Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
8.27 MB
2020-12-19 13:58:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
464
894
Rövid leírás | Teljes leírás (301.74 KB)

Kanizsa 2004. 022-024. szám június

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

mm w
■ M H Hl I _y | H Nas*ante»a
i-1 1-1 1—J L_1 I-1 I-1 I--I-1 UjíJ RÉGIÓK KAPUJA
XVI. évfolyam 22. szám • 2004. június 1. • Megjelenik 21.000 példányban http://kanizsaujsag.kanizsa.hu

TÁRSKERESŐ KUIB
Ha komolyan gondolja a társkeresést!
8800 Nagykanizsa Tel.: 06-93-311-396 06-30-508-4121

(CEI
NAGYKANIZSA, ERZSÉBET TÉR 53, [CENTRAL HOTEL] INFO TEL (-36) 20 440 9700; [+36)306110616 INTERNET; WWW.C1.HU
A műsorváltozás jogát fenntartjuk!
VAROSHAZA
2004. június 1.
■ Di m m km ■ Kiifffl min iw*
Halász Gyula, a 9. számú választókerület önkormányzati képviselője 2004. június 4-én, pénteken 17 órától 18 óráig fogadóórát tart a Hevesi úti Fiókkönyvtárban.
ELMARAD AZ ÜGYFÉLFOGADÁS
Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a nagykanizsai Okmányirodában az EP képviselőválasztásra történő felkészülés miatt az ügyfélfogadás június 3-án a - járműigazgatási ügyintézést, illetve az egyéni vállalkozói igazolvány ügyek intézését kivéve - szünetel. A választást követő napon 2004. június 14-én az Okmányiroda zárva tart.
BIZOTTSÁGI NÉVSOR
Tájékoztatjuk Nagykanizsa megyei jogú város választópolgárait, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. 23. § (1) bekezdése alapján a 92/2004.(IV.29.) számú határozatával a 2004. június 13-i Európai Parlamenti választás lebonyolítását végző szavazatszámláló bizottságot megválasztotta.
A szavazatszámláló bizottság névsora megtekinthető a Polgármesteri Hivatal (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) I. emelet 12-es irodában.
PÁLYÁZAT SZOCIÁLIS ALAPRA
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szociális és Egészségügyi Bizottsága pályázatot hirdet a 2004. évi Szociális Alap támogatásának elnyerésére. A pályázat célja:
Olyan közösségi programok, karitatív és érdekvédelmi tevékenységek, természetbeni támogatások, szociális szolgáltatási formák segítése, melyek hozzájárulnak a hátrányos helyzetben lévők szociális élethelyzetének minőségi javulásához. Pályázók köre:
Nagykanizsa Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő intézmények, minden bejegyzett nagykanizsai székhelyű civil szervezet, egyesületek, alapítványok és egyéb szervezetek, melyek pályázatukkal a fenti célok megvalósítását szolgálják. A pályázaton nem indulhatnak: pártok, politikai tevékenységet folytatók. A pályázat benyújtásának határideje: 2004. június 30. Benyújtás módja: A pályázati adatlapot zárt borítékban „Szociális Alap támogatása" jeligével lehet benyújtani.
Benyújtás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Osztálya Nagykanizsa, Eötvös tér 16. (I. em. 103. sz. iroda)
A pályázatnak tartalmaznia kell:
- a pályázó nevét,
- a pályázó címét, székhelyét,
- a pályázó nyilvántartásáról szóló igazolás másolatát,
- az igényelt támogatás összegét,
- a kérelem tételes indokolását,
- a megvalósítás módját.
A pályázati bírálat határideje: 2004. augusztus 31.
A határidőre beérkezett pályázatokat a Szociális és Egészségügyi Bizottság bírálja el.
Az elnyert támogatások kifizetésének határideje: 2004. szeptember 15. Az odaítélt támogatások elszámolásának határideje: 2004. december 30.
Egyéb kikötések:
A támogatást nyert pályázókkal az Önkormányzat támogatási szerződést köt. Az elnyert támogatás célszerű felhasználásáról a pályázó a tárgyévet követő március 31-ig számlával köteles elszámolni.
TISZTELT NAGYKANIZSAI POLGÁROK!
Tisztelettel meghívom Önöket a Oktatásfejlesztések az Európai Unióban című előadására és az azt követő fórumra.
Előadó: Magyar Bálint miniszter
Rendezvény helye: Honvéd Kaszinó (Nagykanizsa, Ady u. 7.)
Ideje: 2004. június 3. 16 óra 30 perc
A fórum jellegnek megfelelően az előadó válaszol a hallgatóság kérdéseire. Amennyiben kérdéseket kívánnak feltenni, kérem, küldjék el ezeket előre, írásban megfogalmazva a 06 93/ 500-730-s fax számunkra!
Litter Nándor polgármester
GÓLYALÁBAS VILÁGJÁTÉKOK ÉS UTCAMÜVÉSZ FESZTIVÁL
2004. JÚNIUS 4-6.
A rendezvény miatti útlezárásokra, terelésekre kerül sor: Erzsébet tér, autóparkoló:
2004. 06. 03. csütörtök 7.00-től 2004. 06. 06. vasárnap 12.00-ig. Erzsébet tér - Hotel Centrál - Rozgonyi u. sarok rendezvény Ady E. u.-Zárda u. sarok vásár Deák F. tér, autóparkoló:
gyülekező, zászlófelvonás 2004. 06. 04. péntek 12.00-től 18.00-ig Deák F. tér-Fő út-Erzsébet tér: megnyitó Ünnepi felvonulás: 2004. 06. 04. péntek 16.00-tól 18.00-ig. Deák F. tér-Fő út-Ady E u.-Zrínyi u. Ünnepi felvonulás, iskola koszorúzás 2004. 06. 04. péntek 16.30-tól 18.20-ig.
Ezen időszakban az autóbuszok kerülő útvonalon közlekednek, ideiglenes buszmegálló állomás a Zrínyi úti autóparkoló bejáratnál lesz.
ILLEGÁLIS LERAKÓ, VESZÉLYES ANYAG
A közterület-felügyelet munkatársai május 22-én értek tetten egy személyt, amint a Récsei út melletti magánterületen ismeretlen eredetű anyagot rakott le. Az illegálisan tevékenykedő saját bevallása szerint egy nagykanizsai vállalkozással kötött megállapodás alapján hozta el azt annak telephelyéről, több más hulladékkal együtt. A közterület-felügyelet munkatársai értesítették a tűzoltóságot és a katasztrófavédelmet, akik a helyszínre vonultak. Az intézkedés során a megbízást adó vállalkozás emberei visszaszállították telephelyükre az ismeretlen összetételű vegyületet.
A külföldről származó kemikáliát több évvel ezelőtt alkalmazott technológia során használta a vállalkozás, azóta raktárban tárolták. A cégnél a közelmúltban selejtezést hajtottak végre, melynek során az említett anyagot, több más hulladékkal együtt átadták a tetten ért vállalkozónak azzal, hogy hulladéklerakóra szállítja, illetve egyéb módon tovább hasznosítja. A termék összetétele nem ismert, laboratóriumi vizsgálatok során kell megállapítani, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Amennyiben valóban veszélyesnek minősül, az érintett kft.-nek a veszélyes anyagokra, illetve veszélyes hulladékokra vonatkozó kezelési, illetve szállítási előírások teljesítéséről gondoskodnia kell. A tettenért, a hulladéktól szabálytalanul szabaduló személlyel szemben a közterület-felügyelet szabálysértési eljárást kezdeményezett, tájékoztatta lapunkat Kulbencz Ferenc, a közterület-felügyelet vezetője.
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap Ügyvezető-főszerkesztő: Luif Ibolya. Munkatársak: Bakonyi Zsóka, Dukát Éva, Nagy Krisztina, Szőlősi Márta, Hársfalvi Tímea, Tóth Tihamérné. Szerkesztőség: Nagykanizsa. Király u. 47 I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa. Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Tel.: 93/312-305. Nyomja: ANTÓK Nyomdaipari Kft., Celldömölk. Felelős vezető: Antók Zoltán. Terjeszti a Lapterjesztő Kft. Az árus példányok ára 65 Ft.
ISSN 0865-3879
E-mail címünk: kanizsahetilap@chello.hu Honlap: http://kanizsaujsag.kanizsa.hu
2004 júniusi -VÁROSPOLITIKA- 3
KOVÁCS LÁSELÓ NAGYKANIZSÁN
A magyar külpolitika kihívásai és lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás után címmel tartott előadást május 27-én Kovács László külügyminiszter a Honvéd Kaszinóban. A fórumot megelőzően a polgármesteri hivatal első emeleti tárgyalójában a sajtó képviselőivel is találkozott, ahol beszámolt arról a konzultációról, amit éppen akkor fejeztek be dr. Karagics Mihály horvát konzul, Göndör István országgyűlési képviselő és Litter Nándor polgármester részvételével.
- Eddig is fontos volt, és az EU-s csatlakozásunk után is fontos feladatunk, hogy békében éljünk a szomszédainkkal, közös programjaink legyenek, és közösen tervezzük a jövőt - hangsúlyozta. - A magyar külpolitikának az a szándéka, hogy az EU tagjaként Magyarország különleges szerepet vállaljon az unió szomszédságpolitikájában. Ez a további bővítés támoga-
tását, Horvátország támogatását jelenti. A magyar külpolitika másik törekvése, hogy azokat az országokat, amelyek még nem érettek a közeli csatlakozásra, azok fejlődését is támogassa, ebben a határon átnyúló együttműködés nagyon fontos szerepet játszhat.
A megbeszélésen a horvát és német közösségek helyzetével, a
megoldandó feladatokkal ismerkedett Kovács László. A német közösség képviseletében elmondták, milyen eredményeket értek el a nemzeti, nyelvi, kulturális identitásuk megerősítésében. Amit mi elvárunk a szomszédainktól, az ott élő magyar közösség irányába, ugyanazt kell nekünk biztosítani az itt élő közösségeknek.
- Néhány hét múlva Magyarországra látogat a a horvát külügyminiszter, és az itt elhangzottak nagy segítséget adnak a tárgyalásra való felkészüléshez - öszszegzett Kovács László. - A tárgyalás tematikájába bekerül a murakeresztúri közúti híd építése. A brüsszeli döntések nélkülünk is megtörténnek, és ha kívül maradunk, a hatásuk akkor is elér bennünket. Jobb a döntéshozó asztalánál ülni és befolyásolni a döntéseket, mint várni azt, hogy mi fog történni.
A Honvéd Kaszinóban megrendezett fórum a kanizsai Horvát Kórus és a szepetneki Királyi Pál ÁMK német nemzetiségi műsorával kezdődött. Kovács László előadása után a fórumon többek között olyan kérdésekre adott választ a külügyminiszter, hogy miért jó európai uniós tagnak lenni, és miért szavazzunk az MSZP jelöltjeire.
Bakonyi Zsóka
A május 25-ei közgyűlést követő sajtótájékoztatón Litter Nándor polgármester a fontos kérdések között elsőként említette, hogy nincs semmi akadálya annak, hogy június 15-ig megkössék a szerződést a Raiffeisen Ingatlan Rt-vel a Kossuth laktanya területén kialakítandó Vállalkozók Háza létrehozásáról, és meginduljon a pályázatírás. Pályázati pénzből és hitelből valósul meg az inkubátorház, melynek az önkormányzat 10 százalékban lesz tulajdonosa. Az épületbe remélhetőleg 2005. első félévében már be lehet költözni. Nyereséget nem akarnak elérni a bérleti díjakból, ezért 670 forint négyzetméter bérleti díjat kérnek a közös üzemeltető társaságtól.
A Vásárcsarnok és környéke helyi építési szabályzatáról szóló rendelet módosításáról a következő, rendkívüli közgyűlésen döntenek a városatyák, mivel nem érkezett meg a regionális főépítész engedélye. Az északkeleti városrészben a Balusztrád Rt. építkezésével összefüggésben döntöttek arról, hogy módosítják a szabályozási terveket, a közműfejlesztésben fejlesztési megállapodást kötnek az rt.-vel. A pályázatok közül egyik legfontosabb volt a Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozására kiírt pályázat. A város önállóan pályázik konzorciumi partnereivel, a keszthelyi Vendéglátó Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskolával, a Veszprémi Egyetem kihelyezett képzési helyével, valamint a csurgói Nagyváthy János Középiskola részvételével, illetve a fenntartó önkormányzatokkal. Amikor elkészülnek a társulási szerződés módosításai és a szakértői anyagok, akkor fogja meghozni a közgyűlés a végleges döntést. Döntött a közgyűlés arról is, hogy kísérletet tesz a romatelepek felszámolására pályázatok útján. A testület Szermek Zoltán pályázatát fogadta el a dr. Mező Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatói feladatainak ellátására. Meghozták a döntést az iskolatejprogram év végéig terjedő időszakára, és elfogadták Papp Péter képviselő önálló indítványát az ingyenes múzeumlátogatásra vonatkozóan. Zárt ülésen fogadták el az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok mérlegbeszámolóját és döntöttek egyes ügyvezetők bérének az emeléséről.
A T-Mobile ír grill-partira invitálta hagyományos Csónakázó tavi rendezvényén üzleti partnereit. A jó hangulatú esten megjelent Kovács Kálmán hírközlési miniszter is. A vendégeket a Bagi-Nacsa duó és a Lammas Tide zenekar szórakoztatta, Tóth Endre mesterszakács ír ízekkel szolgált.
J^l yy I ■ 1 I ■ I i ■ i yy yy yy yj JJJ i » i yy ^y yy yy
B^ámáM^m^mm
indulnak Nagykanizsán
Országos Képzési Jegyzék (OKJ)szerinti
Rendszerinformatikus (emelt szintű), Alap- és középfokú szakképesítések
Számítástechnikai alapismeretek, Operációs rendszer és fájlkezetés Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés •fi Adatbázis-kezelés, J> Grafika- és prezentáció, -t Információs hálózatok. -fl Internet és elektronikus levelezés Cégek, intézmények számára a tanfolyami dij a szakképzési alap terhéra elszámolható!
30% ADÓKEDVEZMÉNYI
Tel: (70) 215-3279, (93) 322-357 (este), (30) 216-4668 www.centernet.hu
Oktatási segédanyagok^ECDL bizonyítvány \Részletfizetés\ ÁFA mentesség\
ASZ
2004. június 1.
HIRDETMENY
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szociális és Egészségügyi Bizottsága a többszörösen módosított 55/2000. (XII. 13) számú helyi rendelet alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának szociális alapon történő elnyerésére:
Egy gyermeket nevelő családok részére:
Nagykanizsa, Csengery u. 58.1. em. 6.
a) A lakás alapterülete: 35 m2, szobaszám: 1+1 fél szobás, komfort nélküli b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 1.491 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható. Gyermektelen házaspárok részére:
Nagykanizsa, Csengery u. 33/C. B. lph.fsz/4.
a) A lakás alapterülete: 41 m:, 1 szobás, komfortos b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület, A lakás épületen belüli fekvése: földszinti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 5.556 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10 13-15 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Egyedülállók részére:
Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 75. II. Iph. I. em. 15.
a) A lakás alapterülete: 23 m2, 1 szobás, komfort nélküli b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 900 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 75.1. Iph. I. em. 13.
a) A lakás alapterülete: 19 m2,1 szobás, szükséglakás b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 477 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható. Cserére (Nagyobb alapterületű lakást kisebbre cserélők részére):
Nagykanizsa, Teleki u. 48. Fsz/5.
a) A lakás alapterülete: 20 m2, 1 szobás, félkomfortos (WC) b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: udvari lakás c) A szálláshasználati díj összege: 1.206 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 13-15 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Nagykanizsa, Városkapu krt. 14. D. Iph. I. em. 2.
a) A lakás alapterülete: 40 m2, 1 szobás, összkomfortos b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 8.543 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
ALLASPALYAZAT
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése PÁLYÁZATOT HIRDET a Nagykanizsai Régió Ipari Park és Logisztikai Központ Kft. ügyvezetői munkakörének ellátására
A Kft. fő feladata: A nagykanizsai volt Kossuth Lajos és Gábor Áron laktanyák területén működő vállalkozói övezet kezelése és üzemeltetése, az önkormányzat közreműködésével kialakított vámszolgálati hely kezelése és működtetése, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségében, valamint a helyi Logisztikai Szövetségben képviselői feladatok ellátása, kapcsolattartás a régióban működő logisztikai vállalkozásokkal.
Pályázati feltételek: magyar állampolgárság, büntetlen előélet, gazdasági vagy műszaki szakmacsoportba tartozó egyetemi vagy főiskolai végzettség, legalább három éves szakmai gyakorlat. Vezetői gyakorlat és legalább középfokú, államilag elismert nyelvvizsga angol vagy német nyelvből előnyt jelent.
A munkakör 2004. augusztus 1. naptól tölthető be.
Az ügyvezetőt a testület 5 évre választja, a foglalkoztatás munkaviszony keretében történik. A pályázatokat Nagykanizsa megyei jogú város polgármesteréhez (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) kell benyújtani.
A pályázat beérkezésének határideje: 2004. június 16.
A pályázatok elbírálására az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság valamint a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság véleményezése után kerül sor a beérkezési határidőt követő soros közgyűlésen. A személyi bér és egyéb juttatások megállapítása a bizottságok javaslata alapján történik. (A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető Litter Nándor polgármestertől a 93/500-702-es telefonszámon.)
KANIZSA VÁSÁR
2004. OKTÓBER 1-3.
- Több éves kihagyás, szünet után Nagykanizsán újra megrendezzük a Kanizsa Vásárt október 1-3-a között a Vásárcsarnok és a Kanizsa Pláza közötti területen - jelentette be Litter Nándor polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen részt vett Schwáger Konrád, a Zalaegerszegi Vásár Kft. ügyvezetője. A Zalaegerszegi Vásár Kft. egyetlen pályázóként nyerte el a kiállítás rendezési jogát, amely lehetőséget biztosít a nagykanizsai és mindazon cégeknek, akik lehetséges piacnak tekintik Nagykanizsát. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Solti Károly titkár a rendezőknek felajánlott a kamara szakmai segítségét.
- A városban óriási lehetőségek vannak, Nagykanizsa génjeiben van a kereskedelem. Fontos, hogy a nagyobb cégek mellett a kis-és középvállalkozók is megmutatkozzanak, megismertessék magukat. A szakmai programok mellett egyéb érdekes programokat és szórakozási lehetőséget kínál majd a vásár - fejtette ki Schwáger Konrád.
A sajtótájékoztató végén aláírták a vállalkozói szerződést.
A Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat
(Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 51.)
2004. június 1. és 2004. szeptember 30. között 8-18 óráig tart nyitva.
Hétfői napokon az ügyfélfogadási időn belül 16-18 óra között a Rendőrség ifjúságvédelemmel és bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársai is jelen lesznek és várják a problémákkal hozzájuk forduló ügyfeleket.
TISZTELT 0LVAS0INK!
A Kanizsa Dél-zalai Hetilap a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem áll le a megjelenéssel júliusaugusztus hónapban. Hirdetőinkkel való szerződéseink arra köteleznek bennünket, hogy nyári időszakban két hetente megjelenjünk. Ennek megfelelően az újság a következő időpontokban kerül kézbesítésre: jún. 8., jún. 22., júl. 6., júl. 20., au-g. 3., aug. 17., aug. 31.
Szeptembertől újra heti megjelenéssel készül a város lakosságának a lap.
2004-júniusl- —— GAZDASÁG
KAMARAI NAPOK
Május 28-án került megrendezésre a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara soron következő küldöttgyűlése a Dióssy teremben, melyen többek között az elnökség 2003. évi beszámolójának és a 2003. évi gazdálkodásról szóló beszámoló jóváhagyása történt meg. A 2004. évi költségvetés tervezetet is elfogadta a küldöttgyűlés.
- Az alapszabály módosítása kapcsán az elnökségi ülések gyakorisága és az új küldött létszám megállapításának tárgyalásakor volt érdemi vita - mondta Kovács Antal, a helyi kamara elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón.
A jelenlegi 36 fős küldött létszámot 26-ra csökkentették le, 14-en a kereskedők, 9-en az ipari csoport, 3-an a kézművesek közül kerültek küldöttek közé. Az alapszabály, többi pontjait a törvényi előírások alapján módosították. Ősszel tisztújító választásokra kerül sor a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamaránál.
Május 28-án avatták fel ünnepélyesen a Garay út 19. szám alatt, a volt Gábor Áron laktanya épületében kialakított Vámszolgálati Helyet. Az avató ünnepség első részében Litter Nándor polgármester a város vezetése nevében köszönetet mondott 27 éves eredményes pénzügyőri munkájáért a nyugállományba vonuló Hohl János pénzügyőr őrnagy, vámhivatal parancsnoknak.
A Vám és Pénzügyőrség testülete átalakuláson megy át. A kanizsai az első uniós szervezet, amelyet közvetlenül érint a leépítés. Megszűnnek a vámkezelő és szolgálati helyek, határátkelők, az itt dolgozók egy részét elbocsátják, másik részét az ország különböző területeire helyezik át. Augusztus 1-től újabb lépcső várható, a nagykanizsai vámhivatalt a zalaegerszegi kirendeltségévé minősíti a jogszabály, a vezetés oda fog kerülni. Hohl János kérte a polgármestert és Göndör István országgyűlési képviselőt, hogy minden fórumot ragadjanak meg annak érdekében, hogy visszaszerezze Kanizsa régi rangját. Remélhetőleg az autópálya 2006-ra elkészül, a forgalom dinamikusan növekedni fog, de most is nagyobb forgalmat bonyolít a kanizsai vámhivatal, mint sok megyeszékhelyi. Göndör István országgyűlési képviselő avatóbeszédében. Köszönetet mondott Lelkó Tamásnak, Schmidt Lászlónak, és mindazoknak, akiknek a munkája eredményeként szorgos munka kezdődhetett el a volt laktanyában.
- Az EU-hoz történő csatlakozásunk következtében meg kell felelni mind az uniós, mind a Magyar Köztársaság kormánya által támasztott normáknak. 2004. május l-jén nulla órától alkalmazzuk az EU jogszabályait illetve számítástechnikai rendszerét. A korniányhatározat értelmében Nagykanizsa kijelölt Logisztikai Központtá vált, ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy érdeksemleges Vámszolgálati Hely kerüljön itt kialakításra. Létesítését a város önkormányzata felvállalta, reményeink szerint hozzájárul a város iparának, kereskedelmének fejlődéséhez, a majdan benépesülő Ipari Parkban letelepedő cégek vámkezelési igényeinek szolgáltató jellegű kielégítéséhez - mondta Nyakas István főhadnagy, megbízott parancsnok avatóbeszédében.
AZ AUTÓJAVÍTÓK ÉRDEKÉBEN
Az autójavító szakma fogyasztóvédelme az EU elvárásainak függvényében címmel tartott előadást a Halis István Városi Könyvtárban dr. Baranyai András a FVF szolgáltatás-ellenőrzési osztály osztályvezetője. Az előadás során szó esett az ártájékoztatás fontosságáról, arról, hogy a szolgáltatás árait, és a felhasznált anyagok árait is bruttó értékben köteles a szalon, illetve a kereskedő feltüntetni. Jól látható helyre kell elhelyezni a Vásárlók Könyvét, amelyet az ügyfél külön kérés nélkül is használhat. A használt gépkocsik forgalmazása során fontos a szerződés körültekintő megfogalmazása, vita, későbbi pereskedés előzhető meg ezzel. A szavatossági jog kiköthető, de ki is hagyható, a lényeg, hogy a szerződésben megfogalmazásra kerüljön, és élről a vásárlót tájékoztassák. Az osztályvezető felhívta a figyelmet, hogy a működési engedélyek kiadásához szükséges szakhatósági engedélyek legalább másolatban legyenek meg a műhelyben, szalonban, mert az ellenőrzések során a felügyelők kérhetik. A felhasznált termékek, anyagok eredetigazolása többnyire könyvelőnél van, de ezek későbbi bemutatására van lehetőség. Fogyasztóvédelmi bírság csak meghatározott esetekben szabható ki, felső határt a jogszabály nem ír elő, azt az okozott kár mértéke szabja meg. A Fogyasztóvédelem egyenlő jogok alapján jár el, előttük is ismeretesek a jogosulatlan kártérítési ügyek visszatérő alanyai. Vannak olyan esetek, amikor maga a kereskedő kérhet vizsgálatot, saját védelme érdekében.
A SZÉPSÉGIPAR FOGYASZTÓVÉDELMÉRŐL
A Kamarai Napok rendezvénysorozat keretében A szépségipar fogyasztóvédelme az EU elvárásainak függvényében címmel dr. Búzás Judit tiszti főorvos, valamint dr. Baranyai András, az FVF Szolgáltatás-ellenőrzési osztály vezetője tartott előadást a könyvtárban. Az európai uniós csatlakozás a vállalkozások számára elsősorban fogyasztóvédelmi egészség- és biztonságvédelmi, valamint környezetvédelmi követelmények teljesítését veti fel. A tevékenységet képesítéssel rendelkező szakember folytathatja olyan külön bejáraton keresztül megközelíthető komfortos helyiségben, amely közegészségügyi szempontból megfelelő, az ott dolgozó munkavállalók és a várakozó vendégek egészségére nem gyakorol káros hatást. Pincehelyiségben fod-rászati tevékenység nem végezhető. Az előadáson többek között szó volt a felhasználható kozmetikai termékekről, a vendég által hozott anyagok felhasználásáról, az uniós fogyasztói alapjogokról.
ÉLNI A LEHETŐSÉGEKKEL
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Napok rendezvénysorozatának keretében a kis- és középvállalkozások európai uniós lehetőségeiről szervezett fórumot a Hotel Centrálban. Az előadó, Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára arról informálta a vállalkozókat, hogy milyen uniós felkészítő programok vannak, amelyek könnyebbé tehetik az önkormányzatok és a vállalkozók pályázását az EU-s forrásokra.
Elsőként említette a GKM multiplikátor képzési programját, amit azért hoztak létre, hogy olyan önkormányzati, kamarai, érdekképviseleti delegáltak számára nyújtson ismereteket, akik ezt a tudást a saját környezetükben át tudják adni. A 2003-as pályázatokon több mint 4800 kis- és középvállalkozás kapott vissza nem térítendő támogatást a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési program keretében. Csak a tavalyi évben több pályázó jutott forráshoz, mint a megelőző két évben együttvéve. A program kibővült, a kamattámogatásos konstrukciók is működnek a Széchenyi kártyával. Tavaly egy millióról öt millió forintra emelték a támogatott felvehető hitel összegét, mely a tervek szerint a nyártól tíz millió forintra emelkedik. A megyének sűrű közúthálózata van, ugyanakkor az országos átlagnál rosszabb állapotban vannak. A minisztérium vezetése a következő években nem az új útszakaszok építését támogatja, hanem a meglévő úthálózat felújítási munkáira fognak jelentős mértékben többet költeni, mint az előző években.
6
HOLOKAUSZT
2004. június 1.
A Nagykanizsai Zsidó Hitközség és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében került sor az Előadások a holokauszthoz vezető útról címmel rendezett tudományos konferenciára. A konferenciát Litter Nándor, városunk polgármestere nyitotta meg.
- Az antiszemitizmus hullámokban érte el Európát, a XIX. században érkező hullámnak még ellenállt a város, törvényes eszközökkel szorította vissza az akkori városvezetés a jelenséget. Nem így történt 1944-ben, amikor hivatalnokok, köztisztviselők működtek közre abban, hogy a holokcauszt borzalma megvalósulhatott - mondta megnyitójában Litter Nándor.
- Háromezer ember neve olvasható a kettétört, többé már össze nem illeszthető kőtáblán. Nem az a feladat, hogy összeillesszük, de új kezdet, a múlt tetteinek megismerésével mindig van - ondta köszöntőjében Kovács Kálmán informatikai miniszter.
- Kevés a válasz, hogyan jutott el egy mindig befogadó ország végül a holokausztig. A kirekesztés végül az embermáglyákig vezetett, amelyhez az első lépést a hatvanhat évvel ezelőtt pontosan ezen a napon kihirdetett I. Zsidótörvénnyel tette meg a magyar nép. A kérdésről beszélni kell, mert míg ki nem beszéljük, sokszor fakadhat fel ismét a seb. Nem kell gyűlöletbeszéd ellenes törvény, morál, erkölcs kell, amely visszautasítja a kirekesztőt. Van remény, hogy meghaladjuk a gyilkos eszméket, érjük meg, hogy kialudjon a gyűlölet lángja, hogy félelem nélkül éljen az ország - mondta Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Dokumentációs Központ tudományos vezetője.
A MÓLT DICSŐSÉGE
Dr. Vonyó József Gömbös Gyula szelektív antiszemitizmusáról szólt. Gömbös a magyar nép felemelkedését a zsidóság korlátozása nélkül elképzelhetetlennek tartotta, jóllehet konkrétan nem fogalmazott meg fizikai kényszert, a különböző intézkedések foganatosításá-
val szerette volna elérni, hogy a zsidóság mind nagyobb tömegben hagyja el az országot.
A nagyobb gyárak, üzemek alapítói, a vállalkozók mind a zsidóság köréből kerültek ki Nagykanizsán. Ezek a vállalkozók a nyugati típusú vállalkozást, üzletvitelt, polgári mentalitást honosították meg. A Száva partig kalandozó vándorkereskedők, felvásárlók az ott bevásárolt szilvóriumot, mézet, és nyersbőrt eladták a kanizsai kereskedőknek, akik az árut raktározták, tisztogatták és utána a világpiacra továbbították. Az ebből származó tőkéből üzemeket, gyárakat alapítottak. A zsidó polgárság tevékeny szerepet játszott a város közéletében, többek között a virilizmus révén. Virilistáknak nevezték a város, a megye legtöbb adót fizető polgárait, ami abban az időben egybeesett a zsidó polgársággal, így kerülhettek be a különböző politikai testületekbe. Ilyen volt például a Zerkovicz család, a Stern család, Pollack József bőrkereskedő, dr. Boda Lipót városi tisztiorvos, vagy Újnépi Elek Ernő és Géza.
A gyáripar, a pénzügy és a kereskedelem a zsidóság kezében volt - valójában azonban ezt a zsidóság nem meghódította, hanem maga teremtette meg. A zsidóság tevékenysége nem térhódítás volt, ellenkezőleg, tevékenységük új társadalmi tér megteremtését eredményezte. Erre éppen Nagykanizsa szolgáltatja a legjobb példát. A XIX. század elején egy jelentéktelen, főleg a mezőgazdaságból élő városkából a század végére virágzó ipari és pénzügyi központtá vált, amelynek fejlődése Trianon miatt szakadt meg. A zsidóság, az Izraelita Hitközség jelentős szerepet vállalt a szegények megsegítésében, az árvák, rászorulók gondozásában. Népkonyhát működtettek, ruhát osztottak. Winkler Ernő kanizsai rabbi volt az elnöke az Országos Stefánia Szövetségnek, amely működésének köszönhetően a csecsemőhalandóság 20 százalékról 5 százalék alá esett viszsza. Winkler Ernő és felesége Munkácsy Noémi, és a hozzájuk hasonlóan gondolko-
dó vallásos érzelmű zsidók magyarság-tudata 1938-tól csapda helyzetbe került. Egy olyan hazát vallottak a magukénak, amely eltaszította őket. A zsidóság lelki gettóba került - írta Munkácsy Noémi 1940-ben, nem sejtette, akkor még, hogy szeretett hazájában hamarost a valóságos gettók is felépülnek -mondta Paksy Zoltán a zsidóságáról szóló előadásában.
MEGTIZEDELVE
Németh László a nagykanizsai holokauszt történéseibe avatta be a hallgatóságot. Pauk Anna nyomán hallhattunk a gettóban töltött napokról, a száradó fehérneműkkel, bilikkel, szalonnával meggyalázott Zsinagógáról. Megtudhattuk, hogy a pékek nem vállalták, hogy kenyeret süssenek a deportálandóknak, így az útravalót a katonai segédraktár készleteiből csomagolták. Winkler rabbi - elhurcolt fia miatt érzett fájdalmában - hangos zokogással áldotta meg az elhurcolt tömeget. Minden tizedik elhurcolt zalai polgár élte túl a holokausztot.
Vereb Zsolt, a Piarista Iskola igazgatója elmondta, a Piarista Iskola diákjaik között is sokan voltak, akiket elhurcoltak, akik nem élték, nem élhették túl a holokauszt borzalmait.
- Ahol a Piarista iskola gyönge volt, ahol a város keze gyenge volt, a hibákért mindannyiunk nevében bocsánatot kérek - mondta végezetül.
Fejtő Ferenc történész az újkori antiszemitizmus jelenségeiről szólt.
- Újfajta antiszemitizmus van születőben, tévedés volt azt hinni, hogy ami történt, többé nem történhet meg - mondta. - Tévedés volt hinni, hogy ez a szellemi, erkölcsi pestis nincs többé. Ismét felütötte a fejét, s a megoldás a nagyhatalmakra vár. 1945. május 9-én azt mondtuk, soha többé háborút, soha többé antiszemitizmust, emberirtást. S lám, azóta számtalanszor lángolt fel újra és újra a háború, és az ordas eszmék új köntösben itt vannak közöttünk ismét.
A konferencia az előadásokat követően könyvbemutatókkal folytatódott. A szombat esti program a
Budapest Klezmer Band Koncertjével zárult.
AZ EMLÉKEZÉS KÖVEI
- Emlékezzünk a felnőttek, a gyermekekre, akik itt éltek, itt jártak Kanizsa utcáin, itt dolgoztak, örültek, szerettek, egyszóval emberek voltak. Akinek van gyermeke, könnyen beláthatja, hogy minden emberi élet a maga egyetlen mivoltában a legnagyobb érték. Mártírjaink meghaltak, de temetetlenek maradtak, mert nincs, nem lehetett sírjuk. Ezt az űrt tölti be a holo-kausz túlélőinek emlékezete, és kegyelete. Az emlékezet erkölcsi kötelességet teljesít, amikor a halottak emlékét őrzi, megörökíti. Mindnyájunk nevében nagy a gyász fájdalma, legyen ez a mai nap a kegyeleté, és az emlékezésé - mondta Lévai Péterné a Mártírok Emléknapján tartott emlékező beszédében vasárnap délelőtt a Zsinagógában.
- Az egész város emlékezik a hatvan évvel ezelőtti borzalmas eseményekre, amelyek megrázták Nagykanizsát, Magyarországot, Európát. Nagykanizsán háromezer ember élt, akit e falak közé zártak, gettót építve. Szörnyű volt az a néhány nap, amelyet itt töltöttek, de még szörnyűbb, amikor vagonokba rakták, és elszállították őket. Az emlékoszlop állítása történelmi kötelezettségünk. Mert emlékeznünk kell azokra, akik itt éltek, alkottak. Valamennyiünknek szól ez az emlékmű, örök mementóul, hogy ez a borzalom soha-soha ne következhessen be még egyszer - mondta emlékező beszédében Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere.
Ezt követően Verő Tamás rabbi és Zucker Immánuel kántor gyászistentisztelet keretében emlékeztek a hat évtizede történtekre. A Zsinagóga főbejáratánál magánszemélyek és a társadalmi szervezetek helyezték el a mártírok emlékére hozott virágaikat és az emlékezés köveit.
A nagykanizsai áldozatok emlékére készített Rétfalvy Sándor alkotás felavatást követően meggyújtották az emlékezés gyertyáit, majd a gyászünnepség az Izraelita Temetőben folytatódott.
2004. június 1.
1TCPT VlM^VlMffl ACPf1
7
A Családsegítő Központ által létrehozott Segíts, hogy segíthessünk Alapítvány kuratóriuma korábbi ülésén megtárgyalta az alap- és középfokú oktatási intézmények javaslatát, amely a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű tanulók támogatására vonatkozott. A kuratórium döntését követően csütörtökön a Honvéd Kaszinó Tükörtermében került sor az alapítványi támogatások átadására. Összesen 19 diák részesült juttatásban, a középiskolások 10-10 ezer, az általános iskolások fejenként nyolcezer forint elköltéséről dönthetnek. A gyerekek nem pénzt kapnak, hanem az általuk kiválasztott dolgokat egy családsegítő közreműködésével vásárolhatják meg a támogatásból. A bensőséges hangulatú programot a Premier Táncklub táncos lányai és a Farkas Ferenc Városi Zeneiskola gitárosai tették emlékezetessé.
Ezen a délutánon került sor Az én családom címet viselő rajzpályázat díjkiosztójára is. A Családsegítő Központ felhívására 6 iskola 128 pályázója küldött be alkotást, melynek legszebbjei a Honvéd Kaszinó galériájában megtekinthetők. Ambrus Márta és Stamler Lajos döntése alapján 26 kisgyermek elismerő oklevelet kapott, hárman díjazásban részesültek. Orsós Renáta, a Rózsa úti Általános Iskola, Rózsa Bálint a Bolyai Iskola és Németh Viktória a Kőrősi Csorna Sándor Általános Iskola diákjai kaptak rajzszereket, füzeteket, és lehetőséget arra, hogy a Családsegítő Központ által szervezett kiránduláson részt vegyenek.
TANÁCSADÁS
Hétfőn délelőtt a Phare CBC által kiírt pályázatok kapcsán tanácsadásra várták az érdeklődőket a Vasemberházban. A szeptember közepéig benyújtható két pályázaton non-profit és nem-kormányzati szervezetek, a célterületen belüli önkormányzatok, jogi személyiséggel rendelkező társulások, önkormányzatok által alapított és önkormányzati kezelésben lévő társulások, szakmai szervezetek vehetnek részt. Az egyik pályázati alap a magyar-osztrák határrégióban gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb közlekedési kapcsolatok megvalósítását célzó fejlesztések támogatására jött létre, a másik a magyar-osztrák határ mentén megvalósuló turizmusfejlesztési projekteket támogatja.
ÉleTűra
A Nagykanizsai Rendőrkapitányság szervezésében a Nagykanizsa Közbiztonságáért és Közlekedésbiztonságáért Alapítvány támogatásával ÉleTúra akadályversenyt rendeztek a gimnáziumban. A vetélkedőn a gimnázium 9. évfolyamának nyolc osztálya vett részt. Az 1. helyezett 9. F osztály 20000 forint jutalomban részesült. A 2. helyezett 9. B osztály és a 3. helyezett a 9. A osztály 10-10000 forint jutalmat kapott.
VEZETOSEGVALASZTAS
A Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa Városi Egyesülete Választó Küldöttgyűlését tartotta május 27-én a Halis István Városi Könyvtár konferenciatermében. A küldöttgyűlés résztvevői elfogadták a vezetőség beszámolóját a 2002-2003. közt végzett tevékenységről, valamint az egyesület közhasznú jelentését, pénzügyi gazdálkodását és jóváhagyták az idei év költségvetés tervezetét. Az egyesület elnöki székében újabb négy évet tölthet el Kálingerné Rujf Zsuzsanna, a titkári tisztséget ismételten Kardos Ferenc tölti be. A vezetőség új tagja lett Siposné Pócza Szilvia és Kelemen György.
Döntés született a 2005. évi tagdíj mértékről is, így jövőre 600 Ft helyett 1000 Ft-t kell fizetniük a szervezet tagjainak egy évre. Az aktuális eseményeket tekintve tájékoztatást kaptak a küldöttek az idei évi pályázati lehetőségekről. Két nyertes pályázatot tudhat magáénak a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsai Városi Egyesülete. A lakásátalakítási támogatás ügyintézésénél felmerülő költségek kompenzálására 110 000 Ft-ot, a segédeszközök beszerzéséhez szükséges támogatásra 80 000 Ft-ot nyertek a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt pályázaton. Az egyesület az EU-s pályázatokra helyezi majd a hangsúlyt a következő időszakban.
x •• • • * • //
Ij f)TJ..1*STi^/I^^wJ''l^l''íd^^Sfcl^J^^JE-ICk. Cji^"^É^C^U^JE-JÍ-El''

n
Húsvét utáni ötvenedik napon, így ebben az évben május 31-én, vasárnap ünnepelte a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását, azaz pünkösd napját. A pünkösd elnevezés a görög Pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, és minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják.
Piros Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is munkaszüneti nap a Pünkösdhétfő. A hozzá fűződő népszokásokat réges-rég elfelejtettük már. Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyúj-tózást a világ, ember és állat párt keres, nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, ilyenkor meg kell állni egy pillanatra. A nagy nyári munkák előtt egy kicsit megpihenni, ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. A templomokban évről évre megemlékeztek erről a napról, a lángnyelveket a pünkösdi rózsa szirmaival helyettesítették, a Szentlélek jelképeként fehér galambot repítettek szabadon. A lányok és asszonyok bíborvörös ruhába öltöztek, befont copfjukat a hagyomány szerint a bal vállukra kanyarítva, a férfiak felöltötték ünneplőjüket és kezdődhetett a mulatság. Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyo-
mányok, játékok, az Alföldön a Pünkösdölés, a Dunántúlon a Pünkösdi királyné járás, pünkösdi király választás. A szokás szerint a legszebb kislányt választották meg kiskirálynénak, ami nagy tisztesség volt. Mise után a lányok gyermekkel karjukon házról házra jártak jókívánságokkal, versekkel, énekekkel köszöntve a háziakat, virággal szórták be a szobát. A játék végén a háziak megkérdezték a lányokat: Hadd látom a királynétokat édes-e vagy savanyú? Fellebbentve a díszes kendőt megcsiklandozzák a kislány állát. Ha a királyné mosolygott, de a fogát a világért sem villantotta ki, megnyugodhattak a háziak, mert jó lesz a termés. Ekkor a vendéglátók almát, tojást, kolbászt, pénzt ajándékoztak a látogatóknak. A pünkösdikirály választás amolyan legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, teké-zéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és általa továbbléphetünk, Pünkösdvasárnap és hétfő után, a keddek és szerdák hétköznapjaiban.
RENDBETETT KASTÉLYUDVAR
A múlt héten a VIA Kanizsa Kht. munkatársai kitakarították a Kiskas-tély elhanyagolt udvarát. A befüve-sedett, elgazosodott, emberi ürüléktől sem mentes udvar rendbetételéért ugyan nem a társaság a felelős, de vezetői úgy vélték, a városra, az udvar lakóira sem vet jó fényt az amúgy nagyon szép épület elhanyagolt környéke. A takarítást követően néhány virágtövet is kiültettek.
8
Ty n T*> T\ T^ Ty
IVU^IvKilCflv
2004. június 1.
AZ ÉV RENDŐRE: BALI MIKLÓS FŐTÖRZSŐRMESTER
A Pannon Lapok Társasága a helyi újságíró társadalom nevében május 26-án Az év rendőre kitüntetésben részesítette Bali Miklós főtörzsőrmestert. A Vasemberház Dióssy-termében megtartott ünnepségen Győrffy István, a Zalai Hírlap központi főszerkesztője adta át a díjat, és a vele járó pénzjutalmat. Az elismerésből a rendőrség is részesült, az oklevelet az intézmény falán helyezik el, a rendőrség számlájára átutalt 100 000 forintot pedig jóléti célokra használhatja fel a kanizsai rendőrkapitányság. Az ünnepségen a szerkesztőségek vezetői is adtak át ajándékot a kitüntetettnek. Luif Ibolya, szerkesztőségünk ügyvezető-főszerkesztője egy gravírozott tollat nyújtott át, mellyel a versíróként is ismert Bali Miklós leírhatja szárnyaló gondolatait.
A kitüntetett kiválasztásáról dr. Molnár József alezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya elmondta:
- At kellett tekinteni, hogy milyen statisztikai számok jellemzik Bali Miklós rendőr főtörzsőrmesterre tevékenységét. 2003-ban 39 alkalommal fogott el bűnözőt, illetve körözött személyt. Bűncselekmény, szabálysértés gyanúja miatt 144 esetben állított elő állampolgárt, il-
letve 363 esetben járt el szabálysértés miatt. Önmagában ezek a számok is igazolják, hogy a napi munkavégzése során tényleg odafigyel munkájára, és amennyiben szükséges, intézkedik. A rendőrkapitányság közrendvédelmi állományában sok jól dolgozó kolléga van, a választás nem volt könnyű. A fiatalok az intézkedései, az egymáshoz, illetve az állampolgárokhoz való viszonyulását példaképnek tekintik, és próbálják követni.
Az ünnepség végén Nemes Zoltán dandártábornok, megyei főkapitány mondott pohárköszöntőt.
A VOLÁN OKTATASI KFT. NAGYKANIZSA, SZÉCHENYI TÉR 5-9. TEL.: 93/516-634 OKÉV NYT. SZÁM: 01003202
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény, Akkreditált programokkal! (Igénybe vehető a törvényben előírt adókedvezményt!)
A nyári szünetben gyorsított tanfolyamokat indítunk délelőtti és délutáni előadásokkal személyautó, motor és segédmotor kategóriákban. Diákkedvezmény! Részletfizetés! Ingyenes tankönyv kölcsönzés!
június 2-án 16.00 „D" autóbuszvezető
(Munkanélküliek a Munkaügyi Központ támogatását igényelhetik.)

