Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
15.09 MB
2020-12-11 09:24:51
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
389
788
Rövid leírás | Teljes leírás (91.4 KB)

Kanizsa 2009. 001-004. szám január

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

Az újság szövege:

-1J1HJ
Májusi programajánló: 9.
night
Gfig> 0-g)
|B&sh Odrom
0258) 3egyek elővételben 23. kaphatók.
Slam Junior
o-ijüijqj^TTlTniCi^
Nyitva: P.-Sz.: 20.00-05.00
nagykanizsa, Balatoni út S.

Megnyílt /7
i
Megújult környezetben
(a Borpatika helyén)
H-P: ''9-17, Szp: 9-12
M/UOR FERENC ÓRÁS
Kan izsa
Karneváli hangulat
Szerda déltájban szinte vetekedett az Erzsébet tér és szökőkút környéke a Velencei karnevál hangulatával. Öt középiskola 791 végzős diákját hívta a térre a Városi Diákönkormányzat, hogy elköszönjenek a néhány nap múlva érettségiző fiataloktól.
A hölgyeket és urakat üdvözlő szavaiban Cseresnyés Péter alpolgármester az egész napra tartalmas bulizást, a jövő héten kezdődő érettségi vizsgákhoz sok sikert, további életükhöz pedig boldog felnőttkort kivánt. A diákoknak Szmodics Józsefné, a Művelődési és Sport Osztály vezetője út-
ravalóul azt kívántajárjanak szerencsével és valósuljon meg minden álmuk. Az önkormányzat nevében kapott meglepetés-ajándék, a kitűzhető katicabogár pedig jelképcsen sugallja azt számukra, hogy a város visszavárja őket. S amikor képzett szakemberként visszarepülnek, segítsék a a város fejlődését, hogy sikeres legyen Nagykanizsa.
A Dr. Mező Ferenc Gimnázium búcsúztató műsorát hallgatva az Erzsébet tér elcsendesedett, majd a diákok visszaballagtak iskoláikba.
B.E.
Műszaki vizsgáztatás
• személy és haszongépjárművek 3,5 t-ig
• utánfutók, pótkocsik 3,5 t-ig
• motorkerékpárok
• zöldkártya készítés
Várkapu Autóház
Vjkoda Márkakereskedés Tel.: 06 (95) 536 550
íSlMPl^m
Nagykanizsa és a Dunántúl információs weboldala
Hírek - Információk - Érdekességek - Szórakozás A legfontosabb cégek, szolgáltatások egy helyen! www netimpex.hu Ingyenes lakossági apróhirdetés''
Édesanyáink ünnepe
„Ő maga az öröklét" címmel, Lengyák István szervezésében tartották meg a városi anyák napi műsort a Honvéd Kaszinó színháztermében, amelyben részt vettek a Farkas Ferenc Városi Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola zongora tagozatos hallgatói, valamint a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjai.
Az eseményt városunk alpolgármestere, Cseresnyés Péter ajánlotta a vendégek figyelmébe:
- Ez a nap egy olyan nap, amelyiknek mindenki örül, legyen az szülő, gyermek, unoka, hisz a legfőbb ajándék maga a szeretet. Kiktől tanulhatnánk többet a szeretetről, mint az édesanyáktól. Kiktől tanulhatnánk többet kitartásról, türelemről, gondoskodásról, mint tőlük. A mai nap ünnep, az édesanyák ünnepe. Emlékezzünk rájuk, azokra, akiknek köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk. Az anyai szeretethez sok-sok türelem és áldozat szükséges. Az anyák adják ezt a hétköznapokban észrevétlenül, természetesen. Gondoskodnak rólunk, gyermekeikről, akiket a sors vagy a gondviselés rájuk bízott. Ma mondjunk köszönetet minden édesanyának. Kívánjuk nekik, hogy minden nehézség, amelyek a hétköznapjaikban előfordulnak, a szeretet titokzatos módján változzanak őszinte örömmé a szivükben. Kívánjuk, hogy sokáig legyenek még köztünk és élvezhessék szeretetünket, ahogy gyermekként mi is élveztük az övükét.
A megnyitó beszéd után a közreműködő gyerekek előadták zenés és verses műsorukat a hazai szépirodalom gyöngyszemeiből válogatva. Idéztek többek között Gazdag Erzsitől, Nagy Lajostól, Szabó Lőrinctől és Weöres Sándortól.
Stever Edina
2
Kanizsa - Érdemesek
2008. május 8.
Kanizsai kitüntetettek a határon túlról
A Város Napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere kitüntetést vehetett át Bence Lajos költő és publicista a szlovéniai Muravidékről, illetve Varga Ladiszlav a horvátországi Csáktornyáról.
Bence Lajos, a Népújság főszerkesztője:
- Volt egyszer egy nyári Identitás Szabadegyetem a kilencvenes évek elején, és mindig nagy hévvel készültünk rá Cseke Zoltánékkal és Márkus tanár úrral. Azt hiszem, tíz évig ment ez a kurzus és mindig nagy izgalom előzte meg ezeket a találkozókat. Nem is annyira azért, mert ismertük egymást, meg tudtuk azt is, hogy mindenki nagyon nagy erőbedobással végzi azt a munkát, amit éppen végeznie kell az irodalomtörténet, a szervezés, valamint a magyarságtudományok terén, hanem az volt jó ebben az egészben, hogy találkozgattunk. Ténylegesen úgy éreztük, hogy Kanizsának - bár soha nem volt ez írásban rögzítve - a magyarság szempontjából még Alsólendva is testvérvárosa. Itt az ünnepségen hallottuk, hogy Csáktornyával és Gleisdorf-
Közlemény
Mint ahogy ismeretes, az elmúlt hetekben több sajtóorgánum közérdekű hirei között, társaságunk munkavállalóit sértő megállapítás látott napvilágot.
A hírek szerint, a részvénytársaság átvilágítását végző ügyvédi iroda állítása:
......A társaság dolgozói még a
mai napig is a közösből lopni nem bűn felfogását hordozzák "
Ez, a véleményünk szerint minden valóságalapot nélkülöző, nem bizonyított kijelentés egyáltalán nem helytálló, és ilyen minőségében súlyos általánosításra ad alkalmat, melyet a Délzalai Vízmű Zrt. tisztességes munkavállalói nevében, mint a dolgozói érdekképviseletet ellátó Üzemi Tanács és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége, mint helyi érdekképviselete visszautasítunk. Az ilyen és ehhez hasonló híresztelések a társaságunknál dolgozó munkavállalók becsületességét megkérdőjelezik. Nem beszélve arról, hogy mindezek közvetlenül érintik az itt dolgozó 249 jő munkavállaló megítélését, megélhetését.
Tisztelettel: Üzemi Tanács, Szakszervezeti Bizottság
fal már régóta, sőt, most Biháccsal is van együttműködés. Egyszer talán majd arra is sor kerül, hogy Lendvával is testvérvárosi kapcsolatot létesít a megyei jogú város. A díjnak nagyon örülök, mert egy kicsit úgy érzem, hogy ennek is szól, meg annak a tevékenységnek, amit a lendvai magyarság és a kanizsai magyarság közeledését tekintve is megpróbáltam végezni az elmúlt huszonöt évben. Éppen most, amikor Pék Pál barátom megkapta a kitüntetést, akkor gondoltam arra, hogy vele már harminc éve ismerjük egymást. O idősebb mint én, és arra a pillanatra is emlékszem, hogy engem, mint induló költőt - ő már mint befutott költő - 1979-ben egy picit furcsán méricskélt és most, amikor találkoztunk, azt mondta, nem gondoltam volna, hogy egyszer belőled is nagy költő lesz. Erre mondtam neki, hogy még nincs is vége, hiszen a múlt évben jelent meg egy verseskötetem, jövőre pedig lesz egy hosszabb drámai mű - amit drámai költeménynek nevezek -, amiben a huszadik századi magyarság problémáit feszegetem annak kapcsán, hogy két évvel ezelőtt Trianon és Pünkösd egy napra esett, és valahogy'' mind a két
fogalmat nagyon drámainak fogtam fel. Nos, akkor kezdtem el írni ezt a hosszú költeményt, aminek még nem látom a végét, de abban reménykedem, hogy nem a nemzethalállal fog befejeződni.
Varga Ladiszlav, a Csáktornyai Művelődési Központ igazgatója:
- Meghatódva vettem át a kitüntetést, és őszintén szólva, nem kaptam még ilyen elismerést, ezért nagyon büszke vagyok rá. Úgy gondolom, hogy ez az elmúlt tíz-tizenöt éves kapcsolat nemcsak Nagykanizsához kötődik, hanem a város környékén élő horvátsággal kialakított együttműködésnek is gyümölcse ez az elismerés. Mindez ösztönöz is arra, hogy ezt az utat, amit elkezdtünk, így folytassuk tovább. 1992-től - amióta a Csáktornyai Művelődési Központ igazgatója vagyok - szinte minden évben vannak cserekapcsolataink a kultúra minden szektorában a folklórtól a big band együtteseken át a kiállításokig. Meggyőződésem, hogy minden találkozás és ismeretség új perspektívát nyit a két határ menti régió további együttműködésében.
Gelencsér Gábor
KANIZSA DÉL-ZALAI HETILAP
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető címet Dr. Márkus Ferenc, az elmúlt évtizedek nagykanizsai tanáregyéniségeinek egyik legjelentősebb alakja vette át a Város Napi ünnepségen Marton István polgármestertől. Ebből az alkalomból kérdeztük életútjáról, tapasztalatairól.
- Abból az ünnepi alkalomból indítom a gondolatmenetemet, amit így f ogalmaznék meg: valójában egy retrospektív, magamról, magamból összeállított kiállítás az életem eddig megtett útjáról, állomásairól, tapasztalatairól. Ez az életút sok évtizeddel mérhető ma már. Két szakaszát különítem el. Az első születésem napjától 1955. november 8-áig tartott. Ez a Kanizsára érkezésem előtti eseményeket öleli fel. A második a Nagykanizsán töltött évtizedeket jelenti. A Nagykanizsa előtti időszak egyharmadát teszi ki az életemnek, az itt töltött időszak pedig a kétharmad részét. Ezt az esztétika az aranymetszésként tartja számon, így az életem az aranymetszés szép törvénye, szabálya szerint alakult eddig. Ez mindenkire állhat, ugyanúgy, mint az én esetemben, hiszen minden ember legnagyobb műalkotása a saját élete, s ezen belül nagyon sok mindent csinálhat, ami műalkotássá változik. Térben, helyszíneket tekintve a két időszak úgy alakult, hogy az egyharmad rész Székesfehérváron kezdődött, Veszprémben folytatódott, majd Budakeszire került a családunk. Én onnan Budapestre a belvárosba költöztem, később, édesanyám halála után. Újpestre. A kétharmad része már itt, a második otthonomnak tekintett városban telt el.
- Mit kapott az előkészület éveiben?
- Két nagyon fontos dolgot. Az egyik, bárhol is laktam, falu és város érintkezési pontján élhettem, ami alapvetően meghatározta a szemléletmódomat. A másik, ahol éltem, ott a jelen és a múlt, főként a tárgyi emlékekben rögzített múlt megtapasztalható
Közlemény
NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS INGATLANKEZELÉSI INTÉZMÉNYE
értesíti tisztelt bérlőit, a közös képviselőket és más ügyfeleit, hogy
2008. május 6-ától a Csarnok Üzletházban (Vásárcsarnok), (Nagykanizsa, Kalmár út 6.) I. emeleti 147-es számú helyiségében ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁT működtet.
Ügyfélfogadás rendje:
Kedd: 8.00 - 12.00, Csütörtök: 8.00 - 12.00
Ügyfélfogadási időn kívül a Nagykanizsa, Garay u. 21. szám alatti irodánkban fogadjuk ügyfeleinket.
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet. Gelencsér Gábor. Polgár László, Steyer Edina. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Timea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamémé. Hirdetésszervező: Andorkó Mária, tel.: 30/916-1600. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. 1. emelet. Tel./fax:93/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. I. emelel. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: László Reklámstúdió és Nyomdaipari Kft. Zalaegerszeg Felelős vezető: László Károly. Terjesztő: TOTAL-LAP Kft., tel.: 20/981-3144. Felelős vezető: Fehér Tamás, tel.: 20/466-2286.
Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2008. május 8.
Kanizsa - Érdemesek
3
volt, naponta találkoztam a jelennel, naponta találkoztam azzal a múlttal, amit a jelen körülölelt. Ez szemléletmódot, nézőpontot alakított bennem. Egyik tanárom mondta egy alkalommal, hogy egy nagyon jó értelemben vett provinciális ember vagyok. De olyan, ahol a perem és centrum termékenyítően hatnak egymásra és érvényesülnek a gondolataimban, megszólalásaimban, tetteimben, mindennapi életemben. A szemléletmód úgy alakult ki ebből, hogy jelen és múlt, falu és város, a lét egészére tudta irányítani a figyelmemet, és ebből a lét-egészből a transz-
nagyon sokat segítettek abban, hogy tanulni tudtam, és Kincs Lajos tanár úr egyik szaktárgyát, a latin nyelvet választottam szaktárgyamul. Az ő segítségükkel lettem tanárember.
- Mit kapott még ezen kívül?
- Két sorsot, életet, jellemet meghatározó történelmi eseményt. Nem kívánom részletezni, csak megemlítem. Az egyik a 11. világháború volt 1939-től 1945-ig, amely időszakot Veszprémben töltöttem. A másik az 1956-os októberi-novemberi események, melyeket itt Nagykanizsán éltem végig. Nem részletezem, mit kaptam ezektől a történésektől, de
Szolgálatára akarok lenni embernek, világnak...
cendens létre is mindenkor pillantást engedett.
- Mit hozott még, aminek a kiteljesedése Nagykanizsán fejeződött be és vált teljessé?
- Egyrészt olyan emléket, amely egy majdnem ideális családhoz kapcsol, ahhoz, amelybe születtem. Ideálisnak tartom, hiszen nagyanya, szülők, valamint testvérek közössége alkotta, és gyönyörű évekre tudok visszaemlékezni. Együtt töltött, jóban-rosszban együtt fáradozó családi életre. Nagykanizsára kerülve, amikor időszerűvé vált, hogy családot alapítsak én is, a feleségem ugyanilyen ideális családi körülményei közé kerültem, és ezeket a mintákat tudtam átvinni a kettőnk által alapított családba is. A másik, a tanáraim. Sokakat említhetnék, az elemi iskolai első tanítómtól egészen azokig a profesz-szor urakig, akikkel az egyetemi katedrán találkozhattam. Hármat mindenképpen kiemelnék: Kincs Lajos, Dr. Előd István és Dr. Magyar László nevét. Iskolai tanulmányaikat itt kezdték, a gyökereik ide nyúlnak. Mindhárman piarista paptanárok voltak. Dr. Előd István Nagykanizsa szülötte, Eu-rópa-hirű pszichológus és teológus lett. Könyvei Magyarországon és külföldön egyaránt ismeretesek. Dr. Magyar László szintén itt született. Eletem legmeghatározóbb tanáregyénisége Kincs Lajos tanár úr volt. O bu-csutai születésű, de itt Kanizsán diákoskodott. Ma is látható az a roskatag, már-már omladozófélben lévő földszintes ház, ahol kosztos diákként élt a városban. Ok gyakorlatilag és szellemileg is
életemet, jellememet befolyásolták, meghatározták. Ezekkel az indíttatásokkal kerültem Nagykanizsára. Igazi otthonommá vált a város. Ha fontossági sorrendben kezdem emlegetni, hogy mi minden tartalmat jelent, akkor az általam is alapított családomat teszem az első helyre. Ha egyszóval akarom jellemezni, boldog családi életet éltem, élek az ő körükben. Mindenkinek sokat köszönhetek, de feleségemnek hihetetlenül sokat. Szinte mindent, hogy elfogadható, napra kész, valamilyen teljesítményt nyújtani képes emberré, tanárrá váltam, vagy az maradtam. Kollégáimat hadd említsem. Nem sorolom fel őket név szerint, elsősorban a velem azonos szakú-akat sorolom most a kollégáim közé, de természetesen másokat is nyugodtan említhetnék, akik a munkásságukkal, iskolai jelenlétükkel, városban betöltött szerepükkel példaképeimmé váltak. Nélkülük nem lettem volna az, ami. S rögtön a tanítványaimról is szólok. Ok igazi munkatársaim voltak. Nagyszerű, okos, szorgalmas, tehetséges, csupa derű, csupa vidámság, csupa lendület lányok és fiúk, akik értékeket tudtak megjeleníteni diákként és most felnőttként is, akár a városban, akár valahol az országban, vagy az országhatáron kívül. Az ő segítségükkel alakult, formálódott az a négy évtized, amit katedrán tölthettem.
- Tanári pályafutását az Irányi Dániel Gimnáziumban kezdte. Hol tanított még?
- Elsősorban a mostani Batthyány Lajos Gimnáziumot emle-
gethetem, korábban Landler Jenő Gimnázium volt, még korábban Irányi Dániel Gimnáziumként ismertem meg. Ennek falai között kezdtem a munkámat. De tanítottam a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban, általános iskolában, gépipari technikumban, szakközépiskolában. Kollégiumi nevelőként dolgoztam a Zrínyi Miklós Fiúkollégiumban. Ez az oktató-nevelő munka adta ennek a négy évtizednek a tartalmát. Hálásan gondolok vissza a kollégáimon kívül az intézmények vezetőire is. Ha a folytatást akarom felvázolni, azt mondhatom, hogy az eddig elmondott indíttatásból már a nyugdíjas években jutottam el annak a tizenkét évnek a körvonalazásához, ami az iskolából való kilépést is jelentette. Természetesen változatlanul kapcsolatban maradtam az iskolával, azonban egészen más munkát végeztem.
- Hogyan telt el az elmúlt tizenkét év?
- Nagyon sokat olvastam, sokat elmélkedtem és sokat írtam. Elsősorban a Magyar Katolikus Lexikonnak, amely részére azokat a szócikkeit készítettem el, amelyekre megkértek. Ezek közül kettőt örömmel emelek ki. Az egyik, a Magyar Irodalomtörténet ezer éves menetét tudtam végiggondolni és megírni. Alapja az a sok-sok évtized volt, amit iskolában töltöttem. Bizonyos dolgokat természetesen újra kellett olvasnom, újra kellett gondolnom és az ottani tapasztalatokat is felhasználva megfogalmazni. Ennek jó része a Katolikus Lexikon különböző köteteiben már
megjelent. Egy része, amit újabb magyar irodalomnak emlegethetünk, majd az U betűs köteteknél fog napvilágot látni. Nagyon sokat írtam különféle folyóiratokba. Első helyen az azóta már megszűnt Magyar Tanítást említeném, aztán a Pannon Tükörben, a Lyukasórában, a Muratájban, a Napkút című folyóiratban jelentek meg írásaim. Voltak publikációk, amelyek önálló füzetként jelentek meg. Rengeteg előadást, emlékezést tartottam írókról, költőkről, történelmi eseményekről, alkalmakról. Ha földrajzilag körül akarom határolni az elhangzásuk helyét, Zágrábtól Budapestig, Krk szigetétől Alsólendváig, Nagykanizsától Zalaegerszegig különféle művelődési intézmények és személyek felkérésére hangzottak el. így próbáltam és próbálom még ma is - és hitem szerint holnap is - teljesíteni azt a szolgálatot, amit az ünnepi közgyűlésen a beszédemben úgy fogalmaztam meg: szolgálatára akarok lenni embernek, világnak, Istennek, hazámnak és a nagyon-nagyon tartalmas élettel, munkahellyel, munkalehetőséggel és feladatokkal megajándékozó városomnak, otthonomnak. Szellemi végrendeletként Reményik Sándor Akarom című versének kezdő soraival zárom gondolataimat: Akarom: fontos ne legyek magamnak./A végtelen falban legyek egy tégla,/Lépcső, min felhalad valaki más,/Ekevas, mely mélyen a földbe ás,/Am a kalász nem az ő érdeme.
Bakonvi Erzsébet
Kanizsa - A mi ügyeink
D
2008. május 8.
Szent Flórián nap a Tűzoltóságon
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága Szent Flórián napi ünnepségén öt fő előléptetésén kívül a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért tizenhatan részesültek dicséretben és tizennyolcan jutalomban.
Egri Gyula tűzoltó alezredes a tűzoltóság általános munkafeltételeinek és elhelyezési körülményeinek javítása érdekében kifejtett munkája elismeréseként Szent Flórián Nap alkalmából Tűzoltó Emlékérmet adományozott Marton István polgármesternek. A Tűzoltóság propaganda tevékenységében végzett kiemelkedő teljesítményéért Szalabán Attila újságíró kapott ugyanilyen kitüntetést.
Egri Gyula ünnepi beszédében kiemelte:
- A Tűzoltók Napja Közép-Európában Regensburgtól Munkácsig egy olyan speciális kultúrkört alakított ki, amelyben a bajba került emberek segítésére felesküdött tűzoltók - lehetnek hivatásosok, vagy önkéntesek - mindannyian Szent Flóriánt választották példaképüknek. Hazánk számos településén a mai napig szobrok és különféle emlékmüvek hirdetik Szent Flórián tiszteletét. Mindennek fényében nem véletlen, hogy a rendszerváltás után a Magyar Köztársaság Országgyűlése május 4-ét nyilvánította a Tűzoltóság Napjává. Kevés olyan hivatás, vagy szakma van — folytatta Egri Gyula -, amelynek művelőit olyan szoros szálak fűzik egymáshoz, mint a tűzoltókat. Az elemekkel, köztük a tűzzel való küzdelem évezredek óta kíséri az emberiséget. Ez a küzdelem napjaink-
ra már szigorú technológiai, létesítési használati szabályok rendszerévé, illetve önkéntes és hivatásos szervezetek együttműködésévé fejlődött. A tevékenység mozgatórugója azonban az ősi ellenség, a tűz elleni védelem és a bajba jutottak megsegítésének erkölcsi parancsa. Nagykanizsán 1871-ben létesült az első önkéntes jellegű tűzoltóság, amelyből hosszú időn keresztül fejlődött ki a hivatásos rendszer. Az utóbbi időben a hivatásos tűzoltóságok számos szervezeti változáson mentek keresztül, azonban a legfontosabb és legmaradandóbb az volt, hogy visszakerültünk az önkormányzati rendszerbe, és a megyeijogú város egyik intézményévé váltunk. Az elmúlt tíz év is bizonyította azt, hogy városunk jó gazdája a tűzoltóságnak, hiszen ebben az időszakban történelmi mértékben és léptékben is nagyot fejlődött a parancsnokság.
Nagykanizsa Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága elsődleges működési körzetében hatvanhat település biztonságáért felel. Segítségnyújtási körzete kiterjed Vas, Veszprém és Somogy megyék teljes területére. Feladataikat közmegelégedésre, a lakosság rokonszenvétől kísérve végzik, és ezért köszönetüket fejezik ki a körzet lakosságának és a város vezetésének.
B.E.
Közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítására
A Vásárcsarnok megközelítéséről
Lapunk április 10-én megjelent, Egy asszony, aki a város segítségét kéri című írására kívánt reagálni Palotás Tibor, a Vásárcsarnok megálmodója, a tervezésében résztvevő mérnök.
Bizonyos mértékben helyes a panaszos észrevétele a Kalmár utca gyalogos keresztezését illetően. Csak egy helyen, a főbejáratnál lévő felfestett gyalogos átkelőhely csarnok Jelöli végén a kiemelt szegély nem süllyesztett, de minden egyéb helyen a az épület környezetében, a gyalogjárda végén süllyesztett szegély határolja a közutat, a Vásár utcában is!
Az Európa Tanács utca járdájáról keresztezhető a Kalmár utca, de ide nem lehetett felfesteni a gyalogátkelő jelzést, mert túl közel van a csarnok főbejáratához felfestett gyalogjárda. A gyalogos keresztezés azonban szabályszerű, csak nem védett táblával és felfestéssel.
