Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
9.26 MB
2020-12-22 09:56:57
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
483
857
Rövid leírás | Teljes leírás (328.84 KB)

Kanizsa 2016. 032-035. szám október

Cím: Kanizsa
Alcím: Lokálpatrióta Hetilap
Megjelenés: Hetenként: 1989-től
ISSN: 0865-3879

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertető segítségével:

Kan izsa
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 32. szám 2016. október 6.
Idősekért Nagykanizsán Ünnepi Hét
Az Egyesült Nemzetek Szervezete I991-ben rendezte meg először az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén megemlékezünk a Föld 600 millió idős lakosáról. Városunkban - immár 13. alkalommal - fogadták ünnepi rendezvényekkel az időskorúakat.
Nagykanizsa önkormányzata, az Egyesített Szociális Intézmény és a házigazda Hevesi Sándor Művelődési Központ nevében Ko-vácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója üdvözölte az „Idősekért Nagykanizsán" Ünnepi Hét 2016. évi eseménysorozatának nyitó gálaműsorán megjelenteket az intézmény színháztermében. Ez a nap a naptár szerint is egybeesik az Idősek Világnapjával.
Nagykanizsa polgárai és vezetői, a város és a térség teljes közössége nevében Dénes Sándor polgármester mondott köszöntőt: ilyenkor városunk minden korosztálya kifejezi háláját és tiszteletét. Mert a tisztes évtizedeket, melyek önök mögött állnak, megilleti a
megbecsülés, hiszen mindannyian egy hosszú élet munkáját és tapasztalatait tudhatják magukénak. Különböző életutakkal és élményekkel jutottak el idáig, melyek megosztása fontos: az önök rengeteg tudása és bölcsessége kimeríthetetlen forrás a jövő problémáinak megoldásához - fogalmazott a polgármester.
- Az ünnepi hét megrendezése és a közösségi programok sokasága mind-mind a köszönet kifejezése, melyek azt tanúsítják, hogy itt Nagykanizsán a tiszteletünk magában foglalja az idős emberek elfogadását, megbecsülését és szeretetét - hangsúlyozta.
- Itt mindenki elismeri idősödő szülei, nagyszülei bölcsességeit, támogatását - a szeretetük megfizethetetlen érték számunkra. Hiszen, ahogyan egy régi mondás is tartja: „A világ összes anyagai között a szeretetnek van a legerősebb kötőképessége, és a legnagyobb teherbíró ereje."
Ebben a városban ezt a bölcsességet komolyan gondoljuk, és mély igazságnak tartjuk. Mert a mi életünk is önökkel, tehát a szüleinkkel és nagyszüleinkkel kezdődött. Önök építették fel azt a jelent, amelyben mi, az újabb generációk élünk és tovább építkezünk. Az idősek világnapja így remek alkalom arra, hogy jelezzük: belátjuk, a megőszült halánték mennyi felelősséget, feladatot, kihívást állít elénk, és ezáltal a köszönet kifejezésének erkölcsi pa-
rancsolatát is. Sajnálatos azonban - tette hozzá, de sokan gondolják úgy az idősebbek közül, hogy ők már nem járulhatnak hozzá a jövőhöz, így jöjjenek az ifjak. Azonban, ahogy Radha Soami is mondta: „A fiatalság nem életkor, inkább lelkiállapot. Akaraterő, képzelőerő, heves érzelmek, a bátorság uralma a félelmek fölött, amikor a kalandvágy legyőzi a kényelemszeretetet."
Én magam is így vélem, mert kortól függetlenül minden ember életében kellenek a tervek és az álmok, amelyek a jövőt szolgálják, és amelyben önöknek is nagy szerepe van még.
Befejezésül e gondolathoz kapcsolódva kívánt mindenkinek a családjukban, gyermekeikben és unokáikban sok-sok örömöt, boldogságot a városvezető.
Az ünnepi hét hagyományaihoz híven ebben az évben is köszöntött a polgármester egy hölgyet és urat, akik városunk idős polgárait képviselték. Légrádi Ágostonná (Ilonka néni) 1924. június 10-én született Kerkaszentmiklóson, és 201S októbere óta az Idősek Otthona lakója. Csető Jenő Árpád Mátészalkán született 1924. december 9-én, és 1999 óta a Nyugdíjas Házban él. Az Idősek Klubjának aktív tagja. 2007-ben a város vezetése a lakókörnyezetében végzett környezetszépítő munkáját a „Nagykanizsa Környezetkultúrájáért" kitüntető cím adományozásával ismerte el.
Az ünnepi gála zenei műsorral folytatódott. Molnár György Lyra-díjas hamonikaművész és Koncertzenekara, valamint Maros Gábor színész, operaénekes Seress
(folytatás a 2. oldalon)
KANIZSA
okt. 08-15.
Két PIZZÁS CSIGA vásárlásakor a harmadik ajándék!
Pizzás csiga

^O^tnagykanmAN-dkn''FJI HET
ÓRIÁSI Függönyvásár
ÚJ kollekció bevezető áron!
Kifutó függönyök:
-30% kedvezménnyel
Nóvum
Lakástextil szaküzlet
(a függönyök úra a varrést tartalmasa)»Akciónk október 7-tol október 22-ig vagy a készlet erejáig tart.
Kanizsa Rehab Nonpröfit Kft. mintaboltja • 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 1. (Vasemberház. saikfikúttai szemben)
Nyitva tartás: hétfő péntek: 9-17:00, szombat 9-J3
2
Kanizsa - Közélet
2016. október 6
Közgyűlési sorok
(folytatás a címlapról) Rezső dalaiból összeállított műsorral lepte meg a közönséget.
A műsort követő hagyományos fogadáson Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt: az idős embernek a munkája, élete során összegyűjtött tapasztalatait erkölcsi kötelessége, hogy továbbadja a következő nemzedéknek - hangsúlyozta az államtitkár. - Azért, mert azt a magyar identitást, magyar kultúrát, amit magunkénak tu-
dunk, generációról-generációra elődeink, őseink adták tovább nekünk. Egy-egy ilyen ünnep alkalmával meg kell köszönni elődeinknek amit kaptunk tőlük, hisz a lánc nem szakad meg. Megkaptuk azokat az értékeket, amelyeket majd mi tudunk tovább adni a gyerekeinknek, unokáinknak, dédunokáinknak.
A pohárköszöntő után a Party Duó közreműködésével beszélgetés és bál várta az ünnepelteket.
B.E.
Megfelelő ütemben halad a Modern Városok Program végrehajtása
Három önkormányzati képviselő, dr. Podor Csaba, Gábris Jácint és Horváth Jácint is felvetette közgyűlési interpellációjában a Modern Városok Programjával kapcsolatban terjengő híreket. Arra kértek választ Dénes Sándor polgármestertől, hogy milyen mértékben csökkennek a pénzek ezekre a programokra, mert azt is látják, hogy az autópálya programokat is „lehúzták".
Az előzményekről szólva a városvezető kiemelte: Magyarország Kormánya, valamint Nagykanizsa önkormányzata 201S. június 23-án együttműködési megállapodást írt alá a Modern Városok Program keretében.
A Kormány kiemelt segítséget nyújt az új ipari terület kialakításához, támogatja a déli elkerülő út megépítését, támogatást nyújt egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, továbbá egy versenyuszoda megépítéséhez, valamint a nagykanizsai ferences kolostor felújítási programja kidolgozásához és a konferencia- és rendezvényközpont kormányzati támogatással történő megvalósíthatóságának vizsgálatához. A Modern Városok Program végrehajtása, illetve a szükséges forrás biztosítása érdekében a Kormány határozata alapján Nagykanizsa önkormányzata támogatási előlegként S00 millió Ft vissza nem térítendő költségvetési támogatást kapott - részletezte a válaszában a polgármester.
Az egyes programelemek -amelyek mindegyike összetett projekt, milliárdos nagyságrendet képvisel -, előkészítése a megfelelő ütemben halad. A megalakult munkacsoportok közreműködésével megkezdődött a beruházások
tárcaközi egyeztetése, elkészültek az előzetes megvalósíthatósági tanulmányok, tervezési programok, a felelős akkreditált közbeszerzési megvalósíthatósági tanulmányok, tervezési programok. Folyamatban van a felelős akkreditált közbeszerzési szakértők kiválasztása, ezt követően pedig a közbeszerzési eljárások kerülnek megindításra. A város új iparterületének kormányzati támogatással történő kialakítását szolgáló intézkedések végrehajtása a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NIPÜF Zrt.), illetve a délkeleti elkerülő út előkészítése és megvalósítása a zrt. koordinálásában zajlik. A Mura Nemzeti Program önálló, térségi program, (s nem városi), amelynek felelőse a Mura Programért felelős miniszteri biztos.
Az egyes területi szereplők -így Nagykanizsa város is -, a Te-rület-és Településfejlesztési Operatív Program vonatkozásában megvizsgálja a lehetőségét az egyes Modern Városok Program projektelemek uniós támogatásból történő finanszírozásának.
Elektromos autóknak építenek két töltőállomást Nagykanizsán
Két helyszínen épül elektromos autóknak töltőállomás Nagykanizsán, a város közgyűlése csütörtökön döntött a szükséges pályázat benyújtásáról.
A dél-zalai város közgyűlésének döntése alapján a belvárosi Zrínyi utcában, valamint az ipari parkban létesülne egy-egy töltőállomás elektromos autók számára. A város félmillió forintos önrésszel, összesen közel S millió forintos pályázatot kíván benyújtani a Jedlik Ányos Terv keretében indult gazdasági zöldítési rendszer 1,2S0 milliárd forintos országos keretére pályázva.
Az október l-jén, gálaműsorral kezdődött „Idősekért Nagykanizsán" Ünnepi Hét rendezvénysorozata a Nyugdíjas Klubok Kulturális bemutatójával folytatódott hétfő délután a Medgyaszay Házban.
A világot jelentő deszkákon 20 klub mutatkozott be különböző művészeti ágakban. Az önkormányzat, az Egyesített Szociális Intézmény, a Kanizsai Kulturális Központ, a Honvéd Kaszinó és a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház örömmel és szeretettel szervezi évről évre ezt a szép rendezvénysorozatot. „Ezekkel a programokkal tisztelgünk az önök példamutatása előtt. Felnézünk önökre, és azt kívánjuk mindannyian, hogy nagyon sokáig tegyék még ilyen sikeresen és aktívan a dolgukat Nagykanizsa város, Zala megye és a saját örömükre." - hangsúlyozta köszöntő szavaiban Kovácsné Mikola Mária, a KKK igazgatója.
A kulturális bemutatón való részvételért valamennyi klub emléklapot kapott. (B.E.)
IMEDIA
-KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP-
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója. Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2016. október 6
Kanizsa - Közélet
3
Kvótareferendum - Eredmény
A kanizsaiak is elutasították a kötelező kvótát
43,35 százalékos volt a részvételi arány a kvótareferendumon, ebből 98,32 százalék szavazott nemmel. A szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson i zatok megoszlása a következő:
Országos
Összes leadott szavazat: 3 581 263
Érvényes szavazatok száma 3 307 109, ez az összes választópolgár számának 40,03 százaléka
♦ az igen szavazatok száma 55 584 (vagyis 1,68 százalék)
♦ a nem szavazatok száma
3 251 525 (vagyis 98,32 százalék) Érvénytelen szavazatok száma 223 193 Zala megye
Összes leadott szavazat: 111 670 Érvényes szavazatok száma 105 948, ez az összes választópolgár számának 46,13 százaléka
♦ az igen szavazatok száma 1 657 (vagyis 1,56 százalék)
♦ a nem szavazatok száma
104 291 (vagyis 98,44 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 5 652
Nagykanizsa
Részvétel: 16 766
(vagyis 42.23 százalék)
Érvénytelen: 866
(vagyis 5.17 százalék)
Érvényes: 15 900
(vagyis 94.83 százalék)
Igen: 231
(vagyis 1.45 százalék) Nem: 15 669 (vagyis 98.55 százalék)
Nagykanizsán ez lesz az első két ilyen töltőállomás, amelyet a pályázat értelmében legalább öt éven keresztül kell működtetnie az önkormányzatnak.
Az MTI összesítése szerint Zala megyében jelenleg három városban négy hasonló berendezés működik. Hévízen és Keszthelyen egy-egy töltőállomáson „tankolhatnak" az elektromos meghajtású járművek tulajdonosai, Zalaegerszegen pedig két helyen. A zalai megyeszékhelyen augusztusban döntött úgy a közgyűlés, hogy a meglévők mellé még egy elektromos kutat is építenek, amelynek költségét szintén az önkormányzatoknak kiírt pályázati keret terhére kívánják megpályázni.
Kerékpárút épül a Csónakázó-tóhoz
Soron kívüli ülésén a közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a „Kerékpárút a Csónakázó-tóhoz" című projekt támogatási és projektmenedzsment szerződéseinek aláírására előterjesztett javaslatot.
A testület felhatalmazta a polgármestert az önkormányzat és a
Magyar Államkincstár Zala Megyei Igazgatósága között kötendő támogatási szerződés és a projekt során keletkező dokumentumok aláírására. Továbbá jóváhagyta a Nagykanizsai Városfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő projektszerződést.
Az önkormányzat a projekt keretében - melynek tervezett időtartama 2016. október 1. - 2018. június 30. -, kerékpárforgalmi létesítmény kialakítását tervezi a jelenleg meglévő kerékpárút végpontjától a Csónakázó-tónál épült Látogatóközpontig. A kerékpárút kapcsolatot biztosít Nagykanizsa legvonzóbb turisztikai célállomása a Csónakázó-tó és a belváros között. Ezáltal növekszik a város összefüggő kerékpárút hálózata, fokozódik a közlekedésbiztonság, valamint erősödnek a turisztikai lehetőségek.
Közmeghallgatás: Utakról, járdákról, helyi ügyekről
A soros közgyűlés után nem sokkal közmeghallgatás céljából ült össze ismét a testület.
Ez alkalommal az állampolgárok, társadalmi és civil szervezetek képviselői közérdekű, helyi önkormányzati ügyekben intézhettek kérdéseket, illetve tehettek javaslatokat a város vezetéséhez. Az elhangzott kérdésekre, észrevételekre 15 napon belül minden kérdező választ kap a polgármestertől.
Dénes Sándor polgármester bevezetője után Kiss László miklósfai témákat vetett fel. Felhívta a figyelmet a kerékpárút állapotára, melyet a kivitelezés során nem láttak el közvilágítással, és a felülete is balesetveszélyessé vált. Hozzátette: a Szentendrey út, a városrész 2. legforgalmasabb önkormányzati kezelésben lévő utcája is megérdemelne 20 év után egy burkolat felújítást és szélesítést. A hagyományőrzést érintő felvetésében azt javasolta, a miklósfaiak meg-tisztelése lenne, ha a közgyűlés hozna egy olyan határozatot, melynek értelmében, a régi időkre emlékezve szentmiklósi városrésznek hívnák Miklósfát.
Ferincz Jenő az önkormányzat általa vélt jogsértéseivel kapcsolatban szólat fel. Mint mondta, két ügyben is feljelentést tett. Megemlítette, hogy miként szavaz október 2-án, továbbá foglalkozott az országgyűlési képviselő irodahasználatával, a tanácsadói szerződéssel, és kíváncsi volt arra is, hogy miért állítottak szobrot Gróf Bethlen Istvánnak. Végül arra is választ várt, hogy Papp Attilát milyen alapon tették a fiatalok közé dolgozni a javítóintézetbe?
Lakatos Miklós a Hevesi út nagy forgalmával és a Liszt Ferenc utca parkoló felöli járdájának állapotával kapcsolatban osztotta meg észrevételét a testülettel, egyben kérte a segítségüket. Megjegyezte, a 61-es elkerü-lőt nem nagyon használják a kamionok. Felméréseik alapján 10 közül 8 kamionvezető még mindig a Hevesi utat választja az elkerülő helyett. A kamionokon kívül a munkagépek és a cross motorok vezetői is előszeretettel használják ezt az utat. Emiatt a Hevesi útra néző konyháját a nyári időszakban nem is tudja használni.
B.E.-MTI
SzabDtcs-Szatmir-Bereq ■«.5B % S
Komarom-Ész teigom. ,U,20(Budapest
Hfl Veszpiem ; Fejtr
44,97 42.3S
Bekes 40.86
Csongrádi 41,42%''
Baranya 38,37 %
34.74% - 38.82%
36.83% - 38.90%
38.91%- 40.99%
41.08% • 43.88%
43.89% - 45.17%
45.18%-47.25%
47.28% - 49.35%
T_ Kanizsa - Hirdetés
2016. október 6.
Következő véradások Nagykanizsán:
2016.10.13. (csütörtök) 1S:00 - 17:00 óra Vöröskereszt, Nagykanizsa, Sugár u. 28.
2016.10.14. (péntek) 12:30 - 16:00 óra Nagykanizsa, Halis István Városi Könyvtár
mm
; V>; \ ■:■ - V: Zrínyi Miklós utca 7/4.
Telefon: 06-70-577-8560 E-mai!: bella.fodraszcikk@gmail.com
Nyitva tartás: H-P 8.30-17.00, Szombat 8.30 -12.00
jrn.ua n Vágata elektromos!
Vállalunk beszállítást nagyobb mennyiség esetén (2t). Közületek és magánszemélyek jelentkezését várjuk!
Regisztrált Autóbontói f Gépjárművekhez bontási \ fM igazolás kiállítása, forgalom- j/ bjól^való végleges kivonáshoz.
p^gnrfagasabb napi áron, azonnali^ [kézpénzfizetéssel vásárolunk: vas-, réz-, [alumínium *horganyvsaválló hulladékokat, '' akkumuTatorökat. í L
i^íjgOBgfe
llorrólh-méh Kft.
fém kereskedelmi c» má/edlaoe/ nuet/anuonekot
0RVÁTH-MÉH I
értékesítő e/ no/xno/ílé Kft
esetén (2t). Közületek es magánszemélyek