ÜLÉS * szál ZS6ÁLAT* HITELKÉRELMEK-TÁMOGATÁSOK * IGYOI
REMENYINE TÓTH MARGIT bejegyzett könyvvizsgáló adótanácsadó
IRODA:
8800 Nagykanizsa, Király u. 3 l/D.
Tel.: 06-93/333-961,06-20/467-8801
LAKAS:
8800 Nagykanizsa, Felsőerdő u. .72. Tel.: 06-93/310-982
Kőnig menü ♦ 360 Ft / menü kiszállítva
S Vállalati étkeztetést vállalunk S Étkezési jegyet elfogadunk
Havi étlap: www.konigmenu.hu Érd.: 93/700-137
ARANYÁR-ESŐ A BRILIÁNS ÉKSZERÜZLETBEN
AKCIÓ! 2.900, 3.900 Ft/gr 14K
Nagykanizsa, VASEMBERHÁZ
VÁSÁRLÓINK 1 EURO-t KAPNAK AJÁNDÉKBA!
MAJOR !■■''! RI;.NC
OR \S
1AVHAN I UII.KI Slll S SZERVI/ 8800 NAGYKANIZSA I O tl I * IIAZARIIÜVAR II I FFON W 526 W
2004. május 23.
Délelőtt negyed tizenegykor érkezett bejelentés, miszerint az éjszaka folyamán ismeretlen tettes nyitott ablakon keresztül(!) behatolt egy nagykanizsai presszóba, ahol kutatást végzett, majd onnan 90.000 Ft. készpénzzel távozott. 2004. május 24.
Délelőtt 10.20 órakor közúti balesetről tettek bejelentést. Egy személygépkocsi fának ütközött. A gépkocsi vezetőjének igazoltatása során megállapítást nyert, hogy nem véletlenül tért le az útról. A járművezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott, ezért őt a járőr előállította vérvételre.
Este fél kilenckor tett bejelentést egy Csengery úti kft. biztonsági őre, hogy az őrzött telephely kerítését kibontották, az ott lévő raktárépület több ablakát betörték, mellyel mintegy 150.000 Ft-os kárt okoztak. Egy személyt sikerült a biztonsági őmek visszatartania, akit a rendőrök jegyzőkönyvben meghallgattak. 2004. május 25.
Hajnali fél háromkor tett bejelentést egy nagykanizsai lakos, mely szerint ismeretlen elkövető feltörte a háza előtt parkoló személygépkocsiját és abból eltulajdonította a rádiósmagnót. A járőrök átvizsgálták a környéket, és a helyszín közelében négy személyt sikerült elfogni, akik alaposan gyanúsíthatok a bűncselekmény elkövetésével. Az elkövetők megmutattak egy másik feltört gépkocsit is, melyből szintén rádiósmagnót és egyéb tárgyakat tulajdonítottak el. 2004. május 26.
A délutáni órákban egy rigyáci és egy letenyei pillangó szállt bele járőreink hálójába a 7-es elkerülő Petőfi utcai kereszteződésénél. Előállításukat követően, ellenük szabálysértési eljárást kezdeményezett az intézkedő járőr.
2004. május 27.
Kora este három ismerős látogatása került sokba vendéglátóiknak, ugyanis távozásuk után tapasztalták a háziak, hogy a vendégekkel együtt eltűnt 200.000 forintos videokamerájuk is.
23 órakor a járőr igazoltatta azt a nagykanizsai férfit, aki ellen garázdaság bűncselekményének elkövetése miatt adott ki körözést kapitányságunk.
2004. június 1.
KA
9
( ^fc MÁJUS 24.)
Matek-siker
Az Arany Dániel Matematikaverseny országos döntőjében a haladók II. kategóriájában 3. helyezést ért el Németh Zsolt, a Batthyány Lajos Gimnázium 10. A osztályos tanulója. Tanára: Erdős Gábor. A kezdők n. kategóriájában 45. Burka Dávid 9. A. osztályos tanuló. Tanára: dr. Pintér Ferenc.
( MÁJUS 25.)
Fidesz-sajtótájékoztató
A május 25-ei közgyűlés szünetében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott két témában a Fidesz. Dr. Kolonics Bálint véleménye szerint sorozatosan előfordul, hogy a közgyűlés előtt újabb és újabb anyagokat kapnak a képviselők. Mi indokolja, hogy így történik? Cseresnyés Péter elmondta: újságunkban fizetett hirdetésben kérte ki a kanizsaiak véleményét arról, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket Kanizsa fejlesztése szempontjából fontosnak tartanak.
Bayer Zsolt Kanizsán
A Honvéd Kaszinó zsúfolásig megtelt Tükörtermében tartott előadást a 2002-es választás körülményeiről Bayer Zsolt újságíró. Véleménye, és az általa idézett közvélemény kutatások szerint, nem volt kormányváltó hangulat Magyarországon 2002. tavaszán. Hogy mégis megtörtént a kormányváltás, annak oka az, hogy a szocialisták választási csalásokat követtek el. 11 ezer választókörben, körönként öt megvásárolt szavazattal nyerték meg az első fordulót Bayer Zsolt szerint. A második fordulót, amely előtt már felállt a szavazás üsztaságára felügyelő Demokrácia Központ, a FIDESZ nyerte. Minden jelenlévőt arra buzdított, hogy menjen el szavazni, mert itt nem az a tét, hogy ki képviseli az országot az Európa Parlamentben, hanem a jobboldal megmaradása. A második elbukott választás után lélektanilag eshet
szét a jobboldal, a szocialisták meg összeszedik magukat, és egy ilyen ellenséggel kell szembenéznie 2006-ban a jobboldalnak - mondta az előadó.
( Jp'' MÁJUS 27.)
Kapcsolatok
Csütörtökön este a Hevesi Sándor Művelődési Központ Színháztermében mutatta be a Piarista Altalános Iskola, Gimnázium és Diákotthon Táncszínháza Kapcsolatok című műsorát. A piarista diákok vendégeként fellépett a Bázake-rettyei Modern Tánccsoport. A műsor rendezője és koreográfusa Orsovszky István volt.
( MÁJUS 28.)
Nyugellátás
Azok a fiatal tisztek, akik közel tíz évvel ezelőtt beléptek a magánnyugdíj pénztári rendszerbe, most az átalakulás időszakában kellő szolgálati idejük révén nyugállományba vonulhatnak, hátrányt szenvedhetnének - kezdte pénteki sajtótájékoztatóján Göndör István országgyűlési képviselő. Mivel nekik a rendszer sajátossága miatt nincs kellő mennyiségű évük, ezért akár havi tízezer forinttal is kevesebb lehet az ellátásuk. A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy azok, akik vissza akarnak lépni az állami ellátásba, megtehetik, és kérhetik a nyugdíjuk újbóli megállapítását. Azok estében elég egy nyilatkozat, akik most mennek nyugdíjba. A lehetőség szakmától függetlenül bárkinek adott. Az erről szóló törvényjavaslat zárószavazás előtt van, mondta Göndör István.
- Sokáig hallgattam türelemmel, és nem reagáltam Cseresnyés úr hetente megjelenő sajtótájékoztatóira. Megnyilvánulásaiból látszik, hogy nem vesz részt az ünnepeinken és az avatásokon, de ez nem jelenti azt, hogy nem gyarapodik a város. Két év után sem jutott el odáig az országgyűlési munkában, hogy ház-szabályszerűen tudna beadni mond-
juk egy cél- vagy címzett támogatáshoz módosító indít\>ányt - mondta végül Göndör István.
Sajtótájékoztató
Nagykanizsán évek óta alig történik valami. A meglévő gondokat csak súlyosbítja, a bizonytalan a városvezetés, mely tanácsokat sem kér - kezdte pénteki sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter. Hogyan is látják városunk lakói mindezt? -folytatta a képviselő. - Mivel városunk jelenlegi helyzete tarthatatlan, úgy döntöttem, hogy a nagykanizsaiak országgyűlési képviselőjeként az általuk fontosnak tartott gondokat megosztom Medgyessy Péterrel. Rendkívül nagy örömömre szolgál, hogy az elmúlt napokban már több tucatnyian kerestek fel ötleteikkel, javaslataikkal, így reagálva a Kanizsa újságban feladott hirdetésemre - mondta a képviselő.
Családi sportdélután
Harmadik éve rendezte meg az Attila óvoda a Családi Sportdélutánt, melynek apropóját a gyermeknap és az a tény adta, hogy az óvoda 2002-ben csatlakozott az Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatához. A hálózat tagjaként a 2003-2005-ös évekre felvállalta a nemzeti program keretében az óvoda tárgyi környezet egészségvédelmét, a gyerekek testi, lelki, társkapcsolati egészségének megóvását, fejlesztését, a szülők egészségvédelmi tájékoztatását, és az alternatív egészségfejlesztő programok megvalósítását. A programot mesedramatizálás, közös fagyizás és házi játékmackó kiállítás színesítette.
( MÁJUS 29.)
Tarka-barka gyermeknap
A HSMK előtti téren játékos vetélkedő, aszfaltrajz verseny, csuhé állatok készítése, bőrözés és szélforgó készítés várta a gyerekeket.
C MÁJUS 30.)
Nagykanizsai Gyermeknap
A közelmúltban átadott Thúry téri játszótér egész napos programmal várta a kanizsai gyerekeket. A budapesti Fabatka bábszínház Fu-rulyás Palkó című előadását nézhették meg a gyerekek az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal szervezésében. Majd a Hétszínvirág Óvoda bemutatója következett. Volt póni-lovas kocsikázás, kézműves foglal-
kozás, gyöngyfűzés, arcfestés, csu-hébaba, szalmatárgy, papírsárkány készítés és ollóvágta. Sokan voltak kíváncsiak a határőrség kutyás és járműtechnikai bemutatójára, a kerékpáros ügyességi vetélkedőre, a gólyalábas bemutatókra, a könnyűzenei és táncbemutatókra. A sok játszótéri játék mellett Mikkamakka játszóház és aszfaltrajz-verseny is várta az ünnepelteket. Szombaton és vasárnap az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szervezésében felállított sátorban ingyenesen internetezhettek a gyerekek.
Hősök Napja
Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Polgári Olvasókör a Kiskanizsai Általános Iskola részvételével szentmisével egybekötött megemlékező ünnepséget tartott a Hősök Napja alkalmából. A kiskanizsai templom melletti Millenniumi emlékparkban megtartott rendezvényen Erdős László honvéd ezredes, a Nemzeti Társaskör elnöke mondott ünnepi beszédet.
( ^ ELŐZETES)
Ünnepi Könyvhét
Június 3-án csütörtökön 16 órakor nyitja meg kapuit a Deák téren az Ünnepi Könyvhét. Köszöntőt Lehota M. János esztéta mond. A könyvsátorban Pék Pál, Szoliva János és Kalányos Terézia dedikálja új könyvét. Találkozni lehet a Kanizsa Műhely alkotóival, többek között Czene Csabával, Erdős Attilával, Riersch Zoltánnal és Bakonyi Erzsébettel.
Pénteken 15.30 órakor Bánki Éva Esőváros című művét dedikálja a könyvsátorban., majd 16.15 órakor író-olvasó találkozón beszélget a szerzővel Kardos Ferenc a könyvtárban.
KÉSZPÉNZ AZONNAL! ARANY-, EZÜST-, DRÁGAKŐ FEDEZETRE!
A DUNÁNTÚL LEGALACSONYABB ZÁLOGKAMATA AZ ÉKSZERBANK ZÁLOGFIÓKBAN!
Nagykanizsa VASEMBERHÁZ 93-313-332
Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése. A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/ 312-706
10
KUT
2004. június 1.
MŰVÉSZ SAROK
Látogassanak el a Petró Galériába! Egy hónapig minden héten két művészt mutatunk be Önöknek, hogy vásárlási kedvüket is felkeltsük ennek a két művésznek az alkotásait 10% kedvezménnyel kínáljuk.
10%
kedvezmény
június 8-15.
Gross Arnold
Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész
Az 50-es években alakította ki egyéni stílusát. Művészete a rézkarc teljes megújításán alapszik. A korábban
egyhangú, fekete-fehér müveket a szivárvány színeiben pompázó nyugalmat és harmóniát árasztó művek váltották fel.
Pápai Kata
keramikus művész
Hódmezővásárhelyen él és dolgozik. Elsősorban használati tárgyakat készít. Lámpák, vázák, tálak, gyertyatartók síkfelületeit erőteljes plasztikai megoldások bontják fel. A színek fontos szerepet játszanak tárgyain.
PETRÓ ^^ GALÉRIA
Fő út 19. nyitva: Tel.:333-744, hétfő-péntek: 10-17,30 30/9939-940 szombat: 10-12,30
NYÁRI RENDEZVÉNYEK
A Hevesi Sándor Művelődési Központ nyári rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatót Papp Ferenc igazgató. Színes és változatos programokat kínálnak a HSMK nyári programjai.
Az idei Kanizsai Nyári Színház egy komédiát, egy nagyoperettet és egy vígjátékot kínál a közönség számára a Péterfy-iskola udvarán. A Mandragóra a Zalai Nyári Színházak és a Békés Megyei Jókai Színház közös produkciója, a Csárdáskirálynő nagyoperettben olyan neves szereplők lépnek színpadra, mint Makrai Pál, Várfi Sándor, Maros Gábor. A harmadik előadás Csokonaitól a Karnyóné, melyet a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház ad majd elő. Rossz idő esetén az előadások másnap, vagy a HSMK színháztermében kerülnek megrendezésre.
A Nyáresti Térzene a korábbi évekhez hasonlóan a Művelődési Központ előtti téren zajik, ahol fellép a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar és az Olajbányász Fúvószenekar. Folytatódik a Nyáresti Vigasságok a Kiskastély udvarán tábortűz mellett, ahol a Junior Dixiland Band koncertjét hallgathatja meg a nagyközönség. Júniusban társastánc tanfolyamot indítanak a 9-18 évesek számára. Tarka-barka héten vehetnek részt a kézműves foglalkozások iránt érdeklődő iskolások, valamint Újságíró Suliba jelentkezhetnek a 7-8-asok. A mediterrán hangulatú Nyáresti Szerenádon a kanizsai előadók produkcióit hallgathatja meg a kanizsai közönség. A Bazárudvari Toronyzene idén Balassi Bálint születésének 450. évfordulójának tiszteletére kerül megrendezésre, ahol a Hévízi Musica Antiqua Együttes barokk estjét, Baráth Béla tárogató estjét és Kátay Zoltán, Róka Szabolcs produkcióját tekinthetik meg az érdeklődök. Augusztus 3-án Wegroszta Zoltán és Jerausek Gyula fafaragó népi iparművészek munkáiból, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából augusztus végén Zágon László Erdélyi anzix című fotóanyagából nyílik kiállítás.

liáülMjüíüf mmm
A Péterfy Sándor emlékére megrendezett tanulmányi versenyen a megye 24 iskolájából összesen 250 kisdiák mérte össze tudását. A kedden tartott ünnepélyes eredményhirdetésen zsűri 66 tanulót díjazott. Népdaléneklésből a negyedikesek versenyében az első helyen Ábrahám Barbara alsópáhoki és Geiszl Zsófia zrínyis kisdiákok osztoztak. A mesemondásból hirdetett versengésben az elsősök között Nagy Diána kanizsai Zrínyis diák és Szilveszter Krisztián murakeresztúri tanuló bizonyult a legjobbnak. A harmadikosok versenyében Cseszkó Délinké kőrösis és Kupó Márton zrínyis diákok osztoztak az első helyen. A negyedikesek legjobb mesemondója a zalakomári Pál Szabolcs lett. A harmadikos matematikusok között Nyizsnyik Bence, a negyedikesek között Göncz Csaba bizonyultak legjobbnak. Mindketten a Zrínyi Miklós Általános Iskola diákjai. Nyelvtanból az ötödikesek között Lelner Zsófia kőrösis diák nyert, a hatodikosok között Mónok Júlia Zalaegerszegről, a hetedikesek legjobbja a kőrösis Kepe Flóra lett, a nyolcadikosok között a zalaegerszegi Salamon Adrienn. A Kedvenc Mesém rajzpályázatot az elsősök versenyében a miklósfai Virovecz Tamara nyerte, a másodikosok között Stamler Lili újudvari kisdiák munkáját találták legjobbnak. A harmadikosok versenyében megosztott első díj született, Nagy Erika, Velner Viktória kőrösis diákok és Koronics András újudvari kisdiák munkáját jutalmazta első hellyel a zsűri. A negyedikesek között az újudvari Orsós Mária rajza bizonyult a legszebbnek. Különdíjat kapott Horváth Lilla és Verkman Nóra, mindketten az Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.
Észak-Dalmáciában, Vodicében felszerelt apartmanok ingyenes, zárt parkolóval, közvetlen tengerparton. Kiépített szabadstrand 1 percre. Kedvező árak tulajdonostól.
Érd.: 20-9334-001
2004. június 1.
OKTATÁS
11
a magyar liberális párt
Köszöntjük
a pedagógusokat
EGY HÉT AZ ERDEI OVIBAN
A tavalyi évben a Kertvárosi Óvoda nagycsoportosai, idén már a két vegyes csoport nagyobbjai is, összesen 41 kisgyerek tölthetett el egy hetet a Zöld Tábor területén. A kialakított napirend mellett egész nap különféle programokon vettek részt
- Az első nap belaktuk gyerekekkel a tábort, megismerkedtünk a tábor környékével, a tóval. A többi pár napban forgó rendszerben a gyerekek túráztak, melyek során az ovisok megismerkedtek a tó, a tópart élővilágával, az erdő növény-és állatvilágával, valamint az erdőszél és a rét növény-és állatvilágával. A 3-6 éves korú gyerekeknek a legfontosabb, hogy mindent megnézzenek, itt lehetőségük volt nagyítóval, látcsővel közelebbről szemügyre venni a növényeket, kisebb állatokat. A gyerekek kutatók, felfedezők voltak, amit nagyon élveztek. Az utolsó nap egy játékos kirándulást szerveztünk számukra. Minden nap a Zalaerdő Rt. erdésze mesélt bővebben, szakmaibban a nagycsoportosoknak a növényekről állatokról, a fakitermelésről. Szó esett még a környezetvédelemről, a védett növényekről és a gyógynövényekről is - mondta Pappné Pap Ilona a program szakmai vezetője.
A kertvárosi óvoda helyi programjában a környezeti nevelés kiemelt terület, ezért szeretnék, ha hagyománnyá válna az Erdei Óvoda. A gyerekek nagyon élvezték és sajnálták, hogy hétfőn az óvodába kellett menniük.
Összesen 1100 középfo-
kú oktatás, intézmény, MGITALIS BORQND
koztuk minden nagykanizsai középiskola felszereltsége bővül egy úgynevezett digitális tárolókocsival és digitális bőrönddel. A közel kétmilliós felszereléshez az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázaton juthattak hozzá az intézmények. Az első projektort, lapto-
pot, videót, többcsatornás erősítőt, DVD lejátszót, mikrofonokat tartalmazó, távirányítóval működtethető multimédiás eszközt a Zsigmondy-Széchenyi Szakközépiskolában adta át Kovács Kálmán miniszter szombaton délután. A többi intézmény június végéig veheti át a Közép-Euró-pában újdonságnak számító korszerű felszerelést.
Nagykanizsa, 2004. június 4-5., Erzsébet tér Minden páros órában mindkét napon kanizsai gólyalábas játékok, versenyek, bemutatók a közönség bevonásával 2004. június 4. (péntek) 10.00 Kézművesvásár 10.00 Népi kismesterségek: Bőrözés, agyagozás, babakészítés, papírhajtogatás és más érdekességek 10 helyszínen, egész napon át. 10.00 Utcaművész palánták: általános és középiskolás korú kanizsai és városkörnyéki gyerekek élőszobor, aszfaltfestő, utcazenész, portréfestő játékai 10.00 Pelyhes gólyák játékai - óvodások gólyalábon 10.45 Tündér Lili elveszett - kisme-sejáték 12.00 Kamasz gólyák viadala - felsősök gólyalábon 12.45 Utcaművészek bemutatója 14.00 Kö-lyökgólyák versengése - kisiskolások gólyalábon 14.45 Vásári mulatságok - gólyalábas és óriásbábos Vaga Banda produkció. 15.30 Sumi bohóc műsora 16.15 Deák Ferenc téri zenés gyülekező a gólyalábas felvonuláshoz 16.30 Díszmenet zászlófelvonáshoz az Erzsébet térről a Deák Ferenc térig. A menet tagjai: Csáktornyai Zrínyi Gárdisták, Kanizsai Lovas Klub -Császár Huszárok, a Nagykanizsai Határőr Igazgatóság határőrei 17.00 Zászlófelvonás 17.15 Gólyalábas menet - a nagykanizsai gólyalábas csapatok, a gólyalábas világjátékok külföldi és magyar szereplői, a díszmenet és a zászlófelvonás a résztvevői - a Deák Ferenc térről az Erzsébet térre. 17.30 „Aki fellép egyszerre..." - rekordkísérlet közös gólyalábon állásra. 18.00 Gólyalábas Világjátékok - a tavaly nagy sikert aratott társulat, a Langaléta Garabonciások „CIRCULI SAURUS" című legújabb műsora. 19.00 Bab társulat: Fenevadak az utcán 20.00 Utcaművészek gálája 21.00 A színek varázsa - az olaszországi MITAGO csoport látványos gólyalábas produkciója a jó és a rossz közti
örök konfliktust mutatja be „tüzes" játékával. 22.00 GÓLYALÁB-BÁL a nagykanizsai gólyalábasok, a magyar és külföldi gólyalábas akrobaták és minden érdeklődő részvételével.
2004. június 5. (szombat) 10.00 Kézműves vásár 10.00 Népi kismesterségek 10.00 Utcaművész palánták 10.00 Bergengócia Tematikus kalandjáték gyerekeknek. (Egész napos program!) 10.00 Első lépéseim gólyalábon - játékok, versenyek bemutatók kicsiknek. 10.45 Don Quijote kalandjai - zenés vásári Vaga Banda bábjáték. 12.00 Első lépéseim gólyalábon 14.45 Sumi bohóc műsora 16.00 Első lépéseim gólyalábon 16.45 A kárpátaljai akrobataiskola előadása 17.15 Gólyalábas Világjátékok - körséta az Erzsébet téren 18.00 HÓRI-HOROG, avagy a Hórihorgas Kompánia 20.30 TNT-koncert, a T-Mobile ajándékprogramja 22.00 Gólyalábas Világjátékok - AZ ANGYALOK FÖLDRE SZÁLLNAK 22.30 Gólyalábas Világjátékok - Finálé: AZ ÉJSZAKA KIRÁLYNŐJE - az délolaszországi MITAGO csoport szuggesztív zenével aláfestett gólyalábas produkciója az örök emberi érzésről, a szerelemről. Művészeti vezető: Emanuele Tozzi
PARTNER RENDEZVÉNY a Csónakázó-tónál Nemzetközi Lovastusa (Military) 9 ország lovasainak részvételével, a Kanizsai Lovas Klub szervezésében.
Program: június 4. 9.00 Nemzetközi Lovas Tusa (Military) díjlovaglás 9 ország lovasainak részvételével június 5. 9.00 Nemzetközi Lovastusa (Military) terepversenyek június 6. 11.0 Nemzetközi Lovastusa (Military) díjugratás
További információk és részletes program a www.varosnapja.nagykanizsa.hu weboldalon olvasható.
Szeretettel várjuk programjainkon!
12
T
2004. június 1.
Június 2. szerda
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 10:00 Gyorssegély 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:25 Hrvatska krónika 13:50 Ecranul nostru 14:15 Domovina 14:45 Szerencsi, fel! 14:55 Kormányváró 15:20 Repeta 16:05 Élesben 16:50 A szeretetről 17:05 Református ifjúsági műsor 17:15 Az utódok reménysége 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek 20:10 Vigyázat, jövünk! 21:05 Az Ügynökség 21:50 Magyar olimpikonok 22:00 Szerda este 22:35 Hungarikum 23:10 Aranyláz - A pénz vonzásában 23:40 Ökörikrek 01:10 Végtelen nyár.
06:00 Propaganda 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 12:00 Szeretők és riválisok 12:55 Dilibogyók - Táborparádé 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Jóbarátok 20:15 Columbo: A rocksztár gyilkosa 22:15 Tökéletes fegyver 00:00 Cinematrix 00:30 Jó estét, Magyarország! 00:55 Simpatico.
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Antenna 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Való Világ 20:35 Barátok közt 21:15 Esti Showder 22:50 Az utca törvénye 23:55 Bele Való Világ 00:20 Találkozások 00:30 RTL Klub Híradó 00:35 Moziklub 01:10 Pont hu 01:40 Fókusz.
Június 4. péntek
13:25 Az elveszett ereklyék fosztogatói 14:25 Smallville 15:25 Sliders 16:25 Csillagkapu 17:25 Trükkös halál 18:30 Tények 19:00 Magellán 19:30 Activity show 20:10 Halálos fegyver 4. 22:45 Szerepcserés támadás 00:55 Határsávban.
Sporthírek - Időjárás-jelentés 20:05 Kékfény 21:05 Dolgozószoba 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Hétfő este 22:40 Provokátor 23:15 Telesport 00:05 Végtelen nyár.
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Autómánia 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Való Világ 20:35 Barátok közt 21:15 Való Világ 23:00 XXI. század - a legendák velünk élnek 23:30 Bele Való Világ 23:55 Találkozások 00:05 RTL Klub Híradó 00:15 Antenna 00:45 Cleopatra 2525 01:15 Fókusz.
Június 3. csütörtök
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 10:00 Kata-pult 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:25 Slovenski Utrinki 13:50 Együtt 14:20 Kutya legyek... 14:45 Anyanyelvi szószóló 15:15 Repeta 16:05 Élesben 16:50 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek - Időjárás-jelentés 20:10 A tévé ügyvédje 21:05 Futballistafeleségek 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Csütörtök este 22:40 KülVilág 23:40 Magyar Filmműhelyek - Vidart 23:50 Úton 00:10 Tangó 00:25 Szeropozitív 00:55 Végtelen nyár.
06:00 Segíts magadon! 06:30 Jó reggelt, Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 12:00 Szeretők és riválisok 12:55 Leszámolás a Puskák-hegyén 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Jóbarátok 20:15 Ace Ventura 2. - Hív a természet 22:15 Gyilkos indulat 00:15 Jó estét, Magyarország! 00:40 Drága testek.
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 09:45 Hol-mi? 10:00 Peren kívül 11:00 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:25 Körzeti magazin 14:20 Kutya legyek... 14:45 Zöldpont 15:15 Repeta 16:05 Élesben 16:50 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek - Időjárás-jelentés 20:05 Cyrano de Bergerac 22:25 Magyar olimpikonok 22:35 Péntek este 23:10 Nagyítás 23:55 Dogma 02:00 Végtelen nyá.
nn
06:00 TotalCar 06:30 Jó reggelt, Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 12:15 Bulis hatos 12:45 Magányos apuka megosztaná 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Áll az alku 21:15 A kalandor 23:20 Alföldi 00:25 Jó estét, Magyarország! 00:50 A 13-as őrszo-ba.
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 12.10 Kavalkád 12.40 Ünnepnaptár 13:10 Pont hu 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Való Világ 23:20 Találkozások 23:35 RTL Klub Híradó 23:45 Jogos önvédelem 01:35 Fókusz.
Június 5. szombat
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Képben vagyunk 11:05 Heti Mozaik 12:00 Déli harangszó 12:01 Hírek - Időjárás-jelentés 12:10 Amiről beszélnek - Nem csak a férfiaké a világ 12:40 Delta plusz 13:10 Délidőben 13:40 Társasutazás - Európa csillagai 14:05 Társasutazás - Európa csillagai 14:35 Könyvheti körkép 2004 14:50 Századunk 15:20 Szórakoztató műsor 15:50 Az én váram... 16:15 Könyvheti körkép 2004 16:35 Jeremy 18:05 Verssor az utcazajban 18:10 Magyar Elsők 18:35 Luxor-show 19:30 Híradó este 19:50 Sporthírek -Időjárás-jelentés 20:05 Szeszélyes évszakok 21:00 A Halhatatlanok Társulata 23:20 Magyar olimpikonok 23:25 Híradó este 23:40 Sliver01:25 Vigyázz! Kész! Jazz!
06:00 Tv2 matiné 08:25 Fox Kids 10:00 Vad világ 10:55 Jenny 11:25 Laktérítő 11:55 TotalCar 12:30 Családjogi esetek
06:00 Kacsamesék 06:20 A világ meséi 06:35 Ünnepnaptár 07:00 Határtalan 07:30 Kölyökklub 09:30 Walt Disney rajzfilmek 10:25 Végveszélyben 11:25 Ötletház 12:00 RTL Klub Híradó 12:10 XXI. század - a legendák velünk élnek 12:40 Sztárok a szüleim 13:05 Autómánia 13:40 A vadak ura 14:40 Dawson és a haverok 15:35 Harmadik műszak 16:35 Gyilkos vizeken 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Országház 19:30 Való Világ 20:10 Féktelenül 22:25 Heti hetes 23:45 Visszavágó 01:25 RTL Klub Híradó 01:35 Végveszélyben.
Június 6. vasárnap
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:05 Főtér - Kaposvár 10:00 Galéria 11:10 ,. így szól az Úr!" 11:20 Kánon 12:00 Déli harangszó 12:01 Hírek - Időjárás-jelentés 12:10 Úton 12:35 Uniós pályázati kalauz 12:45 Telesport -Labdarúgó EB 13:20 Mindentudás Egyeteme 14:15 Delta 14:45 Csellengők 15:05 Örömhír 15:35 Elsőkézből 16:05 Eufórum 17:05 Tibi bácsi elintézi... 18:00 Szórakoztató műsor 18:30 Szívek szállodája 19:20 Szerencsi, fel! 19:30 Híradó este 19:55 Szuperbuli 21:40 Friderikusz 22:30 Szerencsi, fel! 22:35 Magyar olimpikonok 22:40 Híradó este - Időjárás-jelentés 22:50 MMM 23:20 „Késsel-villával" 00:05 A média Irakban 00:40 Héthatár 01:25 Sötét angyal.
ím
06:00 Reggeli gondolatok 06:30 Állatkert a hátizsákban 07:00 Tv2 matiné 08:45 Fox Kids 09:30 A szupercsapat 10:30 Stahl konyhája 11:00 Norbi 11:35 Titánok 12:35 Xena 13:35 Tequila és Bonetti legújabb kalandjai 14:35 Piszkos ügynökök 15:35 Air America 16:35 Walker, a texasi kopó 17:40 Németország-Magyarország Válogatott labdarúgó-mérkőzés 18:15 Tények 18:45 Németország-Magyarország Válogatott labdarúgó-mérkőzés Kb. 21:25 Napló Kb. 22:30 Sikoly 3. Kb. 01:00 Ragyogj!
06:00 Norbi 06:30 Jó reggelt, Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 11:45 Szeretők és riválisok 12:45 A hit erejével 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:50 Banánhéj 21:00 Frei Dosszié 22:05 Nyom nélkül 23:05 A halhatatlan 00:00 Dolce Vita 00:30 TopSport 01:00 Jó estét, Magyarország! 01:30 Siska.
halál 23:30 Sting-koncgt 23:45 Maffiózók 00:50 Fókusz Portré 0*20 RTL Klub Hír-
06:00 Yugioh 06:20 A világ meséi 06:45 Az internet csodái 07:00 Határtalan 07:30 Kölyökklub 10:10 Nikki 10:35 Airwolf 11:35 Hazárd megye lordjai Benne: 12:00 Hírek 12:35 Szoknyás fejvadász 13:30 For-ma-1-magazin 14:00 Simlis Jack, a karibi szuperkém 14:25 A sárkány törvénye 15:25 Rejtélyek kalandorai 16:25 Hatoslottó-sorsolás 16:30 Vasárnapi Receptklub 17:25 Cobra 11 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Túszharc 21:30 Alién 4 - Feltámad a tonceft 1 ré 0*20 adó 01:30 Cleopatra 2525.
Június 7. hétfő
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 09:45 Hol-mi? 10:00 Egészségére 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés -Tények és képek Magyarországról 13:35 Roma Magazin 14:00 Domovina 14:30 Földközelben 15:00 Repeta 15:55 Élesben 16:45 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56
06:00 Yugioh 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Országház 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 20:50 Bombajó bokszoló 22:45 Psycho 4: Ahogyan kezdődött 00:25 Sportklub - Rali-vb 00:55 Találkozások 01:10 RTL Klub Híradó 01:15 Nash Bridges - Trükkös hekus 02:15 Fókusz.
Június 8. kedd
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 10:00 Állásleső 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:35 Srpski Ekran 14:00 Unser Bildschirm 14:30 Fogadóóra 15:00 Repeta 15:55 Élesben 16:45 Templomszentelés Nyársapáton 17:00 Maradj velünk! 17:10 Katolikus krónika 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek - Időjárás-jelentés 20:05 Életképek 21:05 Gang 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Kedd este 22:40 Könyveskép 23:15 Lételem 23:40 Panoráma 00:15 Egy cseppnyi Magyarország -Vértes 01:10 Végtelen nyár.
06:00 Laktérítő 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 11:45 Szeretők és riválisok 12:45 Bulis hatos 13:15 Varázssziget 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Mr. Beán 20:15 Irigy Hónaljmirigy-show 21:15 Mindhalálig 23:25 Szeret, nem szeret 23:45 Ablak Európára 0015 Jó estét, Magyarország! 00:40 Propaganda 01:10 Kvartett.
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Fókusz Portré 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 20:50 Vészhelyzet 21:45 Ha te nem vagy képes édes... 23:30 így készült: 23:55 Találkozások 00:05 RTL Klub Híradó 00:15 Nash Bridges - Trükkös hekus 01:15 Fókusz.
2004. június 1.
A
13