A jogos lakossági észrevétel alapján talán nem lehetetlen, hog> a közútkezelő a főbejáratnál is lesüllyeszti a kiemelt szegélyt, amire az útépítés idején nem volt igény, mert akkor még a Vásárcsarnok, de a Spar (Billa) áruház sem létezett.
A Csarnok minden ajtaját -12 darabot - az épület padlóvonalához emelt burkolt járdáról lehet megközelíteni. Belül az emeletre az épület két hosszabbik végén lift segíti a közlekedést bárki számára. A lifttel szemben működő nyilvános mosdó (WC) kezelői kérésre mindenkinek segítenek a liften való közlekedésben.
A kifogásolt cikk tévesen említi azt is, hogy a személygépkocsi parkolókat lezáró sorompó mellett sem lehet elhaladni. Az útburkolaton a szegély mellett lehet közlekedni, de én inkább a gyalogjárdákat ajánlom. A nag)> parkoló felöl a kis tónál lévő burkolt felületre is döntött szegélyen lehet áthaladni, és megközelíteni a nyugati oldali bejáratokat.
A csarnokban eddig is sok kerekesszékkel közlekedő vásárlót vagy érdeklődőt láttam, továbbra is szeretettel várunk mindenkit.
Lapzártánkkor került sor a Közterületen elkövetett jogsértések visszaszorítására készített programok megvalósítása Nagykanizsán és térségében című projekt ünnepélyes zárására a Magyar Plakát Házban.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által 2006. évben kiírt pályázatra a fenti címmel nyújtott be sikeres pályázatot a Nagykanizsai Rendőrkapitányság. A pályázat célja olyan projekt megvalósítása volt, mely Nagykanizsa Bűnmegelőzési Koncepciójához, illetve a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén lévő városok, települések bűnmegelőzési koncepciójához
igazodva elsősorban a rendőri jelenlét fokozására, illetve a lakossággal mind szorosabb kapcsolat kiépítésére épülve elősegítheti az állampolgárok gondolkodásmódjában történő gyökeres változást. Annak érdekében, hogy minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozatává, s minél többen cselekedjenek saját és lakókörnyezetük biztonságosabbá tételének érdekében.
A köszöntők után Dr. Diószegi Gábor és Baán Pál az IRM pályázati rendszeréről és a közösségi rendészet megvalósításának lehetőségéről tartott előadást. Ezt követően Dk Molnár József rendőr alezredes, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság vezetője a projekt megvalósulásáról
tájékoztatta a megjelent vendégeket, majd Simáimé Mile Éva az „Egy hét gyermekeink biztonságáért - Útvesztők, útkeresők" akadályversenyről tartott beszámolót.
A projektben közreműködött a projektgazda Nagykanizsa önkormányzata mellett a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, az ÁNTSZ Nagykanizsai, Letenyei Városi Intézete és a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. A projektet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Nagykanizsa Közbiztonságáért és Közlekedésbiztonságáért Alapítvány, valamint Zalakaros önkormányzata támogatta.
bIT
2008. május 8
Kanizsa - Városháza
5
Felelősségbiztosítás nélkül?
A FIDESZ helyi csoportjának önkormányzati képviselője, Szőlősi Márta és elnökségi tagja, Fertig István sajtótájékoztatón számolt be a kórház egy korábbi, állítólag felelősségbiztosítás nélküli időszakának 30 millió forintos káráról, mely egy kártérítési per kapcsán került terítékre.
2001-ben egy állampolgár kártérítési pert indított az egészségügyi intézmény ellen, melyet 2007. őszén meg is nyert. Az ítélet szerint a Kanizsai Dorottya Kórháznak 30 millió forintot kellett kifizetnie, melyet azóta meg is tett. Ahogy a Fidesz helyi elöljárói fogalmaztak, az intézménynek nem volt (az eset idején) kötelező felelősségbiztosítása, holott az a működésének feltétele. Magyarországon ugyanis minden egyes kórház csak
akkor végezheti gyógyító tevékenységét, ha rendelkezik az ANTSZ által kiadott működési engedéllyel, aminek előfeltétele a biztosítás. Mint azt Szőlősi Márta megfogalmazta, a szocialista képviselőcsoport korábbi tagjai által vezetett intézménynek nem volt felelősségbiztosítása, s ezért a kórháznak saját zsebből, a betegektől elvéve kellett kifizetnie a több tízmilliós összeget.
Amint a továbbiakban fogalmazott az önkormányzati képviselő, a Fidesz arra kéri a szocialista képviselőtársakat, hogy válaszoljanak őszintén azokra a kérdésekre, melyek azt firtatják, miért nem kötötték meg a biztosítást, ki a felelős annak hiányáért, illetve ki fogja visszaadni a gyógyulni vágyóktól elvett 30 millió forintot?
P.L.
Ajánlatkérési felhívás
Csarnok Üzletház (Vásárcsarnok) Társasház (Nagykanizsa, Kalmár u. 6.) Intézőbizottsága ajánlatot kér a Csarnok Üzletház Társasház komplett kezelői, gondnoki, őrzés-védelmi munkáinak ellátására.
Részletes feltételek az ajánlatkérésben és mellékletben.
Az ajánlatkérés és melléklete átvehető a Csarnok Üzletház gondnoki irodájában 2008. május 15-ig (hétköznap 9-12 óra között) 5000 Ft + áfa dokumentációs és eljárási költség megfizetésének igazolása után. Nevezett összeg befizetése feltétele a helyszíni bejáráson való részvételnek és az ajánlat beadásának.
Információ: Rózsás Károly IB vezetője, telefon: 06-20-965-8570
Ebzárlat (április 30. - május 23.)
Értesítjük a Tisztelt Városlakókat, hogy 2008. április 30. és május 23. között ebzárlatot, legeltetési tilalmat rendelt el a külterületi hatósági főállatorvos a rókák veszettség elleni imunnizálása miatt.
Polgármesteri Hivatal, Közigazgatási Osztály
Szentgyörgyvári hegyi ingatlanok bérbeadása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata értékesíti illetve
bérbe adja az alábbi, Förhénci hegyen lévő zártkerti ingatlanait:
Hrsz Megnevezés Nagyság (m!)
31467 Gyep 2867
31915 Gyep 2981
31918 Gyep 160
31922 Kert 320
31924 Gyep 379
31928 Gyep 1875
31933 Gyep 2225
1935 Gyep 257
31945/1 Gyep 264
31991 Gyep 1755
32727 Szántó 2247
32746 Kert 384
Érdeklődni Nagykanizsa MJV Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó, tel.: 93/500-724) lehet.
Május 8-án 15 órakor a Rozgonyi Polgári Kör Egészségmegőrző (Vezető: Szabó Tiborné nyugdíjas banktisztviselő), valamint Kártyaklubja (Vezető: Tálosi Péter) tartja foglalkozását a Medgyaszay Házban.
Az Olajipari Természetbarát Egyesület túraajánlata:
Május 10. (szombat) Szentgotthárd - IVV teljesítmény túra
Indulás 6.30-kor a Kögáz parkolóból, érkezés ugyanide 19 órakor. A gyalogtúra útvonala az előzetes kiírás szerint alakul, a táv 12 km. Részvételi díj: 600 Ft
Mórichelyi zártkerti ingatlanok bérbeadása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata értékesíti illetve bérbe adja az alábbi, Förhénci hegyen lévő zártkerti ingatlanait:
Hrsz Megnevezés Nagyság (m!)
30807 Gyep, erdő 2365
30818 Szántó, gyep 4242
30825 Szőlő, gyep 4400
30826 Gyep, út 3718
30827 Gyep, út, erdő 3644
30831 Gyep 1114
30835 Gyep 3096
30836 Gyep 3256
30839 Gyep 1577
30849 Gyep 4091
30853 Gyep 3330
30961 Gyep 1250
30922 Szőlő 858
30927 Kert 631
30947 Gyümölcsös, rét, kert 2697
30956 Szőlő 2742
31021 Szőlő, szántó, gyep 7616
31030 Gyep 4242
31072 Gyep 828
31074 Gyep 1008
31077 Gyep 389
31082 Gyep 523
31083 Gyep 1306
Érdeklődni Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó, tel.: 93/500-724) lehet.
Szentgyörgyvári hegyi ingatlanok bérbeadása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata értékesíti illetve bérbe adja az alábbi, Förhénci hegyen lévő zártkerti ingatlanait:
Hrsz Megnevezés Nagyság (m!)
31467 Gyep 2867
31915 Gyep 2981
31918 Gyep 160
31922 Kert 320
31924 Gyep 379
31928 Gyep 1875
31933 Gyep 2225
1935 Gyep 257
31945/1 Gyep 264
31991 Gyep 1755
32727 Szántó 2247
32746 Kert 384
Érdeklődni Nagykanizsa MJV Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó, tel.: 93/500-724) lehet.
6
Kanizsa - Városháza
2008. május 8
Felhívás
Tájékozatjuk a T. Lakosságot, hogy a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt. nagykanizsai 054 hrsz. alatti állattartó telep bővítésével és korszerűsítésével kapcsolatosan a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség döntést hozott környezetvédelmi engedély kiadása tárgyában. A felhívást a hirdetőtáblán is közzétettük.
A kiadott határozat egy példányát a Tisztelt Lakosság megtekintheti a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztályán (Erzsébet tér 16. 1.emelet 31. iroda) az ügyfélfogadási időben.
Hétfő: 8.00 - 12.00 és 13.00 - 16.30 óra között. Szerda: 8.00 - 12.00 és 13.00 - 17.00 óra között, Péntek: 8.00 - 13.30 óra között.
Közigazgatási Osztály
Förhénci zártkerti ingatlanok bérbeadása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata értékesíti illetve bérbe adja az alábbi, Förhénci hegyen lévő zártkerti ingatlanait:
Hrsz Megnevezés Nagyság (m!)
11518 Gyep 443
11630 Erdő 197
11632 Erdő 196
11840 Szőlő, szántó, gyümölcs 5471
11885/14 Szántó, erdő 3069
11890/2 Szántó, erdő 3711
11909 Szőlő, gyep 2416
11941 Szőlő-gyep 6968
11943 Gyep 3168
12065/2 Kert, gyümölcs, gyep 4515
12071 Gyep 55
12072 Gyep 61
12101 Gyep 29
12103 Gyep 125
12104 Gyep 67
12105 Gyep 53
12163 Gyümölcsös 93
12228/2 Gyümölcsös 76
Érdeklődni Nagykanizsa MJV Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Irodáján lehet.
Bagolai zártketi ingatlanok bérbeadása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata értékesíti illetve bérbe adja az alábbi, Bagolai hegyen lévő zártkerti ingatlanait:
Hrsz-megnevezés-nagyság(m!): 20800/3 - szőlő, gyümölcsös, szántó -5840. 20884 - gyep - 1905. 21712 - szántó - 5394. 21781/1 - szántó, erdő, út 5986. 21785 erdő és út - 24353.
Érdeklődni Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Irodáján (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó, tel.: 93/500-724) lehet.
Képviselői fogadóórák
Balogh László, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője, OKISB-elnök fogadóórát tart minden szerdán 16 órától 17 óráig a Batthyány Lajos Gimnáziumban (Nagykanizsa, Rozgonyi utca 23.): 30/2040865, balogh.laszlo61@chello.hu
Dr. Károlyi Attila a 6. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap második szerdáján 17 órától a Körösi Cs. Sándor Altalános Iskolában.
Karádi Ferenc a 13. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap második keddjén 18 órától a miklósfai Mindenki Házában, ugyanazon a napon 16 órától a ligetvárosi óvodában.
Idősügyi tanács - fogadóóra
Értesítjük a város idős lakóit, hogy május 13-án, kedden 10 órától 12 óráig a Családsegítő Központ irodájában (Zrínyi M. u. 51.) fogadóórát tartunk. Hívjuk mindazokat, akik információkat kérnek, tanácsot, segítséget várnak.
