Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
2.47 MB
2020-12-21 16:24:55
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
410
817
Rövid leírás | Teljes leírás (110.86 KB)

Kanizsa 2014. 027. szám augusztus

Cím: Kanizsa
Alcím: Dél-Zalai Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP ^ruSiszPm
Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál tizenegyedszer:
Gasztronómia, kultúra és sport
A Kanizsai Kulturális Központ, a Thúry György Múzeum, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében idén immáron II. alkalommal rendezik meg városunkban a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált szeptember 12-én és 13-án. A főző-versenyre a nevezéseket szeptember S-ig a Tourinform nagykanizsai irodájában adhatják le.
A fesztivál két napjának programkínálatát Magyar Ferenc, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke foglalta össze. Kiemelte, tavaly a becslések szerint közel 16 ezren vettek részt az eseményen. Idén is kibővített helyszínen tartják meg a programokat, egy-egy színpad lesz az Erzsébet téren és a Kiskastély udvarán. A főzőverseny színteréül pedig a lezárt Fő utca szolgál majd.
Az előző években megszokott hagyományos elemeket megtartották, azonban idén nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyermekek kikapcsolódására és jobban dominálnak majd a tájjellegű ételek és a borkínálat is szélesebb lesz. A programok sora pénteken a polgármester megnyitójával veszi kezdetét. A rendezvénynek része a 4 Torony projekt is, így fellépnek Csáktornya, Kapronca, Kaposvár
és Nagykanizsa művészeti együttesei is. Az első nap záró koncertjeit az Ivan and The Parazol és Caramel adja. Szombaton a hagyományos ünnepi felvonulással kezdenek, majd helyi művészeti csoportok produkcióit lehet megtekinteni a színpadon. AHooligans koncertjét követően zárásként az időjárás miatt elmaradt 20-ai tűzijátékot is megnézhetik az érdeklődők. A kísérő programok között pedig csúszda, ugrálóvár, népi körhinta, tűzoltó bemutató és a belvárosi kerékpárverseny szerepel.
Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ (KKK) igazgatója a gyerekprogramokról számolt be bővebben. - Arra törekedtünk, hogy a legkisebbeknek is színes programokat kínáljunk. A kicsiket és szüleiket az Enekmondó együttes, a gólyalábasok, Ribizli bohóc fellépésével és a Ziránó bábszínházzal várjuk - mondta az igazgató.
A társszervező Thúry György Múzeum az 1900-as évek elejét idéző hetivásári életképet állít az Erzsébet térre. Ahogy Száraz Csilla múzeumigazgató kiemelte, a hangulatot egy terményekkel megrakott szekérrel, kosarakat áruló nővel, fazekas termékekkel teremtik meg. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a múzeumra, ahol a fesztivál ideje alatt hosszabbított
nyitva tartással várják az állandó és időszaki kiállítások iránt érdeklődőket.
Borda Attila, a Spirit Hotel Thermal Spa konyhafőnöke a fesztivál gasztronómiai programjáért felel. A verseny lebonyolításában pár apró változtatás várható. A zsűribe pedig olyan embereket hívtak meg, akik a magyar tradicionális gasztronómiáért tesznek és kapcsolódnak a dödölléhez.
- Hogy a legjobb minőségű ételt el tudjuk készíteni, ahhoz a legjobb minőségű alapanyag szükséges - ezt már dr. Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója mondta. A dödölle legfontosabb alapanyagát, a burgonyát főszponzorként a központ biztosítja. Az intézet 60 éve működik, és olyan fajtákat nemesítettek például, melyek hámozás után sem barnulnak meg.
Cseresnyés Péter polgármester zárásként emlékeztetett, a KKK munkatársainak az ötlete volt a dödöllefesztivál és ez alapján valósult meg a város támogatásával. Igy nőtte ki magát az ország számos területén számon tartott eseménnyé, mely nem csupán a gasztronómiáról, hanem a kultúráról és a sportról is szól.
V.M.
2
Kanizsa - Szent István napja
2014. augusztus 28
A folyamatosság és az elkezdett munka fenntartása közös jövőnket szolgálja
Eső kísérte idén az államalapító Szent István királyunk emlékére rendezett városi ünnepségeket, így a Deák téri zászlófelvonást is, melyen közreműködtek a Kanizsa Lovasklub Hagyományőrző Huszárjai, a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága és a Thúry Baranta Közösség vitézei. A zászlófelvonás után az ünneplő polgárok a város vezetőivel és a közreműködőkkel együtt a Hevesi Sándor Művelődési Központba, a Szent István-napi ünnepi műsor és a délutáni kulturális programok helyszínére vonultak.
A Himnusz elhangzása, és Baj Bianka versmondó szavalatát követően Dénes Sándor alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt. Bevezetőjében Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb nemzeti ünnepére, augusztus 20-ára emlékeztetett, mely azt hivatott felmutatni, hogy 1000 éve itt él folyamatosan egy közösség, egy kultúra, egy eltökélt nép Európa közepén. Ezer esztendővel ezelőtt eleink keresztény és független magyar államot teremtettek -hangsúlyozta.
„Keresztényt, mert érezték, csak a hitnek van teremtő ereje, és mert tudták, hogy a keresztény Európa talajába csak keresztény állam tud meggyökerezni. Független államot teremtettek, mert tudták, a függetlenségében sérült állam nem tudja ellátni legfőbb feladatát: nem tud megfelelő védelmet és oltalmat nyújtani az országban élő magyaroknak.
Augusztus 20-a azt mutatja fel,
hogy bármilyen kíméletlen viharokat is okoznak a történelem eseményei, bármennyire is kétségbe vonható egy emberi döntés, mi magyarok egy évezrede igenis meghatározó részei vagyunk az európai és az emberi kultúra egészének.
Es ez a nap azért vált a legnagyobb ünnepünkké, mert ezt az el-törölhetetlen tényt emeli ki az idő folyamatából. Ahogy Pilinszky János megfogalmazza: „A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése. Igaz, csak pillanatra tarthat, de e nélkül a „pillanat" nélkül puszta körforgásba merül vissza naptá-
forgása helyett kitárja nekünk, egész közösségünknek, a tenger végtelen horizontját. Azért, hogy olykor együtt láthassuk, hogy honnan jöttünk, hol tartunk, és hová vezet az utunk. Mert ezek összefüggenek egymással.
Az alpolgármester beszédében kiemelte: ahogy Szent István királytól megtanulhattuk, hogy apáink tetteit tiszteletben kell tartanunk, folytatnunk kell útjukat, és átadni minden tapasztalatunkat a jövendő generációk számára. Intelmeiben így fogalmaz Imre herceghez: „Ezért hát kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel, s az idegenek dicséretére szert így teszel."
Vagyis tiszteljük a hagyományainkat, mert e felhalmozott kincs a mi identitásunk és közösségünk alapja, ez adhatja meg a jelen és a jövő kérdéseire a keresett válaszokat.
Szent István alapító tette és erkölcsi tanácsai egy olyan embertől származnak, aki képes volt túltekinteni önnön élete keretein, olyan döntést tudott hozni, amely egy egész nép sorsát alapozta meg -fogalmazott az ünnepi szónok, majd így folytatta: ma már tudjuk,
runk." Az ünnep tehát lecsendesíti a hétköznapi életünk tengerének olykor háborgó hullámvetéseit, hogy személyes problémáink kör-
kedeteit, intelmeit és törvényeit.
Az egyik fontos pillér a hosszú távú gondolkodás bátor felvállalása. Sokan nem tudunk, vagy nem merünk a saját egyéni érdekeink és érzelmeink közepette így gondolkodni, mert elveszünk a mindennapok hullámaiban. De István ki-
hiszen a saját történelmünk a tanú rá, hogy ezen határozott alapító tette jó döntésnek bizonyult. Mert két fontos pillérre építette a csele- KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP -
rály példát mutat arra, hogy merjünk bátrak és nagyok lenni, hogy néha vessünk gátat a hullámoknak, és emelkedjünk fel, hogy ráláthassunk a távoli kikötőkre. Hogy láthassuk hová szeretnénk jutni a jö-vőnkben. Mert ha erre képesek vagyunk mi is, akkor értelmet nyerhet számos kisebb cselekedet, esemény és olykor egy-egy probléma oka is. Hiszen a fejlődés, akár új dolgok születése, megújítása is sokszor gonddal és megpróbáltatással jár, de ha rálátunk a célra, akkor rádöbbenünk, hogy mindez értünk történt. Ertünk épültek utak és csatornák, kórházak és játszóterek, terek és új épületek. Ertünk épültek, és a jövő generációinak, a gyermekeinknek. A mi közös sikerünk mindaz, amit elértünk az elmúlt évezredben, és amit elértünk az elmúlt években is, itt, Nagykanizsán. Ezt látnunk kell, ha rátekintünk életünkre és városunkra.
A másik pillér, amit Szent István a jövőnkre gondolva lényegesnek
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László, Szabó Zsófia, Varga Mónika. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetésszervező: Dobri Katalin (+3630-640-8515). Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. ügyvezetője. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/5006216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2014. augusztus 28
Kanizsa - Szent István napja
3
tartott, a folyamatosság volt.
Bár minden év egyfajta újrakezdés - és augusztus 20-a ünnepe nekünk, magyaroknak történelmileg az év, az újraalapítás kezdete -, mégis a folyamatosság, az elkezdett út folytatása a legfontosabb. Ez a pillére a megtörhetetlen előrehaladásnak, a munkának, amely elhozhatja az aratást, és ezzel együtt a testünket tápláló új kenyeret is, mely ünnepünk egyik jelképe. Tanuljunk hát Szent István királytól!
- hívta fel a figyelmet, majd hozzátette: tanuljuk meg azt, hogy a sikerekért küzdeni kell, hosszú távú terveket kell szőni, és kitartani a kitűzött célokért! A folyamatosság és az elkezdett munka fenntartása közösségünk érdeke és értéke, mely minden ellenérzés és vádaskodás, minden kétségbevont ádáz cinkosság ellenére a mi közös jövőnket szolgálja itt Magyarországon, és itt Nagykanizsán is - jelentette ki az alpolgármester. - Ha képesek vagyunk az ünnepi pillanatot felhasználva a legfontosabb közösségi érdemeinket számba venni, az elért eredményeket értékelni, akkor megérezzük, hogy csak Szent István útja a járható! Ahosz-szú távú gondolkodás és a folyamatosság. Ezek legyenek az elmúlt évek, és ezek legyenek a jövő útmutatói is mindannyiunk számára!
- összegezte ünnepi gondolatait Dénes Sándor alpolgármester, végül mindenkinek szép ünnepet kívánt augusztus 20-a alkalmából, s e szavakkal zárta beszédét: „Isten éltesse a magyar hazát, Nagykanizsa minden polgárát. És ne feledjük, hogy Nagy álmok, Nagy lehetőségek, Nagykanizsa!"
Augusztus 20-án nem csupán államalapító királyunk, Szent István emléke előtt hajtunk fejet. A hagyomány szerint ez a nap az új kenyér ünnepe is. A város új kenyerére ökomenikus szertartás kereté-
ben Váron István plébániai kormányzó, Hella Ferenc református lelkipásztor és Deme Dávid evangélikus lelkész mondott áldást. A város megszentelt, nemzeti szalaggal átkötött kenyerét - melyet a Kanizsa Pékség ajánlott fel az ünnepi alkalomra -, Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő és Dénes Sándor alpolgármester szegte meg, majd a vá-
órakor kezdődött az Alsóvárosi templomban, ahol Váron István plébániai kormányzó mondott szentbeszédet.
A Város Miséje: ha mi jobbak vagyunk, a városunk is jobb lesz
Építünk, vagy csak pusztítunk?
- Amikor elmegyünk vásárolni, akkor az a kenyér már ott van -kezdte Váron István plébániai kormányzó elmélkedését az esti misén. Majd szélesítette a következtetéseket: - Kik dolgoztak azon, hogy az a kenyér ott legyen? Nagyon sokszor nem gondolkodunk el ezen, és azon sem, hogy az az ország, ahol mi élünk, azt ki építette föl? Hiszen mi beleszülettünk ebbe az országba. És beleszülettünk az egyházba, illetve amikor megkereszteltek minket, akkor az egyház tagjai lettünk. És most az a kérdés, hogy mi, akik már benne
ros vezetői és az egyházi személyek fogyasztottak egy-egy falatkát a kenyérből és egy-egy kortyot a város borából. A kóstolóra az ünnepség végén a közönségnek is volt lehetősége.
A délelőtti ünnepséget a Kanizsa és Rozmaring Táncegyüttes zárta palóc és zalai táncokat bemutató műsorával. Az együttes vezetői, koreográfusai: Vizeliné Paksi Valéria és Vizeli Dezső.
A délután 17 órakor folytatódó kulturális műsorfolyam helyszíne az esős idő miatt a HSMK volt. Az érdeklődők a Napsugár Együttes koncertjét, a Zalagyöngye Táncegyüttes műsorát, az Eraklin Táncklub előadását, majd 20 órától Zséda és zenekara koncertjét tekinthették meg. A programot 21.45 órakor tűzzsonglőr show zárta. A hagyományos ünnepi szentmise 18
élünk, mi mit teszünk ezért az országért? Mi mit teszünk ezért az egyházért? Mert a gyerekeink ebbe születnek bele. Milyen országba fognak ők beleszületni? Milyen egyházba fognak ők belekeresztelkedni? Abba, amit ti fölépítettetek. Abba, amin ti fáradoztatok. Építettétek? Fáradoztatok érte?
Rengeteg kritikával tudunk élni. Hogy ez az ország miért olyan, amilyen? Ez az egyház miért olyan, amilyen? És ha ma kritizáljuk, akkor térjünk vissza ahhoz a kérdéshez, mit tettünk azért, hogy ne ilyen legyen? És nem biztos, hogy jogunk van kritizálni úgy a magyar államot, hogy adott esetben nem teszünk érte semmit. Vagy éppen pusztítjuk.
