusz Barcza Gedeon-díjat kapott, Nagykanizsán elsőként. A 2021. december 4-i közgyűlésen én vettem át, Kanizsán pedig feleségének, Pappné Ilinek és lányának, Wallner-Papp Eszternek adhattuk át a díjat. P.L.
sakkozók Barcza-díja
A sportolók tulajdonképpen azonnal be is lakták a frissen átadott Kanizsa Arénát.
Teremfoci keretében például megmérkőzhetett már benne a Nagykanizsai Olajbányász (Pesti Lajos, Németh Tibor, Rácz Szabolcs, Boros Zoltán, Visnovics László, Vidóczi József, Papp Gábor, Mikler Lajos, Kónya László, Goór Miklós, Farkas József, Kepe Tibor, Kalinics Gábor), valamint a Ferencváros korábbi, sikeres gárdáira épülő labdarúgó öregfiúk csapata is.
A vendég zöld-fehérek menői egyáltalán nem vették félvállról a teremfoci meccsüket, hiszen 2-1-es félidei állást követően végül 4-1-re nyertek a kétszer húsz perces találkozón. A zöld-fehérek vezető találata után az Olajbányászból Papp Gábor még egyenlíteni tudott, s azt követően kapcsoltak rá még jobban a „zöldek” és alakították ki végül a háromgólos győzelmüket Telek Andrásék.
P.L.
Nádasi Tamás (balról) adhatta át Papp Nándor családtagjainak a díjat
Balogh László polgármester társaságában
(Fotó: Polgár László)Nagykanizsára került a
megcsodáltákA fradisták is
Alighanem a Ferencváros korábbi neves labdarúgói (zöld-fehérben) is rácsodálkoztak a kezdés előtt a vadonatúj Kanizsa Arénára
Immár huszonnyolcadik alkalommal rendezhette meg évzáró gálaműsorát a Szan-Dia Fitness Sport Club, s ezúttal is a HSMK-ban kerülhetett minderre sor. Az ezúttal is nagysikerű rendezvényen az óvodástól egészen a felnőtt korosztályig léptek fel a sportegyesület növendékei: mintegy 100 táncos rukkolt elő csapatban, formációkban is a produkcióikkal.
Ahogy az már szintén jól bevált szokás, a lassan mögöttünk hagyott esztendő legsikeresebb gyakorlatain túl új koreográfiákkal is készültek a növendékek a bemutatóra, s a résztvevők színes jelmezekben, valamint látványos díszletelemekkel is szórakoztatták az érdeklődőket.
huszonnyolcadszorSiker
22-23.indd 22 2021. 12. 22. 15:36:47
2021. 12. 27. | 23
SPORT
NAGYKANIZSAI FUTSAL CLUB (3.) - REAC-SISE
(5.) 7-3 (4-2)
NB II Nyugati csoport futsal-mérkőzés, 14. forduló. Nagykanizsa, 800 néző. Vezette: Tóth-Tolnay (Imrő, Frank). G.: Józsa (7., 18.), Kollár (8., 16.), Béli M. (30., 37.), Csavari (38.), illetve Józsa (3. - öngól), Hegyi (19.), Kaszala (37.). Kiállítva: Fehértói (37., REAC)
NFC: Szakmeiszter Á. - Kollár, Budai L., Takács D., Józsa. Csere: Németh M., Zsiborás (kapusok), Horváth G., Béli M., Csavari, Szollár, Füzesi. Megbízott edző: Kollár Péter.
Eljött hát a nagy pillanat, vagyis a rákospalotaiak elleni mérkőzéstől kezdve az NFC immár a Kanizsa Arénában fogadhatja ellenfeleit a futsal NB II Nyugati csoportjának küzdelmeiben. Ennek megfelelően igazi meccshangulatban kezdhettek a csapatok. A kanizsaiak keretében ott találhattuk újra azt a Béli Milánt is, aki inkább már a futball NB III-ból lehet „ismerős”, legutóbb még januárban szerepelt futsal bajnokin. Józsa Ádám azonban még nem ennyire rutinos, bár rögtön kétszer is feliratkozott a gólszerzők közé – kezdeti pechjére elsőként a kanizsai kapuba került róla a labda. Nem volt azonban megállás 1-1 után sem, s a 8. percben a kisebbfajta hangrobbanás már a nagykanizsai vezetés megszerzését kísérte. Kollár Péter duplázását követően nem sokkal már Józsa is két gólnál tartott. A második húsz percben a gólok történetei a mérkőzés 30. percétől íródtak, a Nagykanizsai Futsal Club győzelme egyben pedig azt is jelentette, hogy előrébb is ugrott a tabellán legutóbbi riválisánál.