Meghívó alakuló közgyűlésre
A Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás ezúton értesíti a csatorna-beruházás által érintett települések lakóit, hogy a Nagykanizsa és Térsége Víziközmű Társulat megalakítását előkészítő Szervező Bizottság befejezte munkáját. A társulat megalakításának jogi és gazdasági előfeltételei biztosítottak. Ennek alapján a Szervező Bizottság meghívja az érintett települések lakosságát a társulat alakuló közgyűlésére, melynek időpontja és helyszíne: 2008. május 14. (szerda) 17.00 óra Nagykanizsa. Hevesi Sándor Művelődési Központ (Széchenyi tér 5-9). Kérjük az érdekelteket, hogy személyes részvételükkel szíveskedjenek elősegíteni az alakuló közgyűlés sikerét!
Versenytárgyalás
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvános versenytárgyaláson értékesíti az alábbi ingatlanait (Hrsz./Helye/Kikiáltási ár/Versenytárgyalások időpontjai): 984; 987; 986/l./Erzsébet tér északi tömbje/90.000.000 Ft/05.21.,06.11.,07.02. 10:00 óra. 649/118./Ipari Parki beépítetlen terület/7.646.000 Ft + áfa/05.21., 06.11., 07.02. 11:00 óra.
A versenytárgyalás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Iroda (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó). Érdeklődni a fenti címen és a következő telefonszámon lehet: 93/500-724
Pályázat falfirkák eltűntetésére
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének Városfejlesztési Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Bizottsága pályázatot ír ki a falfirkák eltüntetésének támogatásáról szóló 81/2007. (XII. 21.) sz. önkormányzati rendelet szerinti önkormányzati támogatás elnyerésére.
A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2008. évben 2 millió Ft.
A pályázati kiírás és pályázati adatlap kérhető Nagykanizsa MJ Város Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoport Irodáján ügyfélfogadási időben (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7., II. emelet 14.,) vagy letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról.
Nyilvános versenytárgyalás Nagykanizsa Megyei Jogú Város alábbi ingatlanaira
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvános versenytárgyaláson értékesíti az alábbi ingatlanait:
Hrsz. Helye Kikiáltási ár Versenytárgyalások időpontjai
Május Június Időpont
961 Kinizsi u. 20/2. lakóház, udvar 11.300.000 07. és 28. 11. és 25. 09:30
131/2 Magyar u. 18. beépítetlen terület 23.630.400 07. és 28. 11. és 25. 10:00
4372 Alkotmány u. 160. kastély 65.000.000 07. és 28. 11. és 25. 10:30
2190/A/3 Csányi u. 8. - iroda 10.700.000 07. és 28. 11. és 25. 11:00
3817 Csengery u. 111. - telephely 6.264.000 07. és 28. 11. és 25. 13:00
A versenytárgyalás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Vagyongazdálkodási Iroda (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. emelet 6. ajtó) Érdeklődni a fenti címen és a következő telefonszámon lehet: 93/500-724
2008. május 8. Kanizsa - Csengey
Csengey Dénes
1972-ben hajózási szakközépiskolát végzett Budapesten. 1972-től volt autószerelő, gépkocsirakodó, biztosítási ügynök, segédmunkás, képesítés nélküli tanító, üzemi népművelő. 1977-83-ban elvégezte a KLTE magyartörténelem szakát. 1978-tól publikál. 1983-tól szabadfoglalkozású író. 1988-9l-ben a Hitel szerkesztőségének munkatársa, 1990-től országgyűlési képviselő volt.
Bemutatták A cella c. monodrá-máját (1983) és a Mélyrepülés c. zenés tragikomédiáját (1986). A népi irodalom hagyományához kapcsolódó, látomásos, expresszív prózát írt.
A korszak dinamitos (ál-) lelkesedése küzdelemben állt, s nem bírt az alakuló tudatokban a korszak embereinek csalódottságával, sötéten látó kétkedésével.
Azután következett az 1956-os ősz. Három hét iskolaszünet, s ez idő alatt áttekinthetetlen, de az elmékben már kitörölhetetlen nyomot hagyó, érvényes, értelmezésre azóta is hiába váró zűrzavar: a nemzedék első és utolsó közvetlen történelemélménye. Mint egy álarcosbál végén, egyszerre eltűntek az igazi arcvonásokat addig takaró maszkok, pillanatok alatt megváltozott az ismertnek vélt világ, a valóság átvérzett az ideológia szorítókötésén.
Csengey Dénes a nyolcvanas évek közepétől az ellenzéki szervezkedések aktív résztvevője volt. A magyarság, „a nemzet belső kötéseinek" helyreállítása, az értelmiség széthúzásának megállítása volt a célja. „Európába, de mindahányan!" gondolata a legtisztábban kifejezte, hogy az Európába vezető utat tartotta az egyetlen lehetséges útnak, és arra kért mindenkit, az azon való haladás érdekében munkálkodjon. Rövid élete és befejezetlen életmüve nem csak tisztelői és szerettei számára marad példa, hanem azoknak is, akik vitatkoztak vele.
Részlet, Dr. Kónya Imre emlékező beszédéből, mely 2008. április 8-án Szekszárdon hangzott el Csengey Dénes síremlékénél:
Dénessel akkor találkoztam először, amikor a legtöbben ebben az országban, 1989. március 15-én. O volt az, aki a nép nevé-
ben jelképesen lefoglalta a Magyar Televízió épületét kézrátétel-lel, százezer ember jelenlétében. Az ünnep előtti napokban elkezdődött a sajtókban a riogatás, hogy valamiféle erőszak készül a Magyar Televízió ellen, mert az ellenzék el akarja foglalni az épületet. A stílusérzékükre oly büszke, akkor még a rendszert szolgáló újságírók - akik persze a szabad választások után azonnal ellenzékivé váltak - nem tudtak különbséget tenni a lefoglalás és az elfoglalás szó jelentése között. Csengey Dénes nekik válaszolt, amikor a Televízió bejárata előtt a lépcső tetején panyókára vetett farmerdzsekiben, mutató ujját jellegzetesen feltartva a következőket mondta: „Nem kell tőlünk félteni a Magyar Televíziót. Nagyon fogunk vigyázni rá, mert a mienk. " És amikor a taps elcsendesült, így folytatta: „És nem kell tőlünk félteni Magyarországot, arra is nagyon fogunk vigyázni, mert az is a mienk. " Amikor elhangzott a követelés... szabad március 15-ét, majd rögtön folytatta, március 16-át, március 17-ét, március 18-át... kb. idáig juthatott. amikor a tömeg megértette, hogy Csengey Dénes kimondta azt, amit mindenki gondolt, kimondta a rendszerváltozás legfontosabb követelését: Szabadságot az egész magyar népnek! S az előbb csak szórványos, majd dörgő és véget érni nem akaró tapsvihar jelezte, hogy az emberek magukévá tették a Csengey Dénes által megfogalmazott követelést, Szabadságot Magyarországnak! Szabadságot az egész magyar népnek! Nem csak a ritka ünnepnapokon, hanem a mindennapok során is. Felemelő pillanat volt. Csengey Dénes, a költő, a forradalmár, 1989. március 15-én Budapesten a Magyar Televízió épülete előtt bejelentette a magyar nép igényét, szabadsága visszaszerzésére. S én a tömegben állva ott, akkor, úgy éreztem, hogy a nép lelkesen magáévá tette a követelést, és kitartó tapssal jelezte, hogy hajlandó vállalni a szabadsággal együtt járó felelősséget. Aztán az ünnepnapok elmúltával rá kellett döbbennünk, hogy a nép nem tudja, de nem is akarja vállalni ezt a felelősséget. A taxis-blokád napjait a képviselőcsoport tagjai a Fehér Házban töltötték. Dénessel együtt próbáltuk tartani a lelket a kormányban, keresni a megoldást, közö-
sen tartottunk sajtótájékoztatót, próbáltuk értelmezni, megérteni és megértetni a helyzetet. A megértés volt a legnehezebb. Nehéz volt felfogni, hogy fél évvel a választások után a nép szembeszegül szabadon választott kormányával. Nem a taxisokról volt szó, hanem arról, hogy a taxisok és a kormány szembenállásában bizony az emberek többsége érzelmileg a taxisok mellé állt. Még tartott a blokád, amikor a műtétjén éppen túlesett Antall Józsefet meglátogattam a kórházban. Ott ült az ágya szélén, s amikor beléptem, rám emelte tekintetét: Azt hittük, hogy van nemzet - vonta le a keserű tanulságot. Azokban a napokban, Dénessel is sokat beszéltünk erről. Elmeséltem neki, hogy gyerekkoromban azért jártam az Erzsébetvárosban lévő Rózsák terei templom déli miséire, mert ott a szertartás végén a Himnuszt énekeltük. És ott voltam minden válogatott futballmeccsen, ahol lengtek a nemzeti lobogók, és százezer emberrel énekelhettem a Himnuszt. A rendszerben azt tartottam a legelvi-selhetetlenebbnek, hogy nemzetietlen volt. Nem engedte, hogy az emberek büszkék legyenek magyarságukra. A templomban és a futball mérkőzéseken úgy éreztem, hogy mindenki hozzám hasonlóan érzi ennek hiányát. A rendszerváltozáskor pedig azt
J
gondoltam, ha az emberek visszakapják a szabadságot és újra megélhetik és kinyilváníthatják nemzeti összetartozásukat, akkor ez az érzés segíteni fog a nehézségek elviselésében. A taxis blokád után be kellett látni, hogy a 40 évig tartó nemzetietlen rendszer sokkal nagyobb pusztulást idézett elő az emberek lelkében, mint arra bármikor gondoltunk. Csengey Dénes közös csalódásunkat fogalmazta meg, amikor a taxis blokád után a következő sorokat leírta: „Senki sem gondolta volna, hogy ennyire ne lenne szellemi és lelki fedezete annak a nyaktörő történelmi vállalkozásnak, amelynek nekifogtunk, hogy elkerüljük a teljes összeomlást." És amikor mindezt felismerjük, akkor jön az a magyar sorsra annyira jellemző, felemelő és előrevivő mégis... Hogy mégis, nincs szebb feladat, mint szolgálni ezt a nemzetet és tovább dolgozni azért, hogy ez a szegény, testben és lélekben megnyomorított magyar nép, több mint négy évtizedes kényszerű távollét után visz-szakerüljön oda, ahová mindig is tartozott. És akkor Csengey Dénes, aki ''89. március 15-én százezer ember előtt nyilvánította ki a magyar nép azonnali igényét szabadsága visszaszerzésére, most megfogalmazza hosszútávú. mának is szóló üzenetét: „Európába, de mindahányan. " Ez azt je-
8
Kanizsa - Csengey Dénes versmondó verseny
2008. május 8
lenti, hogy úgy kell Európához csatlakoznunk, hogy az ne csak egy szűk rétegnek nyisson új lehetőségeket, hanem az egész magyar társadalom felemelkedését szolgálja. Az „Európába, de mindahányan!" azt is jelenti, hogy erősítenünk kell a nemzeti összetartozást és a társadalmi szolidaritást, mert az egységesülő Európában csak egy öntudatos, összefogásra képes nemzet, és együttműködésre képes társadalom tud helytállni a partnerországok közötti versenyben. Fájdalmasan rövid életében Csengey Dénes konok következetességgel kereste, kutatta az összefogás módozatait, mert a felemelkedés útját a magyarság széthúzásának megállításában, amint írta, „ a nemzet belső kötéseinek" helyreállításában látta. Politikusként ezért is törekedett folyamatosan a különböző politikai erők közötti együttműködésre. Igazát a halála óta eltelt 15 év fájdalmasan bizonyította. Az értelmiség képtelen volt az összefogásra, a politika egyre kevésbé törekedett az együttműködésre. Az eredmény ismert: kettészakított társadalom, tömeges elszegényedés, meggyengült morál. 15 éve, amikor Csengey Dénes elment közülünk, az ország a rendszerváltó országok között mindenki által elismerten a vezető helyet foglalta el. Mára az utolsók között kullogunk. A kettészakított magyar társadalom siralmas állapotában és az ország leszakadásában mindenkinek megvan a maga felelőssége. A kormányon lévő politikai erők a népszavazáson szembesülhettek ezzel a felelősséggel és a választásokon meg is fogják kapni büntetésüket. De sikeres kormányzásra csak akkor van esély, ha a majdani győztesek képesek lesznek szembenézni saját felelősségükkel, és a riválisok agyagba döngölése helyett minden igyekezetüket a részekre szakított magyar társadalom egyesítésére - Csengey Dénes szavaival élve a „nemzet belső kötéseinek" helyreállítására - fordítják. Mert a rendszerváltó és az Európai Unióhoz újonnan csatlakozó országok közötti korábbi pozícióját csak egy erős, egységes, összefogásra képes Magyarország tudja visszaszerezni.