Csak széltől lengetett nádszál?
- A mi életünkben mi a kenyér-
héj? A mi életünkben mi a tartás? Nekünk, magyar embereknek mi ad tartást? A magyar államnak mi ad tartást? A magyar egyháznak mi ad tartást, hogy ne folyjon szét, mint egy massza? Hogy ne tűnjön el a süllyesztőben? Hiszen hogyha ez a kenyér egy szétfolyó massza lenne, fognánk, és kidobnánk a kukába. Ha az országunk egy szétfolyó massza lesz, akkor megfogjuk és kidobjuk a „kukába" - vagy valaki más.
A mi életünk attól olyan, amilyen, hogy vannak törvényeink. Az isteni törvény a legalapvetőbb törvény arra, hogy mi a jó és mi a rossz. Meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól? És még egy gondolat a tartásunkhoz: véleményem szerint hozzájönnek mindehhez az elveink. Vannak-e elveink, amik szerint élünk ebben a világban? És vannak érdekeink... Elvek és érdekek. A kettőt nem emelem egy szintre. Mind a kettő fontos, de az elveink - úgy érzem - fontosab-bak, mint olykor az érdekeink.
Nem politizálni akarok, de szavazni fogunk. Mire fogunk szavazni? Elvekre vagy érdekekre? És nekünk, akik itt vagyunk, elveink vannak, vagy érdekeink vannak? Aszerint cselekszünk, ami nekem éppen most jó és fontos? Jézus ezt úgy fogalmazza meg - ő is politizált, elég sokat -, hogy széltől lengetett nádszál: hol erre dől, hol arra.
Mi milyen emberek vagyunk? Széltől lengedező nádszálak? Most erre jobb, akkor erre hajlunk, most arra, akkor arra? Ha az egyház olyat mond, ami nekem nem tetszik, akkor kilépünk? Vagy ha éppen úgy kívánjuk, akkor belépünk? Ez az érdekember véleményem szerint. Az elvvel élő ember pedig azt mondja, hogy akkor is az egyházhoz tartozom, ha bele kell halnom. Nagyon sok ilyen, elv szerint élő ember szenved most a világban. Gondoljunk csak az iraki keresztényekre: ők elvből keresztények. Ha érdek-keresztények lennének, akkor már muzulmánok lennének. Ok elvből keresztények még akkor is, hogyha meg kell halniuk. Mi vállalnánk ezt a kihívást, ezt az elv-kereszténységet? Nem azért vagyok itt, mert tetszik, vagy nem tetszik, hanem mert itt akarok lenni, mert Istent akarom szolgálni ott, ahova O állított engem. Ugyanez az országgal kapcsolatban is: csak azért megyek el külföldre, mert nincs elég pénzem? Ez érdek-magyarság. Hol
(folytatás a 4. oldalon)
Kanizsa - Szent István napja 204. augusztus 28
3
(folytatás a Q. oldalról)
vannak az elveink? Mindegy, hogy hol élünk? Mindegy, hogy ki lakik a szomszédban? Szerintem nem mindegy. Es csak a pénz nem lehet meghatározó tényező az életünkben. Hol vannak az elveink? Hogy azért szolgálok ebben az országban, mert azt akarom, hogy jó legyen az itt élő embernek.
Isten sem érdekből Isten. Krisztus nem érdekből jött erre a földre, nem érdekből halt meg a kereszten; neki volt a legkevesebb haszna ebből. O elvből halt meg a kereszten, mert azt mondta, hogy én érted élek. En neked akarok jót. Akkor is, ha te engem megtagadsz. Akkor is, ha te engem keresztre feszítesz. En akkor is meghalok érted a kereszten, mert ezért jöttem. Istennek vannak elvei, amiket nem cserélget nap mint nap. Ez a mi szerencsénk. De vajon vannak-e nekünk is elveink?
Mi mennyire vagyunk fogyaszthatók?
- Harmadik mozzanat a kenyér héja után a kenyér belseje: mert attól finom igazából a kenyér, hogy milyen a belseje. Milyen az életünk? Fogyasztható? ízletes? Vagy már kiszáradt? Megkeményedett? Mi emberek a másik ember számára fogyaszthatók vagyunk? Jó velünk lenni egy családban? Jó velünk lenni egy munkahelyen? Jó főnökök vagyunk? Jó beosztottak vagyunk?
A mi országunk milyen? Megint csak, ha jó néhány országhoz hasonlítom magunkat, akkor azért jó itt élni. En szeretek itt élni. En is éltem külföldön, és tudom, hogy nem fenékig tejfel. Azért nem mindegy az sem, hogy a gyökereink hol vannak? S hogy milyen nyelvet beszélünk, és hogyan gondolkodunk? Kérjük Istennek a kegyelmét, nemcsak abban, hogy legyen mit ennünk, hanem kicsit gondolkodjunk el azon is, hogy mi a szerepünk nekünk ennek az országnak és ennek az egyháznak az életében, és ami a feladatunk, azt tegyük meg! Lehetőség szerint a kritikát pedig csökkentsük, mert -mint említettem - nem biztos, hogy mi olyan sokat tettünk ezért az országért és egyházért, hogy jogunk legyen kritizálni.
István atya a Város Miséjét záró áldása előtt a zsúfolásig telt Alsótemplomban még egyszer megköszönte, hogy olyan sokan eljöttek hálát adni országunkért, egyházunkért. - Kérjük Isten irgalmas szere-
tetét, hogy tartson fönn minket továbbra is.
Jó itt élni
- Köszönöm városunk vezetőinek a jelenlétet, és mindazt a munkát, amit ők végeznek, hogy nekünk jobb legyen itt élnünk. Mi mindannyian a város tagjai vagyunk, és ha mi jobbak leszünk, a városunk máris jobb lesz. Köszönöm valamennyiőtök fáradozását, munkáját, amit ezért a városért, az országért tesztek. Es kérem, hogy ezután is lankadatlanul, elvekkel felvértezve szolgáljuk ezt az országot és benne a magyar egyházat is.
Tisztikereszt Nagy Ottónak
Ader János a Magyarország Köztársaság Elnöke Allami Ünnepünk, 2014. augusztus 20-a alkalmából A Magyar Erdemrend Tisztikeresztje kitüntetés Polgári Tagozatát adományozta az 19S6-os forradalom és szabadságharc és az azt követő megtorlás során tanúsított példamutató helytállása, valamint a kommunista diktatúra alatt meghurcoltak érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként, Nagy Ottónak, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége nagykanizsai szervezete elnökének.
A kitüntetést Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium államalapító Szent István ünnepe alkalmából rendezett központi ünnepségén adta át.
Allami kitüntetések és szakmai díjak augusztus 20-a alkalmából
Allami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban. Zalából az érdemesek közt találjuk többek között Halminé Mikó Erzsébetet, a Letenyei And-rássy Gyula Altalános Iskola tanárát illetve Lénárt Károly Lajost, a Zalai Polgári Körök Egyesületének vezetőségi tagját.
Kitüntetés a népzenei kultúra ápolásáért
Dr. Fazekas Sándor miniszter Az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából adományozott Magyar Arany Erdemke-
reszt kitüntetést adott át Horváth Károly Árpádnak, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Adám Zeneiskola tanárának, kiemelkedő zeneoktatói tevékenysége, valamint a magyar népzenei kultúra ápolása, a népi énekművészet hazai, illetve külföldi népszerűsítése, értékeink megőrzése, és továbbörökítése terén elért eredményei elismeréseként.
Hímzések, falvédők,
csipkék
és fafaragások
Hagyománnyá vált városunkban, hogy államalapító királyunk, Szent István ünnepének tiszteletére a népművészet remekeiből kiállítást rendez a Kanizsai Kulturális Központ. Évről évre lehetőség adódik ily módon arra, hogy a Hevesi Sándor Művelődési Központ Népi Hímző Műhelye bemutathatja munkáit az érdeklődőknek. Ez alkalommal a hímzések mellett Tislér Zoltán fafaragó alkotásait is láthatja a közönség.
A kiállítást Kovácsné Mikola Mária, a kulturális központ igazgatója ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A Népi Hímző Műhelyről többek között elmondta: tagjai 1978 óta folyamatosan alkotnak. A 16 tagot számláló műhely tevékenységét Pulainé Cserti Ilona népi iparművész irányítja. A közel négy évtized alatt a szakkör tagjai között a közös kedvtelés alapján barátság szövődött, és összejöveteleiket hétről hétre a vidámság, az alkotás öröme hatja át. Az eltelt évek során megismerkedtek a magyar néprajzi tájegységek hímzéskultúrájával, leginkább azonban szűkebb pátriánk, a zalai tájegység motívumkincsét részesítik előnyben, ezeket felhasználva készítik
kézimunkáikat. A mostani kiállításukon is, hűen a hagyományokhoz, a zalai motívumok (szebbnél szebb hetési, letenyei, galamboki hímzések) elevenednek meg. Terítőket, futókat, falvédőket, alátéteket, párnákat, kötényeket és függönyt láthatunk - Csárdi Istvánné, Csöndör Albertné, Franzen Antalné, Géczi Lászlóné, Holczbauer Margit, Horváth Lászlóné, Jámbor Jenőné, Kukor Gézáné, Muik Istvánné, Németh Józsefné, Stiller Gáborné, Szalai Györgyné, Szvetics Jánosné, Tóth Tamásné, Varga Árpádné és Vargáné Tóth Rita - jóvoltából.
Olyan tagja is van a népművészeti közösségnek, aki a hímzés mellett gyönyörű vert csipkéket készít, valamint láthatjuk a jellegzetes, galamboki gyöngyös főkötőt is, egy másik szakkörös alkotását.
Az igazgatónő Tislér Zoltán fafaragót is bemutatta a közönségnek, aki foglalkozását tekintve rendőr, mégpedig a kutyák kiképzésének mestere. Kiállított alkotásai a természetközeli életmódot reprezentálják a látogató számára. A fafaragással 199S óta jegyezte el magát, amikor kislánya születésekor bölcsőt akart faragni, s a letenyei Bedi László népi iparművészt kereste fel szakmai tanácsokért. A bölcső aztán any-nyira jól sikerült, hogy azóta sem tudta letenni a fafaragó szerszámokat, szenvedélyévé vált a faragás, és kitanulta a mesterség minden csínját-bínját. Tagja lett a Letenyei Fafaragó Körnek. Homokkomáromi birtokán 8 éve, Csingahegyi Napok elnevezéssel fafaragó és népművészeti alkotóműhelyeket szervez. Elsősorban használati tárgyakat - komó-dot, asztalt, székeket, polcot - készít, s ezeket lakásában és hegyi hajlékában helyezi el. Atárlat szeptember 2-ig látogatható a HSMK Zala Márk termében.
B.E. - Kanizsa
2014. augusztus 28
Kanizsa - Képviselőtestület
5
Közgyűlési sorok
Egy alapítvánnyal kevesebb
Soron kívüli ülésen döntött a közgyűlés a FLOREAT Kanizsa Alapítvány megszűnésének bíróság általi megállapítására vonatkozó javaslatról.
A még 1992-ben létrejött alapítvány működése az elmúlt években megrekedt. Pontosabban ezen időszakban támogatást, adományt sem másoktól, sem az alapítóktól -az önkormányzattól és a Ryno Kft-től - nem kaptak, de nem is adtak támogatást senkinek. Az idén márciusban készült jegyzőkönyv szerint a kuratóriumi elnök, Dr. Nádor László és több tag, Lancsák Lajos, Lengyák István, Budai István és Molnár László bejelentette lemondását a tagságáról. Mindemellett az egyik alapító, a Ryno Kft. 2012-től felszámolás alatt áll.
A törvény szerint pedig egy alapítvány megszűnik, ha három éven át nem folytat tevékenységet célja megvalósítása érdekében - mint ez a FLOREAT Alapítvány esetében is megállapítható volt.
Eppen ezért kezdeményezték a megszüntetését és felhatalmazta a képviselőtestület a polgármestert, hogy az ehhez szükséges dokumentumokat aláírja, illetve kérelmezze a Zalaegerszegi Törvényszéknél az alapítvány megszűnésének megállapítását.
A helyes
(Nagykanizsa)
névhasználatról
A soron kívüli közgyűlésen módosította a városvezetés Nagykanizsa és településrészei névhasználatáról szóló önkormányzati rendeletet. Ahogy az ülésen elhangzott, minderre azért volt szükség, hogy a „Kanizsa" névvel ne lehessen visszaélni.
Mint az előterjesztésben olvasható, önkormányzatunk (már korábban) rendeletet alkotott a város és településrészei névhasználatáról. Ezen rendelet azt is tartalmazza, hogy vannak olyan (Nagykanizsa elnevezéséhez köthető) nevek, amik toldalékos formájának használata, internetes domain regisztrációja is engedélyhez kötött.
Amely kiadása azonban bizonyos esetekben megtagadható: ha jogszabályba ütközik, vagy ha bizonyíthatóan az önkormányzat, tele-pülés(rész) lakosságának jogos érdekeit, különösen a jó hírnevét sértik, veszélyeztetik. A névhasználat céljának, módjának és időtartamának sokfélesége indokolja, hogy szabályozásra kerüljenek azok az esetek, amikor a névhasználat engedélyezése megtagadható, azaz mérlegelési jogköre van az enge-délyezőnek. Ez utóbbi szabályozást eddig nem tartalmazta az erre vonatkozó önkormányzati rendelet, ám újonnan pótlásra került az, hogy megtévesztésre alkalmas névhasználatot nem engedélyeznek. Ilyen eset például akkor fordulhat elő, ha a kérelmezett névhasználat azt a látszatot kelti, hogy a kérelmezőnek önkormányzati, hivatalos háttere van és tevékenysége önkormányzati közfeladatok ellátásához kapcsolódhat. A közgyűlésen szó volt továbbá arról, ha egy cég/sajtóorgánum, hírportál méltatlanná válik a „Kanizsa" név használatára, akkor elvehető tőle -visszamenőleg is - ez a név.