Nagykanizsa, Garay u. 21, Ipari Park
Nyitva: H-P; 7.30-16.00 íra, Szombat; 7.00-12.00 órilg
Tel./fax: (93) 310-947; Mobil: +36 (30) 947-4490, e-mail: horvathmeh@mail.datanet.hu Web: www.horvathmeh.hu
„LÁTÁS HÓNAPJA" a sashalmi optikában
_ÁTÁS
hónapja
A látásvizsgálat fontossága nemcsak egy esetleges később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők.
Agyakori fejfájás, a rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éles látás és a dioptriakorrekció hiánya,, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése. Szinte minden korosztály érintett, mert az élet- és munkakörülmények változásával egyre több embernek van szüksége korrekcióra.
Október 31-ig a Sashalmi Optikában térítés nélküli szolgáltatásként kínálják a látásellenőrzést és a szaktanácsadást. Ha úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége, keresse fel a Sashalmi Optikát ahol szemész szakorvos, diplomás optomerista kontaktológus, látszerész mester áll az Ön rendelkezésére. A legkorszerűbb géppark is adott, amellyel a látásvizsgálat mellett októberben teljes körű szemészeti vizsgálatot, szürkehályog- és glaukomaszűrést, illetve korunk legújabb vívmányát, egy világújdonságot, háromdimenzi-
ós szemmérést is végeznek. Ennek célja a maximálisan személyre szabott szemüveg elkészítése.
Az egyedi gyártású, a csúcstechnológiát képviselő VisiOffice készülék pontos mérései alapján készített szemüveg erőlködésmentes, ötször precízebb látásélményt biztosít. Szemünk adatai alapján egy speciális kód segítségével digitális fotó alkalmazásával most még tökéletesebb látásélményhez juthatunk. A VisiOffice a ma létező legmodernebb eszköz ahhoz, hogy a szemüvegkeret és a lencse kiválasztásánál a lehető legjobban döntsünk. Segíti a keretpróbálást, a lencse kiválasztását, a nagy precizitású mérés pedig biztosítja a személyre szabhatóságot és a pontos szemüvegkészítést.
A Sashalmi Optikában az egyedülálló és kifinomult mérési módszerekkel tökéletesen személyre szabott szemüveget készítenek számunkra... és még egy újdonság az Essilor - amely világvezető a szemüveglencse gyártásban - kifejlesztett egy új generációs szemüveglencsét, a Varilux S 4D-t, emely áttöri a multifokális lencsék eddigi korlátait, és széles látóteret, gyors reakcióidőt, valamint mozgás közben is stabil látásélményt biztosít. Aki most a Varilux S 4D lencsét választ-
ja, semmit sem kockáztat, ugyanis ezeket a szemüveglencséket most elégedettségi garanciával kínálják az üzletben. Ráadásul október 31-ig egy akció keretében akár Varilux S 4D, akár bármilyen Valirux multifokális lencsével készítteti el szemüvegét a Sashalmi Optikában, tartalékba még egy pár ugyanolyan szemüveget kap ajándékba minden kedves vásárló.
MULTIFOKÁLIS LENCSE AKCIÓ 30-40% JELENTKEZZEN BE MOST!
Nagykanizsa, Platán sor 1.
Tel.: 06-93-310-644
Nagykanizsa, Sugár u. 1.
Tel.: 06-93-789-962
2016. október 6
Kanizsa - Hirdetés
5
Tájékoztató a KANIZSABIKE bérkerékpár-rendszer feltételeinek módosításáról, díjtételeinek csökkentéséről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati forrásból valósította meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszert. A dokkoló állomások kivitelezési munkái a múlt év végén fejeződtek be. Az üzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. - az eddigi, közel féléves üzemeltetési tapasztalatok figyelembe vételével - a rendszer felhasználási feltételei enyhítésével, az ott alkalmazott igénybevételi díjak csökkentésével még vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros rendszert a kanizsai lakosok és az idelátogatók számára. A kedvezményes díjszabás 2016. szeptember 12-én lépett életbe.
A KanizsaBike bérkerékpárok kölcsönzésénél 2 típusú felhasználót különböztetünk meg, így rendszeres és alkalmi felhasználót.
RENDSZERES FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK
A KanizsaBike kártya használatához, a KanizsaBike rendszerhez való hozzáférést biztosító fél éves vagy éves bérlet vásárlása szükséges. A használatért fizetendő: bérlet ára + kártyadíj + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkezők a bérlet díjából 30%-os kedvezményt kapnak.
Egy rendszeres felhasználó maximum négy kerékpárt kölcsönözhet, és ennek megfelelően 4 bérletet vehet és 4 kártyát kaphat. A diákbérlet vásárlásához érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A 14 éven felüli, de 18. életévét be nem töltött felhasználó csak egy kerékpárt kölcsönözhet. A bérlet ára teljes mértékben lekerékpározható.
ALKALMI FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK
A használatért fizetendő: jegy ára + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkező felhasználók a jegy árából 30% kedvezményt kapnak. Jegyvásárlás esetén a rendszer 10.000 Ft-ot befoglal letétként a felhasználó bankszámláján. A megvásárolt jegy érvényességi idejének lejárta után a rendszer a letét összegéből levonja a jegy árát, a kölcsönzési díjat, majd a fennmaradó ösz-szeget 3 banki napon belül felszabadítja a felhasználó bankszámláján.
Minden új kölcsönzéssel megkezdett fél óra a megvásárolt, érvényes jeggyel ingyenes. Az első fél óra után, minden megkezdett fél óra kölcsönzésnek számít, mely kiszámlázásra kerül. Az alkalmi felhasználó interneten, ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyen vásárolhat jegyet. Az ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyeken megvásárolt jegyek ára teljes mértékben lekerékpározható.
Kölcsönzés díja
0-60 perc ingyenes
Minden további megkezdett fél óra 50 Ft
KÖLCSÖNZÉSI IDŐ
A kölcsönzés maximális időtartama alkalmanként 10 óra lehet. Ha 10 órán belül a kikölcsönzött kerékpár nem kerül vissza bármelyik dokko-lóba, a kerékpárt eltűntnek nyilvánítjuk, és kerestetni fogjuk.
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONT
Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 33. (35.).
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00, Péntek: 8.00 - 12.00. E-mail: info@kanizsabike.hu Honlap: kanizsabike.hu. Tel: (+36 93) 537-653 KÁRTYAÉRTÉKESÍTŐ HELY Tourinform
(8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.).
Nyitva tartás: hétfő - péntek: 8.30 - 16.30. E-mail: nagykanizsa@tour-inform.hu Honlap: tourinformnagykanizsa.hu. Tel: (+36 93) 313-285, (+36) 20-298 2618
A SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK AZ INTERNETEN: http://kanizsabike.hu/hu/
Bérlet és kártya díja
Az éves bérlet díja 6.000 Ft
A féléves bérlet díja 3.900 Ft
14 éven felüli diákok éves bérlet díja 4.800 Ft
14 éven felüli diákok féléves bérlet díja 3.100 Ft
A KanizsaBike kártya díja 600 Ft/kártya
A bérletek a kártyaigényléssel, illetve a kártya érvényességének meg-
hosszabbításával együtt vásárolhatók meg a kártyaértékesítő helyeken.
Kölcsönzés díja
0-60 perc ingyenes
Minden további megkezdett fél óra 50 Ft
Jegy ára
Napijegy 200 Ft
3 napos jegy 400 Ft
Hetijegy 700 Ft
KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ ÁLLOMÁSOK HELYSZÍNEI
Megtekinthető: http://kanizsabike.hu/hu/telepitett-allomasok/
^''l-rL''-^. | I - = Inkubátorház
7. dokkoló - General
. 3. űokkoió'' 1 Víztorony
5. dokkotó -Rozgonyi u.
4" dokkoló -BaTatoni Petőfi u, csp.
6. dokkoló -'' Autóbusz pu
.9. dokkoló -Bútorgyár í.-
1Ű. dokkoló -Sportcsarnok
6
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 6
Pályázat önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére
I. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati bérlakásokról szóló 42/2007. (IX.25.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére:
Szociális és költség alapon, önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkező (csere), illetve nem rendelkező pályázók részére:
1. Nagykanizsa, Bartók B. u. 7. C/2/3.
A lakás alapterülete: 54 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 24.138 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016.10.11. 09:09:30.
2. Nagykanizsa, Csengery u. 88. fsz. 8.
A lakás alapterülete: 41 m2, szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 16.154 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.10. 08:00-08:30.
3. Nagykanizsa, Csengery u. 117/4. fsz. 2.
A lakás alapterülete: 42 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: peremterület. Költség alapú bérleti díj összege: 13.356 Ft. A lakás állapota: helyreállított. Abérle-ti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.10. 09:00-10:00.
4. Nagykanizsa, Csengery u. 117/5. fsz. 4.
A lakás alapterülete: 36 m2, szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: peremterület. Költség alapú bérleti díj összege: 11.448 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.10. 09:00-10:00.
5. Nagykanizsa, Csengery u. 117/6. fsz. 5.
A lakás alapterülete: 45 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: peremterület. Költség alapú bérleti díj összege: 14.310 Ft. A lakás állapota: helyreállított. Abérle-ti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016.10.10. 09:00-10:00.
6. Nagykanizsa, Erzsébet tér 1. 1 / 2.
A lakás alapterülete: 38 m2 szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: komfortos. A lakás településen belüli fekvése: belváros. Költség alapú bérleti díj összege: 20.672 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 08:00-08:30.
7. Nagykanizsa, Fő u. 21. 1/5.
A lakás alapterülete: 54 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: belváros. Költség alapú bérleti díj összege: 31.752 Ft. A lakás állapota: helyreállított. Abérle-ti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 09:00-09:30
8. Nagykanizsa, Hevesi u. 1./A. fsz. 1.
A lakás alapterülete: 48 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 20.784 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 10:00-10:30.
9. Nagykanizsa, Kodály Z. u. 5. 1/7.
A lakás alapterülete: 49 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 24.059 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 10:30-11:00.
10. Nagykanizsa, Liszt F. u. 2. C/1/1.
A lakás alapterülete: 60 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 29.460 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. A lakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 11:00-11:30
11. Nagykanizsa, Liszt F. u. 6. B/3/3.
A lakás alapterülete: 61 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 27.816 Ft. Alakás állapota: helyreállított. Abérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. Alakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 11:30-12:00.
12. Nagykanizsa, Nagyrác u. 2/A. fsz. 10.
A lakás alapterülete: 61 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 28.548 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A bérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. Alakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.10. 10:30-11:00.
13. Nagykanizsa, Városkapu krt. 10. B/2/7.
A lakás alapterülete: 34 m2, szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 16.694 Ft. A lakás állapota: helyreállított. Abérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. Alakás megtekintésének időpontja: 2016. 10.11. 13:00-13:30.
14. Nagykanizsa, Nagyrác u. 2/A. fsz. 2.
A lakás alapterülete: 66 m2, szobaszám: 2 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Költség alapú bérleti díj összege: 30.888 Ft. A lakás állapota: helyreállított. Abérleti szerződés időtartama: 5 év, vagy a cserélt lakásbérleti szerződésével megegyező időtartamú. Alakás megtekintésének időpontja: 2016.10.10. 10:30-11:00.
II. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a 35. életévüket be nem töltött fiatal házasok, illetve legalább egy évet meghaladó élettársi közösségben élők részére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Garzonházakról szóló 32/2001. (VI.27.) önkormányzati rendelete alapján pályázatot hirdet az alábbi üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére:
1. Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 142/A.fsz. 4.
A lakás alapterülete: 36 m2, szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Szálláshasználati díj összege: 16.848 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A szálláshasználati szerződés időtartama: maximum 60 hónap. A lakás megtekintésének időpontja: 2016.10.11. 14:00-15:00.
2. Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 142/B. 1. em. 6.
A lakás alapterülete: 40 m2, szobaszám: 1+fél szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Szálláshasználati díj összege: 19.640 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A szálláshasználati szerződés időtartama: maximum 60 hónap. A lakás megtekintésének időpontja: 2016.10.11. 14:00-15:00.
3. Nagykanizsa, Dózsa Gy. u. 142/D. fsz. 1.
A lakás alapterülete: 36 m2, szobaszám: 1 szoba, komfortfokozata: összkomfortos. A lakás településen belüli fekvése: városi terület. Szálláshasználati díj összege: 16.848 Ft. A lakás állapota: helyreállított. A szálláshasználati szerződés időtartama: maximum 60 hónap. A lakás megtekintésének időpontja: 2016.10.11. 14:00-15:00.
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportjánál ügyfélfogadási időben (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) lehet benyújtani. Pályázati nyomtatványok ugyanitt kaphatók, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthetők.
Pályázatok benyújtásának határideje: 2016. október 28.
2016. október 6.
Kanizsa - Hirdetés_|T
Pályázat nyugdíjasházi bérlakások bérleti joganak elnyerésére
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10. számú Nyugdíjasházban lévő üres önkormányzati bérlakás bérleti jogának elnyerésére Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nyugdíjasok elhelyezésére épült bérlakások bérletéről szóló 36/1997. (XI.4.) önkormányzati rendelete alapján.
Pályázatra kiírt lakás: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. em. 10. A pályázat benyújtásának határideje: 2016. október 28. (péntek). Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Ezsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó. A licitálás időpontja: 2016. november 3. (csütörtök) de. 10.00 óra. Helye: Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. II. em. 4.
A bérlemény leírása:
Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. em. 10. Elhelyezkedése: Nagykanizsa, keleti városrész, alapterülete: 2S m2, szobaszáma: 1 szoba, komfortfokozata: összkomfortos, állapota: helyreállított, bérleti díja: bérlakást leadó pályázó esetén 12.27S,-Ft + igénybevett szolgáltatásokért fizetendő díj + rezsiköltség, adományt felajánló pályázó bérleti díjat nem fizet, rezsit és az igénybevett szolgáltatásokért díjat köteles fizetni. A lakás megtekinthető: 2016. október 11. 10:00-11:00-ig.
A pályázaton való részvétel feltételei:
1./ Személyi feltételek
Pályázhat mindazon nagykanizsai állandó lakhelyű nyugdíjas, nyugdíjas házaspár, aki/k/ Nagykanizsán állandó lakos/ok/ öregségi nyugdíjas/ok/, vagy az öregségi nyugdíjkorhatár elérte/k/, önmaga, vagy legalább egyikük önmaga ellátására képes, a lakással kapcsolatos fizetési kötelezettségeket vállalja/k/ és annak eleget tud/nak/ tenni, a pályázó a pályázati feltételeket, a pályázati tárgyaláson történő licitálást elfogadja.
2./ Egyéb feltételek
Pályázhat mindazon 1. pontban részletezett személy/ek/, aki/k/
- a rendeletben meghatározott összegű pénzadományt ajánl fel,
- legalább komfortos önkormányzati tulajodonú lakás bérleti jogával rendelkezik, és
a) amennyiben lakásbérleti joga határozatlan időre szól, a lakást tisztán, kiürített állapotban, térítésmentesen,
b) amennyiben lakásbérleti joga határozott időre szól, a lakást a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. LXXVIII. törvény 7. § (2) bekezdésében meghatározott rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban
a bérbeadó rendelkezésére bocsátja.
- városrendezési célból kiürítendő, illetve életveszély miatt lebontásra kerülő önkormányzati lakás bérlője, és a felajánlott lakást cserelakásként elfogadja.
Pályázni a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoportján (Nk, Erzsébet tér 7. alagsori ügyfélfogadó) átvehető, illetve a www.nagykanizsa.hu honlapról letölthető PÁLYÁZATI LAP kitöltésével lehet, melyen fel kell tüntetni: a pályázó/k/ személyi adatait, a folyósított nyugdíj/ak/ összegét, csatolva az utolsó havi nyugdíjszelvény és törzslap fénymásolatát, a felajánlásra kerülő önkormányzati bérlakás pontos címét, helyiségeit, komfortfokozatát, havi bérleti díját, csatolva a bérleti szerződés fénymásolatát, saját tulajdonú lakás esetén annak pontos címét, helyrajzi számát, alapterületét, komfortfokozatát, helyiségeit, minden tulajdonos adatát.
A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztály Humánigazgatási Csoport ügyfélszolgálatán (Nk, Ezsébet tér 7. alagsor ügyfélfogadó) kell benyújtani. A licitálásra a pályázóknak külön értesítést nem küldünk.
A licitálás szabályai: a licitáláson részt vehet az a pályázó, aki pályázatát határidőben, a kiírásban foglalt tartalommal nyújtotta be. A pályázót megbízással meghatalmazottja is képviselheti.
A licitálás induló összege: Nagykanizsa, Kodály Z. u. 10/A. I. em. 10. 2.000.000 Ft. A licitálás során a licitösszeg S0.000 Ft-onként emelkedik.
A nyertes pályázóval a lakásra vonatkozó bérleti szerződést a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. köti meg az adomány befizetését, illetve önkormányzati bérlakás leadása esetén a kijelölést követő 1S napon belül. A feljánlott adományt a kijelölést követő 6 hónapon belül kell az önkormányzat számlájára megfizetni.
A nyugdíjasok bérlakása másik lakásra nem cserélhető, tartási szerződés nem köthető.
Kortárs művészet és rendhagyó buli a kiskanizsai művelődési házban
A CSAKODA CSOPORT célja, hogy művészeti akciókkal országszerte ráirányítsa a helyi lakosság figyelmét a szocializmus éveit megelőzően épült művelődési házakra. Ezeket az intézményeket még valódi civil összefogások hívták életre: az emberek saját kulturális szükségleteik kielégítésére hozták létre ezeket a közösségi tereket. A mi Móricz Zsigmond Művelődési Házunk is ilyen: a Kiskanizsai Polgári Olvasókör kezdeményezése, és a polgárok közadakozása tette lehetővé felépülését.
A Csakoda csoport művészei október 21-én három akcióval készülnek a kanizsaiak figyelmének felébresztésére.
1. A a Móricz Zsigmond Művelődési Ház évkönyveiben kutakodva a művészek egy műtárgylistára leltek, rajta 12 mű címével, ám a címen kívül semmi egyéb információt nem találtak. A fiatal alkotók most képzeletük segítségével rekonstruálják az egykori tárlatot - kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel!
2. Szintén az évkönyveket lapozgatva lettek figyelmesek egy "Disc Jockey Szakkör" elnevezésű programra a hetvenes évekből. Ezt a minden bizonynyal korát megelőző klubot is megpróbálják megeleveníteni, két jól ismert, budapesti DJ-t és lemezgyűjtő bevonásával. Hogy mi várható? Bárki kipróbálhatja majd a DJ felszereléseket, eltanulhatja e felkapott szakma fortélyait, este pedig a helyi lakosságtól begyűjtött bakelit lemezekről tartanak bulit a táncolni vágyóknak.
Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy aki kölcsönadná otthoni lemezeit a művészeknek, legyen szíves, jelentkezzen a kepvandorlas@gmail.com email címen, vagy a 06-70-4SS-4628 telefonszámon.
3. A harmadik akciót a csoport meglepetésnek szánja a kanizsaiak számára, annyit mindenesetre elárultak, hogy ez nem a művelődési házban, hanem az utcákon lesz látható.
A programok ingyenesen látogathatók!
Október 14.11 óra Hevesi Sándor Művelődési Központ
{8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9-)
„BÁRHOGY LESZ... -NE LEGYEN AKÁRHOGY"
dokumentum és fotókiállítás az 1956-os nagykanizsai eseményekről Megnyitja: vitéz Nagy Ottó. a POF0SZ nagykanizsai elnöke Közreműködik a Viola Dalkör - Németh Renáta vezetésével Megtekinthető november 5-ig. a tISMK előcsarnokában
Találkozás és beszélgetés a helyi események résztvevőivel és tanúival.
A beszélgetést v ezeti Czupi Gyula, a ilalis István Városi Könyvtár igazgatója Résztvevők: dr. Bittera Zoltán, Kosxtricz Tamás, vitéz Nagy Oltó A kiállítás ideje alatt előzetes bejelentkezés esetén a tárlatvezetést biztosítjuk!
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.
Szervező: Nagykanizsai Kultúrkör Egyesület
8
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 6
Felsőoktatási ösztöndíjpályázat
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a „Nagykanizsa fejlődéséért" felsőoktatási ösztöndíj támogatás elnyerésére
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a „Nagykanizsa fejlődéséért" felsőoktatási ösztöndíj támogatás szabályairól szóló 3/2016 (II.3.) önkormányzati rendelete alapján a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán tanulmányokat folytató hallgatók részére.
Pályázók köre: a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán mérnök informatikus -, illetve turizmus-vendéglátás szakon az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA képzésben nappali tagozaton tanulmányokat folytató a 2016/17-es tanévben I. éves hallgatók, függetlenül azok lakóhelyétől. A felsőoktatási ösztöndíj havi összege:15 000 Ft.
A felsőoktatási ösztöndíj tanulmányi egy félévre, az I. félév esetén szeptember 1.- január 31. közötti 5 hónapra szól, folyósítására egy összegben kerül sor. A jogosultság feltétele: a „Nagykanizsa fejlődéséért" felsőoktatási ösztöndíj támogatásban az a 10 fő mérnök informatikus és 10 fő turizmus-vendéglátás szakos hallgató részesülhet, aki a tíz legmagasabb felvételi pontszámmal került felvételre, és felvételi pontszáma 300 pontnál nem alacsonyabb. A pályázat benyújtásának módja, határideje: a pályázati dokumentációt személyesen vagy postai úton lehet benyújtani Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánigazgatási Csoportjánál (8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.)
Pályázati dokumentáció részei: kérelem a „Nagykanizsa fejlődéséért" felsőoktatási ösztöndíj igényléséhez (letölthető a www.nagykanizsa.hu honlapról) hallgatói jogviszony igazolás. Beadási határidő: 2016. október 15.
A pályázatról további információ kérhető személyesen vagy telefonon a Polgármesteri Hivatal Humánigazgatási Csoportjánál (Bagarus Ágnes 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. T: 20/849-2333).
Irodalmi esszé-pályázat! "Velünk vagy ellenünk?"
Az 19S6-os forradalom és szabadságharc hatása Kiss Dénes költészetére és életére versei és prózái nyomán
A Kiss Dénes Emlékbizottság az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Velünk vagy ellenünk? címmel pályázatot hirdet, melynek célja, hogy megvilágítsa a közelmúltban elhunyt író, költő, szerkesztő, magyar nyelvkutató és lelkes hazafi ''56-os eseményekhez fűződő viszonyát, valamint emlékét ébren tartsa, munkásságát ápolja.
A pályázás feltételei:
- Állampolgárság, végzettség és életkor megkötés nincs.
- A pályázás díjmentes.
- A pályázó csak saját szellemi termékével pályázhat, amely előzőleg semmilyen formában nem lett közreadva.
- A pályaművek maximális terjedelme szóközökkel együtt 5400 karakter (3 gépelt oldal) lehet.
- Kizárólag prózai formában megírt pályázatot fogadunk (verset nem).
- A pályaművet a kissdenespalyazat@gmail.com e-mail címre kell beküldeni.
- A pályázó tudomásul veszi, hogy sikeres pályaművét az irodalmi lapok leközlik.
- A pályázatban a témához kapcsolódó kép is felhasználható (legfeljebb 3 darab, az oldal egynegyedét nem meghaladó méretben)
Beküldési határidő: 2016. október 23. éjfél
Díjak: I. díj: Japán porcelán-váza, oklevél és könyvjutalom. II. díj: Japán porcelán-tányér, oklevél és könyvjutalom. III. díj: Oklevél és könyvjutalom.
A zsűri: Kiss Dániel zsűri elnök (az elhunyt költő fia), Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, Tusnády László emeritus profesz-szor, Piszter Péter, a balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület elnök.
A díjakat postán juttatjuk el a győztesekhez, a díjazottak nevét és pályaművét közzétesszük. További információk, ajánlott művek: http://kissdenes.gportal.hu/
Kiss Dénes Emlékbizottság
Kanizsa Antológia 17,
Pályázat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki irodalmi és képzőművészeti alkotásoknak a Kanizsai Antológia 17. számú kötetében történő megjelentetésére.
Pályázat tárgya: irodalmi, művészeti, tudományos művek és grafikák.
Pályázati feltételek: Nagykanizsán és a nagykanizsai járásban állandó lakhellyel rendelkező, valamint nagykanizsai születésű alkotók pályázhatnak. Egy pályázó több pályaművet is beadhat, maximum 6 db A/4-es oldal (soronként 70 leütés, 45 sor 12-es betűnagyság) terjedelemben.
Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet. A pályaműveket az alábbi két e-mail címre egyidejűleg kérjük beküldeni: feher.ildiko@nagykanizsa.hu és kardosferenc@gmail.com.
A beérkezett pályaművek bírálatát szakmai bizottság végzi. A sikeres pályamunkák a Kanizsai Antológia 17. számában, 2016 decemberében jelennek meg. Az alkotók tiszteletdíjban nem részesülnek, részükre 5 db tiszteletpéldány kerül átadásra.
Kéziratot nem őrzünk meg, nem küldünk vissza, másodközlésre nem vállalkozunk.
A pályázat beadásának határideje: 2016. október 26. (szerda) 17. 00 óráig.
Októberi fogadóórák
Polgármester, alpolgármesterek
Dénes Sándor polgármester fogadónapot tart 2016. október 5-én (szerda) 8.30 órától 12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában. Karádi Ferenc alpolgármester fogadónapot tart 2016. október 12-én (szerda) 8.30-12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.).
Tóth Nándor alpolgármester fogadónapot tart 2016. október 26-án (szerda) 8.30-12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.).
Képviselők
Balogh László, a nagykanizsai 2. számú választókerület önkormányzati képviselője, a Humán Bizottság elnöke fogadóórát tart 2016. október 5-én, szerdán, 16 órától 17 óráig a Batthyány Lajos Gimnáziumban (Nagykanizsa, Rozgonyi utca 23.): 30/2040865, balogh.laszlo61@chello.hu.
Bedő György, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2016. október 4-én, kedden, 17 órától a Hevesi Sándor Általános Iskolában.
Dénes Sándor, a 10. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2016. október 13-án (csütörtök) 17 órától fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal Kiskanizsai Kirendeltségén (Nagykanizsa, Szt. Flórián tér 30.) Dr. Erdős László, az 1. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát 2016. október 4-én, kedden, 17.00 órától 18.00 óráig a Palini Általános Iskolában, majd 18 órától a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény Idősek Klubja II. épületében. (8800 Nagykanizsa, Corvin u. 2.) Gábris Jácint önkormányzati képviselő fogadóórájával kapcsolatos információ a 8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1. 1/7. számú irodában kérhető. Gyalókai Zoltán a 7. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2016. október 4-én, kedden, 17- 18 óráig a Hevesi Sándor Általános Iskolában.
Jerausek István önkormányzati képviselő fogadóórát tart 2016. október 3-án (hétfőn) 17 órától a kisfakosi Kultúrházban.
Karádi Ferenc, a 8. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2016. október 3-án (hétfő) fogadóórát tart 16 órától a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban (Nagykanizsa, Csengery u. 67.), majd 17 órától Miklósfán, a Mindenki Házában (Nagykanizsa, Kápolna tér 2.).
Tóth Nándor, a 9. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2016. október 3-án (hétfő) fogadóórát tart 17 órától a Polgármesteri Hivatal Bajcsai Kirendeltségén (Nagykanizsa-Bajcsa, Törökvári u. 65.), majd 18 órától Kiskanizsán, a volt Nagyrác Úti Általános Iskola ebédlőjében (Nagykanizsa, Nagyrác u. 26.).
Szőlősi Márta, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője fogadóórát tart 2016. október 3-án, hétfőn 17.00 órától a Batthyány Lajos Gimnáziumban. (Rozgonyi u. 23.): 0630/301-8185, szolosi.marta@fidesz.hu, szmar-ta25@hotmail.com.
2016. október 6,
Kanizsa - Hirdetés
t MAGYAR
SZABABSAC
ÉVE
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 6.
ra
Futurus c§>
Pannónia
VESZELYES és ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS 2016
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Társaságunk veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtési akciót szervez a lakosság részére az alábbi időpontokban és helyszíneken:
NAGYKANIZSA
IDOPONTOK ES HELYSZÍNEK
Péntek:
október 7. 1500. ■1530 Zemplén u. ABC mögött
október 7. 15° ■16Z0 Hevesi u. ABC
október 7. 1630- ■1710 Rózsa u. kispiac
október 7. 17za- ■18°° Petőfi u.- Honvéd u. sarok
Szombat:
október 8. 08°°- -0830 Bagola buszforduló
október 8. 08" ■0930 Sánc, posta előtti buszmegálló
október 8. 0945- ■1045 Katonarét, Táncsics tér
október 8. 11« •1215 Olaj ABC
október 8. 1230 -1300 HSMK parkoló
október 8. 1315. -1400 Miklósfa, ABC
Péntek:
október 14. 15oo -16°° Palin, Szálfa utca
október 14. 1610. -1710 Napraforgó tér
október 14. 1720 -18°° Kazinczy utca
Szombat:
október 15. 08°°'' ■08zo Bajcsa Polgármesteri Hivatal
október 15. 0835 ■09í5 Nagyrác utcai (volt) iskola
október 15. 09*5 -1045 Kiskanizsa, Templom tér
október 15. 1145- ■1230 Alsótemplom előtti parkoló
Kérjük az időpontok és a helyszínek pontos betartását! Az elektronikai és veszélyes hulladékot kizárólag a Futurus-Pannonia Nonprofit Kft -nek adják le! Köszönjük, hogy elkülönítetten gyűjti hulladékát!
AZ AKCIÓ INGYENES!
2016. október 6.
Kanizsa - Hirdetés
A gyűjtés helyszínein a hulladék elhelyezése/lerakása továbbra is TILOS! A nem beazonosítható vagy a fenti listában nem szereplő hulladékokat nem áll módunkban átvenni! A kátrányos szigetelőanyagokat és az azbesztet tartalmazó palát kizárólag a Vár u. 5. szám alatti telephelyünkön térítés ellenében, a személyautó gumiabroncsot (max. 5 db/ingatlan) hulladékudvarainkban
térítésmentesen tudjuk átvenni!
12
Kanizsa
Sportc
2016. október 6
RAKONCZAY GÁBOR kétszeres Guinness világrekorder és többszörös óceánátkelő hajós előadása a Medgyaszay Házban
Rakonczay Gábort talán senkinek nem kell bemutatni. O az aki a világon elsőként, egy szál kenuval 60 nap alatt, átkelt az Atlantióceánon.
A kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós, az amerikai Év Kalandja Díj, valamint a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa ,és sokak példaképe. Rendszeresen tart előadásokat egyetemeken és tréningeken is. Eddig S országban, több mint S0 ezer ember hallotta előadásait.
Október 11-én, kedden 18 órakor a harmadik könyve, az Extrém megjelenése kapcsán látogat el Nagykanizsára.
A Medgyaszay Házba érkezők az „Életed mint alkotás" című előadását hallhatják. Gábor, aki megtestesítője a küzdésnek, az extrémitásról, célokról, filozófiáról, felelősségről, az életben maradásról és az életről beszél. A környezetét megosztó sportember nem követ semmiféle elvárást. Mint vallja, mindenki önmagának tartozik elszámolással, hogy mit hoz ki az életből, ami megadatott számára.
Az előadásban többek közt elhangzik, milyen fontos, hogy felismerjük mérhetetlen felelősségünk van az által, hogy élünk. Felelősség magunk és a világ számára. Hogy ráeszméljünk, a passzívan és nem az álmaink szerint élt életünkért mi vagyunk a felelősek, és hogy mélységében megértsük, mekkora lehetőség is van a kezünkben, amit kötelességünk kihasználni.
.„A legmerészebb álmok is megvalósíthatóak, ha érdemben és minőségében teszünk értük..., mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján." - Rakonczay Gábor.
Az előadás után a szerző 3. könyve a helyszínen kedvezményesen, dedikálva megvásárolható. A program ingyenes - tudtuk meg Kiss Zsanett művelődésszervezőtől.
Gyógyszertári ügyelet - október
Dátum Gyógyszertár neve Gyógyszertár címe, telefonszáma Ügyeleti idő
2016. október 1. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 20:00-08:00
2016. október 2. ZÖLDFENYŐ ALKOTMÁNY U. 51. 93/333-521 19:00-06:00
2016. október 3. PATIKAPLUS BOSZORKÁNY U. 2. 93/516-280 22:00-06:00
2016. október 4. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 22:00-06:00
2016. október 5. BENU ARANYSZARVAS ROZGONYI U. 1. 93/311-531 22:00-06:00
2016. október 6. BENU KANIZSA CENTRUM TÁBORHELY U. 4. 93/510-135 22:00-06:00
2016. október 7. BENU KATONARÉTI TAVASZ U. 26. 93/311-607 22:00-07:00
2016. október 8. FAGYÖNGY SZEKERES J. U. 2-8. 93/310-367 20:00-08:00
2016. október 9. KELETI ZEMPLÉN GY. U. 6. 93/310-402 19:00-06:00
2016. október 10. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-06:00
2016. október 11. KISKANIZSAI BAJCSY ZS. U. 38/A. 93/319-462 22:00-06:00
2016. október 12. REMÉNY GARAYU. 14. 93/314-967 22:00-06:00
2016. október 13. SALVIA RÓZSA U. 6. 93/536-610 22:00-06:00
2016. október 14. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 22:00-06:00
2016. október 15. ZÖLDFENYŐ ALKOTMÁNY U. 51. 93/333-521 22:00-07:00
2016. október 16. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 19:00-06:00
2016. október 17. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 22:00-06:00
2016. október 18. BENU ARANYSZARVAS ROZGONYI U. 1. 93/311-531 22:00-06:00
2016. október 19. BENU KANIZSA CENTRUM TÁBORHELY U. 4. 93/510-135 22:00-06:00
2016. október 20. BENU KATONARÉTI TAVASZ U. 26. 93/311-607 22:00-06:00
2016. október 21. FAGYÖNGY SZEKERES J. U. 2-8. 93/310-367 22:00-07:00
2016. október 22. KELETI ZEMPLÉN GY. U. 6. 93/310-402 20:00-08:00
2016. október 23. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 19:00-06:00
2016. október 24. KIRÁLY KALMÁR U. 4. 93/536-620 22:00-06:00
2016. október 25. KISKANIZSAI BAJCSY ZS. U. 38/A. 93/319-462 22:00-06:00
2016. október 26. REMÉNY GARAYU. 14. 93/314-967 22:00-06:00
2016. október 27. SALVIA RÓZSA U. 6. 93/536-610 22:00-06:00
2016. október 28. SZENT KRISTÓF ERZSÉBET TÉR 8/2. 93/510-151 22:00-07:00
2016. október 29. ZÖLDFENYŐ ALKOTMÁNY U. 51. 93/333-521 20:00-08:00
2016. október 30. PATIKAPLUS BOSZORKÁNY U. 2. 93/516-280 19:00-06:00
2016. október 31. BELVÁROSI ERZSÉBET TÉR 1. 93/310-403 20:00-08:00
Pécsről hozott cselgáncsérmek
A Nagykanizsai Judo Klub-Röntgen Kanizsa (bal felső képünkön) tizenhárom, a Nagykanizsai TE 1866 (jobb alsó képünkön) nyolc cselgánc-sozój ával indult a pécsi Vasutas Misina Kupán. A nemzetközi versenyre 17 klub 224 versenyzője nevezett diáktól a serdülő korosztályig.
NTE egyéni eredmények. 26 kg-ban Kovács Ákos három győzelemmel, 28 kg-ban Musztács Izabella két győzelemmel, 28 kg-ban Lipódi Márton négy győzelemmel, 33 kg-ban Szeghy Tamás három győzelemmel, 45 kg-ban Garai Nimród három győzelemmel, 50 kg-ban pedig Lipódi László két győzelemmel lett első helyezett. 32 kg-ban Grabant Máté egy győzelemmel, két
vereséggel lett harmadik, csakúgy mint Simon Barnabás serdülő 50 kg-ban.
Az egyéni küzdelmeket a II. Vasutas Kupa csapatversenye kö-
vette, a vándorkupát a NTE hozhatta el.
NJK egyéni eredményei. Aranyérmes lett Garamszegi Bálint (diák B 41 kg), Herczeg Zsombor (diák A 35 kg), Kovács Olivér (diák A 49 kg), valamint Mód Zalán (serdülő 60 kg). Ezüstérmet nyert Keller Ádám (diák B 41 kg) és Dervalits Boldizsár (serdülő 81 kg), míg bronzérmet hozhatott haza Kele Julianna (diák B 40 kg), Korcsmáros Dávid (diák A 41 kg), Köveskáli Regő (diák A 45 kg), Karádi Barnabás (diák A 49 kg), Nagy Olivér (diák A 60 kg), Kovács Mátyás (serdülő 55 kg) és Sipos Marcell (serdülő 55 kg).
2016. október 6
Kanizsa - Ez + Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Általános iskolai magyartanár Irodai adminisztrátor Raktárkezelő Ács
Autóvillamossági szerelő Pék
Szakács
Autófényező
Vasbetonszerelő
Kőműves
Kamionsofőr
szakirányú
szakirányú
szakirányú
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakirányú
megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés
szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő péntek: 8:00 - 13:00 óra.
szerda: 8:00 -16:00 óra között,
(93) 666-666
Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Mivel nem szereti mostanában a változatosságot, legjobb, ha olyan szórakozáson töri a fejét, amiért ki sem kell mozdulnia a lakásból.
$Nv.20.-V20. Bika
Egészsége érdekében célszerű lenne új perspektívából szemlélnie a világot. A napokban vitás helyzetbe csöppenhet, ha teheti, kerülje ki.
V21.-VI.21. Ikrek
A bolygók azt üzenik önnek, hogy lassítson egy kicsit a munkatempóján. Pénzügyei rendben lesznek, akár lecserélheti az autóját is.
VI.22.-VII.22. Rák
Kezelje racionálisabban a magánéletében adódó problémákat. Anyagi gondjai nem lesznek, bátran felfrissítheti a ruhatárát.

yiI.23.-VIII.22. Oroszlán
Kezelje higgadtan a munkahelyén zajló eseményeket. Koncentráljon inkább a munkaidő utáni elfoglaltságára, hisz szüksége lesz a kikapcsolódásra.
VIII.23.-IX.22. Szűz
Kerülje a stresszes helyzeteket és töltse vidám társaságban a szabadidejét. így mindenkivel meg lesz elégedve, és szépnek látja a környezetét.
j^-IX.23.-X.22. Mérleg
Ne fojtsa el a vágyait, mert könnyen megbetegedhet. Egy váratlan találkozás újabb kihívás elé állítja. Használja ki jól ezt a helyzetet.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
Elképzelhető, hogy némi erősítésre szorul az önbizalma. Ha nem figyel oda a kellemetlenkedőkre, hamarabb eléri a célját.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Ha egyértelmű célokkal közelít a partnere felé, nem kell attól tartania, hogy kikosarazza. Sőt, az érzelmeivel se játszadozzon könnyelműen.