VIII. Kárpát-medencei
„Csengey Dénes" vers- és prózamondó verseny
nagykanizsai döntőjének résztvevői ifjúsági, felnőtt és szépkorú kategóriában
Bajgár Ramóna Baracskai Anikó Bereczky Szilárd Berényi Dávid Boros Gyula Czupi Dániel Csih Éva Domány Zoltán Fekete Ágnes Fülöp Eszter Gál Desire Gárdonyi Mihályné
Gazda Zoltán Herbály Jánosné Horváth Csenge Horváth Réka Kánya Antalné Kasza Zsanett Kiss László Kliner Eszter Kovács Andor Mach András Máthé Kincső Mihályi Jánosné Miksó Nóra Molnár Zsófia Nagy Gábor Nagy Tímea Németh János Osi Barnabás Östör Dániel Rüsz Károly Simonyi Lili Szabó Mariella Szűcsné Baráth Zsófia Varga Veronika Volter Dóra tVahl László
Arcok a versenyből
Östör Dániel
Székesfehérvár
Östör Dániel vagyok, 18 éves tanuló. Székesfehérváron élek és munkálkodom, szűkebb köröm a Ciszterci Szent István Gimnáziumban van. A szavalás már kisdiákként fontos szerepet játszott az életemben, de ez igazán 16 évesen teljesedett ki, amikor sorra dobogós helyezéseket értem el Fejér megyei szavalóversenyeken. Az iskolában Tóth Balázs tanár úr rendkívül sokat segített a versek hiteles előadásában. Érdekes, hogy soha nem játszottam semmilyen színjátszó körben, mégis színész akarok lenni. Az irodalommal szeretnék foglalkozni, de nem a könyveket bújva, hanem az emberek elé tárva, élővé téve azt. Fő célom, hogy ráébresszem az embereket, az irodalom egy olyan kincs, amelyhez bármikor nyúlhatunk, a segítségünkre siet. Nagyon nagy eredménynek tartom az életemben, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész felvételijén már a második fordulóban vagyok. Ez nagy önbizalommal, és munkakedvvel tölt el. Óriási lehetőség számomra ez a verseny, hiszen ez az első alkalom, hogy nemzetközi (országos) versenyen mutathatom meg magamat. Szívből remélem, hogy ezen a szavalóversenyen előadásom mély nyomokat hagy majd a közönségben és a zsűriben egyaránt.
Varga Veronika
Zalaegerszeg
Az idősebbek arról ismernek csak meg a városban, hogy egyre nagyobb hangszerekkel látnak közlekedni: kisiskolás koromban furulya lógott ki az iskolatáskám-
ból, tíz éve kezdtem hegedűn tanulni a zeneiskolában, majd két éve elkezdtem nagybőgőzni is... Igaz, azt nem kell, nem lehet cipelni annyira... Egyik, talán nem megvalósithatatlan tervem a jövőre nézve, hogy minél több hangszeren megtanuljak játszani - a külvilág számára is elviselhető szinten. Foglalkoztat a népzene, a népművészet - nem csak magyar vonatkozásban. Ezért is érzem magam olyan szerencsésnek, hogy a Hétrét zenekarban te-vékenykedhetem, mint „énekesnő" immár egy éve. A magyar népzenén kívül még sok más nemzet zenéjéből merítkezik az együttes (szerintem sajátos) zenei világa. Nagyon élvezem a közös zenélést és a koncerteket is, mert a zenei és előadói tapasztalatok megszerzése mellett egyre több érdekes emberrel találkozom, és sok helyre eljuthatok. Barátaimmal, akik többnyire mindannyian zenélnek nyaranta többször utcazenélünk a közeli városokban.
Azt gondolom, a vers szoros kapcsolatban áll a zenével, talán ez is az oka annak, hogy már általános iskolás korom óta foglalkoztat a versmondás, amit igyekszem is egyre aktívabban művelni. Amikor csak lehet, versenyeken is indulok, de gyakran csak a saját szórakozásomra és épülésemre olvasom őket.
Ráadásul a versmondás technikai fogásait az iskolában munkálkodó, Molnár Árpád vezette Reflex színpad tagjaként köny-nyen elsajátíthatom. A versmondás szeretetéből fakadóan érdekel a színházi világ, a színészet mint mesterség - legfőképpen a színházi improvizációt találom izgalmasnak, és egyben a legnehezebbnek.
2008. május 8
Kanizsa - Csengey Dénes versmondó verseny
9
Mach András
Budapest
Hatvanöt éves, nyugdíjas, budapesti építész vagyok. Sok évtizede, a gimnázium közepe táján kezdtem komolyabban foglalkozni a versmondással. Tizenhét és húsz éves korom között tagja voltam egy amatőr vers-
mondó együttesnek; ha volt segítő a versmondásomban, ez a csapat volt az, más nem. Miután a kétszázszoros túljelentkezésü Színművészetire egyik tavasszal sem vettek fel, polgári foglalkozást választottam: elmentem az építőiparba, ahol végül eljutottam az üzemmérnökségig. Előbb azonban még megpróbáltam bizonyítani magamnak, hogy nem mondok rosszul verset. Az akkori, évenként megrendezett „versenyek versenyén", az Aurórán 1970-ben sikerült az első három helyezett közé kerülnöm. Megvolt a bizonyíték. Következhetett a polgári élet: munka, házasság, gyerekek. Emellett már nem fért meg az intenzív versmondás. Negyven év munka után nyugdíjba mentem, s ezzel közel egy időben sajnos magamra is maradtam. Úgy gondoltam, más hasznos elfoglaltságok mellett kipróbálom ismét a versmondást, müködik-e még a memóriám, s milyen színvonalon. Úgy tünt, működik. 2005 óta néhány országos versenyen begyűjtöttem pár egyszámjegyű helyezést. Büszke vagyok rájuk természetesen, de az igazi élmény mégis az, ha a pódiumról át tudom adni a szerző bennem is feszülő gondolatait a széksorokból rám szegeződő, csillogó szemeknek. Valami ilyesmit éreztem akkor is, amikor két éve a Móricz Zsigmond művelődési ház dobogóján Karinthy Martinovicsát mondva észrevettem, hogy megállnak a kezek a lapozásban, mindenki rám figyel, és most elmondhatom mindenkinek, amit nem mondhattam el senkinek.
Remélem, még tehetem egy ideig.
Domány Zoltán
Zenta
1961. augusztus 15-én születtem a vajdasági Zentán. Okleveles élelmiszeripari mérnök vagyok. Versmondással kb. harminc éve foglalkozom hol kevesebb, hol több motiváltsággal egy olyan világban, ahol a magyar szónak és a magyar versmondásnak, egyáltalán a magyar kultúrának mind kevesebb becsülete van. Több versmondó verseny győztesének mondhatom magam. 1996-ban megkaptam a Radnóti díjat, valamint 2oo6-ban a Magyar Versmondó Egyesület versmondó magiszteri címmel tüntetett ki. Az utóbbi 15 évben két önálló vers-műsor és egy verseket és megzenésített verseket tartalmazó hanghordozó fémjelzi versmondó tevékenységem. A Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület egyik alapító tagja és alelnöke voltam. Az elmúlt pár évben ritkán állok pódiumra, de ha lehetőségem
adódik, akkor szívesen mondok verset. Egy időben az motivált, hogy a magyar irodalom úgymond "nagy verseit" (és nagy előadók által tolmácsolt verseit) „zsüripuk-kasztó" célzattal saját felfogásomban elmondtam. Természetesen megkaptam érte a magamét, de nem bántam. Felkészüléseim azóta is önállóan végzem, versértelmezéseimbe (ritka kivétellel) beleszólást nem engedek.
Kasza Zsanett
Bácsfeketehegy
17 éves vagyok, a költészet napján születtem április 11-én. A Vajdaságban egy kis faluban, Bács-feketehegyen élek. Egészségügyi középiskolába járok Szabadkán.
Immár tíz éve tagja vagyok a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének. Sokrétű az érdeklő-
désem, mégis a szívemhez legközelebb a versmondás áll. Akkor vagyok a legboldogabb, amikor a színpadon állok és megnevettetem a közönséget. Nincs annál csodálatosabb érzés, mint amikor látom a közönség szemében az érdeklődést.
Sok versenyen részt vettem és eredményesen szerepeltem, de mégsem emelnék ki egyet sem közülük, mert mindegyikre nagyon büszke vagyok.
Fekete Ágnes
Bácsfeketehegy
Fekete Ágnes vagyok, Bácsfekete-hegyről, az újvidéki egyetem Bölcsészettudományi Kar ának magyar nyelv és irodalom szakos végzős hallgatója. Gyerekkoromtól a színház, a vers szerelmese, és az ehhez fűződő élmények, emlékek gyűjtője.
RÖVIDEN így: 2006. XI. 4. Ozora, III. Illyés Gyula nemzeti vers-és prózamondó verseny: 1. helyezés, taps, ami csak nekem szól, bátorító, őszinte mosolyok, hogy megérdemelt a díj,...
De ez csak egy néhány órányi felhőtlen öröm, s az a pillanat is, amíg a kezemben a rengeteg könyvvel néhány fotót készítenek, majd megpróbálok a helyemre egyensúlyozni az olvasnivalók terhe alatt, nos, az is illanó...
Aztán van még néhány mara-
dandó emlék: 2007. IV. 7. Tatabánya, VIII. József Attila vers-, énekelt vers és prózamondó verseny országos döntőjén a 4. helyezés, Budapesten a Kaleidoszkóp díj, valamint Kecskeméten, Veszprémben a legjobb felkészítőnek járó díj, egy félév, amikor bejártuk Vajdaságot a Dújú ríli lávmi című előadásunkkal... szép emlékek, de...
A legszebb az egészben, ami mindezt megelőzte. Egy padlásszoba, ahol egymásra talált egy lelkes csapat, ahol ránk talált a vers, ahol annyiszor hallottuk: „egyszerűen megőrjít a kishitüsé-getek". Igen, ez volt a Juci óvónéninél, a mi kis kuckónk.
Majd Szabadka. Egy próbaterem a Ravel cukrászda fölött, ahol már a falak is megtanulták a verseket.
És a kis versmondók (akik már kamasz versmondók), akiknek felkészítői vagyunk Ágnessel.. annyi örömet okoz, ha a színpadon látjuk őket, s érezzük, szeretnek ott lenni. És jól csinálják! Jól áll nekik a színpad...
Ez mind a legkedvesebb emlékeim, élményeim közé tartozik mindazokkal a sikertelenségekkel, kudarcokkal együtt, amiket a legtöbb versmondó átél színpadra lépése első néhány alkalmával. Mert olyan is volt... csak álltam a színpadon, azt se tudván mit keresek ott. Egyszerűen leblokkoltam.
Ez is bele tartozik. Meg az is, hogy egyszer megérezd mekkora erőt ad a néhány percnyi öröm, amíg a színpadon vagy. És azok a pillanatok is, amikor együtt lélegzel, együtt létezel a közönségeddel...
Szépligeti Mátyás
Zalaegerszeg
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjaként tettem érettségi vizsgát, majd tanulmányaimat Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karán folytattam, ahol jelenleg természetvédelmi mérnök hallgató vagyok.
A versek szeretetét édesanyám ültette belém, mikor a beszédre tanító szavaival a nyelvemre adta a szépirodalmat. Ettől kezdve a versek szegélyezték utamat, kerestem és mindmáig keresem az alkalmat, hogy megszólaltatva, minél több emberhez eljuttassam őket. Valóm két pólusa, a természet és a vers így találkozik egymással, hogy egy célban, az értékvédelemben összpontosuljon.