Cseresnyés Péter polgármester az ülésen elmondta: már működő hírportál kapcsán is aggályos a „Kanizsa" elnevezés...
A rendeletben továbbá még olvasható az is, hogy az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) immár 17 éve a település nevével azonos karakterű, közvetlenül a „.hu" alá tartozó domain név (pl. nagykanizsa.hu) igénylőjeként kizárólag az adott település önkormányzatát ismeri el, addig a település, településrész nevének valamilyen toldalékkal, vagy más szóval összekapcsolva domain névként bármely más személy részére is lehetővé teszi. Am az említett ISZT elismeri, hogy az önkormányzatok rendeletalkotási joga kiterjed arra, hogy külön engedélyhez kösse a település, településrész nevének használatát.
Rendeletmódosítás, a közbeszerzési tervre vonatkozóan
A 2014-es összesített közbeszerzési terv módosításáról szóló javaslatról is tárgyaltak a képviselők minap.
A közgyűlés korábbi döntéseinek értelmében közbeszerzési eljárások lefolytatása szükséges az ipari területek fejlesztésére vonatkozó akcióterv kidolgozására, illetve a város új településrendezési tervének elkészítésére. Amennyiben pedig a közbeszerzési tervekben bárminemű változás következik be, a tervet módosíttatni kell - ahogy jelen esetben is. A város településrendezését illetően 2014-re, 201S-re, valamint 2016-ra is tervezett költségvetése van a hangsúlyozott munkálatoknak, csakúgy, mint az ipari területek bővítésére vonatkozó tervezési feladatoknak is.
Több kanizsai intézmény energetikai korszerűsítése oldódhat meg
Ezekre irányuló pályázatok benyújtásáról is tárgyaltak a városatyák a közgyűlésen. Azaz, arról már júniusban döntöttek, hogy a városháza és két iskola energetikai modernizálásért pályáznak -és az ehhez szükséges önerőt is biztosítják - viszont a július végén megjelent pályázati felhívásban került egyértelműen megfogalmazásra, hogy önrész biztosítása kizárólag abban az esetben szükséges, amennyiben nem elszámolható költséget tartalmaz a projekt.
így 100 százalékos támogatásból valósulhat meg a - mint arról már korábban is hírt adtunk - a Polgármesteri Hivatalban és a Batthyány Lajos Gimnáziumban a napelemmel történő villamosenergia-termelés, a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása" projekt jóvoltából. AHe-vesi Sándor Altalános Iskola épületét pedig energetikailag korszerűsítik, ha sikeres lesz a pályázat.
Nagyobb helyet kapott a bolhapiac: többen árusíthatnak
A megszokottnál fele annyi helypénzért, valamint helybiztosítási díjért piacozhatnak vasárnaponként a Vásárcsarnok tőszomszédságában található (azon) területen, ahol télen fenyőfaárusokkal, az év többi napján pedig parkoló autókkal lehet találkozni.
Minderről a vásárokra és piacokra vonatkozó önkormányzati ren-
delet módosítása kapcsán tárgyalt szerdai soron kívüli ülésen a képviselőtestület. Az említett helybővítésére azért volt szükség, mert az önkormányzati rendezésű vásárok és piacok fenntartója, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. jelezte, hogy a közelmúltban megnövekedett az igény a vasárnapi iparcikk és használtcikk vásár -közismertebb nevén bolhapiac - elárusítóhelyei iránt.
Korábban még „elégnek" bizonyult - a „kereskedni akarók számára" - a Vásárcsarnok nyugati részén lévő terület, mára azonban mindezt kinőtték. így vetődött fel az, hogy a bolhapiaci helyhasználók igényeinek kielégítésére vásári területként kellene hasznosítani az önkormányzat tulajdonában lévő területet, amely a jelenlegi vásárterülettel délről közvetlenül határos. E helyszín azonban nem aszfaltozott, hanem mészkőzúzalékkal, vegyesmészkővel fedett - így ezt az állapotot figyelembe véve -mérsékelt, azaz S0 %-al kevesebb díjat kell fizetniük azoknak az árusoknak, akik oda pakolják portékáikat.
Bicsák: Buszmegállói utasvárók elhelyezéséről és korpavári gondokról
Közgyűlési interpellációjában két utasváró kihelyezésének időpontjáról érdeklődött Bicsák Miklós önkormányzati képviselő. A választókörzetében élők kérését tolmácsolva megjegyezte, nagyon várják az autóbusszal közlekedők az Alkotmány utca 177. szám előtti, valamint a Lámpagyári utca autóbuszmegállójába a fedett utasvárót. A korpavári városrészben élők közlekedéssel kapcsolatos gondjait is felvetette interpellációjában a városatya.
Egy országos közutat érintő problémára hívta fel a figyelmet, melynek megoldásához kérte Cseresnyés Péter polgármester segítségét. Elmondta, a 74-es főút elkerülő szakaszán rendszeresen végeznek tengelysúly méréseket. S mivel a nehézgépjárművek vezetői ki akarják kerülni a mérőhelyet, ezáltal terhelik Palin és Korpavár lakott területeit. A nap, mint nap arra közlekedő 7,S tonnánál nehezebb járművek nemcsak a lakosságnak okoznak kellemetlenséget, hanem (''folytatás a 6. oldalon)
6
Kanizsa - Képviselőtestület
2014. augusztus 28
Polgármesterjelöltek
Eddig négy jelölő szervezet jelentette be az októberi választásokon induló polgármesterjelöltjét.
Bodó László
DK - Együtt-PM
Dénes Sándor
Fidesz - KDNP
Gábris Jácint
Jobbik
Marton István
ÖN-ért
(folytatás az 5. oldalról)
rongálják a belső utakat, és negatív hatással vannak a közlekedésbiztonságra is.
A buszvárókat érintő válaszában a polgármester emlékeztetett rá, hogy a Palinban lévő autóbuszmegálló utasvárójának felépítésére az önkormányzat pályázati támogatást nyert. A kiviteli tervek elkészültek, és rövidesen indulhat a közbeszerzési eljárás. Ennek lezárultát követően, várhatóan az ősz elején kerülhet sor az építési munkálatokra. A pályázati feltételeket figyelembe véve ennél korábban sajnos nincs lehetőség az építmény elhelyezésére.
A Lámpagyári utcai autóbuszmegállóval kapcsolatban egy korábbi levelére hivatkozva a városvezető megerősítette, hogy indokoltnak tartják az utasváró elhelyezését. Az ehhez szükséges forrás azonban továbbra sem biztosított. Amennyiben lehetőséget találnak a megoldásra, akkor a lakók jogos igénye teljesíthető lesz.
Bicsák Miklós korpavári városrészt érintő kérését pedig továbbították a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, mint útkezelőnek, valamint a rendőrség felé. A várható intézkedésről tájékoztatni fogják a képviselőt.
Gyalókai: a tájékoztató táblák az idegenforgalmat is segíthetik
Idegenforgalmat is érintő témában, tájékoztató táblák kihelyezéséhez kérte Cseresnyés Péter polgármester közbenjárását közgyűlési interpellációjában Gyalókai Zoltán önkormányzati képviselő.
A városatya megjegyezte, az autópályán, Nagykanizsa felé, illetve Nagykanizsára érkezők a keleti oldalon tájékoztatást kapnak arról -hogy az autópályáról lehajtva -, hogyan lehet eljutni Kaposvárra, a nyugati oldalon pedig arról, hogy Gyékényesre. Azt azonban nem jelzi tábla, hogy a lehajtókról miként lehet bejutni Nagykanizsa centrumába. Véleménye szerint fontos lenne tájékoztatni erről a hozzánk érkezőket.
Megerősítve a képviselő kérését, válaszában Cseresnyés Péter elmondta: az M7-es autópálya nagykanizsai szakaszának útbaigazító tábláival kapcsolatban megkeresték
az út kezelőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, melyben tájékoztatást kértek az információs tábla kiegészítésének, vagy egy új elhelyezésének lehetőségéről. A kérés indoklásában az is szerepelt, hogy a város életében nagyon sok pozitív változást hozott a Nagykanizsa mellett haladó, hét éve átadott autópálya. Az átkelési szakasz forgalmának csökkenése mellett Nagykanizsa megközelíthetősége is jelentősen javult, ugyanakkor a tapasztaltak alapján egyik irányból sem kapnak útbaigazítást azok, akik konkrétan a városba, a városközpontba szeretnének eljutni. A polgármester kiemelte: számunkra ennek komoly jelentősége van, hiszen célunk az, hogy minél többen keressék fel városunkat, és ne kerüljék el az információ hiánya miatt.
Megvizsgálják a forgalmi rend változtatásának lehetőségét
A Teleki és a Tavasz utca, valamint a Rózsa úti kereszteződés problémáját vetette fel közgyűlési interpellációjában dr. Podor Csaba önkormányzati képviselő.
Arra kérte a testületet, vizsgálja meg a VIA Kanizsa Zrt., milyen forgalomtechnikai eszközökkel lehetne a kereszteződést jobbá tenni. A városatya megjegyezte: az elmúlt időszakban számtalan - köztük halálos baleset is - történt azon a helyen. Ezek a balesetek azonban nemcsak figyelmetlenségből adódtak. Főleg reggel és délután a fény és árnyékviszonyok negatívan befolyásolják a láthatóságot, veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. Ezen kívül, a nap bizonyos időszakában a Rózsa és a Tavasz utcából szinte képtelenség balra, nagy ívben kikanyarodni, vagy egyenesen áthaladni a Teleki úton. A képviselő véleménye szerint körforgalom kiépítése segíthetne ezen a helyzeten.
Dr. Fodor Csaba képviselő felvetésével egyetértett Cseresnyés Péter polgármester, s megígérte, megvizsgálják az ottani forgalmi rend változtatásának a lehetőségét.
Kovács: Zajhatás és környezetszeny-nyezés a Balatoni úton
Egy karosszériajavító-autófényező műhely közelében lévő társasház lakói, illetve képviselője panaszát tolmácsolta közgyűlési interpellációjában a képviselőtestületnek Kovács János önkormányzati képviselő.
A napközbeni folyamatos csiszolómunkák hangja szinte elviselhetetlen a lakókörnyezetben élők számára. A képviselő azt is jelezte, történt már ellenőrzés ez ügyben, ami gyakorlatilag azt állapította meg, hogy a zajhatás nem lépi túl a zajkibocsátási határértéket. Azon túl, hogy a gépek zaja mennyire zavarja 20 méteres távolságban a lakókat, a csiszolás közben keletkező porszennyezést is el kell viselniük. Kovács János arra kérte Cseresnyés Péter polgármestert, tegyen pontot az önkormányzat az autófényező működésével kapcsolatos problémára. Vizsgálják meg, miként lehetne megoldani mindkét fél problémáját. Továbbá arra kérte az illetékeseket, ne csak egy alkalmi ellenőrzést végezzenek, hanem találjanak megoldást az üzem, illetve a lakókörnyezet problémájára.
Válaszában Cseresnyés2 Péter polgármester utalt a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) számú kormányrendelet 26. §-ára, mely szerint a környezetvédelmi hatóság zaj-, illetőleg rezgésvédelmi bírság fizetésére kötelezi a környezeti zaj-, rezgésforrás üzemeltetőjét, ha az üzemeltető az üzemi, vagy szabadidős zajforrás esetében a környezetvédelmi hatóság által megállapított kibocsátási határértéket - a határozatban megállapított teljesítési határidőt követően - túllépi. A határértéket megállapító határozatban foglalt értékek betartása ellenőrzésre kerül, s amennyiben a maradéktalan végrehajtása nem biztosított, a hatóság (települési önkormányzat jegyzője) zajvédelmi bírságot szab ki és kötelezi olyan műszaki megoldások létesítésére, mellyel az előírt határértéket biztosítani tudja.
A levegőtisztaság-védelmi ügyekben eljáró hatóságokat szintén kormányhatározat jelöli ki. Ennek alapján a levegőtisztaság-védelmi ügyekben a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek járnak el. A települési önkormányzatok jegyzői részére a jogszabály e tekintetben (levegő szennyezése, porszennyezés) nem állapít meg hatáskört.
2014. auausztus 28. Kanizsa - o LL haí tás

A népirtás roma áldozatainak emlékére
1944. augusztus 2-ről 3-ára virradóra több mint háromezer cigány származású embert, férfit és nőt, gyereket és időset végeztek ki Auschwitz-Birkenau II.E „cigánytáborában". Róluk és a holocaust összes áldozatáról emlékeztek meg csütörtökön, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rendezvényen.
A Kiskastélyban tartott szakmai konferencián Teleki László, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Megemlékező gondolataival elöljáróban - a Holocaust 70. évfordulóján - a népirtás cigány származású
„mártírjairól" szólt, akik - elmondása szerint - hősök voltak. Azonban a háború végeztével - mint kihangsúlyozta - a rasszista üldöztetés nem ért véget: példaként hozta fel az előző évek történéseit, amikor több embert öltek meg „pusztán" azért, mert cigányok voltak: Nagycsécsen, Tiszalökön és Tatárszentgyörgyön.
- Ez utóbbi helyszínen egy édesapával és a gyermekével végeztek. így 2008-ban megint szembe kellett néznünk a rasszizmussal. Napjainkban sajnos egyre jobban a szélsőségek irányába tolódnak a társadalom jelentős részének nézetei, ez ellen csak a hangját hallató többség tud tenni azzal,
hogy visszautasítja a rasszizmust, az előítéleteket, a kirekesztést. Ez ügyben - politikai hovatartozástól függetlenül - mindegyikünknek van mit tenni - ismerte el Teleki László, hozzátéve: mindent meg kell tennünk azért, hogy soha többé ne ismétlődjön meg sem a Holocaust, sem pedig az, hogy valakit vallási, faji, etnikai okok miatt kirekesszenek vagy bántsanak.
A politikus beszédében a mélyszegénységben élők problémáira is felhívta a figyelmet.