XII.22.-I.20. Bak
Gondtalan napokra számíthat. Ne csak a munkájával törődjön, hanem fordítson több időt a párjára. így elkerülheti a veszekedéseket.
X
1.21.-II. 19. Vízöntő
Bizonyára azt szeretné, hogy az eddiginél sokkal stabilabb legyen a kapcsolata. Ebben az esetben sajnos le kell mondani néhány szenvedélyéről.
<>11.20.-111.20. Halak
Még szinte magának sem meri bevallani, valójában azt szeretné, ha gyakrabban kényeztetgetné a párja. Jó, ha tudja, a kívánsága könnyen teljesíthető.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. október 6
Hegyen
mentek a kupáért
Idén ismét megrendezték azt a foci Förhénc Kupát - a nevéből is kiderülhet -, egy förhénci birtokon, ahol hét csapat mérkőzött, egy-egy meccsen 3-3 fővel a játéktéren, torino-kapukra.
- A hét együttesen kívül jöttek még a szurkolóik is, így hatvannál is többen voltunk, ez úgy gondolom, a mai világban ekkora baráti társaság összejövetele már egész szép dolog - mondta a szervező Fülöp István. - Persze, a focié volt a főszerep, s mivel három a három ellen zajlottak a csatározások, azért a srácoknak kellett futniuk, na...
Ahogy azt megtudtuk, a minitornán a győzelmet végül a Cset-neki SC (képünkön) szerezte meg, visszahódítva a a Vakoktól a tavaly elveszített kupát, míg a harmadik helyezett a Puncs FC csapata lett.
- Nyugodtan mondhatom, a vigaszkupát pedig a fantasztikus, kitűnő erőnléttel és szakmai tudással rendelkező F.A.K. legénysége vihette haza, miután legyőzte a Füg-gönyös gárdáját - tette még hozzá kellő komolysággal Fülöp István, hogy aztán a szervezés fáradalmait követően másnap a vállalkozóbb kedvű egyénekkel felkerekedjen és levezetésképpen egy horvátországi Dinamo Zagreb - Hajduk Split derbit is megnézzen - élőben...
P.L.
Az Eb-jükre készültek
Újszászon S egyesület 86 versenyzője maratoni versenyen döntött a lábtoll-labdázók kupájának sorsáról, ami végül is a zemplénes lányok remek szereplése révén Kanizsára került.
A Kunics Réka vezette női gárda mindhárom női számban (csapat-páros-egyéni) az élen végzett, így az övé lett, mint a legtöbb pontot szerzett játékosé a díszes serleg.
A férfi centercsapat - élen Takács Endre játékos-edzővel - is kitett magáért, nagy csatában verte az Eb-válogatott újszászi csapatot.
A Zemplén SE 4 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel a ponttáblázat élén végzett. Az őszi ver-
Az élmezőnyben
senyidőszakban közeledik az év legfontosabb rendezvénye: az Európa-bajnokság október 22-én kezdődik Kisteleken, ahol a kanizsai válogatott lányok négy versenyszámban, köztük háromban címvédőként várják a megmérettetést.
Lábtoll-labda Újszász Kupa. Kanizsai dobogósok. Női csapat (13): 1. dr. Farkas Martina, Kunics Réka, Morvai Noémi, Tukszár Zsófia (Zemplén SE Nagykanizsa; képünkön). Női páros (22): 1. Kunics Réka, Morvai Noémi (ZSE). Női egyéni (16): 1. Kunics Réka. Férfi csapat (12): 1. Lukács Márton, Huszár Emil, Takács Endre (ZSE). Férfi páros (17): 3. Baranyai Benett, Farkas Balázs
A Nagykanizsai Teke SE NB II-es csapata jól kezdte a bajnokságot, bár ha nincs a Resznek elleni vereség, még mutatósabb lehetne az eredménysoruk.
Nagykanizsai Teke SE (1.) -Horváth-Gravitáció TKSE (12.) 7:1 (2S62:2446)
NB II Dél-nyugati csoport teke mérkőzés, 1. forduló. Nagykanizsa. Kanizsai pontszerzők: Tóth Tibor, Magyar Gábor, Bukovics László, Magyar Zoltán, Bende Zsolt.
Nagy arányú győzelemmel nyitottak a kanizsaiak az új bajnokságban.
Zalakaros SE (6.) - Nagykanizsai Teke SE (S.) 6:2 (2S07:2S04)
NB II Dél-nyugati csoport tekemérkőzés, 2. forduló. Nagykanizsa. Karosi pontszerzők: Fischer Gergő,
Vékony Zsolt, Fischer István, Tóth Attila. Kanizsai pontszerzők: Tóth Tibor, Magyar Zoltán.
Külön pikantériája is volt a meccsnek, hiszen a dél-zalai rangadón nagy csatában győzött a Karos - ráadásul „albérletben", mivel a hazai találkozóit az Olajbányászsporttelepen játssza.
Nagykanizsai Teke SE (3.) -Scarbantia SE (10.) 6:2 (2SS9:2364)
NB II Dél-nyugati csoport tekemérkőzés, 3. forduló. Nagykanizsa. Kanizsai pontszerzők: Tóth Tibor, Bukovics László, Magyar Zoltán, Bende Zsolt.
Jól jött a soproniak elleni siker, lévén így azonnal kozmetikázni tudták a Teke SE játékosai az előző fordulóbeli vereséget.
Bázakerettye SE (11.) - Nagykanizsai Teke SE (2.) 1,S:6,5 (2S93:2633)
(ZSE). Férfi egyéni (21): 2. Farkas Balázs. Vegyes páros (22): 3. Baranyai Benett, Morvai Noémi (ZSE).
P.L.
NB II Dél-nyugati csoport tekemérkőzés, 4. forduló. Bázak-erettye. Bázakerettyei pontszerzők: Deák Dániel (0,S), Török Tamás. Kanizsai pontszerzők: Tóth Tibor (0,S), Istiván Attila, Magyar Zoltán, Magyar Gábor, Bende Zsolt.
Szép sikert értek el a nagykanizsaiak idegenben, vasárnap pedig egy újabb alsóházi ellenfél érkezik: a Resznek is fogható ellenlábasnak tűnik.
Nagykanizsai Teke SE (3.) -TK Resznek (7.) 3:5 (2468:2490)
NB II Dél-nyugati csoport tekemérkőzés, S. forduló. Nagykanizsa. Kanizsai pontszerzők: Magyar Gábor, Magyar Zoltán, Bende Zsolt.
A hazaiak számára igencsak fontos találkozón a vendégek végül jobban koncentráltak és ha nem is sokkal, de nyerték a mérkőzést. A Teke SE ezzel a vereségével a második helyről le is csúszott a tabellán.
P.L.
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
Miháldon építési telek (600 négyszögöl) eladó. (Kút van). Irányár: 900 ezer Ft. Érd.: 0630621-3947 (7794K)
Miháldon szőlőbirtok pincével, teljes felszereléssel eladó. Érd.: 0630-621-3947 (779SK)
SZOLGALTATAS
Gitár oktatás konzervatóriumot végzett (jelenleg zeneművészeti főiskolai hallgató) gitárostól, könnyűzenei műfajokban, minden korosztálynak, szeptemberi kezdésssel, Nagykanizsán. Tel.: 06-70-211-127S
Televízió javítás az ön otthonában kiszállással. Balaskó István. Tel.: 0630-S97-1S30 (7787K)
Kidobásra szánt televízióját, mikróját, hűtőjét, gáztűzhelyét, stb., valamint összegyűjtött, szállításra előkészített reklámújságjait
elszállítom. Tel.: 0620-S10-2723 (7763K)
Fűnyírást, kaszálást vállalok! Érd.: 0620-S10-2723 (777SK)
Nyugdíjas szakápoló idősek ápolását, gondozását vállalja. Tel.: 0630-661-6338 (7792K)
VEGYES
Papír régiségeket (fotók, újságok, térképek, stb.), pecsétnyomókat, régi postai, vasutas, termelőszövetkezeti, stb. bélyegzőket, valamint régi műszereket készpénz-
ért vásárolok. Érd.: 06-30-3328422 (7793K) /— -\
Dajka tanfolyam indul
Nagykanizsán részletfizetéssel.
Tel.: 0630-637-4083,
0620-423-7877. V_/
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóiiveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk,
Nk, Honvéd u. 5. Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-518-53B5
2016. október 6
Kanizsa - Sport
15
Negyedik hely kézbesítve
A Posta Biztosító Kupa országos döntőjében játszhatott a nagykanizsai DPSE kispályás labdarúgó-csapata (képünkön) a fővárosban és ha már focizhattak egy jót, az élmezőnynél alább nem is adták.
A kanizsai DPSE eredményei:
Nagykanizsa - Budapest-Zugló 13, Nagykanizsa - Szigetvár 2-1, Nagykanizsa - Budapest "3" 3-0. Negyeddöntő: Nagykanizsa - Budapest KKP 2-0. Elődöntő: Nagykanizsa - Nyíregyháza 0-0 (hetesekkel 23). A harmadik helyért: Nagykanizsa - Bp. Zugló 1-1 (hetesekkel: 2-3).
A torna győztesei a szolnoki postások lettek, megelőzve a Nyír-
egyháza, a Zugló és a Nagykanizsa legénységét. A legjobb kapus cí-
met a kanizsaiak hálóőre, Derval-ics György érdemelte ki.
Befejeződött a szabadtéri idényük
A teniszezők kanizsai szabadtéri idényének záró mérkőzéseit rendezték a Vár utcai Energia Szabadidősport Klub pályáin. Összesen 30 induló (12 férfi páros és hat hölgy) hét városból érkezett és még az időjárás is velük volt szombaton.
Összességében a forduló során zalaegerszegi sikerek születtek, míg a pontversenyben a férfiaknál Péntek István, a hölgyeknél Henrietta Venturini végzett az élen.
Férfi páros végeredmény: 1. Szakács Attila-Gulyás Roland (Zalaegerszeg), 2. Mórocz József-
Csalló János (Zalaegerszeg), 3. Péntek István-Rácz Attila (Kanizsa TC-Nagyatád) és Tóth AttilaLévai Csaba (Röpte TC-Energia Szabadidősport Klub).
A vigaszágat a Pápa Sándor-Pápa Valentin nagyatádi páros nyerte.
Női egyéni végeredmény: 1. Henrietta Venturini (Zalaegerszeg), 2. Tarné Oláh Renáta (Zalaszentgrót), 3. Gálné Juhász Erzsébet (Marcali).
A nagykanizsai szabadtéri pontverseny végeredménye a férfiaknál: 1. Péntek István (Kanizsa TC) 50 pont, 2. Rácz Attila (Nagyatád) 50, 3. Molnár József (Zalaegerszeg) 40.
A szabadtéri pontverseny végeredménye a hölgyeknél: 1. Henrietta Venturini (Zalaegerszeg) 75 pont, 2. Gálé Juhász Erzsébet (Marcali) 34, 3. Végh Antalné (Marcali) 33.
P.L.
Botos prágai aranya
A nagykanizsai Botos Ökölvívó Akadémiát Botos Károly bokszoló képviselte a Prágában megrendezett 25. Július Torma Nemzetközi Ifjúsági Ökölvívó Emléktornán.
Torma Gyula magyarországi születésű, később csehszlovák színekben olimpiai bajnok öklöző volt, aki az 1948-as londoni játékokon váltósúlyban nyert aranyérmet.
Az 1991-ben elhunyt kiváló sportember emlékére évről-évre megrendezett tornán Botos Károly (képünkön) ifjúsági 64 kg-ban lépett kötelek közé. Mi több, súlycsoportjában az első helyen zárt. A fináléban magyar csapattársával, Cservenka Róberttel került szembe és nyert egyhangú pontozással (3:0).
P.L.
Gyorsan javítottak
Racionet Honvéd II - Kanizsa VSE 12-7 (3-0, 4-1, 4-2, 1-4)
OB I B B-csoport férfi vízilabda mérkőzés, 1. forduló. Budapest. Vezette: Kovács S., Bujka. Kanizsa: Pelle - Bakó 2, Kaszper G., Kéri, Cserdi I. 2, Szepesi, Rózsavölgyi 1. Csere: Kiss Cs. (kapus), Virt M., dr. Szécsi 1, Kis Zs., Sipos 1, Klie, Skriba. Edző: Simonka Ferenc.
A teljes kanizsai csapaton a fáradtság jelei látszódtak, hiszen a Magyar Kupa fizikálisan sokat kivett a társaságból.
A Honvéd II ellen szinte csak lefordulás gólokat kaptak, pontatlan lövéseiket blokkolta az ellenfél kapusa, így a félidőre el is dőlt a meccs. Próbált ugyan a KVSE kapaszkodni, de az csak az eredmény kozmetikázására volt elégendő.
Kanizsa Vízilabda SE (5.) -Pécsi VSK-PSN Zrt. (8.) 16-12 (3-3, 0-2, 5-3, 8-4)
OB I B B-csoport férfi vízilabdamérkőzés, 2. forduló. Nagykanizsa, 30 néző. Vezette: Pintér J., Lázár A. Kanizsa: Kiss Cs. - Bakó, Cserdi I. 1, Virt M. 2, Klie, Kaszper G. 3, dr. Szécsi 2. Csere: Kis Zs., Kéri, Szepesi 6, Sipos 1, Rózsavölgyi 1, Molnár D. Edző: Simonka Ferenc.
Nem egészen két nappal az első fordulóbeli vereség után jól kezdték a hazaiak mérkőzést, Cserdi István és Virt Mátyás emberelőnyből volt eredményes (2-0). Nem nyugodtak azonban meg a vendéglátók, gyorsan kaptak is két akciógólt, sőt fél perccel a vége előtt már a pécsieknél volt az előny. Az első negyed vége előtt Kaszper Gábor centerből egyenlített (3-3).
A második játékrészben sok helyzetet alakított ki a KVSE, de még büntetőből is képtelenek voltak betalálni, így a baranyaiak két gólla el is léptek.
A harmadik felvonás elején emberelőnyből háromra növelték előnyüket a vendégek, a következő egy percben viszont háromszor(!) is eredményesek voltak a kanizsaiak (Szepesi Bence 2, Kaszper). Ugyan a vezetést nem tudták átvenni, de Szécsi Dávid és Kaszper találatai jól jöttek.
A záró nyolc percben a PVSK vezetésére Szepesi Bence gyors egymásutánban háromszor is válaszolt (11-10). Virt tovább növelte az előnyt és a nagykanizsaiak erővel is jobban bírták a végét. Zárásképpen Sipos Dávid, Szepesi, Rózsavölgyi, majd ismét Szécsi is gólt jegyzett, a vége 16-12 lett a hazaiaknak.
P.L.
16
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 6
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA Merész mester
; SBOO Nagykanizsa Deák fér 6, (93)312-011,(30)3852576
Multifokális lencse AKCIÓ 30 %
Az akció 2016. október 31-ig érvényes. Nyitvatartási H-P: 8-12 óra, 13-17 óra, Szo: 9-11 óra
1
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
FIGYELEM!
Alapfokú
INGYENES
(államilag támogatott)
számítógépes tanfolyamok indulnak a DIALÓG Nyelviskolában.
Jelentkezés október 19-ig az iskola ügyfélszolgálatán.
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/a
Telefon: (93) 326-413 .Mobil: (30) 400-5253 E-mail: dialog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
Készletek; ügyfclsiolgalolunkon
F.Esi: E-001 1 14/2015
TAXI