Számos versmondó versenyen és találkozón igyekeztem tudásomat pallérozni, ahol némelykor el
10
Kanizsa - Csengey Dénes versmondó verseny 2008. május 8
is ismerték fáradozásaimat. Közülük a Helikon-díjra és a Radnótidiplomára vagyok a legbüszkébb. Zalaegerszeg és Sopron város ünnepségein, rendezvényein szívesen lépek színpadra. Felkészítőm, mesterem Molnár Árpád előadóművész, aki mint a jó rendező, minden egyes vershez segít hozzáformálódni, hogy az előadó által újjászülető mű a befogadó előtt valós eszközökkel jelenjen meg.
Baracskai Anikó
Nagykanizsa
A nevem Baracskai Anikó Eszter. A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban vagyok másodéves.
Az általános iskola 7. osztályában kezdtem el szavalni. Akkor felkészítőm és segítőm Kuponé Gasztonyi Edit tanárnő volt. Még abban az évben kerültem bc a Horváth István vezette szavaló-körbe. Tetszett a hangulat, segítet-
tük egymást a körben és egyre jobban szerettem színpadon szerepelni. Egyre több helyre kaptam meghívást, aminek nagyon örültem.
A szavalókör azután sem esett szét, miután Pista bácsi időhiány miatt sajnos kénytelen volt átadni minket más vezetőnek. Delyné Csere Andrea foglakozik most velünk (velem). O készít fel minket a versenyekre, bemutatókra.
Szeretnék később is a színpadon lenni, ezért ha a sors úgy hoz-
IfaÉP
■ iíTiW
za, megpróbálkozom egy színi tanodával, miután elvégeztem a gimnáziumot. Nagyon remélem, hogy sikerül bejutnom és később is foglalkozhatok azzal, amit szívből szeretek csinálni.
Fülöp Eszter
Budapest
Fülöp Eszter vagyok, 21 éves. Jelenleg Budapesten élek és dolgozom.
A vers szeretetét szinte belém nevelték. Kétévesen már a János vitézből idéztem. Az általános is-
kolát a Győr-Moson-Sopron megyei Undon kezdtem. Akkori tanárom - Huljevné Fülöp Mária - vezetett be a vers- és prózamondó versenyek világába. Minden alkalommal nagyon jó eredménnyel sikerült távoznom. Középiskolámat Szombathelyen dráma szakon végeztem. Itt is folytattam a megmérettetéseket, többek között balladamondó versenyeken is.
Három év kihagyás után úgy gondoltam ismét próbálkozom. Ezért jelentkeztem a Csengey versenyre.
Várakozással teli izgalommal nézek a nemzetközi döntő elé.
Czupi Dániel
Nagykanizsa
Nagykanizsán lakom születésem óta, azaz 19 éve. Jelenleg Buda-
pesten tanulok a Keleti István Művészeti Szakközépiskolában és az Új Színház Stúdiójában. Evek óta tagja vagyok a Lázár Péter által vezetett Táltos Tájszínháznak és a nagykanizsai gólyalábas csapatnak.
Az elmúlt pár hónapban a bábszínészet, az éneklés és a népzene foglalkoztat.
A színjátszás mellett az előadóművészét is közel áll hozzám. Középiskolában kezdtem foglalkozni a vers- és prózamondással, először Schmidt István, majd Bali Judit segítségével. Nagyon izgalmas érzés, amikor egy jó szövegre rátalálva „meghangszerelem" saját hangomra és egyéniségemre formálom. Aztán már csak remélhetem, hogy a közönségnek is tetszik... A versenyzés mellett sikerült majd'' minden versmondó találkozón igazi, hosszantartó barátságot kötnöm. Várom már nagyon a Csengey-t!
A rendezvény helyszíne: Hímvéd Kaszinó 8800 Nagykanizsa. Ady Endre u. 7.
Máius 16 Pcntck:
MEGHÍVÓ
A nagykanizsai Móricz Zsigmond Müvclödcsi Ház tisztelettel meghívja Ont, kedves csaladjat és baratait a 2008. május 16-17-én megrendezésre kerülő VIII. Kárpát-medencei "Csengey Dénes" Vers- es Prozamondo Versenyre.
18.00 A Csengey Dcnes emlektcrcm avatása
és cm lek kiállítás megnyitasa 18.30 Baratok és politikustársak visszaemlékezese
Csengey Denesrol 20.00 "A ketsc^cesés meltosaga" - Erdclyi János filmje Csengey Dénestől
Május 17. Szombat
09.30 Megnyitó - köszöntöt mond harkas Tibor
a KKK Intézményegység vezetője 10.00 Versenyprogram 1. 13.00 Ebédszünet 14.30 Versenyprogram 11. 20.00 Dijkioszto galamusor
Köszöntöt mond: Cseresnyes Péter alpolgármester Közreműködnek: Díjazott versmondok. Maros Gábor színművész, Bojtár együttes, Igricek együttes Zala gyöngye Táncegyüttes
A zsűri tagjai:
Barta Jülia, a Vaj Ja sági Magyar Vcrsmondo Egyesület elnökségi tagja Dr. Klujber 1 asrlo, színész-pedagógus
Maros Gábor, színművész Schmidt István, Radnoti-dijas rendező Szekeres Unna - pedagógus, vcrsmondo (Szlovénia) Vándor fi László, szinmúvesz-rendezó, a zsűri elnöke Virág László, előadóművész
Támogatók
ORTT Műsorszolgáltatási Alap
EQS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nemzeti Kulturális Alap
jnka
Nemzeti Alapítvány Magyar Versmondásért
Alapítvány Zala Megyei Közgyűlés Szuperinfo Nagykanizsa Schmidt Attila
2008. május 8
Kanizsa - Ünnep
11
„Hiszen Isten nem a félénkség lelkét hanem az erő, a szeretet és a józanság lekét adta nekünk." (2Tim 1,7)
A róla elnevezett esztergomi katolikus iskola udvarán avatták fel a minap Kligl Sándor alkotását.
Jézus mennybemenetele és a Szentlélek elküldése, azaz Pünkösd közti időben emlékezünk az idén Mindszenty bíboros 1975. május 6-án bekövetkezett halálára.
Múlt szombaton sokezren keltek útra. Voltak, akik az esztergomi sírhoz, az Alsótemplom fiataljai Csehimindszentre, a szülőfaluba zarándokoltak. Adódik hát, hogy a mártír sorsú főpap szavait olvasva várjuk a Szentlelket.
„£gy nemzet fölemelkedése mindig a mai napon kezdődik. A fásultakban is izzik a parázs a hamu alatt, csak a tűzre várnak. Isten így teremtett bennünket, embereket: az igaz és jó meg szép utáni vágyat nem lehet kioltani az ember szívé-ben-lelkében. Ez erösebb tény, mint a reménytelenség és csüggedés: ez utóbbiak futólagosak. A remény és a bizalom elsődleges polgárai az emberi szívnek."
,,Azt is szokták mondani, hogy a gyermekekre nem szabad lelkiismereti kényszert gyakorolni, hanem a szabadságára kell bízni, akarja-e a vallást, és ha igen, melyikei akarja. Csodálatosan következetlenek a szabadságnak ezen bajnokai. Mert az ellen már nincs szavuk, hogy írást, olvasást, számtant, földrajzot, meg egyéb ilyen tudományokat a
gyermekre ráerőltetjük anélkül, hogy kérdeznők: tetszik-e nekik? "
vallás körül képmutatásnak helye nincs. A vallás vagy igaz, vagy nem. Ha nem igaz, nem szabad megtűrni a lelkek és a házak legrejtettebb zugaiban sem. Ki kell irtani, mint a morfiumot és a hamis kártyát. De ha igaz, akkor a vallásnak mint igazságnak nyilvánossági jogot és érvényesülést kell engednünk az élet egész vonalán, hogy a magán- és közösségi embernek megbízható vezére leg>en az életútján. Ha pedig ezt engedni nem akarnák, magával az igazsággal akasztanak tengelyt. Ha hűvösre akarják tenni, Rodostóba, katakombákba akarják küldeni, vagy némaságot szánnak neki, valami lappang az elv mögött: nem akarják, hog'' a vallás tetteik tilalomfája, bűnös fejük ítélő bírája legyen. Akik ezt az elvet - a vallás félreállításával - be akarják vinni a nyilvános életbe, a maguk silány magánéletét akarják a nyilvános életben érvényesíteni és általánossá tenni. Oka van annak, miért nem volna szabad a templo-
mon kívül is hirdetni: ne ölj!, ne fajtalankodj!, ne lopj!, ne hazudj és ne rágalmazz!"
„Mikor gyerek voltam, el-elmen-tem a faluvégi kovácsműhelybe. Ott pokolian izzított a fújtató. Nem lelkesített a kalapács, amely mindig csak ütött. De szerettem, megértéssel néztem az üllőt, amely állta a kalapácsot és nem ütött vissza és minden ütésre keményebb lett. Minél dühösebb a pöröly, annál nyugodtabb az üllő."
Van-e különbség a nácizmus és a kommunizmus között? - kérdezték tőle egy sajtótájékoztatón. „Tőlem kérdik? Éppúgy ültem egyik börtönében, mint a másikéban. A kettő volt szövetséges is, ellenség is. Eben gubát nem cserélünk, (a tolmácshoz:) Ezt fordítsák le. ha tudják:."
Devictus vincit - legyőzetve győz. Bár Mindszenty atya főpász-tori szolgálatának csak töredékét tölthette szabadon, a halála óta eltelt évtizedekben is tanít bennünket. Újra és újra rá kell döbbennünk, hogy ő maga is a Szentlélek ajándéka.
Vándorlásaink ecsettel Tanulótársaikat segítették
G. Szabó Pálma és Göcsey ./»-jse/Vándorlásaink ecsettel című kiállítását Lengyúk István pedagógus nyitotta meg a minap.
Szavaiban röviden bemutatta a művészeket a jelenlévőknek.
A páros hölgytagjáról elmondta, hogy müvészcsaládból származik, édesanyja a portré-, tájkép- és oltárfestő Gémes Éva. Szabó Pálma 1982-ben a Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát mint reklám-grafikus és kiállítás-rendező. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Képzőművészek Szövetsége Renneé Művészeti Társaságának. Alkotásaira a színek és vonalak erőteljessége, a fény-árnyék hatások erős kontrasztja, a modellek gondolatébresztő mozdulat-világa, érzelemgazdag arcjátéka, és a táj romantikus felfogása jellemző. Számtalan kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt.
Göcsey József, a férj és alkotótárs 1981-83. között készítette el Vajda János orvos-professzor „Az emberi test" című anatómiai atlaszának illusztrációit. 1986-ban -Gerzson Pál tanítványaként - kitüntetéssel végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Azóta tagja a Magyar Alkotóművészek, a Magyar Grafikusművészek Országos Szövetségének és a Magyar Festők Társaságának is. Tájképeiben, csendéleteiben mesteri módon alkalmazza a fények és árnyékok, a hideg és meleg színek kontrasztjait.
Amíg Göcsey József a realistább, addig G. Szabó Pálma a valóság és a fantázia ötvözetét adja. Képeiben ott van a képzelet szülötte többlet. Ahogy nézzük a két művész képeit, felfedezzük a kettőségben az egységet, ami átsugárzik a képeken, a hitet és szeretetet a magyar nép szép tájai iránt.
Steyer Edina
A tartósan vagy átmenetileg nehezebb helyzetben élő tanulók támogatására műsoros jótékonysági estet szervezett a Körösi Csorna Sándor Általános Iskola a HSMK színháztermében.
A verses-zenés-táncos szórakoztató műsort az iskola tanulói adták, nem feledkezve meg a közelgő
Anyák Napjáról sem. Ajótékonysági esten fellépő tanulóknak, valamint az iskolás kornál fiatalabb gyermekeknek nem kellett jegyet váltani. Mindössze 300 forintba került a belépő, amellyel bizonyára nemcsak falatot, hanem jó szót és vigaszt is nyújthattak társaiknak a körösis tanulók.
B.E.
12
Kanizsa - Hirdetés
2008. május 8
Családi délután a Kanizsa Bevásárlócentrumban
2008. május 10-én, szombaton 13-18 óráig.
Bábműsor, bűvész, rodeobika, origami, agyagozás, arcfestés.