- Nem pusztán hangoztatnunk kell, hogy van mit tennünk azért, hogy segítsük őket, hanem ténylegesen is cselekednünk kell. Nézzük meg, mit tehetünk értük, szűkebb környezetünkben, Nagykanizsán -fogalmazott az RNÖ elnöke, egyúttal köszönetét is kifejezte Nagykanizsa első emberének azért a segítségért, amit a kisebbségi önkormányzattal közösen tesz a nehéz sorsú emberek életének könnyebbé tételéért.
Cseresnyés Péter polgármester, országgyűlési képviselő múltidéző beszédében elsőként a 20. század borzalmait, a nácizmus „embertelen szörnyűségeit" érintette.
- Ezek a szörnyűségek napjaink traumái is - állította. Hozzáfűzve, hogy a világháború évei alatt a „másik" ember léte, egyéni, „elfajzott vágy és akarat" áldozatává vált.
- Azért, hogy mindez ne történhessen meg újra, az erkölcsnek centrális erőként kell helyet kapnia a világ közösségeinek életében. Az egyén egyirányú vágyainak, akaratának dominanciája helyett párbeszédre építő, a közösség értékeiből és erényeiből formálódó személyiség önkorlátozó gondolkodásmódja kell, hogy erőre kapjon - jelentette ki. -Ahogy Kant megfogalmazta: a törvény szerint valaki akkor bűnös, ha megsérti mások jogait. Az etika szerint akkor, ha fontolgatja, hogy ezt megteszi. Tehát - Kant szerint -cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindenkor, egyszersmind általános törvényadás elveként érvényesülhessen. Vagyis cselekedj úgy másokkal, ahogy elvárnád, hogy veled is cselekedjenek.
A megemlékező beszédek után Kardos Ferenc történész, holocaustkutató tartott előadást. Zárszót Vajda László, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke, a Megyei Közgyűlés Nemzetiségi tanácsnoka mondott.
Ezt követően a megemlékezés a Vár úti Ifjúsági Parkban lévő Roma Holocaust Emlékműnél folytatódott, ahol Fliszár Károly főespe-res-plébános celebrált szentmisét. Majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat a kopjafánál és gyertyagyújtással is tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.
Sz.Zs.
Dr. Perjés Ottó: Emlékezés a város egy díszpolgárára
Május 9-én vett Nagykanizsa város polgársága, Nagykanizsa város elöljárói Nagykanizsa díszpolgárától, Takács Jánostól örök búcsút. Temetése és a nagyszámú résztvevő tanúságot tett arról, hogy életével, tevékenységével kiérdemelte Nagykanizsa Megyei Jogú Város kiemelt polgári megtiszteltetését.
Takács János nem volt a város szülötte, gimnáziumi tanulmányai idején került a városba, de ettől kezdve élete a város eseményeivel szorosan összefonódott. Tanulmányait a pietás szelleme hatotta át, amelyet a Piarista Gimnázium közvetített és ültetett el benne. Az a pietás, amely nem ismer határokat, a világnézet, a pozíció, a származás, a hatalom képviselői között, és amely azt a keresztény humanitást képviselte, mely e város szellemét háromszáz éven keresztül meghatározta, és talán meghatározza ma is.
Tanulmányainak kezdetén Kanizsa Trianon után is egy kereskedő,
egy garnizon ám egy határszéli város, melyben a magyarok mellett jelentős létszámban találhatók különböző nyelvű és származású családok. Az elmúlt kommunista éra a város szellemét erősen megváltoztatta ugyan, átalakítani teljesen még sem tudta. Ebben az időben is voltak, akik egyéni érdekeiket hátra szorítva a közösséggel együtt és a közösségért tudtak élni.
Iskolás éveinek befejeztével a kitelepítések idején családjával őt is kitelepítették, habár ő a nép fia lévén nem számított úgynevezett osztályidegennek. Kitelepítésüknek oka az volt, hogy szülőfalujában házukat az akkori vezetés elvette és más célra használta fel.
Vele együtt több iskolatársát érte hasonló sors, akik közül többen, mint Kanizsa város szülöttei, a város hívószavára 60 év után először láthatták meg házukat, utcájukat, iskolájukat, ahol életük indult és ahol iskoláikat végezték.
Takács János azonban kitelepítése és sanyarú sorsa ellenére megmaradt
humánus, igaz embernek, aki később a város életében, mint gazdasági szakember részben a takarékpénztár, részben a kanizsai bútorgyár felépítésében jelentős érdemeket szerzett. Az ő segítségével kaphatta Kanizsa nyugatról azon segítséget, mely a város iskolái, a város kórháza, öregotthona, a Máltai Szeretetszolgálat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Kórháza javára szolgált.
Az exportál bútor szállítói hazafelé adományokkal megtöltve, segíthettek a város rászorultjainak. Ezen transzportokat Takács János közvetítésével a bútorgyár vezetősége tette lehetővé. Az ő segítségével vált intenzívebbé a városi kórház és a külföldi adományozók kapcsolata.
Temetésén a város polgármestere, valamint a megemlékezők részletesen méltatták tevékenységét, amihez csak egyet kell hozzáfűzni: hogy ő megpróbáltatásai ellenére mindig a béke és a szeretet közvetítője volt és maradt haláláig.
A kitelepítés miatti megpróbáltatása következményeként egészsége
is kárt szenvedett, mint minden kite-lepítettnek, sok megaláztatásnak volt kitéve. Ennek ellenére soha, még kínzóval szemben sem táplált ellenségeskedést. Mindenkit az egymás iránti segítség, az egymás iránti béke és megértés szellemében befolyásolt és igyekezett jobbra bírni.
E sorok íróját is többször figyelmeztette, hogy ne azt hangsúlyozza, amit bírálni akart, hanem inkább találja meg az utat egy olyan megoldáshoz, amely az ellenfelet is békére kötelezi.
Eltávozásával nem csak választott városa Nagykanizsa, de hazánk is szegényebb lett, mert egy igaz magyart és egy igaz embert vesztett, aki mindig és minden helyzetben a közösségért élt és a közösség javát szolgálta. Díszpolgársága mellett igaz magyar volt, akire hazánk mindig és minden időben csak hálával gondolhat vissza.
(Dr. Perjés Ottó szintén Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára. A Németországban élő orvos számtalan adománnyal segítette a város több intézményét és a kórházat. A megtisztelő címet 2011-ben vehette át.)
8
Kanizsa - Gazdaság
2014. augusztus 28
Kínai érdeklődés a városunkban rejlő potenciálok iránt
A távol-keleti befektetési szakemberekből álló delegáció a közelmúltban látogatott Nagykanizsára: azért, hogy feltérképezzék - ügyfeleik számára - a városban, térségében adódó befektetési lehetőségeket. Mindezekről a Polgármesteri Hivatalban megtartott találkozó alkalmával kaptak tájékoztatást.
A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására megyénkbe látogató kínai vendégek több európai országban is jártak már szakmai útjuk során. Hazánkban három napot töltöttek, ebből egy nap erejéig a zalai befektetési opciókról informálódtak: délelőtt a Zalaegerszeg, délután a Nagykanizsa adta lehetőségekről.
Városunkban Cseresnyés Péter polgármester, Dénes Sándor alpolgármester, Doucha Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének Zala Megyei elnöke és Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója fogadta az öt fős delegációt.
Mint a vendégek elmondták, cégüknek 54 kínai városban van irodája, és elsősorban pénzügyi források felkutatásával, beruházásokkal, szabadalmakkal, adózással, valamint szám/könyvviteli, jogi-, szabadalmi tevékenységgel foglalkoznak, ezen felül pedig a „megfogható" mértékű befektetések iránt érdeklődnek.
tos költséggel új raktárat épített és gépeket vásárolt a nagykanizsai Siroma-Plast Kft., amely ISO millió forintos európai uniós támogatást nyert a beruházáshoz.
Körútjaik alkalmával személyesen kapnak közelképet egy-egy ország, város kínálta lehetőségekről. Ezeket közvetítik ügyfeleik számára, akik nagyobbrészt kis-és középvállalkozók - vázolta Mazzag Ferenc, a megyei iparkamara elnöke.
Városunkat Cseresnyés Péter mutatta be a delegációnak. A polgármester elöljáróban ismertette Nagykanizsa adottságait: szólván Kanizsa elhelyezkedéséről, a horvát-szlovén határ közelségéből fakadó előnyökről, logisztikai szempontból kiemelt szerepéről, a helyi tudásbázisról, az oktatásról, a jól képzett - valamint képezhető munkaerőről, illetve a területi adottságokról.
Cseresnyés Péter tájékoztatójában hangot adott annak, hogy olasz vállalkozók is láttak lehetőséget a városban, ennek eredménye ma már - sok más mellett az -hogy letelepedtek, és több mint 1000 főt foglalkoztatnak.
- Több oka van, hogy a vállalkozók keresnek bennünket. Az egyik, hogy egy hagyományos, kereskedelmi központ Nagykanizsa. Földrajzi elhelyezkedésénél fogva központi szerepet játszik és köny-nyű elérni jelentős piacokat, keleti, nyugati irányban egyaránt. Ami a munkaerőt illeti: olyan munkavállalók vannak nálunk, akik multinacionális cégeknél szocializálódtak. A GE-nek például jelentős bázisa található nálunk, ami fénykorában
Az 1996-ban, hőre lágyuló műszaki műanyag termékek fröccsön-téses előállítására alakult Siroma-Plast Kft.-ben az Új Széchenyi-terv segítségével valósul meg a komplex vállalati technológiafejlesztés. A pályázat révén fröccsöntő gépet, mérőgépet és targoncát vásároltak, amelyek üzembe helyezésével, illetve az új raktár felépítésével hatékonyabbá válik az alapanyagok és késztermékek tárolása.
A cégnél fröccsöntött műanyag alkatrészeket, tamponozott alkatrészeket és szerelt részegységeket, gázmérőket és gáznyomás-szabályozó al-
5-6 ezer embert foglalkoztatott, jelenleg pedig 2,5-3 ezer ember dolgozik a fényforrásgyárban. A beruházások szempontjából kiemelten fontos, van Ipari Parkunk is, amit jobbára - a GE-n és a Gartneren kívül - kis- és középvállalkozások töltenek be. Am van további, jelentős nagyságrendű fejlesztésre kijelölt szabad területünk is.
Ezeken túl, a jelen- és jövőbeli fejlesztéseket taglalván Cseresnyés Péter közölte, egy Innovációs Kutató Központ létesül Nagykanizsán, olyan tevékenységekkel, amik a vízhez köt-hetőek. Ehhez szakembergárdát -mérnököket - is képeznek majd.
- Kimondottan fejlesztésekkel foglalkozik majd az említett vízügyi terület. Olyanokkal, amik Kínában is érdekesek lehetnek - je-
katrészeket, továbbá gépjármű- és villamosipari alkatrészeket gyártanak. Az alaptevékenység fröccsöntéshez kapcsolódó finommechanikai alkatrészek összeszerelésével, egyszerű és összetett szerelési folyamatokkal, tamponnyomással, lézerhegesztéssel, mérnöki tevékenységgel és tanácsadással egészült ki.
Balatonfüred önkormányzata a GE Fényforrás üzletágának együttműködésével korszerűsítette a város közvilágítási hálózatát. A 247 millió forintos európai uniós támogatással és a város nem egészen 44 millió forintos önerejével megvalósult beruházás keretében a világítási rendszer több mint kétharmadát cserélték le energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezet-
lentette ki. A kínai delegáció szóvivője e pontnál megjegyezte, Tai-wanban szintén van hasonló profillal működő vállalkozás, így a jövőben akár üzleti szempontból tárgyalások is történhetnek.
A városvezető végezetül kiemelte, hogy a gépiparban, a faiparban, a bútorgyártásban, a vízkezelésben és a szállítmányozásban kiemelt szerepet tölt be a város.
A kínai befektetési tanácsadók a tájékoztató során nagyobb részt a „számadatok" felől tudakozódtak. A befektetések tényleges költségeivel, a munkabérekkel, az adózással, az igénybe vehető kedvezményekkel és támogatásokkal kapcsolatban tettek fel több kérdést.
Sz.Zs.
A közlemény szerint a jelenleg 134 dolgozót foglalkoztató társaság árbevételének legnagyobb része az autóipari, elektronikai és gázipari beszállítások, illetve a fehéráruk értékesítéséből származik.
hirado.hu - Kanizsa
kímélő led-lámpatestekre - írja a napi.hu.
A fejlesztéssel a város 55 százalékot meghaladó energia-megtakarítást ér el a közvilágításban - ennek összegét nem közölték. A lámpatestek több mint fele a GE hazai gyárában készült: 675 darab Okapi ledet a cég nagykanizsai üzemében állítottak elő.
napi.hu - Kanizsa
Technológiai fejlesztést valósít meg a kanizsai Siroma-Plast Kft.
Kanizsai ledek Füreden
Több mint 380 millió forin-
2014. augusztus 28
Kanizsa - Városháza
9
Kulturális keret 2014.
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a 2014. évi kulturális keret felhasználására.
I. A pályázat célja: Nagykanizsa Megyei Jogú Város kulturális életének támogatása, Nagykanizsa Megyei Jogú Város önkormányzata Közgyűlésének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 22/2013. (V.03.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: rendelet) alapján.
II. Pályázat tárgya: a támogatást az alkotóművészeti, az előadó művészeti, a múzeumi, a könyvtári, a levéltári, a közművelődési és az örökségvédelmi tevékenységek tekintetében az alábbi célokra lehet nyújtani:
a) a kulturális ágazat területén a nemzeti és egyetemes értékek létrehozására, megőrzésére, digitalizálására, valamint hazai és határon túli terjesztésére, hozzáférhetővé tételére;
b) a kulturális ágazatot érintő évfordulókra, fesztiválokra, hazai és külföldi rendezvényekre;
c) a nemzetközi kiállításokon, vásárokon a nemzeti kulturális jelenlét biztosítására, a hazai és kulturális rendezvényeken, fesztiválokon történő részvételre;
d) a művészeti alkotások új irányzataira, új kulturális kezdeményezésekre, a kultúrával kapcsolatos tudományos kutatásokra, az épített örökséggel, az építőművészettel kapcsolatos tevékenységekre;
e) a kultúrateremtő, kultúraközvetítő, valamint egyéni és közösségi tevékenységekre, a kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésének díjazásához, valamint a szakmai szervezetek által alapított díjakhoz való hozzájárulásra;
f) kulturális vidékfejlesztésre;
g) kulturális jellegű civil és nonprofit szervezetek támogatására;
h) határon túli magyar kultúra támogatására;
i) nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának támogatására.