KANIZSA TV|
■RfcrilÉMMllllHNHHHHHI június 2—június 8.

a
Az alkotótábor immár kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit május 31-én öt ország negyven alkotója és a látogatók előtt Nagykanizsa- Kendlimajorban.
Program: Június 3. 20.00 óra Global Patriot zenekar előadása (Budapest) Június 6. Nyílt nap délelőtt 10 órától. 20 órától Nótaest (Tüttő János Nótakör) Az este folyamán fellépnek: Kozák Éva hegedűművész, Hajdú Sándor Június 9. 16 órától Testfestés Érdi Judit kozmetikus és a művészek közreműködésével 21 órakor Klotz Miklós fotóművész vetítése Június 12. 19 óra Kendlimajor Táborzáró kiállítás
Résztvevők: Paco Ariza, Balogh István Péter, Dietlinde Baldauf, Csuta György, Czinki Ortrun, Damiana Degaudenzi, Erdős János, Hajdú Sándor, Dr. Horváth István, Prof. Dorothea Fleiss, Georg Brandner, Gerd Messmann, prof. R. Fürtös Ilona, Gyömörei Olga, Győrfi András, Egidius Golob, Josef Hasenöhrl, Kacsó Péter, Klotz Miklós, Korbely István, Kotnyek István, Makláry Kálmán, prof. Eva Mazzucco, Németh Klára, Orosz Gergely, Págyi Zsóka, Pócs Péter, Pósa Ede, Rádi Hajnalka, Rutkai Bori, Sebestyén János, Simon János, Peppi Spiss, Szabó László, Szeverényi Mihály, Várhelyi György, Várkonyi János, Walter Gábor, Wilheim Gábor, Ludvig Dániel, Ludvig Viktor, Ludvig Zoltán Honlap: www.nagykanizsa.net/ludvig
használtautó vásár
Látogassa meg a régió legnagyobb autóvásárát!
2004. június 6-án
(vasárnap) 8.00-12.00
a HELJ^k. támogatásával
Auto-Kanizsa Kft.
Nagykanizsa, Balatoni út 33. Információ: 93/537-000
AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK! DIÁKAKCIÓ! Egyet fizet, kettőt vihet!
(Az ajándék film a premier és erotikus filmek kivételével!)
(Rendőrség utcája) Tel.: 30/653-7964

TzrmO y
Nyitva: minden nap 9-21-ig
JfACKIE CHAN —A MEDÁL
Hongkong legjobb rendőre, Eddie Yang és kétballábas segédje lelepleznek egy összeesküvést, melynek vezetője világuralomra és halhatatlanságra tör. Ehhez kézre kell kerítenie a egy hétéves buddhista szerzetest, a medál őrzőjét. A bűnbanda a fiút Dublinba csempészi, a medál viszont Eddie-nél marad, aki ezáltal legyőzhetetlenné és halhatatlanná válik. Dublinban az Interpol emberével Nicole-lal a titokzatos banda nyomába erednek...
t fis .
O £ »
■r
MEZŐGAZDASÁG! TERMELŐ? FÖLDHASZNÁLAT, ÁLLATTARTÁS UTÁN FÖLDALAPÚ TÁ NlOGATÁSBAN RÉSZ ESÜL?
UGYAN MIÉRT VÁRNA DECEMBERIG?
FÖLDALAPÚ TAMOGATASOK ELŐFINANSZÍROZÁSA
Előfinanszírozható a Támogatási Okiratban szereplő forintösszeg 96%-a. folyósítás a szerződéskötést követei 10 munkanapon belül!
Kezelési költség, hitelbírálati-, és SZÁMLANYITÁSI DÍJ NÉLKÜL!
NAGYKANIZSA, KIRÁLY U. 31/B. • TELEFON: (93) 536-272
június 2. szerda
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 vlleoklip 08:00 Házban ház körül 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Jövő 7 09:10 Jelkép-katolikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Képes Recept 18:00 Krónika 18:10 Mese: A kis bice bóca 18:15 Parlamenti döntés 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Jövő 7: Dr. Molnár József rendőrkapitány 19:25 Kamarai percek - Fogyasztóvédelem az EU-ban 19:40 Jelkép - evangélikus 19:50 Krónika 20:00 Házban ház körül 20:30 Hírháló 21:00 Gyilkos cápák 2. 22:50 UNIJÓ
június 3. csütörtök
07:30 Krónika 07:40 Parlamenti döntés 07:55 Videoklip 08:00 Jövő 7 08:15 Kamarai percek 08:30 Krónika 08:40 Házban ház körül 09:10 Jelkép
- evangélikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 EURÓRA - a csatlakozás magazinja 18:00 Krónika 18:10 Mese: Mire jó a macska szeme 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Sport - Baseball - küzdelmek több fronton 19:40 Jelkép -református 19:50 Krónika 20:00 Jövő 7 20:15 Kamarai percek 20:30 Hírháló 21:00 Rabold el az űrhajót 22:30 POSZT - A Pécsi Országos Színházi Találkozó
június 4. péntek
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 K''arc 08:15 Sport - Baseball 08:30 Krónika 08:40 Jövő 7 - Dr. Molnár József rendőrkapitány 08:55 Kamarai percek 08.10 Jelkép - 1 református 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 HÍR-VIDÉK - agrár és vidékmagazin 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Parlamenti döntés 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Zalai magazin 19:4Q Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 Karc 20:15 Sport - Baseball 20:30 Hírháló 21:00 Sárkányölő 22.40 POSZT
június 5. szombat
06:30 Krónika 06:40 Videoklip 06:55 Zalai magazin 07.25 Mese : A kis herceg 8. rész 07:30 Krónika 07:40 Jelkép
- katolikus 07:50 K''arc 08:05 Sport 08:20 Krónika 08:30 Hírháló 09:00 TV shop 09:30 Thalassa 10:00 Business-mix magazin. Gazdaságról közérthetően 10:30 Alexebbek-nosztalgia slágerlista Alex Tamással 11:00 Lovasélet hét határon 11:30 HÍR-VIDÉK - agrár és vidékmagazin 17:30 Business-mix magazin 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi: Képvadászok - magyar film 20.05 Sajt
- Tóth Flórával 20:30 Hírháló 21:00 Dzsungelháború 22.50 POSZT - A Pé-
csi Országos Színházi Találkozó 23:30 Bencze show
június 6. vasárnap
06:30 Tv mozi: Képvadászok 08.05 Sajt - Tóth Flórával 08:30 Hírháló 09:00 Tv shop 09:30 Képes Recept 10.00 Thalassa 10:30 Hegycsúcsok 11:00 Athéntól. Athénig olimpiai magazin 11:30 Languszta 17:30 Sztárbarangoló 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi: Különös ismertetőjel 20.15 Kapocs - 9. sz választókerület - Halász Gyula 20:30 Hírháló 21:00 Ronda és veszélyes 22:30 POSZT - A Pécsi Országos Színházi Találkozó 23.00 Bence - show 23:30 Különjárat
június 7. hétfő
07:30 Zalai magazin 08:00 Tv mozi: Különös ismertetőjel 09.36 Kapocs - 9. sz. Választókerület - Halász Gyula 17:30 POSZT - A Pécsi Országos Színházi Találkozó napi krónikája 18:00 Krónika 18:10 Mese: Egy egész kenyeret kérek 18:15 Kovászna 2004. 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Jövő 7 19:40 Jelkép - adventista 19:50 Krónika 20:00 Zalai magazin 20:30 Hírháló 21:00 Kényszerhelyzet 22.30 Képes Recept
június 8. kedd
07:30 Krónika 07:40 Kovászna 2004. 07:55 Videoklip 08:05 Jövő? 7 08:20 Jelkép - adventista 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Zalai magazin 09:25 Mese: Egy egész kenyeret kérek 09:30 Krónika 09:40 Videoklip 17:30 POSZT - A Pécsi Országos Színházi Találkozó napi krónikája 18:00 Krónika 18:10 Mese: Az imádság 1. rész 18:15 Storyboard - filmajánló 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Házban ház körül 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:10 Jövő? 7 20:30 Hírháló 21:00 Kickbox harcos 22.50 Szerencsi fel! rajzfilmsorozat
KÉSZPÉNZ AZONNAL! ARANY-, EZÜST-, DRÁGAKŐ FEDEZETRE!
A DUNANTUL LEGALACSONYABB ZÁLOGKAMATA AZ ÉKSZERBANK ZÁLOGFIÓKBAN!
Nagykanizsa VASEMBERHÁZ 93/313-332
14
HT
2004. június 1.
APRÓHIRDETÉS
INGATLAN
Kiskanizsán. a Pivári utcában 120 nm-es négy szobás, két fürdőszobás, vegyes fa-, gáz fűtéses családi ház (8x9 méteres garázzsal, nyári konyhával, melléképületekkel, földpincével) 1200 m2-es telekkel eladó. Irányár: 15 millió Ft. Érd.: 30/480-2586 (4649K)
Belvárosi 3 szobás családi ház, iker-, társasház építésére is alkalmas, 790 m2-es telekkel eladó. Érd.: 30/227-3294 vagy 30/586-7405 (5146K)
Nk-án a belvárosban 126 m2-es három szoba + hallos családi ház kerttel, garázzsal eladó, vagy Nagykanizsai illetve balatonparti, vagy hozzá közel eső lakásra cserélhető értékegyeztetéssel. Érd.: 20/9566-136 (5327K)
Nk-án Rózsa u. 12. alatti épületben 89 m2, 3+1 félszobás, nagy teraszos, igényes lakás eladó. Irányár: 14 M Ft. Érd.: 30/3518-306, 30/9012-499 (5295K)
Nk-án a Szőlőskert Fogadótól 100 méterre 780 m2-es terület 16 m2-es tárolóval eladó. Víz, villany van. Érd.: 19 óra után 30/378-8757 (5308K)
Csengery úti cserépkályhás, nagy konyhás, 3 szobás, 73 m2-es társasházi, udvari lakás, műhelyként használható pincével, kis kerttel, garázs használattal eladó, vagy értékegyeztetéssel kisebb lakásra cserélhető. Érd.: 30/204-4556, 30/426-1822, 30/454-0529, 93/313-271 (531 OK)
Gyékényesen vízparti nyaraló eladó. Érd.: 30/256-2667 (5318K)
Nk-án belvárosi egyszobás, gázfűtéses, napos, csendes, kis lakás, saját pincével eladó. Érd.: 30/422-3575 (5319K)
BÉRLET
Belvárosi bejáratott 20 m2-es, galériás helyiség kiadó. Jó parkolási lehetőség. Érd.: 20/950-9529 (5312K)
1+2 félszobás, egyedi gázfűtéses,
23 kg-ot fogytam 10 hét alatt, testsúlyomat tartom, egészségi problémáim is megszűntek. Segíthetek? (06) 20-392-2560
Mindennapi embereknek nem mindennapi kereseti lehetőség, rész- és főmunkaidőben! Egészségügyi dolgozók előnyben! (06) 20-979-2546
bútorozatlan lakás a Teleki úton hosszú távra, albérletbe kiadó. Érd.: 17 óra után (93) 508-165-ös telefonszámon. (5320K)
JÁRMŰ
Trabant 60L SPECIAL 1984-es jó állapotban, új motorral, valamint Trabant Combi működőképesen, forgalomból kivonva olcsón eladó. Érd.: 30/262-7496 (5252K)
VEGYES
" 170 literes prés újszerű állapotban eladó. Érd.: 30/586-7405 (5319K)
Katonaréten, Szekeres J. utcában családi ház, ugyanott Fiat Uno, diesel, 1987-es eladó. Érd.: 30/294-6638, 93/312-256 (este) (5309K)
Kétszárnyas, teleüveges bejárati ajtó biztonsági üveggel, újszerű állapotban eladó Nk-án. Irányár: 55.000 Ft. Méret: 180x240 cm. Érd.: 30/226-7812 (5314K)
Zárt alumínium utánfutó, kétpárevezős összecsukható kajak, teleszkópos alumínium sátrak, bontott 700 db pala, 30 db laminált asztallap, hang- és fénytechnika, valamint összeszerelhető alu-házak tetőparavánnal eladók. Érd.: 30/204-4556 (5321K)
SZOLGÁLTATÁS/ÁLLÁS
Fuvarozást, áruszállítást valamint költöztetést vállalok 4x2 m platós, 3 t-ig terhelhető teherautóval. Érd.: 30/856-3666 (5255K)
Gyakorlattal rendelkező, érettségizett, 25 éves lány eltartási szerződést kötne lakásért. Ápolást, inzulinbeadást is vállalok. Érd.: 30/270-8592 (5316K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Érd.: 06/20/510-2723, 93/323-984 (5322K)
TÁRS
48 éves özvegy, jó megjelenésű férfi keresi társát gyermektelen, önálló, csinos, hasonló korú hölgyben, akár hosszú távra is. Jelige: „Újjászületés" (5254K)
25 fogyni vágyót keresek kereseti lehetőséggel! Szabóné Marika (06) 30-3368-345
Akar-e napi pár órai munkával Magyarországon uniós jövedelmet? Hívjon: Szabóné Marika (06) 30-3368-345
Személyi kölcsön kezes és fedezet nélkül 75.000-3.000.000 Ft-ig, 3 nap alatt. 3 hónapos munkaviszonyból, nettó 50.000 Ft jövedelemtől, már kártyás telefonnal is igényelhető! Árkedvezmény: 1 havi törlesztőrészlet ajándékba.
Westel arany-, platinakártyás ügyfeleknek kamatmentes hitellehetőség munkáltatói igazolás nélkül!
Tel.: 30/9949-003, 30/8589-760
lJDONSAG! INTENZÍV ANGOL NYELVTANFOLYAM AZ ADRIÁN egy nemzetközi diáktáborban SELCÉBEN közvetlenül a tengerparton. Részvételi díj: 390 euró + utazás, mely taralmazza a teljes ellátást (4 étkezés), szállást, 10 napos intenzív angol oktatás díját, a tananyagot és a programokat.
Hajókirándulás, úszásoktatás!. Utazás autóbusszal.
Jelentkezés: 93/333-961, mobil: 20/467-8801
S ZE VIŰ V EG K ÉSZ ÍTÉS COMPUTERES SZEM VIZSGÁLAT O PTI RIS KONTAKLENCSE ILLESZTÉS
8X00 NAGYKANIZSA, FŐ ÚT 6. TEL.: 93/31MÖ5
S* % E -1VIQ R''V SI, V I C » A L AJ2 DR. TAKÁCS IBOLYA
Kedd, Péntek: 15.00-17.00 DR. SZALÓCZY NATÁLIA
Hétfő: 13,00-15.00 Szerda: 8.30-10.30
Tanulás harmincon túl
a MAS Nyelviskolában
„Én már öreg vagyok ehhez. Nekem ez már nem megy. Nincs nyelvérzékem."
Ilyen és hasonló leértékelésekkel állítjuk meg saját magunkat a céljaink elérésében. Pedig ez árt a legtöbbet. Lehet, hogy a gimiben nem is azért nem ment, mert buták voltunk? lehet, hogy csak rossz módszert választottunk? Lehet, hogy a tanár volt felkészületlen vagy türelmetlen? Érdemes ezen elgondolkodni.
A tanulás nem feltétlen kimerítő, és nem csak a húszéveseknek való. (Nekik sem megy könnyen, ha rossz módszert alkalmaznak.) A mi tanulóink kortalanok. Különböző életkorú emberek tanulnak együtt, egy teremben, egy időben. A sikerélmény nem várat magára. Nincs fáradozás, nincs magolás, nincsenek kudarcok és leértékelés. Ezek nélkül sokkal könnyebb. Ötven évét betöltött, a napi munkától kizsigerelt ügyvezetők, nagypapák és nagymamák. Haladnak, elégedettek, boldogok!
Mindez köszönhető a tanulási módszernek és tanulóink bátorságának. Ők elhitték, hogy meg tudják tanulni...Még a tempó sem jellemző. Vannak nagyon lassú fiatal tanulók és vannak idősek, akik gyorsak. Az egy ik leggyorsabb tanulónk nemrég múlt ötven éves. Az ő véleménye eléghiteles?
„.Aki ebbe a nyelviskolába jár, az megtapasztalja, milyen tanulni úgy, hogy közben sikert siker után él meg, és amit megtanult, azt használni is tudja. Hihetetlen, de igaz, hogy ez annak a módszernek köszönhető, amit a tanárok alkalmaznak. Említenék erre egy nagyon jó hasonlatot: Mindenki tudja, hogy a levest kanállal a legcélszerűbb enni. Megtehetjük villával is, de fárasztóbban és sokkal lassabban jutunk eredményre. Vagyis lehet tanulni L. Ron Hubbard módszere nélkül is, de biztos, hogy a célunkat úgy lassabban érjük el, és talán a tanultak alkalmazása sem fog mindig sikerülni. Arra bíztatnám a nyelvet tanuló társaimat, hogy tapasztalják ezt meg saját maguk, úgy, ahogy én, aMás Nyelviskolában."
(F.J.)
2004. június 1.
8PORT
15
( SPORTHÍREK • SPORTHÍREK • SPORTHÍREK )
JUDO
Gödöllőn rendezték meg a C korosztályos judokák Diákolimpiai bajnokságát. Az NTE1866 MÁV Rt. versenyzője Aczél Éva (36 kg) két győzelemmel és egy vereséggel a harmadik helyen végzett.
GYŐZELEM, VERESÉG Kanizsa DKK-Szarvasi KK 73:76. KDKK: Farkas 10/3, Németh 23/9, Varga 7, Gadnai, Völgyi 9. Csere: Tálosi 5, Ürmös 3, Fekete 3/3, Ambrus 11/6, Mozsolics 2.
Kanizsa DKK-DASE DSI 94:51. KDKK: Farkas 9/3, Németh 17/9, Varga 33/3, Ürmös 2, Völgyi 6. Csere: Ambrus, Fekete 18/3, Horváth, Bencze 4, Mozsolics 5.
KANIZSAI SIKER ISMÉT A MÁV NTE a kozármislenyi csapatot fogadta idehaza. 28:23-ra a kanizsai kézisek remekeltek. MÁV NTE: Skrach, Hohl 6, Kotnyek , Szloboda 5, Tóth 11, Majoros. Csere. Kiss 4, Pintér 2, Szlobodáné, Pánczélné, Kalina, Elekes 5.
ORSZÁGOS JUNIORBAJNOKSÁG A Magyar Sakkszövetség 2004. januári rangsorához méltóan szerepeltek a Nagykanizsai Tungsram Sakk-Klub versenyzői a 2004. évi Országos Junior Sakk Bajnokságon.
A klub az országos rangsor ötödik helyén áll a 6-20 év közötti teljes skálát átölelő egyéni és csapatversenyek összesítői alapján. Budapesten rendezték meg a 20 év alatti sakkozók országos döntőjét. A 9 fordulós versenyen a 21 fős fiú mezőnyben nagy sikert ért el az NTSK sakkcsapatának második táblás sakkozója, a 19 éves Flumbort András nemzetközi mester. Bánusz Tamás személyében, a harmadik helyre is NTSK versenyző futott be.
ŐRSÉGI SZOMSZÉDOLÁS
A Nagykanizsai Olajipari Természetbarát Egyesület június 6-ára újabb túrát szervez. Indulás 6 órakor a KÖGÁZ-parkolótól, érkezés vissza 19 órakor. Az útvonal: Nemesnép, Kebelszentmárton, Szécsiszentlászló, Csekefa, Nagytótlak, Pártosfalva, Domon-kosfalva, Tótkeresztúr, Ho-dos, Bajánsenye. A táv 17 km, a részvételi díj 500 Ft.
TRIATLON DIÁKOLIMPIA
A Csónakázó Tónál kerül megrendezésre a TRI-CO Triatlon Klub szervezésében a XIII. Kanizsa Kupa Triatlon Diákolimpia Zala Megyei Döntő, nyílt verseny és Rövidtávú Ranglistaverseny június 6-án 11 órától. A diákolimpiára a helyszínen a futam rajtja előtt 1 órával nevezhet-
nek a megye általános és középiskolás tanulói, nevezési díj nincs. Rövid távra a klubnál és a helyszínen jelentkezhetnek a résztvevők korcsoport szerint, a nevezési díj 800-1500 Ft. Információ: TRI-CO Triatlon Klub, Sugár út 38/a. Tel: 93/311-627.
ELSŐK LETTEK A Gyermek II. Dunántúli Vízilabda Bajnokság négyes döntőjére Esztergomban került sor május 16-án. A döntőbe jutásért a CWG Kanizsa az Esztergomi VCS-vel mérkőzött. 8:7-re győztek a kanizsaiak. CWG Kanizsa: SzabóMáté, Kiss Ádám 2, Tóth Richárd, Sashalmi András, Erhetics János 1, Tegzes Ádám 3, Virt Mátyás 2. Csere: Berkenyés Kármen, Varga Dániel, Rimfel Dániel, Horváth Balázs, Bácsai Róbert.
A döntőben a CWG Kanizsa Szombathellyel játszott. 11:6-os kanizsai siker született. Góllövők: Kiss 5, Tóth 1, Tegzes 3, Virt 1, Rimfel 1.
A bajnokság első helyén a CWG Kanizsa végzett, a döntő legjobb játékosa a CWG-s Kiss Ádám volt.
LABDARÚGÁS Múlt hétvégén labdarúgó-mérkőzést játszott a női csapatoknál Angol Foci Suli Zalaegerszeg-Avantgarde Kanizsa. A meccs 1-0-ás kanizsai győzelemmel zárult. A kanizsaiak
gólját Torma Ágnes lőtte. A labdarúgó megyei bajnokság I. osztályában Letenye Miklósfa 3-0, ifjúsági kategóriában l-l, Kemendollár-Kiska-nizsa 2-1, ifjúságiban 0-3.
EGY PONTON MÚLOTT A férfi NB I/B-s bajnokság újabb fordulóján a Kanizsa KK DKG EAST az ötödik helyen álló Hegyvidék DIANA csapatát fogadta. A mérkőzést egy ponttal a vendég hegyvidéki csapat nyerte. DKG EAST: Kováts 19/9, Bausz 19/9, Miilei 9/3, Koma 11, Kiss 2. Csere: Volf D. 12, Zsámár 11/3, Domonkos, Gáli.
CSAPAT BRAVÚR A közelmúltban került megrendezése a hagyományos gyermek és diák szabadfogású birkózó Büki Kupa. A 14 csapat, 160 fő részvételével zajló versenyen a Kanizsai Birkózó SE fiataljai bravúrosan teljesítettek. A csapat 9 érmet szerzett és a második helyen végzett. Eredmények: I. helyezett: Farkas András (gyermek), Pataki László (diák), Tern Krisztián (diák). II. helyezett: Ceglédi Zsolt (diák), Egyed Dániel (gyermek), Léránt Márton (diák), Szilágyi Botond (gyermek). III. helyezett: Bolf Attila (diák), Stein-hardt Márk (diák).
A hétvégén rendezték a XVI. Kanizsa Kupa, Nemzetközi Meghívásos Úszóversenyt, amelynek célja, hogy lehetőséget biztosítson a korosztályos versenyzők részére, valamint a már meglévő baráti kapcsolatokat ápolja a hazai és külföldi egyesületekkel. A verseny fővédnöke Litter Nándor polgármester volt. Az idei Kanizsa Kupa egy kicsit más volt, mint elődei, erről a rendező CWG-Vízmű SE Úszószakosztályának vezetőjével, dr. Abay Nemes Zoltánnal beszélgettünk.
-Először szerepelt a Kanizsa Kupa történetében a Dr. Abay Nemes Oszkár emlékszám, amellyel hagyományt kívántunk teremteni, és emelni a verseny színvonalát. A 100 méteres férfi gyorsúszás abszolút kategóriában lehetett elnyerni a családunk által felajánlott 30-20-10 ezer forintos díjat. Azért ezt a versenyszámot választottuk, mert ez volt a nagyapám egyik kedvence. Fergeteges sikere volt a 100 méteres gyorsnak szombaton, közel nyolcszáz ember bíztatta az úszókat. Már ezért is megérte.
-Kérem, mutassa be nekünk egy kicsit dr. Abay Nemes Oszkárt!
-1913-ban született Magyardiószegen,
majd családi örökség folytán Paksra, a Duna partjára költöztek. A családi ház kertje majdnem a Duna partjára nyúlt le, a nagyapám ott ismerkedett a vízzel, innen az úszás szeretete, amely a későbbiek során az olimpiai éremig vezette. 1933-ban már a 200 méteres gyorsúszás bajnoka, ugyanebben az évben tagja a torinói főiskolai világbajnokság győztes 4X200 méteres váltójának. Az 1936-os olimpián új Európa-csúcsot úszó váltó tagja, amely bronzérmet jelentett, és a legjobb európai
eredményt. 1939-ben Bécsben ismét főiskolai bajnok a VB-n a 100 méteres gyorson és a hagyományos váltóban. Eredményes szerepléséért Toldi Miklós érdemkereszt ezüst-, majd arany fokozatával tüntetik ki. Mivel a sors Nagykanizsára vetett, ezért szerettem volna itt is tradíciót teremteni.
-Kik versenyeztek ma a Kanizsa Kupán?
-Öt ország, 16 csapatának közel 350 versenyzője. A kanizsaiak mellett vannak itt Pozsonyból, Csáktornyáról, Brnból is. Ma körülbelül 700-800 vendég, versenyző, kísérő, edző van jelen az uszodában, és hogy itt lehetnek, és a versenyzés mellett ellátásukról is gondoskodhatunk, ezért köszönet a szponzorainknak, és a mi egyesületünkben versenyző gyerekek szüleinek.
-Ki ma a legjelentősebb szponzora az egyesületnek?
-Nemrégiben állapodtunk meg a Dél-Zalai Víz- és Csatornamű Rt-vel a szponzorálásban, így júniustól Dél-Zalai Vízmű SE-ként folytatjuk. A CWG is szponzorunk marad, de nevünkben változás történik.
-dé-
XVI. KANIZSA KUPA
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Széchenyi tér 5-9. Tel.: 311-465 Jegyárusítás: 14 - 18 óráig
JÚNIUS 17-23-AIG, 9-12 ORAIG TÁRSASTÁNC TANFOLYAM 9-18 éveseknek Vezeti: Füstös Gábor táncpedagógus Részvételi díj: 2800 Ft
JÚNIUS 21 - 25-É1G, 9-12 ÓRÁIG TARKA-BARKA HÉT - kézművesfoglalkozások általános iskolásoknak. Vezeti:
Miilei Márta, Horváthné Gelencsér Edit
JÚNIUS 24 - 30-ÁIG, 9-12 ÓRÁIG
ÚJSÁGÍRÓ-SULI - általános iskola 7-8 osztályosainak és középiskolásoknak. Vezeti: Lukács Ibolya újságíró
Részvételi díj: 2800 Ft Jelentkezési határidő: június 15.
VÉNUSZ ÁTVONULÁS MEGFIGYELÉSE az Erzsébet téren június 8-án 8.00-13.30 óráig a Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület speciális eszközeinek segítségével. Minden érdeklődőt várunk!
SZERETNE NYELVVIZSGÁT 1 NYÁR ALATT?
Tanuljon Ön is és gyermeke is a DIALÓG NYELVSTÚDIÓBAN
AJÁNLATUNK: I. Kurzus: június 21-július 16-ig, II. Kurzus: július 19-augusztus 13-ig,
kezdd, álkezdő, középhaladó, haladó, és nyelv vizsgára felkészítő szinten,
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, vizsgáztató tanárok vezetésével!
- INGYENES PRÓBA VIZSGA - minden tanulónk számára!
- INGYENES VIZSGA - a legjobb eredményt elérőknek!
- GARANTÁLT NYELVVIZSGA - szerződéssel!
- 30% TANDÍJ- ÉS VIZSGADÍJ-VISSZATÉRÍTÉS!
KEZDJE ÁLLAMI ÉS EU-S NYELVVIZSGÁVAL A TANÉVET!
BEIRATKOZÁS:
a jelentkezés sorrendjében, személyesen.
Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a. Tel.: (93) 326-413; Fax: (93) 536-887 E-mail: info@dialognk.hu Web: www.dialognk.hu

Nagykanizsa
Autóhifi, autóriasztó, műszaki használtcikk, MOBILTELEFONOK, digitális fényképezőgépek
Nagykanizsa, Platán sor 7. Tel ./Fax: 93/333-837
JUNIÁLIS
GÓLYALÁBAS VILÁGTALÁLKOZÓ
MEGNYÍLT
AZ ÜNNEPI KÖNYVHÉT
KÖSZÖNTJÜK PEDAGÓGUSAINKAT!
Szász Endre festőművész és Sz. Hajdú Katalin festőművész
kiállítása
Megnyitó: június 16. szerda 18 óra
Megnyitja: Dr. Kostyál László művészettörténész a Zala megyei Múzeumok igazagtóhelyettese
Helye: Petró Galéria, Nagykanizsa, Fő út 19. Nyitva: július 3-ig hétfő-péntek: 10-17.30, szombat: 10-12.30
PETRÓ ^^ GALÉRIA
VÁROSPOLITIKA- 2()04-Június8-
VÁLASZTÁSOK 2004,
A köztársasági elnök 2004. június 13. napjára (vasárnapra) tűzte ki az Európai Parlamenti választást. A választáson azok a szervezetek indulhatnak, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásainak. A választáson a Magyar Köztársaság területe egy választókerületet alkot. Listát azok a pártok indíthatnak, amelyek 20000 érvényes ajánlást összegyűjtöttek. Listát ajánlani a választásokról szóló értesítéshez (az un. kopogtató cédulához) csatolt ajánlószelvény kitöltésével és a listának (vagy megbízottjának) történő átadással lehet. Egy választópolgár csak egy listát ajánlhat. A választás előkészítésével, szervezésével, lebonyolításával, a választás technikai feltételeinek megteremtésével kapcsolatos feladatokat a Helyi Választási Iroda látja el. Vezetője: Dr. Kelemen Marcell jegyző Címe: Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Tel.:500-706
A Helyi Választási Iroda Választási Információs Szolgálatot (VISZ) működtet, melynek feladata:
a választópolgárok, jelölő szervezetek tájékoztatása az Európai Parlament tagjainak választására vonatkozó jogszabályokról,
a választójog gyakorlásához szükséges információk biztosítása, különös tekintettel a külföldön történő szavazásra és az uniós polgárok magyarországi szavazásának lehetőségére,
az érdeklődők informálása a választási eljárásban közreműködő szervekről, jogorvoslati lehetőségekről, beadványok átvételek és továbbítása, az eljárás során használandó nyomtatványok és információs anyagok rendelkezésre bocsátása, kitöltésük elmagyarázása, stb., a választással kapcsolatos adatok szolgáltatása. A VISZ elérhetőségei:
1. Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. \J\2. Tel: 500-752 Fax: 500-930 E-mail: jegy-zo@nagykanizsa.hu, acs_laszlone@nagykanizsa.hu
2. Nagykanizsa, Eötvös tér 16. fsz. iroda Tel: 500-898,500-807 E-mail: deakjamas@nagykanizsa.hu
A választók névjegyzékét az érdeklődők munkaidőben
2004. április 14-től április 21-ig megtekinthetik a Nagykanizsa Polgármesteri Hivatal Eötvös tér 16. szám alatt a földszinti irodában. A névjegyzékből való kihagyás, vagy felvétel miatt kifogást 2004. április 14—20-ig 16.00 óráig nyújthatnak be az érintettek. Tájékoztatjuk a választópolgárokat, hogy a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt 2004. április 13-16. között a posta kézbesíti. Ezzel kapcsolatos kifogásokat a fenti címen kérjük jelezni.
Az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol van igazolást kérhet a tartózkodási helyén történő szavazáshoz személyesen, vagy meghatalmazott útján 2004. június 11-én 16.00 óráig, ajánlott levélben úgy, hogy 2004. június 8-ig megérkezzen Nagykanizsa Polgármesteri Hivatal Eötvös tér 16. szám alatti földszinti irodába.
Azok a választópolgárok, akiknek lakcíme a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály értelmében, csak Nagykanizsa megnevezést tartalmazza
a 36-os számú szavazókör Bolyai Altalános Iskola, Nk., Erzsébet tér 9.
szám alatt szavazhatnak.
r A HSMK és a Kanizsa Fotóklub 29 alkalommal hirdeti meg az Éle-tünk országos fotópályázatot. Beküldhető három évnél nem idősebb, öt darab fekete-fehér vagy színes fénykép. A pályaműveket kasírozás és egyéb hordozókarton nélkül kell beküldeni, visszaküldésre alkalmas csomagolásban. A zsűri külön díjazza a legjobb JAZZ témájú képet. A kiállítás október 8—30-ig látható. Beküldési határidő: 2004. szeptember 8.
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap Ügyvezető-főszerkesztő: Luif Ibolya. Munkatársak: Bakonyi Zsóka, Dukát Éva, Nagy Krisztina, Szőlősi Márta, Hársfalvi Tímea, Tóth Tihamérné. Szerkesztőség: Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Tel.: 93/312-305. Nyomja: ANTÓK Nyomdaipari Kft., Celldömölk. Felelős vezető: Antók Zoltán. Terjeszti a Lapterjesztő Kft. Az árus példányok ára 65 Ft.
ISSN 0865-3879
E-mail eímünk: kanizsahetilap@chello.hu Honlap: http://kanizsaujsag.kanizsa.hu
EU-NAGYKÖVET A CITROMSZIGETEN
A városunkban élő romák helyzetével ismerkedett Hans-Jürgen Köppel, az Európai Unió magyarországi nagykövete június l-jén Garaboncon és Nagykanizsán. Hivatali irodájában Litter Nándor polgármester tájékoztatta a romák helyzetéről, valamint a város terveiről, projektjeiről.
- A kibővített Európai Unióban különös figyelmet fordítanak a roma kisebbség helyzetére - hangsúlyozta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Hans-Jürgen Köppel. - Az újonnan belépett tagállamok roma lakosai is EU-s polgárok, és minden uniós jog, minden alapvető emberi jog őket is megilleti. Joguk van ahhoz, hogy hozzáférjenek mindazokhoz a programokhoz, amelyeket az EU-ban a kisebbségek, illetve a hátrányos helyzetű térségek lakói számára dolgozunk ki.
Az unióban természetesen nem most kezdtek a romák helyzetével ismerkedni, a Phare-program keretében támogatták a magyar kormányt a roma integrációs program megvalósításában, és nagyon jó a kapcsolatuk a külföldi roma szervezetekkel. Véleménye szerint kétféleképpen javítható a romák helyzete. Egyrészt, ha segítenek a közép- és hosszú távú tervezésben, illetve, ha konkrét programokkal segíthetik őket. Ismeri a statisztikákat, a számadatokat, személyesen találkozott már a gazdaság és a társadalom valamennyi szintjén élő roma emberrel Magyarországon. Ha a három tényezőt - a képzés-nevelés, a munka-foglalkoztatás és az otthon, a lakhatás témakörében - sikerül összhangba hozni, akkor meg lehet oldani a problémát mindenki megelégedésére.
- De bánnennyire meg lehetünk győződve ennek a fontosságáról, ha magukban az emberekben nem tudatosítjuk ennek a szükségszerűségét, akkor nem biztos, hogy úgy valósul meg, ahogy szeretnénk. Arra kell rábírni őket, hogy az élet természetes rendje, hogy együtt élünk, együtt dolgozunk - tette hozzá a nagykövet.
- Ez nagyon aprólékos, sziszifuszi munka, mert 1990-ben Nagykanizsán országosan az elsők között alakult kisebbségi bizottság és találtak a közéleti szerepre alkalmas roma embereket - erősítette meg Göndör István országgyűlési képviselő a nagykövet szavait. - A siker egyik záloga, hogy a közösségből van egy romaügyi államtitkárunk. Az eredmények között meg kell említeni a felnőtt képzést és a 600 millió forintos állami támogatással Csapiban épülő szakmunkásképző intézményt.
Teleki László államtitkár a nagykövet segítségét kérve elmondta: a Magyarországon található 466 cigánytelep felszámolásához nem elegendő a hazai finanszírozás. Abból a mély szegénységből, amit Garaboncon, Nagykanizsán vagy az ország más pontján látni lehet, hathatós hazai és nemzetközi támogatás nélkül nem lehet kilépni. A sajtótájékoztatót követően Hans-Jürgen Köppel meglátogatta a Citromsziget néven ismert Dózsa György út 73-75. szám alatti épületeket.
2004. június
VÁROSPOLITIKA
3
Mennyit ér egy polgármester és egy országgyűlési képviselő szövetsége? Nagykanizsa város esetében kereken 4 milliárd forintot. A jelenlegi kormányzati ciklus eddig eltelt két éve alatt Göndör István országgyűlési képviselő hathatós lobby munkájának köszönhetően ennyit tudhat magáénak a Litter Nándor polgármester vezette város.
Nézzünk először egy számvetést az előző, polgári kormányzatú illetve szocialista önkormányzati vezetésű ciklusról. A rendelkezésre álló adatok szerint - ezt az adatsort a képviselőtestület is kielemezhette a legutóbbi közgyűlésen kiosztott táblázat alapján 1.509.700.205 forint került a városhoz nyertes pályázatok révén. Impozáns tételekre, s apróbb fejlesztésekre futotta ebből az összegből. Tallózzunk közöttük: 289 millió forint a palini iskola rekonstrukciójára, 556 millió a hulladéklerakóhoz, 149 millió garzonház építésre, 187 millió szociális bérlakás építésre. Elindult egy gyarapodás, ami szép ívben gyorsult fel a mostani kormányzati ciklusban. Ne tagadjuk: ezúttal egy szocialista ország- és önkormányzati vezetés mellett. De árnyaljuk meg a képet azzal, hogy egy jelentős szocialista többségű önkormányzati országos versenypályán kell most Nagykanizsának megfelelni, olyan színvonalas és megalapozott pályázatokat készíteni, amelyekkel jól állják meg a helyüket.
Göndör István és a Litter Nándor vezette város szerencsésen találkozott össze ebben a szoros mezőnyben. Mert egy dolog az információhoz időben hozzájutni, s azt átadni a városnak. Egy másik fontos szelet egy olyan képviselő-testületet, szakértőket mozgatni, amelyik ezt apró pénzre tudja váltani. Majd egy harmadik az, amikor a
sok jó között ki kell lobbyzni a győzelmet. Vonjunk mérleget az elmúlt két év eme közös
munkájából! Megszületett a Kanizsa Fejlesztési Terv, azaz a város életének minden területére ren-d e 1 k e z i k programmal. Az önkormányzat megkapta a Gábor Aron és Kossuth laktanyákat. A területen elkészült a GE 15 ezer négyzetméteres logisztikai központja, 40 vállalkozó ingatlant bérel, 11 vállalkozás földterületet vásárolt, az önkormányzat éppen ezekben
napokban fölavathatta az új vámszolgálati helyet. Ezek a lépések ahhoz is hozzásegítették a várost, hogy 309 fővel kevesebb a munkanélküli, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Az ígérvény így szól: az M7-es 2006-ra eléri a várost, 2006-ra kész a palini út, valamint a 61 -es várost elkerülő szakasza. Ez reményt ad arra, hogy Nagykanizsa logisztikai központtá váljon, magasabb tudást igénylő, jobban fizető munkahelyek telepedjenek ide.
S most soroljuk fel az állami és pályázati támogatással megvalósítható beruházásokat! Élre kívánkozik a kórház 1,5 milliárd forinttal. A fogyatékkal élők otthonára 451 millió, a hulladéklerakóra 419 millió, a hulladékgazdálkodásra 1,1 milliárd, csatornafelújításra 110 millió, az Erzsébet tér északi tömbjének rehabilitációjára 176 millió, a mozi rekonstrukciójára 451 millió, 50 darab bérlakás megvásárlására 230 millió, tűzoltó eszközfejlesztésre 300 millió juthat! Szakértői egyeztetés alatt áll a város csatornarendszere 2,9 milliárd forintos tétellel. A felsőfokú képzés számára 100 millió forint támogatás érkezett épület átalakításra. A középiskolákban beindulhatott a 0. évfolyamos képzés. Pályázik a város a regionális szakképzési központ címre. Mindezek számokban mérhető fejlődést tükröznek. S ami az élhetőséget, a közérzet javítását szolgálja, az ezen a hétvégén is zajlott: utcaművészeket, nemzetközi lovasversenyzőket, a Csónakázó-tó iránt lelkesedő turistákat fogadott a város. S a kép még jobb lesz, hiszen megkezdődtek egy sportcsarnok tervezési előkészületei, napirenden az uszoda korszerűsítése, a belső út-körgyűrűk kialakítása, a szociális bérlakás program. S az álom folytatódhat, immár európai uniós források bevonásával is, hogy milliárdos valósággá váljon...