Programok:
15.00-15.50 16.00-17.00
17.00-17.30 17.45-18.00
a Kis Hét Rét Együttes Gyermekműsora Ki a Kanizsa Centrum legjobbika? Női és férfi rodeobika verseny 10-14,14-18 és felnőtt korcsoportban. Bűvész show Attilával. A rodeobika ügyességi verseny
Folyamatos programok:
• agyagozás
• origami
• arcfestés
• digitális rodeobika
Szeretettel várunk mindenkit!
KANIZSA
CENTRUM
KANIZSA CENTRUM INVEST KFT.
8800 Nagykanizsa, Táborhely u. 4. Tel.: (06 93) 317 935 • Fax:(0693)317938 E-mail: iroda@kanizsacentrum.hu
www.kanizsacentrum.hu
I NTERSPAR
®
''TŰM i L#] I í i 1Q HM llBQuattrcIVlobil
linmediol
KOKTÉL
divat
[X]
ÉT
ZENIC
lakástextil
^awmjjnal
fentemet
Broadway
NYC FASMION
nausvtowH
cs>
, pannon ■ KANIZSAGSM.HU
MISTER MINIT
W=N« XIN KÍNAI ±S THAI BÖFE.
J.PRESS
2008. május 8
Kanizsa - Ez + Az
13
NAGYKANIZSAI HEGYKOZSEG 8800 Nagykanizsa, Jakabkuti u. 86., levélcím: 8800 Nagykanizsa, Szent Flórián tér 30. Tel./Fax: 93/310-266; 06-20/9193-308
FELHÍVÁS
2008. május 16-án 10 órai kezdettel kerül sora Vasember Ház Dísztermében a hagyományos nagykanizsai BORVERSENYRE.
A verseny kiírója és rendezője: Nagykanizsa Megyei Jogú Város, Nagykanizsai Hegyközség. A verseny védnöke: Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. Nevezési feltételek: a versenyre azok a bortermelők nevezhetnek, akik a Nagykanizsai Hegyközség területén termett, származási bizonyítvánnyal igazolt szőlőből készített (fajtánként legalább 100-100 liter) borral rendelkeznek és a Város Bora cím elnyerése esetén (a zsűri által meghatározott áron), hajlandóak a városnak eladni azt. Nevezni 3 darab 0,75 literes palack bormintával lehet, 2008. május 15-én 12 óráig a hegyközségi irodán. Nevezési díj: fajtánként 500 Ft. A zsűri elnöke: Zilai Zoltán, borász, az O.I.V. (Nemzetközi Szőlészeti Borászati Szervezet) Borbíráló Bizottságának tagja. A bírálat az O.I.V. 100 pontos bírálati módszerével történik.
A borverseny fődíjai: „A VÁROS FEHÉRBORA" és a „VÁROS VÖRÖSBORA" cím elnyerése. A díjazottak oklevelet kapnak.
Minden további információért forduljanak Förhénci Horváth Gyula elnökhöz (06-20/9193-308)!
A rendezvény fő támogatója a Magyarországi Volkshank Zrt.
O Kanizsa ,
i98.6MHzKaaiO
_ Nagykanizsa, Erzsébet tér 2.
Párosodó
a Kanizsa Rádió társkereső
műsora
péntek esténként 21:30-tól
Kézíráselemzés társkeresőknek!
ismeretlen szerző mondása
füzet jód. bór pl. uri geller
igazság
ügyi testület kelvin
nagy időegység
könnyűzenei műfaj
nemrég
cserekészlet

klub apránként halad
kőzlek. eszköz
gyomnövény
—r—
FOLYÓ SZELE ADRIAI
VAROS
-y-
e napon
bűvös
sArkAny
névelő
portugál foci-sztar
kén. oxigén. foszfor hidrogén
összevisszatép!
európai főváros
▼számnév
japAn drAmai
műfaj
ablakkeret !
akAra
szita
atea alkaloidja
majom mauna . (hawaii vulkán)
kis ragadozó
foci- ''baki''
zenekritikus (györgy)
ömleni kezd !
csíki--
pintyféle kis madár
asugAr jele
középen iszkol
autö-mArka
félőt! fej-
szAmoló (ferenc)
grafikus (adAM)
........nagyharang dicső tett
antonov gépeinek betűjele
belgium autójele
egyipt. napisten afövaros fele
aprö részecske^ tetejére régiesen
sipvég i
. francisco ... in hungary
személy-l névmas_p
csuk i
haszonbérlet
vándorló hal koreai óriáscég
szégyell
billard-kellék targy-rag
K
étkezéshez tálal
III.21.-IV.19. Kos
A csillagok állásának köszönhetően kedvező fordulatot vehetnek pénzügyei. Örömében azonban nem árt óvatosabbnak lennie, költekező kedvének szabjon gátat. Érzelmi életében kiegyensúlyozott napokra számíthat.
$HV.20.-V.20. Bika
Bár sikerek érték az elmúlt időszakban, mégis hajlamos a lehangolódásra. Találjon ki új elfoglaltságot magának, és családtagjait is bevonva próbáljon egyensúlyt teremteni hétköznapjaiban.
V.21.-V1.21. Ikrek
A heti konstellációk szerint anyagi helyzetére is kiható, fontos döntéseket kell hoznia a közeljövőben. Ha megfontolt, képes lesz a legjobb döntést kimondani. Érzelmi életére is vonatkozik mindez.
VI.22.-VII.22. Rák
Kiegyensúlyozott hetet ígérnek a csillagok. Hivatalos ügyeit türelmesen intézheti, sőt, kérés nélkül is képes lesz teljesíteni családja, környezete kívánságát. Ha magányos, könnyedén felkeltheti mások érdeklődését.
^ VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Egészségének jót tett a friss levegő. Ha ideje engedi, a rohanás helyett sétáljon, s csak annyi munkát vállaljon, amennyit fizikuma enged. Ha van páija, kényeztesse többet ha még nincs, itt az ideje, hogy tegyen érte valamit.
^ VIII.23.-IX.22. Szűz
A Vénusz hatásának köszönhetően köny-nyedén teremt kapcsolatot az emberekkel. Kezdeményezőkészségét baráti társaságban is viszonozzák, de az ismeretlentől se riadjon vissza, mert tartózkodását félreérthetik.
J^IX.23.-X.22. Mérleg
A hosszú ünnepnapok után ismét szüksége lesz a kreativitására. Emberi kapcsolatai ápolása mellett helyezze előtérbe a munkáját, még ha fáradsággal is jár. Előbb-utóbb visszatérül a befektetett energia.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
Nyugodt napokra számíthat. Szinte semmi sem tudja kizökkenteni a nyugalmából. Mindent élvez maga körül. A szelet, a tarkaságot és a finom ételeket. Engedje, hogy így menjen minden tovább.
XI.23.-XII.21. Nyilas
Pozitív történésekre számíthat a héten. Hajó döntést hoz, hosszú távon meglesz az anyagi haszna is. A szerelem terén a változatosság izgalmát félretéve hosszú távú kapcsolaton kellene törni a fejét.
XII.22.-I.20. Bak
Jó és rossz napokra egyaránt számíthat. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan szeretné, a kesergés helyett inkább dolgozzon, így a napok is gyorsabban telnek, és ahogy a közmondás tartja, a rossz után jön a jó.
^ 1.21.—11.19. Vízöntő
Nehezen viseli a kritikát, a konfliktusokat. Májusban azonban a csillagok állása több jóval kecsegteti, mint rosszal, így könnyedén átvészel minden nehézséget.
11.20.—111.20. Halak
Szenteljen több időt a párkapcsolatára. Ha még magányos, hivassa meg magát például egy Májusfa-kitáncoló buliba. A felszabaduló pozitív energiák jótékony hatással lesznek mindennapjaira.
14
Kanizsa - Apró
2008. május 8
Nk-án a Turulmadárnál 100 m!-es, I. emeleti lakás extrákkal eladó. Érd.: 30/9124-674 (6177K)
Nk belvárosában 600 négyzetméteres terület - társasház építésére is alkalmas — eladó! Érd.: 30/227-3294, 30/448-6072
Nk-án a Fő úton 77 nv-es polgári lakás jó állapotban eladó. Érd.: 93/321-906 (6200K)
Nk-án a Kazanlak krt-on kétszobás lakás olcsón, sürgősen eladó. Érd.: 20/490-6066 (6228K)
Elcserélném nagykanizsai, másfél szobás, 44 rrr-es földszinti, önkormányzati lakásomat egyszobás, gázas, önkormányzati lakásra. (6240K)
A Csónakázó tónál, a Szeszfőzde közelében a szalagkorlátnál 1000 nv telek kis faházzal eladó. Víz, villany van. Érd.: 30/9975-375 (6241K)
Asztali számítógép, nyomtató, fénymásoló eladó. Érd.: 30/9161600 (6150K)
Ne dobja ki! Készpénzért vásárolok régi dísz- és használati tárgyat, porcelánt, képet, könyvet, régi újságokat, stb.! Érd.: 20/5553014 (6083K)
Jó állapotú Olimpia Midi 20-as gyermekkerékpár eladó. Irányár: 9.500 Ft. Érd.: 30/2627-496 (6202K) Eladó kovácsolt vasból készült asztal, csillár, állólámpa, valamint egy zöldre pácolt fa üveges szekrény. Érd.: 30/6500-553 (6213K)
©
*t)i u
Volán Oktatási Kft. Nagykanizsa, Z? Zárda út 2. dP"" Tel/fax: 93/516-634
OKEV nyt. szám: 20-0003-04 AL: 0448
TANFOLYAM INDUL:
♦ 2008. 05.09-én 16 órakor
hétvégi
♦ 2008. 05.13-án 16 órakor
hétközi előadásokkal személyautó, motor és segédmotor kategóriákban
♦ 2008. 05.14-én 16 órakor
könnyű- és nehézgépkezelő (alap- és típusvizsga)
Részletfizetés! Diákkedvezmény! Ingyenes tankönyvkölcsönzés!
y''Jl Djí VAJJ-J-MÜ-hK JÍFL
STMtBfÍM ÍS VASHULLADÉK FELVÁSÁRLÁS
Nagykanizsa - Ipari park
Garay u. 21. (volt Kossuth laktanya) Tel./fax: 93/310-947 * Mobil: 30/947-4490 e-mail: horvathmeh@mail.datanet.hu www.horvathmeh.hu
LEGMAGASABB NAPI ÁRON
Azonnali készpénzfizetéssel vásárolunk vas-, réz-, alumínium-, ólom, horgany-, saválló, akkumulátor hulladékokat.
orgalomból kivont gépjárműveket átveszünk
J^h,dmérlegelés
MINDENT A TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT!|
Vállalunk beszállítást nagyobb mennyiség esetén (2t felett) Közületek és magánszemélyek érdeklődését várjuk!
Nyitva: H-P: 7.30-16.00, Szo: 7.30-12.00
TV, videó, DVD távirányító javítása. Műholdvevők, távirányítók
értékesítése. Nagykanizsa Kórház u. 3. 6-30/597-1530 (6239K)
Meghibásodott távirányítóját (TV, hifi, videó, stb.) megjavítom. Tel.: 20/510-2723 (6211K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Tel.: 20/510-2723 (6221K)
Fürdőkád, zuhanytálca felújító zománcozás helyben, beépített állapotban, fehérben, színesben. Érd.: 20/475-1793, 82/423-691 (6142K)
Nk belvárosában precíz német, angol és orosz nyelvtanítást, kor-repetállást, érettségire, felvételire és nyelvvizsgára felkészítést vállal nemzetközi gyakorlattal rendelkező nyelvtanár. Tel.: 30/962-4721 (6238K)
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA látszerész mester
acykanizna 8800 Nagykanizsa Deák tér ó.