III. A pályázók köre: Nagykanizsán székhellyel, vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, valamint egyéni vállalkozás, civil szervezet, alapítvány (közalapítvány), költségvetési szerv.
IV. A támogatás formája: a támogatás formája közvetlen vissza nem térítendő támogatás. A támogatás maximális mértéke az elszámolható költségek 100 %-át, de legfeljebb 5.000.000 forintot nem haladhatja meg, ezen felül a pályázónak a pályázott cél teljes költségvetésének legalább 20%-ával a pályázat benyújtásakor már rendelkeznie kell. Ezen összeg származhat más pályázaton elnyert vagy egyéb, de nem az önkormányzattól kapott támogatásból.
V. Pályázati feltételek:
1) A támogatási keretből csak kiegészítő támogatás nyújtható, olyan pályázónak, amely a pályázott cél teljes költségének legalább 20%-ával a pályázat benyújtásakor már rendelkezik. Ezen összeg származhat más pályázaton elnyert vagy egyéb, de nem az önkormányzattól kapott támogatásból.
2) Ugyanazon célhoz újabb támogatás nem kérhető. Nem kaphat támogatást olyan pályázó, amely a tárgyévben már három keretből kapott támogatást.
3) A pályázónak a pályázatban ki kell térnie, hogy az önerőn és a megpályázott összegen felül szükséges forrásokat miként tervezi biztosítani.
4) A támogatást kérőnek nyilatkoznia kell, hogy:
- a megjelölt támogatási célhoz milyen összegű saját és egyéb forrással rendelkezik;
- a tárgyévben melyik önkormányzati keretből, milyen címen, milyen összegű támogatást igényelt, illetve kapott;
- a tárgyévet megelőző évben milyen címen milyen összegű támogatásokban részesült az önkormányzattól, és amennyiben az előző évben támogatott volt, elszámolt - e a támogatással és mikor nyújtotta be az erről szóló dokumentumokat;
- a támogatás kiutalása előtt a támogatott szerv köteles nyilatkozni, hogy köztartozásait, helyi adó tartozását maradéktalanul megfizette, illetve, hogy köztartozása nincs,
- a pályázathoz csatolni kell a támogatandó cél részletes költségvetését kiadás - bevétel bontásban (a főbb támogatókat és támogatónként a támogatásként nyújtott összegeket).
5) Pályázni csak a polgármester által közzétett pályázati adatlapon lehet. A pályázatokat a Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoporthoz kell benyújtani.
6) Az olvashatatlanul kitöltött, aláírás nélkül benyújtott, a rendeletnek vagy ezen pályázati kiírásnak nem megfelelő, továbbá határidőn túl beadott adatlap a pályázatból való kizárással jár.
7) Hiányosan kitöltött pályázat esetén a Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport a pályázót legfeljebb 5 munkanapos határidővel hiánypótlásra hívja fel. A hiánypótlás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése esetén a kérelem elutasításra kerül.
8) A kulturális keretből kapott támogatás kifizetése kizárólag támogatási szerződés alapján lehetséges.
9) A támogatott a támogatást csak a rendeletben a pályázati felhívásban és a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően használhatja fel.
VI. Az elszámolás módja:
1) A kulturális támogatási keretből támogatásban részesítettek a támogatási szerződésben megszabott határidőre kötelesek a támogatott cél megvalósulásáról beszámolni és a támogatás felhasználásáról - a felhasználást bizonyító számlák és egyéb bizonylatok hitelesített másolataival - elszámolni a Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport felé. Atámogató joga, hogy az elszámolásban benyújtott számlamásolatok eredeti példányait ellenőrizze.
A támogatási szerződésben rögzített, támogatott feladatok, kötelezettségek teljesítését követően - a szerződésben meghatározott határidőn belül - a támogatottak beszámolót készítenek, amelynek fő részei: szakmai beszámoló, pénzügyi elszámolás és kapcsolódó mellékletek.
2) A támogatás felhasználása során az egyes felmerülő kiadásokat az elszámolás szabályait figyelembe véve megfelelően kell dokumentálni. A támogatott csak abban az
esetben jogosult az önkormányzattól újabb támogatás elnyerésére, ha beszámolási és elszámolási kötelezettségének maradéktalanul eleget tett.
3) A beszámolási kötelezettség teljesítése során dokumentumokkal igazolni kell, hogy a támogatás rendeltetésszerűen, a szerződésben rögzített feladatokra került felhasználásra. A beszámoló készítése során figyelmet kell fordítani arra, hogy a támogatás teljes - szerződés szerinti - összegével el kell számolni.
A felvett támogatás mértékénél kisebb összegű elszámolást benyújtó támogatott elesik az el nem számolt támogatástól - a fel nem használt összeget a rendeletben foglaltak szerint köteles visszafizetni.
A beszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a rendeletben foglaltak szerint a támogatott a teljes támogatási összeget köteles visszafizetni az önkormányzatnak, és 3 évig az önkormányzattól támogatásban nem részesülhet.
4) Az elszámolási határidőt indokolt esetben a támogatott írásbeli kérelmére a polgármester legkésőbb a tárgyévet követő március 31-ig meghosszabbíthatja, amennyiben azt a támogatott az elszámolási határidő lejártát legalább 30 nappal megelőzően kéri.
VII. Szakmai beszámoló kritériumai: a szakmai beszámoló a pályázati anyagban és a támogatási szerződésben vállalt feladatok megvalósulását és a támogatás felhasználását mutatja be, és a szerződésben felsorolt szakmai feladatokkal azonos szerkezetben készül. A szakmai beszámolóban felsorolt, megvalósított feladatoknak igazodniuk kell a pénzügyi beszámoló számlaösszesítőjében szereplő sorokhoz, az abban megjelenő számlákhoz, bizonylatokhoz. Itt kell szövegesen bemutatni a támogatási cél megvalósulásának körülményeit: milyen célkitűzés részeként használta fel a pályázó a támogatást, milyen eszközt, tárgyat, szolgáltatást vásárolt.
Amennyiben a szakmai beszámoló nincs összhangban a pénzügyi elszámolással vagy abból világosan nem tűnik ki, hogy a támogatást mire fordították, az elszámolás nem fogadható el.
VIII. A pénzügyi elszámolás kritériumai:
1) A támogatás terhére csak olyan kiadások számolhatók el, amelyek a támogatott (szerződő fél) nevére kiállított számlákkal vagy, ha a támogatott a támogatás felhasználásakor harmadik felet bíz meg, megbízási szerződéssel és kifizetési bizonylatokkal igazoltak, az adott pályázat céljának tételesen megfelelnek, látható, hogy a támogatást mire használták fel, és a felmerült költségeket milyen mértékben fedezték a szerződés szerinti támogatásból.
2) Csak azok a számlák fogadhatók el, melyek a vonatkozó jogszabályoknak megfelelnek, különös tekintettel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek. Amennyiben a számla nem felel meg a fenti kritériumoknak nem fogadható el elszámolásként.
3) Amennyiben nem számla ellenében fizettek a pályázati cél megvalósítása érdekében, minden olyan más dokumentumot csatolni kell, amely alátámasztja az elszámolásban szereplő bizonylatok tartalmát. Ezek lehetnek a kifizetés alapjául szolgáló szerződések, teljesítés igazolások, jegyzőkönyvek, egyéb dokumentumok (bankkivonat, naplófőkönyv). az ezekhez rendelt, kifizetést igazoló átutalási bizonylatot, postai feladóvevényt stb. szintén csatolni kell.
4) A számlák és bizonylatok keltezési dátumai az adott elszámolási időszakba kell, hogy essenek. Ezen időszak kezdete legkorábban 2014. január 01. végső dátuma a támogatási szerződésben meghatározott elszámolási határidő.
IX. Az elszámolás menete: a számlákat, bizonylatokat állítsa olyan sorrendbe, hogy tartalmuk szerint megfeleljenek a beszámoló logikájának.
A tényleges pénzügyi teljesítés bemutatása céljából hozzá kell rendelni a bizonylatokhoz a pénzügyi teljesítést igazoló bankkivonatokat, kiadási pénztárbizonylatokat. Ezt követően vezesse rá valamennyi számla és bizonylat eredeti példányára a következő
szöveget: "A 2014. évi Kulturális támogatási keret felé elszámolva ................Ft."
Csak ezután fénymásolja a számlát, bizonylatot! Csak ilyen záradékkal ellátott számlák, bizonylatok fogadhatók el elszámolásként. Amennyiben a támogató azt kéri, a támogatott köteles az elszámolásban benyújtott számlák és bizonylatok eredeti példányait ellenőrzésre bemutatni.
Az elszámolás fő dokumentuma az Elszámoló lap, kötelező mellékletei a számlaösszesítő jegyzék és a számlák és bizonylatok hitelesített másolatai. Az elszámoló lap a támogatási szerződés mellékletét képezi.
Az azonosíthatóság és a kereshetőség végett a számlaösszesítő (egynél több számla vagy bizonylat csatolása esetén használandó) sorait sorszámozni kell, s ugyanezen számokkal kell megjelölni a hivatkozott dokumentumokat is. Célja, hogy a támogatás megvalósulását ellenőrző szerv egyértelműen meg tudja állapítani a támogatási céloknak, illetve a szerződésben vállalt feladatoknak való megfelelést.
- Minden számlaösszesítő végén az összegeket össze kell adni.
- A számlaösszesítőben felsorolt számlákon és bizonylatokon szereplő adatoknak meg kell egyezniük a fénymásolatban benyújtott számlák, bizonylatok adataival. A támogatott, illetve a képviseletre jogosult a számlaösszesítő valamennyi oldalát lássa el kézjegyével.
X. Állami támogatási szabályok:
Az európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EMUSZ) 107. cikk (1) bekezdése alapján a pályázati felhívás II. pontjában foglalt tevékenységek az EMUSZ 107. cikk (3) bekezdés d) pontja szerinti kulturális célú támogatásnak minősül, amely az Európai Bizottság SA.34770 (2012/N-2) számú határozatával összhangban nyújtható.
XI. Rendelkezésre álló forrás: 3.140.000 forint
XII. A pályázat benyújtásának helye, ideje, kötelező mellékletek:
1) A pályázatokat a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoporthoz kell benyújtani (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. 12. ajtó), egy példányban.
2) A benyújtás határideje (postára adás végső dátuma): 2014. szeptember 15.
3) A pályázat kötelező mellékletei: a pályázó szervezet létezését igazoló, 30 napnál nem régebbi bírósági igazolás vagy a szervezet adószámát igazoló NAV igazolás (ún. illetőségigazolás), a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról vagy hiányáról szóló nyilatkozat.
Kanizsa - Hirdetés
2014. augusztus 28
Képviselői fogadóórák
Balogh László, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője, OKISB-elnök fogadóórát tart minden hónap első szerdáján 16 órától 17 óráig a Batthyány Lajos Gimnáziumban (Nagykanizsa, Rozgonyi utca 23.): 30/2040865, balogh.laszlo61@chello.hu.
Bene Csaba, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap első keddjén 17 órától 19 óráig a Zsigmondy-Széchenyi Szakképző Iskolában (Nagykanizsa, Hunyadi u. 18.). Tel.: 0620/388-8259, email: bcsaba@nagykanizsa.hu.
Bicsák Miklós, az 1. számú választókerület (Magyar u. 80-tól-164-ig (páros oldal), Magyar utca (páratlan oldal) 83-tól 183-ig, Garay utca páros és páratlan oldala, Kinizsi u. 100-as lakó-tömbház, Hársfa utca, Ifjúság utca, Űrhajós utca és Lámpagyári utca) önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap 1. szerdáján 16 órától a Pálma Vendéglőben (Magyar utca). Aznap 18 órától 20 óráig Bicsák Miklós Palin és Korpavár lakossága számára tart fogadóórát a palini új Altalános Iskolában.
Cseresnyés Péter polgármester fogadónapját 2014. szeptember 3-án (szerdán) tartja 8.30 órától 12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában. Dr. Etler Ottó önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2014. szeptember 12-én 17 órától a Kőrösi Csoma Sándor Altalános Iskolában. Sajni József önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2014. szeptember 1-jén (hétfőn) 16 órától 17 óráig a ligetvárosi óvodában, 17 órától 18 óráig a Vécsey Altalános Iskolában, 18 órától 19 óráig Miklósfán a Mindenki Házában. Email: sajni.jozsef@nagykanizsapmh.hu.
Szőlősi Márta, a 9. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart minden hónap 1. hétfőjén 17 órától a Zrínyi Miklós Altalános Iskolában. (Zrínyi M. u. 38.). Tel.: 0630/301-8185, e-mail: szolosi.marta@fidesz.hu, szmarta25@hotmail.com.
Tóth Nándor önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2014. szeptember 1-jén (hétfőn) 18 órától Bajcsán a Kultúrházban, aznap 19 órától Kiskanizsán, a volt Nagyrác utcai iskola ebédlőjében.
'' '' ^ ^ Nagykanizsa és gfc^re Térsége TISZK hÖÖ<J6aoV Nonprofit Kft.
Nagykanizsa, Erdész u. 30. 0693/510-251
Jelentkezzen alábbi képzéseinkre!