Kan izsa
(93) 666-666
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 33. szám 2016. október 13.
Vértanúink, akik életüket áldozva elültették a hit magját bennünk
Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc hősi halottaira emlékeztünk az Aradi Udvarban. Az Aradi vértanúk emléknapja alkalmából a vértanúk tiszteletére rendezett ünnepségen immár hagyományosan, a Hevesi Sándor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.
Ünnepi beszédet Dénes Sándor polgármester mondott. Beszédét egy Kányádi Sándor idézettel kezdte a városvezető:
„Nagy ember a tenger,(...) / Nem békül, / csak a maga szabta renddel. / A partja, amilyennek ő akarja. / -Nem a hajókért van, / a hajók születtek érte, / s belevész, ki másképpen remélte."
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt emlékezők!
Mi magyarok olyan nemzet vagyunk, Kányádi Sándor e lírai sorait visszhangozva, akár a tenger. Történelmünk és sorsunk végtelen
hullámai örökkön változnak; hol a feszített víz felszínén az égbolt kékje tükröződik, hol pedig fergeteg áradat tépázza a múltunk eseményeinek hajóit. Néha békésen elcsendesedünk, hol pedig szilajul föltámadunk. És amint a tengernél, úgy a mi lelkületünkben is e kettősség él, mert sokszor nem látható, hogy a szelíd felszín alatt milyen áramlatok szabdalják a mélységeinket. E mérhetetlen nagyság okán, Kányádi Sándor szavaival, mi magyarok csak az általunk megszabott renddel békülünk, csak a mélyben születő, a magunk erkölcse által elfogadott igazságot tarjuk mértéknek, akár a végtelen tenger - hangsúlyozta a városvezető, majd a hőseink példájával folytatta:
- Mert hőseink, ezer évünk nagyjai, az aradi Vértanuk is ezt a példát hagyták ránk örökül. Soha nem békültek meg az ellennel, nem engedték, hogy a forrongó mélységet a lágy felszín susogó hazugsá-
gaival elfedjék. Kiálltak a szabadságért, a függetlenségért, hazánk és nemzetünk önállóságának megtartásáért, még akkor is, ha a halál fellege borult is rájuk. Ok azok - a hőseink, államférfiaink, a példaképeink -, akik minden reménytelenség közepette is bátran vállalták elveiket és cselekedeteiket, azok következményeit. Nem hátráltak meg még a kivégzőosztag és a bitófa előtt sem, ahogy a német származású Aulich Lajos sem, akinek utolsó szavai is mondják:
„Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom, megértik azt a szolgálatot."
- A Vértanúink ők, akik életüket áldozva elültették a hit magját bennünk, hogy dönthetünk életünk és jövőnk alakulásáról. Elültették nemzetünk lelkében annak lehetőségét, hogy beleszólhatunk a világ (folytatás a 2. oldalon)
2
Kanizsa - Főhajtás
2016. október 13
(folytatás a címlapról) sorsának menetébe, és megvédhetjük nemzeti létünk és hagyományunk értékeit - emlékeztetett az ünnepi szónok, majd e gondolatokkal folytatta:
- De, tisztelt ünneplők, lelkületünkben mégis kettőség él, akár a tenger hullámai alatt. Mert mindig voltak olyanok közöttünk, akik egyéni érdekből, személyes haszonból léket vertek nemzetünk egységén, és ádáz módon eladták lelküket. Ezért érezzük sokszor, hogy vitában állunk önmagunkkal, hogy szétfeszít minket az örökös küzdelem. Mert minden nagyságunk ellenére kevésnek érezzük magunkat a világban. Elhisszük olykor, hogy a mi hőseink, a mi hagyományaink és történelmünk csupán másodlagos, mert veszteségek sokaságát élte át.
Mert vannak szerencsés sorsú nemzetek a körülöttünk lévő világban, akik múltjukkal való találkozá-
sukkor, a történelmükre való ráte-kintésükkel olyan eseményekre tudnak emlékezni, amelyek számukra győzelmet és dicsőséget, szabadságot és fölemelkedést jelentettek.
Mi, magyarok nem tartozunk ezen szerencsés nemzetek közé -fogalmazott. - A mi történelmi múltunk számos kiemelkedő fordulópontja legyőzettetéssel, a szuverenitásunk elvesztésével járt. És emiatt mások szabták meg mit is gondoljunk a múltunkról, önmagunkról és a lehetőségeinkről. Úgy kellett megőriznünk önmagunkat, hogy közben mások próbálták diktálni nekünk a történelmünk és az életünk menetét.
Talán ez a tradíció körvonalazza töredezett kettősségünket. Mert valóban lehetséges meglátni a múltunk felszínes és hazug tükrében a vereségek elfogadását is, hiszen ez a köny-nyebb út. Könnyebb magunkat kisebbnek és erőtlenebbnek látni, hi-
.. .a haza nem eladó
A Hevesi Sándor Általános Iskola tanulóinak különlegesen szoros a kötődésük október hatodikához. Akárcsak a gyökerei azoknak a fenyőknek, melyeket diák elődeik ültettek a Székely kertben az 1849. augusztusi nyergestetői csata szabadságharcosainak tiszteletére. Tizedik alkalom immár, hogy Nagykanizsa beemelte az emléknap rendezvényei sorába ezt a Keleti városrészbeli eseményt. Idén nem gyönyörködhettek a 600 gyerekben és a lovas huszárokban a Munkás utca és a Kazanlak körút lakói, a délelőtt még csöpörgős idő a tornaterembe szorította a délutáni megemlékezést. Bevezető beszédében Tóth Nándor alpolgármester is megnevezte a Polgári Kanizsáért Alapítványt, amely 2007-ben az emlékfenyves létrehozására hívott.
A 7. osztály diákjai - felkészítőik Dervalitsné Barczi Ágnes és Halász Katalin tanárnők - az iskola énekkarával - karnagyuk Dóróné Kónya Zsuzsanna - mutatták be iskolatársaiknak a délelőtti Aradi udvari műsort. Jó kiállású fiúk, üde leányok ajkán csendült a sza-
szen nagy csatáink legtöbbje súlyos áldozatokkal és elbukással jártak. Ám, vannak győzteseink, és vannak hőseink is, akik megmutatták, hogy a szabadság szeretete, a saját múltunkhoz és hagyományainkhoz való ragaszkodásunk, karakánságunk és igazságérzetünk hangsúlyosabb másokénál. Azáltal váltak nemzetet szolgáló hőssé, igaz emberré az aradi tizenhármak és Batthyány Lajos miniszterelnök, hogy a mindennel szembeszálló kemény dac, a szirtfok erősségű morál bennük munkálva halhatatlanná tette őket a jövőnek, vagyis nekünk és gyermekeinknek az emlékezés által. Keménnyé és ellenállóvá vált általuk hazánk, ahol a szuverenitásunkért kiállunk, ha kell, a teljes világgal szemben is, mert hiszünk az igazunkban és a szabadságban. Hiszünk általuk a jövőben, mely méltó módon naggyá és büszkévé teheti nemzetünket. Csak a hőseink, szabadságharcunk vértanúi le-
hetnek az egyedüliek számunkra, akik megszabják identitásunkat, hitünket és az életünk rendjét. Ahogy Kányádi Sándor is megfogalmazza: Nagy ember a tenger, nem békül, csak a maga szabta renddel.
Ez a bátorság és tisztelet legyen a XXI. század Magyarországának és városunk közösségének is a mértékadó - jelentette ki a polgármester. -Ezért emlékezzünk méltón hőseinkre, mert erre tanít minket a történelem, az emberi közösséghez való tartozás kötelessége, és a hűség. És, legfőképp, erre tanít minket emberségünk ténye és igazsága, a hőseink iránti elkötelezettség és tisztelet.
A megemlékezés zárásaként a pártok, intézmények, hivatalok vezetői a Hagyományőrző Huszárok kíséretében elhelyezték a megemlékezés koszorúit Batthyány Lajos mellszobránál.
B.E.
badságharc hőseinek dicsérete. Indítóul a hazaszeretethez szólott a vers: Az elesett hősök végső mosolygása /Te voltál, te voltál!... Meglehet, nem csak száz éve volt időszerű: Áldjon meg az Isten, hogy nem sajnáltátok/ Fölvenni mára az ünneplő ruhátok!/ Hogy legalább néha a közömbösségből/ Még föl-fölriadtok.../ S legalább ilyenkor eszetekbe jut még,/ Hogy magyarok vagytok!
Mert a haza nem eladó! - a kórus a kárpátaljai Credo együttes és Horváth Sándor dalát különleges finomsággal énekelte. - Hiába tiporták hadak, él! - ismételték.
- Voltál-e honvéd te is jó apám? - kérdezte osztálytársát a „fiú". „Apja" hálásan vallotta: - Igen, az voltam, édes gyermekem,/ Hogy én is védhessem a nemzetet,/ Megengedé a jó Isten nekem./ Mert férfinek, a hon védésinél/ Nagyobb kegyet nem adhat már az ég.
Miért érezzük ma olyan időszerűnek Kossuth mondatát? „A haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz." Az ünnepség után is továbbkavaroghat szívünkben.
Ma nem csak a 13 aradi vértanúra, a pesti Újépületben kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnökre, hanem a megtorlás valamennyi áldozatára, még előtte az önvédelmi háború csatáiban elesett honvédekre, nemzetőrökre és a császárhű zendülők által lemészárolt magyar lakosságra is emlékezünk. -egy diáklány pontosította október 6. tartalmát a megemlékezés közepén, azt követően, hogy az énekkar a Kossuth nóta dallamára elénekelte a tábornokok névsorát.
Gábor Áront vers és dal idézte meg. A lehetetlent nem ismerő hazaszeretet példaképe ő. Fegyver híján már a megadásról tanakodtak a háromszékiek, de ő kijelentette: Lészen ágyú! És lett: összefogás- KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP -
ból. Szó szerint a semmiből vágták ki magukat.
Sohsem látott népek salakja/ Szállong nyugat felül, - Tompa Mihály nem láthatta előre a kényszer betelepítés veszélyét. O a Bach-korszak komor éveiben írta: - Napunk hanyatlik... ah de nem, nem!/ Bár vérzik kebelünk:/ E nemzetnél erős az élet,/ Mi el nem veszhetünk!
Befejezésül az énekkar az Ismerős Arcok dalát - Nélküled - szólaltatta meg megindítóan: S bár a lényeget még nem értheted/ Amíg nem éltél nehéz éveket/ Hogy történjen bármi, amíg élünk s megha-lunk/ Mi egy vérből valók vagyunk!
Kanizsa
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója, Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 086S-3879
2016. október 13
Kanizsa - Oktatás
3
Díszdiplomások, nyugdíjba vonuló és pályakezdő pedagógusok köszöntése
Városunkban szép és nemes hagyomány, hogy együtt köszöntik a díszoklevéllel kitüntetett nyugdíjas pedagógusainkat, a nyugdíjba vonulókat és a pályakezdő fiatalokat. A Medgyaszay Házban megrendezett ünnepségen Kovácsné Mikola Mária, a házigazda KKK igazgatója üdvözölte a vendégeket.
- Ezen a napon a jelenkor, a hétköznapok hőseit is köszöntjük. Tisztelgünk azok előtt, akik munkájukkal szolgálják nemzetünket, gyermekeink tudását gyarapítják, erkölcseit csiszolják, tisztességes, becsületes, ismeretekben gazdag embert nevelnek belőlük.
A mai nap híd a tegnap és a holnap között, egy „időutazás", hiszen az itt jelenlévő pedagógusok egy egész életutat fognak össze -hangsúlyozta.
A jó tanár nemcsak pedagógus, hanem kertész, filozófus, esztéta, lélekbúvár, művész és mesterember is egy személyben, s nemcsak tudását közvetíti - bár az sem kevés - hanem példát ad, jellemet formál, ültet, gyomlál, olt, szemez, mint a kertész, életet visz a könyvekbe. Hidat épít az esemény és a mindennap, az elvontság és a tapasztalás közé."
Az igazgatónő szavait követően Dénes Sándor polgármester mondta el a köszöntőjét:
- A mai napon olyan, évtizedekkel ezelőtt végzett diplomásokat is köszönthetünk magunk között, akik számos generációt felneveltek, s nemzedékről nemzedékre megtanítottak bennünket írni, ol-
vasni, számolni és gondolkodni. Életünk kezdeteitől, első pillanataitól támogatnak és hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy képesek legyünk az életet értelemmel megtölteni, megtanították, hogyan alkossunk újat, és építsük a jövőt az elkövetkező generációk számára. Nekik köszönöm meg elsőként mindazt mindannyiunk nevében, amit évtizedek alatt tettek értünk és az egész közösségünkért. Nem lennénk ma az a város, az a szellemiség, amely a sajátunk, ha az ő munkájuk és nevelőtevékenységük nem létezett volna.
Önök mind egy olyan szakmát választottak hivatásul, amely pótolhatatlan és megfizethetetlen, amely a világunk egyik örök értéke. Hiszen az évszázadok, évezredek során rengeteget változtak az elvárások, a szokások és a módszerek a pedagógiában, sőt maga a környezet, és a történelem is. De egy valami a szüntelen változás során mégis állandó maradt: a nevelő, az oktató, a tanárember, vagyis a pedagógus személye, személyisége.
Egy pedagógus így örök kihívásként arra teszi fel az életét, hogy mások emberré válásának küzdelmes lépcsőfokainál méltó módon, azaz mesterként helyt tudjon állni - fogalmazott a városvezető, arra bíztatva tanítványait, hogy e lépcsőfokok megtétele a saját és egész közösségük jövőjét szolgálja. Bíztatva és serkentve őket arra, hogy a tanítványok is mesterré váljanak.
Az oktatásban és a nevelésben találkoznak össze egymással a gene-
rációk, egy nagy közösség összes tapasztalata, tudása és szeretete -folytatta. És itt találkozik mester és tanítványa is, a múlt, a jelen és a jövő. Hiszen nincs olyan ember, aki ne gondolna vissza tisztelettel a pályáját elindító nevelőjére, példaként tisztelt pedagógusára, és ne lenne büszke kibocsátó iskolájára, és ne érezné évek múltán is, hogy szíve még mindig ahhoz az egykori nagy családhoz húzza. Ahogy Carl Wil-liam Buehner püspök is hangoztatta: „Lehet, hogy elfelejtik, amit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat a szavaidtól."
A polgármestert követően Magyar Ferenc, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nagykanizsai Tankerületének igazgatója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Beszédében kiemelte, az eltelt több mint 30 évben, amióta a pedagógus pályán van, változtak a körülmények, a módszerek, a törvények, és ahogy a polgármester úr is említette, egy valami nem változott: a pedagógus embersége, hivatástudta, gyermekszeretete. A pályakezdő pedagógusoknak a tankerületi igazgató azt kívánta, valósítsák meg elképzeléseiket, maradjanak a pályán és váljanak a hivatásuk mestereivé. A köszöntők után kilenc pályakezdő pedagógus tett fogadalmat Bagarus Ágnes, a Polgármesteri Hivatal Humán és Hatósági Osztályának vezetője előtt. Tizenhét nyugdíjba vonuló pedagógus vehetett át emléklapot és emlékérmet. Diplomaszerzésük S0. jubileuma alkalmából 10 pedagógus kapott arany díszdiplomát. A 60. jubileum alkalmából 14-en kaptak gyémánt diplomát, míg Baranyai Kornélné, Fentős Ferencné és Horváth Vilmos vas diplomát vehetett át. Ok 6S évvel ezelőtt szerezték meg a bizonyítványukat.
Az ünnepséget a Kőrösi Csoma-Péterfy Sándor Altalános Iskola Péterfy Tagintézményének tanulói és a Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájának óvodásai színesítették műsorukkal.
B.E.
Megújult a tornaterem a Péterfyben
A Péterfy-tagintézmény csaknem 40 éves tornaterme újult meg önkormányzati támogatással.
Az iskola diákjai 39 éve ugyanazt a linóleumot koptatták a tornateremben, ami mostanra veszélyessé vált. Horváth Tiborné, a Péterfy tagintézmény vezetője azt mondta: „Megkaptuk a szükséges támogatást, és közel S millió 100 ezer Ft-ból kicseréltük egy korszerű sport linóleumra, újrafestettük a tornatermet, a radiátorokat, és úgy gondolom, most már egy méltó környezetben, balesetmentesen tudnak a gyerekek tornázni."
Ami - most már biztonságos körülmények között - kizökkenti őket a mindennapok rutinjából. Kokainé Hámorszki Éva a Kőrösi Csoma Sándor - Péterfy Sándor Altalános Iskola igazgatója szerint: „A gyerekek rengeteget ülnek. Ma már a televízió, az internet - nem kell mondani sem felnőttnek, sem a szülőknek - hogy mennyit töltenek a gyerekek azzal, hogy folyamatosan bent vannak a szobában. Mi szeretnénk ebből kimozdítani. Ehhez kellenek természetesen a megfelelő sporteszközök, sportpályák. Az utóbbi években nagyon sokat tett azért a város, hogy több sportpálya jöjjön létre."
Az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli a fiatalok sportolási lehetőségeinek biztosítását, bővítését. „Ezt a pénzt akár el lehetett volna költeni sporteszközök vásárlására is, de úgy ítéltük meg, az iskolavezetéssel együtt, hogy fontosabb ennek a tornateremnek a felújítása. Annál is inkább, mert nagyon elhasználódott, rossz állapotban volt, egyfelől. Másrészt, jövőre fogja ünnepelni az iskola a 40 éves jubileumát, és meglátszik rajta ez a 40 év" - mondta Tóth Nándor alpolgármester. A sport tagozatos intézmény csatlakozott a Magyar Diáksport Napjának országos programsorozatához. A tornaterem-avatóval egybekötve 2016 métert futottak a diákok.
A sportos ünnep vendége Molnár Flóra úszó olimpikon volt.
Kanizsa Médiaház
T_ Kanizsa - Kertbarát
emberhez jutott el hírként, közülük közel 14300 fő az, aki konkrétan kertműveléssel vett részt benne és közel 5400 fő, aki az ő hatásukra kezdett el konyhakertet művelni.
A program kiemelt célja a gyermekek bevonása a kertművelésbe, megszerettetni velük a kerti munkát. Ennek megvalósítása érdekében ez az év a - Többgenerációs kert - éveként a közös munkára és a generációk közötti átöröklődő tudásátadásra fordította a figyelmet. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a kertek harmadában ez meg is valósult. Továbbra is ki-
Magyarország legszebb konyhakertjei: mindenki nyert a versengésben
Kihirdették az eredményeket a „Legszebb konyhakertek" -Magyarország legszebb konyhakertjei országos program nagykanizsai záró rendezvényén. Az ünnepélyes eseménynek helyet adó Vasemberház Dísztermében Kovács Szilvia, Karcag Város alpolgármestere, a program ötletgazdája, Dénes Sándor polgármester, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Háda Attila, az FM agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője adta át a díjakat.
A vendégeket Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Versengtünk, de mindenki nyert, aki részt vett - hangsúlyozta, majd ismertette a 2016-ban meghirdetett verseny „A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei országos program eredményeit. Idén is sikeresen zárult - mondta, -hiszen több mint 80 kertet neveztek be a nagykanizsai kertművelők. Külön örömmel töltött el minket, hogy egyre több az újként jelentkező kertművelő - közöttük az óvodások -, akik szebbnél-szebb kertekkel ejtették ámulatba az elmúlt hónapokban a Kálovics Andrea, Nemes Anna, Konrád - Németh Cecília és Dr. Szabados Gyula alkotta zsűrit.
A rendezvényen Háda Attila arról osztotta meg a gondolatait, hogy miért is fontos az FM számára a Legszebb konyhakertmozgalom, és miért fontos számunkra, hogy a jelenlévők részt vesznek benne.
Az FM számára rendkívül fontos, hogy minden talpalatnyi földet megműveljünk. Ebben a célkitűzésben rendkívül nagy segítséget nyújt ez a mozgalom. Amikor a kertet műveljük, nemcsak a földet műveljük, hanem saját magunkat is tápláljuk, saját magunkat is műveljük. Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen kincset jelentenek számunkra a konyhakertekben, zártkertekben található őshonos, tájfajta növényeink. Ezek megőrizését génbankokkal, pályázatokkal, EU-s forrásokkal próbálják segíteni, hiszen a fő cél a génmanipuláció mentes termelés.
Idén 5. alkalommal hirdette meg „A legszebb konyhakertek" - Magyarország legszebb konyhakertjei programot Kovács Szilvia programigazgató, Karcag város alpolgármestere. A 2016. évi eredményeikről Kovács Szilvia ötletgazda adott tájékoztatást:
Az alulról jövő kezdeményezés évek óta nemzetközi programként működik, 5 országból, valamint Magyarország mind a 19 megyéjéből és határon túlról, 318 településről összesen 2082 kertnevezés történt, ami a csoportok rézvételét is tekintve közel 14300 kertművelőt jelent. A csatlakozó települések között van 26 határon túli település is Romániából erdélyi, Szerbiából a vajdasági települések, valamint Ukrajna és Anglia egy-egy városa is kapcsolódott a programhoz.
A program közel 3,65 millió (ezek a csatlakozó települések adatai, vagy az összes település, ahonnan van jelentkezőnk: 4675023)
emelt téma maradt a „Gyógy- és fűszernövények a konyhakertben" és a „Madárbarát kert" is, hiszen a környezettudatosság és a természetvédelem mellet jelentősen segítik a kertművelők munkáját és a kártevők elleni védekezést.
Nem utolsó sorban a mottó 2016-ban is: legyen zöldséges kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!
Ezután Dr. Szabados Gyula programkoordinátor Nagykanizsa a „legszebb magyarországi konyhakertek városa" címmel tartott előadást bemutatva az önkormányzat legújabb, nagykanizsaikertek.hu honlapját is. „Generációk a konyhakertben" címmel a mini kategória győztese, Szalai-Gaál Mónika, valamint a zártkerti zöldséges kategória győztese, Salamon József előadását hallgatták meg a résztvevők.
A rendezvény zárásaként az ünnepélyes eredményhirdetésre, az egyes kategóriák díjainak átadására kerül sor.
Díjazottak: Balkon kategória: I. helyezett: Prikryl Zoé, Nagykanizsa, Király u. 31/e. II. - III. helyezés nem került megállapításra. Mini kategória: I. Szalai-Gaál Mónika, Nagykanizsa, Bába u. 40. II. helyezett: Szabados Józsefné és unokái, Gréta és Petra, Nagykanizsa, Törökvári u. 1/1. III. helyezett: Kantóné Lukács Nárcisz, Nagykanizsa, Árpád u. 25.
Normál zöldséges kategória: I. Mikocsics Györgyné és Mikocsics György, Nagykanizsa, Vöröshegyi u. 30. II. Mátés László Nagykanizsa, Szentgyörgyvári u. 28. III. Tihanyi Jánosné Nagykanizsa, Törökvári u. 124. Bányai Ferencné
2016. október 13
Nagykanizsa, Törökvári u. 148. Horváth Attila, Nagykanizsa, Malomkert u. 7. valamint Lakatos Józsefné, Nagykanizsa, Arany János u. 18.
Zártkert - zöldséges kategória:
I. Salamon József és családja, Nagykanizsa, Kaán Károly u. 2/B.
II. Göntér Ferencné Nagykanizsa, Szabadhegyi út 153. III. hely nem került megállapításra.
Zártkert - gyümölcsös kategória: I. Hegedűs Györgyné, Nagykanizsa, Attila u.14/D. II. Trojkó Tamás Nagykanizsa, Levente u. 15.
III. Németh Sándor, Nagykanizsa, Parkerdő u. 7.
Zártkert - vegyes kategória: I. Lakatos József és felesége Nagykanizsa, Gárdonyi u. 43. II. Bercsi Ádám, Nagykanizsa, Kodály Z. 4/D. III. Tóth Ferenc és Tóth Ferencné Nagykanizsa, Haladás u. 25. és Vukics József Nagykanizsa, Fő u. 8.
Közösségi kategória: I. Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Pipitér Tagóvoda Nagykanizsa Bajcsy Zs.u. 67. II. Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Miklósfai Tagóvoda, Nagykanizsa Gárdonyi u. 10. III. helyezett: Boldog Donáti Celeszti-na Piarista Óvoda, Nagykanizsa, Sugár u. 11-13.
Különdíjak: Legidősebb önálló kertművelő: Mlinarics Józsefné (84 éves), Nagykanizsa, Törökvári u. 111. A legsokoldalúbb kert -Halasi Pál és családja Nagykanizsa, Nagyváthy u. 3/A. „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj": Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda, Pipitér Tagóvoda. A „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díj" közönségszavazásában a szakmai zsűri által legszebbnek tartott 26 nagykanizsai kert vett részt. A nyertes az NKRO Pipitér Tagóvoda lett 489 szavazattal. Még egy eredményhirdetéssel volt adós Kovács Szilvia. Az országos zsűri döntése alapján öt nagykanizsai kert nyert díjat az országos versenyben. A díjat október 11-én Budapesten veszik a versenyzők. Örömmel jegyezte meg, hogy büszke lehet Nagykanizsa arra, hogy ennyi kertészkedő ember van a városban, és főleg arra, hogy a zártkertjei, a települést övező kertek szépen gondozottak, egy kis paradicsom mindegyik, melyeket látott még ma reggel. Úgy gondolja, boldogság és öröm itt élni!
B.E.
2016. október 13
Kanizsa - Múltba néző
5
Ügyfélfogadás változás
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a munkarend és az ügyfélfogadás az alábbiak szerint alakul: 2016. október 14. (péntek) munkanap (hétfői munkarend szerint 7.30 -16.00 óráig) - ügyfélfogadás 8.00 - 12.00 óra között,
2016. október 15. (szombat) munkanap (pénteki munkarend szerint 7.30 -12.30 óráig) - ügyfélfogadás szünetel.
Mária a kis Jézussal -
Az oltárképet városunkban is bemutatnák
Ennek kapcsán Polay József elmondta, igazából nincsen komoly tárgyi emlékünk a várról. Éppen ezért szívesen fogadják a várhoz fűződő történeteket, vagy ötleteket a lakosságtól.
Egy újabb jó hírként említette meg, hogy sikerül a Kórházi kápolna rossz állapotban lévő harmadik ablakát is felújítani. A munkálatok mintegy fél millió forintba kerülnek. Ezúton is kérik a vállalkozókat és a lakosokat, aki teheti, járuljon hozzá, és fizessen be egy bizonyos összeget a Múzeumért Alapítvány javára.
A szeptember 21-én kezdődött Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjait Száraz Csilla igazgató ismertette. Többek között október 11-én 16.30 órától Történelmi látképek - Légi régészet a Marostól a Zaláig címmel 60 légi-fotóból ösz-szeállított kiállítás nyílik a Magyar Plakát Házban. A ház konferenciatermében október 18-án 16.30 órától 19S6 - címmel tudományos ismeretterjesztő előadások hangzanak el. Míg október 21-én az iskolásokat várják a múzeumba, múzempedagógiai foglalkozásokra.
B.E.
A Kanizsai Múzeumért Alapítvány közeli terveiről számolt be sajtótájékoztatóján dr. Polay József, az alapítvány elnöke. A sajtótájékoztatón részt vett Uzsoki Lászlóné kuratóriumi tag és Száraz Csilla igazgató, régész.
Az elnök elöljáróban ismertette egy különleges, az egykori kanizsai várból származó tárgyi emlék, a Mária oltárkép kalandos történetét.
A Kanizsa vár visszafoglalásakor, 1690-ben a várkastély kápolnájának oltáránál a jezsuita szerzetesek egy Mária oltárképet helyeztek el. Van forrás, mely török-korabeli-
ként szól a képről, de ennek a török időkből nincs irásbeli nyoma.
A várat - benne a kápolnával -, 1702-ben lerombolták. A kanizsai templomban szolgáló szerzetest Marosvásárhelyre helyezték. Körmendi Imre atya az oltárképet, emellett egy másik képet és több egyházi relikviát is magával vitte az új állomáshelyére. Ezt rögzítette a jezsuiták 1703. évi Historia Domus első kötet 7. oldalának bejegyzése.
Ezt a tényt Barbarits Lajos, 1929-ben, a város történetét feldolgozó monográfiában közölte. 1942-ben Bentzik Katalin Marosvásárhelyen látta is a képet, ahol
az akkori plébános megerősítette a kanizsai eredetét.
1978-ban egy nagykanizsai lakos, Dénes Gyula is járt a Marosvásárhely főterén álló Keresztelő Szent János-templomban, és látta a képet, melynek a kanizsai várbeli származásáról említést tett neki Lestyán plébános úr. 2016-ban Uzsoki Lászlóné, a kuratórium tagja megkereste Oláh Dénes főesperest, aki megismételte a történteket és küldött másolatot a Historia Domus bejegyzéséről valamint az oltárképről.
Polay József érdeklődősére a főesperes jelezte, hogy a kép ugyan a főoltár része, de abban nem meghatározó, viszont a főoltár megbontása az összkép miatt vitatható lenne. A 100 x 120 cm-es barokkos kép jó állapotban van, és Máriát ábrázolja a kis Jézussal.
Az illetékesekkel felvették a kapcsolatot - mondta az elnök. Megindultak az egyeztetések, hogy miként lehetne Kanizsán is bemutatni az oltárképet. Keresik azt a megoldást, amiben a plébánia érdeke is megmaradna, és a nagykanizsai érdek is érvényesül. De az is elképzelhető, hogy kormányközi egyeztetésekre is szükség lesz.
SPORTIKONOK RIO 2016
ZALAIAK A PARALIMPIÁN
Méltán lehetünk büszkék a nagykanizsai para-limpikonjainkra, sportszakembereinkre. A mérleg egy bronzérem és megfizethetetlen élmények Rióban, melyet szeretnének egy beszélgetés keretében megosztani a látogatókkal. A paralimpia atmoszféráját most közelről tapasztalhatjuk meg október 21-én, 18.00 órától. Résztvevők:
Dr. Horváth Patrícia - a Magyar Paralimpiai Bizottság sportmunkatársa Piecs Adrienn - az NTE 1866 vívószakosztályának vezetője, paralimpiai vívóbíró. TunkelNándor - erőemelő, paralimpiai bronzérmes. Zborai Gyula - asztaliteniszező, paralimpikon
\_:_J
(3io3ot6
JOGOS PARAlÍMPlCOS
Kismama Klub programja
2016,10.17-2016.12.05,
1. 2016.10.17. 17:00 A terhesség élettana, szülésre felkészítés.
Terhesség alatti élettani változásokról, szülésről, gyermekágyas időszakról. Előadó: Dr. Oláh Orsolya szülész szakorvos.
2. 2016.10.24. 17:00 Szülői szerepre felkészítés. Szülői szerepvállalásról, gyermeknevelésről. Előadó: Lőrincz Ildikó pszichológus.
3. 2016.11.07. 17:00 Szoptatásra felkészítés, csecsemőgondozás. Szoptatásról, kelengyekészítés, fürdetés bemutatása. Előadó: Hei-zlerné Horváth Mária védőnő.
4. 2016.11.14. 17:00 Családtámogatási rendszerről. Tájékoztatás szociális ellátások igénybevételéről. Előadó: társadalombiztosítási szakember.
5. 2016.11.21. 17:00 A szülés mint trauma. Lelki változások szülés után. Előadó: Ábrahám Angéla klinikai gyermek szakpszichológus.
6. 2016.11.28. 17:00 Táplálkozás a várandósság idején. Csecsemő újraélesztés. Előadó: Szűcs Petra dietetikus szakember Kanizsai Dorottya Kórház, Dömötör Balázs Magyar Vöröskereszt munkatársa.
7. 2016.12.05. 17:00 A megújult szülőszoba bemutatása. Szülőszoba megtekintése. Előadó: szülésznők.
Helyszín: Református Egyházközösség különterme, Nagykanizsa, Kálvin tér 1.
RÉSZVÉTEL INGYENES!
6
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 13
Bursa Hungarica „A"
"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (111.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2016/2017. tanév második, illetve a 2017/2018. tanév első féléve).
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. A felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás a 2016/2017-es tanév első félévéről.
2. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 45.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás a NAV adónyilvántartási csoportjától)
3. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13 - 16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
Bursa Hungarica „B"
"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik:
a) a 2016/2017. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, vagy
b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a 2017/2018. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni. Az ösztöndíj időtartama 3X10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz A Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 45.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás az NAV adónyilvántartási csoportjától)
2. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
2016. október 13,
Kanizsa - HirdetésJT
AtlasProfilax
Tudta Ön, hogy a koponya alatt lévő első nyaki csigolya, az Atlas nem csak a fejet tartja és támasztja alá, hanem ha elmozdult, különféle panaszok okozója lehet?
A svájci dr. René-Claudius Schümperli több mint húsz éve kidolgozta azt a biztonságos módszert, amellyel meg lehet állapítani az elmozdulást és korrigálni azt. A nagykanizsai dr. Varga Imre az ő egyik tanítványa, aki sikeresen alkalmazza a módszert. A korrekció utáni napokban és hetekben folyamatosan múltak el a régóta meglévő panaszai, mint a rendszeres fejfájás, szédülés, feszülő nyak, derékfájás.
Elérhetőség: 8800 Nagykanizsa, Király u. 29. Bejelentkezés telefonon: 0630-959-3080
A Halis István Könyvtár közössége, a Vöröskereszt és a Civil Központ 2014-től, évi két alkalommal szervez sikeres véradó napokat Nagykanizsán. A tavaszin például 42-en adtak vért, ami kiemelkedik a hasonló térségi események közül. Legközelebb október 14-én, pénteken várják a véradókat 12:30-tól 16-óráig a Halis István Könyvtár kiselőadó teremébe.
A szervezők nevében: Nikolics Zsanna, Czupi Gyula és Antal Istvánné
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Építkezők, asztalosok, ácsok figyelem!
A Ramda Kft. Fűrészáru kereskedésében KAPHATÓ:
♦ Épületfa különböző méretben és hosszban, nagy választékban: 46.000 Ft + áfától. ♦ Deszkák különböző méretben és hosszban,
nagy választékban: 34.000 Ft + áfától. ♦ Asztalos minőségi deszka, palló kapható. ♦ BŐVÍTETTÜK ÁRUKÉSZLETÜNKET: OSB lappal, ll.-lll. osztályú rétegelt lemezzel, lambériával, hajópadlóval.
♦ Egyéb szolgáltatásaink: az itt vásárolt fák gyalulása, méretre
vágása rövid határidővel.
Keressen minket:
Ramda Kft. Nagykanizsa, Magyar u.166. szám alatt (Nafta benzinkút mellett)
6
Véradás - Vöröskereszt
Következő véradások Nagykanizsán:
2016.10.13. (csütörtök) 1S:00 - 17:00 óra Vöröskereszt, Nagykanizsa, Sugár u. 28.
2016.10.14. (péntek) 12:30 - 16:00 óra Nagykanizsa, Halis István Városi Könyvtár
Állások
A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ pályázatot hirdet az alábbi munkakörök betöltésére:
- 2 fő határozatlan idejű esetmenedzser
- 2 fő határozatlan idejű családsegítő
- 1 fő határozott idejű családsegítő
A pályázatok benyújtásának határideje: 2016. október 25.
Részletes információk: https://kozigallas.gov.hu, www.nagykanizsa.hu; www.zalakomár.hu;www.surd.hu,www.nkcsgyjk.hu
Októberi fogadóórák
Polgármester, alpolgármesterek
Tóth Nándor alpolgármester fogadónapot tart 2016. október 26-án (szerda) 8.30-12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.). Képviselők
Dénes Sándor, a 10. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője 2016. október 13-án (csütörtök) 17 órától fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal Kiskanizsai Kirendeltségén (Nagykanizsa, Szt. Flórián tér 30.) Gábris Jácint önkormányzati képviselő fogadóórájával kapcsolatos információ a 8800 Nagykanizsa, Rozgonyi u. 1. 1/7. számú irodában kérhető.
Kanizsa Antológia 17.
Pályázat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki irodalmi és képzőművészeti alkotásoknak a Kanizsai Antológia 17. számú kötetében történő megjelentetésére.
Pályázat tárgya: irodalmi, művészeti, tudományos művek és grafikák.
Pályázati feltételek: Nagykanizsán és a nagykanizsai járásban állandó lakhellyel rendelkező, valamint nagykanizsai születésű alkotók pályázhatnak. Egy pályázó több pályaművet is beadhat, maximum 6 db A/4-es oldal (soronként 70 leütés, 45 sor 12-es betűnagyság) terjedelemben.
Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet. A pályaműveket az alábbi két e-mail címre egyidejűleg kérjük beküldeni: feher.ildiko@nagykanizsa.hu és kardosferenc@gmail.com.
A beérkezett pályaművek bírálatát szakmai bizottság végzi. A sikeres pályamunkák a Kanizsai Antológia 17. számában, 2016 decemberében jelennek meg. Az alkotók tiszteletdíjban nem részesülnek, részükre 5 db tiszteletpéldány kerül átadásra.
Kéziratot nem őrzünk meg, nem küldünk vissza, másodközlésre nem vállalkozunk.
A pályázat beadásának határideje: 2016. október 26. (szerda) 17. 00 óráig.
éC^p 26 éve képezzük a vezetőket!
W A V0KSH 0KTATASI KFT]
induló tanfolyamaink
Kedvezményes * személygépkocsi vezető és moped vezető KRESZ
tanfolyamainkra jelentkezési időpont: október 19. (szerda) 16.00 órától, október 26. (szerda) 16.00 órától
Következő GKI vizsga időpontja: november 19. (szombat) Jelentkezési határidő: november 9-ig
* Részletekről érdeklődjön irodánkban! Nagykanizsa, Ady u. 30. Telefon: 0693-516-634. Beke Ivett irodavezető: 0630-491-7051 E-mail: nagykanizsa@voksh.hu
(Stat.2016-2 né. VSM: "B" E: 70,18, F: 52,86% - "C"E: 75,44% ÁKÓ: "B" Gy: 175,79% "C" Gy: 100,86% / KK: "B"179.600.-Ft/fő. "C":160.000 Ft/fő)
8
Kanizsa - Gulág
2016. október 13
A 21. század bolsevizmusa megérkezett
Hm
„A kommunista hitvány ember. Ha magyar is, ellensége a magyarnak." - a délvidéki magyarirtásban, a Tito-partizánok vérengzésében részt vevőkről írta naplójában a kalocsai érsek. Grősz Józsefnek a kiállítás tablóin szereplő sorait jól megjegyezték a fiatalok, a feladatlapon is idézték.
A Nagykanizsai Polgári Egyesület immár 10. középiskolás vetélkedőjének eredményhirdetésével folytatódott a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve - a Gulág emlékév - rendezvénysorozata városunkban. A könyvtár kiselőadójában először Dénes Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket:
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Fiatalok!
„Ha megszakad az emlékezés, akkor nem fogunk összetartozni, nem tudunk erőt meríteni a múltból ahhoz, hogy a jelen nehézségeit át tudjuk élni."
Az első szabadon választott kormány fejének, Antall Józsefnek egy mindannyiunk számára fontos gondolatával köszöntöm Önöket a mai találkozásunkon. Ahol is egy olyan
- József Attila kifejezésével szólva
- szörnyállamra, a Szovjetunióra, annak milliókat megnyomorító és elpusztító tábor-rendszerére emlékezünk, amelyet szerencsére a mai fiatal generációk már nem ismerhetnek. Kelet-Európa népei, az idősebb korosztályok viszont saját keserves történetükből tanulták meg, mit jelent az ázsiai zsákutca, vagyis a zsarnokság, mit jelent a nemzetköziség fogalma, vagy éppen a keresztényüldözés szörnyűsége.
A történelem azonban, tisztelt hölgyeim és uraim, nagy örö-
münkre úgy változott, hogy Olofs-son Placid, a már 100. évében járó, a Gulágot megjárt bencés szerzetes szavai váltak szállóigévé, idézem: „Én még itt vagyok, de hol van már a Szovjetunió?"
A Szovjetunió valóban felbomlott, és vele mindazon szörnyűség, mely a legsötétebb történelmi időket jelentette. De az áldozatok méltósága megköveteli tőlünk, hogy, Antall József idézett szavaira utalva, az emlékezet megőrizze sorsukat és történeteiket.
Mert emlékezni szükséges, hogy a jelen nehézségeit is meg tudjuk oldani, túl tudjuk élni. Ami sajnálatos módon aktuális kérdés, hiszen egy újabb történelmi kihívás előtt áll kultúránk, és a jövő nemzedékei. Első miniszterelnökünk profétikus módon megjövendölte már a 90-es évek elején az Észak-Dél szembenállás kapcsán a terrorizmus veszélyét, hangsúlyozva, hogy a fundamentalizmus lehet „a 21. század bolsevizmusa". Szavai itt visszhangoznak a jelenben, rámutatva, hogy az idősek tapasztalata és történelmi tudása elévülhetetlen a jövő megtartásához.
Ez a mai nap is erről szól, erről tesz tanúságot. Arra kér minket, hogy az emlékezet által legyünk erősek, mert Nyugat-Európa már a világháborút követő hidegháborúban is gyengének bizonyult a szovjet terjeszkedéssel szemben. Kiürültek templomai, kiürültek bölcsői. Nem szuronyok, nem lágerek kényszerítették őket a materializmusra, önként hajtották alá fejüket. Mára pedig az iszlám fundamentalizmus magát Európa egészét sodorja végzetes veszélybe. Ennek megoldását pedig csak a történelmi tapasztalat és a józanság, a gyökereink megerősítése adhatja meg. Ahogy megtette sok ál-
dozat árán a Gulág rendszerével és a Szovjetunióval is.
Ma egy olyan középiskolás vetélkedő eredményhirdetésén veszünk részt, amelynek ez a Gulág kiállítás adta az alapját. Kelet-Európa népei saját történetükből tanulták meg, milyen drága kincs európaiságunk, demokráciánk, nemzeti függetlenségünk és keresztény gyökereink. Ezeket kell megvédenünk a jövőben is, erősítve a fiatalokban az emlékezés kultúráját, a hagyományaink és értékeink megőrzésének a vágyát.
Segítse ez a mai esemény is ezt a folyamatot, erősítse meg annak tudatosságát, hogy ne kelljen újra átélnünk mindazt, amit eleink évtizedeken keresztül áldozatok árán megtapasztaltak.
Ezután Szakály Sándor profesz-szor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója osztotta meg hallgatóságával a korszakhoz kapcsolódó tényeket:
1944 decemberétől 1945 februárjáig tartott Budapest ostroma - melyet egy időben felszabadításnak
metőbe vagy a Gulágra. Egy kicsiny közösség, széllel szemben hozott ott létre emlékparkot az áldozatoknak. Mert a többség sosem emlékszik vissza szívesen a bűneire. A győztesek igazsága... Ugyanaz a tett a vesztesnél bűn, a győztesnél dicsőség. Amiről évtizedekig nem lehetett beszélni. Úgy engedték el, jobb, ha nem beszél erről. De ha egy nemzet nem beszéli ki a történelmét! Visszautalt a polgármesterünk által idézett Antall-sorra: Ha megszakad az emlékezés, akkor nem fogunk összetartozni. A kollégák a tanúim: a történelemkönyvekben mindössze néhány sor.
Dicsérte Kanizsát, mert városunkban - akár e vetélkedő által is
- fontosnak tartják az ifjúság bevonását az emlékezésbe. Ez itt a reklám helye - fűzte hozzá: érdemes figyelni a VERITAS honlapját, mert nem soká országos versenyt indítanak 3 fős csapatoknak. Az itt ülő fiatalok már előnnyel indulnak
- vélekedett. Gratulált a felkészítő tanároknak is, megbecsülését az intézet évkönyvével fejezte ki.
kellett mondani. Valamivel meg kellett magyarázni Sztálinnak, miért tartott ennyi ideig. A védők száma. - füllentették a marsallok. Akkor miért csak ennyi a hadifogoly? - A kérdést megelőzendő az utcákon fogdosták a pestieket. Munkába igyekvő munkásokat is. Őket nehéz lett volna a nép ellenségének állítani. Munkába értek, munkatáborba. Egy idő után már elbújtak, lesbe álltak a szovjet katonák. Az üzlethelyiségből kirohantak, berántották a foglyot, lehúzták a bolt redőnyét. Hogy meglegyen a létszám.
Beszélt a kőpostáról is. Kavics köré göngyölt papír, rajta üzenet az otthoniaknak: Visznek! Nem volt olyan, hogy ilyen, vagonból kidobált levél ne ért volna célba. Ez is a magyarok összetartozását mutatja. Több mondatánál érzékelte, többségében középiskolás hallgatósága számára ismerős, amit hall: találkozott vele a kiállításon, a feladatlapon. Szolyva kárpátaljai község, fogolytáborából két út vezetett: a te-
Hét középiskolás csapat vett részt a vetélkedőn, a dobogósok az alábbiak. A BLG-ből Németh Ferenc tanár úr „lányai": Ceiner Annamária, Dani Luca, Komárovics Zsófia, Lőrincz Jázmin Fanni, Mikó Vivien a harmadik helyezést, Dósai Attila piarista szerzetes-tanár csapata: Kamenár Orsolya, Klepács Eszter, Lovrencsics Dóra, Paulik Flóra, Tóth Gabriella az ezüstérmet érték el munkájukkal. A Cserháti Sándor Szakgimnázium legénysége (Borovics Levente, Buni Roland István, Czigány Marcell, Huszár Krisztián, Török Milán) pedig -felkészítőjük Farkas Tünde tanárnő - a dobogó legfelső fokára léphetett képletesen. Mindhárom csapat jutalma a Polgári Kanizsáért Alapítvány jóvoltából szép összegű könyvutalvány lett.
Köszönjük a GULAG Emlékbizottság, a VERITAS Történetkutató Intézet és a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségét.
Kanizsa
2016. október 13,
Kanizsa - Hirdetés
SZABADSw
10
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 13
Újra indul az idősek képzése!
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - BEVEZETÉS AZ ANGOL NYELVBE - KEZDŐ ingyenes, összesen 30 órás képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:......................................................................................................
Leánykori neve:......................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:....................................................
Lakcíme:.................................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:..................................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége:..........................................................................................
Szakmai végzettsége:...............................................................................................................
Atanfolyam választott időpontja: hétfő, szerda, mindegy (a beosztás megkönnyítése érdekében célszerű 2 megfelelő napot megjelölni aláhúzással). Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26. (szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme. A megnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzések Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat, a Batthyány Lajos Gimnázium és a dr.Mező Ferenc Gimnázium támogatásával valósulnak meg, heti 1-1 alkalommal.
Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016....................................................Aláírás:...................................................
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - BEVEZETÉS AZ ANGOL NYELVBE - HALADÓ Ingyenes, összesen 30 órás képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:......................................................................................................
Leánykori neve: ......................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:....................................................
Lakcíme: .................................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:..................................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége: ..........................................................................................
Szakmai végzettsége: ...............................................................................................................
Atanfolyam időpontja: minden szerda 15.00 órától. Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26.(szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme. A megnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzések Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat és a Batthyány Lajos Gimnázium, valamint a dr.Mező Ferenc Gimnázium támogatásával valósulnak meg.
Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016....................................................Aláírás:...................................................
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - BEVEZETÉS A NÉMET NYELVBE ingyenes, összesen 30 órás képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:......................................................................................................
Leánykori neve: ......................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:....................................................
Lakcíme: .................................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:..................................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége: ..........................................................................................
Szakmai végzettsége: ...............................................................................................................
A tanfolyam választott időpontja: hétfő, kedd, mindegy (a beosztás megkönnyítése érdekében célszerű 2 megfelelő napot megjelölni aláhúzással). Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26. (szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme.
Amegnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat, valamint a két gimnázium támogatásával valósul meg heti 1-1 alkalommal. Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016....................................................Aláírás:...................................................
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - BEVEZETÉS A NÉMET NYELVBE-HALADÓ ingyenes, összesen 30 órás képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:......................................................................................................
Leánykori neve: ......................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:....................................................
Lakcíme: .................................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:..................................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége: ..........................................................................................
Szakmai végzettsége: ...............................................................................................................
A tanfolyam időpontja: minden kedd 15.00 órától. Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26.(szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme. Amegnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat, a Batthyány Lajos Gimnázium és a dr.Mező Ferenc Gimnázium támogatásával valósul meg ezen két gimnázium nyelvi oktatótermeiben heti 1-1 alkalommal. Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016....................................................Aláírás:...................................................
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - "EZÜSTNET KANIZSA" - KEZDŐ heti 3 órás, összesen 30 órás számítógépes képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:......................................................................................................
Leánykori neve: ......................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:....................................................
Lakcíme: .................................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:..................................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége: ..........................................................................................
Szakmai végzettsége: ...............................................................................................................
A tanfolyam választott időpontja: hétfő, kedd, szerda, csütörtök, mindegy (a beosztás megkönnyítése érdekében legalább két napot kérünk megjelölni!). Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26. (szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme. A megnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzések Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat és az oktatási intézmények támogatásával valósulnak meg, heti 1-1 alkalommal.
Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016....................................................Aláírás:...................................................
Ajelentkezési lap kitöltve leadható a Polgármesteri Hivatal (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) portáján elhelyezett gyűjtődobozban továbbá a Halis István Városi Könyvtárban.
Bővebb információ:
Dr.Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, Telefon: 0620 8492309 Email: idosugyitanacs@gmail.com Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanács 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. tel.: 20/8492309
2016. október 13
Kanizsa - Hirdetés
11
Újra indul az idősek képzése!
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - "EZÜSTNET KANIZSA" - KEZDŐ
heti 3 órás, összesen 30 órás számítógépes képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE:...............................................................................................
Leánykori neve:.................................................................................................................
Születési helye:...................................................Szül. idő:................................................
Lakcíme:............................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:............................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége:.....................................................................................
Szakmai végzettsége:.........................................................................................................
A tanfolyam választott időpontja: hétfő, kedd, szerda, csütörtök, mindegy (a beosztás megkönnyítése érdekében legalább két napot kérünk megjelölni!). Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26. (szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme.
A megnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzések Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat és az oktatási intézmények támogatásával valósulnak meg, heti 1-1 alkalommal.
Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016. ..................................................Aláírás:.............................................
JELENTKEZÉSI LAP SZENIOROK ISKOLÁJA - EZÜSTNET HALADÓ
Ingyenes, heti 3 órás, összesen 30 órás számítógépes képzés idősek részére Jelentkezési határidő: 2016. október 14. (péntek) 12.00 óra
A JELENTKEZŐ NEVE: ...............................................................................................
Leánykori neve: .................................................................................................................
Születési helye: ...................................................Szül. idő:................................................
Lakcíme: ............................................................................................................................
Telefonszáma:....................................E-mail címe:............................................................
Legmagasabb iskolai végzettsége: .....................................................................................
Szakmai végzettsége: .........................................................................................................
Ünnepélyes tanévnyitó: 2016. október 26. ( szerda) 15.00 óra. Helye: Medgyaszay Ház nagyterme.
A megnyitón ismertetjük a csoportbeosztásokat, egyéb hasznos információkat, emiatt a megjelenés kötelező! A tanfolyamok novemberben kezdődnek!
A képzés Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanácsa szervezésében, az önkormányzat és a nagykanizsai gimnáziumok támogatásával valósul meg. Ajelentkezés egyben kötelezettségvállalás a képzésben való részvételre, melyet legkésőbb 8 nappal mondhat le a jelentkező. Ezt követő lemondás vagy a tanfolyamról való indokolatlan hiányzás nem megengedett!
Tudomásul veszem, hogy fenti adataimat a Polgármesteri Hivatal a hatályos jogszabályi előírások alapján kezeli. Az adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel, és csak személyazonosításra alkalmatlan módon adhatók át.
Nagykanizsa, 2016. ..................................................Aláírás:...............................................
Ajelentkezési lap kitöltve leadható a Polgármesteri Hivatal (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.) portáján elhelyezett gyűjtődobozban továbbá a Halis István Városi Könyvtárban.
Bővebb információ:
Dr.Szabados Gyula önkormányzati tanácsadó, Telefon: 0620 8492309 Email: idosugyitanacs@gmail.com Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzat Idősügyi Tanács 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. tel.: 20/8492309
RETRO KÁVÉHÁZI ESTÉK
GYERTYAFENYES, KÁVÉHÁZI HANGULATBAN, KÜLÖNLEGES KÁVÉ ÉS TEAFOGYASZTÁSI LEHETŐSÉG!
12
Kanizsa - Sportc
2016. október 13
Lőpor, szikra és füst
Nagykanizsa, Széchenyi tér 5-9. Tel.: 0693/311-468 fax: 0693/310-465 e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
Október 13. 19 óra DUMASZÍNHÁZ NAGYKANIZSA Négybetűs Szavak - Aranyosi Péter önálló estje. Belépődíj: 2 900 Ft. A jegyek elővételben megvásárolhatók az Alexandra Könyvesboltban és a dumaszínhaz.jegy.hu oldalon. Október 14. 11 óra "BÁRHOGY LESZ...-NE LEGYEN AKÁRHOGY" - dokumentum és fotókiállítás az 1956-os nagykanizsai eseményekről. Megtekinthető: november 5-ig, a HSMK előcsarnokában. Találkozás és beszélgetés a helyi események résztvevőivel és tanúival. A kiállítás ideje alatt előzetes bejelentkezés esetén a tárlatvezetést biztosítjuk! Szakmai segítő: Thúry György Múzeum munkatársai Október 14. 19 óra FERGETEGES OPERETT ÉS MUSICAL GÁLA
Közreműködik: Mahó Andrea színésznő, énekesnő; Szász Kati; Birinyi Mónika; Bálint Csaba, az Orfeum Vándorszínpad művészei. Belépődíj: I. hely 3 500 Ft, II. hely 2 900 Ft. Október 18. 11 óra
AZ 1956-OS ESEMÉNYEK TÖRTÉNÉSEI NAGYKANIZSÁN ÉS ZALA MEGYÉBEN - rendhagyó történelemóra középiskolásoknak. Előadó: Csomor Erzsébet és Kapiller Imre levéltárosok.