tki <-i
yy yj yy
m>mp
UÜ UU UU UÚ UU UU IJU úu

indulnak Nagykanizsán
Országos Képzési Jegyzék (OKJ)szerinti
Rendszerinformatikus (emelt
$
u 6 j gf

szintű),
Alap- és középfokú szakképesítések
Számítástechnikai alapismeretek, Operációs rendszer és fájikezelés Szövegszerkesztés, -f- Táblázatkezelés JF: Adatbázis-kezelés, Grafika- és prezentáció, ^ Információs hálózatok. ytj Internet és elektronikus levelezés Cégek, intézmények számára a tanfolyami díj a szakképzési alap terhére elszámolható!
30% ADÓKEDVEZMÉNY!
Tel: (70) 215-3279, (93) 322-357 (este), (30) 216-4668 www.centemet.hu
Oktatási segécianyagök\gCDLbizonyítvány \Részletfgetés\ ÁFA mentes5ég\
VR
2004. június 8.
INFORMACIOS NAP
A Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda 2004. június 8-án 14 órakor a Halis István Városi Könyvtárban információs napot tart az ifjúsági szervezetek, fiatalok lehetőségeiről az Ifjúság 2000-2006 program eszközeivel. Az információs nap témája: A MOBILITÁS által, az ifjúsági szervezetek és fiatalok számára meghirdetett képzések és lehetőségek az Ifjúság 2000-2006 programon belül.
- Az Ifjúság 2000-2006 program rövid bemutatása;
- Az Eurodesk-hálózat nyújtotta információk kihasználása és a régió 6 végpontjának elhelyezkedése
- A MOBILITÁS által meghirdetett képzések, aktuális lehetőségek
Az infonapon minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Részvételi szándékát jelezze a 06-30-3305-417-es telefonszámon vagy a d.beatrix@freemail.hu e-mail címen.
ÁLLÁSPÁLYÁZAT
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet a Nagykanizsai Régió Ipari Park és Logisztikai Központ Kft. ügyvezetői munkakörének ellátására
A kft. fő feladata: A nagykanizsai volt Kossuth Lajos és Gábor Áron laktanyák területén működő vállalkozói övezet kezelése és üzemeltetése, az önkormányzat közreműködésével kialakított vámszolgálati hely kezelése és működtetése, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségében, valamint a helyi Logisztikai Szövetségben képviselői feladatok ellátása, kapcsolattartás a régióban működő logisztikai vállalkozásokkal.
Pályázati feltételek: magyar állampolgárság, büntetlen előélet, gazdasági vagy műszaki szakmacsoportba tartozó egyetemi vagy főiskolai végzettség, legalább három éves szakmai gyakorlat. Vezetői gyakorlat és legalább középfokú, államilag elismert nyelvvizsga angol vagy német nyelvből előnyt jelent.
A munkakör 2004. augusztus 1. naptól tölthető be.
Az ügyvezetőt a testület 5 évre választja, a foglalkoztatás munkaviszony keretében történik. A pályázatokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Pol-gánnesteréhez (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) kell benyújtani.
A pályázat beérkezésének határideje: 2004. június 16.
A pályázatok elbírálására az Ügyrendi, Jogi és Közrendi Bizottság valamint a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság véleményezése után kerül sor a beérkezési határidőt követő soros Közgyűlésen. A személyi bér és egyéb juttatások megállapítása a bizottságok javaslata alapján történik. (A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető Litter Nándor polgármestertől a 93/500-702-es telefonszámon.)
Koós Károly- és Podmaniczky-díjjal kitüntetett Nagykanizsai Városvédő Egyesület 2003. évi közhasznúsági jelentése
NYITÓEGYENLEG 2003. január l-jén 1.256.663 Ft BEVÉTELEK: Támogatás ipari adóból 1.425.000 Ft, Támogatás a város önkormányzatától 600.000 Ft, SZJA támogatás 42.553 Ft, Gazdasági szervezetektől tagdíj 75.000 Ft, Egyéb reklámtevékenységből, 2.000.000 Ft, Oktatási Minisztériumtól kiadványhoz támogatás 360.000 Ft, Egyéb bevétel (kamat, tagdíj, kiadványokból) 82.111 Ft, Összes rendelkezésre álló pénzösszeg 2003-ban: 5.841.327 Ft.
KIADÁSOK: Országos találkozó Móron 13.000 Ft, Bankköltségek 2.000 Ft, Ügyviteli költségek 17.602 Ft, Bérleti költség 45.000 Ft, Nyomdaköltség kiadványokra (Katona város története, Péterffy Sándor története) 888.152 Ft, Ki kicsoda kiadványban az egyesület megjelentetése 100.000 Ft, Összes kiadás: 1.095.754 Ft.
ZÁRÓ EGYENLEG 2003. 12.31-én 4.745.553 Ft. Ebből bankszámla egyenlegünk 4.728.649 Ft, Házipénztár-egyenlegünk 16.924 Ft.
Az egyesület 2003. évben az alapszabályban rögzített feladatkörén belül az éves közgyűlés által jóváhagyottaknak megfelelően végezte tevékenységét.
HIRDETMENY
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szociális és Egészségügyi Bizottsága a többszörösen módosított 55/2000. (XII. 13) számú helyi rendelet alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának szociális alapon történő elnyerésére: Egy gyermeket nevelő családok részére:
Nagykanizsa, Csengery u. 58. I. em. 6.
a) A lakás alapterülete: 35 m2, szobaszám: 1+1 fél szobás, komfort nélküli b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 1.491 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható. Gyermektelen házaspárok részére:
Nagykanizsa, Csengery u. 33/C. B. lph.fsz/4.
a) A lakás alapterülete: 41 m2, 1 szobás, komfortos b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület, A lakás épületen belüli fekvése: földszinti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 5.556 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 13-15 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Egyedülállók részére:
Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 75.11. Iph. 1. em. 15.
a) A lakás alapterülete: 23 m2, 1 szobás, komfort nélküli b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 900 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 75.1. Iph. 1. em. 13.
a) A lakás alapterülete: 19 m2,1 szobás, szükséglakás b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 477 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható. Cserére (Nagyobb alapterületű lakást kisebbre cserélők részére):
Nagykanizsa, Teleki u. 48. Fsz/5.
a) A lakás alapterülete: 20 m2, 1 szobás, félkomfortos (WC) b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: udvari lakás c) A szálláshasználati díj összege: 1.206 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 13-15 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
Nagykanizsa, Városkapu krt. 14. D. Iph. I. em. 2.
a) A lakás alapterülete: 40 m2,1 szobás, összkomfortos b) A lakás településen belüli fekvése: egyéb városi terület. A lakás épületen belüli fekvése: emeleti lakás c) A szálláshasználati díj összege: 8.543 Ft d) A lakás állapota: felújított e) A bérleti jogviszony maximális időtartama: 5 év f) A lakás megtekintésének időpontja: 2004. június 10. 9-11 óráig g) A pályázat benyújtásának helye és határideje: 2004. június 18. Polgármesteri Hivatal Szociális Osztály Nagykanizsa, Eötvös tér 16. Tel: 500-860. Pályázati nyomtatvány ugyanitt kapható.
2004. június
GAZDASÁG
5
A MÚLTRÓL ÉS A MÁRÓL
Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Kőolaj- Földgáz és Vízbányászati Szakosztályának Dunántúli Helyi Szervezete és az Olajos Szeniorok Hagyományápoló Köre szakmai napot szervezett a közelmúltban a MOL Rt. Műszaki Könyvtárában.
A program első részében a dunántúli olajipar kezdetéről, és a MAORT-os emlékeiről beszélgetett Kassay Lajos gyémántokleveles bányamérnökkel Udvardi Géza, a hagyományápoló kör egyik vezetője. A bányamérnök 1942-ben került a MAORT-hoz. Felidézte többek között, hogyan fogadták első munkahelyén, Lis-pén. Közvetlen volt a kapcsolat a vezetők és a beosztottak között, egyenrangú félnek tekintették a vezetők a beosztottakat.
Dr. Szabó György olaj mérnök a külföldi cégek magyarországi szénhidrogénkutatásának helyzetéről, eredményeiről osztott meg néhány gondolatot a megjelenteknek, akik között volt Szegedről érkezett szakmabeli is.
- A régmúlt, a MAORT-os idők után a mai következtetés az lehet,
amelyeknek az a jó hír üzenete, hogy a Pannon medence annyira bonyolult geodinamikával rendelkezett és rendelkezik, hogy még nagyon sok meglepetést okozhat a szénhidrogén-kutatás szempontjából - fejtegette dr. Szabó György, hivatkozva a Magyar Geofizikusok Társaságának 50 éves jubileumán elhangzottakra. - A meglepetésnek az a bizonyított alapja, hogy a Pannon medencében egészen nagy össz-tömegű szénhidrogén generálódott, és a becsült mennyiség 120 millió tonna egyenértékű szénhidrogént jelent. Kelet-Magyarországon jelentős gázmezőt tárt fel a MOL. Remélhetőleg az újkori magyar szénhidrogén-kutatás kezdete lehet két sikeres kutatás, az egyik Somogy térségében, a másik pedig a Tiszántúlon.
Zalára vonatkozva az előadótól megtudtuk, hogy a MOL területén kívül Lenti és környékén, valamint Észak-Zala és Vas megyében két amerikai cégnek van kutatási területe. Ez egyébként követhető a Magyar Bányászati Hivatal honlapjáról, de ismeretes az is, hogy a MOL a közeljövőben indít egy mélykutatási programot a megyében.
Bakonyi Erzsébet
Nagykanizsán a
>
Vásárcsarnok Üzletház gondnok-menedzser és gondnok-karbantartó állást hirdet. A munkakörökről és a feltételekről szóban részletes tájékoztatást adunk 2004. június 10. napján 14 órakor a Vásárcsarnok I. emelet 152 számú üzletében. Kérjük az érdeklődők ^^személyes megjelenését.^
SZERZŐDÉS NÉLKÜL
A közelmúltban a Közterület-fel-ügyelet felmérte, hogy a városban lévő üzlethelyiségek, vendéglátó-ipari egységek rendelkeznek-e hulladékszállítási szerződéssel. A felmérés során megállapították, hogy az üzletek, kereskedelmi egységek 30 százaléka nem rendelkezik érvényes szerződéssel. A közterület felügyelők felszólították az üzletek tulajdonosait a szerződések megkötésére. Amennyiben a kötelezettek határidőre nem tesznek eleget a felszólításban foglaltaknak, a Közterület-felügyelet 10.000 Ft helyszíni bírságot szab ki, illetve szabálysértési eljárást kezdeményez, melynek bírságösszege 30.000 Ft-ig terjedhet - tájékoztatta lapunkat Kulbencz Ferenc, a Közterület-felügyelet vezetője.
A Kreatív Klub legutóbbi összejövetelén azt akarta elérni, hogy megtalálják az együttműködés területeit a nagykanizsai vállalatok vezetői, a rijekai kikötő, valamint a Transadria, mint az Adria legnagyobb szállítmányozási cége között - tudtuk meg Cseke Zoltántól, a Kreatív Klub elnökétől. Az együttműködési szándékot mutatja, hogy az említett vállalatokat - Nino Fucic, a Rijekai kikötő részéről, és Djani Gergoric, a Transadria részéről - az igazgatói tanácsok tagjai képviselték. Nagykanizsa a XIX-XX. század fordulóján éppen a rijekai kikötő forgalmára épülve komoly logisztikai központ volt. Szerencsére a klub összejövetelén máris jelentkezett két helyi cég vezetője, akik az együttműködés lehetőségét keresve le is ültek egymás mellé tárgyalni. A helyi vállalkozók egy csoportja rijekai üzemlátogatást is kezdeményezett, hogy megnézzék konkrétan az ottani együttműködési lehetőségeket, kikötői technikákat, technológiákat.
A klub összejövetelén megjelent Litter Nándor polgármester támogatta a kezdeményezést, és ígéretet tett arra, hogy a város minden lehetőségével a kapcsolatok kiépítését támogatja és szorgalmazza. Ez a lépés Cseke Zoltánnak már régi gondolata volt, hiszen a 10
évig általa irányított, és a Kreatív Klubnak helyet adó Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola elődje, az egykori felsőkereskedelmi iskola is abban az időben élte a virágkorát, amikor a város. Az intézmény fejlesztési programja a prognosztizált kereskedelmi, gazdasági együttműködési lehetőséget is figyelembe vette, és erre épített kapcsolatokat az oktatás, a kereskedelem és a szállítmányozás területén.
Az iskola szállítmányozás, bel- és külkereskedelmi szakos tanulói évek óta a rijekai kikötőben és Transadriánál tanulmányozzák a tengeri kereskedelemmel kapcsolatos tudnivalókat. Az együttműködés az oktatás más területére is kiterjed, például 10 turisztikai, vendéglátós tanuló végzi a nyári termelési gyakorlatát az Adria partján, a thúrysok pedig 10 diákot fogadnak és helyeznek el zalakarosi szállodákban. Az oktatás területén élénk a kapcsolatuk Rijekával és Opatijával
- Ha a most elvetett magok kicsíráznak és szárba szöknek, akkor elértük a célunkat - összegezte Cseke Zoltán - hiszen a Kreatív Klubnak az a hivatása, hogy ötleteket adjon és katalizátora legyen a várost segítő programoknak.
A Belügyminisztérium Országos Lakás és Építésügyi Hivatalának főmunkatársa, Fritz Péter tartott előadást a közelmúltban a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A fórumon a komplex fejlesztési tervekről, a lakásépítés helyzetéről illetve a fejlesztésekhez szükséges pályázati lehetőségekről hallhattak az érdeklődők.
Jelenleg mintegy négymillió lakás van Magyarországon, ezer lakosra 400 lakás jut. Ezzel az európai átlag alsó részén helyezkedünk el ugyan, de ha figyelembe vesszük a lakásaink állapotát is, a helyzet aggasztónak mondható: a lakások 87 százaléka még a magyal- hőszabványoknak sem felel meg. A lakásaink 30 százaléka zsúfolt, az ideálisnál többen laknak benne. A komfortosság terén előrelépés történt: felére, azaz tíz százalékra csökkent a komfort nélküli lakások száma.
Hazánkban a lakások 93 százaléka magántulajdonban van, a fennmaradó 7 százalék bérlakás. Németországban ez utóbbi szám 60 százalék körül mozog, az Európai Unió országainak összességét tekintve pedig 40 százalék. A szakember szerint legalább húsz százalékra kellene feltornászni a bérlakások arányát Magyarországon is, ezzel egyrészt nőhetne a munkaerő mobilitása, másrészt jelentősen javulna a lakások állapota - hiszen egyre inkább olyanok rendelkeznének a tulajdonjoggal, akiknek megfelelő anyagi kondíciók vannak a szükséges fejújítások folyamatos biztosításához. A Nemzeti Lakásprogramban segítségül hívták az önkormányzatok mellett a kistérségeket, vállalkozókat, befektetőket, s új lakbértámogatási rendszeren is gondolkodnak.
A lakásépítésekhez szerezhető támogatások hasonlóképpen működnek, mint más területeken: Minél szélesebb körű az összefogás és minél átfogóbb, komplexebb egy-egy projekt, annál nagyobb eséllyel indulhat az uniós pályázatokon. így ajánlott a térségi szintű együttgondolkodás és a teljes lakókörnyezetre vonatkozó, minőségi előrelépést célzó fejlesztési tervek elkészítése és benyújtása.
A XX. SZAZAD TANÚI
2004. június 8.
ADASSÉK TISZTELET A KATONAESZMÉNYNEK.
A Hősök Vasárnapján szentmisével egybekötött megemlékező, avató-és koszorúzási emlékünnepségét tartott az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Polgári Olvasókör Kiskanizsán, a Millenniumi Emlékparkban. A zászlófelvonás pillanataiban a megjelentek gondoltak a barátaikra, ismerőseikre és mindazokra, akik távoli idegen földben aluszszák örök álmukat. Tisztelettel adóztak az elmúlt évtizedek, évszázadok valamennyi honvédére, hősére, áldozatára. Hitték, hogy lélekben ők is vannak velük, a rájuk emlékezőkkel.
Az egyesület két okból is fontosnak tartotta, hogy az emlékpark kiegészüljön egy Honvéd Emlékhellyel. Egyrészt azért, mert Nagykanizsa katonaváros volt, és a laktanyáiba a környék falvaiból, a Muravidékről, a mai Horvátország valamint Szlovénia területéről is besoroztak honvédeket, másrészt a megszűnő, ún. sorkatonaság emlékére. A Honvéd Emléktábla felirata gróf Zrínyi Miklós költő és hadvezér gondolatait idézi fel, ami Zrínyi fohászként vonult be az irodalomtörténetbe: ,Adassék lisztelet a katonaeszménynek. A hazáért megdicsőültek szelleme töltsön el, és a magyarok istene óvjon meg minket."
Az Honvéd Emléktáblát Vargovics Józsefné, a HKÖ elnöke és Tomka György, a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösség elnöke leplezte le. Azt követően Erdős Géza tiszteletbeli kanonok, esperes plébános áldotta meg az emléktáblát, majd Göncz László, a Lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet vezetője mondott ünnepi köszöntőt. Tulman Géza főiskolai hallgató szavalata és Erdős László honvéd ezredes ünnepi beszéde után koszorúzás és baráti beszélgetés zárta az ünnepséget.
TRIANONI MEGEMLÉKEZÉS
Június 6-án a trianoni diktátum 84. évfordulója alkalmából megemlékező ünnepség zajlott a Nagy-Magyarország emlékműnél az Eötvös téren. Az országos megemlékezést a Nagy-Magyarország emlékmű Szoborbizottsága, a Magyarok Világszövetsége Zala Megyei Szervezete, a Trianoni Társaság, az Össz-magyar Testület és a Magyar Szellemi Örökség Műhely szervezte. Baráth Béla tárogatózenéjét és a Dobri Lajos vezette nagykanizsai huszárok felvonulása után a Jézus Szíve templom Szent Imre Kórusának előadásában a Himnuszt, Jerausek lst\>án versmondó előadásában pedig Jókai Anna: Ima Magyarországért című versét hallgathatták meg a résztvevők.
Köszöntőt mondott Rózsás János író, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt tulajdonosa, majd Ferencz Éva, Magyar Örökség Díjas énekművész előadására került sor. Ünnepi beszédében prof. dr. Papp Lajos, Széchenyi-díjas szívsebész, a Magyar Örökség Díj tulajdonosa ünnepi beszédében elmondta:
- Minden ami volt miénk addig, amíg megvan emlékeinkben. S minden elveszett, ha elfelejtjük azt.
Ünnepi megemlékezést mondott Szatmári József, a Trianoni Társaság országos alelnöke, végül Bartis Ferenc író, az Összmagyar Testület elnökének hallgathatták meg beszédét. A Szózat elhangzását követően a kegyeleti koszorúk elhelyezésére került sor. Az ünnepi megemlékezés folytatódott a Halis István Városi Könyvtárban.
AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK! DIÁKAKCIÓ! Egyet fizet, kettőt vihet!
(Az ajándék film a premier és erotikus filmek kivételével!)
BAZI NAGY GÖRÖG ÉLET
Az igazi móka csak a mézeshetek után vár! A Bazi nagy görög lagzi után most itt a folytatás. Megismerhetjük a görög familia újabb kalandjait. A szabadszellemű Nia és a család konzervatívabb tagjai rengeteg okot szolgáltatnak a nevetésre, és rengeteg gondot is okoznak.
(Rendőrség utcája) Tel.: 30/653-7964 Nyitva: minden nap 9—21-ig
MUVESZEK KENDLIBEN
Május 31-én ünnepélyesen megnyílt Kendlimajorban a 9. Ludvig Nemzetközi Művésztelep. Wilheim Gábor köszöntő szavai után a házigazda, Páli László szólt a művészekhez, mintegy tolmácsolva a befogadó, a közönség igényét azzal az elvárásával, hogy mosolygós képeket fessenek a művészek. Megnyitó beszédében Lehota János tanár varázshelyként említette Kendlimajort, ahol olyan lelki és szellemi szintre kerülhet az ember, hogy mindjárt tud alkotni. A tábor atyja, Ludvig Zoltán festőművész bemutatta a művészeket, és ismertette a nyílt, látogatható programokat. Az ünnepségen a Tiborcz Quartett működött közre. A kéthetes táborra 42 művészt hívtak meg. Június 9-én szerdán, 16 órától testfestést nézhetnek meg az érdeklődők Érdi Judit kozmetikus, öt modell, és a művészek közreműködésével. Este 21 órakor pedig Klotz Miklós fotóművész diáit láthatják a fotózás iránt érdeklődők. A tábor június 12-én szombaton, 19 órakor kiállítással záija be kapuit.
JÓTÉKONYSÁGI EST
Közel 400 fős közönség előtt mutatkoztak be az elmúlt héten rendezett Jótékonysági Estjükön a Körösi Csorna Sándor Altalános Iskola tanulói. Szinte a fél iskola, azaz 200 diák lépett kulturális műsorral a volt Úttörőház színháztermének színpadára azért, hogy a rendezvény bevételéből segítsenek a tartósan, vagy átmenetileg nehéz körülmények között élő tanulótársaiknak.
ARAN YAR-ESO A BRILIÁNS ÉKSZERÜZLETBEN
AKCIÓ! 2.900, 3.900 Ft/Gr 14K
Nagykanizsa, VASEMBERHÁZ
VÁSÁRLÓINK 1 EURO-t KAPNAK AJÁNDÉKBA!
Adecccx
Budapest Nagykanizsa Szombathely Kecskemét Gyöngyös Debrecen Győr
A világ 58 országában 6000 irodával
A világ «gyik lftgmgfobb munkaadója nagykanizsai partnercége számára. k«xes
MŰSZERÉSZEKET valamint
csomagoló-gépke&lö betanított munkásokat
3 műszakos munkarendbe
Jelentkgzé$> feltételek:
Műszerészeknek: szakmunkás bizonyítvány
Gépkezelöknek: 8 általános iskolai végzettség 18.életév betöltése
Személyesen : ADECCO Kft. ( Tungsram l-es porta) Cím: Nagykanizsa, Kinizsi u. 97. Telefon: 93/504-441
NytnatariMl náa: JJ340/JMI0100, 47ÍÍS-I/JOOIOIOO
Me«o Kft. 1068 Budapest, Benczúr u. 47.
Tel.: 479-5350, Fax: 479-5359
A ncw world at \vork. )
2004. június 8.
ESÉLYEGYENLŐSÉG
7
BOLGÁR DELEGÁCIÓ NAGYKANIZSÁN
Május 30-án a Nagykanizsára érkező bolgár küldöttséget Teleki László, a MEH roma ügyekért felelős politikai államtitkár. Litter Nándor polgármester és Váradi Istvánná CKÖ-elnökhelyettes fogadta. A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány sikeres pályázatot nyújtott be a World Learning Center által kiírt programra, így a 14 fős bolgár csoport egy magyarországi, egyhetes tréningen vehetett részt. A tréning az innovatív oktatási módszereket, kifejezetten a roma kisebbség iskolán kívüli oktatási módszereit mutatta be a delegáció számára. A 14 fős bolgár csoport tagjai iskolaigazgatók, óvónők és egy civil szervezet vezetője volt.
- Hétfőn a Bogdán János Közösségi Házban töltöttük a napot, ahol a Hétvégi Kollégiumról kaptak információkat. A Hétvégi Kollégiumba járó gyerekek szüleivel, Horváth Gézánéval, a kollégium vezetőjével és Szakajda Szilviával, a Közösségi Ház vezetőjével találkozhattak. Kedden különböző oktatási intézmények-
ben, a Sánci Óvodában és a Csapi Körzeti Iskolában tettünk látogatást. A délelőtt folyamán kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol megismerhették Nagykanizsa történetét, gazdasági, szociális helyzetét. Dr. Pintérné Grundmann Frida, a Művelődési és Sportosztály vezetője előadásában ismertette a helyi oktatási viszonyokat - mondta Teleki András, a program menedzsere.
- A Bolgár Köztársaság négy városából, Szamokovból, Asze-novgrádból, Dupnitzából és Tar-govitséből érkeztünk. Az amerikai programgazdának köszönhetjük az itt létünk, ami a keleti blokk kisebbségének felzárkóztatásával foglalkozik. Eljövetelünk célja, hogy elsajátítsuk azokat a modern technikákat, amelyet a magyar. kollégák alkalmaznak mindennapi munkájuk során, át szeretnének ültetni otthon. Örömmel taapsztaltuk, hogy Önöknél minden minisztériumban van roma ügyekkel foglalkozó kormánybiztos vagy roma referens. A városuk példaértékű számunkra
abban, hogy hogyan kell a gyermekeket, a fiatalokat, a felnőtteket integrálni a társadalomba, az oktatásba, a társadalom bármely aspektusába. Látjuk, hogy nagyon kemény munka eredménye. A Hétvégi Kollégiumi gyermekek eredményei útmutatók. A beiratkozás előtt egyesek, kettesek voltak, most viszont szép eredményeket érnek el. Részletes, értékes információt kaptunk a működési formákról, az egész rendszerről. Mi a kisebbségekről globálisan gondolkodunk, mivel Bulgáriában a roma és jelentős számú török kisebbség él - foglalta össze tapasztalatait Nikoláj Ivanov, egy dupnitzai általános iskola segédigazgatója.
- Van elképzelése, melyek lesznek az első lépések?
- Jelenleg egy projekten dolgozom az iskolámban. Be szeretnénk vezetni olyan tantárgyakat nálunk is, mint a roma kultúra, hagyományőrzés és ugyanakkor egy olyan órát is, amely a bolgár gyerekek tradíciójával, hagyományaival, kultúrájával foglalkozna.
- Talált-e hasonlóságot, illetve különbséget a két oktatási rendszer között?
- Nagyon sok a hasonlóság a két oktatási rendszer között, de maga az a tény, hogy Magyarország EU tag lett azt jelenti, hogy a magyar oktatás minősége még inkább javulni fog. A legfőbb különbség, hogy a Magyar Állam szerencsére tud pénzt áldozni a költségvetésből oktatási célokra, míg nálunk ez nem mondható el. Itt hatalmas pénzösszegek fordítódnak az oktatásra, míg nálunk nagyon csekély, ezért nem tudunk ötről hatra jutni, hiába akarjuk a reformokat.
A bolgár csoport Nagykanizsán kívül látogatást tett még a pécsi Gandhi-gimnáziumban és egy budapesti tanodában, valamint az Oktatási Minisztériummal, az IRRSI-vel, a Nyílt Társadalmi Intézettel közösen kerekasztal-beszélgetésen vettek részt hazautazásuk előtt. A tapasztalataikat szeretnék minél előbb hasznosítani hazájukban.
Nagy Krisztina
JNfc Európában 1 ■ mszp otthon vagyunk ^ w^yiBi
Európai stílusban Európával együtt A sikeres Magyarországért
^^^s 1 3-án oÚ jfcfc í>
8
TS
2004. június 8.
SSS Jó hallani !
MAJOR I I RI
OR ÁS
IAVITAS ERTEKES1TES SZERVIZ 880ÍI N''AGYKANI/SA FOt''V 8 BAZARUDVAR TELEK1N« 526 997
Észak-Dalmáciában,
VODICÉBEN felszerelt apartmanok ingyenes, zárt parkolóval, közvetlen tengerparton. Kiépített szabadstrand 1 percre. Kedvező árak tulajdonostól. Érd.: 20-9334-001
KÖNYVELÉS * SZÁMVITELI SZABÁLYZATOK KÖNYVVIZSGÁLAT * PÁLYÁZATOK KÉSZÍTÉSE HITELKÉRELMEK-TÁMOGATÁSOK * VAGYONVIKSGÁLAT
REMENYINE TÓTH MARGIT
bejegyzett könyvvizsgáló adótanácsadó
IRODA:
8800 Nagykanizsa, Király u. 31/D.
Tel.: 06-93/333-961, 06-20/467-8801
LAKAS:
8800 Nagykanizsa, Felsőerdő u. 72. Tel.: 06-93/310-982
Kőnig menü ♦ 360 Ft / menü kiszállítva
S Vállalati étkeztetést vállalunk S Étkezési jegyet elfogadunk
Havi étlap: www.konigmenu.hu Érd.: 93/700-137
DIAKOK FIGYELMÉBE!
Egy diák számára nincs szebb nap, mint amikor vége az iskolaévnek, és kezdődhet a „gondtalan" élet. Kézbe kaptad a bizonyítványt, mely éves tevékenységedet tükrözi. Ha ez elkeserít, és úgy érzed problémádra nincs orvosság, könnyen dönthetsz úgy, hogy erre a legjobb megoldás a csavargás. Hidd el, tévedsz! Csavargás közben számos veszély leselkedik rád. És akkor még nem is beszéltünk a szüleid, hozzátartozóid, barátaid idegeskedéséről. A rendőrség pedig, szüleid bejelentése alapján, eltűnésed miatt országos körözésedet rendeli el.
Hidd el, nem éri meg!
A nyári szünidőben biztosan gyakrabban előfordul majd veled, az is, hogy egyedül maradsz otthon. Soha ne engedj be a lakásba idegent, bármilyen ürüggyel is kéri ezt tőled! Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc csak akkor tölti be szerepét, ha használod is azt. A telefonba se áruld el, hogy egyedül vagy otthon. Ha elmész otthonról, gondosan zárd be az ablakot, az ajtót. A szúnyogháló, vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tedd látható helyre, a nyakadba, vagy a hátizsákod oldalára!
Hidd el, megéri!
Elsősorban rajtad múlik, hogy a nyári szünidő alatt, amíg lazítasz, szüleid nyugodtan tudjanak dolgozni és megbízzanak benned. Ezért csak azokra a helyekre menj játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová elengedtek és a megbeszélt időre minden esetben érj haza. Ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítsd erről szüléidét, hogy feleslegesen ne aggódjanak érted.
Hidd el, megéri!
Ha bűncselekményt észlelsz, a rendőrség munkáját nagymértékben segítheted, ha a környezetedben gyanúsan viselkedő személyeknél megfigyeled azok mozgását, korát, magasságát, súlyát, testalkatát, hajviseletét, különleges ismertető jeleit, gépkocsijuk rendszámát, típusát, színét.
Kérjük, fogadd meg tanácsainkat! Ha segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!
Nagykanizsai RK Bűnmegelőzési csoport Király u. 49. Tel.: 312-190/57-41
J^JJ^jAJJU
2004. MÁJUS 28.
18 óra 35 perckor tett bejelentést egy nagykanizsai lakos, mert az éjszaka folyamán a háza előtt parkoló járművéből eltulajdonították a rádiósmagnót. 2004. MÁJUS 29.
07 óra 10 perckor tett bejelentést egy nagykanizsai lakos, miszerint a háza elől eltulajdonították Lada 1200 típusú személygépkocsiját.
13 óra 07 perckor érkezett a bejelentés, miszerint újabb Lada 1200-ast kötöttek el, mely szintén a tulajdonos háza előtt parkolt. A járműveket körözik. 2004. MÁJUS 30.
22 óra 55 perckor egy kilimáni lakost fülelt le a járőr, mert egy Audi 100-as típusú személygépkocsit kísérelt meg feltörni. További intézkedés céljából előállították a rendőrkapitányságra. 2004. MÁJUS 31.
Hajnalra a Kazanlak körútról tulajdonítottak el egy Mazda típusú személygépkocsit. A lopási kár kb. 500.000 Ft.
Ezen a napon két esetben is családon belüli erőszak miatt kellett intézkedniük a járőröknek. 2004. JÚNIUS 2.
A nap folyamán ismeretlen tettes hatolt be egy nagykanizsai családi házba. Herendi porcelánnal, videokamerával, arany ékszerrel, szerszámgépekkel és mobiltelefonnal felszerelkezve távozott, melyek együttes értéke meghaladja az egymillió forintot. 2004. JÚNIUS 4.
Pénteken reggel egy nagybakónaki hölgy levelet talált a levélszekrényében. amelyben szülei azt tudatták vele, elköltöztek. Jelentették az esetet a helyi körzeti megbízottnak, aki a családdal közösen kereste a szülőket. A nap folyamán átvizsgálták a lakást, valamint a hozzá tartozó területet is, melynek során az udvari kút káváján vérszennyeződést fedeztek fel. Az önkormányzati tűzoltóság a kb. 30 méter mély kuútból a késő délutáni órákban a víz kiszivattyúzása után kiemelte a házaspár holttestét. Az 56 éves asszony és 54 éves férfi bűncselekmény áldozata lett. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztálya szombaton délután őrizetbe vett három személyt. A 23 és 26 éves nő, valamint 37 éves férfi megalapozottan gyanúsíthatok a kettős emberölés elkövetésével.
Díjmentes hallásgondozás a Bazár Udvarban!
Ingyenes hallásmérés W ^ szakorvosi vizsgálattal
Tanácsadás fülzúgás megszüntetésére
TB által elfogadott digitális és analóg hallókészülékek kiadása közgyógyellátásra is
8800 Nagykanizsa, Fö u.8. Tel: (93) 313-500 Nyitva: H-P 9-17H. Orvosi rendelés: 13-17h.
1062 Budapest, Andrássy út 76, Tel: (1) 311-5058
2004. június 8.
KRÓNIKA
c
MÁJUS31
Saloban jártak
Május 26-30. között Salo város meghívására önkormányzati delegáció utazott ki Nagykanizsáról Finnországba. A Röst János alpolgármester vezette háromtagú delegáció találkozott Salo város polgármesterével, ellátogatott a Turku Szakmai Főiskolára, a Nokia gyárba, és a Veturitalli Múzeumba. A hivatalos látogatás második napján képviselőink a finn működési, finanszírozási modellekkel ismerkedtek, majd a Finn-Magyar Baráti Társasággal találkoztak. Az utolsó napon Helsinki nevezetességeit tekintették meg a kanizsaiak.
c
c
lése kapcsán elemezte a nyugdíjasok számára a méltó idős korra tett ígéreteket, a fiatalok számára az otthonteremtési rendszer bővítésére, valamint az új munkahelyek teremtésére tett ígéreteket.
c
JÚNIUS 4.)
JÚNIUS 1.)
Mateksikerek
A Batthyány Gimnázium diákjai a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyen újabb szép sikereket értek el. Dicsértet kapott Németh Zsolt tizedikes diák. második díjat Fodor Bálint a 11. A-ból, harmadik díjas lett Hegyháti Máté a 12.A-ból.
JÚNIUS 2.)
Lakossági fórum
A Bogdán János Közösségi Házban a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat lakossági fórumot rendezett. Teleki László, a MEH roma ügyekért felelős politikai államtitkára tartott előadást a kormányzat romapolitikájáról. Az államtitkár a négy fő terület közül az oktatást emelte ki. A fórumon volt aki azt sérelmezte, hogy roma származása miatt nem kap munkát, volt aki az intézményekben tapasztalt diszkriminációt említette, de a Ligetvárosban, a szociális bérlakások körüli állapottal kapcsolatban is tettek fel kérdéseket.
Fidesz sajtótájékoztató Június 2-án tartott sajtótájékoztatóján Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a Medgyessy kormány elmúlt két évét jellemezte. A kormány félidős értéke-
Felújítás a Gránitban
Átadták a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő felújításának második ütemét. A 430 milliós beruházás során új strandbejárat, öltöző, és egy dísztér készült el.
A csend túloldalán
A Honvéd Kaszinó, Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó rendezvényeként Gilincsek Péter egyetemi hallgató önálló előadói estjét hallgathatták meg az érdeklődők június 4-én, a kaszinó tükörtermében. A műsorban Czene Csaba megzenésített verseit adta elő a szerző.
A Fidesz a városvezetésről
A városvezetés munkáját értékelte Cseresnyés Péter a Fidesz helyi frakcióvezetője, elmondva, hogy a munkahelyteremtésben nem jobb a helyzet a kormányváltás óta, sokan a városon kívül kénytelenek munkát vállalni. A városunk idősebb lakói naprólnapra nehezebb helyzetbe kerülnek, 16 százalékkal emelkedett a csatorna díj, a szemétdíj és a buszjegyek ára is jelentős mértékben emelkedtek. Dóró János, a párt kulturális tagozatának tagja arról szólt, hogy Czupi Gyula könyvtárigazgató a közgyűlésen elhangzottak alapján a terem bérbeadásának feltételeinek szabályozásáig nem biztosít termet.
c
JÚNIUS 6.)
Zenés délután
A Szent Cecília Zene- és Művészeti Iskola diákjai adtak hangversenyt a Kiskastélyban.
Színeim világa Gerencsérné Szakái Katalin festőművész Színeim világa című kiállítása nyílt meg június 6-án a borsfai Szentháromság Kápolnagalériában. A tárlat július 2-ig tekinthető meg.

Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése. A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
VALASZTASI KAMPANY
SCHMITT PÁL NAGYKANIZSÁN Kampánygyűlést tartott a Fidesz helyi csoportja a HSMK-ban. ahol Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő nyitóbeszédét követően Bernátli Ildikó parlamenti képviselő, a Szabad Európa lista tagja mondott beszédet. Ezt követően Balázs Fecó dalait hallgathatta a közönség, majd Schmitt Pál, a Szövetség alelnöke, a Szabad Európa lista vezetője szólt a június 13-i EU parlamenti választás fontosságáról. Mint mondta, ennek a választásnak ugyan nem a hatalom megszerzése a cél, de belpolitikai vonatkozása mégis van: a ciklus felénél járva maguk a választók dönthetnek arról, továbbra is bizalmat szavaznak-e a kormánynak. Schmitt Pál kérte a választókat, hogy aki részt kíván venni saját sorsának irányításában, az legyen részese azon döntés meghozatalának, hogyan alakuljon ki a 24 fős magyar EU parlamenti delegáció. Másrészt az Unió részéről is elvárás, hogy minél többen, legalább 55-60 százalékos arányban vegyenek részt a szavazáson az új tagországok. A listavezető alelnök összefoglalta a Fidesz kampánystratégiáját: a Szövetség erkölcsös és etikus kampányt folytat, igaz információkat kíván a választók felé közvetíteni. Ehhez segítséget nyújt 26 ezer Fidesz-tag, a múlt évben megalakult tagozatok, 11 ezer ötszáz polgári körös, s közel 3 ezer Szabad Európa-hírnök.
A VIDÉKFEJLESZTÉSRŐL
Olajos Péter, az MDF EU parlamenti képviselőjelöltje a Magyar Demokrata Fórum Európai Integrációs Irodájának vezetője tartott sajtótájékoztatót városunkban. A politikus a vidékfejlesztéssel kapcsolatos gondolatait osztotta meg hallgatóságával. Mint mondta, Zala sok kis településsel rendelkezik, s mivel az unió 2007-2013-ra tervezett költségvetése mintegy 84 százalékban a vidékfejlesztést célozza, a kistelepülésen élők sorsát érintik majd leginkább az EU-parlamentben hozott döntések. El kell gondolkodni azon. hogy a jelenlegi régiós felosztás megfelelő-e Magyarországon. A vidékfejlesztés másik megoldásra váró problémája, hogy napjainkban aránytalanul több segítséget kap a főváros - a kisebb települések rovására - a fejlődéshez. Az MDF és szövetségesei az Európai Parlamentben is elsődleges feladatuknak a nemzet, az összmagyarság szolgálatát tekintik - ha bizalmat szavaznak nekik a választópolgárok -, s bíznak abban, hogy az Európai Unió nem csupán gazdasági és politikai társulás, hanem békét, biztonságot, jólétet és kultúrát, értékes életet biztosító valódi közösség lesz.
„Miénk itt a tér" címmel tanévzáró városi suli buli lesz június 14-én a Péterfy Sándor Altalános Iskola előtti téren. A téren 10.00-13.00 között, a színpadon 10.00-12.00 között különböző bemutatűk zajlanak. A városi tanévzáróra a Honvéd Kaszinó Tükörtermében kerUl sor 16.30 órakor.
A T-Mobile ír grill-partira invitálta hagyományos Csónakázó tavi rendezvényén üzleti partnereit. A jó hangulatú esten megjelent Kovács Kálmán hírközlési miniszter is. A vendégeket a Bagi-Nacsa duó és a Lammas Tide zenekar szórakoztatta, Tóth Endre mesterszakács ír ízekkel szolgált.
8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
10
TR
2004. június 8.
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Széchenyi tér 5-9. Tel.: 311-465 Jegyárusítás: 14.00-18.00
K A H I 2 S A 1 * T A 8 I SZÍNHÁZ
A HSMK szabadtéri színházi előadásai a Péterfy-iskola udvarán (Petőfi u. 5.)
JÚNIUS 28. 21 ÓRA
(eső esetén: június 29. 21 óra) MANDRAGÓRA
komédia
A Zalai Nyári Színházak Kht. és a Békés Megyei Jókai Színház bemutatója. Szereplők: Presits Tamás. Csomós Lajos, Karczag Ferenc, Komáromi Anett, Muszte Anna, Gerner Csaba Rendező: Konter László Belépődíj: 1.200 Ft
JÚLIUS 13. 21 ÓRA
(eső esetén: július 14.21 óra)
CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ
nagyoperett a Sziget Színház előadásában.
Főbb szereplők: Borbás Barbara, Pintér Tibor, Vincze Klára, Rosta Klaudia, Maros Gábor, Várfi Sándor, Makrai Pál. Rendező: Maros Gábor. Belépődíj: 1.500 Ft
AUGUSZTUS 17. 21 ÓRA
(Eső esetén: HSMK színházterem) KARNYÓNÉ
vígjáték a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház
előadásában. Főbb szereplők: Eperjes Károly Kossuth - díjas, Gáspár Sándor , Trill Zsolt, Szűcs Nelli. Belépődíj: 1.200 Ft
A Kanizsai Nyári Színház előadásaira bérlet váltható. A bérlet ára: 3.500 Ft
A KÖNYV ÜNNEPE
Az ünnepi könyvhét kanizsai rendezvénysorozatát Lehota M. János esztéta nyitotta meg június 3-án a Deák téren. Az olvasás folyamata, szeretete és élvezete koncepcióját felvázolva egy fontos problémát ragadott ki. Az olvasó és a műalkotás közti viszony kérdéskörét, ami sokszor elhalványodik. másodrendűvé válik. Az alkotó, aki nevét adja az általa megírt, megálmodott fikcióhoz, vállalja a felelősséget a gondolataiért - hangsúlyozta. Az olvasásban, az alkotásban, jelen van a teremtés, a teremtő erő, a szellemiség és a közönség. Ezáltal az élet, a fikció és a valóság eggyé olvadva egy szebb világot tud teremteni. Ha megvonnák az embertől az olvasás örömét, az életünk nagyon szegénnyé válna. A Deák-Zrínyi Könyvesház és a Városi Könyvtár által szervezett Ünnepi Könyvhét megnyitóját követően Pék Pál Szodoma című kötetét, Szoliva János Időrepeszek című verseskönyvét, Kalányos Terézia A Cigánybáró című, beás nyelvre lefordított kötetét dedikálta. Az érdeklődők találkozhattak a Kanizsa Műhely alkotóival is, többek között Czene Csabával, Erdős Attilával és Riersch Zoltánnal.
JÚNIUS 1-JÉTŐLINGYE 4> 4 NESE N
IIItÍÍTM^ d 511 ||Vw i |r mBBBMLiiiiiIiijIimiiIiiiiiiiIi...............iliilmil.....
A május 25-ei közgyűlés megtárgyalta és elfogadta Papp Péter képviselőnek a nagykanizsai Múzeum díjmentes látogatásával kapcsolatban benyújtott önálló képviselői indítványát. A képviselő egyeztette a javaslatát a helyi múzeum vezetőjével, dr. Hon''áth László igazgatóval, valamint a Zala Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetőjével dr. Vándor Lászlóval, akik támogatták a javaslatot, de a szűkös költségvetésük miatt a bevétel kiesés megtérítését kérték az önkormányzattól. Ez az öszszeg 2004-re tervezve 100.000 forint. Papp Péter azzal indokolta a javaslatát, hogy az EU-s csatlakozás időszakában a helyi kultúra megismerése és megőrzése különösen fontos hangsúlyt kap, és ezt a díjmentes múzeumi látogatással ha kis mértékben is, de elősegíthetjük.
A múzeumban jelenleg az Emlékek a múltból című kiállítás látható. Évente mintegy háromezren látogatják a múzeumot, és ezt a kiállítást is nagyon kevesen nézték meg, pedig a városlakóknak és a városunk iránt érdeklődő turistáknak is érdekes és hasznos információt jelenthet.
NAGYKANIZSA ES KORNYÉKÉ FOGLALKOZTATÁSI, SZOCIÁLIS ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG 8800 Nagykanizsa, Petőfi u. 5. Tel/fax: 93/333-427, 516-796 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2003, ÉVRŐL
Kimutatás a költségvetési támogatás felhasználásáról (normatív támogatás kivételével) 2003. év
A Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Kht. 2003. évben nem kapott költségvetési támogatást.
Kimutatás a cél szerinti juttatásokról 2003. év
Cél szerinti juttatás nem volt.
Megnevezés Előző év (Ft) Tárgyév (Ft)
A. Összes közhasznú tev. bevétele 18.683 35.447
B. Vállalkozási célú tev. bevétele — 158
C. Összes bevétel (A+B) 18.683 35.605
D. Közhasznú tevékenység ráfordításai 18.018 32.702
E. Vállalkozási tevékenység ráfordításai — —
F. Összes ráfordítás (D+E) 18.018 32.702
G. Adózás előtt vállalkozási eredmény — 158
H. Adófizetési kötelezettség — —
I. Tárgyévi vállalkozási eredmény (G-H) — 158 J. Tárgyévi közhasznú eredmény (A-D) 665 2.745
/-\
A
MERŐKANÁL
Emlékszem, gyermekkoromban nagy előszeretettel kutattam a szekrények rejtekét. Egyszer, az egyik öreg szekrény legmélyén egy rongyokba csomagolt nehéz valamit leltem. Örömmel rúgkapáltam magam a ruhák tengeréből a felszínre. Biztos kincset találtam, ujjongtam magamban, miközben a rongyokba csavart valamivel nagyanyámhoz szaladtam. Nézd, mit találtam nyújtottam felé a kincsnek gondolt valamit. Tedd vissza oda, ahol volt, mondta szigorúan amúgy játékos kedvű nagyanyám. Tedd vissza, mert nem a miénk. Hát kié? -kérdeztem tanácstalan. Ne kérdezősködj, tedd, amit mondtam -csattant fel megint. Csalódottan andalogtam az öreg szekrény felé, de szót fogadtam, s arra a napra a kincskereséssel is felhagytam...
Evek múltak el, nagyanyám is elment, örökre. Egy nap, amikor a fájó hiánya, sajgó emlékké szelídült már, a régi szekrény pakolásába kezdtünk, anyám meg én. A szekrény mélyéből ismét előkerült a rongyba csavart valami. Most nem volt, aki rám parancsolt volna, hát kibontottam a fakult rongyokat. Egy nagy nehéz merőkanalat rejtett. Anyám kezébe fogta, és mesélt egy történetet, amelyet maga sem tudott pontosan. Meg sem született még akkoriban, így ő is csak nagyanyám félszavaiból tudott ezt-azt. Egy tavaszi éjszakán jöttek. Bezörgettek, és azt kérték, rejtsék el őket. Bármi jó, legyen egy lyuk, a pince mélye, bármi, csak hadd bújhassanak el. Nem tudni a nagyanyám félt-e karján egyik, méhében másik gyermekével, de a pincébe rejtette őket. Egy család volt, vagy tán többen is, nem tudtuk meg soha. Mint ahogy azt sem, mikor mentek el. mennyi időt töltöttek ott a krumplitárolóban. Egy napon ez a merőkanál maradt utánuk, hálaként a rejtekért. A nagyanyám, míg csak élt, viszsza-várta őket, jussát el nem ismerve a szekrény mélyén rejtegette azt, hátha egyszer lesz kinek visszaadnia.
2004. június
OKTATÁS
11
Kovác
Halász Gyula önkormányzati kepviselo
Röst János
alpolgármester
inforr hirközU
^ * *
> + > SZDSZ
JÍ a magyar ''r liberális párt
BIANKA CSEMPEDISZKONT
Nagykanizsa, Magyar u. 19. Tel.: 93-326-667
2004. június 15-én (kedden 18 órakor) a Pálma vendéglőben DYCKKRHOFF—SOPRO szakmai napot
és termékbemutatót tartunk, szeretettel várjuk a burkolókat és az építési vállalkozókat. Boltunkban több, mint 500 féle burkolólap közül választhat!
Akciós ajánlatunk:
20x25 I. o. falicsempe: 1.390 Ft/m2
30x30 I. o. fagyálló járólap: 1.790 Ft/m2-től CIMSEC fagyálló ragasztó (25 kg) 1.350 Ft LB Knauf színes fuga (5 kg): 1.090 Ft LB Knauf bázis fagyálló ragasztó(25 kg) 1.150 Ft
Exkluzív beltéri lapok kedvező áron! Zuhanykabinok, tustálcák, WC-k, mosdók, lemez- és sarokkádak széles választékban! Áraink az áfát tartalmazzák! Akciónk a készlet erejéig! Nyitva: H-P: 8-17-ig, Szo.: 8-12-ig
A Saubermacher-Pannónia Hulladékgyűjtő Kft. munkatársai 2004. június
21-22-23-án ZÁRT RENDSZERŰ, GÉPI KONTÉNERMOSÁST VÉGEZNEK AZ EGÉSZ VÁROSBAN. Tisztításra kerülnek a lakóközösségek által bérelt 1100 literes konténerek. Kérjük a házmesterek, illetve lakók segítségét abban, hogy a fent említett napokon biztosítsák a hozzáférhetőséget a hulladékgyűjtő edényekhez. Via Kanizsa Kht.
GRÜNHULD VENDÉGLŐ (KISGÖSSER) ÉS KERESKEDELMI BT. SOK SZERETETTEL VÁRJUK RÉGI ÉS ÚJ KEDVES VENDÉGEINKET!
SZOLGÁLTATÁSAINK: ZENE-GÉP, CSOCSÓASZTAL
NAGYKANIZSA, DEÁK TÉR 2.
Csütörtökön Zala megye vendége volt Magyar Bálint oktatási miniszter. Nagykanizsai tartózkodása során részt vett az Ünnepi Könyvhét megnyitóján, fórumot tartott a Honvéd Kaszinóban, majd ellátogatott a Ludvig Művésztelepre is. A Pedagógusnap kapcsán kértük, foglalja össze azokat a legfontosabb lépéseket, amelyeket a kormányzat az oktatás, a képzés terén megtett.
- Az Európai Unióhoz történt csatlakozást követően az oktatásra különösen komoly feladatok várnak, hiszen az érvényesülés legfontosabb záloga a használható tudás. A közoktatás és felsőoktatás reformja ezeknek az új, sajátosan változó igényeknek kíván megfelelni. A közoktatás területén négy jelentős irányba történik elmozdulás. Az egyik az életen át tartó tanulás képességeinek kifejlesztése, a használható tudás térhódítása. Fontos a megfelelő egyensúly megteremtése a lexikális tudás és tanulás készségének elsajátítása között. A második terület az idegen nyelv ismerete. Hazánkban a lakosság 25 százaléka ismer valamilyen uniós idegen nyelvet. Ez az uniós átlagnak a felét sem éri el. Ezen változtatni szeretnénk. Az 1200 magyar középiskolából körülbelül ötszáz vállalta, hogy idegen nyelvi előkészítést indít szeptembertől. A harmadik terület a vizuális kultúra területe, ennek átfogó programja a SuliNet Expressz program, amelynek jegyében 2005. végére az összes magyar iskolát rákötjük a közhálóra. 2006-ra szeretnénk, ha az összes iskolának intranet hálózata volna. Az iskolák gépparkja is felújításra vár, új eddig nem használt oktatási eszközökkel szeretnénk felszerelni az intézményeket. E program része az a multimédiás zsúrkocsi, amely hamarosan minden középiskolába kikerül. Ehhez kapcsoljuk a digitális tartalomfejlesztést, amely új távlatok nyit meg az oktatásban.
- Az oktatás fontos szereplője a pedagógus. Elismertsége, megbecsültsége az oktatás rendszere és a társadalom egésze számára fontos. Ön miként vélekedik erről?
- A szóvirágok mértéke általában fordított arányban áll a pedagógusok számára nyújtott tényleges segítséggel. Ez a kormány példanélküli tettet hajtott végre, amikor a diplomás minimálbért bevezette, és ötven százalékkal emelte az alapbéreket az oktatásban. 2002. tavaszán a pedagógusok a nemzetgazdasági átlagkereset alatt kerestek, 2003. tavaszán 25 százalékkal volt magasabb a keresetük, mint a nemzetgazdasági átlag. A következő lépés a minőségi bérpótlék emelése volt, annak érdekében, hogy legyen mód a teljesítmény szerinti differenciálásra is. A pedagógusok megbecsülésének másik mutatója, hogy képesek vagyunk-e valós teljesítmény alapján differenciálni. Az idén szeptembertől közel háromszorosára nő az osztályfőnöki pótlék, amellyel megint csak a többletmunkát ismerjük el. Sajnos még ez az emelés is kevés ahhoz, hogy a tényleges energiaráfordítást, az osztályfőnökök által végzett munkát honorálni tudja. A pedagógus továbbképzés rendszerét is igyekszünk rendbe tenni, elkezdtük feltárni az erre fordítható forrásokat. És megtörténik a felsőoktatás reformjának részeként a pedagógusképzés reformja is. Megszületik az ötéves, egységes pedagógusképzés, amellyel eltűnnek az általános iskolai és a középiskolai tanárok képzésében az időbeli különbségek. Ezek azok a tények, lépések, amelyeket a kormányzat az elmúlt két évben megtett, jelezvén, mennyire fontosnak tartja ezt a szakmát.
- A pedagógus társadalom is így látja ezt?
- Az első pozitív visszajelzések megtörténtek, hiszen megindult egy visszaáramlás a pályára, amely korábban nem volt jellemző.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet a Zrínyi Miklós Altalános Iskola (Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 3S.) igazgatói álláshelyére. A pályázatokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályára (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) 2004. július 2-ig kell benyújtani két példányban. A pályázathoz mellékelni kell szakmai önéletrajzot, vezetői programot, végzettséget igazoló okiratok másolatát, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. A részletes pályázati kiírás az Oktatási Közlöny 2003. december 29-i számában olvasható.
A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás a 93/500-780 telefonszámon kérhető.
12
TV-MŰSOR
2004. június 8.
Tiszteli Olvasóink! Lapunk a nyári időszakban kéthetente jelenik meg. Sajnos az országos tv-csatornák műsorából csak egy hetet tudunk közölni, mert nem találunk olyan legális forrást, amelyből a kétheti műsor lapzártánkig átvehető lenne. Bízunk benne, hogv az egv hét műsorával is segíthet jük Önöket a tájékozódásban. A szerkesztőség
Június 9. szerda
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 09:45 Holmi? 10:00 Egészségére 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:35 Roma Magazin 14:00 Domovina 14:30 Földközelben 15:00 Repeta 15:55 Élesben 16:45 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 Quizfire 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek 20:05 Kékfény 21:05 Dolgozószoba 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Hétfő este 22:40 Provokátor 23:15 Telesport 00:05 Végtelen nyár.
ím
trw
Híradó 13:10 Antenna 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 20:50 Bajor-show 21:40 Anyacsavar 22:50 Az utca törvénye 23:40 Találkozások 23:55 RTL Klub Híradó 00:00 Moziklub 00:35 Nash Bridges - Trükkös hekus 01:25 Pont hu 01:55 Fókusz.
Június 11. péntek
halál 18:30 Tények 19:00 Magellán 19:30 Activity show 20:10 TV2 Ring - A Nagy balhé Kb. 00:10 Tökéletes másolat.
06:(X) Norbi 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 11:45 Szeretök és riválisok 12:45 A hit erejével 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:50 Banánhéj 21:00 Frei Dosszié 22:05 Nyom nélkül 23:05 A halhatatlan 00:(X) Dolce Vita 00:30 TopSport 01:00 Jó estét. Magyarország! 01:30 Siska.
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:30 Körzeti magazinok 14:30 Zöldpont 15:00 Repeta 15:50 Élesben 16:35 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 A Rádiókabaré útjai 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek 20:10 EU Parlamenti választás 2004 21:05 Futballistafeleségek 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Péntek este 22:40 Az utókor ítélete 23:25 Áldott mélységek 01:05 Végtelen nyár.
rm
06:00 Yugioh 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Országház 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család Barátok közt 20:50 Bombajó bokszoló 22:45 Psycho 4: Ahogyan kezdődött 00:25 Sportklub - Rali-vb 00:55 Találkozások 01:10 RTL Klub Híradó 01:15 Nash Bridges - Trükkös hekus 02:15 Fókusz.
Június 10. csütörtök
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Napi mozaik 09:45 Holmi? 10:00 Bálint gazda 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Jelentés - Tények és képek Magyarországról 13:35 Rondó 14:00 Roma Fórum 14:30 Anyanyelvi szószóló 15:00 Repeta 15:55 Élesben 16:45 Kachorra - az ártatlan szökevény 17:40 Közeli - Kulturális híradó 17:45 Uniós pályázati kalauz 17:50 Körzeti híradók 18:00 Híradó 18:10 A klinika 19:00 25 perc Gálvölgyi Jánossal 19:30 Híradó este 19:56 Sporthírek - Időjárás-jelentés 20:10 EU Parlamenti választás 21:05 A tévé ügyvédje 21:55 Magyar olimpikonok 22:05 Csütörtök este 22:40 Külvilág 23:40 A nő és a bankár 01:10 Végtelen nyár.
06:00 Segíts magadon! 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 11:45 Szeretők és riválisok 12:45 Az aranyember 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Szánon nyert örökség 21:55 Szerencsétlen baleset 23:45 Jó estét. Magyarország! 00:15 Drága testek.
06:00 Kacsamesék 06:20 A világ meséi 06:35 Ünnepnaptár 07:00 Határtalan 07:30 Kölyökklub 09:20 Walt Disney rajzfilmek 10:10 Titkok nyomában 11:00 RTL Klub-T-Mobile RoadShow 2004 11:25 Ötletház 12:00 RTL Klub Híradó 12:10 XXI. század - a legendák velünk élnek 12:40 Tengerjáró 13:10 Autómánia 13:45 A vadak ura 14:45 Dawson és a haverok 15:40 Harmadik műszak 16:40 A simlis és a balfácán 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz plusz 19:30 Kémkölykök 21:05 Bigyó felügyelő 22:35 Forma-1 - Kanadai Nagydíj 00:00 RTL Klub Híradó 00:10 Akit csak a bosszú éltet 01:45 Titkok nyomában.
Június 13. vasárnap
06:00 TotalCar 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Tripla vagy semmi 09:20 Első szerelem 10:20 Teleshop 11:45 Szeretők és riválisok 12:40 Bulis hatos 13:05 Elefántjárat 14:55 Kapcsoltam 15:25 Beverly Hills 90210 16:25 Jakupcsek 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Áll az alku 21:15 Jól áll neki a halál 23:20 Európai választás 00:00 Lassiter.
KLUB
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 12.10 Kavalkád 12.40 Ünnepnaptár 13:10 Pont hu 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Édes dundi Valentina 16:35 Balázs 17:25 Mónika 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 21:00 Tűz a mélyben 22:55 Tanúvédelem 00:55 Találkozások 01:05 RTL Klub Híradó 01:20 Nash Bridges - Trükkös hekus 02:05 Fókusz.
Június 12. szombat
05:35 Hajnali gondolatok 05:38 Agrárhíradó 05:50 Nap-kelte 09:00 Huckleberry Finn 09:25 Vissza Sherwoodba! 09:45 Gulliver utazásai 10:15 EB-játék 11:00 EB-liget 11:05 Társasutazás - Európa csillagai 11:30 Társasutazás -Európa csillagai 12:00 Déli harangszó 12:01 Hírek - Időjárás-jelentés 12:05 Uniós pályázati kalauz 12:15 Időalagút 13:10 Baba-magazin 13:40 Delta 14:10 Századunk 14:40 Stílus 15:10 Piknik 15:40 EB-liget 15:50 EB-játék 16:40 EB-liget 17:00 Luxor-show 17:45 Lab-darúgó-EB Portugália-Görögország 19:50 Ötöslottó-számsorsolás 20:00 Híradó este 20:20
Labdarúgó-EB Spanyolország-Oroszország 22:35 Labdarúgó EB összefoglaló. 23:00 EB-liget 23:05 Szurkoljunk együtt! 23:20 Híradó este 23:30 Dühöngő bika 01:35 Vigyázz! Kész! Jazz! 02:15 Pénz, pénz. pénz.
06:00 Tv2 matiné 08:15 Fox Kids 10:10 Vad világ 11:05 Jenny 11:35 Laktérítő 12:05 TotalCar 12:40 Családjogi esetek 13:35 Az elveszett ereklyék fosztogatói 14:30 Smallville 15:30 Sliders 16:30 Csillagkapu 17:30 Trükkös
ím
17:45 Labdarúgó EB Dánia-Olaszország 20:00 Híradó este 20:20 Labdarúgó EB Svédor-szág-Bulgária 22:35 Labdarúgó EB ösze-foglaló 23:00 EB-liget 23:05 Szurkoljunk együtt! 23:20 Hétfő este 23:45 Magyar Filmműhelyek 23:55 Az élet hideg álom 00:20 Kis apokrif 2 00:40 Ezt kell beoszd mára, bébi! 01:00 Végtelen nyár.
06:00 Norbi 06:30 Jó reggelt. Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Első szerelem 09:55 Szeretők és riválisok 10:50 Teleshop 12:30 Bulis hatos 13:00 Az első szerelem 15:00 Kapcsoltam 15:30 Walker. a texasi kopó 16:30 Beverly Hills 90210 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 A nagy vakáció 21:30 Szulák Andrea Show 22:35 A halhatatlan 23:30 TopSport 00:00 Jó estét. Magyarország! 00:25 Siska.
05:45 Hajnali gondolatok 05:50 Nap-kelte 09:05 Huckleberry Finn 09:30 Vissza Sherwoodba! 10:00 Gulliver utazásai 10:30 EB-játék 11:15 EB-liget 11:25 Társasutazás -Európa csillagai 11:50 „így szól az Úr!" 12:00 Déli harangszó 12:01 Hírek - Időjárás-jelentés 12:15 Időalagút 13:10 Mindentudás Egyeteme 14:00 Örömhír 14:30 Csellengők 15:00 Vízilabda Világ Liga 16:26 EB-liget 16:30 EB-játék 17:15 EB-liget 17:35 Híradó 17:45 Labdarúgó EB Svájc-Horvátország A szünetben: Szerencsi, fel! 19:50 Európai Parlamenti Választás 2004. 20:00 Híradó este 20:23 Magyar olimpikonok 20:24 Labdarúgó EB Franciaor-szág-Anglia 21.30: a választási stúdió jelentkezése a meccs szünetében 22.00: Az eredmények ismertetése 22:30 Európai Parlamenti Választás 2004. 00:05 Szerencsi, fel! 00:10 Labdarúgó EB összefoglaló 00:35 EB-liget 00:40 Szurkoljunk együtt! 00:55 Jövőre... ha minden jól megy.
06:00 Reggeli gondolatok 06:30 Állatkert a hátizsákban 07:00 Tv2 matiné 07:30 Fox Kids 09:15 A szupercsapat 10:15 Stahl konyhája 10:45 Norbi 11:20 Titánok 12:20 Xena 13:20 Tequila és Bonetti legújabb kalandjai 14:20 Piszkos ügynökök 15:25 Air America 16:25 Walker. a texasi kopó 17:30 J.A.G. - Becsületbeli ügyek 18:30 Tények 19:05 Napló 20:00 A mexikói 22:35 Tények különkiadás 23:10 Bosszúállók 01:00 A 22-es csapdája.
06:00 Hupikék törpikék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Klipklub 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Airwolf 16:30 Ármány és szenvedély 17:25 Édes dundi Valentina 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 20:45 Tomboló tűz 22:35 Cape Fear - A Rettegés foka 01:05 Találkozások 01:20 Nash Bridges - Trükkös hekus 02:05 Fókusz.
Június 15. kedd
05:45 Hajnali gondolatok 05:50 Nap-kelte 09:00 Frédi, a hangya 09:25 A legendás lovagok 09:50 Eszem-iszom 10:10 Telitalálat 10:55 EB-liget 11:05 San Francisco utcáin 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Srpski Ekran 13:30 Unser Bildschirm 14:05 Rockford nyomoz 15:00 Fogadóóra 15:25 Katolikus krónika 15:55 EB-liget 16:05 Telitalálat 16:55 EB-liget 17:15 Közeli - Kulturális híradó 17:20 Uniós pályázati kalauz 1:21 Körzeti híradók 17:30 Híradó 17:45 Labdarúgó EB Csehország-Lettország 20:00 Híradó este 20:20 Labdarúgó EB Németország-Hollandia 22:35 Labdarúgó EB összefoglaló 23:00 EB-liget 23:05 Szurkoljunk együtt! 23:20 Kedd este 23:45 Magyar Filmműhelyek 23:55 Szerelem meg hal 00:25 Vége 00:45 Végtelen nyár.
KLUB
06:00 Hupikék törpikék 06:25 A világ meséi 06:35 Az internet csodái 07:00 Határtalan 07:25 Liza 07:30 Kölyökklub 09:45 Nikki 10:15 Airwolf 11:40 Hazárd megye lordjai 12:55 Szoknyás fejvadász 13:55 Hogyan készült a Harry Potter és az azkabani fogoly? 14:20 A sárkány törvénye 15:20 Rejtélyek kalandorai 16:20 Hatoslottó-sorsolás 16:25 Vasárnapi Receptklub 17:15 Cobra 11 18:15 For-ma-1 - Kanadai Nagydíj 20:20 RTL Klub Híradó 20:45 Féktelenül 2 - Teljes gőzzel 23:15 Híradó -Különkiadás 23:50 Fókusz Portré 00:15 Cleopatra 2525.
Június 14. hétfő
05:45 Hajnali gondolatok 05:50 Nap-kelte 09:00 Frédi, a hangya 09:25 A legendás lovagok 09:50 Hol-mi? 10:05 Telitalálat 10:50 EB-liget 11:00 Parlamenti Napló 12:00 Déli harangszó 12:01 Híradó délben 13:05 Roma Magazin 13:30 Domovina 14:05 Rockford nyomoz 15:00 Szerelmek Saint Tropezban 15:55 EB-liget 16:05 Telitalálat 16:55 EB-liget 17:15 Közeli - Kulturális híradó 17:20 Uniós pályázati kalauz 17:21 Körzeti híradók 17:30 Híradó
06:00 Laktérítő 06:30 Jó reggelt, Magyarország! 07:00 Lazac 08:50 Stahl konyhája 09:00 Első szerelem 09:55 Szeretők és riválisok 10:50 Teleshop 12:30 Bulis hatos 12:55 Benny Hill 13:20 Tükröm, tükröm 15:00 Kapcsoltam 15:30 Walker. a texasi kopó 16:30 Beverly Hills 90210 17:30 A betolakodó 18:30 Tények 19:05 Aktív 19:45 Mr. Beán 20:15 Irigy Hónaljmirigy-show 21:15 Nyomás alatt 23:15 Szeret, nem szeret 23:35 Ablak Európára 00:05 Jó estét, Magyarország! 00:30 Propaganda 01:00 Kínai védelem.
06:00 Kacsamesék 06:30 Reggeli 09:00 Recept Klub 09:10 Vad szenvedélyek 09:35 06-81-320-320 10:30 Top Shop 11:30 Delelő 12.00 Híradó 13:10 Fókusz Portré 13:35 06-81-320-320 14:55 Kacsamesék 15:20 Recept Klub 15:35 Airwolf 16:30 Ármány és szenvedély 17:25 Édes dundi Valentina 18:30 RTL Klub Híradó 19:00 Fókusz 19:40 Egy rém rendes család 20:10 Barátok közt 20:45 Vészhelyzet 21:50 Virtuális szex 23:30 Találkozások 23:45 Nash Bridges - Trükkös hekus 00:45 Cleopatra 2525 01:40 Fókusz.
2004. június .
A
13
június 9. szerda
07:30 Krónika 07:40 Storyboard - filmajánló 07:55 Videoklip 08:00 Házban ház körül: Rózsabokor. Egészséges táplálkozás. Parlagfű. Csótó problémák, Miháldi pünkösd 08:30 Krónika 08:40 K''arc: Piarista táncszínház 08:55 Jövő? 7: Gólyalábas világjátékok 09:10 Jelkép - katolikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Egészségmagazin 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Jövő7: kátyúzás 19:25 Kamarai percek (Változások a szakképzésben) 19:40 Jelkép - evangélikus 19:50 Krónika 20:00 Házban ház körül: Rózsabokor. Egészséges táplálkozás: Parlagfű, Csótó problémák, Miháldi pünkösd 20:30 Hírháló 21:00 A legifjabb keresztapa 22:30 POSZT - A pécsi Országos Színházi Találkozó napi krónikája
június 10. csütörtök
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:00 Jövő 7: Kátyúzás 08:15 Kamarai percek (Változások a szakképzésben) 08:30 Krónika 08:40 Házban ház körül: Rózsabokor, Egészséges táplálkozás. Parlagfű, Csótó problémák. Miháldi pünkösd 09:10 Jelkép - evangélikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Biztonsági zóna 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc: Muzsikás együttes, Czene Csaba 19:25 Sport -Vízilabda 19:40 Jelkép - református 19:50 Krónika 20:00 Jövő 7: Kátyúzás 20:15 Kamarai percek (Változások a szakképzésben) 20:30 Hírháló 21:00 A legifjabb keresztapa 2. rész 22:30 POSZT
jtínius 11. péntek
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 K''arc: Muzsikás együttes, Czene Csaba 08:15 Sport - Vízilabda 08:30 Krónika 08:40 Jövő 7: Kátyúzás 08:55 Kamarai percek (Változások a szakképzésben) 08.10 Jelkép - református 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Virágzó Magyarország 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15
Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Rally TV 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc: Muzsikás együttes. Czene Csaba 20:15 Sport - Vízilabda 20:30 Hírháló 21:00 Gyilkos cápák 22.40 POSZT
június 11. péntek
06:30 Krónika 06:40 Videoklip 06:55 Rally TV 07.25 Mese 07:30 Krónika 07:40 Jelkép - katolikus 07:50 K''arc: Muzsikás együttes, Czene Csaba 08:05 Sport - Vízilabda 08:20 Krónika 08:30 Hírháló 09:00 TV shop 09:30 Hegycsúcsok 10:00 Thalassa 10:30 Alexebbek-nosztalgia slágerlista Alex Tamással 11:00 Ottó mobil autós magazin 11:30 Virágzó Magyarország 17:30 Brill 20. vállalkozásról mindenkinek 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi: Képvadászok 20.05 Sajt - Göncz Ferenccel 20:30 Hírháló 21:00 A Pécsi Országos Színházi Találkozó Gálaestje. Közvetítés a Pécsi Városi TV felvételéről 23:00 Bencze show - Beszélgetések hírességekkel 23:30 Sztárbarangoló
június 13. vasárnap
06:30 Képvadászok 08.05 Sajt: Göncz Ferenccel 08:30 Hírháló 09:00 Tv shop 09:30 Egészségmagazin 10.00 Thalassa 10:30 Hegycsúcsok 11:00 Athéntól Athénig olimpiai magazin 11:30 Languszta 17:30 Sztárbarangoló 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi 20.15 Kapocs: 10. sz vk - Papp Péter 20:30 Hírháló 21:00 Repülő kísértetek 22:50 Szerencsi fel! 23.00 Bence - show 23:30 Különjárat
június 14. hétfő
07:30 Rally tv 08:00 Különös ismertetőjel 09.36 Kapocs: 10. sz. vk Papp Péter 17:30 Nyitott egyetem 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Jövő 7 19:40 Jelkép - adventista 19:50 Krónika 20:00 Rally tv 20:30 Hírháló 21:00 Finom terror 22.30 Egészségmagazin
június 15. kedd
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:05 Jövő 7 08:20 Jelkép - adventista 08:30
Krónika 08:40 K''arc 08:55 Rally tv 09:25 Mese 09:30 Krónika 09:40 Videoklip 17:30 Nyitott egyetem 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Házban ház körül 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:15 Jövő? 7 20:30 Hírháló 21:00 Kickbox harcos 22.50 Szerencsi fel!
június 16. szerda
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 Házban ház körül 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Jövő? 7 09:10 Jelkép - katolikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Akarj élni 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Jövő 7 19:25 Kamarai percek 19:40 Jelkép - evangélikus 19:50 Krónika 20:00 Házban ház körül 20:30 Hírháló 21:00 Az elnök zsoldosa 22:50 UNIJÓ - Az EU bel- és igazságügyi együttműködése
június 17. csütörtök
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:00 Jövő 7 08:10 Kamarai percek 08:30 Krónika 08:40 Házban ház körül 09:10 Jelkép - evangélikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Égész-ségmagazin 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Sport 19:40 Jelkép - református 19:50 Krónika 20:00 Jövő 7 20:15 Kamarai percek 20:30 Hírháló 21:00 Kaland az időben 22:50 Szerencsi fel!
június 18. péntek
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 K''arc 08:15 Sport 08:30 Krónika 08:40 Jövő 7 08:55 Kamarai percek 08.10 Jelkép - református 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Virágzó Magyarország 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Zalai magazin 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:15 Sport 20:30 Hírháló 21:00 Játszd el újra Jet! 22:50 UNIJÓ - Az EU bel- és igazságügyi együttműködése
június 19. szombat
06:30 Krónika 06:40 Videoklip 06:55 Zalai magazin 07.25 Mese 07:30 Krónika 07:40 Jelkép - katolikus 07:50 K''arcv
- kulturális műsor 08:05 Sport 08:20* Krónika 08:30 Hírháló 09:00 TV shop 09:30 Hegycsúcsok 10:00 Thalassa 10:30 Alexebbek-nosztalgia slágerlista Alex Tamással 11:00 Trendline 11:30 Virágzó Magyarország 17:30 Business-mix magazin 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi 20.05 Sajt 20:30 Hírháló 21:00 A cirkusz nagymesterei 23:00 Bencze show 23:30 Sztárbarangoló
június 20. vasárnap
06:30 Tv mozi 08.05 Sajt 08:30 Hírháló 09:00 Tv shop 09:30 Akarj élni 10.00 Thalassa - természetfilm 10:30 Hegycsúcsok 11:00 Athéntól Athénig olimpiai magazin 11:30 Languszta 17:30 Sztárbarangoló 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi 20.15 Kapocs 20:30 Hírháló 21:00 A cirkusz nagymesterei 2. rész 22:50 Szerencsi fel! 23.00 Bence - show 23:30 Különjárat
június 21. hétfő
07:30 Zalai magazin 08:00 Tv mozi 09.36 Kapocs 17:30 Nyitott egyetem Az időskori cukorbetegség l.rész 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Jövő 7 19:40 Jelkép - adventista 19:50 Krónika 20:00 Zalai magazin 20:30 Hírháló 21:00 Dzsungelrománc 22.30 Akarj élni!
június 22. kedd
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:05 Jövő? 7 08:20 Jelkép - adventista 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Zalai magazin 09:25 Mese 09:30 Krónika 09:40 Videoklip 17:30 Nyitott egyetem Az időskori cukorbetegség 2. rész 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard -filmajánló 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Házban ház körül 19:40 Jelkép
- katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:15 Jövő? 7 20:30 Hírháló 21:00 Kickbox harcos 5. rész 22.50 Szerencsi fel! rajzfilmsorozat
14
HIRDETÉS
2004. június 8.
Belvárosi 3 szobás családi ház, iker-, társasház építésére is alkalmas. 790 nm-es telekkel eladó. Érd.: 30/227-3294 vagy 30/586-7405 (5 HÓK)
Nk-án a belvárosban 126 nr-es három szoba + hallos családi ház kerttel, garázzsal eladó, vagy Nagykanizsai illetve balatonparti, vagy hozzá közel eső lakásra cserélhető értékegyeztetéssel. Érd.: 20/9566-136 (5327K)
Nk-án a Szőlőskert Fogadótól 100 méterre 780 nr-es terület 16 nf-es tárolóval eladó. Víz, villany van. Érd.: 19 óra után 30/378-8757 (5308K)
Csengery úti cserépkályhás, nagy konyhás, 3 szobás, 73 m2-es társasházi, udvari lakás, műhelyként használható pincével, kis kerttel, garázs használattal eladó, vagy értékegyeztetéssel kisebb lakásra cserélhető. Érd.: 30/204-4556, 30/426-1822, 30/454-0529, 93/313-271 (5310K)
Gyékényesen vízparti nyaraló eladó. Érd.: 30/256-2667 (53I8K)
Nk-án belvárosi egyszobás, gázfűtéses, napos, csendes, kis lakás, saját pincével eladó. Érd.: 30/422-3575 (5319K)
Sormáson családi ház eladó. Érd.: az esti órákban 93/319-460 5323K)
Nagykanizsától 16 km-re Zalaszentbalázson családi ház: két szoba, konyha, fürdő, melléképületekkel és rendezett telekkel eladó. Érd.: 93/391-056 (5324K)
Nk-án Katonaréten 38 m2-es, négy helyiségből álló épület, irodának, raktárhelyiségnek kiadó. Érd.: 30/294-6638, az esti órákban a 93/312-256 (5326K)
Nk-án Katonaréten 180 m2-es társasház garázzsal és pincével eladó 16 millió Ft-ért eladó. Érd.: 30/640-4501 (5327K)
Akar-e napi pár órai munkával Magyarországon uniós
jövedelmet? Hívjon: Szabóné Marika (06) 30-3368-345
Belvárosi bejáratott 20 m2-es, galériás helyiség kiadó. Jó parkolási lehetőség. Érdeklődni: 20/950-9529 (5312K)
JÁRMŰ
Trabant 60L SPECIAL 1984-es jó állapotban, új motorral, valamint Trabant Combi működőképesen, forgalomból kivonva olcsón eladó. Érd.: 30/262-7496 (5252K)
VEGYES
170 literes prés újszerű állapotban eladó. Érd.: 30/586-7405 (5319K)
Katonaréten, Szekeres J. utcában családi ház, ugyanott Fiat Uno, diesel, 1987-es eladó. Érd.: 30/294-6638, 93/312-256 (este) (5309K)
Zárt alumínium utánfutó, kétpárevezős összecsukható kajak, teleszkópos alumínium sátrak, bontott 700 db pala, 30 db laminált asztallap, hang- és fénytechnika, valamint összeszerelhető alu-házak tetőparavánnal eladók. Érdeklődni: 30/204-4556 (5321K)
Új sötétzöld bőr, sarok ülőgarnitúra 2,70 x 2,70 méteres eladó. Érdeklődni: 30/568-8717 (5325K)
SZOLGALTATAS/ALLAS
Fuvarozást, áruszállítást valamint költöztetést vállalok 4x2 méteres platós, 3 t-ig terhelhető teherautóval. Érdeklődni: 30/856-3666 (5255K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Érdeklődni: 06/20/510-2723,
93/323-984 (5322K)
Kötetlen, otthonról végezhető munkalehetőség! Érdeklődni: 30/366-7825 (5328K)
25 fogyni vágyót keresek kereseti lehetőséggel! Szabóné Marika (06) 30-3368-345
INTENZÍV ANGOL NYELVTANFOLYAM AZ ADRIÁN nemzetközi diáktáborban SELCÉBEN közvetlenül a tengerparton.
Részvételi díj: 390 euró + utazás, mely taralmazza a teljes ellátást (4 étkezés), szállást, 10 napos intenzív angol oktatás díját, a tananyagot és a programokat. Utazás autóbusszal.
Hajókirándulás, úszásoktatás! Jelentkezés: 93/333-961, mobil: 20/467-8801
Hét évvel ezelőtt jött létre a Kiskanizsai Általános Iskolában egy tánccsoport, amely ma már a Honvéd Kaszinóban működik. A Honvéd Kaszinó Modern Tánccsoportját Kiss Viktória, Kepe Marietta, Szabó Katalin, Pintér Bernadett, Zsgánecz Csilla és Szécsényiné Kápolnás Edina alkotják. A csapat a Tatán megrendezett modern tánc bajnokságon szerzett második helyével bejutott a hétvégén Győrben megrendezett Nemzetközi Amatőr Táncfesztiválra, a Modern Táncsportok II. Világbajnokságára és I. Európa Bajnokságára.
- Hogyan jött létre a tánccsoport?
- Hét évvel ezelőtt egy nyári gyakorlat keretében Balatonmárián táboroztam a kiskanizsai gyerekekkel. Ott a programok sorában délelőttönként aerobic órákat tartottam. A tábor után aztán a tanév elején megkerestek a lányok, hogy szeretnének hozzám edzésre járni. Akkor még aerobi-coztunk, csak később kezdtünk el táncolni. Két évig kint voltunk a kiskanizsai iskolában, aztán három éve bejöttünk a Honvéd Kaszinóban, és itt dolgozom a lányokkal, akik a csoportot alkotják. így lettünk Honvéd Kaszinó Modern Tánccsoportja. Vannak utánpótláscsoportok, de ők még nem versenyeznek, a sikereket a nagy lányokkal aratjuk - mondja Szécsényiné Kápolnás Edina, a csapat edzője, aki maga is versenyzik
- Milyen megmérettetések
23 kg-ot fogytam 10 hét alatt, testsúlyomat tartom, egészségi problémáim is megszűntek. Segíthetek? (06) 20-392-2560
előzték meg a világbajnokságon való részvételt?
- A százhalombattai elődöntő, és a tatai döntő után, a második helyről jutottunk be a győri Világ és Európa Bajnokságra.
-Hány csapat között indultok?
-Az olasz táncszövetség felkérésére Győrben szerveződő versenyben 14 táncfajta, négy korosztály, és azon belül egyéni páros, kiscsoportos és formációs kategóriákban lehetett nevezni, így azt gondolom, többszáz csapat lesz jelen.
- Mivel készültetek?
-Azzal a produkcióval kell fellépnünk, amellyel a döntőből bejutottunk. Amikor elhatároztuk, hogy elindulunk egy nagy megmérettetésen, akkor még egy, időközben megszűnt táncszövetségre alapoztunk. Ott a színpadi tánc, mint kategória létezett, és én az egész koreográfiát úgy építettem fel, hogy ennek feleljünk meg. A fényeket, árnyékokat, a színpadi lehetőségeket ki tudjuk használni. Ebben a szövetségben, amely a versenyt kiírta, nincs színpadi tánc kategória, így mi a dance-showba fértünk bele. Ebből kifolyólag van egy kis nehézségünk. Ha most kellene a gyakorlatot összeállítani, akkor más zenében, más koreográfiában gondolkodtam volna.
A Győrben megrendezett Modern Tánc Világbajnokságon a Honvéd Kaszinó Modern Tánccsoportja kategóriájában a világbajnoki negyedik helyet érte el.
Dukát Éva
Mindennapi embereknek nem mindennapi kereseti lehetőség, rész- és főmunkaidőben! Egészségügyi dolgozók előnyben! (06) 20-979-2546
2004. június 8.
SPORT
15
SPORTHÍREK
A Régi Jó Egyesület és a Héliosz-N Bt. szervezésében június 4-5-én került sor a Gólyalábas Világjátékokra és az Utcaművész Fesztiválra az Erzsébet téren. Péntek délután Zrínyi Miklós szobrának koszorúzására is sor kerül, ahol közreműködnek a csáktornyai Zrínyi-gárdisták, a Kanizsai Lovas Klub. Az „Aki fellép egyszerre..." rekordkísérleten közel 100 gólyalábazó vett részt. A Bab Társulat, az utcaművészek, kézművesvásár és az egész napos játékprogramot kínáló Bergengócia várta a gyerekeket, felnőtteket egyaránt.
- Első ''kísérlet volt, önállóan még nem szerepelt, hiszen eddig a Város Napi programok része volt, de bebizonyította, hogy önálló programként is megáll a lábán. Sikeresek voltak az akrobata gólyalábasok produkciói, valamint az, hogy a szökőkutat is be
tudtuk vonni. Egy igényes városközpontba jól illeszkedtek ezek a programok, mint hangulatukban, mint minőségükben. Az egész megye figyelt ránk. A város környékéről is érkeztek gólyalábas csapatok, érdeklődök. Célunk, egy olyan családi program megvalósítása volt, amelynek minden korosztály résztvevője lehetett, több szórakozást kínált az elgépesedett játékkal szemben. Maga az alapstruktúra életképes, egy hosszabb távú programot szeretnénk - mondta Czupi Gyula.
Szombat este a Hórihorgas Kompánia és a T-Mobile által támogatott TNT koncert után a Lucena városából érkezett Mitago-csoport Az angyalok földre szállnak és az Éjszaka királynője című, szemet gyönyörködtető produkcióval ért véget a kétnapos rendezvény.
Június 4-6-ig zajlott a Csónakázó-tó melletti pályán a Nemzetközi Military Bajnokság, V. Viessmann Kupa, I. Alpok-Adria Kupa a Kanizsa Lovas Klub szervezésében. A magyar versenyzők mellett osztrák és német lovasok
vettek részt. A versenyszámokat díjlovaglás, tereplovaglás, vasárnap pedig a díjugratás alkotta. A Kanizsa Lovas Klub versenyzői A0 kategóriában, amatőr nehézségi fokban elért eredményei: 1. Nagy Fruzsina (Kalandor), 10.
Wiandt Henrietta (Bíbor), 12. Flórián Lilla (Színész). A CIC kategória, egy csillagos szintű verseny magyar helyezettjei: 2. Egyed László (Mázli), 3. Schaller Gábor (Globe-Carex Mayenne), 4. ifj. Tuska Pál (Gábris), 5. Varga István (Megint), 6. Schaller Gábor (Tavaszi Szél), 8. Orcifalvi Borbála (My Colt), 9. Kaizinger Balázs (G. Sáfrány), 10. Szikszai Lajos (Redako), 11. Szabó Tamás (Notosz). CIC két csillagos szintű verseny magyar eredményei: 1. Schaller Gábor (ígéret), 5. Szabó Tamás (Líra), 6. Kaizinger Balázs (G. Nimfa), 7. Nagy Zsuzsanna (Mandragóra), 8. Egyed László (Regölő), 9. Szikszai Lajos (Pityke), 10. Szentirmai Péter (G. Ima), 12. Szabó Orsolya (Grizly St. John''s).
ÁCS ÚJABB SIKERE A közelmúltban Oroszlányban megrendezett Duatlon Rövidtávú Felnőtt Egyéni és Csapat Országos Bajnokságon a Tri-Co Triat-lon Klub versenyzője Ács László a senior I. korcsoportban remek időeredményével, 2.07,02-vel a harmadik helyezést érte el. A táv 10 km futás, 40 km kerékpározás és 5 km futás volt.
LÁBTOLL DÖNTŐ Május 20-21-én került sor Zánkán a lábtoll-labda diákolimpia III—IV. korcsoport országos döntőjére, melyen az ország 13 általános és középiskolájának 126 diákja vett részt. Eredmények III. korcsoportban: Leány egyéni:3. Göncz Annamária (Hevesi-isk.), 6. Bátor Hajnalka (Hevesi-isk.). Fiú egyéni: 9. Bársony Szabolcs (Hevesi-isk.). Fiú csapat: 6. Hevesi (Bársony Szabolcs, Bátor Hajnalka, Göncz Annamária, Huszár Emil). IV. korcsoport eredményei: Leány egyéni: 3. Molnár Beáta (Zsigmondy SZKI), 7. Dominkó Dóra (BLG),
PONT IDEGENBEN A férfi kosárlabda NB I/B bajnokság soron következő fordulóján idegenben mérkőzött a Kanizsa KK DKG EAST csapata. SMAFC Soproni Ászok-Kanizsa KK DKG EAST 90-99. DKG EAST: Kováts 23/9, Bausz 26/9, Miilei 10, Koma 16, Kiss 10/3. Csere: Zsámár 12, Domonkos 2.
VÍZILABDA A serdülő korosztályban játszott vízilabda mérkőzések eredményei Székesfehérvár-Nagykanizsa 8-8, Nagykanizsa-Pápa 17-0. CWG Kanizsa: Horváth, Hartai, Cserti, Szili, Magyar, Dávid, Kalmár. Csere: Dominkó, Gáspár, Oláh, Marton, Rétlaki, Lengyel. Dobos, Tegzes, Banka.
KÉSZPÉNZ AZONNAL!
ARANY-, EZÜST-, DRÁGAKŐ FEDEZETRE!
A DUNÁNTÚL. LEGALACSONYABB ZÁLOGKAMATA AZ ÉKSZERBANK ZÁLOGFIÓKBAN!
Nagykanizsa VASEMBERHÁZ 93-313-332
NEMZETKÖZI LOVASYIADAL
SALVO BÚTORDISZKONT
Nagykanizsa, Erdész u. 6. (Csengery utcai AGIP-kút mögött) Telefon: 93/311-198 Fax: 93/536-198 Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-17, szombaton 9-12 óráig.
Mozaik
elemes bútorcsalád
Franciaágy szivacsos 36.900 Ft törlesztés: 12 x 3.625 Ft Franciaágy bonellos 39.500 Ft törlesztés: 12x3.919 Ft
Szuperakciós MDF-konyha MDF-fóliás konyhabútor elemenként rendelhető
220-as sor 64.900 Ft helyett 59.900 Ft 12 x 5.879 Ft
Fém étkező 130x70 cm-es 7.900 Ft. Fémvázas szék 2.500 Ft/db
Áruvásárlási hitelakár 0% előleggel!
SZERETNE NYELVVIZSGÁT 1 NYÁR ALATT?
Tanuljon Ön is és gyermeke is a DIALÓG NYELVSTÚDIÓBAN
AJÁNLATUNK: I. kurzus: június 21-július 16-ig, II. kurzus: július 19-augusztus 13-ig,
kezdő, álkezdő, középhaladó, haladó, és nyelvvizsgára felkészítő szinten,
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, vizsgáztató tanárok vezetésével!
- INGYENES PRÓBAVIZSGA - minden tanulónk számára!
- INGYENES VIZSGA - a legjobb eredményt elérőknek!
- GARANTÁLT NYELVVIZSGA - szerződéssel!
- 30% TANDÍJ- ÉS VIZSGADÍJ-VISSZATÉRÍTÉS!
KEZDJE ÁLLAMI ÉS EU-S NYELVVIZSGÁVAL A TANÉVET! BEIRATKOZÁS:
a jelentkezés sorrendjében, személyesen.
Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a. Tel.: (93) 326-413; Fax: (93) 536-887 E-mail: info@dialognk.hu Web: www.dialognk.hu
m