Iskolarendszeren kívüli tandíjköteles felnőttképzési ajánlatunk: (részletfizetési kedvezménnyel)
Alapfokú iskolai végzettségre épülő képzéseink;
> Villanyszerelő (960 óra)
> Fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő (520 óra)
> CNC-gépkezelő - gépi forgácsoló előképzettséggel (480 óra)
> Targoncavezető (90 óra)
> Nyomástartóedény-gépész (160 óra)
> Raktáros (280 óra)
> Óvodai dajka (480 óra)
Érettségire épülő képzéseink:
> Fluidumkitermelő technikus - fluidumkitermelő, mélyfúró, gázipari, megújulóenergia-gazdálkodási technikus (960 óra)
> Épületgépész technikus (960 óra)
> Számítógépes műszaki rajzoló (480 óra)
> PLC programozó (400 óra)
> Webmester (600 óra)
> Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló (240 óra)
> Foglalkozásegészségügyi szakápoló - ápoló előképzettséggel (500 óra)
> Fizioterápiás szakasszisztens - ápoló, eü. asszisztens előképzettséggel (500 óra)
> ECDL (40 óra/ modul)
Érdeklődni: kovacs.julianna@kanizsatiszt.hu (Tel.: 0620-335-6499)


környezetért!
Közületek és magánszemélyek jelentkezését várjuk!
i) I
ib^jpjjjvélf Jí/L
Színe/fém- ét vashulladék felvá/árlás

vállalunk beszállítást nagyobb mennyiség esetén (2t)
Nagykanizsa, Garay u, 21, Ipari Park (volt Kossuth laktanya) Nyitva; H-P; 7.30-16.00 óra. 07.01-09.01-ig a szombati nyitva tartás szünetel
Tel.ffax: (93) 310-947; MoBit +36 (30) 947-4490 E-mail: horvathmehQrnail.dataret.hu. Web: www.torvathmeh tiu
v^y Pályázat - felújításra, restaurálásra
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Városfejlesztési- és Üzemeltetési Bizottsága pályázatot ír ki az épített környezet értékeinek helyi védelméről szóló 9l/2Oll. (XI. O4.) sz. önkormányzati rendelet szerinti támogatás elnyerésére. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg S millió Ft - vissza nem térítendő támogatás (amely 2OlS-ben kerül kiutalásra).
A támogatás célja a Nagykanizsa városképét meghatározó épített értékek megmentése, azok felújítása, restaurálása. A támogatásra az épületek, építmények tulajdonosai és használói pályázhatnak.
A részletes pályázati feltételeket Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az épített környezet értékeinek helyi védelméről szóló 91/2011. (XI. 04.) számú rendelete tartalmazza, amelyet a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjánál (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. fsz. 15.) lehet beszerezni ügyfélfogadási napokon (hétfő, szerda, péntek). Megtalálható még a www.nagykanizsa.hu honlapon is. A pályázaton résztvevőknek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény előírásainak megfelelően nyilatkozatot kell tenniük, melyhez a szükséges nyomtatványok szintén a fenti helyeken hozzáférhetők. A pályázatokat 2014. október 10-ig lehet beküldeni, vagy személyesen benyújtani a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjához. Kizárólag zárt borítékban beküldött vagy benyújtott pályázatok vesznek részt az elbírálásban. A borítékra kérjük ráírni: Helyi értékvédelem támogatása 2014. A kiíró a beérkező pályázatokat a 2014. novemberi soros Városfejlesztési- és Üzemeltetési Bizottsági ülésen bírálja el 2014. november 30-ig.

VOKSH Oktatási Kt. Nagykanizsa, Ady u. 30 Tel/fax: 93/Sl6-634 Mobil: 06-30-49l-70SÍ
Nyt. szám: 20-0003-04 AL: 0448
Tanfolyamaink:
Szeptember 4. (csütörtök) l6 óra
személygépkocsi vezető „B" Szeptember 8. (hétfő) l6 óra C, D, C+E és B+E
A szeptember 20.-i GKI vizsgára jelentkezési határidő: szeptember 9. 16 óra
Részletfizetés!
Várjuk szíves jelentkezését a fenti időpontokban!
áKKQMQÚTQItOK tMUUtClám!
6 és 12V-os 2-225Ah teljesítményig,
átlagos és különlegesen magas indítóáramú, minden gépjárműhöz. 200 hazai és nyugati típus: hagyományos savas, zárt savas, zárt folyadékmentes (zselés).
AKKUMULÁTOR
Szakbolt és Szerviz Pozsgai János
8800 Nagykanizsa, Teleki út 16. Telefon: 93/312-346 Nyitua: H-P: 8-17; Szo: 8-12 óráig
2014. augusztus 28
Kanizsa - Hirdetés
11
Álláspályázat: vezető gondozó
Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A § alapján pályázatot hirdet vezető gondozó beosztás betöltésére.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony. Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidős, 3 hónap próbaidő kikötésével. A munkavégzés helye: Zala Megye 8800 Nagykanizsa, Zrínyi Miklós út 40. Házi segítségnyújtás
Vezetői megbízás időtartama: a vezetői megbízás a munkakör betöltésétől számított S év határozott időre szól. A vezetői megbízás feltétele, hogy a közalkalmazott a kinevezés szerinti szakmai munkaköre mellett látja el a vezetői beosztásból eredő feladatait.
A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok: a házi segítségnyújtás megszervezése, működtetése szakmai szempontok érvényesítésével. Az ellátásra szorulók felkutatása, felvétele, igény szerint a szociálisan rászorulók étkeztetésének megszervezése. Gondozási dokumentáció, és a szükséges adminisztráció naprakész vezetése a jogszabályoknak, valamint a vezetői utasításoknak megfelelően. Eves vezetői munkaterv, beszámoló elkészítése.
Illetmény és juttatások: Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a „Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény, valamint a végrehajtásáról szóló 2S7/2000 (XII.26.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók
Pályázati feltételek:
- 1/2000 (I.7.) SzCsM rendelet 3. számú mellékletének 3. pontjában meghatározott főiskolai végzettség
- felhasználói szintű MS Office, alapszintű internetes alkalmazások,
- cselekvőképesség, magyar állampolgárság, büntetlen előélet.
Előnyt jelent: házi segítségnyújtás területén szerzett legalább 1-3 év szakmai gyakorlat, szociális területen szerzett legalább 1-3 év vezetői tapasztalat. A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások: fényképpel ellátott szakmai önéletrajz, 3 hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány, iskolai végzettséget igazoló okirat másolata, pályázó nyilatkozata arról, hogy a pályázati anyagába foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul.
A munkakör betölthetőségének időpontja: 2014. október 01. Apályázat benyújtásának határideje: 2014. szeptember 20.
A pályázattal kapcsolatos további információ kérhető: Koller Jutka igazgató, telefon: 0693/312-17S.
A pályázatok benyújtásának módja: postai úton a pályázatnak a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény címére történő megküldésével (8800 Nagykanizsa, Teleki út 19/B.), vagy személyesen benyújtva a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény 8800 Nagykanizsa, Teleki út 19/B. adminisztrációs irodájában.
A pályázati anyagot egy példányban kell benyújtani, a borítékon kérjük feltüntetni a munkakör megnevezését.
A pályázat elbírálásának módja, rendje: A pályázatokat a kinevezési jogkör gyakorlója által létrehozott három tagú bizottság véleményezi a pályázati anyagok megismerése, valamint a személyes meghallgatást követően. A kinevezésről a kinevezési jogkör gyakorlója dönt. A pályázat elbírálásának határideje: 2014. szeptember 30. A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje: Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap 2014.08.28. Nagykanizsa Megyei Jogú Város honlapján a megjelenés ideje: 2014.08.21-2014.09.20. Kormányzati Személyügyi Központ www.kozigallas.gov.hu.
Konténermosás
A helyi rendelet szerint városunkban a maradékszemét gyűjtésére használatos 1100 l-es konténerek tisztántartásáról a közszolgáltató kötelessége gondoskodni évente öt alkalommal.
Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. munkatársai 2014. augusztus 26-án, 27-én és 28-án (kedden, szerdán és csütörtökön) zárt rendszerű, gépi konténermosást végeznek az egész városban.
Kérjük a házmesterek, illetve lakók segítségét abban, hogy a fent említett napokon biztosítsák a hozzáférhetőséget a hulladékgyűjtő edényekhez.
Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
Szabályozási Terv és Helyi Építési ^ Szabályzat módosítása
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése döntött az oldalkert méretére vonatkozó szabályozás kiegészítéséről. A Terveket B & H Régió Bt. készítette el.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI. 8.) korm. rendelet 29. § felhatalmazása alapján Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése megalkotta a 97/2013. (III. 28.) számú határozatát, a településfejlesztési eszközök partnerségi egyeztetéséről.
A határozat alapján a rendezési tervi módosítás eljárásába hirdetmény útján kerül sor a lakosság bevonására. Az érintettek az észrevételeiket a polgármesterhez címzett és a főépítészhez eljuttatott, szövegszerű, indoklással ellátott levélben tehetik meg a közzététel lejártáig.
A fentiek alapján a módosított településrendezési tervet 2014. augusztus 21-től 2014. szeptember S-ig kifüggesztjük a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában, ahol munkanapokon megtekinthető.
Állatvédőrség ^ - önkénteseket keresnek
Nagykanizsa Önkormányzata még 2012 novemberében hirdette meg a felelős állattartást szolgáló 3 éves programját. Ennek keretében ez év ősszel megkezdték a városban a kutyafuttatók építését valamint a kutyaürülék gyűjtő edények kihelyezését is. Ahogy a kutyafuttatók helyszínének kijelölésénél, úgy az ürülékgyűjtő edények telepítésénél is messzemenőkig figyelembe akarjuk venni a város lakosságának véleményét, javaslatát.
A beszerzésre kerülő edények hatékony kihelyezése érdekében is kérjük Önöket, szíveskedjenek javaslatot adni arra, hogy az edények letelepítése konkrétan hová történjen. Ez azért is fontos, hogy valóban a leggyakoribb „kutyasétáltató útvonalak" mentén legyenek gyűjtőedények, illetve elkerüljük az olyan, felesleges telepítéseket, ahol a használatuk minimális lenne - olvasható a polgármester, Cseresnyés Péter által kiadott felhívásból.
Ahogy az is, hogy főként a kutyatartók kezdeményezésére - de összhangban az önkormányzat céljaival, érdekeivel is - támogatni kívánják a városban egy állatbarátokból álló, alulról építkező és majd civil szerveződésként működő állatvédelmi őrszolgálat, állatvédőrség létrehozását 2014. szeptemberétől.
Az állatvédőrséggel, a szervezet munkájában való önkéntes részvétellel kapcsolatban további információt dr. Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó nyújt a 06-20-3990726-os telefonon illetve a szakmai tájékoztató anyag le is tölthető.
Kérjük Önöket, hogy az edények elhelyezésére vonatkozó konkrét javaslatukat vagy az állatvédőrséghez való csatlakozásról a szándéknyilatkozatukat 2014. szeptember 1. napjáig szíveskedjenek megküldeni az allatsegites@gmail.com címre emailen vagy pedig a Polgármesteri Hivatal előterében illetve a „Kedvencek" Állateledel Szaküzletben (TESCO) elhelyezett gyűjtőládába bedobni.
SZÁNDÉKNYILATKOZAT
Alulírott
Név:........................................................................................................................................
Lakcím:..................................................................................................................................
Telefon:............................................................................................................
E-mail:.................................................................................................................
kijelentem, hogy a nagykanizsai állatvédelmi őrszolgálat (Állatvédőrség) munkájában önkéntesként részt kívánok venni.
Javaslom, hogy kutyaürülék gyűjtő edények kihelyezése az alábbi helyekre történjen:
............................................................utca.......szám,
............................................................utca.......szám.
Nagykanizsa, 2014. augusztus.
aláírás
A Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ pályázatot hirdet JOGÁSZ MUNKAKÖR betöltésére.
Benyújtási határidő: 2014. szeptember 02. Részletes információk: https://kozigallas.gov.hu; www.nagykanizsa.hu; www.zalakomár.hu;www.surd.hu
12
Kanizsa
Sportc
2014. augusztus 28
A HSMK NEPI HIMZO MŰHELYE ÉS TISLER ZOLTÁN FAFARAGÓ KIÁLLÍTÁSA
Megtekinthető: szeptember 2-ig A XXIV. ZALAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP ZÁRÓKIÁLLITÁSA Megtekinthető: szeptember 10-ig Szervezők: a Zaláért Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ Augusztus 28. 18 óra A Magyar Fotográfia Napja NSZ24- KISS NÁNDOR ÉS VARGA SZILÁRD FOTÓSOK KIÁLLITÁSA Megtekinthető: szeptember 20-ig Szeptember 4-S. ORSZÁGOS SZENIOR EGYÉNI RAPID SAKKBAJNOKSÁG DÖNTO Szervező: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa Szakmai lebonyolító: az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram Sakk Klub
Szeptember S. 930-13 óra ANYATEJES VILÁGNAP
A programra olyan édesanyákat várnak csecsemőjükkel együtt, akik 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálták gyermeküket, biztosítva ezzel az egészséges életkezdetet. Külön köszöntik az anyatejet leadó édesanyákat. A szakmai program mellett műsor (zene, tánc), tombola, arcfestés várja az érdeklődőket. A belépés díjtalan! Szervező: Egészségügyi Alapellátási Intézmény és a Magyar Védőnők Egyesülete Nagykanizsai Szakosztálya Információ:Stimeczné Dr. György Bernadette 30/268-3271
Labdarúgás: Amerikából szeretettel...
A Véradás
Legközelebbi véradásaink időpontjai a következők:
2014.09.02. (kedd)
Kanizsa Plaza 09:00-14:00 2014.09.07. (vasárnap)
Kiskanizsa, Sarlós Boldogasszony Közösségi Ház 08:00-14:00
Nemrégiben a Nagykanizsa megyei első osztályban szereplő futballistái számára rendhagyó edzés volt soron, melyre egy korábbi sportbaráti ismeretség által nyílt mód. Kovács Tamás (képünkön elöl) tréner ugyanis egyenesen az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, hogy módszereivel, ha csak rövid időre is, de betekintést engedjen abba a világba, mellyel labdarúgó akadémiáján - az International Soccer Training Academyn - is foglalkoznak a fiatalokkal már egészen pici koruktól fogva.