Medgyaszay Haz
l ftuitursiií Központ
Kanizsai Kulturális
Október 18. 18 óra KALANDOZÓ KANIZSAIAK Út Rioig - Molnár Flóra úszó előadása Egy nagyon tehetséges kanizsai úszólány lesz a vendégünk. Október 20. 19 óra RETRO KÁVÉHÁZI ESTÉK BEST of BEATLES - emlékest a The Bits zenekarral. A The Bits "Magyarország legnépszerűbb autentikus - azaz eredeti, négy fős felállásban játszó -Beatles emlék zenekara" - (Magyar Nemzet). A legszélesebb körben ismert Best of válogatásukat hozzák el, mely a Beatles zenei sokszínűségét leginkább reprezentálja ízléstől, kortól függetlenül megérinti a hallgatóságot. Meghitt, gyertyafényes kávéházi hangulatban, különleges kávé-, tea- és italfogyasztási lehetőséggel Belépődíj: elővételben: 1 400,-Ft, a helyszínen: 1 800,-Ft Jegyinformáció: 93/510-011
Kovás, csappantyús, kanócos vagy keréklakatos. Fegyverek, amelyek egy sportág, egy hobbi, egy hadtörténeti utazás kellékei. Október 15-én a Nagykanizsai Polgári Sportlövész Egyesület minősítő versennyel egybekötött lövésztalálkozót szervez. Történelmi lövészek érkeznek, többek között elöltöltő fegyverekkel: pisztolyokkal, revolverekkel, hadi puskákkal.
Az egyesület elnöke Törőcsik Pál nemrég szervezője és versenyzője volt a 27. MLAIC Elöltöltő Fegyveres Világbajnokságnak. Ezt nyolcvan év után ismét Magyarországon rendezték. De mik is azok az elöltöltő fegyverek?
- Az elöltöltő fegyverek Magyarországon a 18. életévüket betöltött személyek számára szabadon tarthatók - kezdte Törőcsik Pál. - Jelenleg hazánkban sportlövészetre és hagyományőrzésre használhatók ezek a muzeális fegyverek, illetve már évek óta napirenden van, hogy korlátozásokkal ugyan, de vadászni is lehessen ezekkel.
- Tulajdonképpen mi ez a sportág?
- Káldi Gabi bácsinak, a hazai elöltöltő fegyveres lövészet egyik atyjának mondását kell idéznem, miszerint a történelmi lőfegyverekkel való lövészet a kultúra, a műszaki ismeretek és a sportlövészet szerencsés találkozása. Az elöltöltő fegyveres lövész így sportlövész, történész és fegyvermester egyben. A sportlövészet ezen ága legalább annyira szól a fegyverekkel kapcsolatos történelmi ismeretekről, mint magáról a lövésről.
- Akkor ez másfajta hozzáállást, felkészülést igényel, mint mondjuk a biatlon vagy éppen a precíziós és szituációs lövészet?
- Tulajdonképpen ennek a műfajnak az adja a szépségét, hogy itt nem a kapkodásról és a lövés mennyiségéről szól a dolog, hanem a hozzátartozó rituálékról. Az apró technikai
megoldások azok, amik széppé és kerekké teszik a történetet. Nem felgyorsítjuk, hanem inkább lelassítjuk a lövést, ezért minden egyes másodperce csodálatossá tehető. A mai sportfegyverekhez képest igaz lassabb és körülményesebb a történelmi fegyverek használata, a pontosságuk sok esetben azonban vetekszik modern társaikéval.
- Milyen fegyvereket használnak a történelmi lövészek?
- A legkülönfélébb technikával készült fekete lőporos fegyverek megtalálhatóak a legtöbb korszakokból. A világbajnokságon például az 18S0-es évekig visszamenőleg versenyeztek fegyverekkel. A történelmi lövészek
eredeti fegyvereket, valamint replikákat, vagyis másolatokat is használnak. Mivel a fegyverek együtt fejlődtek a tudománnyal, számos kategória megtalálható az ilyen versenyeken. Vannak autentikus - felszerelések és kiegészítők nélküli számok, és vannak olyanok is, amelyeknél megengedettek a modern kiegészítők.
- Ön hol, mikor találkozott a történelmi fegyverekkel?
- A fegyverek ismeretét, a vadászatot a családból hoztam. Aztán a sport szeretete, a fegyverek történelme, kultúrája is vonzott, így lettem mintegy nyolc éve történelmi pontlövő. Az augusztusban Tatárszentgyörgy mellett megrendezett világbajnokságon olyan történt, ami a hazai történelmi lövészek életében még nem... Igen, csapat és egyéni aranyérmeket is sikerült szerezni. S erre még tényleg nem volt példa. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége közösen szervezte meg a 27. világbajnokságot, amelyen 3 egyéni és 2 csapat világbajnoki címet, valamint egy csapat bronzérmet szereztek a magyarok. A korong- és a pontlövészet különböző kategóriáiban 26 ország 3S0 versenyzője indult.
Vuk Anita
Keress Fel minket!
Telefonon vatjv e-mailben: Bed nyak öoqlárkö Mobil +36C70) JJtl-TJIO
e-mai- beüiűoqi&eeiaqmaiLcom
illetve személyesen a maqújult vlzltelepünkűn a Csónakház Sétány 1. címen, a csónakázó tó partján, hétkóznspakan 16:30 - lti.ee kózt!
Október 20. 10 és 14 óra Gyermekszínházi sorozat -TÁNCBEMUTATÓ A honvéd Kaszinó SZKES csoportja. Belépő: 800 Ft
Október 21. 18 óra CSAKODA NAP KISKANIZSÁN 18 óra: Csakoda műtárgylista megnyitó
20 óra: Disc Jockey Szakkör Splatter-rel és Dj Suhaiddal.
2016. október 13
Kanizsa
Ez + Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Minőségellenőr Irodai adminisztrátor Motorfűrész kezelő Ács
Autóvillamossági szerelő
Autófényező
Szakács
Asztalos
Vasbetonszerelő
Kőműves
Kamionsofőr
szakirányú
szakirányú
szakirányú
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakmunkásképző
szakirányú
megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés
szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő péntek: 8:00 - 13:00 óra.
szerda: 8:00 -16:00 óra között,
Kövessen minket a facebook-on!
"Helikon
LlqsfiMH^Kánir
Az Ön rádiója Kanizsán
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Ne vágyakozzon elkérhetetlen dolgok után. Hogyha hibátlanul elvégzi a feladatait, akkor így is, úgy is előbbre jut, s nem lesznek anyagi gondjai.
$NV.20.-V.20. Bika
Ha továbbra is meg akarja őrizni a kapcsolatát, ne töprengjen miatta sokat. Azokat pedig, akik a boldogsága útjába akarnak állni, kerülje el.
V.21.-VI.21. Ikrek
Nem lesz új nézőpontra szüksége ahhoz, hogy az elmúlt időszak eseményeit rendszerezze. A környezetében mindenki elfogadja a barátságát.
VI.22.-VII.22. Rák
Ha lesz elég ereje, és a pénzügyeit is rendbe hozza, idejében megerősítheti a partnerkapcsolatát is. Egyelőre verje ki a fejéből a válás gondolatát.
4StVIL23.-VIII.22. Oroszlán
Ha nem akar félreértésekbe bonyolódni, ne foglalkozzon a múltbéli sérelmeivel. Törekedjen a mindennapjai szebbé tételére.
VIII.23.-IX.22. Szűz
Valamit változtatni szeretne a környezetében, de egyelőre nem tudja, mivel is kezdje el. Ehhez nem kell a múltba visszalépnie, csak haladjon előre.
j^-IX.23.-X.22. Mérleg
Ha gondok vannak a partnerkapcsolatában, kérdezze meg a párját, hogy valójában milyennek is látja önt. Ha kell, a cél érdekében formálja át magát.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
Ha a munkájában nyugalomra lel, meglátja, a magánéletében is jelentős változásokra számíthat. Gondolkodjon továbbra is pozitívan.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Kedvező napokra számíthat. Teljesül az a vágya is, hogy barátai felnéznek önre a környezetében. Érzelmi életén azonban van mit finomítani.