A


jVtsa
tsiaqí na/ casio. •m''vmlmw
ITT Ál ]NÍJSLR!
Június 14-én egcsz napos tanévzáró bulira várták különböző szórakoztató programokkal a város diákságát a Péterfy-isko-la előtti téren. A rendezvényt Marics Zsuzsa szabadidő-szervező és Baliné Zalavári Ágota, a városi DÖK vezetője szervezte. Ugyanezen a napon adta át a Honvéd Kaszinóban megrendezett ünnepségen Litter Nándor polgármester a jutalmakat a tanulmányi és szakmai versenyeken kiemelkedő eredményt elért tanulóknak. Öt közép- és 11 általános iskolából, összesen 48 diák és 37 felkészítő pedagógus kapott jutalmat.
Cgafcon^i (Erzsébet:
Apfjftal tnéíyvörös6en
A Kanizsa Újság Kiskönyvtár 1. kötete könyvbemutatója Időpont: 2004. június 24. csütörtök 18.00 óra Helyszín: Nagykanizsa, Honvéd Kaszinó Tükörterem (Ady út 7.)
CS Bt)
Az est háziasszonya: Halmos Ildikó igazgató (Honvéd Kaszinó) Bevezetőt mond: Luif Ibolya ügyvezető-főszerkesztő (Kanizsa Dél-zalai Hetilap) Péntek Imre főszerkesztő (Pannon Tükör) vall a költészet feladatáról napjainkban Közreműködik: Horváth István Radnóti-díjas versmondó, Kocsis Edit versmondó,
Tulman Géza gitár
2
VÁROSHÁZA - 2004. június 22.
KÉPVISELŐI FOGADÓÓRÁK
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő tisztelettel várja az érdeklődőket fogadóóráján. 2004. június 25-én (pénteken) 15-17 óráig a FIDESZ Nagykanizsai Csoportjának Rozgonyi u. 1. sz. alatti irodájában.
* * *
Bicsak Miklós az I. számú választókerület (Garai, Űrhajós, Hársfa, Ifjúság utca lakói) önkormányzati képviselője 2004. július 7-én, szerdán 16 órától 17.30 óráig fogadóórát tart a Kinizsi utca 97. szám alatti bélyegzőgyártó irodában.
Aznap 18 órától 20 óráig Bicsák Miklós Palin és Korpavár lakossága számára tart fogadóórát a palini Új Altalános Iskolában.
Budai István önkormányzati képviselő a 7. számú választókerület polgárait várja 2004. június 25-én pénteken 17 és 19 óra között a Kazanlak körút 7./A szám alatt lévő irodahelyiségben.
Csordásné Láng Éva a 14. sz. választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap első hétfőjén 18.00-19.00 óra között a Nagyrác utcai Altalános Iskolában és minden hónap második hétfőjén 18.00-19.00 óra között a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Dr. Horváth György a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője 2004. július 7-én szerdán 18 órától 20 óráig fogadóórát tart a Pálma étteremben (Magyar u. 80).
VÁLTOZÁS! Litter Nándor polgármester és dr. Kelemen Marcell jegyző fogadóórája július hónapban elmarad, Röst János alpolgármester fogadóórát tart július hónap második szerdáján 9-12 óráig a Polgármesteri Hivatal Eötvös téri épületében (Nagykanizsa, Eötvös tér 16.1. em.).
Nagy József György önkormányzati képviselő fogadóórát tart mindennap reggel 08-12 óráig a Dunántúli Roma Vezetők Szövetségének irodájában Nagykanizsa, Zrínyi u. 42. szám alatt.
Polai József a 15. sz. választókerület önkormányzati képviselője minden páratlan hónap utolsó péntekén 17.30 órától 19 óráig fogadóórát tart a kiskanizsai kirendeltség épületében, minden páros hónap utolsó péntekén ugyanebben az időpontban fogadóórát tart a bajcsai kirendeltség épületében.
Sajni József sí 13. számú választókerület önkormányzati képviselője minden hónap első péntekén 16.00-17.00 óráig a miklósfai Általános Iskolában, 17.00-18.00 óráig a ligetvárosi óvodában fogadóórát tart.
Stróber Gábor a 12. számú választókerület önkormányzati képviselője minden hónap első hétfőjén 16.30 órától a Vécsey Zsigmond Általános Iskolában, 18 órától 19 óráig a Zárda utcai kollégiumban fogadóórát tart. A fogadóórán tisztelettel várja a lakosság észrevételeit, javaslatait.
Szányiné Kovács Mária, a 11. választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap első szerdáján 17-18 óra között az IKI földszinti helyiségében, július hónap első csütörtökén 17-18 óra között a Bolyai János Általános Iskola földszinti helyiségében a fogadóóra elmarad. Elérhetőség: 06-70/214-9155-ös telefonszámon vagy a 1 lvk@nagykanizsa.hu e-mail címen.
Tóth László a 4. sz. választókerület képviselője 2004. július 7-én, szerdán 17 órakor fogadóórát tart a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban. Telefon: 30/304-3161, e-mail: toth_laszlo@nagykanizsa.hu
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Ingatlankezelési Intézménye (Nagykanizsa, Deák tér 5.)
NYILVÁNOS PÁLYÁZATOT HIRDET a Nagykanizsa, Erzsébet tér 1. hsz. alatti Házasságkötő valamint Dióssy-terem klimatizálásának kivitelezési munkáira. A pályázati anyagok 2004. június 24-ig vehetők át az intézmény 8. számú (udvari) irodájában munkanapokon 8.00-12.00 óra között 20.000 Ft+áfa befizetése ellenében. Információ: Takács Sándor (telefon 93/313-375)
Kőnig menü ♦ 360 Ft / menü kiszállítva
S Vállalati étkeztetést vállalunk S Étkezési jegyet elfogadunk
Havi étlap: www.konigmenu.hu Érd.: 93/700-137
DR. HABSBURG OTTÓ KANIZSÁN
2004. június 27-én, vasárnap 11 órakor „Magyarország az Európai Unióban " címmel Dr. Habsburg Ottó, a Páneurópa Unió elnöke fórumot tart a Hevesi Sándor Művelődési Központban (Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9.), melyre ezúton tisztelettel meghívom Önöket.
Kérem, a fórumon való részvételüket, valamint az előadóhoz feltett kérdéseiket szíveskedjenek előre jelezni a 93/500-704-es telefonszámon.
Litter Nándor polgármester
\_s
M * *
ELMARAD A^í UGYFELFOOADAS
Ezúton értesítjük Nagykanizsa város és illetékességi körzetébe tartozó ügyfeleinket, hogy 2004. július 1 -jén, csütörtökön a Polgármesteri Hivatal Erzsébet tér 7. és Eötvös tér 16. sz. épületeiben az ügyfélfogadás elmarad.
Megértésüket köszönjük!
SZOCIALIUS ALAP PALYAZAT
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének Szociális és Egészségügyi Bizottsága pályázatot hirdet a 2004. évi Szociális Alap támogatásának elnyerésére. A pályázat célja: olyan közösségi programok, karitatív és érdekvédelmi tevékenységek, természetbeni támogatások, szociális szolgáltatási formák segítése, melyek hozzájárulnak a hátrányos helyzetben lévők szociális élethelyzetének minőségi javulásához.
Pályázók köre: Nagykanizsa Megyei Jogú Város közigazgatási területén működő intézmények, minden bejegyzett nagykanizsai székhelyű civil szervezet, egyesületek, alapítványok és egyéb szervezetek, melyek pályázatukkal a fenti célok megvalósítását szolgálják. A pályázaton nem indulhatnak: pártok, politikai tevékenységet folytatók.
A pályázat benyújtásának határideje: 2004. június 30.
A pályázati adatlapot zárt borítékban „Szociális Alap támogatása" jeligével lehet benyújtani. Benyújtás helye: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális Osztálya Nagykanizsa, Eötvös tér 16. (I. em. 103. sz. iroda) A pályázati bírálat határideje: 2004. augusztus 31. A határidőre beérkezett pályázatokat a Szociális és Egészségügyi Bizottság bírálja el. Az elnyert támogatások kifizetésének határideje: 2004. szeptember 15.
Az odaítélt támogatások elszámolásának határideje: 2004. december 30. Egyéb kikötések: a támogatást nyert pályázókkal az Önkormányzat támogatási szerződést köt. Az elnyert támogatás célszerű felhasználásáról a pályázó a tárgyévet követő március 3 l-ig számlával köteles elszámolni.
A nagykanizsai Tourinform-iroda az alábbi címen várja a turizmus területén tevékenykedő nagykanizsai vállalkozások, vállalatok és szolgáltatók promóciós és reklámanyagait (hotelek, panziók, vendégházak, magán-szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, klubok, kulturális intézmények, kultúrházak, rendezvényszervezők, utazási irodák, ügynökségek):
Tourinform-Nagykanizsa, Csengery u. 1-3.
Tel: 93/313-285, fax: 93/536-077, email: nagykanizsa@tourinform.hu
KANIZSA Dél-Zalai Hetilap Ügyvezető-főszerkesztő: Luif Ibolya. Munkatársak: Bakonyi Zsőka, Dukát Éva, Nagy Krisztina, Szőlősi Márta, Hársfalvi Tímea, Tóth Tihamérné. Szerkesztőség: Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Kiadja a Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47 I. emelet. Tel.: 93/312-305. Nyomja: ANTÓK Nyomdaipari Kft., Celldömölk. Felelős vezető: Antók Zoltán. Terjeszti a Lapterjesztő Kft. Az árus példányok ára 65 Ft.
ISSN 0865-3879
E-mail címünk: kanizsahetilap@chello.hu Honlap: http://kanizsaujsag.kanizsa.hu
2004. június 22.
VÁROSPOLITIKA
3
KET FONTOS DÖNTÉS SZÜLETETT
- Jól halad a kórház „E" épületének rekonstrukciója, minden az eredeti ütemezésnek megfelelően alakul - hangzott el a múlt heti sajtótájékoztatón Litter Nándor polgármestertől az építkezés helyszínén.
- Jelenleg a második emeleti födém zsaluzása, és a földszinti válaszfalazások készülnek, s akár még az idén megtörténhet a Rehabilitációs osztály átköltöztetése - tudtuk meg Baksa Attilától, a ZÁÉV vezérigazgatójától.
Hasonlóan jól halad az Értelmi Fogyatékosok Szakosított Szociális Intézménye kialakítása is a volt Űr- ■ hajós úú óvoda területén: a belső vakolási munkák folynak. Az ünnepélyes avatásra még ebben az évben sor kerülhet.
- A június 10-én megtartott soron kívüli közgyűlésen a jövőt illetően két fontos témában hozott döntést a testület - emelte ki Litter Nándor polgármester a közgyűlést követő sajtótájékoztatóján: - Több hónapja zajlanak az előkészületek a többcélú kistérségi társulások létrehozásáról, melyben az önkormányzat az egyeztetések során is vezető szerepet vállalt fel. Az elmúlt közgyűlésen senki nem kifogásolta, hogy a munkát tovább folytassuk, most pedig a bővebb információk, a várható költségkihatások, a működési modell ismeretében hozta meg a testület a végleges döntést a csatlakozáshoz. Az előző napon, az eddig nemleges döntést hozó Hahót önkormányza-
ta is pozitív döntést hozott. Gyakorlatilag elhárult az utolsó akadály az elől, hogy a pályázatunkat benyújthassuk.
A határozati javaslatban a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy amennyiben megfelelő számú települési önkormányzat vállalja az együttműködést, úgy a jelenleg működő településfejlesztési társulás alapító okiratát a társulás módosítsa és teijessze ki az együttműködést a területfejlesztési célon felül a közoktatás, a családsegítő és gyermekjóléti feladatokkal összefüggő szolgáltatás, valamint a központi orvosi ügyelet megszervezése és működtetése feladatainak ellátására. Ily módon plusz források kerülnek be a térségbe,
amelyekkel az érintett szolgáltatások fejlesztése biztosíható, és összehangolható ezen területeket érintő fejlesztések, aminek eredményeként megtakarítások jöhetnek létre. Jelenleg több település ellátatlan például a gyógytorna és egyéb más szolgáltatásokat területén, mivel bizonyos szolgáltatásokat az egyes településeken nem kaptak meg, és amelyek nélkül ma már nem működhetnek iskolák, és egyéb ellátó rendszerek.
Ezen kívül - bár jelentős vita alakult ki a Régió Ipari Park és Logisztikai Központ Kft. vonatkozásában - a közgyűlés többsége megszavazta a kft. üzleti tervét. Az eredmények már jeltnkeznek, négy speditőr itt szeretnée letelepedni.
MI AZ INTEGRÁLT SZAKKÉPZÉS?
A foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium pályázatot írt ki Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozására, az infrastrukturális feltételek javítására. A programra Nagykanizsa is pályázni kíván, erről döntött a képviselőtestület legutóbbi ülésén. Arról, hogy mit jelent ez a kezdeményezés, mit jelent az integrált szakképzés, Mérksz Andort, a Zsigmondy-Széchenyi SZKI igazgatóját kérdeztük.
- A jelenlegi szakképzési rendszer átszervezését indította el a minisztérium. Ennek oka egyrészt az uniós csatlakozás, másrészt, hogy a kormány racionalizáltab-ban szeretné a szakképzésre fordítható forrásait elkölteni. Ennek egyik megvalósítási formája a térségi integrált szakképző központok létrehozása lesz. Ez már az EU-ban kialakult forma, mi csak adaptáljuk a rendszert. A különböző térségekben, tartományokban létrehoznak egy szakképző központot, ahová betelepítik azt a csúcstechnológiát, amelyet az ipar használ, s amelynek használatához a munkaerőt képezteti. A tanulók ezekben a központokban sajátítják el a szakmájukhoz szükséges csúcstechnológián alapuló szakmai tudást, magasan kvalifikált oktatók segítéségével. Az elméleti és gyakorlati tudás alapjait, pedig a saját intézményükben tanulják meg.
- Az új rendszer működéséhez nem kell átgondolni a mostani szakképzési rendszert?
- A jelenlegi OKJ-s képzések felülvizsgálata is megtörténik. Szakmacsoportokat hoznak létre a képzési jegyzékben szereplő szakmákból, és az egyes szakmacsoportokban moduláris képzésekre térünk át. A diák ezt követően az alapmodulok elsajátítása után, újabb és újabb szakmákat tanulhat meg. Az alapmodulok oktatása az alapintézményben, a szakmai ráképzés a csúcstechnológiát képviselő központokban zajlik majd.
- Hogy néz ki ez a gyakorlatban?
- Erre indult el a TISZK-re kiírt pályázati rendszer, amely régiónként 2 központ létrehozását teszi lehetővé. Ezekben a központokban minimum 6, maximum 8 szakképző intézmény konzorciumi formában dolgozik együtt. Működtetik a központot, a konzorcium tagjai közösen biztosítják a képzés szereplőit, a diákokat, és a szakembereket. Az új képzési kínálattal összhangban a központok gyakorlati képzését szolgáló tanműhelyi rendszerének kialakítása is megtörténik, az elméleti képzéshez szükséges multifunkcionális, a szakképzés és a helyi közösségi igények kielégítését is szolgáló közösségi terek létrehozásával együtt.
- Milyen lehetőségei vannak e téren Nagykanizsának?
- Adottak a szakképző intézményeink, széles palettán, a piac elvárásainak megfelelő korszerű képzési formák működnek itt. A Nyugat-Dunántúli Régió a szélén helyezkedünk el, távol a győri központtól, de a beiskolázásban lefedjük a Dél-Zala mellett Somogy megye egy részét is. Ezért is merült fel az önálló pályázás lehetősége. Az öt középiskola és a Rózsa úti Altalános Iskola nevében pályázna az önkormányzat, mint fenntartó, konzorciumi partnerként Keszthely város önkormányzata, mint az ottani idegenforgalmi és kereskedelmi iskola fenntartója, a Somogy megyei Önkormányzat, mint a csurgói Nagy-váthy-középiskola fenntartója és a Veszprémi Egyetem. A pályázatot szeptember 30-ig kell benyújtani.
NAGY IMRE EMLÉKÉRE
Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak tiszteletére rendeztek ünnepi megemlékezést a kopjafánál június 16-án, a kivégzések napjának évfordulóján, ahol Rajnai Miklós, a Magyarok Világszövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjét követően Horváth István Radnóti díjas versmondó előadásában hangzott el Márai Sándor Mennyből az angyal című verse. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd Csap Lajos, az MVSZ Zala Megyei elnökhelyettese szavalata következett. A kegyeleti koszorúk elhelyezése után az ''56-os mártírok lelki üdvösségéért közös imádságra került sor a Jézus Szíve templomban.
A LAKBÉREMELÉSRŐL
A május 25-ei közgyűlés elfogadta a július 1-től esedékes lakbéremelési javaslatot, mely szerint 10+4,7=14,7 százalékkal emelkednek a lakások bérleti díjai. Jelenleg Nagykanizsán a szociális lakbérek kaategóriát alkalmazzák, azaz csak a lakások komfortfokozata, nagysága, az épület műszaki állapota, a lakás épületen belüli elhelyezkedése és - a bérlő külön kérvénye alapján - a lakás műszaki állapota szerint differenciálódik. A bérlő szociális helyzete, anyagi körülményei nincs figyelembe véve. így jelenleg minden bérlakásban élő bérlő önkormányzati támogatásban részesül, függetlenül a rászorultságtól. A közgyűlés elfogadta azt a határozati javaslatot is, hogy november 30-ig dolgozza ki az Ingatlankezelési Intézmény és a Szociális Osztály annak a feltételeit, hogy mely bérlakásokban lehetne bevezetni a költségalapú lakbért, és melyekben maradjon a szociális lakbér, illetve, ez hogyan illeszkedjen az állami lakbértámogatási rendszerhez. Az új lakbér kategóriák kidolgozásába bevonják a lakásbérlőket is.
4
RA
2004. június 22.
A június elején városunkban megrendezett Gólyalábas Világjátékokon szemet gyönyörködtető produkcióval lépett fel az olasz Lucera városából érkezett Mitago gólyalábas csoport. Az egyesület formájában működő művészcsapat nagyon szuggesztív formában valósítja meg előadásait, melyek témája általában középkori történetek. A saját maguk szerkesztette előadások, mintegy a gyerekkori mesevilágot elevenítik fel. A 15 taggal működő csoportból 12-en érkeztek Nagykanizsára. Magyarországon első alkalommal jártak. A pénteki napon A színek varázsa előadást mutatták be, szombaton Az angyalok földre szállnak és Az éjszaka királynője fellépéssel fejezték be a Gólyalábas Világjátékok programsorozatot. Ezekben az előadásokban ugyancsak középkori témákat dolgoznak fel, a világot mozgató jó és rossz harcát, az örök problémát, hogy ki győz az életben, a jó vagy a rossz, a finálé az örök emberi érzésről, a szerelemről szólt. Gazdag jelmeztárral dolgoznak, az álarcok és a jelmezek mind saját készítésűek.
- Miért éppen a gólyalábas előadásmódot választották?
- Készülnek-e bővíteni a repertoárjukat?
- Általában kétévente készül el egy-egy előadás. Amatőr csapat vagyunk, mindenkinek megvan a saját maga szakmáj, munkahelye. Nagyon sok időt vesz igénybe a jelmezek, az álarcok elkészítése. Nem egyszerű dolog egy érdekes történet kitalálása sem, ami inspiráljon minket az új előadások létrehozására.
- Hogyan zajlanak a próbák?
- A legfontosabb, hogy találjunk egy olyan helyet, ahol tudunk próbálni, mivel elég nagy helyet, nyílt teret igényel a darab. Nem egyszerű dolog megszervezni egy próbát, hiszen mindenki dolgozik. Először kiválasztjuk a zenét, majd megszületik a szövegkönyv, ha narrátorral megy az előadás. Eleinte vidéken próbálunk, és ha összeállt az előadás, akkor a városban kapunk egy lezárt teret, ahol a főpróbákat tarthatjuk.
- Miből tarja fenn magát az egyesület?
KÖZÉPKORI TÖRTÉNETEK GÓLYALÁBON
- Olaszországban nagyon sokan használják a gólyalábat az utcaszínházas csapatok közül. Náluk ez különösen fontos, mivel ezek a sajátos tartalommal, töltéssel rendelkező előadások megkövetelik, hogy még inkább kiemelkedjenek a hétköznapok világából, más dimenzióban történjen a játék. Az előadásaink lelke a gólyaláb, ezzel is szimbolizáljuk, hogy felemelkedünk egy kicsit a földtől. Konkrét történetünk, mint a kanizsai gólyalábazásnak nincsen - mondta Emanuele Tozzi művészeti vezető.
- Semmilyen támogatásban nem részesülünk, mindent a saját költségünkből kell megvalósítanunk. A jelmezek, díszletek tárolásától kezdve a jelmezek pótlásáig mindent.
- Hogyan fogadta az olasz közönség ezt a fajta művészetet?
- Az ítélet, ami el szokott hangozni egy-egy előadás után az, hogy ti életre tudtatok kelteni egy mesét. Elhiszi a közönség, amit lát, mivel nagyon hűen tudjuk megvalósítani ezeket a történeteket. Az előadások után a közönségtől áradó megbecsülésnek, szeretetnek, gratulációknak köszönhető az, hogy 12 éve működik az egyesület.
Nagy Krisztina
VERSENYIIÍ RÁ
A nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ 2004. szeptember 4-én (szombaton) rendezi meg
AZ ELSŐ KANIZSAI BOR- ÉS DÖDÖLLE-FESZTIVÁLT,
melynek^ keretében meghirdeti a dödölle és dél-zalai népi ételek (pró-sza, gánica, répa stb.) főzőversenyét.
A főzőverseny kiírása: minimum 10-12 személy részére megfelelő adagmennyiségű jellegzetes dél-zalai étel készítése. Az étel otthon is és a helyszínen is elkészíthető (A helyszínen gázrezsót biztosítunk) A csapatok 3-5 fővel jelentkezhetnek. Főző-, sütőedényekről és az alapanyagokról a résztvevőknek kell gondoskodni, műanyag evőeszközöket, tányérokat a rendezőség biztosít.
Az értékelést szakértő zsűri végzi. A nevező csapatok 3 tagja emblémás kötényt és sapkát kap.
A legjobb versenyzők részére az alábbi díjak kerülnek átadásra: a legfinomabb étel, a legjobb csapat, a legszebben terített asztal. Közönség díj a legnépszerűbb csapatnak. A rendezvény időpontja: 2004. szeptember 4. 15 óra Helyszíne: a HSMK melletti tér
A versenyre előzetesen lehet nevezni az intézmény információs szolgálatánál, telefoin 93/311-468. Nevezési határidő: 2004. augusztus 18.
FORUM VÁLLALKOZÓKNAK
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében, egy professzionális ingatlanfejlesztő cég közreműködésével a volt Kossuth laktanya területén (a 7-es főútvonal mentén, az épülő M7-es autópálya nyomvonala mellett, a Nagykanizsai Ipari Park területén) az idei évben Vállalkozók Házának létesítése kezdődött meg.
Ezúton tisztelettel meghívom valamennyi érdeklődő nagykanizsai vállalkozót 2004. június 24-én, csütörtökön 17 órakor a Vasemberház Dióssy-termébe, ahol a város vezetői, valamint a Raiffeisen Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Rt. képviseletében Gaál Róbert nagykanizsai fiókvezető és Skultéti Vilmos vezető projekt menedzser tájékoztatást adnak a Vállalkozók Házával kapcsolatban. A tájékoztatót követő fórumon lehetőség nyílik kérdések feltevésére, javaslatok felvetésére, melyekre az érintettek a helyszínen válaszolnak.
Kérem, a fórumon való részvételi szándékukat szíveskedjenek előre jelezni az 500-704-es telefonszámon.
Litter Nándor polgármester
>---
Nagykanizsa lakossága 2004. június 2-án 51900 fő.
Születések száma: 46, ebből Nagykanizsán: 14 Halálozások száma: 71, ebből Nagykanizsán: 39 Házasságkötések száma: 49
2004. június 22.
NYOMDA A TÁBORHEGY UTCABAN
Május 24-től új telephelyre, a Táborhegy utca 2. szám alá költözött a Kanizsai Nyomda Kft. Ez alkalomból kértük rövid történeti áttekintésre Brenner Árpád ügyvezető igazgatót.
- A Kanizsai Nyomda, pontosabban a Zala Megyei Nyomda Vállalat 1950-ben került az Erzsébet térre, az akkori Szabadság térre, és 2004-ig ott működött. A nyomda korábban is a magas nyomtatás technológiáját használta és ügyviteli nyomtatványokat gyártott. Zala megye központi nyomdájaként 1965-ig működött, s miután Zalaegerszegre került a központ, a Zala Megyei Nyomdavállalat telephelye lett 1991-ig a kanizsai üzem. A privatizáció során megalakult a Kanizsai Nyomda Kft.
- Miért költöztek a volt Thúry Laktanya portaépületébe?
- Régóta kerestük egy könnyebben megközelíthető, korszerűbb, új nyomda kialakításának lehetőségét. A jelenlegi helyünkön egy szép, 500 négyzetméteres ingatlan áll a rendelkezésünkre. Felújítottunk, korszerűsítettünk. Mindig is ez volt a jelszavunk, szeretnénk kiszolgálni a várost a nyomtatvány gyártásban. A technológiánk is fejlődött, az EU-szabványnak megfelelő nyomtatványokat gyártunk. A Kanizsai Nyomda Kft. az ország harmadik legnagyobb ügyvitelinyomtatvány-gyártó cége, amire nagyon büszkék vagyunk. A közel 800 tonna ügyviteli nyomtatvány gyártásával a város jelentős nyomtatványellátását biztosítjuk.
- Mit tudnak nyújtani ezen kívül?
- Támogatjuk a sport, és kulturális intézményeket, az iskolák által kiadott évkönyveket, a különböző versesköteteket. Nemcsak ügyviteli, hanem kulturális, reklám és akár tájékoztató jellegű nyomtatványokat is gyártunk. Szívesen készítünk könyveket, prospektusokat, meghívókat, névjegykártyákat, plakátokat. Azt valljuk, hogy mecénásnak is kell lennünk, ahol tudunk, ott segítünk. Még olyan iskola nem volt, akinek a kérését ne teljesítettük volna.
- Milyen hosszú távú célt tűztek ki maguk elé?
- Jelenleg harmincan alkotjuk a céget. Ha a műszakok száma szaporodik, legalább még egyszer ennyi emberre lesz szükség a nyomdában. Várhatóan egy-két hónapon belül a második műszak is beindul a nyomdában.
Második alkalommal szervezett Közösségi Hetet a dolgozói számára a GE Hungary Rt. Nagykanizsai Fényforrásgyára. A június 1-5 között megrendezett program első napján, a Környezet Napján parlagfüvet bemutató kiállítást rendeztek. A gyáregység dohányzóhelyein modellezéssel bemutatták, mennyi nikotin jut a tüdőbe akár egy szál cigaretta elszívása után. Gyűjtöttek újságpapírt, mert az újra feldolgozással kevesebb fát kell kivágni az erdőkben. Kérték, hogy aki tud, hozzon cserepes, vagy kerti virágot, díszcseijét, amit elültettek a Hajléktalan Női Éjjeli Menedékhelyen.
Az Egészség Napja rendezvényeit az Egészséges Városok Koordinációs Bizottsága és dr. Pataky Miklós segítségével bonyolították le. Elkezdték külön gyűjtőedényekben gyűjteni a műanyag palackokat is. A Nevelés Napján rendhagyó tanítási napot tartottak a Cserháti Szakközépiskola tanulóinak. A gyáregységek erre a napra tették a különféle oktatásokat, továbbkép-
zéseket Lehetőséget adtak Balázs Zoltánné szepetneki amatőr festő műveinek bemutatására. A legnagyobb hangsúlyt az Egészség Napjára fordították az ANTSZ és a Vöröskereszt segítségével. Ingyenes vérnyomás, vércukor, koleszterin, csontsűrűség mérésen vehettek részt a gyár dolgozói. Kampányt fordítottak a mellrák szűrésre, melynek eredményeként 144 hölgy vett részt mammográfiai vizsgálaton. Első alkalommal szerveztek prosztatarák szűrést. Meghirdették, hogy aki az Egészség Napján nem autóval, hanem biciklivel jön dolgozni, azt meglepetésben részesül. A Vöröskereszttől kapott alma mellé bicikli lámpába való égő járt. A Hátrányos Helyzetűek Napján két intézményt, a Hajléktalan Női Éjjeli Menedékhely, valamint a Családok Átmeneti Otthonának lakóit segítették. Konyhai berendezéseket, eszközöket, konyharuhákat, a gyerekeknek játékokat, tanszereket gyűjtöttek és adtak át. Ezen a napon szervezték meg az ELFUN akciót, mely két részből állt. Elültették a fákat az éjjeli menedékhelyen és az Űrhajós úti játszótéren, továbbá EU szabványnak megfelelő hintát és bébikompos hintát helyeztek el, terepet rendeztek. A szombaton megtartott gyermeknapra több ezer tungsramos gyermeket hívtak szülőkkel, nagyszülőkkel a sporttelepre, ahol ugrálóvár, kisautók, sport programok, vetélkedők és teljes ellátás várt mindenkit. A gyerekektől azt kérték, hogy hozzanak magukkal megunt játékot, könyvet, ceruzát, egyéb tanszert, ezeket összegyűjtötték és egy kis küldöttséggel elvitték a Családok Átmeneti Otthonában lakó 21 kisgyermeknek.
d^ JL# J^k. «JF SZENIOROK
Az Olajos Szeniorok Hagyományápoló Köre június 15-én, a MOL Rt. Műszaki Könyvtárában megtartott találkozóján elsőként Tornyos Ferenc Az én építő kövem címmel beszélt életéről, a gépgyárról és még sok mindenről. A második beszélgetőpartner, dr. Megyeri Mihály pedig a kút-vizsgálatról, a sókristályos kiho-zatalnövelés legújabb eredményeiről mondta el gondolatait. Legközelebbi összejövetelüket szeptemberben tartják az olajos szeniorok.
A LIBERÁLISOK A GAZDASÁGRÓL
A nagykanizsai Liberális Klub meghívására járt városunkban Szent-Iványi István, az SZDSZ országgyűlési képviselője, országos ügyvivő, az EU Integrációs Bizottságának elnöke.
- Három fontos célkitűzése van az SZDSZ-nek - hangsúlyozta. - A legfontosabb az adópolitika változtatása, az adó csökkentése. A versenyképesség elengedhetetlen feltétele, hogy az adórendszer a választópolgárokat ne a teljesítmény visszatartására, hanem a teljesítmény növelésére ösztönözze. Javasolják, hogy az iparűzési adó levonható legyen a nyereségadóból.
Másik fontos célkitűzésük a városokra és a városlakókra vonatkozik. Az EU-támogatási programjaiban méltatlanul kis arányt képviselnek a városokra kidolgozott programok. Elsődleges feladatnak tartják a tömegközlekedés támogatását, a városrehabilitációt, a panel lakások problémájának megoldását, hiszen ezeket a lakásokat 30-40 év időtartamra építették. A városi környezetvédelem kérdéseire is szeretnének nagyobb figyelmet fordítani, így a szennyvíz tisztításra.
Harmadik fontos célkitűzésüknek tartják a szabaddemokraták a szabad munkaerő áramlásának biztosítását. Azért küzdenek majd az EP-ben, hogy legkésőbb a kétéves felülvizsgálati időszak végére a korlátozások megszűnjenek, s így hazánk állampolgárai is azonos módon élvezhessék a szabad munkavállalás lehetőségét.
A XX. SZAZAD TANÚI
2004. június 22.
DEZSŐ FERENC:
Vannak az ember életében olyan kellemes találkozások, amelyek kár lenne, ha kimaradnának az ember életéből. Ilyen volt a Rajnai Istvánnal való beszélgetés, akit az élet nem kényeztetett el, mégis minden lehetetlen helyzetből talpra tudott állni. Zárkózott, kevés beszédű, de gondolatai mögött ott van a megfontolás és az érzelem. Kora ellenére -81 éves - kiváló fizikai és szellemi erőben van. Emléke szinte minden pozitív és negatív eseményt megőrzött, ám benne a meg-bántottságnak semmi nyoma, a sebek begyógyultak, nyugodtan néz velük szembe. Induljon életének története:
- Milyen volt a család, aki útra bocsátotta?
- Nemesdéden kisparaszti családban születtem. Édesapám értelmes, a közügyek iránt érdeklődő egyéniség volt. Rátermettségének köszönhetően köztiszteletnek örvendett. így hamarosan elöljáró, majd bíró lett a falunkban. Fiú testvéreimmel együtt munkára, becsületességre és elvhűségre neveltek bennünket. Mindenkinek meg volt a reszortja, amit édesapám kirótt, s azt el kellett végezni. Ez adta meg az alapot az életben való helytállásra.
- Hogyan változott meg továbbiakban az élete, mi indította a tanulás, szakmai ismeretek megszerzésére?
- A földművelés rabszolgává tette az embert. Nem volt ünnep vasárnap. Az állatokat az év minden napján etetni kellett. Nem volt ínyemre a paraszti munka és nem is láttam sorsom jobbra fordulását. A jövőt az iparban kereskedelemben véltem igazán megtalálni. Már gyermekkoromban a falut járt kereskedőknek segítettem felhajtani az eladó állatokat, akiktől bíztatást kaptam a tanulásra, így kerültem Kanizsára, ahol 1942-ben kitanultam a hentes szakmát. Segéd lettem, majd 1944-ben mestervizsgát tettem.
- 1944-ben már javában folyt a háború, mi várt akkor egy 21 éves fiatalra?
- Hát bizony a katonaság. 1944 őszén, mint sorkatonát vonultattak be. Újabb dátum életemben 1944. december 6-a, Németországba, Spandauba vittek sok társammal együtt, ahol újabb kiképzést kaptunk. Itt vetettek be bennünket, egy repülőtér védelmét bízták ránk. Az ellenállásunk csak két napig tartott. A harc során megsebesültem, valamennyien amerikai fogságba is kerültünk.
- Milyen volt a foglyok élete?
- Nem panaszkodhattunk. Dolgoznunk kellett, mindenki szakmájának megfelelő munkát kapott. Én szakács és raktáros lettem. A hadifoglyok kiváló ellátást kaptak, a jó élelem mellett volt bőven csokoládé és cigaretta is, de még finom szöveteket is tudtunk szerezni. 1945. júliusában Brüsszelbe kerültünk, ahol angol tiszti konyhában dolgoztam. 1946. tavaszán visszavittek bennünket Németországba, és onnét szabadultunk még ez évben. Szerencsésen hazaérkeztünk, az állomáson nem hordágyért, hanem hordárért kiabáltunk, annyi csomagunk volt.
- Hol, s hogyan kezdte a munkát, mi várta itthon?
- A háború borzalmait túlélt emberek lelkesen, nagy kedvvel láttak munkához. Nekem is hamarosan sikerült a hentes szakmában elhelyezkednem Rein Zoltánnál. Ad-tuk-vettük az állatokat, meg feldolgoztuk. Közben édesanyám kocsmát nyitott Csurgón, így ott folytattam, mint kocsmáros a munkámat egészen 1950-ig, amikor nem csak elvették a kocsmánkat, de ki is telepítettek bennünket. Szabolcs-Szatmár megyébe, Fülesd községbe kerültünk. Egy falusi ház szobájában helyeztek el bennünket. A körülmények ugyan mostohák voltak, de abban szerencsések voltunk, hogy sok mindent el tudtunk vinni magunkkal, valamint szabadon éltünk a kijelölt faluban, természetesen állandóan ellenőriztek bennünket. Nehezítette a helyzetünket, hogy 10 hónapos kislányunkat a nagyszülőknél hagytuk, mert nem tudtuk milyen körülmények közé kerülünk.
- Miből éltek, hogy tartották el magukat?
- Napszámba jártam a község határában, a vízelvezető árkokat tisztítottuk. Ott kerestem némi pénzt. Aztán a szüleimtől kaphattunk csomagokat, általában élelmiszert küldtek. Közben a helybeliek is megismertek, s megszerettek bennünket, ők is szegények voltak, de kisebb ajándékokat, de főleg élelmiszert kaptunk tőlük. E rendkívüli siralmas állapot 1950. augusztusától 1953. novemberéig tartott, annak ellenére, hogy a vagonban történt szállításunkat is megfizettették, megkönnyebbülés volt a szabadulásunk.
- Hogyan kezdték az „új" életet?
- Mivel a csurgói házunkat államosították, Nemes-dédre, a szülőkhöz költöztünk. Kezdetben napszámosként az erdészetnél dolgoztam, majd a kanizsai ÁFÉSZ húsfeldolgozójába kerültem. Sok munkahelyem volt így újabb és újabb szakmákat kellett megtanulnom. így lettem a kiskanizsai italboltban csapos - vendéglátó ipari szakmunkás létemre - majd újra visszakerültem Kanizsára, ahol a vasiparban kaptam munkát. Ezután a nagyrécsei italbolt következett, majd a nagykanizsai piac húsboltjának vezetője lettem, onnét is mentem nyugdíjba.
- Sok volt a megpróbáltatás, sok nehézséget vészelt át, mi adta az erőt?
- Szép gyermekkorom volt, jó nevelést kaptam, megtanítottak dolgozni és becsületesnek lenni, s ez kifizetődő is volt életemben.
Sok helyen kipróbálták, de mindenhol megállta a helyét, pontos megbízható munkaerő volt, így mindig újabb és nagyobb feladatot kapott. Közben egy lányát és két fiát taníttatta, akikre ma is büszke.
Elégedett, nincs rossz emléke, nem vádol senkit. A nehézségek közepette is mindig megtalálta az igaz, egyenes utat. Úgy érzi, hogy a Jóisten a tenyerén hordozta. Több betegség mellett 81 évesen is jól érzi magát. Sok segítséget adott számára a baráti kapcsolat, amit élete során kialakított. Egész életét a munka alakította, becsület formálta, a szorgalom a kitartás volt a kísérője.
Ezek a fontos emberi tulajdonságok lelkét, hitét is nemesítették. Ezt hagyta örökül gyermekeinek és ezt tudja ajánlani a jövő nemzedékének is.
2004. június 22. - BSftLYBGYBNLÖSftG
CK ö-testűlet; I ÜLI Is
Június 18-án soron következő testületi ülését tartotta a nagykanizsai
Cigány Kisebbségi Önkormányzat Ady úti irodájában. Teleki László CKÖ-elnök elmondta, hogy tárgyalásokat folytattak arról, hogy az ELTE kihelyezett képzési helyén, a Bogdán János Közösségi Házban 2005 februárjától vagy szeptemberétől szociális munkás, művelődésszervező, óvodapedagógus főiskolai szakok induljanak. Július 30-án a holokauszt 60. évfordulójára idén is megemlékezést tartanak. Ezen a nyáron három tábort szervez a helyi CKÖ. Az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával június 23-27-ig a Hétvégi Kollégiumból, Csapiiskolából 50 gyerek sátortáborozhat Fonyódligeten, augusztus 21-től szintén az ISM jóvoltából Zánkán nyaralhatnak a gyerekek. A balaton-máriai tábor augusztus 9—15-ig kerül megrendezésre.
NYÁRI S3EÜNKT A MÉ,TVÉ:<SX K OILÉGIUM1ÁNI
Június 16-án tanévzáró ünnepségre került sor a hátrányos helyzetű, roma gyerekek felzárkóztatásával, felkészítésével foglalkozó Hétvégi Kollégiumban.
- Maximálisan teljesített minden gyermek ebben az évben. A pedagógusok odaadó munkájának köszönhető, hogy minden szombaton családias légkörben készülhettek fel a gyerekek a következő hétre, akik aktívan vettek vettek részt a tanulásban. Ezen a nyáron senkit sem kell pótvizsgára felkészíteni - mondta Váradi Istvánná, a helyi CKÖ elnökhelyettese. Mészáros Józsefné tanárnő elmondta, hogy szeptembertől ismét szívesen látnak minden tanulót, aki bármilyen tantárgyból szeretne segítséget kérni, jegyein javítani. Húsz, a Hétvégi Kollégiumba rendszeresen járó, szép eredményeket elért kisdiák vehetett át jutalmat.
Negyedik alkalommal szervezett Családi Napot a Horvát Kisebbségi Önkormányzat a Csónakázó-tónál. Annak érdekében, hogy a város horvát és a velük szimpatizáló családok egy szabad hétvégén megismerkedjenek. A közösen eltöltött programban sportversenyek kaptak helyet, főzőverseny színesítette a napot. A gyerekek körében a horvát activity aratott sikert. Két felnőtt csapat sportversenyen mérte össze erejét.
- Ezek a szabad programok arra jók, hogy a táborunk növekedjen, új arcokkal találkozzunk. Számunkra fontos, hogy a gyerekeink is megismerjék egymást. Kevés az a rendezvény, ahol annyira be tudjuk vonni őket, mint itt, ahol barátságok szövődnek, amelyek a későbbi rendezvényeknél nagyon sokat jelentenek nekünk. A júliusi balatonmáriai Horvát Néprajzi Táborban már egymást megismerve érkeznek a gyerekek, töltik el napjaikat - mondta Vargovics Józsefné HKÖ-elnök.
A befogadó társadalom megteremtése, a diszkrimináció csökkentése, és a roma telepek felszámolása érdekében tervezett programokról, és az Európa Tanács mellett működő, a romák ügyét segítő civil szervezet létrehozásáról beszélgettünk Teleki Lászlóval, a Miniszterelnöki Hivatal Roma Ügyekért Felelős Politikai Államtitkárával.
- 2002-ben indult el az a Phare Program, amely a befogadó társadalom megteremtését tűzte ki célul. Melyek azok a területek, amelyeket megcéloztak?
- Az oktatás, az egészségügy, illetve a foglalkoztatás az a három terület, ahol leginkább tettenérhetők ezek a problémák, így a feladatok meghatározásánál is e három területre koncentráltunk. A pályáztató azonban azt szeretné elérni, hogy a különböző kommunikációs eszközök segítségével korrekt, pozitív kép alakuljon ki a romákról az élet minden területén, hogy a társadalom teljes keresztmetszetében elfogadóbbá, befogadóbbá váljon a romákkal szemben.
- Hol tart a program megvalósítása?
- Egy uniós pályázat keretében közel 600 millió forint áll rendelkezésre a megvalósításhoz, vagyis a pénzügyi feltételek adottak. Tavaly nyílt pályázaton lehetett a feladatok megvalósítására pályázni. Már van nyertes, három területen indult el a megvalósítás. Az egyik részprojekttel a pedagógusokat, a diákokat szólítanák meg. Oktatási segédanyagok, könyvek, hanganyagok formájában valós ismereteket, tudástartalmakat juttatunk el a cigányokról a diákoknak és a tanároknak. Szeretnénk, ha megismerkednének kultúránkkal, szokásainkkal, hiszen a diszkrimináció leküzdésnek ez egy bevált lehetősége. A második rész a médiakampány. Itt elsősorban a romákról szóló pozitív tudástartalmak, üzenetek átadásáról van szó. Szeretnénk, ha a tévésorozatokban lennének roma származású pozitív hősök, akik egyrészt követendő példát nyújtanának a romáknak, másrészt üzenetet közvetítenének a többségi társadalomnak. A projekt részeként