A történet persze nem itt kezdődött, sokkal inkább húsz esztendeje, amikor „Pétisó" becenévvel a fiatal labdarúgó, Tamás Csurgóról Nagykanizsára került, ahol hat szezont húzott le, iskolájának portálja szerint a „Nagykanizsa Football Club" kötelékében. Nem tagadja, soha nem vált kulcsemberré a még NB I-be is feljutott „Bányásznál", de ha azt vesszük, José Mourinhónak sem kellett Portótól a Benficáig végignyernie játékosként a BEK-et vagy BL-t, hogy labdarúgó szakemberként messze juthasson...
- Tény, rokonság révén kerültem ki az Egyesült Államokba 1999-ben, ahol azonban már magán az egyénen múlik, mire viszi és mit tesz le az asztalra - mondta a Kanizsán megtartott foglalkozása után a most 40 esztendős Tamás. -Mivel itthon fociztam, ennek a kinti környezetemben hamar híre ment és a „soccer" hívei meg is találtak. Bár, először bíráskodni kezdtem, utána szereztem meg a különböző szintű kinti edzői licenceket. Azokkal már el tudtam helyezkedni a futball világában, majd 2012-ben megcsinálhattuk saját úgymond labdarúgó edzésekre szakosodott akadémiánkat New Jersey államban.
Melyben, ahogy azt a bő két óra során leszűrhettük Kanizsán, van jó néhány kiemelt képzési alaptézis.
- Fontos szerep jut a dinamikának, a gyorsaság fejlesztésének, magyarul annak, hogy a labdarúgó kellően pörögjön, minél finomabb legyen a labdakezelése, miközben az adott játékhelyzetet is felismeri és dönt pillanatok alatt a labda megjátszásáról. Nekem számtalan dolgot itthon nem mutattak meg, ezt igyekszem most nálunk a gyerekek felé pótolni.
Nos, ha csak megyei együttesről is van szó, a játékosok - akik alapvetően örültek a számukra új gyakorlatoknak - „állapota" hűen tükrözte, alaposan meghajtották őket, pedig tulajdonképpen nem is nagy hókusz-pókusz szükségeltetett mindehhez.
- A másik, ami roppant fontos a pályán, a játékosok közötti kommunikáció. Ennek hiányát a kanizsaiak tréningjén is megfigyeltem. Aztán, ha jobban belemélyedünk, - nem csak magasabb szinten -hogy valamennyi foglalkozás alkalmával kötelező a sípcsontvédő használata. Gyakorlatilag az ösz-szes, az USA-ban turnézó európai
nagy csapatnál olyan edzéseket láthatunk, amely egy éles meccsnek is beillik. Nem, nem akarnak egymásnak sérülést okozni sem a Realnál, sem a Barcelonánál, egyszerűen ezen klubok profijai akkor is a munkájukat végzik, ami bizony felettébb kemény is tud lenni.
S ha már az itthoni „specifikus" beidegződéseket érintette Kovács Tamás, érdemes mást is körül járni...
- Egy labdarúgó esetében is a legfontosabb a pozitív hozzáállás és a mentalitás. Egy amerikai, ha felrúgják, legtöbbször menne tovább azonnal, pedig azt gondolhatnánk, csapata úgyis jöhet legalább szabadrúgással. Azt hiszem, a hozzáállásuk a brazíliai világbajnokságon is visz-szaköszönt, s ki merem jelenteni, messze nincs még vége futballjuk fejlődésének. Nagyon fontos ezen túl a játékostársak között a másik segítése, s ezt nem csupán a meccsek idejére értem, hanem az együttes életében is. El kellene felejteni azt a magyaros gondolkodást, hogy majdcsak megsérül az előttem lévő a sorban és majd engem tesznek be a kezdőbe. Főleg, ha rosszul kalkulál a játékos és a tréner egy harmadik kerettagot vesz számításba helyette...
Persze, azt az Allamokba kikerült szakember is elismeri, kint is egyre zártabb a futball csúcsa, ott is mind inkább az érdekek diktálnak. S mivel mind több pénz áramlik felé (számára közeli példa, hogy a New York Red Bulls után egy másik környékbeli gigaklub, a New York City FC is az MLS-ben fog indulni...), könnyebb nem lesz bekerülni az úgynevezett bűvös körbe, de rengeteg munkával a futball bármely szintjén lehet elismerést kivívni, mely a továbblépés egyik záloga lehet.
P.L.
iflkubotofak.hu
2014. augusztus 28
Kanizsa -
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:
Gépészmérnök szakirányú megegyezés szerint
Folyamatfejlesztő mérnök szakirányú megegyezés szerint
Karbantartó mérnök szakirányú megegyezés szerint
Faipari technikus, gyakornok szakirányú megegyezés szerint
Építőipari technikus szakirányú megegyezés szerint
Bútorasztalos, gyakornok szakirányú megegyezés szerint
Eladó szakirányú megegyezés szerint
Külkereskedelmi ügyintéző szakirányú megegyezés szerint
Szakács szakirányú megegyezés szerint
Felszolgáló szakirányú megegyezés szerint
Darukezelő szakirányú megegyezés szerint
Víz-gáz szerelő szakirányú megegyezés szerint
Csőszerelő szakirányú megegyezés szerint
Lakatos szakirányú megegyezés szerint
Konyhai doglozó 8 általános megegyezés szerint
A Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége munkaköri ajánlataival kapcsolatban bővebb felvilágosítást a kirendeltségen (8800 Nagykanizsa, Fő út 24., Földszinti Információs hirdető táblán) vagy a www.munka.hu honlapon kérhet. Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd -csütörtök: 8:00 -16:00 óra, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
ii Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
...ÉS METÖD USA-SZlNÉSZ (DÁVID) MONDABELI AGYAGEMBER
igazAn civilizált EMBER AZ. ... (FOLYTATÁSA A Fő SOROKBAN) 21 SZÓ URÁN ZOLA REGÉNYE HÍRES OROSZ DAL
NAGY TEHERGK. ABLAKKERET!
LIM-...
► ▼ ▼ ▼ T T ▼ L
IGYEKVŐ ▼ ALPESI legelő 4
VALLÁSI KÖZÖSSÉG
SIMON 3ECÉZVE ► NŰI NÉV ►
PARÁNY
3RE8RNA . (ZAG-ÍABI POPZENEKAR) ► T FRANCIA vAros
HEVESI KÖZSÉG
r T ..... -ke ►
...-dombság (taj)
... pince (úvúhely) OXIGÉN. BÁRIUM ► ruhAt KÉSZlT ►
SÍPOS ISTEN FARATLAN AKARÁS! MÉH-TERMÉK
TOVA ► AZA mAsik ► '' FUTÓMADÁR ► * A BOR VEGYJELE
VARJÚFÉLE MADÁR
ÚSZÓ Lto-TEMPÓ KENŐANYAG TERME LÉ-Sl SZÜNET
▼ ÜLŐBÚTOR RÉSZE T ▼
KOREAI GK-MARKA
FÉLÉV! ► 0RQ0N1STA k. ▼ ANGOL k.
KONYHAKERTI NÖVÉNY (gergely) SORFAJTA
PEST M. HELYSÉG TULAJDONOMBAN
▼ KÖZÉPEN PIRIT! ... HOL-GERSSON
komótosan FUT PÁROSAN REPKED!
ISMERT HÁZTARTÁSI-GÉP-SZERVIZ ▼ TETEJÉRE. RÉGIESEN ¥ HÁZRÉSZ! ►
HITEGET NEMI JELLEG
■ r FÉLÁR! NYOMCAI lemez ▼
MENYASSZONY PLATINA. NITROGÉN
OLASZ FOCISTA ANDREA) USA-ELNŰ-KI NYARA-LÚHELY T ▼
BRIT GK-J. FOCIKUPA
NYUGALMÁBAN ZAVAR ... IN HUNGARY ►
OLASZ AUTÓJEL
Mn L A ▼ BARNÁSVÖRÖS ►
Horoszkóp
^f III.21.-IV.19. Kos
Ha idej e engedi, nem árt, ha új szempontból értékeli át a kapcsolatait. Ha szükségét érzi, akár átalakítást is végezhet ezen a téren. Gondoljon az egészségére, és egy időre kerülje el az idegesítő emberek társaságát.

IV.20.-V.20. Bika
Ha fontos, családját is érintő lépésre szánja el magát, ne döntsön egyedül. Öntsenek tiszta vizet a pohárba, kérje ki a párja véleményét még akkor is, ha netán kellemetlenül éri önt a megjegyzése.
^V.21.-V1.21. Ikrek
Szívesen áll mások szolgálatába még akkor is, ha nem kéri meg rá senki. A szívből jövő köszönet jól esik mindenkinek, de ne érje be ennyivel. Törődjön az egészségével és engedjen a vágyainak.
^ VI.22.-VII.22. Rák
Anyári szabadsága idején az önmegvalósítás gondolata foglalta le minden percét. Mivel sikereket tudhat maga mögött ezen a téren is, már nincs más teendője, mint élvezni a kellemes nyárvégi napokat.

VII.23.-VIII.22. Oroszlán
Szép élményekben lehet része, ha hallgat a megérzéseire. Raktározza el gondolataiban ezeknek az emlékét, és gondoljon vissza rájuk a zűrösebb időszakokban. De a napi problémákat semmiképpen se söpörje szőnyeg alá.
^ VIII.23.-IX.22. Szűz
Elégedett lehet, mert a nyári programjai úgy alakultak, ahogyan eltervezte. Szabadsága alatt jól érezte magát, nem kellett takarékoskodnia sem pénzzel, sem idővel. Ilyen lesz a folytatás is a nyár végéig.
^IX.23.-X.22. Mérleg
Csendes napokra számíthat a hétvégén. Meditálásra, zenehallgatásra is alkalmas lesz ez az időszak. Bár a szabadsága idején kipihenhette magát, a nyárvégi napok jót tesznek testnek, léleknek egyaránt.
w
X X.23.-XI.22. Skorpió
Önfeledt napokra számíthat egészen az iskolakezdésig. Akkor sem lesz különösebb gondja, talán némelyik tévésorozatot kell kihagynia a napi programjai közül. A vitaminokat továbbra is iktassa be étkezésébe.
^XI.23.-XIL21. Nyilas
Bár nem áll nagy kalandor hírében, szabadidejében néha azon is eltöprenghet, miként lelhet rá az igazi boldogságra. Sokoldalúságát baráti körben eléggé kibontakoztatta a nyáron, ősszel akár egy kicsit vissza is vonulhat.

XII.22.-I.20. Bak
Ha az elmúlt hónapokban csak másokkal törődött, most itt az ideje, hogy magára is gondoljon. Szabadidejében engedje el magát egy kicsit. Életerejét nemcsak a vitaminok, hanem a napsütés is fokozhatja.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Ha tetszik, ha nem, itt az iskolaidőszak. Ha ön is érintett az iskolakezdésben, legyen túl minél előbb az ezzel járó feladatokon. Ne vesz-szen el a részletekben, a vásárlással járó fáradalmakat pedig pihenje ki minél előbb.
<>11.20.-111.20. Halak
Köszönhetően széleskörű tapasztalatainak, nagyvonalúan tudja kezelni a környezetében adódó problémás helyzeteket. Habzsolja nyugodtan az életet, őszig úgy sem lesz semmi különösebb dolga.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2014. augusztus 28
Hosszú varakozas utan a Bajcsai I lett a győztes
Július Kiskanizsán a Móricz Kupa utcák, terek kispályás labdarúgó torna jegyében zajlik, s ez ebben az esztendőben sem volt másképp. A kupa négy évtizedes történetében lényegében egy új fejezet íródott, hiszen a felnőtteknél a bajnoki címet a tavaly második, a győzelemre húsz esztendőt váró Bajcsai utca I szerezte meg a városrész műfüvesén.
A Móricz Kupa idei lebonyolítása más szempontból is mérföldkövé-
hez érkezett, hiszen először rendeztek villanyfényes esti meccseket, így az amúgy is szikrázó összecsapásokat hozó program még élvezetesebb találkozókat foglalt magában (kivéve, amikor az elrúgott labda elveszett az éjszakában...).
Az elődöntőbe amúgy a múlt évi győztes Bajcsy-Zsilinszky, a Pivári, a Bajcsai I és a Bajcsai II jutott. A Bajcsy-Zsilinszky -Pivári (7-1) sima volt, a Bajcsai II - Bajcsai I kétszer húsz perce ugyanakkor a tétnek megfelelően
valóban nyílt párharcot tartogatott, végül 1-1 után hetesekkel a Bajcsai I jutott a fináléba.
A záró napon a Bajcsai II ellen a Pivári ugyan nyitott egy hajrát a 3. helyért zajló meccsen, végül azonban az előbbiek győztek 8-4-re. A döntőben a tavalyi finálé visszavágója került sorra szó szerint is, hiszen ezúttal a Bajcsai I kerekedett felül a Bajcsy-Zsilinszkyn, olykor-olykor igencsak hajtós meccsen 4-1-re.
- Húsz éve várunk erre, végre a csapat bajnoki címet ünnepelhetett
- hangzott nagy örömmel Ganzer Gyula, a Bajcsai I csapatvezetőjének rövid, de annál boldogabb ösz-szegzése.
- Ami ez eltelt évtizedek során még nem fordult elő, az most bekövetkezett, hiszen úgy döntöttünk, a serdülőknél a több jogosulatlan játékos-szerepeltetés miatt nem hirdetünk végeredményt, így mindegyik csapat egy-egy kis kupát kapott - fogalmazott a díjátadó alkalmával Kápolnás Zoltán főszervező.
- Bízom abban, hogy ez nem veszi el a helyzetért nem felelős gyerkőcök kedvét, és jövőre ugyanígy találkozhatunk velük a kupán.