XII.22.-I.20. Bak
Ha jól szeretné érezni magát a hétvégén, akkor több fantáziával szervezze meg a programjait. Akár az események menetét is befolyásolhatja.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Most különösen ügyeljen arra, hogy ne mondja ki meggondolatlanul a másokról alkotott véleményét. Rossz kedélyállapota a munkavégzésén is meglátszik.
<>11.20.-111.20. Halak
Számíthat a párjára. Mint mindig, most is átsegíti a fáradságos munkája miatti nehéz napokon. Sőt, a vállalkozásában is támogatja.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. október 13
A tabella élére ugrott a Kanizsa Sörgyár SE női NB I-es asztalitenisz együttese (képünkön), hiszen négy bajnokiját is hozta a Nyugati csoportban.
Gejzír-Kanizsa Kft. Kanizsa Sörgyár SE - Győri Elektromos Vasas SK 1S:3
NB I Nyugati csoport női asztalitenisz-mérkőzés, 1. forduló. Nagykanizsa.
Kanizsai győztesek: Madacki Mirella 4, Horváth Anna 3, Salamon Sára 3, Végh Zsuzsanna 2, Tóthné Szász Kinga 1 és a Madacki-Horváth, Végh-Salamon páros
A vártnál biztosabb, fölényes győzelmet aratott a kanizsai csapat a szezon nyitó fordulójában. A győriek rutinos játékosokat is bevethettek, míg a hazaiaknál Horváth Anna és Salamon Sára személyében két fiatal kapott egyéniben és párosban is lehetőséget, mellettük Madacki Mirella és Tóthné Szász Kinga is kezdett. Végh Zsuzsanna egyéniben csere volt. A két nagykanizsai fiatal remekül játszott, mindketten három egyéni mérkőzést nyertek és hozták a két párost is. Madacki Mirella egyéniben és párosban is veretlen maradt. Tóthné hosszú idő után tért vissza, a helyette beálló Végh párosban és egyéniben is veretlen maradt.
Kanizsa Sörgyár SE (1.) -Szekszárd AC III (7.) 11:7
Női NB I Nyugati csoport asztalitenisz-mérkőzés, 2. forduló. Nagykanizsa.
Kanizsai győztesek: Madacki 4, Végh 3, Tóthné 2, és Madacki -Horváth Anna, Végh-Salamon Sára páros.
Második meccsét is nyerte a kanizsai női ping-pong együttes az
NB I-ben, a felnőtt éljátékosok sikerei végül hozták a győzelmet.
Szombathelyi Asztalitenisz Kör (6.) - Kanizsa Sörgyár SE (1.) 8:10
NB I Nyugati csoport női asztalitenisz-mérkőzés, 3. forduló. Szombathely.
Kanizsai győztesek: Madacki 4, Végh 4, Újházi Csilla 2.
Folytatta győztes sorozatát a kanizsai női NB I-es asztalitenisz csapat, tulajdonképpen a három éljátékos hozta a találkozót.
Kaposvári AC (7.) - Kanizsa Sörgyár SE (1.) 6:12
NB I Nyugati csoport női asztalitenisz-mérkőzés, 5. forduló. Kaposvár.
Kanizsai győztesek: Madacki 4, Végh 4, Horváth A. 1, Újházi 1 és a Madacki-Horváth A., Végh-Sala-mon páros.
A kanizsai hölgyek úgy állnak a csoport élén százszázalékos teljesítménnyel, hogy még egy halasztott találkozójuk is van.
P.L.
Európa Kupa-győztes csapatban
Az elmúlt hétvégén Gödöllőn rendezték a kadet korú (1S-16 évesek) kardozók Európa Kupáját, melyen a Nagykanizsai TE 1866 vívói is versenyeztek.
A férfi kardozóknál egyéniben Milassin Mór a 13. helyen fejezte be a versenyt.
Kard férfi csapatban a kanizsai Milassin Mór a válogatott csapat tagjaként lépett pástra a 41 együttest felvonultató mezőnyben.
A magyar válogatott eredményei. A legjobb 16 közé: Magyarország -Japán II 45:17. Nyolcaddöntő: Magyarország - Lengyelország II 45:17. Negyeddöntő: Magyarország -Oroszország IV 45:29. Elődöntő: Magyarország - Japán I 45:37. Döntő: Magyarország - Nagy-Britannia 45:33.
Végeredmény: 1. Magyarország (Milassin Mór, Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Noseda Szabolcs), 2. Nagy-Britannia, 3. Japán I.
Jókor jött siker
Nagykanizsai Izzó SE (8.) -Szigetvári KSE (12.) 28-26 (1613)
NB II Dél-nyugati csoport férfi kézilabda-mérkőzés, 4. forduló. Nagykanizsa, 50 néző. Vezette: Felhő, Öcsi. Izzó SE: Dencs Balázs -Füle, Jónás 7, Vadász M. 8, Tompek 2, Kiss G. 4, Bátor 2. Csere: Zsobrák (kapus), Babati 2, Simon B. 3, Sza-kály, Lassú. Edző: Takács Balázs.
Jól kezdtek a hazaiak, el is léptek négy góllal, azt követően viszont megtorpantak és a hazai kapusok
sem fogtak ki túlzottan jó napot. A vendégek 18-18-nál ugyan beérték az Izzót, de a megtorpanás nem csapott át fordulatba, a Nagykanizsa ismét megszerezte a vezetést. Az előnyt már sikerült is megőrizniük, így fontos sikert jegyeztek a kanizsaiak.
Az NB II Dél-nyugati csoport 2. fordulójában: Hőgyészi SC -Nagykanizsai Izzó SE 27-21.
A 3. fordulóban: Nagykanizsai Izzó SE - Dunaújvárosi AC 24-34 P.L.
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
Miháldon építési telek (600 négyszögöl) eladó. (Kút van). Irányár: 900 ezer Ft. Érd.: 0630621-3947 (7794K)
Miháldon szőlőbirtok pincével, teljes felszereléssel eladó. Érd.: 0630-621-3947 (7795K)
Nk-i belvárosi, 40 m2-es, egy szobás, félkomfortos, önkormányzati lakásomat elcserélném hasonló önkormányzatira. Megtekinthető: Nk, Király u. 21., fsz 3. ajtó. Tel.: 06-30-958-7390 (7796K)
Nagykanizsán a belvárosban, közel 700 m2-es építési terület eladó. Családi és társasház építésére is alkalmas. Érd.: 0630-227-3294 (7759K)
Letenyén tulajdonostól eladó egy egyszintes, 135 m2-es + tágas garázs, háromszobás, két fürdőszobás luxusház háztartási helyiséggel, 1497 m2-es szép, parkosított kerttel, teljes berendezéssel, áron alul. Tel.: 0630-929-2622 7797K)
Nk-án Maort utcában egyszobás, egyedi fűtéses, alacsony közös költségű, berendezett lakás azonnal költözhető állapotban ki-
adó. Két havi kaució szükséges. Érd.: 06-30-3104-153 (esti órákban). (7798K)
Suzuki Wagon R + vonóhorog, tetőcsomagtartó, klíma, jó állapotban eladó. Érd.: 06-30-3104-153 (7799K)
SZOLGALTATAS
Papír régiségeket (fotók, újságok, térképek, stb.), pecsétnyomóDajka tanfolyam indul
Nagykanizsán részletfizetéssel. Tel.: 0630-637-4083, 0620-423-7877.
v___/
kat, régi postai, vasutas, termelőszövetkezeti, stb. bélyegzőket, valamint régi műszereket készpénzért vásárolok. Érd.: 06-30-3328422 (7793K)
VEGYES
Lucfenyő gally és tuja nagy tételben eladó. Érd.: 06-30-7011628 (7801)
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Ajtóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-516-5385
2016. október 13
Kanizsa - Sport
15
Repültek Mödlingből, Prágából, Magdeburgból
A kanizsai galambászok idei versenyszezonja 13 versenyútból állt, ezek közül elsőként - még a tavasszal - indult egy az ausztriai Mödlingből rendezett versennyel 190 km-ről, és egy Magdeburgból rendezett versennyel zárult, amely 750 km távolságra van légvonalban Nagykanizsától.
A versenyszezonban ausztriai, csehországi valamint németországi feleresztési helyekről lettek a galambok versenyeztetve. Az időjárás összességében nem kedvezett a repüléshez az idei szezonban, mert túlnyomóan szembeszélben és melegben kellett főleg a hosszabb utakat megrepülniük a galamboknak.
A mostoha időjárási viszonyok dacára a versenyek jól sikerültek, a galambok jól alkalmazkodtak a körülményekhez: a nehéz utakon
1050 m/perc, a könnyebb utakon 1500 m/perc sebességgel repülve, kis veszteségekkel lezajlott a bajnokság.
- A J02 Postagalamb Sportegyesületben rövid, közép és hosszú távon, illetve általános távon hirdetnek bajnokot, amelyekből az általános 13 utas bajnokság győztesét övezi a legnagyobb megbecsülés, mivel azt a legnehezebb elhódítani, emellett itt az egész szezonban szinte hiba nélkül kell a madaraknak és a tenyésztőjüknek folyamatosan hétről-hétre teljesíteni - fogalmazott Liplin László, a kanizsai klub elnöke.
A 2016. évi kanizsai egyesületi bajnokság eredményei.
Rövid távú bajnokság: Feleresz-tési helyek - Mödling, Drasenhof-fen, Velka Bites, Havlicku Brod, 4 verseny: 1. hely Keller Sándor 484,04 pont, 2. Liplin László 433,59, 3. Csanádi János 228,54.
Közép távú bajnokság: Fel-
meghívó
modern vallalkozasok programja
információs nap
Tisztelt Cégvezető!
Engedje meg, hogy ezúton meghívjuk a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! projekt információs napjára.
A hazai kkv-k jelentős lemaradásban vannak a digitális eszközök használatában európai versenytársaikkal szemben. A projekt célja, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kkv-k megszabadulnak az informatikai eszközökkel szembeni fenntartásaiktól, meggyőződhetnek arról, hogy a vállalkozás életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja, és ezáltal ledolgozzák a digitalizáció területén lévő hátrányukat, fokozzák versenyképességüket. Továbbá segítséget kapjanak ahhoz, hogy milyen pályázati források bevonásával tudnak elindulni a fejlődés irányába.
A gyakorlatban ez olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását jelenti egy cég életében, amelyek kiváltják a hagyományos papíralapú feladatvégzést, vagy a meglévő - korszerűtlenné vált - informatikai megoldások cseréjét eredményezi.
A rendezvény helyszíne: Nagykanizsa, Vasemberház Dísz terem, 8800
Nagykaniza, Erzsébet tér 1.
Időpontja: 2016. október 20.
Regisztráció: 9:00 órától.
Első előadás kezdete: 10:00 órától
Vegyen részt Ön is a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz digitálisan! projekt információs napján!
A rendezvény díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. Kérjük, minél hamarabb regisztráljon, mivel a helyszín befogadóképességének elérésekor a regisztráció lezárul!
Részletes program és jelentkezés a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon. Számítunk megtisztelő részvételére!
Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara
eresztési helyek - Prága, Cinovec, Prága, Prága, Prága, 5 verseny: 1. Liplin László 739,95, 2. Keller Sándor 649,38, 3. Gáspár Gábor 513,85.
Hosszú távú bajnokság: Feleresz-tési helyek - Grimma, Grimma, Des-sau, Magdeburg, 4 verseny: 1. Keller Sándor 650,26, 2. Liplin László 614,82, 3. Gáspár Gábor 353,83
Általános bajnokság (13 ver-senyút alapján): 1. Liplin László 1788,36 pont, 2. Keller Sándor 1783,68, 3. Gáspár Gábor 1086,03
Országos és régiós élhe-lyezésekkel is büszkélkedhetnek a kanizsai galambászok az idei esztendőben. Egy-egy esetben Liplin László és Anek József galambja lett a Nyugat-dunántúli versenykerület Déli régiójának a bajnoka.
Anek József (képünkön) a Magdeburgból rendezett országos versenyen egyéniben és csapatban zóna, valamint egyben országos első díjat nyert, míg Gáspár Gá-
bor csapatban zóna második, míg Liplin László csapatban zóna ötödik helyezést ért el.
P.L.
NYÍLT nap
A PIARISTA GIMNÁZIUM nyílt napot tartoktóber 14-én, pénteken 8-11 óráig a középiskolába jelentkező hatodikos és nyolcadikos diákok és szüleik számára.
Bemutatjuk a hat és négy évfolyamos gimnáziumi képzéseinket: a dráma, informatika, matematika, nyelvi tagozatainkat,bejárjuk az iskolát. A programban lesznek még szakmai- és művészeti bemutatók, élménybeszámolók is. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!
MIÉRT VAN SZÜKSÉG NYÍLT NAPOKRA?
Azért, mert egy iskola élete, szellemisége itt mutatkozik meg igazán! Erről árulkodik az iskolába járó gyerekek beszédstílusa, az osztálytermek rendje, a tanárok lelkülete, stb.
A nagykanizsai Piarista Gimnáziumoktóber 14-én - pénteken - 8-tól 11 óráig nyitja meg a kapuit a hatodikos és a nyolcadikos diákok és szüleik előtt.
Mit fogunk megmutatni?
Mindenekelőtt a 6 és 4 évfolyamos gimnáziumi képzéseinket:dráma, informatika, matematika, idegen nyelvi és általános tagozatainkat; szó lesz arról, melyiket kinek ajánljuk, és hogy miért érdemes azt a képzést választani? Bejárjuk az iskolát, hogy közvetlen benyomásokat szerezzünk nemcsak az osztály- és szaktantermekről, hanem a benne folyó munkáról és lelkületről is. Megmutatjuk a tanórán kívüli oktatási és nevelési lehetőségeket is. Ezzel az élmény- és információ anyaggal segítjük a szülőket és a diákokat, hogy felelős döntést tudjanak hozni a középiskola-választás cseppet sem köny-nyű kérdésében.
SEGÍTÜNK KÖZÉPISKOLÁT VÁLASZTANI!
Nyolcadikos vagy, és nem tudod, merre indulj? Hatodikos vagy és szeretnél egy erősebb képzést? Túl sokféle képzést kínálnak, s nem tudod, melyiket válaszd? Szeretnél drámát tanulni, netán informatikát vagy matematikát, idegen nyelveket? Nem tudod, hogy neked való-e? Nem tudod, mi van az elnevezés mögött? Mindezekre választ kapsz, ha eljössz a PIARISTA GIMNÁZIUM NYÍLT NAPJÁRA, amelyet október 14-én pénteken 8 és 11 óra között tartunk a középiskolába jelentkező hatodikos és nyolcadikos diákokés szüleik számára.
GYERE!
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 13.
DIALÓG
Nyelviskola és Vizsgacentrum Nagykanizsa
OKTATAS ES
VIZSGÁZTATÁS
HELYBEN!
FIGYELEM!
Alapfokú
INGYENES
{államilag támogatott)
számítógépes tanfolyamok indulnak a DIALÓG Nyelviskolában.
Jelentkezés október 19-ig az iskola ügyfélszolgálatán.
8800 Nagykanizsa, Kinizsi u. 2/a
Telefon: (93) 326-413 • Mobil: (30) 400-5253 E-mail: dialog@dialognk.hu, Web: www.dialognk.hu
Rószlotok; ügyfclsiolgalolunkon
F.Esz: E-001 ! 14/2015
Nagykanizsa 2016. október 17.
(hétfő) 9-11 óra
Kanizsai Kulturális
Központ Széchenyi tér S-9. (Kisterem)
06-1/209-4245 06-20/200-6084 dinasztiagaleria11@gmail.com
Törtarany- és fazonarany-felvásárlás!
jL ± Törtarany, fazonarany: 7000-18 600 Ft/gr
Törtezüst, fazonezíist: 170-800 Ft/gr
,••£-] fii -
Ml FIZETÜNK A LEGTÖBBET!
A DINASZTIA GALÉRIA KÉSZPÉNZÉRT VÁSÁROL!
W v4''
Budapestről érkező szakbecsüseink felvásárlást végeznek!
Órákat készpénzért
vásárolunk! KÉZI KOTÉSÜ
ROIÉX OYSTER CHRONOGflAPH
__ — Acél: akár 600 000 Ft
■ I I 1 I Narancssárga borostyán ^ily,*
PERZSA SZŐNYEGEK FELVÁSÁRLÁSA
100 000-300 000 Ft-ig!
Briliáns aukció!
CARTIER PkJl
Acél; akár 20 000 FI Arany: akár 100 000 FI ,VV«
* ARANY ZSE80RA
250 000 Ft-600 000 Ft