szeretnénk a gazdasági elitet is megszólítani.
- Van kontrollja a programnak?
- A harmadik blokk tartalmazza. A folyamatos nyomonkövetés, szondázás, az elvégzett munka eredményességének kutatása, vagyis annak feltárása, hogy a másik két projekt hatására mennyivel csökkent a többségi társadalomban az előítélet a romák iránt. Bizonyos szegmenseket negyedévente, másokat egy éves időszak elteltével vizsgálunk.
- Egyre több szó esik a cigány telepek felszámolására irányuló lépésekről. Mind a jelenség, mind a megszűntetésére irányuló törekvések évszázadokra nyúlnak vissza. Mit tehet a kormány, és mire adnak lehetőséget az uniós források?
- Van egy pályázati kiírás, amely más problémák megoldása mellett, a roma telepek felszámolását is lehetővé teszi. Áprilisban megjelent az első pályázat, amely lehetőséget ad arra, hogy a foglalkoztatással összekapcsolton oldódjék meg a telepek sorsa, és a cigány lakosság életkörülményeinek javítása. A 4,5 milliárdos alapból egy-egy konzorcium tíz szá-
zalékos önrész mellett 200 millió forintot nyerhet, ebből foglalkoztatási és lakhatási gondok oldhatók meg. Szeretnénk egy, kimondottan a cigánytelepek megszűntetését célzó pályázatot is elindítan, hazai és nemzetközi pénzalapok bevonásával. Szeptemberig derül ki, milyen forrásokat tudunk mozgósítani e célra.
- Az utóbbi időszak híradásai gyakran szóltak arról, hogy Teleki László Strasbourgban tárgyalt. Miről szóltak a tárgyalások?
- Valóban többször is jártam hivatalos látogatáson Strass-bourg-ban. Az Európa Tanács szereme létrehozni egy roma szakértői fórumot, amely konzultatív testületként civil szervezet formájában működne az Európa Tanács égisze alatt, és a döntés előkészítés folyamatát támogatná, illetve a döntések hatását vizsgálná. Ehhez Magyarország is csatlakozni kíván. A szervezet létrehozásának szükségességével mindenki egyet ért, ám abban még nincs konszenzus, hogy létszámarányosan, vagy országonként egyenlő számú képviselő vegyen részt a fórum munkájában. Remélhetőleg a testület az
HORVÁT CSALADlNAP
8
2004. június 22.
KANI SAhU
Pályaválasztó fiatalok figyelem!
A Cserháti Sándor MűiiaM és Mezőgazdasági Szakképző Iskolával ;
közösen a 2004/2005-ös tanévre
IPARI TANULOK
b eiskolázását tervezi.
SZEMÜVEGKÉSZÍTÉS COMPUTERES SZEM VIZSGÁLAT O PTI RIS KONTAKLENCSE ILLESZTÉS
8800 NAGYKANIZSA, FŐ ÚT 6. TEL.: 93/311-105
gZEMQRVQSI VIZSGÁLAT DR. TAKÁCS IBOLYA
Kedd, Péntek: 15.00-17.00 DR. SZALÓCZY NATÁLIA
Hétfő: 13.00-15.00 Szerda: 8.30-10.30
Díjmentes hallásgondozás a Bazár Udvarban!
Ingyenes hallásmérés W - szakorvosi vizsgálattal
Tanácsadás fülzúgás megszüntetésére
TB által elfogadott digitális és analóg hallókészülékek kiadása közgyógyellátásra is
8800 Nagykanizsa, Fö u.8.Tel: (93) 313-500 Nyitva: H-P 9-17h. Orvosi rendelés: 13-17h.
1062 Budapest, Andrássy út 76. Tel: (1) 311-5058
Azon fiatalok jelentkezését váijuk, akik:
- a 18. életévüket 2004. szeptember 1-igbetöltik,
- legalább a 10. évfolyamot sikeresen befejezték,
- vagy már egy szakmával, vagy érettségivel rendelkeznek,
- de a 20. életévüket nem töltöttékbe.
A felvett tanulókkal szerződést kötünk, tanulóbért (minimálbér 50%-a), és TB-járulékot fizetünk. (Étkezési költség és utazási hozzájárulás, munkaruha juttatás.) További információt a 30/329-3534-es telefonszámon Lendvai Lászlótól kaphatnak.
2004. június 7.
Ittas járművezetés miatt állítottak elő hajnali fél egykor egy sor-mási férfit, akiről menet közben az is kiderült, hogy gépjárművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, ám vezetői engedély furcsa módon mégis volt nála - igaz annak száma a nyilvántartásban nem szerepelt.
Az éjszaka folyamán ajtóbefe-szítéssel törtek egy Csengery utcai épületbe, ahonnan digitális fényképezőgépet és több tízezer forintot vittek el. 2004. június 9.
Éjfél után 20 perccel egy nagykanizsai férfi tett bejelentést, mert egy presszóban bántalmazták, melynek következtében eltört az orra. A járőr hamarosan előállította az elkövetéssel gyanúsítható személyt.
Az éj leple alatt ismeretlen tettesek jártak a Szentgyörgyvári hegyen, ahol egy építkezési konténerbe jutottak be, miután levágták a lakatot. Szerszámokkal, gépekkel és építési anyagokkal megrakodva távoztak, melyek együttes értéke kb. 100.000 Ft.
Kora délután egy rövid időre őrizetlenül hagyott babakocsi keltette fel ismeretlen elkövető figyelmét. A kórház folyosójáról gondolkodás nélkül eltolta a babakocsit, benne a tulajdonos mobiltelefonjával, lakáskulcsaival és babaápolási kellékeivel.
Este fél kilenc előtt pár perccel verekedéshez kértek rendőri intézkedést. A helyszínre érkező járőr megállapította, hogy az ott lakó nő régi és új élettársa szólalkozott össze, mely vita tettlegességig fajult. A régebbi élettárs leesett a lépes 2004. június 10.
Reggel fél nyolckor jelentette be a rendőrkapitányságra egy nagykanizsai hölgy, hogy három ismeretlen személy jelent meg lakásán földvásárlás címszóval. Távozásuk után vette csak észre, hogy velük együtt eltűnt készpénze és az arany ékszerei is kb. 500.000 Ft értékben.
2004. június 11.
15:25 órakor tett bejelentést egy sportüzlet eladója, miszerint elvonták figyelmét és így 12 db márkás nadrágot tulajdonítottak el az üzletből, kb. 100.000 Ft értékben.
23:25 órakor érkezett bejelentés, mely szerint egy törött elejű Lada típusú személygépkocsi a keleti városrészben "furcsán" közlekedik. A Lada vezetőjének igazoltatása során megállapítást nyert, hogy erősen ittas állapotban vezetett, mely közben más gépkocsit is megrongált. 2004. június 12.
08:30 órakor tettek bejelentést egy általános iskolából, mivel oda ismeretlen elkövetők az éjszaka folyamán rácslefeszítés és ablakbetörés módszerével behatoltak és elektronikai berendezéseket tulajdonítottak el.
08:48 órakor tett bejelentést egy vendéglátó üzlet tulajdonosa, mert az üzlete előtt kialakított teraszon lévő lámpákat ismeretlen elkövető összetörte, a teraszt megrongálta.
09:37 órakor tett bejelentést annak a nagy értékű versenykerékpárnak a tulajdonosa, aki csak a kerékpár kerekét lakatolta le egy lépcsőházban, így nem okozott nagy nehézséget annak eltulajdonítása, mely be is következett. 2004. június 13.
22:55 órakor tett bejelentést egy Csengery utcai lakos, mely szerint a lakása előtt álló gépkocsijának vezető oldali ajtózárát kifeszítették a helyéről. Az egyik szomszéd elismerte, hogy ő volt az elkövető. 2004. június 15.
12:26 órakor tett bejelentést egy hölgy, mely szerint megjelent a lakásán két ismeretlen férfi, akik a szociális osztály munkatársainak adták ki magukat. Közölték a bejelentővel, hogy 97.000 Ft segélyt hoztak, melyet akkor kaphat meg, ha befizet 30.000 Ft-ot. Elővette a kért összeget, elvonták figyelmét, majd a 30.000 forinttal távoztak a lakásból. 2004. június 16.
08:00 órakor kollégák jelentették, hogy a Zrínyi utcai parkolóban egy személygépkocsi kerékpárost gázolt el. A kerékpáros orrcsonttörést szenvedett. 2004. június 17.
07:54 órakor tett bejelentést egy Deák téri intézmény rendésze, mivel az épület egyik irodájából ismeretlen elkövető számítógép-alkatrészeket tulajdonított el.
2004. június 22.
KA
c
JÚNIUS 10.
Félre a tankönyvekkel!
A tanév utolsó napjait nem a szokásos tanrend szerint töltötték a batthyányis diákok. A kötetlenebb programoké volt a főszerep: a vállalkozó szelleműek helyismereti vetélkedőn mérhették öszsze tudásukat, a gyaloglást kedvelők túrára indultak a közelbe, a sportbarátok a sportpályákon elégíthették ki mozgásigényüket.
c
c
évzáró után a koncertprogramon fellépett a McKora és az Innocence együttes, a sztárvendég a United együttes volt.
JÚNIUS 17\)
JÚNIUS 11?)
Nyáresti térzene
A Hevesi Sándor Művelődési Központ előtti téren Tatár Csaba vezényletével a Nagykanizsai Ifjúsági Fúvószenekar koncertjére került sor.
Bazárudvari toronyzene
Balassi Bálint születésének 450. évfordulója alkalmából indított hangverseny-sorozatot a Hevesi Sándor Művelődési Központ a Bazárudvarban. Első alkalommal a hévízi Musica Antiqua együttes műsorát láthatták-hallhatták az érdeklődők.
c
JÚNIUS 18)
JÚNIUS 14
Te Deum
A hagyományaiknak megfelelően e tanévet is Te Deummal zárta a Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola. A Felsővárosi Templomban tartott iro-dalmi-zenés műsorban az iskola diákjai és kórusai búcsúztatták a tanévet.
Miénk itt a tér!
Egész napos tanévzáró suli bulival búcsúztatták az „óévet" a diákok a Péterfy Sándor Altalános Iskola előtti téren. A kézműves bemutatók mellett a rendőrség, a polgárvédelem és a tűzoltóság munkájával ismerkedhettek a fiatalok, és játékos sportvetélkedőn mérhették össze ügyességüket a bátrabbak. Az arc és testfestés is sok érdeklődőt vonzott, mint ahogy a régi korok játékai és a gólyalábazás is kellemes időtöltést kínált a tanulástól megfáradt gyerekseregnek. A kutyák szerelmesei kutyabemutatón gyönyörködhettek négylábú kedvenceikben, miközben a színpadon a Fashion Dance szórakoztatta a résztvevőket. Fitness bemutatók tették még változatosabbá a programot, majd a Sorry perdült táncra a színpadon. A dalkedvelőknek szólt Csöndör Elvira színvonalas ének produkciója. A városi tan-
Nyáresti vigasságok
A Kiskastély adott otthont a Junior Dixieland Band együttes előadásának. Bár a rossz idő miatt a tábortűz elmaradt, sokan voltak kíváncsiak az együttes műsorára.
Ünnepélyes bizonyítványosztás
Új kezdeményezésként, a szülők jelenlétében, ünnepélyes keretek között adták át az érettségi bizonyítványokat 18-án a Zsigmondy-Szé-chenyi Szakképző Intézményben. A 107 végzős tanuló közül 99-en tettek sikeres érettségit. Akik valamelyik tantárgyból kiváló eredménnyel szerepeltek, azok Litter Nándor polgármestertől vehették át a bizonyítványukat.
c
JÚNIUS 197)
Polgárőr találkozó
Magyarszerdahelyen, a ''Lukács düllő volt a helyszíne annak a rendezvénynek, melyen a kistérség polgárőr vezetői és az együttműködő partnerszervezetek képviselői tartottak megbeszélést.
A Halis István Városi Könyvtár május 14-én kezdte meg e-Magyar-ország Pontjainak működtetését, a Hevesi úti bemutatására került sor június 10-én a fiókkönyvtárban. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003-ban indította el a programját, melynek célkitűzése volt, hogy 2004-ben 2004 e-Magyarország Pont létesüljön az országban. Nagykanizsa legnagyobb lakosságú, legfiatalabb városrészében lehetőségeket biztosít az informálódásra, az internet segítségével elérhető tudás megszerzésére, a hasznos kommunikációra, mint munka, munkahelykeresés, pályázati forrás felkutatása, önképzés, szakmai kommunikáció. Zala megyében 125 helyen nyílik e-Magyarország Pont.
ELISME RT MUNKA
Június 4-én kitüntetéseket, elismeréseket adtak át a Parlamentben. Az integrációs nevelés terén végzett áldozatos munkájáért, a roma gyerekek nevelésééit, oktatásáéit vállalt és teljesített feladataiért Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztertől elismerő oklevelet vehetett Wolf Éva a Vécsey Altalános Iskola tanítója, gyermekvédelmis munkatársa. S__
KÉSZPÉNZ AZONNAL! ARANY-, EZÜSTDRÁGAKŐ FEDEZETRE!
A DUNANTUL LEGALACSONYABB ZÁLOGKAMATA AZ ÉKSZERBANK ZÁLOGFIÓKBAN!
Nagykanizsa VASEMBERHÁZ 93-313-332
BALASSI VERSEK
„Vitézek mi lehet..." címmel Balassi Bálint vitézi verseiből hallhatnak válogatást Kátai Zoltán és Róka Szabolcs énekmondó estjén, július 1-én 20 órakor kerül sor a Bazárudvarban.
8ÁV-230 ÉV 230 NYEREMÉNY
ARANYESŐ A BÁV ZÁLOGFIÓKJAIBAN
A fettnállttMttítlt J.W ''étiét uttmfijü HA V kí ttyrremfitynh int r*nd*z tt ■zjfagbirtlt ijfénybetvrü''i kárélten.
''j>íy;t>eu Úti .z*ti&]>fwij*tinitÍi#M jamim ét ti*rrmb»r 15 küzött zÁlngotit mríttltittttt wts régit
Lakások, üzletek, garázsok, irodák, üzemek RIASZTÓRENDSZERÉNEK szerelése. A RIASZTÓJELZÉS 24 órás figyelése, gyors beavatkozással.
Meglévő rendszerek FIGYELŐKÖZPONTRA történő díjtalan csatlakoztatása.
8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 20. Telefon: 93/312-706
f ódíj:
1 MILLIÓ FORINT ÉRT £ K í. A R A N YTÖM B
További nyeremények
• 24 DB VRAM ÉKSZER
• >00 DB AJÁNDÉKTÁRGY
I MILLIÓ FORINT ^ ÉRTÉKBEN .^fl
í SÁV #> WtW ''/MA;
KWLTöRA. 2004. június 22.
BEZÁRT A LUDVIG MŰVÉSZTESI^ISP
Nemzetközi minősítést nyújtó búvártanfolyamokat indítunk (Padi)! Búvárpalack-töltés! Szervezett búvártúrákról információ és jelentkezés!
FOTÓSZERVIZ
Nagykanizsa, Ady u. 13. 93/314-432; 93/516-473
Közös kiállítással zárta be kapuit a 9. Nemzetközi Ludvig Művésztelep Kendlimajorban. Értékelésében a tábor vezetője Ludvig Zoltán festőművész ezt a tábort tartotta a legsikerültebbnek. Már megvan a következő évi tervük is. Kínából, Skóciából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból várnak művészeket. Most a nyáron öt országból, 12 művész munkálkodott Kendlimajorban.
A hangulat szikrázóan jó volt. A házigazda, Páli László nem csalódott a művészek munkájában, mindenképpen optimista képeket alkottak a művészek. Játékos, vidámságot tükröző műveket, és a színekben is inkább a meleg színek domináltak. A tábor szinte összesimult azáltal, hogy a művészek egymás mellett dolgoztak, át-át vettek egymástól hangulatokat, színeket. Mindenki a legjobbat akarta magából kihozni, és aki idelátogatott, egységes táborképet láthatott, ami annak köszönhető, hogy a pozitív gondolkodású alkotók hatására a tábornak is pozitív kisugárzása volt. Meglátogatta a telepet Lendváról Gerics Ferenc, a lendvai Várgaléria igazgatója, aki egyben a 31 éve működő lendvai művésztelep vezetője, és Király Ferenc szobrászművész. Tárgyaltak róla, hogy létrehozzák az osztrák, a szlovén és a magyar művésztelepek szövetségét, így pályázhatnak EU-s pénzekre, kiállíthatják egymás munkáit, és a művésztelepek kapcsolatát magasabb szintre emelhetik, aminek turisztikai jelentősége is lehet.
- A többiek munkái kihatottak rá, kicsit bátrabb színeket is használtam, mert odahaza, ha egyedül dolgozik az ember, kicsit ellaposodik - mondta magáról a pasztell technikával dolgozó tájfestő, Pósa Ede Balatonszemesen élő festőművész, aki második alkalommal vett részt a tábor munkájában.
- Nagyon jó társaság jön össze itt nyaranként, nagyon jó beszélgetések, viták kerekednek, a közös munkának, meg lesz hosszú távon a hatása - vélekedett a Pécsről érkezett Erdős János, aki a harmadik nyarat töltötte itt. - Az igazi horgász azt szeretné, ha az egész életét egy tó partján tölthetné el, és foghatná a halakat. Mi olyan szerencsések vagyunk a Ludvig Művésztelepen, hogy két hétig csak halakat foghatunk.
Rutkai Bori Budapestről érkezett. Előadó művészként énekelt és táncolt a tábor esti programjában. Tavaly énekesként vendégeskedett a táborban, s mint iparművész meghívást kapott a tábor idejére. Hat-hét festményét a környezet, a táj, a faház melletti kis tó inspirálta.
- Jó volt rálátni mások munkájára, életére, stílusára, szemléletére - vallotta tapasztalatairól.
Nem mindennapi kiállításra várta az érdeklődőket június 16-án a Petró Galéria. A közelmúltban elhunyt Szász Endre világhírű festőművész, valamint özvegye, Sz. Hajdú Katalin festőművész tárlatára. A megnyitón Vizeli Máté működött közre sokak csodálatát kiváltó hegedűjátékával, Kálovics Dalma pedig Kányádi Sándor, Szász Endréhez írt versét mondta el. A kiállítást dr. Kostály László művészettörténész, a Zala megyei Múzeumok igazgatóhelyettese nyitotta meg.
- Képein megjelennek olyan motívumok is, amelyek a művészettörténetben már ismertek - mondta többek között a művészről. - Egyéni, asszociatív világot épített fel, ami rezonál a mindennapi életünkre, kérdéseinkre, gondjainkra, problémáinkra és amelyeket napról napra meg kell oldani. Felesége és tanítványa Hajdú Katalin ennek a gondolatkörnek az örököse és folytatója. Képei arra indítanak bennünket, hogy megálljunk előttük, gyönyörködjünk, és élvezzük őket.
A pezsgős koccintást követő sorsoláson Kovács Aranka, Erdész utcai lakosnak kedvezett a szerencse, ő nyerte meg Szász Endre Szászország című albumát. A tárlat július 3-áig tekinthető meg.
Zerkowitz Uduar
Búvárkodáshoz, úszáshoz felszerelés minden korosztály számára!
Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a Zerkowitz Sétakoncertre és nyílt estre
a Zerkowitz Udvarba. (Nagykanizsa, Ady utca 35.) Az épületegyüttes szabad megtekintése és a sétakoncert 2004. június 25-én 19 órakor
kezdődik, egyszerre 8 helyszínen.
A koncerten fellép: Barát Béla tárogató, Balogh Ti''tnde cselló, Farkas Miklós tangőharmonika, Tulman Géza gitár, Bocskai Tamás gitár. Gerencsér Dóra ének, Farkas Ágnes és Solti Károly gitár, ének, Németh Ferenc hegedő, Talár Csaba és a trombita szakos növendékei, Anlma Énekkar és Kollonay Zoltán, Kovács Milán - szintetizátor, Balázs Péter - ütőhangszerek, Tiborcz Iván jazz zongora. Köszöntőt mond: Burján Zoltán
2004. június 22.
OKTATAS
11
SZÁZMILLIÓ AZ; EGYETEMNEK
- Újabb százmillió forint érkezik a városi fejlesztésekre, köszönhetően Göndör István lobbi tevékenységének, mellyel a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Képzési Helyét támogatják - mondta sajtótájékoztatóján Litter Nándor polgármester. - A rémhírekkel ellentétben a pénz megérkezett az egyetemhez. Az összeg az egykori Thúry laktanya épületegyüttesének megmentésére, képzési célú kialakítására fordítható, és jó alapot teremthet ahhoz, hogy általa a város és az egyetem együtt újabb uniós pályázatokon szerepeljen sikerrel. Ebből a pénzből újabb kollégiumi helyek kialakítására is fordítani kell, hiszen a jelentkezések száma indokolja ezt.
A program megvalósításán az egyetem illetékesei már dolgoznak. A nulladik évfolyamos számítástechnikai és nyelvi képzésre 125 diák jelentkezett a városban, hangzott el a sajtótájékoztatón. A program négy középiskolában került meghirdetésre. A Térségi Integrált Szakképző Központ tervezett pályázatával kapcsolatosan Litter Nándor bejelentette, hogy Keszthely már jelezte, hogy csatlakozni kíván a kanizsai programhoz. Amennyiben a város kezdeményezése sikerrel jár, a TESZK helyi központja, tekintettel a szakok jellegére, a Cserháti SZKI lesz.
AZ ELSŐ ÁLLAMVIZSGA
Június 16-án tartották a Veszprémi Egyetem Kihelyezett Képzési helyén az első végzős idegenforgalmi és szálloda szakos hallgatók államvizsgáját.
- Négy éves munka lezárása történik meg. Erős volt a követelményszint, néhány hallgató azért nem tudott vizsgázni, mert nem volt meg a nyelvvizsgája, továbbá a hallgatók egynegyede külföldön tölti a gyakorlatát. Négy évvel ezelőtt 40-en indultak el a szakon, közülük 17-en tettek sikeres államvizsgát az első csoportban. Nagykanizsán közel 30 év után elértük azt újra - hangsúlyozta Birkner Zoltán oktatási igazgató. -Vannak Nagykanizsán államvizsgázó fiatalok, államilag elismert diplomát szerző fiatalok. Ők közgazdászok lesznek az idegenforgalmi és szálloda szakon. Ahhoz, hogy valaki ma államvizsgázhasson, elég rögös utat kell bejárnia. A megjelent hallgatók mindegyike felkészült volt, bíznak benne, hogy amit itt Nagykanizsán kaptak alapként a Veszprémi Egyetem Képzési Helyén, az elegendő lesz a következő 50 esztendőben.
Örömmel tette hozzá az igazgató, hogy jó néhány nem nagykanizsai fiatal itt marad a városban, azaz végre elértük, hogy nemcsak elmennek tőlünk a tehetséges fiatalok, hanem jönnek is hozzánk!
a további síkekekért
Augusztus elsejétől a nyugdíjba vonuló Janzsó Antal igazgatótól Johanidesz István veszi át a Cserháti Sándor Műszaki és Mezőgazdasági SZKI irányítását. Az új vezetőt elképzeléseiről, az országosan jó hírű iskola további működtetéséről, és a legfontosabb feladatokról kérdeztük.
- A tanári pályán 1986 óta dolgozom folyamatosan. Az igazgatói pályázat elkészítésekor egy sikeres iskola további sikereinek a biztosítása foglalkoztatott. Az intézmény extenzív fejlesztése befejeződött, a minőségi fejlesztés időszaka előtt állunk. Jelenleg is folynak beruházások a szakmaváltásból adódóan.
- Egy országosan jó hírű iskola működtetése nemcsak pedagógiai feladat, hanem gazdasági-pénzügyi ismereteket is feltételez.
- Gazdasági szakmérnökként is tanítok, tevékenykedem, úgy gondolom, takarékos, átgondolt iskolavezetésselfolytatni tudjuk a sikereinket. Gondjaink is vannak természetesen, az egyik a tanügyi A épü-
letünkfelújítása lesz. Ez év nyarától intézményösszevonásra kerül sor, a lánykollégium lakói, a könyvtár és a számítógéppark a Cserháti kollégiumba kerül át. Itt sem történt az 1966-os építés óta felújítás, korszerűsítés, a megvalósítás nyilván a fenntartó részéről is támogatást kell hogy jelentsen. Tehetséges, fiatal testülettel fogok együtt dolgozni, ez is a siker egyik záloga. Közel 700 diákja van az iskolának, négy szakmacsoportban, elektronika, informatika, gépészet és mezőgazdasági szakmacsoportbanfolyik a képzés.
- El tudnak helyezkedni a végzős tanulóik?
- A tanulók közel 40 százaléka tovább tanul, mintegy kétharmaduk technikus végzettséget szerez. Keresettek a műszaki, és egyre inkább keresettek a közlekedés-gépész szakemberek. A felnőtt képzésben szerveztünk gazdatanfolyamokat, számítógépes, fakitermelő és erdőművelő tanfolyamokat. Az osztrák weizi és az eisenstadti iskolával jól
működik a kapcsolatunk, jelenleg három projektünk van készülőben. A technikusok a két tannyelvű osztrák rendszerben vizsgázva szerezhetnek technikusi oklevelet. Erre a közeljövőben kerül sor Kaposváron, ahol osztrák szaktanárok vizsgáztatnak majd és ők adnak osztrák technikusi bizonyítványt. Külkapcsolataink bővítésében elsősorban Horvátország szerepel, de tervbe vettük Szlovéniát is.
- A tanulóknak többet kell tanulni napjainkban?
- Más gondolkodásra, más hozzáállásra is szükség lesz ahhoz, hogy tanulóink az uniós tagországok diákjaival, mint versenytársakkal felvegyék a versenyt. Ok erre nyitottak, egyre inkább elfogadják a többet tanulás, az élethosszig való tanulás gondolatát, szívesen keresnek külföldi partnereket most már az uniós országokon belül. Szeptembertől indítunk nulladik évfolyamot, ahol angolul és németül folyik majd a csoportokban az oktatás. Tervezzük a területi integrációs szakképzési központ pályázatban való aktív közreműködést. Az oktatási minisztérium terve szerint országosan 16 ilyen központ létesül, ami azt jelenti, hogy regionális beiskolázás és gyakorlati szakképzésfolyna az iskolában.
- Az iskola vezetése mellett jut-e idő kikapcsolódásra?
- Kedvelt elfoglaltságom a természetjárás, a kertészkedés, szeretek olvasni, erre ezután is kell, hogy maradjon idő.
Bakonyi Erzsébet
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet a Zrínyi Miklós Általános Iskola (Nagykanizsa, Zrínyi M. u. 38.) igazgatói álláshelyére.
A pályázatokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályára (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) 2004. július 2-ig kell benyújtani két példányban. A pályázathoz mellékelni kell szakmai önéletrajzot, vezetői programot, végzettséget igazoló okiratok másolatát, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. A részletes pályázati kiírás az Oktatási Közlöny 2003. december 29-i számában olvasható. A pályázattal kapcsolatos felvilágosítás a 93/500-780 telefonszámon kérhető.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése pályázatot hirdet a Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola (Nagykanizsa, Kisfaludy u. 19.) igazgatói álláshelyére. A pályázatokat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Művelődési és Sportosztályára (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) 2004. július 8-ig kell benyújtani két példányban. A pályázathoz mellékelni kell szakmai önéletrajzot, vezetői programot, végzettséget igazoló okiratok másolatát, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. A részletes pályázati kiírás az Oktatási Közlöny 2004. június 8-i számában olvasható. Felvilágosítás a 93/500-780 telefonszámon kérhető.
12
EZ TÖRTÉNT
2004. június 22.
Tisztelt Olvasóink! Anyagtorlódás miatt sajnos az országos televíziók műsorát nem tudjuk közölni. Talán elnézik nekünk, hiszen kanizsai események szorították ki a programot. A szerkesztőség
Sokféle hír és találgatás kering a városban a DKG-EAST Rt. jelenét és jövőjét illetően. Időnként teljes megszűnésről, máskor csak újabb elbocsátásról beszélnek az emberek, ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük Mádé Károlyt, a DKG-EAST elnök-vezérigazgatóját, mi történt a társasággal az elmúlt fél évben, és mi várható a jövőben.
- A 2004. évre elfogadott 27 millió USD értékű áruértékesítési tervünkből 20 millió USD értékű rendelésállománnyal rendelkezünk jelenleg. Reményteli tárgyalásokatfolytatunk többek között a brazil Petrobras társasággal, oroszországi és iráni partnerekkel, valamint tárgyalnak munkatársaink egy nigériai olajfinomító rekonstrukciójában való részvételi megbízásról. Belföldi viszonylatban, hogy csak a legjelentősebbet említsem, a MOL és társvállalataival vagyunk beszállítói kapcsolatban. Megteremtettük a hatékonyabb marketing és piackutató tevékenységünk személyi és tárgyi feltételeit, melynek pozitív hatásai már érződnek és bízunk benne, hogy a hiányzó rendelésállományra hamarosan szerződéssel rendelkezünk - mondja Mádé Károly.
- Mi a helyzet a finanszírozási nehézségekkel?
- Finanszírozási gondjaink a tavalyi évről áthúzódó vevői kintlévőségeink teljesítésével megoldódtak, illetve a kiszállítások ütemezése alapján előreláthatólag pénzügyi stabilitásunk hitelfelvétel nélkül tartható. Megkezdtük a nem közvetlenül a termelést szolgáló ingatlanjaink értékesítését, melyet hitelállományunk csökkentésére kívánunk fordítani.
- Lesznek újabb megszorítások?
- Tovább folytatjuk az évekkel ezelőtt elkezdett szigo-
1LJV1ALXN ¥ 1 JKiJLtl J kJ V v>
rú költséggazdálkodást és a hatékonyabb munkavégzést eredményező szervezetkorszerűsítési elképzeléseink megvalósítását. Ezáltal létszámcsökkentési intézkedéseket is kényszerültünk hozni, elsősorban a nem termelő fizikai és szellemi állomány vonatkozásában. Idén 32 fő munkáltatói rendes felmondására, illetve 10 munkavállalónk korengedményes nyugdíjazására került sor. A tervezett null-szaldó eléréséhez folytatnunk kell a visszafogott költséggazdálkodást, az erőteljes piackutató tevékenységünket, valamint termelési veszteségeink további csökkentését. Bízunk benne, hogy a már végrehajtott intézkedéseink eredményeivel, a tervezett elképzeléseink megvalósításával, valamint a rajtunk kívül álló tényezők kedvező irányba mozdulásával a jelképes pozitív eredményt az év végével elérjük.
Évről évre nő azoknak a gyerekeknek a száma, akik anyagi okok miatt nem nyaralhatnak sehol. Az idén a GYISM pályázatot írt ki a rászoruló gyerekeke nyaralásának támogatására, ennek eredményeként tizenöt nagykanizsai kisdiák nyaralhat Zánkán. Az ingyenes táborozási lehetőség részleteit most dolgozzák ki az illetékesek, a gyerekek kiválasztását, a vakáció előkészítését a Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai végzik, tudtuk meg Vukics Józsefnétől, a szolgálat vezetőjétől.
A Magyar Kutyások Szövetségének Dogo Canario és Egyéb Kutyák Klubja ötödik alkalommal rendezett nemzetközi kutyakiállítást Nagykanizsán, a Csónakázó-tónál. A rendezvényre 400 kutyát neveztek. Idén első alkalommal választották ki a legszebb kanizsai kutyát. A golden retriever tulajdonosának, Szinyéri Alexandrának Litter Nándor polgármester adta át a jutalmat. A Best in Show győztes, azaz a kiállítás legszebb kutyája egy Kaposvárról érkezett bearded collie lett.
kellemest a hasznossal*
Az Adriai tenger egyik legszebb részén, Selcében gyakorolhatja az angol nyelvet a PRINCESS Kft. által szervezett valamelyik tíznapos tanfolyamon az, aki a csábító tengerparttal megküzdve egy kis angol nyelv gyakorlására is vállalkozik. A részletekről Németh Natáliát, a csoportot vezető angol tanárát kérdeztük:
- Milyen angol nyelvi képzésre számíthatnak a résztvevők?
- Napi öt órás, délelőttönkénti intenzív nyelvtanulást tervezünk 4-6 fős kis csoportokban. Az első napon szintfelméréssel döntjük el, ki melyik csoportba kerül. Fontos, hogy mindenki a saját tudásához és haladási tempójához leginkább
megfelelő csoportba kerüljön. A segédanyagokat, szószedet mi biztosítjuk mindenkinek Különböző kommunikációs gyakorlatokat, szituációs játékokat, angol nyelvű filmeket fogunk feldolgozni. Lesz lehetőség interjút készítem más táborlakókkal vagy a helyi lakosokkal - természetesen angolul. A cél a szókincs bővítése illetve a kommunikáció fejlesztése.
- Milyen környezetben található a tábor?
- Az üdülő Selcében, közvetlenül a tengerparton található, igazi nemzetközi diákparadicsom. Saját sportpályái, úszómedencéje és tengerpartja van. Az egész terület bekerített, kizárólag csak az ott lakók használják. Egyéb szabadidős programokat is szervezünk: lesz hajókirándulás, és igény szerint úszásoktatás is. Mindezt természetesen a részvételi díj tartalmazza, mint ahogy a napi négyszeri étkezést is.
- Melyik korosztálynak ajánlják a tábort?
- 12 éves kortól mindenkinek, aki angolul szeretne tanulni, miközben a tengerparton nyaral. 18 éves korig egyébként teljes felügyeletet biztosítunk S az se riasszon vissza senkit, ha még nem tanult angolul, kezdőket is szívesen látunk A klíma is rendkívül egészséges, az esetleges allergiás tünetekkel vagy légúti - pl. asztmás - megbetegedéssel küszködők állapota már néhány nap után javulhat.
- Hol jelentkezhetnek azok, akik részt szeretnének venni augusztusban a nyelvtanfolyamok valamelyikén?
- A buszpályaudvarral szemben, a Király u. 31/D sz. alatt található a Princess Kft. irodája. Telefonon is hívhatnak bennünket az érdeklődők, a szúrnunk: 93/333-961 vagy 20/467-8801. Az e-mail címünk: remenyüstvan@chel-lo.hu. Az első tíz jelentkezőnek 10 százalék kedvezményt tudunk adni (X)
2004. június 22. --MEDIA.
13
(KANIZSA TVl MŰSORA
f i. mfi
június 23—július 6
június 23. szerda
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 Házban ház körül: 30. alkalommal madármentés. Molnári -nederics, kutyakiállítás 08:30 Krónika 08:40 K''arc: HunCH Quartett koncertje, Zsidó genszterek Amerikában című kiállítása 08:55 Jövő 7 09:10 Jelkép katolikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Egészségmagazin 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Jövő 7 19:25 Kamarai percek Szakmunkásképzés a vállalkozóknál 19:40 Jelkép - evangélikus 19:50 Krónika 20:00 Házban ház körül (ism.) 20:30 Hírháló 21:00 Aranyhajsza 22:50 UNIJÓ
június 24. csütörtök
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:00 Jövő 7 08:15 Kamarai percek (ism.) 08.30 Krónika 08:40 Házban ház körül (ism.) 09:10 Jelkép - evangélikus 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Biztonsági zóna 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc: Szász Endre és Sz.Hajdú Katalin kiállítása, Annamária Laine, Olli Varonen cselló koncertje 19:25 Birkózók 19:40 Jelkép -református 19:50 Krónika 20:00 Jövő 7 20:15 Kamarai percek 20:30 Hírháló 21:00 Sötét vágta 22:50 Szerencsi fel!
június 25. péntek
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 K''arc (ism.) 08:15 Sport (ism.) 08:30 Krónika 08:40 Jövő 7 08:55 Kamarai percek (ism.) 08.10 Jelkép - református 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Virágzó Magyarország 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Rally TV 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc (ism.) 20:15 Sport (ism.) 20:30 Hírháló 21:00 A sors keze 22:50 UNIJÓ .(ism.)
június 26. szombat
06:30 Krónika 06:40 Videoklip 06:55
Rally TV 07.25 Mese 07:30 Krónika 07:40 Jelkép - katolikus 07:50 K''arc (ism.) 08:05 Sport (ism.) 08:20 Krónika 08:30 Hírháló 09:00 TV shop 09:30 Hegycsúcsok 10:00 A világ szeme rajtad - tánc és modellfesztívál 10:30 Alexebbek - nosztalgia slágerlista Alex Tamással 11:00 Épi-tech - építési magazin 11:30 Virágzó Magyarország 17:30 Brill 20. Vállalkozásról mindenkinek 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi: Romantika 20.05 Sajt 20:30 Hírháló 21:00 A szabadság útja 1. rész 23:00 Bence show 23:30 Sztárbarangoló
június 27. vasárnap
06:30 Tv mozi: Romantika 08.05 Sajt 08:30 Hírháló 09:00 Tv shop 09:30 Egészségmagazin 10.00 Thalassa 10:30 Hegycsúcsok 11:00 Athéntól Athénig olimpiai magazin 11:30 Languszta 17:30 Sztárbarangoló 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi : Új földesúr 20.15 Kapocs: 12. sz. Választókerület - Stróber Gábor 20:30 Hírháló 21:00 A szabadság útja 2. rész 22:50 Szerencsi fel! 23.00 Bence-show 23:30 Különjárat június 28. hétfő
07:30 Rally TV 08:00 Tv mozi: Új földesúr 09.36 Kapocs (ism.) 17:30 Thalassa 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Jövő 7 19:40 Jelkép - adventista 19:50 Krónika 20:00 Rally TV 20:30 Hírháló 21:00 Nem mind arany ami fénylik 22.30 Egészségmagazin
június 29. kedd
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:05 Jövő 7 08:20 Jelkép - adventista 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Rally TV 09:25 Mese 09:30 Krónika 09:40 Videoklip 17:30 Húszéves a budapesti 11. kerület 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Házban ház körül 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc - kulturális magazin 20:15 Jövő 7 20:30 Hírháló 21:00 Kickbox harcos 6. rész 22.50 Szerencsi fel! rajzfilmsorozat
június 30. szerda
07:30 Krónika 07:40 Storyboard - filmajánló 07:55 Videoklip 08:00 Házban ház körül 08:30 Krónika 08:40 K''arc 08:55 Jövő 7 09:10 Jelkép - katolikus 09:20 Mese: Mire jó a macska bajsza 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Egészségmagazin 18:00 Krónika 18:10 Mese: Bocskorbén királyfi 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Jövő 7 19:25 Kamarai percek: A megújult Szécshenyi kártya 19:40 Jelkép - evangélikus 19:50 Krónika 20:00 Házban ház körül 20:30 Hírháló 21:00 Pusztító idegen 22:50 Húsz éve indultunk... dokumentumfilm a helyi televíziózásról
július 1. csütörtök
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:00 Jövő 7 08:15 Kamarai percek (ism.) 08:30 Krónika 08:40 Házban ház körül 09:10 Jelkép - evangélikus 09:20 Mese: Bocskorbén királyfi 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Biztonsági zóna 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Sport - Triatlon 19:40 Jelkép - református 19:50 Krónika 20:00 Jövő 7 20:15 Kamarai percek (ism.) 20:30 Hírháló 21:00 Beat 22:50 Szerencsi fel!
július 2. péntek
07:30 Krónika 07:40 Storyboard 07:55 Videoklip 08:00 K''arc 08:15 Sport -Triatlon 08:30 Krónika 08:40 Jövő 7 08:55 Kamarai percek (ism.) 08.10 Jelkép - református 09:20 Mese 09:25 Krónika 09:35 Videoklip 17:30 Virágzó Magyarország 18:00 Krónika 18:10 Mese: A kis herceg 11. rész 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Zala magazin 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:15 Sport - Triatlon 20:30 Hírháló 21:00 Az elveszett idő kalandorai 22:50 Húsz éve indultunk., dokumentumfilm a helyi televíziózásról
július 3. szombat
06:30 Krónika 06:40 Videoklip 06:55
Zala magazin 07.25 Mese : A kis herceg 11. rész 07:30 Krónika 07:40 Jelkép -katolikus 07:50 K''arc - kulturális magazin 08:05 Sport - Triatlon 08:20 Krónika 08:30 Hírháló 09:00 TV shop 09:30 Hegycsúcsok 10:00 Thalassa 10:30 Alexebbek - nosztalgia slágerlista Alex Tamással 11:00 Lovasélet héthatáron -lovas magazin 11:30 Virágzó Magyarország 17:30 Business-mix magazin 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi 20.05 Sajt 20:30 Hírháló 21.00 Tomboló jég 23:00 Ben-ce-show - beszélgetések 23:30 Sztárbarangoló
július 4. vasárnap
06:30 Tv mozi 08.05 Sajt 08:30 Hírháló 09:00 Tv shop 09:30 Egészségmagazin 10.00 Thalassa 10:30 Hegycsúcsok 11:00 Athéntól Athénig olimpiai magazin 11:30 Languszta 17:30 Sztárbarangoló 18:00 Hírháló 18:30 Tv mozi 20.15 Kapocs - 13. sz. Választókerület - Sajni József 20:30 Hírháló 21:00 Dolcsi Vita 22:50 Szerencsi fel! - rajzfilmsorozat az EU jegyében 23.00 Bence-show -beszélgetések 23:30 Különjárat
július 5. hétfő
07:30 Zala magazin 08:00 Tv mozi 09.36 Kapocs - 13. sz. Választókerület 17:30 Thalassa - természetfilm 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Videoklip 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 K''arc 19:25 Jöv? 7 19:40 Jelkép - adventista 19:50 Krónika 20:00 Zala magazin 20:30 Hírháló 21:00 Az Omega kód - Amerikai akciófilm
július 6. kedd
07:30 Krónika 07:40 Videoklip 08:05 Jövő? 7 08:20 Jelkép - adventista 08:30 Krónika 08:40 K''arc - kulturális magazin 08:55 Zala magazin 09:25 Mese 09:30 Krónika 09:40 Videoklip 17:30 Ki mint net - úgy kapcsolódik 18:00 Krónika 18:10 Mese 18:15 Storyboard 18:30 TV shop 19:00 Krónika 19:10 Házban ház körül 19:40 Jelkép - katolikus 19:50 Krónika 20:00 K''arc 20:15 Jövő? 7 20:30 Hírháló 21:00 Gyémánt csapda szupertitkos küldetés 22.50 Szerencsi fel!
A VOLÁN OKTATÁSI KFT. NAGYKANIZSA, SZÉCHENYI TÉR 5-9. TEL.: 93/516-634 OKÉV NYT. SZÁM: 01003202
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény, Akkreditált programokkal! (Igénybe vehető a törvényben előírt adókedvezményt!)
A nyári szünetben gyorsított tanfolyamokat indítunk délelőtti és délutáni előadásokkal június 28.16.00 óra - személyautó, motor és segédmotor kategóriákban. Diákkedvezmény! Részletfizetés! Ingyenes tankönyv kölcsönzés! június 24.16.00 óra - tehergépkocsi vezető (C) július 1.16.00 óra - autóbuszvezető (D) (Munkanélküliek a Munkaügyi Központ támogatását igényelhetik.)
AKCIÓK, KEDVEZMÉNYEK! DIÁKAKCIÓ! Egyet fizet, kettőt vihet!
(Az ajándék film a premier és erotikus filmek kivételével!)
(Rendőrség utcája) Tel.: 30/653-7964