V J V y (93)312-011,(30)3852576
Hétfő-Péntek 8-12 és 13-17 óra, Szombat: 9-12 óra
kanizsai kulturális központ
Hevesi Sándor művelődési Központ
Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. -intézméniwsysig Információ, jegyárusítás: (93) 311 468 fax: (93) 310 465_
rZ Jf
Május 8. 19 óra "HOFIMÁN1A" - A COTTON CLUB
SINGERS együttes műsora Belépődíj: I. hely 2300 Ft, II. hely 1900 Ft
Május 10. 18 óra Rock Klub A KANIZSA BIG BAND műsora Belépődíj: 400 Ft

Kanizsai Kulturális Központ
Medgyaszay Ház intézményegység
Nagykanizsa. Sugár út 5. Tel.: (93) 510 011
ék
Május 9. 17.30 óra ALAPÍTVÁNYI EST
Vendégművész: Géczy Dorottya A Szivárvány Fejlesztő Központ "Alapítvány a fogyatékosokért" Alapítványának szervezésében. Belépődíj: 500 Ft
Május 10. 18 óra "Köszönöm a zenét" A QUARTETTO VOCALE ÉNEKEGYÜTTES koncertje
Belépődíj: 1000 Ft
Május 16. 18 óra PÜNKÖSDI HANGVERSENY
Harkány László emlékére
Május 17. 18 óra "Táncra lábam" népzenei táncház
Fellép:
a VUJICSICS EGYÜTTES
Belépődíj: 500 Ft
kanizsai kulturális központ
| MÓRICZ ZSIGMOND MŰVELŐDÉSI HÁZ ^^
Nagykanizsa. Hajgató S. u. 1. ILÜ " I5 »
Telefon: (93) 319 202 E-mail: e.moricz@chelto.hu www.moriczmuvhaz.hu
2008. május 12. (PÜNKÖSD HÉTFŐN) 19.00 óra NEMZETKÖZI AKUSZTIKUSGITÁR FESZTIVÁL
a Móricz Zsigmond Művelődési Házban
ff
A legjobb 171''
Nagykanizsa belvárosának egyik legcsendesebb helyén újépítésű lakások még leköthetőek!
Kedvezményes hitelek, állami támogatások igénybe vehetők! Díjmentes ingatlan és hitel közvetítés
Lakásméretek: 3Sm! sím2 57nv 60m2 77m1 84■
További információk és képek: www.oc.hu/nagykanizsa
1 +2 félszobás lakások már 11,5 M Ft-tól leköthetőek!
1+3 félszobás, valamint !+2 félszobás lakások az első és a második emeleten
még eköthetőek!
2008. május 8
Kanizsa - Sport
15
Össze kell kapni magukat
Az utóbbi hetek nem a sikerélményekről szóltak az NTE 1866 labdarúgói számára az NB III Dráva csoportjában. A Paksi FC II. (23), a Bonyhád (0-2), a listavezető Szentlőrinc (1-3), s legutóbb a Pécsvárad (0-1) is legyőzte Tóth Attila edző gárdáját. A bajnoki tabellát vezető szentlőrinciek elleni hazai mérkőzésen három játékos fut-ballját vettük alaposabban górcső alá, s a számok - sajnos - ezúttal sem hazudtak, bár azt rögtön tegyük hozzá, hogy a mutatott játék a mérkőzés 65. percéig egyáltalán nem volt kilátástalan. Elsőként Nagy Tamás játékát jellemeznénk néhány szóval, aki a középpálya bal oldalán ténykedett - kevés sikerrel. A nagy tehetségnek tartott labdarúgó bátortalan volt, de tegyük hozzá, hogy ő még csupán az első tavaszi fordulóban debütált az NB III-ban a Balatonlelle ellen, vagyis még biztosan egy ideig nem neki kell eldönteni a mérkőzéseket. Az más kérdés, hogy vele kapcsolatban már
több klub neve is szóba került, érdemes lesz tehát az elkövetkezendőkben szellemesebb fútballal előrukkolnia. Burucz Barna esetében a rutintalanság már szóba sem jöhet, s a Szentlőrinc elleni játéka felejthető volt. Ha a pálya tengelyében szedett is össze labdát, lendületet nem tudott adni a támadásoknak, s arra mindig ügyelt, hogy vele szemben egy embert mindig megpróbáljon becsapni. Nem mindig si-
került... Boros Zoltán a védelem jobb oldalán már jobban muzsikált, ami annak volt betudható, hogy sokat volt játékban és felvállalta az ütközéseket és párharcokat. Az ő teljesítményét a szakmai stáb is kiemelte, ami persze nem jelenti azt, hogy hiba nélkül le tudta hozni a kilencven percet, viszont az igyekezetét nem lehetett nem észrevenni. Ettől azonban a tény még tény marad, az NTE az utóbbi négy fordulóban kikapott, és egy jó befejező hajrá nagyon elkél majd a gárdától.
Polgár László
A bajnokaspiráns Szentlőrinc ellen a három vizsgált labdarúgó
egyes teljesítmény- mutatói:
Boros Zoltán Nagv Tamás Burucz Barna
Jó passz (I. félidő): 14(9) 6(4) 17(9)
Rossz passz: 7(5) 4(3) 4(1)
Szerzett labda: 23(13) 5(2) 10(7)
Eladott labda: 7(3) 4(2) 7(2)
Kapura lövés: 2(1) 1 (1) -
Gól: - - -
Gólpassz: - - -
Szabálytalanság: 4(2) 2(2) 3(1)
Elszcnv. szabálytalan. 3(0) - 2(1)
Játékperc: 90 65 80
Harcban a második helyért
Az Avantgard Kanizsa női labdarúgócsapata nagy harcban áll a megyei bajnokság második helyéért a Landorhegy együttesével. Talán ezért is mozgósítottak nagy erőket, s léptek át 6-1 -gyei a Botfa LSC-n Vitykó két, valamint Kanizsai, Szabó Zs.. Buczkó és Balogh-né egy-egy találatával. Ezt követte
egy kevésbé sikeres túra a listavezető kertvárosiak otthonába, ahol az enervált teljesítmény egyenes következménye egy kiadós 5-0-s vereség lett. Hogy a papírforma alapján bekövetkezett bú ne tartson sokáig, arról a kanizsai hölgyek a Páterdombbal vívott találkozón gondoskodtak, hiszen szép-
számú közönségük előtt 4-l-re nyertek. A hazai gólokat Uber (2), Somogyi és Vitykó jegyezték. Az Avantgard ezzel 28 pontosként a harmadik helyen áll egy győzelemnyi hátrányban a dobogó második fokától.
P.L.
Fényévnyi távolság mindössze hetven kilométerre
A nemrég Kanizsán játszott Vindija Varazdin baseball csapata kapcsán került elő az alábbi, már-már megdöbbentő adat, miszerint a horvátoknál a 40-45 ezres Varasd városa büszkélkedhet szinte a legtöbb első osztályú (tehát nem NB / B-s, NB IC-s, stb.) férji és női csapattal, melyek értelemszerűen hazájuk elitligáiban szerepelnek, számuk pedig szinte meghaladja a másfél tucatnyit. Ráadásul úgy, hogy a helyi textilipari óriás, a Varteks ad is, meg nem is az ottani futballcsapatnak, a base-ballosok névadója, a Vindija üdítőgyártó viszont áldoz a kiemelten is választott sportág-
ára, és a varasdi volán még az országos sportszövetségeknek is komoly támogatást ad, ha másban nem is, de utaztatásban mindenképp. A megye további tehetős vállakózásai, cégei, bankjai is bőszen hirdetik magukat emblémáikkal a csapatoknál, tehát valamiben mégiscsak más lehet a felfogás arrafelé, ha sportról van szó. Igaz, a másik oldal, vagyis a sportszakma is igyekszik ezért a lehető legtöbbet visszaadni, különben hogyan fordulhatna elő, hogy a Varteks futballcsapata a Hajdúk Split elleni bajnokira kilenc saját nevelésű fiatallal áll ki, s veri meg patinás riválisát 4-0-ra. Nálunk
ehhez legalább két lépcsőfok hibádzik. Egyrészt mennyi támogató és hol jöhet szóba, ha sportról van szó, másrészt hol vannak a saját nevelésű igazán eredményes sportolóink, akikre valóban érdemes is áldozni? Ugyanakkor azt is tegyük hozzá, előfordulhat, hogy nem elérhetetlen dimenziót kell vizionálnunk, hiszen a horvát barokk főváros nem csupán sportjával, de kulturális életével is példamutató. Tény és való, teljesen más világ, még itt, hozzánk közel, Közép-Európában is — hetven kilométerre és nem fényévekre tőlünk...
Polgár László
Már
a verseny jegyében
Június 20-22-én rangos nemzetközi lovastusa (military) versenynek ad otthont Nagykanizsa, melynek apropóján hivatalos látogatásra érkezett a viadal helyszínére az osztrák pálya-tervező, Kari Paar, hogy felmérje a Csónakázó-tó környéki terepet. Az ő tervei alapján kell megépíteni a verseny „terepes" részének nyomvonalát, tájékoztatta lapunkat a szervezésben résztvevő Bázár György. Az osztrák tervező a továbbiakban is jön még Kanizsára az előkészületek koordinálása végett, mivel nem titkolt cél, hogy országosan is az egyik legkomolyabb versenyt szeretnék tető alá hozni a svájci székhelyű nemzetközi szövetség égisze alatt rendezendő három napos megmérettetés során a lebonyolítók. Mint ismert, a lovastusa három viadalt, a díjlovaglást, a tereplovaglást és a díjugratást foglalja magában, s az összesített eredmények alapján kerül kihirdetésre a majdani győztes.
Rajt a nemzetközi szintéren is
A Nagykanizsa Ants baseball együttese megkezdte szereplését az Interliga küzdelmeiben is, melynek keretében elsőként a horvát Vindija Varazdin csapatát fogadták. A megfiatalított hazai gárda tartotta a lépést ellenfelével, mi több, játékukba olyan látványos elemek is belefértek, mint például Mesztegnyei Krisztián emlékezetes megmozdulása...
- Most figyelj, a srác két strike, vagyis ütöhiba után üt eg> home run-t... - szólt bc Gondi Zoltán, a kanizsaiak csapatvezetője.
- Biztos?
- No, csak figyeld...
S valóban bejött a jóslat, mivel Krisztián úgy elküldte a labdát harmadszorra, hogy a kerítésen túlról hozhatták vissza a varrott lasztit, a csapattársak pedig állhattak fel neki pacsiz-ni...
- Látod, ennyire ismerem a játékukat - szólt a summázat a fiatalok tanárától. Sajnos, a kettős meccs vége ennyire nem lett örömteli, hiszen először 7:6-ra, másodszor pedig 8:6-ra győztek a varasdiak. Hazai pályán pedig május 31-én következik a folytatás, a szintén horvát Olimpija Karlovac ellen...
16
íizsa - Hirdetés
2008. május 8.
Kattints rá! Kattints rá! Kattins rá! ►►►►►►►►►► www.kanizsaujsag.hu
Nagykanizsán
Jóslás, kártyavetés, sorselemzés
Tarot, Rúna, Lenormand, Kipper, Angyal és egyéb vetőkártyákkal.
Időpontegyeztetés:
^Tel.: 06/20-2505542
• i GUMI-SZERVIZ
1 Kovács Béla
(ontinenlal®
semperit S Hatum O
Nyári gumiabroncs akció!
2008.05.31-ig vagy a készlet erejéigl
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek: 8-17 óráig, Szombat: 8-14 óráig
8800 Nagykanizsa-Palin, Alkotmány u. 146/A. Tel /fax: +36 (93)315-259 • mobil: +36 (30)586-1997 e-mail: kb.gumiszerviz@freemail.hu web: www.kovacs.szerszamoslada.hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítése kerékszerelés, centírozás. fufómű beállítás
Várjuk Önr Szurcsik József festőművész kiállításának megnyitójára, május 17- én szombaton, 17 órakor!
P E T R O

GALÉRIA
E S KEPKERETEZO MŰHELY
8800 NAGYKANIZSA. FŐ ÚT 19. TEL.: 93/ 333 744, 30/ 993 9940 NYITVA: H-P: 8-17, SZ: 9-12
www.petrogaleria.hu
A megnyitón megnyerheti Szurcsik József egyik alkotását!
NagjyMs©®, HcssSboti ü<§i? {©ffloQ0 ©DDCSB OÖQ©DD©ÖÖ))

Insert failed. Could not insert session data.