y .._____. ''jm „
KÉREM JÖJJÖN EL HOZZÁNK!!!
Helló Nagykanizsa!
Viszlát kőfelverődés!
Információ és időpont egyeztetés:
+36 93 999 111
Nyitva tartás: Csütörtök 9:00-16:00 Péntek 9:00-16:00
Tesco Nagykanizsa Hipermarket parkoló 8800 Nagykanizsa, Boszorkány u. 2.
a csomag akciós ára
Tiroli meggyes, túrós, mákos rétes
BECS- SCHÖNBRUNN
2016. november 5.
Részvételi díj: 5.700 Ft/fő
2016. november 12.
TATAI VADLÚD SOKADALOM
2016.2november226.2
Részvételi díj: 6.800 Ft/fő
ADVENT A WÖRTHI- TÓNÁL
2016. november 27., december 10.
Részvételi díj: 8.500 Ft/fő
ADVENT BECS- SCHÖNBRUNN
2016. november 27.
Részvételi díj: 6.000 Ft/fő
ADVENT GRAZBAN
2016. november 26., december 10.
Részvételi díj: 5.300 Ft/fő
ADVENT LJUBLJANA- SKOFJALOKA
2016. december 10.
Részvételi díj: 7.900 Ft/fő
ADVENT MARIAZELL
2016. december 3.
Részvételi díj: 6.900 Ft/fő
ADVENT POZSONYBAN -
KITTSEE CSOKIVAL
2016.december 3., 17.
Részvételi díj: 6.900 Ft/fő
ADVENT BECS-SCHÖNBRUNN
2016. december 4.,11., 18.
Részvételi díj: 6.000 Ft/fő
ADVENT BUDAPEST
2016. december 11.
Részvétei díj: 5.500 Ft/fő
A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét. A részvételi díj nem tartalmazza a belépők és a BBP biztosítás árát.
ADVENTI HANGULAT A LEGSZEBB CSEH VÁROSOKBAN: TELC, PRÁGA, CESKY KRUMLOV
2016. december 9-11. (2éj) Részvételi díj: 44.900 Ft/fő Részvételi díj tartalmazza, az utazást idegenvezetéssel, valamint a szállás költségét félpanziós ellátással. A részvételi díj nem tartalmazza a BBP és a belépők költségét.
LOKALPATRIOTA HETILAP
XXVIII. évfolyam 34. szám 2016. október 20.
Kan izsa
Szülész-nőgyógyász konferencia Nagykanizsán
A Kanizsai Dorottya Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya szervezte meg idén a Magyar Nő-orvos Társaság Délnyugat-Magyarországi Szekciójának XVIII. Tudományos Konferenciáját.
A hagyományos, a régió szakmai tevékenységét értékelő előadás mellett számos olyan további előadás is szerepelt a programban, melyek a modern szülészet-nőgyógyászat aktuális kérdéseit is áttekintik. A konferencia kiemelt témái között szerepelt az endomet-riózis, a résztvevő osztályok laparoscópos tevékenysége és az onkológiai betegek ellátása.
A tudományos program helyszínén, a Medgyaszay Házban dr. Orosházi Attila osztályvezető főorvos, a konferencia elnöke üdvözölte a résztvevőket.
Nagykanizsa város polgárai nevében Dénes Sándor polgármester kívánt eredményes tanácskozást,
szakmai és közösségi feltöltődést, hangot adva annak a véleményének, hogy e kongresszus által Nagykanizsa közössége is részévé válik annak a hagyománynak, amely az évtizedek óta tartó tudományos munka révén az orvoslás fejlődését és így az emberek egészségét szolgálja.
Számos hivatás és szakma létezik a világon - folytatta beszédét a városvezető -, melyeket eltökéltséggel és felelősséggel végez sok milliárd ember, igazi tartalmat biztosítva önmagának és családjának.
Am a munka és a hivatás kapcsán nem csupán tartalomról és megélhetésről van szó. Hanem sokkal inkább az identitásunkról, melyet a közösségnek, a családoknak végzett szolgálat képes csak felépíteni. Vagyis önazonosságunk téglája és maltere a másokért való küzdelem, mások segítése. Ahogy Johann Pestalozzi, svájci pedagógus fogalmazza meg: „Hivatásod
legyen: élni másokért, s mások boldogságában keresni a magadét."
Az önök hivatásában, tisztelt orvosok, van valami olyan mélység, ami a humanitás fogalmának és tartalmának az egyik legfontosabb lényegét érinti. Önmagunkon túllépve mások elesettségét enyhíteni, támogatni és szolgálni a legemberibb cselekedet, amihez komoly szakmai felkészültség, emberi tartás és közösségi töltődés szükséges.
A polgármester köszöntőjét követően dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója adott ízelítőt a nagykanizsai kórház és a nőgyógyászati osztály történetéről és a jelenéről.
Prof. Dr. Bódis József, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár, a Magyar Nőorvos Társaság, valamint a szekció elnöke a régió statisztikai adatait ismertette előadásában.
@''folytatás a 2. oldalon)
2
Kanizsa - Egészség
2016. október 20
A Fehérbot több mint eszköz: a bizalom hordozója
(folytatás a címlapról) Prof. Dr. Szabó István, a PTE AOK, egyetemi tanár, a Magyar Nőorvos Társaság, valamint a szekció örökös tiszteletbeli elnöke köszöntőjében kiemelte: valamennyien tudjuk azt, hogy a mi hivatásunk az egyik legnehezebb hivatás valamennyi között, hiszen pillanatok alatt kell dönteni két ember, az édesanya és a magzat sorsáról. Viszont a mi hivatásunk a legszebb hivatás. Gondoljuk csak végig: a család ránk bízza a nekik legdrágábbat, az édesanyát, a feleséget, a leányukat. Minket tisztelnek meg azzal, hogy a szeretetünket, és a tudásunk legjavát adjuk ezekben a pillanatokban. A konferencia szünetében Orosházi Attila elnököt a rendezvény jelentőségéről kérdeztük:
- Minden évben más osztály rendezi, ebben az évben mi kaptuk a feladatot. Ez nagy megtiszteltetés a számunkra, mert a szakma egy jelentős része, élén a Magyar Nőorvos Társaság elnökével, a szekció elnökével, itt van nálunk. Bódis József minden évben elemzi az osztályok működését, ismerteti a régió 201S. évi statisztikai adatait. Egy tükröt nyújt a tevékenységünk elé, tulajdonképpen ez egy visszajelzés a régió osztályainak számára. Nekünk pedig azért is fontos, mert bemutatkozhatunk a régiónak, megmutathatjuk a rekonstrukció során teljes egészében átalakult, vadonatúj osztályunkat. Megmutathatjuk a kollégáinknak, hogy milyen tevékenységet végzünk, illetve elmondhatjuk a problémáinkat is, ami egy általános, országos helyzetképet mutat például arról, hogy milyen kevesen látjuk el a megnövekedett feladatainkat, igaz, aránylag nagyon jó körülmények között és szakmai-tárgyi feltételek mellett. Az előadások a szülészet-nőgyógyászat aktuális témaköreit ívelik át. Mindig van valami, amit tanulhatunk egymástól, természetesen mindenki hozzászólhat, tehet fel kérdéseket, ezáltal új tapasztalatokkal gazdagodhatunk a nap végén. De az sem mellékes, hogy találkozhatunk a régióból érkező kollégákkal, régi barátainkkal. Baráti találkozásokra is ad alkalmat ez a rendezvény, illetve tapasztalatcserét is folytatha-
tunk ezen a napon.
- Erintették az orvoshiányt is az előadók.
- Ez osztályunkra is jellemző. Jelenleg öt orvos 27 szakdolgozóval látja el a nőgyógyászati osztály munkáját, emellett nekünk kell megoldanunk az ügyeleti ellátást is. Hogy miként tudnánk megoldani, hogy a fiatal orvosok a szülésznőgyógyász pályát válasszák, ez egy nehéz kérdés, és nem is nagyon látjuk a megoldás lehetőségét. Elmondhatom, ami szintén az egyik előadásban elhangzott, jogi per az elmúlt öt év folyamán - egy esetet kivéve, amit az osztály nyert meg -, nem volt. Fontos számunkra, hogy „szövődménymentesen" dolgozzunk, és gyógyultan távozzanak osztályunkról a betegeink.
- Előadásában az osztályuk öt éves tevékenységére tekint vissza két dolog miatt.
- Egyrészt hagyományteremtő szándékkal szeretném bevezetni azt, amire már Szabó István professzor úr is utalt, hogy megismerhessük egymás tevékenységét. Továbbá szeretném megmutatni a kollégáknak az osztályunkat, elemezve az osztály tevékenységét, illetve bemutatni, hogy az új műtéti beavatkozások bevezetésével milyen szintet értünk el az osztályon.
B.E.
A Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából szakmai előadásokkal és eszközbemutatóval egybekötött találkozót szervezetett tagjai számára a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete.
A Honvéd Kaszinó tükörtermében megjelenteket a kaszinó énekkara köszöntötte. A rendezvényt Molnár Béla, az egyesület elnöke nyitotta meg. Az elmúlt évi tevékenységükről szólva az elnök kiemelte, hogy Nagykanizsa városa szívén viseli a fogyatékkal élők sorsát, és ugyanez elmondható az országos szövetséggel való kapcsolattartásukra is.
A városvezetés nevében Tóth Nándor alpolgármester mondott köszöntőt. Reflektálva Molnár Béla szavaira megjegyezte: a városvezetőknek és az egészséges embereknek nemcsak feladata, hanem kötelessége is a fogyatékkal élőkről való gondoskodás. Ezt jelzi az is, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, felújítások a városban, amelyek megkönnyítik számukra a közlekedést. A vakok és gyengénlátók sajátos helyzetét középpontba állító világnap céljáról kiemelte: valóban nemes ügy. A vakok és gyengénlátók gondjai megoldásának a keresése, a társadalomba való széleskörű és teljes értékű beilleszkedésének az elősegítése. Ezt a folyamatot két nagyon lényeges fogalommal tudnánk leírni: a társadalmi szolidaritással és
a bizalommal. Azt is mondhatjuk, a fehérbot, mint a világnap jelképe, e két emberi tartalmat, az emberi közösség legnemesebb értékeit szimbolizálja. Olyan segédeszköz, amely túlmutat eszközlétén, mert általa az a legfőbb tulajdonság nyilvánul meg, hogy képesek vagyunk mások támogatására, mások élethelyzetének empatikus átélésére, és így azok segítésére. Valójában a fehérbot felhívás, amely a közösség tagjait serkenti segítő cselekedetekre. Több mint eszköz. A bizalom hordozója.
A köszöntőket követő előadások sorában dr. Fábián Alexandra az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviseletében adott tájékoztatást. Schiff Mónika, a vakvezető kutyakiképző iskola vezetője kutyás bemutatót, míg Jónás Bea, az országos szövetség munkatársa, segédeszköz bemutatót tartott.
Peszleg Zsolt és Peszleg Katalin a Vakok Allami Intézetének munkatársai 4 éve folytatnak rehabilitációs tevékenységet Zala Megyében. Ingyenes szolgáltatásukat otthontanítás formájában végzik. Informatika, mindennapos tevékenységek és a tájékozódás, közlekedés terén segítenek. A meglévő látás kihasználását pedig egy tréninggel segítik elő, hogy javuljon, vagy visszatérjen az olvasási készség. Peszleg Katalin a 06. 20/461-1071-es telefonszámon érhető el.
B.E.
IMEDIA
-KANIZSA LOKÁLPATRIÓTA HETILAP-
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója. Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2016. október 20
Kanizsa - Krónika
3
25 éve vette fel az Erzsébet téri általános iskola Bolyai János nevét
A nagy matematikusról minden tanévben a Bolyai Héten is megemlékeznek. Az egy hetes rendezvénysorozat a test edzéséről, a művészetek műveléséről és az elme fényezéséről szól. A hagyományoknak megfelelően az idén is a Bolyai Matematikaversennyel indult a hét. A verseny rangját és népszerűségét jelzi, hogy évek óta száznál is többen indulnak rajta. Idén száztizenkilenc diák nevezett a városi és városkörnyéki iskolákból. A verseny ünnepélyes eredményhirdetését az iskola október 23-i ünnepségén tartják a Hevesi Sándor Művelődési Központban -hangzott el a Kanizsa Televízió Híradójában.
Dél-Zala fejlesztése
Cseresnyés Péter a Mura Program miniszteri biztosa elmondta: „Kimondottan gazdaságfejlesztési programot is szervezünk, ami a mezőgazdaságot és a mezőgazdasági termékfeldolgozást szolgálja, továbbá gyógynövényekkel kapcsolatos tevékenységet, bizonyos szintű feldolgozást jelent. Tehát egy átfogó fejlesztésen dolgozunk, amely az élelmiszeripart, a mezőgazdasági termékek előállítását segíti, és mellette természetesen a turisztikai fejlesztéseket is szem előtt tartjuk, hiszen azzal tudjuk a mezőgazdasági termékek eladását fokozni, ha minél több ember idejön, megismeri az itteni íze-
A Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa Cseresnyés Péter
A Mura Program miniszteri biztosává nevezte ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Cseresnyés Pétert.
A határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. A döntés szerint az országgyűlési
képviselő feladata az általa kezdeményezett, és Dél-Zala vállalkozóival, önkormányzati döntéshozóival, valamint civil szervezeteivel közösen kidolgozott gazdaságfejlesztő stratégia koordinációja és felügyelete lesz. Munkáját négyfős titkárság segíti.
ket, az itteni termékeket, és majd nemcsak itt megvásárolva, hanem esetleg a bolthálózatokba bekerülve, ezeket a termékeket az ország más részein megtalálják."
Kanizsa Médiaház
9046 „LÁTÁS
-BAN1SMCT _
OKTÓBEÍ
_ÁTAS
HÓNAPJA
JJ1
A látásvizsgálat fontossága nemcsak egy esetleges később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők.
Agyakori fejfájás, a rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éles látás és a dioptriakorrekció hiánya,, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése. Szinte minden korosztály érintett, mert az élet- és munkakörülmények változásával egyre több embernek van szüksége korrekcióra.
Október 31-ig a Sashalmi Optikában térítés nélküli szolgáltatásként kínálják a látásellenőrzést és a szaktanácsadást. Ha úgy érzi, hogy látása nem kielégítő, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy milyen a látásélessége, keresse fel a Sashalmi Optikát ahol szemész szakorvos, diplomás optomerista kontaktológus, látszerész mester áll az Ön rendelkezésére. A legkorszerűbb géppark is adott, amellyel a látásvizsgálat mellett októberben teljes körű szemészeti vizsgálatot, szürkehályog- és glaukomaszűrést, illetve korunk legújabb vívmányát, egy világújdonságot, háromdimenzi-
HÓNAPJA" A SASHALMI OPTIKÁBAN
ós szemmérést is végeznek. Ennek célja a maximálisan személyre szabott szemüveg elkészítése.
Az egyedi gyártású, a csúcstechnológiát képviselő VisiOffice készülék pontos mérései alapján készített szemüveg erőlködésmentes, ötször precízebb látásélményt biztosít. Szemünk adatai alapján egy speciális kód segítségével digitális fotó alkalmazásával most még tökéletesebb látásélményhez juthatunk. A VisiOffice a ma létező legmodernebb eszköz ahhoz, hogy a szemüvegkeret és a lencse kiválasztásánál a lehető legjobban döntsünk. Segíti a keretpróbálást, a lencse kiválasztását, a nagy precizitású mérés pedig biztosítja a személyre szabhatóságot és a pontos szemüvegkészítést.
A Sashalmi Optikában az egyedülálló és kifinomult mérési módszerekkel tökéletesen személyre szabott szemüveget készítenek számunkra... és még egy újdonság az Essilor - amely világvezető a szemüveglencse gyártásban - kifejlesztett egy új generációs szemüveglencsét, a Varilux S 4D-t, emely áttöri a multifokális lencsék eddigi korlátait, és széles látóteret, gyors reakcióidőt, valamint mozgás közben is stabil látásélményt biztosít. Aki most a Varilux S 4D lencsét választja, semmit sem kockáztat, ugyanis ezeket a
szemüveglencséket most elégedettségi garanciával kínálják az üzletben. Ráadásul október 31-ig egy akció keretében akár Varilux S 4D, akár bármilyen Valirux multifokális lencsével készítteti el szemüvegét a Sashalmi Optikában, tartalékba még egy pár ugyanolyan szemüveget kap ajándékba minden kedves vásárló.
JELENTKEZZEN BE MOST!
A második szemüveglencse AJÁNDEK!
Nagykanizsa, Platán sor I. Tel.: 06-93310-644. Nagykanizsa, Sugár u. I.
Tel.: 06-93-789-962
J Kanizsa - Hirdetés
2016. október 20.
Meghívó
A kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitász 2016. október 21-én (péntek) 8.00 - 17.00 óráig 2016. október 22-én (szombat) 8.00 -12.00 óráig Jótékonysági ruha vásárt rendez a kiskanizsai templom melletti Közösségi Házban.
Bébi, gyermek, női és férfi ruhák, cipők, játékok nagy választékban, megújult árukészlettel. Minden áru 100,- 200,- ill. S00,- Ft-os árban kapható. A befolyt összeget és a pénzadományokat a rászorultak megsegítésére fordítjuk.
"SEGÍTS, HOGY SEGÍTHESSÜNK"
arlós Boldogasszony Katolikus Karitász aktivistái
Októberi fogadóóra
Tóth Nándor alpolgármester fogadónapot tart 2016. október 26-án (szerda) 8.30-12.00 óráig a Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalójában (Nagykanizsa, Erzsébet tér 7.).
Kanizsa Antológia 17.
Pályázat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot ír ki irodalmi és képzőművészeti alkotásoknak a Kanizsai Antológia 17. számú kötetében történő megjelentetésére.
Pályázat tárgya: irodalmi, művészeti, tudományos művek és grafikák.
Pályázati feltételek: Nagykanizsán és a nagykanizsai járásban állandó lakhellyel rendelkező, valamint nagykanizsai születésű alkotók pályázhatnak. Egy pályázó több pályaművet is beadhat, maximum 6 db A/4-es oldal (soronként 70 leütés, 45 sor 12-es betűnagyság) terjedelemben.
Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet. A pályaműveket az alábbi két e-mail címre egyidejűleg kérjük beküldeni: feher.ildiko@nagykanizsa.hu és kardosferenc@gmail.com.
A beérkezett pályaművek bírálatát szakmai bizottság végzi. A sikeres pályamunkák a Kanizsai Antológia 17. számában, 2016 decemberében jelennek meg. Az alkotók tiszteletdíjban nem részesülnek, részükre 5 db tiszteletpéldány kerül átadásra.
Kéziratot nem őrzünk meg, nem küldünk vissza, másodközlésre nem vállalkozunk.
A pályázat beadásának határideje: 2016. október 26. (szerda) 17. 00 óráig.
MEGHÍVÓ
II. Kanizsai Mézes Napra
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület közös szervezésében, nemzetközi méhészkonferencia megtartására kerül sor. IDŐPONTJA: 2016. OKTÓBER 29. (9.30-TÓL 14.00 ÓRÁIG. ) HELYSZÍN: MEDGYASZAY HÁZ, NAGYKANIZSA SUGÁR U S. Előadók: mag. Lidija Matavz, dr ved.med szlovén Zlatko Tomljanovic dr.med.vet. horvát Dr. Rusvai Miklós magyar Téma: VARROA ATKA
Az előadás ideje alatt, a helyszínen mézkóstoltatást, méz- és méhészeti eszköz vásárt tartunk. Mézes sütemények vásárlására is lesz le. hetőség.
A rendezvény látogatása mindenki számára ingyenes. Xy^íSí
ÖC
Méhésztársi barátsággal várunk minden méhésztársat és érdeklődőt!

PALI N I - , t , ,
2016. OKTÓBER 22-ÉN
12:30 Lovaskocsik díszítése a Paliní Sportpályán (Felvonlilásra előzetesen lehet jelenkezni!) 13:00 Megnyitó
Kidobol: CSER GYÖRGY kisbíró
- Paliní Nyugdíjas Nótaklub
- Szikrák Táncegyüttes
- Pityóka Néptánccsoport, Magyarszerda hely
- Tótszentmártoni Zenekar 13:30 Indulás a Palini Sportpályáról
20:00
Útvonal:
- Alkotmány út -
- Szálfa utca -
- Lazsnak utca - ! -*•-«",""—•
- Inkcy B. utca - U ''* _______
J ; ............
- Felsőerdő utca..................
- Gesztenyés u. - Herkules u. játszótér (műsor) -
- Oz utca - Vadrózsa utca - Gesztenyés utca -
- Alkotmány út Palini sportpálya (visszaérkezés) SZÜRETI BÁL
Helyszín: Palini Általános Iskola tornaterem Zene: ZERO zenekar Fellép: a Kanizsa Táncegyüttes Belépőjegy: 2.000 Ft/fő
Csak elővételben kapható a Rózsa Presszóban.
Likitombela és égyéb felajánlásaikat! nkit sok sSÉMtettel vár a rendezőség!
2016. október 20
Kanizsa - Október 23.
5
OKTÓBER 23.
Nagykanizsa
ÜNNEPI PROGRAM
2016. október 23. (vasárnap)
Akkor is ''5 6
C H YM E S KONCERT
November 4. 1 9 óra
Deák tér
08:45
ünnepélyes zászlófelvonás
Közreműködnek a Kanizsa lovas klub
hagyományőrző huszárjai, a történelmi vitézi
Rend nagykanizsai Hadnagysága és a thúry Vitézlő Oskola vitézei
56-os Emlékkert
09:00
08:30
A nagykanizsai Fúvószenekar ünnepi térzenéje
vezényel tatár csaba, karnagy
az Orbán Nándor, Nagykanizsa Nemzetőrségének
egykori parancsnoka emlékére állíttatott szobor átadása, majd az emlékezés virágainak elhelyezése avató beszédet mond: dénes sándor, nagykanizsa mjv polgármestere
koszorúzá5 az 1 9 5 6-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél
további koszorúk és virágok önkéntes elhelyezésének lehetősége a kopjafánál és orbán nándor emléktáblájánál
Medgyaszay Ház
1 0:1 5
emlékmüsor az 1 9 5 6-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából
Emlékező beszédet mond Cseresnyés Péter,
munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője
az ünnepi előadás címe: szabadság a szabadság téren át- hangjáték adaptáció (várnai péter) szerepelnek: a piarista iskola diákjai rendező: bali judit, tanárnő
Kossuth tér
1 s.oo
fáklyás emlékező séta
útvonal: kórház-kápolna, 56-os emlékkert, Erzsébet tér. Deák tér
koszorúzás! szándékukat 2016, október 21. (péntek), óráig szíveskedjenek jelezni a Hevesi Sándor Művelődési Központ elérhetőségein: 93/310-465, 93/311-468,

6
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 20
Bursa Hungarica „A"
"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2016/2017. tanév második, illetve a 2017/2018. tanév első féléve).
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. A felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás a 2016/2017-es tanév első félévéről.
2. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 45.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás a NAV adónyilvántartási csoportjától)
3. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13 - 16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
Bursa Hungarica „B"
"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III.26) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik:
a) a 2016/2017. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, vagy
b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a 2017/2018. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni. Az ösztöndíj időtartama 3X10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz A Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 45.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás az NAV adónyilvántartási csoportjától)
2. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
2016. október 20.
Kanizsa - Hirdetés
A THM (teljes hiteídíjmutato} meghatározása az aktuális fellételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás nélkül konstrukció esetén 500 ezer forint hitelösszeg és 3 éves futamidő feltételezésével, Posta Személyi Kölcsön Extra akció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció ecetén 2 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő feltételezésével, a 2016, szeptember 6. napján érvényes kondíciók alapján történt. Továbbá Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás vállalása/ Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelemátutalés vállalása melletti konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció/Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció eseté" a THM meghatározása az egyhavi tőrlesztörészlet visszatérítést feltételezve lőrtént, az alábbi járulékos szolgáltatások figyelembevételéével: Posta Bankszámlához tartozó számlavezetési dij, törlesztés beszedésének díja.
Reprezentatív példa: Posta Személyt Kölcsön Extfa akció/Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltás.''a.
Hitelösszeg (hitel teljes összege): 2 millió Ft; futamidő: 5 év; hitelkamat: 9,99%; hitelkamat tipusa: rögzített, a teljes futamidő alatt fix; folyósítási jutalék: 20 000 Ft; bankszámlavezetés díja: 249 Ft/hó; törlesztés beszedésének dija: 128 Ft; havi tőrlesztörészlet: 42 623 Ft; a hitel teljes díja: 557 432 Ft; visszafizetendő teljes összeg: 2 557 432 Ft- THM: 10.55% Az egyhavi tőrlesztörészlet visszatérítésének feltétele: Posta Személyi Kölcsön jövedeíemátutalás vállalása mellett konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció/ Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelem vállalása mellett konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció választása, a teljes szerződéses összeg folyósítását követő ó havi esedékesség tekintetében a konstrukció feltételeinek teljesítése, és az esedékességek napján a teljes tőrlesztörészlet megfizetése. A 2. havi törlesztőrészlettel megegyező összegű visszatérítés a törlesztés 7, esedékessége hónapjának végéig, az Ügyfél Banknál vezetett Posta Számlacsomagjára kerül jóváírásra.
Az Ügyfél által választott törlesztési nap függvényében az első törlesztőrészlet magasabb lehet.
Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás vállalása és Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelemátutalás vállalása melletti konstrukció alapfeltétele a rendszeres, legalább havi 80 000 Ft jövedelem átutalásának vállalása/fenntartása a Postahelyen nyitott lakossági bankszámlára. Posta Személyi Kölcsön Extra és Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra akciós konstrukció igénylésének feltétele minden hónapban nettó 200 ezer forintot elérő jövedelem megléte, és a teljes jövedelem átutalásának vállalása a Postahelyen nyitott lakossági bankszámlára. Amennyiben a feltétel(ek) nem teljesülnek, abban az esetben a következő esedékességi időponttól a kölcsön a futamidő végéig átárazásra kerül a Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás nélküli konstrukció - szerződéskötéskor érvényes ■ kondícióira,
A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes információkat a Posta Személyi Kölcsön Hirdetmény és a Posta Személyi Kölcsön Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák,
A Posta Személyi Kölcsön az FHB Bank Zrt. szolgáltatása, melyet a Magyar Posta Zrt- mínt közvetítő értékesít.
Az ajánlat a 2016. szeptember 6. napjától visszavonásig, de legkésőbb a 2016. október 31. napjáig befogadott Posta Személyi Kölcsön igénylésekre vonatkozik. A Bank a bírálat jogát fenntartja,
www.posta.hu
Magyar Posta
ISMERJE MEG PÉNZÜGYI OLDALUNKAT IS!
POSTA SZEMÉLYI KÖLCSÖN EXTRA AKCIÓBAN IS:
• POSTA BANKSZÁMLÁVAL
* AKÁR 1 HAVI AJÁNDÉK TÖRLESZTŐRÉSZLETTEL
POSTA PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
THM:
10,55-23,77%
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 20
FIZESSE BE CSEKKJEIT A POSTÁN BANKKÁRTYÁVAL DÍJMENTESEN*
ÉS NYERJEN!
Dupla
nyeremények
Ha most MasterCard® vagy Maestro® kártyával fizet ügyintézőinknél a postákon* értékes ajándékokat és akár 1 millió forintot - Posta Hűség kártyával 2 millió forintot - is nyerhet Posta Bankszámlán**!
A játékban való részvételhez gyűjtse a pecséteket a postákon található promóciós levelezőlapokon.
Fődíj: 1 millió Ft Posta Bankszámlán**
További nyeremények:
• 3 db 200 000 Ft értékű Posta Utazás utazási utalvá ny
• 50 db 50 000 Ft értékű Nyereménybetét**
Használja csekkbefizetéskor Posta Hűség kártyáját is, és nyereményét megduplázzuk!
Promóció időtartama:
2016. augusztus 15. - október 30.
www.posta.hu
* A bankkártyás csekkbefizetés - mely a „BANKKÁRTYÁS CSEKKBEFIZETÉS" matricával megjelölt postákon érhető el - bankkártyás vásárlásnak minősül, melyért a Posta a befizetőnek díjat nem számít fel. A vásárlási tranzakcióhoz kapcsolódó, a kártyabirtokos számlavezetője által felszámított esetleges díjak és költségek a kártyabirtokost terhelik.
** A pénznyeremény átvételének feltétele Posta Bankszámla nyitása, A Posta Bankszámla és a Nyeremény betét az FHB Bank Zrt. termékei, melyeket a Magyar Posta Zrt. mint közvetítő értékesít. A képen látható nyeremény illusztráció. Részletek és játékszabályzat a www.posta.hu oldalon.
SE
Magyar Posta
2016. október 20
Kanizsa - Hirdetés
9
Tájékoztató a KANIZSABIKE bérkerékpár-rendszer feltételeinek módosításáról díjtételeinek csökkentéséről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati forrásból valósította meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszert. A dokkoló állomások kivitelezési munkái a múlt év végén fejeződtek be. Az üzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. - az eddigi, közel féléves üzemeltetési tapasztalatok figyelembe vételével - a rendszer felhasználási feltételei enyhítésével, az ott alkalmazott igénybevételi díjak csökkentésével még vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros rendszert a kanizsai lakosok és az idelátogatók számára. A kedvezményes díjszabás 2016. szeptember 12-én lépett életbe.
A KanizsaBike bérkerékpárok kölcsönzésénél 2 típusú felhasználót különböztetünk meg, így rendszeres és alkalmi felhasználót.
RENDSZERES FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK
A KanizsaBike kártya használatához, a KanizsaBike rendszerhez való hozzáférést biztosító különféle bérletek vásárlása szükséges. A használatért fizetendő: bérlet ára + kártyadíj + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkezők a bérlet díjából 30%-os kedvezményt kapnak.
Bérlet és kártya dija
Az éves bérlet díja 6.000 Ft
A féléves bérlet díja 3.900 Ft
14 éven felüli diákok éves bérlet díja 4.800 Ft
14 éven felüli diákok féléves bérlet díja 3.100 Ft
Napi bérlet 200 Ft
Három napos bérlet 400 Ft
Heti bérlet 700 Ft
A KanizsaBike kártya díja 600 Ft/kártya
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
Jegy ára
Napijegy 3 napos jegy Hetijegy
200 Ft 400 Ft 700 Ft
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
KÖLCSÖNZÉSI IDŐ
A kölcsönzés maximális időtartama alkalmanként 10 óra lehet. Ha 10 órán belül a kikölcsönzött kerékpár nem kerül vissza bármelyik dokko-lóba, a kerékpárt eltűntnek nyilvánítjuk, és kerestetni fogjuk.
KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ ÁLLOMÁSOK HELYSZÍNEI
Megtekinthető: http://kanizsabike.hu/hu/telepitett-allomasok/
A bérletek a kártyaigényléssel, illetve a kártya érvényességének meghosszabbításával együtt vásárolhatók meg a kártyaértékesítő helyeken. Egy rendszeres felhasználó maximum négy kerékpárt kölcsönözhet, és
ennek megfelelően 4 bérletet vehet és 4 kártyát kaphat. A diákbérlet vásárlásához érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A 14 éven felüli, de 18. életévét be nem töltött felhasználó csak egy kerékpárt kölcsönözhet. A bérlet ára teljes mértékben lekerékpározható.
ALKALMI FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK
A használatért fizetendő: jegy ára + kölcsönzés díja. Jegyvásárlás esetén a rendszer 10.000 Ft-ot befoglal letétként a felhasználó bankszámláján. A megvásárolt jegy érvényességi idejének lejárta után a rendszer a letét összegéből levonja a jegy árát, a kölcsönzési díjat, majd a fennmaradó összeget 3 banki napon belül felszabadítja a felhasználó bankszámláján.
Minden új kölcsönzéssel megkezdett óra a megvásárolt, érvényes jeggyel ingyenes. Az első óra után, minden megkezdett óra kölcsönzésnek számít, mely kiszámlázásra kerül. Az alkalmi felhasználó interneten, ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyen vásárolhat jegyet. Az ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyeken megvásárolt jegyek ára teljes mértékben lekerékpározható.
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONT
Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 33.
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00, Péntek: 8.00 - 12.00. E-mail: info@kanizsabike.hu Honlap: kanizsabike.hu. Tel: (+36 93) 537-653 KÁRTYAÉRTÉKESÍTŐ HELY Tourinform
(8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.).
Nyitva tartás: hétfő - péntek: 8.30 - 16.30. E-mail: nagykanizsa@tour-inform.hu Honlap: tourinformnagykanizsa.hu. Tel: (+36 93) 313-285, (+36) 20-298 2618
A SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK AZ INTERNETEN: http://kanizsabike.hu/hu/
Kanizsa - Rendszerváltás
2016. október 20
A rendszerváltás időszakának dél-zalai történéseiről beszélgettek
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) munkatársai a Magyar Demokrata Fórum egykori, helyi vezetőinek meghívására egy egész napos kerekasztal-beszélgetésre érkeztek Nagykanizsára. A téma kézenfekvő volt: hogyan, miként zajlott a rendszerváltás városunkban?
Az országban első, ilyen témájú kerekasztal beszélgetés tanulságait - mondhatni eredményeit -összefoglaló sajtótájékoztatón dr. Bíró Zoltán (képünkön), a kutatóintézet főigazgatója elmondta: vizsgálódásuk többszintű, de nem az ügynökkérdéssel foglalkoznak.
- Az intézet 2013-ban, egy kormányhatározat alapján kezdte meg működését. Fő feladatunk a rendszerváltás, az átmenet éveinek és előzményeinek, illetve némely aspektusokban a következményeinek a kutatása, tárgyilagos vizsgálata - fejtegette a szakember. - Ennek eszközei egyrészt a még elérhető dokumentumok, fotók, videofelvételek, levéltári anyagok, emlékiratok, jegyzőkönyvek, sajtótermékek felkutatása és archiválása az utókor számára, másrészt a rendszerváltás korszakának még élő, és nyilatkozni is akaró szereplőivel való beszélgetések. Egy ilyen kerekasztal-beszélgetés volt ez a mai is. Az intézetünk kutatásainak eredményeit időről-időre publikáljuk, eddig 20 kötet tanúskodik az 1989-es időszak hazai történéseiről.
- A 20. század egyik legjelentősebb magyar eseményéhez kapcsolódva azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy nem ügynökkérdésekkel foglalkozunk - szögezte le dr. Bíró Zoltán. -Kutatjuk elsősorban a privatizáció történetét, itt példaként említeném a negyed évszázaddal ezelőtti magyar ipar egyik zászlóshajójának, a Lenin Kohászati Műveknek, azaz a diósgyőri vasgyárnak a szomorú históriáját. Sajnos nagyon jól és tragikusan példázza az egész magyar ipartörténet privatizációs időszak
alatti eseményeit. De górcső alá vettük az élelmiszeripart is, illetve foglalkozunk a kárpótlással, mint nagy egésszel, annak közjogi háttereivel.
- Világossá vált számunkra az is, hogy az országos központokban, a politika, illetve az ipari központokban történtek feldolgozásán túl foglalkozni kell a „vidék" rendszerváltó eseményeivel is: milyen eszközökkel, milyen módon, milyen konfliktusok közepette, és milyen következményeket okozva ment végbe a rendszerváltás a vidéki városokban, térségekben - sorolta a főigazgató. - Tulajdonképpen ezzel együtt kutatjuk a mára szinte teljesen eltűnt Magyar Demokrata Fórum történetét is. Nem csak az 1989-es korszak vizsgálata szempontjából érdekes, hogy az első, szabad választásokon nagyarányú győzelmet kivívott, a legnagyobb tagsággal és szimpatizáns táborral rendelkező párt hogyan tűnhetett el a süllyesztőben. Azonban nemcsak az MDF párttörténetét vizsgáljuk, de kutatjuk még a szociáldemokraták, a szabaddemokraták, a kisgazdapárt és némely vonatkozásban a kereszténydemokraták negyedszázados históriáját is.
- Nagykanizsa a rendszerváltás szempontjából nagyon jelentős város, de egyszersmind, hogy is mondjam, egy nagyon nehéz sorsú város is egyben - folytatta dr. Bíró Zoltán. - Az itt lévő gyárak, üzemek privatizációjának története is nagyon érdekes az intézet számára, reméljük, ennek a
kutatása - amely döntően dokumentumok, cégiratok vizsgálata alapján fog megtörténni - belátható időn belül publikálható eredményekkel fog zárulni. A mai kerekasztal-beszélgetésen azok a barátaink, akik eljöttek, elmesélték a saját történetüket, amely sok kis szeletből aztán összeáll majd egyfajta pillanatkép a nagykanizsai rendszerváltás időszakáról. Persze, az MDF egykori ügyvezető elnökeként valamely rálátásom nekem is volt a dolgokra, de a kanizsai tanulságok csak a helyben azokat meg- és átélt emberek elbeszéléseiből, és persze a kordokumentumok összegyűjtéséből adhat majd egy viszonylag teljes képet - zárta mondandóját a RETÖRKI főigazgatója.
A kerekasztal-beszélgetés egyik kanizsai vendéglátója - aki az MDF rendszerváltás-korabeli időszakának meghatározó dél-zalai szereplője volt -, Marosi Attila hangsúlyozta: a mai nap folyamán hat témakört érintettek az interjúkészítések során. Beszélgettek arról, hogy ki hogyan élte meg a rendszerváltást megelőző éveket, ki milyen utat járt be az 1989 előtti „ellenzékiségben". Érintették, hogy melyek voltak Nagykanizsán a szabadságnak azok a kis körei, ahol ellenzéki hangok szólalhattak meg kulturális és egyéb szervezetekben, és hogyan alakult meg a kanizsai MDF? Mozgalomként, majd a párttá válás után mi történt Dél-Zalában, és mi a megyében? Majd szóba kerültek az első szabad parlamenti és önkor-
mányzati választások, végül pedig az 1994-ig tartó, első parlamenti ciklus időszaka. Marosi Attila kifejtette még, hogy igyekeztek tárgyilagosak lenni, persze mindenki a saját élményei és az átélt események alapján mesélte el az 1989-es időszak történéseit. Véleménye szerint a mai nap hozzá fog járulni egy átfogó kép kialakításához, a rendszerváltás-korabeli Nagykanizsa történetének feldolgozásakor.
Horváth Péter, a RETÖRKI keszthelyi származású főigazgatóhelyettese a sajtótájékoztató után kifejtette: a Zala megyei interjúk megszervezését és a megye rendszerváltás-korabeli időszakának feldolgozását örömmel vállalta magára.
- A szüleim a keszthelyi MDF alapító tagjai voltak, így talán érhető a zalai vonatkozás iránti élénk érdeklődésem - kezdte mondandóját a főigazgató-helyettes. - Itt, Nagykanizsán Sch-midt István, az MDF egykori helyi elnöke segítette a munkánkat, az ő rábeszélésére vállalkoztak a kanizsai MDF alapító tagjai erre a beszélgetésre, amely tulajdonképpen egy visszaemlékezés volt, megannyi elbeszélés a saját élmények alapján. A fórumra érkezőktől számos kordokumentumot - helyi sajtótermékeket például - kaptunk archiválásra, és személyes interjúkat is rögzítettünk. A kanizsai kutatás egy jelentős szeletét fogja majd képezni a helyi privatizáció történetének a kutatása is - fejtegette Horváth Péter. - Célunk az, hogy kapacitásunk és a hozzáférhető dokumentumok függvényében sorra vegyük a helyi sajátosságokat. Itt több ezer folyóméternyi privatizációs dokumentumról beszélünk, amelyből kihámozni a lényeget, amelyekből meglátni a valóságot, nem egyszerű feladat. Nyilván a - akár a helyi, akár az országos - privatizációs folyamat és történet feltárása sérthet érdekeket, de kutatóintézetként az a feladatunk, hogy levéltári és egyéb dokumentumok alapján a valóságot írjuk le az utókor számára. Jelenleg 30 kutatónk - történészek, közgazdászok, szociológusok - dolgozik azon, hogy nem csak Nagykanizsán, hanem országos szinten is be tudjuk mutatni: hogyan zajlott a magyar rendszerváltás.
Dr. Papp Attila
2016. október 20
Kanizsa - Hirdetés
ii
12
Kanizsa - Sportc
2016. október 20
Ai Hevesi Sándor ^ jgj*®1 Művelődési Központ Központ