- Régóta vártuk már ezt az estét, amikor a Kanizsa Arénában léphettünk pályára bajnoki mérkőzésen – mondta el a két gólig jutó, egyben megbízott edző Kollár Péter. - A REAC csapata ellen mindig kiélezett meccseket szoktunk játszani és ez most sem volt másként. Elsőként a vendégek kerültek előnybe - egy megpattanó lövésből - de hamar sikerült kiegyenlíteni, ami után a vezetést is megszereztük. A második félidőben ellenfelünk többet birtokolta a labdát, szépíteni is tudtak, de a helyzeteik nagy része kimaradt. Mi kihasználtuk az adódó lehetőségeket, így magabiztos győzelmet arattunk a szép számú szurkolóközönség előtt. Remek érzés volt ilyen hangulatban játszani, hatalmas erőt és támogatást nyújtottak, amit nagyon köszönünk minden kilátogatónak.
P.L.
győzelem
A hangulatra aligha lehetett panasz a Kanizsa Aréna első futsal-bajnokiján
(Fotó: Polgár László)Kiváló hangulat, értékes
A Nagykanizsai Futsal Club – immár a Kanizsa Arénában – a futsal NB II-es bajnokság 14. fordulójában a REAC-SISE együttesét fogadta. A remek hangulat
mellett a kanizsa remek győzelmet aratott.
Folytatás már a következő esztendőben – január 17-én
a Magyar Futsal Akadémia gárdája érkezhet.
Mint egykor a kézi-
meccseken…
Szőke Ádám játékos-edző, a lelátón helyet foglalva talán csak azt sajnálhatta, hogy ilyen körítéssel bíró futsal-találkozón nem léphetett pályára.
- A srácok kitettek magukért, maximálisan betartották, amit az öltözőben megbeszéltünk, egyébként Kollár Péter és Budai Lajos segítségével rendeztük a cseréket – mondta a kanizsaiak egyelőre még eltiltott játékos-edzője, Szőke Ádám, aki a kispad mögüli lelátón helyet foglalva oszthatta instrukcióit. - Még ha néha el is csúsztunk védekezésben, valaki mindig kisegítette a másikat. Egyre jobban ráérzünk arra, hogy ha küzdünk egymásért, nagy győzelmeket érhetünk el! A hangulat mellett sem lehet elmenni szó nélkül, utoljára talán az Olajbányász kézilabda meccsein zengett így csarnok Nagykanizsán. Köszönjük az élményt azoknak is, akik kilátogattak mérkőzésünkre!
Boldogan állhattak össze a mérkőzést követően a kanizsai futsalosok a közös csapatképre
22-23.indd 23 2021. 12. 22. 11:09:47
24 | KANIZSA ÚJSÁG
MOZAIK
Delyné Csere Andrea egy olyan leves elkészítésének leírását osztja meg olvasóinkkal, amit még apai nagyanyjától, az Erdélyországból elszármazott székely asszonytól tanult. Hajdanán ez az étek a szegények eledele volt, manapság azonban ezeknek az egyszerű alapanyagoknak igencsak megemelkedett az ára.
A SALÁTA LEVES hozzávalói 4 személyre:
1 kis fej saláta, 2-3 gerezd felaprított fokhagyma, 20-25 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 ek zsír, 2 kk só, 1 kk őrölt bors, ½ kk őrölt csemegepaprika. Egy kis csomó aprított friss, vagy 2 kk szárított kapor, 1 tojássárgája, 3 ek 20%-os tejföl, 2 tk balzsamecet, vagy 1 tk 10%-os ecet, 1,5 l víz, 1 tk cukor (mert nagyanyám szerint minden sós ételbe kell egy kis cukor, és vica verza).
A levesbetéthez:
1 egész tojás és egy fehérje, 2-3 ek liszt, 1.5 dl tej, 1 kk kapor, 1 csapott kk só, 1 ek füstöltszalonna zsír.
Elkészítése:
A salátát leveleire szedem, megmosom, lecsepegtetem. A leveleket egymásba tekerem és egy ujjnyi szélesre metélem. A kenyérszalonnát apró kockákra vágom, és kevergetve egy evőkanál zsíron pörcösre sütöm. Kiszedem, s félreteszem a tálaláshoz.