Olimpiai ezüsttel vonul vissza a „minőségi Polgár-védjegy" megtestesítője
Nagy sikert ért el a norvégiai Tromsö városában megrendezett 41. sakkolimpián augusztusban a magyar férfi, pontosabban nyílt válogatott, hiszen ezüstérmet nyert a Horváth Tamás szövetségi kapitány vezette csapat - 2002 után.
Az az együttes, melynek soraiban ott volt a szenzációsan szereplő Balogh Csaba és az aktív sakkozástól visszavonuló Polgár Judit (képünkön). Mindketten az Aquaprofit-Nagykanizsai TSK oszlopos tagjai immár hosszú évek óta, számos kanizsai bajnoki cím tevékeny részesei voltak az egymást követő szezonok során.
A magyarok úgy lettek egyébként a második hely büszke tulajdonosai, hogy az utolsó fordulóban 2:2-es döntetlent értek el Ukrajna ellen úgy hogy Balogh Csaba remizett Pavel Eljanovval, míg Polgár Judit
már nem ült asztalhoz a záró körben. Magyarország (Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit) így 17 ponttal zárt a tizenkilenccel olimpiai bajnok Kína mögött és a magyarok maguk mögött tartották a szintén 17 pontos Indiát.
Polgár Judit a The Times hasábjain éppen az olimpia ideje alatt jelentette be az aktív (egyéni) sakkozástól való búcsúját. Huszonöt éven (!) át ve-
zette a női világranglistát, számtalan bajnoki cím, elismerés büszke tulajdonosa, gyakorlatilag nem volt olyan élsakkozó e negyed század során, aki legalább egyszer ne szenvedett volna vereséget tőle. Ahogy azt Judit is elmondta, ezentúl az iskolai sakkoktatás kerül előtérbe életében, annak a népszerűsítésére kívánja fordí- 3 tani figyelmét. |
A díjakat Preisinger Sándor, a ZTE egykori NB I-es gólkirály labdarúgója, volt válogatott játékos adta át a dobogósoknak.
41. Móricz Kupa, utcák, terek kispályás kiskanizsai focitornája, végeredmény. Felnőttek: 1. Baj-csai utca I (Barabás András, Gaál Örs, Ganzer Szilárd, Hanusz Zsolt, Kálcsics Ferenc, Kálovics Adám, Kálovics István, Kiss István, Kovács Zsolt, Kozó József, Kulcsár Attila, Mészáros László, Orbán Attila, Sneff Ferenc, Szomjas Szabolcs, Váradi Gábor. Csapatvezető: Ganzer Gyula.), 2. Bajcsy-Zsilinszky utca, 3. Bajcsai utca II. Gólkirály: Földesi Gábor (Pivári utca) 9 találattal. (Gelencsér László - Bajcsai II - is ugyanennyiszer volt eredményes, a sorsolás nem a javára döntött.) Ifjúságiak: 1. Körmös utca, 2. Hunyadi tér. Gólkirály: Veres Balázs (Körmös) S góllal. Öregfiúk: 1. Bajcsai utca I, 2. Bajcsai utca II, 3. Felsőtemető utca. Gólkirály: Sneff Ferenc (Bajcsai I.) 14 találattal.
Polgár László
Polgár László I
INGATLAN
Szentgyörgyvári hegy IV. hegyháton, a városhoz közel, lakható épülettel, gyümölcsössel, teljes felszereléssel telek eladó. (Vezetékes víz, kút, villany van.) Ar megegyezés szerint. Érd.: 0630-4943-470 (7645K)
SZOLGALTATAS
Fűnyírást, kaszálást vállalok. Tel.: 0620-510-2723 (7643K)
Készpénzért vásárolok festményt, porcelánt, régi népi parasztbútorokat,
népviseleti ruhákat, valamint teljes hagyatékot. Tel.: 0620-555-3014
Kidobásra szánt televízióját, mik-róját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint összegyűjtött reklám újságjait elszállítom. Tel.: 0620-510-2723 (7642K)
Magánszemély vásárol készpénzért porcelánokat, lakásdíszítő tárgyakat, 1950 előtti képeslapokat. Tel.: 0630332-8422 (7657K)
Eltartási szerződést kötnék kanizsai ingatlanért szolíd nénivel, bácsival. Gondozását, szükség esetén szeretet-
teljes ápolását vállalom. Hétköznap, ünnepnap nem lesz többé egyedül. Kölcsönös tiszteletadással, családtagnak várjuk. Leveleket „Szeretet" jeligére a Szerkesztőségbe várunk. (7660K)
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tel,: M-7D-50S-7B10, 06-70-515-5385
2014. augusztus 28
Kanizsa - rt
1
Bajnoki címig Debrecenbe kellett menni
Július elején Molnár Plóra (képünkön), a Délzalai Vízmű SE úszója nagy sorozatába kezdett a hollandiai Dordrechtben, ahol az úszó Ifjúsági Európa-bajnokságot rendezték, majd már Debrecenben koronázhatta meg nyári teljesítményét az országos bajnokságon.
Időrendben haladva a 100 m gyors Eb-döntőjében a hetedik helyen ért célba, de ezzel nem volt vége számára a kontinensviadal történéseinek, hiszen fő számában, S0 m gyorson remek sprintet vágott ki az utolsó métereken és 2S,90 másodperces, új egyéni csúcsával a negyedik lett.
Flóra nem sokat pihenhetett az Európa-bajnokság után, mivel a hollandiai napokat követően a repülőtérről szinte egyenesen Debrecenbe indult, ahol a felnőtt országos bajnokságot rendezték. A cívisvárosban aztán a kanizsai sporttörténelem egyik jeles fejezetét írta, mivel S0 m gyorson magyar bajnok lett!
Országos bajnoki címének lehetősége már ott bujkált az elődöntő-
beli 2S,83-as idejében is, majd a fináléban valósággal "szárnyalt" a vízen, hiszen meg sem állt a dobogó legfelső fokáig 2S,63-mal, legyőzve például a többszörös világbajnok Hosszú Katinkát.
- Még most sem hiszem el, de roppant boldog vagyok - mondta a finálé utáni percekben Flóra, aki az ifjúsági Eb-4. helye után egy héttel tehát felnőtt országos bajnoki címet is bezsebelt.
Edzője, Polgár Sándor természetesen versenyzőjével volt Debrecenben, s miként tanítványá ő is - stílszerűen - úszott az örömben, lévén 16 esztendős tanítványa nem várt eredménnyel nyomatékosította, a befektetett munka valóban meghozta gyümölcsét.
A kanizsai úszóval az esemény-és „eredménydús" júliusi napok után beszélgettünk, s az is kiderült, a bajnoki cím egyáltalán nem szállt a fejébe, sőt, igazán önkritikus pillanatokat élt meg az úszása során.
- Tényleg érdekesen alakult, hogy az ifjúsági Eb-4. helyem után néhány nappal Debrecenben felnőtt magyar bajnok lettem, ráadásul azt gyorsan megállapítottuk, hogy az országoson elért időeredményem kint a dobogót jelentette volna - kezdte lelkesen elemezve Flóra a kanizsai uszoda előterében.
- Kontinensviadalról érkeztél, milyen formában érezted magad a fő számod előtt, s abból kifolyólag számítani lehetett egy kiugró teljesítményre?
- Huuhh.., hát roppantul örültem a finálé után, az biztos, és mintha picit hirtelen is jött volna számomra, hogy magyar bajnok lettem. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem számítottam rá, hiszen az előfutam-
ok során nagyon nem ment az úszás. Nem volt energiám, inkább úgy voltam vele, hogy ezúttal csak a technikám volt meg az úszáshoz.
- Határozott szavak önmagad teljesítményének jellemzésére...
- Lehet, de van olyan helyzet, amikor tényleg érzem, hogy a mozgásom, úszásom egyszerűen teljesen szétesik. A döntőt aztán, ahogy mondták utólag, erőből úsztam végig.
- Akkor mégiscsak volt valamilyen fordulópont?
- Talán az, hogy a döntő előtti napot teljesen kihagytam, vagyis nem úsztam, inkább rámentem az erősítésre, így viszont az S0 méter gyors délelőttjére iszonyatos izomlázam lett, de délutánra helyre jött a szervezetem. Mint később aztán kiderült, így lett jó az időzítés.
- A különböző fórumokat figyelve, a pozitív visszajelzéseknek nem voltál híján....
- Valóban sokan gratuláltak, meg persze a szüleimnek is jöttek az elismerések. Ok is megérdemelték, hiszen jó géneket örököltem -(miközben mosolyog) -, így az sem véletlen, hogy a testvéreim is valamennyien sportoltak, sportolnak, meg annak idején az úszás mellett
szereztem triatlon bajnoki címet is 10 évesen.
- Amúgy hogyan tovább a sport és életed más területén?
- Jövőre már felnőttnek számítok korcsoportos besorolás szerint, s ugyan lett volna esély az ifjúsági olimpiával és berlini felnőtt Eb-vel kapcsolatban is, de idén annyira én sem erőltettem ezeket a megmérettetéseket. Tanulmányaimat továbbra is magántanulóként folytatom a Batthyány-gimnáziumban és e téren is odafigyelek a továbbiakra, hiszen gyógyszerész szeretnék lenni.
Természetesen Molnár Flóra trénere, Polgár Sándor is értékelte tanítványa teljesítményét: „A klub alapítása óta legnagyobb sikerét érte el Flóra a bajnoki címével. 2S,63 másodperces eredményével május óta már negyedszer javította meg saját korosztályos országos rekordját és ezzel az idővel az ifjúsági Eb-n például harmadik helyezést ért volna el. Sikerét Debrecenben Kiss László szövetségi kapitány gratulációja tette igazán kerekké és én is csak csatlakozni tudok ehhez, Flóra valóban nagyot úszott."
P.L.
A Zalalövői TK győzött Bagolán
Idén is megrendezték a Hári László Labdarúgó Emléktornát a bagolai focipályán. Az első meccsen a Zalalövő verte a Letenyét 7-0-ra, majd Bagola SE győzte le a bagolai öregfiúkat 3-1-re. A döntőt így a lö-vőiek vívhatták a Bagola ellen és előbbiek nyertek is 3-1-re, míg a harmadik helyezett a Letenye lett a városrész öregfiúk együttese előtt. A
torna gólkirálya Csáki József (Zalalövő; 4 találat) lett, a legjobb játékosnak Kisharmadás Gábort (Bagola) választották. A legjobb kapusnak - a szintén bagolai - Fazekas Zoltánt látták, míg az öregfiúk közötti legjobb focistának Domján József bizonyult. A legsportszerűbb csapat is megnevezésre került, ezt az elismerést a Letenye érdemelte ki.
16
Kanizsa - Hirdetés
2014. augusztus 28
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Megnyitottuk fűrészáru kis- és nagykereskedésünket!
Gerendák, pallók, deszkák, tetőlécek, hajópadlók, lambériák, OSB lapok különböző méretben és hosszban kaphatóak.
Tekintse meg kínálatunkat!
Ramda Kft. Nagykanizsa, Garay u.21.
Kedvező ár, minőségi munka
IL E V E L l Leveli Attila OPTIKA látszerész mester
^ 8800 Nagykanizsa, Deák tér 6. (93)312-011,(30) 3852570
Multifokális szemüveglencse AKCIÓ 30 %
Az akció 2014. szeptember 30-ig érvényes.
ö Q
ó tí-
Lukács és Fia Kft,
tetöíedfrs, iflpostetfi 1/,,,-f r ir i. r< - r-. b,'',d dgosmu nv jfc, [rldanyay .. „ / „\
8800 Nagykanizsa. Bajcsy-Zs, U. 36/a Tel./Fax: 93/319 64B. 20/9319 640 e-mai): luhacsesfia@chello.hu, lukacsesfia@gTnail.com
TEGOLA bitumenes zsindelyek gazdag minta- és színválasztékkal
COLOR színes szigetelő lemez (bontás nélküli palafelújításhoz) és bitumenes szigetelő lemezek ■ mimiienSE széles választékban lapostetökhtíz.
CREATON^, m
told halyslt mondd: bramac ggj^g ■■■
BSS3'' E3EE3 klöber
Tetőfedés, lapostetö szigetelés, ács- és bádogos munkák vállalása több évtizedes gyarko lattal.
TEGOLA££
vaaaicii> k
Villás
-i
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
20% vagy 10.000 Ft* KEDVEZMÉNY
a szeptemberi tanfolyamokon!
0 ANGOL, NEMET. OLASZ, OROSZ
csoportos vagy egyéni képzések minden tudásszinten 0 Vizsgafelkészítő tréningek (angol, német) 0 Érettségire felkészítés (angol, német) 0 GARANTÁLT NYELVVIZSGA (angol, német) 0 KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÓKNAK (angol, német) 0 Cégeknek kihelyezett oktatás
ORIASI, egyéb KEDVEZMENYEK szinte MINDENKINEK
ÉN MEGMONDTAM, HOGY A KATEDRÁBA MENJ NYELVET TANÚ LM
Sawnjlyni tiifaatt tirrfcJyjnali fclatytan IbEjImíö nylwizjjea
Forditis. iQÜmiuoli■
[ J V * |_
H1HA ¥ HíHA mLWÜDIó = KATEDRA
&BM Kal-cny l fi I *fli*ln nyttvuiiM''-LU* [ WIDtit
| i r/MJ^Illl illA,..ri uiobrin. d j- . ■ i r, r, u- r-Hil . i HallJffllAi l^tj-Mlii 1,''luni \ JfjLul|rr J''|
TtlMorv BSlJ; +M 93 ííf
, rupyhJnllH£)hJt»dra.ftu: 1111 IHÉlrtri hl
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u, 2/a
Telefon: (93) 326-413 • Mobil: (30) 400-5253 E-mail: dialog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
■ Részletek; ügyféhzolgdiaiunkon „'' □ www.dialognk.hu oldalunkon. F. Ny. reg.: 20-0134-04

Insert failed. Could not insert session data.