FELÜL SEMMI
Egy álmos yorkshire-i városka unalmas hölgyklubja. Gyűjtés alapítványoknak, unalom a köbön. Egyikük férje azonban megbetegszik, így aztán rájönnek, hogy rajtuk is múlik valami. A tagok felveszik a kesztyűt, és minden mást ledobnak. Ugyanis a jó ügy érdekében saját aktjaikkal díszített naptárt készítenek. A kisváros felbolydul, a naptár világsikert arat, a környék lakói azonban nem nyugszanak.
14
2004. június 22.
APRÓHIRDETÉS
INGATLAN
Nk-án a belvárosban 126 m2-es három szoba + hallos családi ház kerttel, garázzsal eladó, vagy Nagykanizsai illetve balatonparti, vagy hozzá közel eső lakásra cserélhető értékegyeztetéssel. Érd.: 20/9566-136 (5327K)
Csengery úti cserépkályhás, nagy konyhás, 3 szobás, 73 m!-es társasházi, udvari lakás, műhelyként használható pincével, kis kerttel, garázs használattal eladó, vagy értékegyeztetéssel kisebb lakásra cserélhető. Irányár: 6,950 millió Ft Érd.: 30/204-4556, 30/426-1822, 30/454-0529,93/313-271 (531 OK)
Gyékényesen vízparti nyaraló eladó. Érd.: 30/256-2667 (5318K)
Nk-án belvárosi egyszobás, 36 m2-es, nagy belmagasságú, gázfűtéses, napos, csendes, kis lakás, saját pincével eladó vagy irodának kiadó. Irányár: 5,7 millió Ft. Érd.: 30/422-3575 (5319K)
Sormáson családi ház eladó. Érd.: az esti órákban 93/319-460 5323K)
Katonaréten 180 rrr-es társasház garázzsal és pincével eladó. Irányár: 16 millió Ft. Érd.: 30/640-4501 (5330K)
Belvárosi bejáratott 20 m2-es, galériás helyiség kiadó. Jó parkolási lehetőség. Érd.: 20/950-9529 (5312K)
Nk-án a Katonaréten 38 m2-es, négy helyiségből álló épület, irodának, raktárhelyiségnek kiadó. Érd.: 30/294-6638, este: 93/312-256 (5329K)
1,5 szobás lakás a keleti városrészben kiadó. Érd.: 70/278-8035 (5331K)
JARMU
Trabant 60L SPECIAL 1984-es jó állapotban, új motorral, valamint Trabant Combi működőképesen, forgalomból kivonva olcsón eladó. Érd.: 30/262-7496 (5252K) Opel Astra Caravan l,4i 82 ló-
erős, 93-as (központi zár, riasztó, elektromos ablakemelő) jó állapotban eladó. Irányár: 870.000 Ft. Ugyanitt VW Golf III. Trend, 97-es megkímélt állapotban eladó. Érd.: 20/911-8147, 30/214-0080 (5332K)
VEGYES
170 literes prés újszerű állapotban eladó. Érd.: 30/586-7405 (5319K)
Zárt alumínium utánfutó, kétpárevezős összecsukható kajak, teleszkópos alumínium sátrak, bontott 700 db pala, 30 db laminált asztallap, hang- és fénytechnika, valamint összeszerelhető alu-házak tetőponyvával eladók. Érd.: 30/204-4556 (5321K)
Zsinagógáról készült fényképeket, képeslapokat, valamint zsidó témájú tárgyakat, papírrégiségeket vásárolok. Nagykanizsa, 30/332-8422 (5333K)
Kétgyermekes beteg házaspár köszönettel elfogadna ruhás- vagy konyhaszekrényt, hűtőszekrényt, valamint tartós élelmiszert is. Az árát ledolgoznám. Tel.: 30/652-4560 (5334K)
Két darab jó állapotban lévő gyermekheverő, egyforma huzattal eladó. 6000 Ft/db. Érd.: 30/227-3294 (5337K)
SZOLGALTATAS/ALLAS
Fuvarozást, áruszállítást valamint költöztetést vállalok 4x2 m platós, 3 t-ig terhelhető teherautóval. Érd.: 30/856-3666 (5255K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Érd.: 06/20/510-2723, 93/323-984 (5322K)
Kötetlen, otthonról végezhető munkalehetőség! Érd.: 30/366-7825 (5335K)
Matematikából egyetemi előkészítést, pótvizsgára felkészítést, korrepetálást vállalok Nagykanizsán. Érd.: 30/454-8830, e-mail: zsnoemi@freemail.hu (5336K)
Diplomamukák, szakdolgozatok s egyéb írásos anyagok számítógépre rögzítését és formázását vállalom. Érd.: 30/9932-534
P »
INTENZÍV ANGOL NYELVTANFOLYAM AZ ADRIÁN nemzetközi diáktáborban SELCÉBEN közvetlenül a tengerparton.
390 euró + utazás, mely taralmazza a teljes ellátást (4 étkezés), szállást, 10 napos intenzív angol oktatás díját, a tananyagot és a programokat. Utazás autóbusszal. Hajókirándulás, úszásoktatás!
s 93/333-961, mobil: 20/467-8801
A Kanizsa Box Klub megalakulására, a box újjászerveződésére 12 éve került sor a kick-boxból kivált edző Korpics Miklós és Varga István vezetésével, akik jelenleg is edzői a klubnak. Draskovics Szilárd, aki már nyolcadik éve elnöke az egyesületnek felszerelésekkel segítette az indulást. Jelenleg 28 versenyzőt tudhat magáénak a klub, de ennél többen látogatják az edzéseket.
- Milyen eredményekkel büszkélkedhet a Box Klub?
- Ha visszatekintünk, akkor nagyon szép eredményeket értünk el. Minden évben volt válogatottunk. Indult versenyzőnk tavaly a Világbajnokságon, Európa Bajnokságon. Voltak országos bajnokaink, dobogósaink, diákolimpiát nyertünk.
- Milyen kapcsolatokkal rendelkezik az egyesület?
- Nemzetközi kapcsolatunk kialakulóban van egy német box klubbal, akik Nagykanizsán voltak edzőtáborban. Többször hívtak minket versenyekre, a szereplésnek viszonyt az anyagiak szabtak gátat számunkra. Országon belül komoly szerveződések vannak. Részt veszünk csapattalálkozókon, mind régión, mind országon belül pedig a közös versenyek kidolgozásában.
- A közeljövőben milyen versenyt rendeznek, illetve milyen versenyen vesznek részt?
- Nagykanizsán az ősszel egy csapattalálkozóra kerül sor. A hétvégén Baranya Kupán 14 versenyzőnk vett részt, ebben az évben több mint 30 versenyen, számos nemzetközi és országos versenyen indulnak a boxolóink.
- Mekkora az érdeklődés a box iránt?
- Kialakultak a hobbi boxolók és az amatőr versenyzők. Van aki azért jár az edzésekre, hogy a mozgásigé-
nyét kielégítse, van akinek célja van a sporttal. Nagyon örülünk, hogy nagyon sok fiatal látogatja az edzéseket, látjuk, hogy tudunk belőlük meríteni az utánpótlás, a jövő számára. A 10-12 éven felüliek közül, legtöbben a 12-16 éves korosztályból járnak az edzésekre, de van 6 éves boxrajongónk is. Van egy törzsközönségünk, akik minden mérkőzésen jelen vannak és buzdítják a sportolókat. Meglepően sokan vannak a gálánkon, ettől függetlenül a kisebb rangadókat is nagy nézettség kíséri.
- Kik azok, akik fémjelzik a Kanizsa Box Klub nevét?
- Remélem a jövőben is lesznek olyan, mint Szekeres László, Szendrői Eszter, akik válogatottak voltak, Európa és Világbajnokságon is indultak. Több olyan sportolónk van, akik várományosai ennek a címnek, akiben ez a lehetőség rejlik.
Észak-Dalmáciában,
V0DICÉBEN
felszerelt apartmanok
ingyenes, zárt parkolóval, közvetlen tengerparton. Kiépített szabadstrand 1 percre. Kedvező árak tulajdonostól. Érd.: 20-9334-001
KilWUfiiÉS * SXállfITIM SZABJttiYZATOK
Kimnmittáun1 * Pktfkmrm kesxítese
BITES, KERELMEK-Y«I#06JI YAS8K *
üMurmm
REMÉNYINÉ TÓTH MARGIT
bejegyzett könyvvizsgáló adótanácsadó
IRODA: LAKÁS:
8800 Nagykanizsa, 8800 Nagykanizsa,
Király u. 3 l/D.
Tel.: 06-93/333-961, 06-20/467-8801
Felsőerdő u. 72. Tel.: 06-93/310-982
2004. június 22.
15
( • SPORTHÍREK^ SPORTHÍREK • )
SPORTAKROBATÁK
A közelmúltban a Zalaerdő-He-vesi DSE sportakrobatái a XXI.Váradi Acro 2004 korosztályos nemzetközi versenyen vettek részt. A magyar versenyzők mellett angol és cseh akrobaták versenyét láthatták a ceglédi nézők. Nagykanizsát a DSE négy egysége képviselte. Az Oszvald Szabina-Horváth Viktória-Kolonics Bianka hármas a hetedik helyen végzett. Gyermek kategóriában Illés Yvett-Jordanics Réka-Neubeuer Nóra elsők lettek. A kanizsai női páros serdülő I. osztályban második, a junior női páros szintén a második helyet szerezte meg. A felkészítést Farkasné Bolin Ildikó, Trombitás Mónika és Bévárdi Gyula végezte.
MÁSODIK HELYEN VÉGZETT A CWG
Június 6-án került sor a Dunántúli Gyermek Vízilabda Bajnokság utolsó fordulójára Tatabányán. CWG Kanizsa-NÉV Kaposvár 11:8. CWG Kanizsa: Horváth-Dobos 3, Rétlaki 3, Gáspár 1, Virt, Simon 2, Tegzes 2. Csere: Banka, Kiss, Erhetics, Tóth, Berkenyés, Kovács. CWG Kanizsa-Dunaújvárosi SI 10:9. Góllövők: Rétlaki 4, Kovács 2, Banka 2, Simon 1, Gáspár 1.
LÖVÉSZVERSENY A Szlovén MK Liga meghívásos nemzetközi lövészverseny III. fordulójának is a nagykanizsai egylet adott otthont június 6-án. A 7 szlovén csapat mellett a hazai és a zalaegerszegi lövészegylet közel 30 versenyzője vett részt. A 7 fordulós verseny szlovén szabályok szerint nyílt irányzékú kispuskával fekvő testhelyzetben, 30 értékelt lövés 50 m távolságban felnőtt korcsoportban került kiírásra. Kanizsai egyéni eredmények: 1. Tóth József (276 kör), 3. Horváth Szilárd (268 kör). Csapatban a Nagykanizsa PSLE győzött 805 körrel.
MARADTAK AZ OH I/B-BEN A felnőtt OB I/B-s vízilabda bajnokság újabb fordulóján Miskolc:Nagykanizsa 10:12. CWG Kanizsa: Kiss, Szabó D. 4, Karácsony 1, Kalmár, Kaszper G. 2, Nebojsa 3, Dávid. Csere: Kaszper D. 1, Magyar, Marton, Hartai, Cserti, Szabó Sz 1., Szili.
- Közepes színvonalú mérkőzésen magabiztosan, végig vezetve nyertek a kanizsai felnőttek. A bajnokságnak vége, a csapat továbbra is az OB 1/B-ben játszhat. Ez mindenképpen újabb lendületet kell, hogy adjon a további felké-
szülésekhez - mondta Szőlősi Csaba edző.
8 INDULÓ, H ÉREM
Kaposváron regionális judoversenyen vettek részt a NTE 1866 MÁV Rt. judósai. A 95-96-os születésűek versenyében Kardics Konrád 30 kg-ban és Lukovics Balázs +42 kg-ban 2. helyezést ért el. A 93-94-es versenyzőknél Aczél Éva 30 kg-ban 2., míg Szentes Benjámin 35 kg- ban 1. lett. A 92-es születésű Mihovics Szabina 45 kg-ban és 50 kg-ban is aranyérmet hozott. A serdülők között Gaál András 50 kg-ban 2., Szentes Péter pedig 55 kg-ban a 3. helyen végzett.
HARMADIK HELYEZÉS
Az Avantgarde Kanizsa női labdarugó egyesület Szekszárdon részt vett a Pünkösdi foci tornán. A megmérettetésre az NB I és és NB Il-es bajnokságban szereplő csapatok érkeztek. A színvonalas versenyen a kanizsai lányok 3. helyezést értek el. Csapattagok: Kiss Emília, Lampert Hajnalka, Albert Eszter, Vitykó Andrea, Réfi Noémi, Rácz Renáta, Buczkó Zsuzsanna, Horváth Veronika, Somogyi Zsuzsanna, Szekeres Katalin, Baloghné Munkácsi Andrea, Leveli Krisztina.
KANIZSAN
Göndör István országgyűlési képviselő és Litter Nándor polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tárgyalásokat megkezdték a kanizsai sportcsarnokról, mely az elképzelések szerint a Thury laktanya területén épülne fel. Az ötletpályázat kiírása megtörtént a 2000 fős sportcsarnokra. A létesítmény felépítésnek költségeinek egyharmadát az állam állná, egyharmada hosszú távú, hoszszú lejáratú hitelből, egyharmada önkormányzati forrásból valósulna meg. Ősztől folytatódik a Nyitott tornaterem akció és elindul a Sportiskolái képzés.
MÉV MlMWWWfH''
6 és 12V-os 2-21 OAh teljesítményig,
átlagos és különlegesen magas indítóáramű, minden gépjárműhöz, 200 hazai és npgati típus:
hagyományos savas, zárt savas, zárt folyactekiiitííüe^ ízseiesj,
AKKUMULÁTOR
Szakbolt és Szerviz Pozsqai János
8800 Nagykanizsa. Teleki irt 4. telefon. 93/312-346 Nyitva: H-P: 8-18: &».: 8-12 óráig
II. KANIZSA KUPA LÓVERSENY
A Nagykanizsai Polgári Sportlövész Egylet által került megrendezésre június első hétvégéjén a II. Kanizsa Kupa Lóverseny. A kupa Nagykanizsán maradt, a csapatversenyt a rendezők nyerték 1018 körrel. Kanizsai egyéni eredmények: Kispuska 30 lövés fekvő testhelyzetben: Nőknél 1. Domaföldi Andrea (273 kör), 2. Papp Józsefné (264 kör), 3. Tomposné Sali Erzsébet (250 kör). Férfiaknál 1. Horváth Károly (293 kör), 2. Bermaier Nándor (290 kör), 3. Horváth Szilárd (289 kör). Kispuska 3x10 lövés összetettben 3. Horváth Károly (270 kör), sportpisztolyban 2. Kun László (187 kör). Légpuskában nőknél 3. lett Soós Edit (159), IFI-ben Torma Rudolf (159) második, serdülőknél Zágon Ádám (158) második, Deák Péter (149) a harmadik helyen végzett.
Az Olajbányász nemzetközi serdülő labdarúgó mérkőzésen a Kiskanizsai Sáskák csapata 4-0-ra verte a német SC VÖHRIN-GEN gárdáját. A sportszerű meccsen jó játékkal biztosan nyertek a hazaiak.
ARANYLÓ NYAR! AKCIÓ A BRILIÁNS ÉKSZERÜZLETBEN
Júniusban exkluzív óra- és ékszervásárlóink „kék és narancssárga női színekbe öltözött" finom női órát kapnak ajándékba! 3.000 Ft/14K ékszerár!
Nagykanizsa, VASEMBERHÁZ 93/310-600
20©4, JÚLIUS 6-ÁN JELENIK MEG!
KA N I Z 8 A í
nyaki 8 Z ! N H A Z
HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
Széchenyi tér 5-9. Tel.: 311- 465 Jegyárusítás: 14-18 óráig.
KANIZSAI NYÁRI SZÍNHÁZ
JÚNIUS 28. 21 ÓRA
(eső esetén: június 29. 21 óra) MANDRAGÓRA - komédia
Szereplők: Presits Tamás, Csomós Lajos, Karczag Ferenc, Komáromi Anett, Muszte Anna, Gerner Csaba, Rendező: Konter László A Zalai Nyári Színházak Kht. és a Békés Megyei Jókai Színház bemutatója Belépődíj: 1.200 Ft
NYÁRESTI SZERENÁD
mediterrán hangulat a HSMK előtti juharfa alatt Június 23-án 19 óra FARKAS MIKLÓS - harmonika Június 24-én 19 óra TÜTTŐ JÁNOS NÓTAKOR Június 25-én 19 óra LATIN VARÁZS - CD-bemutató
Június 28-án 19 óra KUMMER LÁSZLÓ - harmonika
Június 29-én 19 óra FARKAS MIKLÓS - harmonika Június 30-án 19 óra FARKAS TIBOR-gitár Belépődíj: nincs

SZERETNE NYELVVIZSGÁT 1 NYÁR ALATT?
Tanuljon Ön is és gyermeke is a DIALÓG NYELVSTÚDIÓBAN
AJÁNLATUNK: Minősített nyelvi képzések július 19-augusztus 13-ig
kezdő, álkezdő, középhaladó, haladó, és nyelvvizsgára felkészítő szinten,
ANGOL, NÉMET, OLASZ
nyelvből, vizsgáztató tanárok vezetésével!
- INGYENES PRÓBA VIZSGA - minden tanulónk számára!
- INGYENES VIZSGA - a legjobb eredményt elérőknek!
- GARANTÁLT NYELVVIZSGA - szerződéssel!
- 30% TANDÍJ ÉS VIZSGADÍJ VISSZATÉRÍTÉS!
KEZDJE NYELVVIZSGÁVAL A TANÉVET! BEIRATKOZÁS:
a jelentkezés sorrendjében, személyesen.
Nagykanizsa, Kinizsi út 2/a. Tel.: (93) 326-413; Fax: (93) 536-887 E-mail: info@dialognk.hu Web: www.dialognk.hu

3 -cvö*

CASIO •CITIZEN SLUQ
UÜJ i

Insert failed. Could not insert session data.