A visszamaradt zsiradékból kiveszek egy evőkanálnyit a levesbetét elkészítéséhez, a többiből, a liszttel világos rántást készítek, melybe beleteszem a fokhagymát, a pirospaprikát. Vízzel felengedem, sózom, borsozom és hozzáteszem a kaprot. 10 percig főzöm. A tejfölből és a tojássárgájából, egy kis forró levessel habarást készítek. Végül belerakom a salátát, és azzal 1-2 percig összezubbantom. A salátát tálalás előtt tegyük bele, mert ha sokáig áll, színét veszti és nagyon összeesik.
Közben elkészítem a levesbetétet. A hozzávalókból víz nélkül palacsintatésztát készítek, és a zsiradékon 3-4 palacsintát sütök. Ezeket egymásra fektetve feltekerem, és fél cm széles laskára vágom.
Tálalás:
A levest tányárokba merem, minden tányérra teszek néhány tekercs palacsinta metéltet, majd a tetejét meghintem a szalonnapörccel. Köményes, vagy sajtos stanglival kiegészítve egytál ételként is megállja a helyét. A leves tárkonyos változatban is nagyon finom, mikor is a kapor helyére apróra vágott tárkony kerül.
BAKONYI Erzsébet
GasztroKanizsaFotó: Kanizsa
heti horoszkóp
KOS: 03.21 - 04.20.
Akár a munka hőse is lehetne, ha osztogatnának a családjában ilyen jelvényt. Mivel nincs, fogja vissza magát, és töltsön több időt velük.
BIKA: 04.21-05.21.
Év végéig lehetőleg javítson ki, hozzon helyre mindent, amit év közben elhibázott. Az elkeseredés helyett bízzon a hetedik érzékében, és meglátja, sikerülni fog.
IKREK: 05.22-06.21.
Talán sejti, meglepetések vannak készülőben a háza táján. Az udvariasságának, segítőkészségének köszönhetően csak jóra számíthat.
RÁK: 06.22-07.22.
Lehetőleg pozitívan szemlélje az ön körül zajló eseményeket. Ha így tesz év végéig, előbb-utóbb a szokásává válik, és könnyebben átlép a nehézségeken.
OROSZLÁN: 07.23 - 08.23.
Az ünnepek után vértezze fel magát jó gondolatokkal, és fogjon hozzá ahhoz a dologhoz, ami már régóta foglalkoztatja. Ragadja meg a kínálkozó alkalmakat, amíg lehet.
SZŰZ: 08.24-09.23.
Az ünnepek alatt ne akarja a szeretteit nevelgetni, jobb útra téríteni, mert úgysem sikerül. Kényeztesse őket, és engedje, hogy élvezzék az ünnepnapok minden percét.
MÉRLEG: 09.24 -10.23.
Akárhány éves, ne törődjön vele. Kezdjen bele abba a tevékenységbe, amiben úgy érzi, hogy ki tudna teljesedni. Hisz tudja, a szerencse mindig önnel volt.
SKORPIÓ: 10.24 -11.22.
Ne engedje, hogy megtréfálják az ismerősei, és olyan ügyletbe vonják be, aminek nem látszik a végkifejlete. Álljon a sarkára, és vigyázzon a pénzére.
NYILAS: 11.23-12.21.
Az év utolsó napján ne gondoljon semmi rosszra, és csak szeretetet sugározzon a családjára. Ha lehet, még jószándékúan se figyelmeztesse őket semmire.
BAK: 12.22 - 01.20.
Az ünnepek alatt próbálja tisztára mosni a gondolatait. Felejtse el a bánatot, a kudarcot, és induljon el tiszta lappal a jövő év felé. Meglátja, teljesen megkönnyebbül majd.
VÍZÖNTŐ: 01.21-02.19.
Ha még nem talált önre az igazi boldogság, akkor keresse tovább, akárhány éves. Ne pazarolja el hiábavalóságokkal az életét. Igaz, kell hozzá önbizalom és kitartás is.
HALAK: 02.20-03.20.
Csupa misztikum lengi önt körül mostanában. Hiába izgatja a fantáziáját a közelében lévőknek, a rejtélyt nem tudja megfejteni senki. Pedig az oka egyszerű; valaki megérkezett az életébe.
hétköznapokraSalátaleves, nemcsak a
24.indd 24 2021. 12. 21. 19:53:11

Insert failed. Could not insert session data.