Október 20. 19 óra RETRO KÁVÉHÁZI ESTÉK BEST of BEATLES Belépődíj: elővételben: 1400 Ft, a helyszínen: 1800 Ft. Jegyinformáció: 0693/510-011. Október 23. 9-17 óráig - Medgyaszay Ház előtti tér. KORABELI JÁRMŰVEK BEMUTATÁSA
A programsorozat az 1956-os Emlékbizottság támogatásával és "A magyar szabadság éve" programsorozat keretében valósul meg. Szervező: Nagykanizsai Kultúrkör Egyesület.
Október 23. 10 óra ÜNNEPI EMLÉKMŰSOR AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC 60. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE
il KStf S SS
Muvelodesi Ház Kózponi
Az első fordulóban bizonyítottak
A Délzalai Vízmű SE úszói Keszthelyen a Somogy-Zala Körverseny első fordulójának keretében úszhattak.
A kanizsaiak dobogós eredményei. Bánkúti Benedek: SO m gyors( 42,26) - 3. hely. Korcsmáros Luca: SO
m gyors (44,21) - 2.; SO m hát (49,SS) - 1.; SO m mell (s9,66) - 3.; 1OO m vegyes (1:SS,4O) - 3. hely. Varga Dori-na: SO m gyors (4S,S2) - 3.; SO m hát (S2,48) - 3.; SO m mell (S7,3O) - 2. hely. Kantó Marcell: SO m pillangó (36,S3) - 2.; SO m gyors (31,OS) - 1.; SO m hát (36,17) - 1.; SO m mell
(43,S6) - 2.; 1OO m vegyes (1:2O,4) -1. hely. Vaska Barnabás: SO m pillangó (33,12) - 1.; SO m gyors (32,S9) -
1.; SO m hát (36,17) - 1.; SO m mell (42,S3) - 1.; 1OO m vegyes (1:22,9) -
2.hely. Maurer Mihály: SO m mell (41,47) 1. hely. Kantó Loretta: SO m pillangó (31,O3) - 1.; 1OO m gyors (1:OS,34) - 1.; 1OO m hát (1:11,2S) -1.; SO m mell (38,9S) - 1.; 1OO m vegyes (1:1S,9) - 1. hely. Dencs Orsolya: SO m mell (41,9s) - 1. hely.
4xSO m mix. vegyes váltó: 1. DZVSE (Kantó L., Dencs , Vaska B., Kantó M.).
A keszthelyi versenyen Dencs Orsolya, Kantó Loretta, Vaska Barnabás és Kantó Marcell több versenyszámban is a magyar korosztályos ranglista 2O-as listáján belüli időt úszott.
P.L.
Fiatalokkal az OB II-ben
A vízilabda OB II Nyugati csoportjában is megkezdődtek a küzdelmek, az első kör keretében a Kanizsa VSE II Tatabányán két mérkőzést vívjon.
Kanizsa VSE II (6.) - Soproni VSE (S.) 6-9 (1-2, 3-2, O-4, 2-1)
Kanizsai gólszerzők: Miklós Marcell 2, Kocsmár Dominik, Klepács Milos 2
A Kanizsa VSE II igencsak fiatal csapattal indult a vízilabda OB II-es bajnokságban, ezért céljuk egyértelműen a tapasztaltszerzés lesz ebben a szezonban. Az első
meccsükön talán túlzottan is tisztelték a soproniakat, hiszen sok helyzetet hagytak ki, amivel szinte saját magukat verték meg.
Fehérvár VSE (2.) - Kanizsa VSE II (6.) 12-3 (3-1, 2-1, 4-1, 3-O) Kanizsai gólszerzők: Klepács 2, Kocsmár D.
Lövésztalálkozót és minősítőversenyt rendezett a nagykanizsai Polgári Sportlövész Egylet. A Kanizsa Kupával egy régi hagyományt elevenítenének fel, amely nemcsak a versenyzési lehetőséget szolgálná, hanem a sportkapcsolatok ápolását is.
Második alkalommal rendeztek Nagykanizsán elöltöltő versenyt, melynek résztvevőit Dénes Sándor polgármester köszöntötte. „Ennek megvan a szertartása, és ez egy nagy dolog. Önök pedig fegyvermesterek is, hiszen komoly műszaki ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek. Utána pedig jön a sport."
A versenyen több mint húszan vettek részt, köztük olyanok is, akik az augusztus végén megrendezett világbajnokságon egyéniben és csapatban is dobogóra állhattak.
Nyitrai József kiemelte: „Napi két óra edzés minimum, rengeteg gyakorlás és iszonyú akaraterő. Én most a 69. évemben vagyok, és SS éves koromban kezdtem."
A Kanizsa Kupán szerelt lőszeres és elöltöltő fegyveres szá-
Hadi fegyverek versenye
mokban küzdöttek a minősítési szintek eléréséért a versenyzők. Törőcsik Pál a Nagykanizsai Polgári Sportlövész Egylet elnöke elmondta: „Azon belül rengeteg versenyszám van. Az itt szereplő hadi fegyverekkel felöleljük az 178O-as évektől az 194S-ig terjedő időszakot. Nagyon színes felhozatallal érkeztek a kollégák: vannak eredeti fegyverek, replikák, és értékes, korhű darabok.
Mindegyik nagyon jól és biztonságosan működik, nagyon látványos."
A nagykanizsai Polgári Sportlövész Egylet idén már három nemzetközi versenyt szervezett más szakágakban. Bíznak abban, hogy a Kanizsa Kupával sikerül népszerűsíteniük az elöltöltős sportlövészetet is.
Kanizsa Médiaház
Október 20. 10 és 14 óra TÁNCBEMUTATÓ. A honvéd Kaszinó SZKES csoportja. Belépő: 800 Ft Október 21. 18 óra CSAKODA NAP KISKANIZSÁN Október 28. 18 óra AZ 1848-1849. ÉVI SZABADSÁGHARC KATONA VÉRTANÚI Október 29.
CSALÁDI JÁTSZÓ-TÁNCHÁZ SOROZAT 10/2.RÉSZ.
2016. október 20
Kanizsa
Ez + Az
13
ÁLLÁS - ÁLLÁS - ÁLLÁS
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Minőségellenőr szakirányú megegyezés szerint
Irodai adminisztrátor szakirányú megegyezés szerint
Motorfűrész kezelő szakirányú megegyezés szerint
Ács szakmunkásképző megegyezés szerint
Autóvillamossági szerelő szakmunkásképző megegyezés szerint
Autófényező szakmunkásképző megegyezés szerint
Szakács szakmunkásképző megegyezés szerint
Asztalos szakmunkásképző megegyezés szerint
Vasbetonszerelő szakmunkásképző megegyezés szerint
Kőműves szakmunkásképző megegyezés szerint
Kamionsofőr szakirányú megegyezés szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő péntek: 8:00 - 13:00 óra.
kedd - szerda: 8:00 -16:00 óra között,
i
1 TAXI
0
# 0
0
1 0 /
(93) 666-666 _
"Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
SMS
30/5-994-994
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Ne palástolja az érzelmeit senki előtt sem. Mondja ki bátran a véleményét, de csináljon drámát semmilyen kudarca miatt.
$NV.20.-V.20. Bika
Ha a hétvégéken is csak a munkán töri a fejét, akkor ne csodálkozzon azon, hogy gyorsan elszáll ön felett az idő. Szórakozzon, lazítson is időnként.
^&V.21.-VL21. Ikrek
Mindig elégedettséggel tölti el, ha másokról gondoskodhat. Most azonban csak arra kell összpontosítania, hogy sokoldalúan öltözködjön.
VI.22.-VII.22. Rák
Határtalan ambícióval rendelkezik. Mivel nem veti meg a luxust, akár éjszakai műszakot is vállal, hogy ilyen körülmények között élhessen.
4StVIL23.-VIII.22. Oroszlán
Békére és nyugalomra számíthat családjában a hétvégén. Ha több szeretetet szeretne kapni a párjától, akkor önnek is többet kell adnia.
VIII.23.-IX.22. Szűz
Óriási ambícióval fog hozzá a legközelebbi találkozójuk megszervezéséhez. Most olyan helyre kívánja elvinni barátait, ahol minden csillog-villog, mint az arany.
j^-IX.23.-X.22. Mérleg
Ne komplikálja túl az életét, hanem gyűjtsön erőt a hétvégéihez. A bolygóállások szerint szombaton mozgalmas, dinamikus napra számíthat.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
Bár borongós, esős napok köszöntenek ránk, ön azért csak keresse az élet napos oldalát. Ha teheti, töltsön el ott annyi időt, amennyit csak lehet.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Nem kell különösebben senkinek sem felhívnia a figyelmét a vonzerejére. Már messziről sugárzik önről, hogy szereti, ha ön körül forog a világ.

XII.22.-I.20. Bak
Mostanában nem lehet ráismerni önre. Egy telefonhívás hatására teljes egészében átírja a hosszú hétvégére tervezett programjait.

1.21.-II. 19. Vízöntő
Időnként megkérdőjelezheti annak a hírnek az igazságtartalmát, amit a partneréről beszélnek önnek. Ilyenkor bátran hangoztassa a saját véleményét is.
<>11.20.-111.20. Halak
A bolygóállások szerint legjobban teszi, ha ezekben a napokban ráhangolódik a párja kívánságaira, és igyekszik teljesíteni valamennyit.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. október 20
Váltókban is remekeltek
Az Újbuda-Lágymányosi öbölben indultak legutóbb a Plastex Kanizsa kajak-kenu klub versenyzői, akik közel 30 klub, 650 versenyzője között szálltak vízre a Lágymányos Kupáért.
A kanizsai egyesület végül csapatversenyben a 3. helyezést érte el.
Lágymányos Kupa, a legjobb kanizsai eredmények. MK-I kölyök fiú Hl. évf. U13 2000 mx 2. Molnár Simon. MK-1 gyermek leány H. évf. U12 2000 m 2. Kiskó Réka, 3. RiczuNóra MK-1 kölyök leány Hl. évf U13 2000 m: 3. Varga Lili. MK-1 gyermek fiú I. évf. U10-U11 2000 m I.: 2. Markotán Gergő. MK-1 gyermek fiú I. évf. U10-U11 2000m II.: 2. Vető Balázs, 3. László Gergő. MK-1 gyermek leány I. évf. U10 2000 m: 2. Anda Júlia, 3. Cséplő Natasa. K-1 gyermek fiú 0. évf. U9 2000 m: 1. Szommer Hugó, 2. Kiskó Márk. K-1 serdülő leány V-VI. évf. U1S-16 3x200 m 3. Ács Gabriella, Kém VeronikaKálovics Adél. K-1 kölyök fiú m-IV évf. U13-14 3x200m: 1. Süle Tamás, Kurucz Levente, Tótpeti Attila. MK-1 gyermek fiú II. évf. U12 3x200 m: 3. Markotán Gergő, Kassa K. Kolos, Molnár Máté. MK-1 gyermek leány II. évf. U12 3x200 m: 3. Kanyó Sára, Cséplő Natasa, Kobra Fruzsina. MK-1 gyermek leány II. évf. U12 3x200 m: 1. Kiskó Réka, Anda Júlia, Oláh Ivett. MK-1 kölyök fiú III. évf. U13 3x200 m 1. Molnár Simon, Németh Lajos, Szakonyi Máté. MK-1 kölyök leány III. évf. U13 3x200 m 1. Varga Lili, Kálovics Adél, Riczu Nóra.
P.L.
Japán válogatott járt náluk
Ebben a hónapban három éves fennállását ünnepli a Nagykanizsai Judo KlubRöntgen Kanizsa és ennek is az apropóján japán válogatott dzsúdóst fogadhatott a huszonnyolc esztendős Yasuhiro Awano (képünkön középen) személyében.
A sportoló többek között nyolc éremmel büszkélkedhet a World Tour-sorozat állomásairól és Grand Prix-versenyekről, de 20082011 között egy arany-, egy ezüst-és két bronzérmet szerzett az össz japán bajnokságokon is, mi több, 2010-ben a tokiói vb-n 73 kg-ban bronzérmet szerzett.
A kanizsai egyesület két csoportjának, a 6-10 évesek korosztályának és a 10 évnél idősebbeknek tartott felkészítést, a fiatalabbaknak többnyire földharc technikákat, míg a nagyobb korosztálynak
Kanizsai Vadmacskák SE (4.) - Bajai NKK (5.) 74-57 (14-16, 25-17, 17-13, 18-11)
Női amatőr NB I Nyugati csoport kosárlabda-mérkőzés, 3. forduló. Nagykanizsa, 70 néző. Vezette: Esztergályos, Földesi Á.
Kanizsa: Fekete (1S/6), Fuisz (14), Hegyi (12/6), Zsámár (12), Bánhegyi (17). Csere: Gutai (2), Scheiber, Kovács R., Kötő (2), Kováts N., Sánta. Edző: Gábor Erzsébet.
Az első felvonás 6. percében tudtak négy ponttal ellépni a hazaiak
érdekes technikákat, fogásbontásokat mutatott be.

- Növendékeink számára nagy élmény volt, hogy a sportág őshazájából érkezett cselgáncsozó ellátogatott hoz-
Fuisz Viktória dobásaival, igaz, a negyed a vendégek kétpontos előnyével zárult. A meccs 13. percében Bánhegyi Beatrix és Kötő Luca pontjaival öt ponttal vezetett a KVSE, de a hazaiak védekezési hibáit kihasználva a vendégek fordítottak. A második negyed közepétől aztán feljavult a hazaiak támadójátéka, Fekete Csilla zsinórban dobott hat pontjával, Hegyi Vivien hárompontosaival és Fuisz kosaraival visszavette a Vadmacskák a vezetést. Nagyszünet után a kanizsaiak véde-
zájuk klubunk születésnapján - foglalta össze a nap történéseit az NJK részéről Hóbár Péter edző. - Egyben köszönjük a Magyar Judo Szövetségnek és kaposvári sportbarátainknak is a segítséget és a támogatást.
A Siklóson megrendezett cselgáncs diák A korcsoport országos bajnokságán és a kecskeméti diák B magyar bajnokságon is indultak a Nagykanizsai Judo Klub-Röntgen Kanizsa és a Nagykanizsai TE 1866 dzsúdósai.
Előbbi helyszínen az NTE-től +66 kg-ban Kőrösi Balázs és Nagy Krisztofer ötödik lettek, míg az NJK-tól Nagy Olivér az S4 kg-osok mezőnyében a hetedik helyen zárt. Az alföldi városban az NTE egy hetedik pozíciót jegyzett 32 kg-ban Grabant Máté révén, az NJK színeiben pedig két sportolója végzett pontszerző helyen: Kele Julianna 40 kg-ban, Keller Ádám pedig 41 kg-ban lett hetedik.
P.L.
kezést is váltottak és a megszerzett labdákból gyorsan kétszámjegyű különbségre tettek szert Gábor Erzsébet tanítványai. Az utolsó negyedben tovább nőtt a kanizsaiak előnye, Bánhegyi, Zsámár Lili és Fekete Csilla is eredményes volt és második győzelmüket is elkönyvelhették.
Gábor Erzsébet: „A végjátékban ugyan csökkent a különbség, de igazi csapatmunkával, több egyéni jó teljesítménnyel győzelemmel zártuk a mérkőzést."
A 2. forduló mérkőzésén: Tatai SE - Kanizsai Vadmacskák 62-55.
P.L.
Szép győzelem
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
Nagykanizsán a belvárosban, közel 700 m2-es építési terület eladó. Családi és társasház építésére is alkalmas. Érd.: 0630-227-3294 (77S9K)
Letenyén tulajdonostól eladó egy egyszintes, 13S m2-es + tágas garázs, háromszobás, két fürdőszobás luxusház háztartási helyiséggel, 1497 m2-es szép, parkosított kerttel, teljes berendezéssel, áron alul. Tel.: 0630-929-2622 7797K)
Gazdálkodásra alkalmas nagy területet keresek kis házzal, Kanizsa környékén. Érd.: 0620236-8714 (7802K)
Eladó felújított lakás a belvárosban: II. emeleti, 72 m2-es, 2+1 félszoba, nappali, klímás, garázs az udvarban (+pince és padlás rész), bútorzat megvásárolható. A lakás azonnal költözhető. Irányár: 1S,8 millió Ft. Érd.: de +3630-476-0231, du +3630-378-0S98 (7803K)
Dajka tanfolyam indul
Nagykanizsán részletfizetéssel.
Tel.: 0630-637-4083,
0620-423-7877. \____
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóüveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-513-5385
Nk-án Maort utcában egyszobás, egyedi fűtéses, alacsony közös költségű, berendezett lakás azonnal költözhető állapotban kiadó. Két havi kaució szükséges.
2016.10.27. (csütörtök) 11:00 - : Nagykanizsa, Sugár u. 28. 2016. Rózsa Óvoda.
Érd.: 06-30-3104-1S3 (esti órákban). (7798K)
VEGYES
Lucfenyő gally és tuja nagy tételben eladó. Érd.: 06-30-7011628 (7801)
óra Vöröskereszt, . 14:30 - 16:30 óra (csütörtök)
V_/
Előadás
Gombás bőrbetegségek veszélyei a diabeteses betegeknél címmel lesz előadás október 28-án pénteken 1S óra 30-kor, a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében, a Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete szervezésében.
^ Véradás - Vöröskereszt
2016. október 20
Kanizsa - Sport
15
Itthon halmozták az érmeket
A 20. lábtoll-labda ifjúsági országos bajnokság küzdelmeit rendezték az elmúlt hétvégén a Zsig-mondy-csarnokban és a házigazda Zemplén SE játékosai három bajnoki címet tartottak itthon.
A nagykanizsaiaktól a Kunics Réka vezérelte lányok csapatban és egyéniben, míg a testvére, Kunics Bence által irányított fiúk csapatban végeztek az élen. Emellett fiú egyéniben az egyik legtehetségesebb kanizsai versenyző, Horváth Gergő nagy csatában növelte éremgyűjteményét egy ezüsttel.
A kiegyenlített mezőnyt 84 lábtollas, egyben 13-13 fiú és leány csapat alkotta. A zemplénes lányok - Balogh Eszter, Kunics Réka, Tukszár Zsófia -szinte csak felmondták a kötelező leckét, mivel ők már a kisteleki Európabajnokságra készülnek, ahol meg is védhetik bajnoki címeiket.
A fiú csapat - Bencsik Martin, Horváth Gergő, Kovács Marcell,
Kunics Bence, Tolnai Gergely, Sziva Botond - már csak a hagyományok tiszteletéből is az élen végzett, mivel ötödik éve nem találnak legyőzőre ebben a kategóriában. Fiú egyéniben Horváth Gergőt csak három szettben tudta megállítani újszászi ellenfele a fináléban.
A Zemplén SE válogatott leányai - Balogh Eszter, dr. Farkas Martina, Kunics Réka, Morvai Noémi, Tukszár Zsófia, Vlasics Dalma - október 21-én Kistelekre utaznak, ahol az Európa bajnokságon bizonyíthatják tudásukat.
P.L.
Bronzok Moszkvából
A közelmúltban megrendezésre került Sárkányhajó Világbajnokságon a sportág kanizsai képviselői közül is jelen lehettek a 140 fős magyar válogatott tagjaiként Moszkvában.
Tizenkilenc ország versenyzői szálltak vízre, köztük tehát a Nagykanizsai Vízisárkányok SE együtteséből ketten, Godi-nek Péter, valamint Simon Gyula.
- Péter és Gyula a 20-as 200 m master, vagyis +40 mix kategóriában bronzérmet szerző csapatnak is a tagja volt - közölte Cséplő László, a NaVi SE részéről. - Több számban is indultak csapattagjaink és nagy élmény volt számukra maga az egész világbajnokság.
P.L.
Ismét városi focirangadó a megye egyben
Szombaton 15 órától a labdarúgó megyei első osztályban ismét nagykanizsai „klasszikust,, rendeznek, hiszen az Olajbányászstadionban a harmadik helyen álló UFC Nagykanizsa együttese a tizedik Horváth-Méh Kiskanizsai Sáskák SE legénységét fogadja.
A jelenkori kanizsai labdarúgás - ezúttal is minden bizonnyal érdekesnek ígérkező - összecsapása 2013-tól datálódik, a felek onnantól találkoznak szezononkénti kétszeri rendszerességgel.
2013 őszén az akkor még Nagykanizsai LE-vel szemben idegenben 3-1-re nyert a Sáska, majd a bajnokság második felében az NLE egy 4-0-val vágott vissza Kiskanizsán. A 2014/15-ös idényben az UFC nagyon belelendült, hiszen az őszi szezonban hazai pályán 5-1-re, idegenben pedig 6-2-re győzött. Az elmúlt bajnoki pontvadászatban a Sáskák otthonában 2-2-re végeztek a felek, a Bányász-pályán pedig 2-0-s hazai siker született.
A mostani találkozónak több érdekessége van, ezeket próbáltuk csokorba foglalni egyfajta meccsfelvezetőként, hiszen minden bizonnyal a megszokottnál többen lesznek a lelátókon.
A tavaszt például már a Nagykanizsánál kezdte a tavaly ősszel még Kiskanizsán szereplő Boros Zoltán, Rácz Szabolcs (bal felső képünkön) kettős, kettejük közül Rácz pedig már az UFC csapatkapitánya.
- Mivel úgymond városi rangadóról beszélhetünk, igen, valamelyest másabb ez a találkozó - fogalmazott az UFC Nagykanizsa középpályása. - Kiskanizsai lévén nekem még inkább egyedi töltete lesz a meccsnek, sok korábbi csapattárs ellen játszhatok szombaton,
illetve még a tótszentmártoni Napredtől is vannak jó barátaim az ellenfélből Mulasics Balázs, Munkácsi Zsolt, vagy éppen Piecs László személyében. Amúgy nekünk csak saját magunkkal kell foglalkoznunk, akkor úgy érzem, meglesz a győzelem is. Persze eredményeiket figyelembe véve, nem becsüljük le a Kiskanizsát és
Nézzük a kiskanizsai oldalt: hozzájuk éppen a nyáron került kölcsönbe az UFC-től a kapus Par-ragi Olivér és a középpályás Pál Martin (jobb oldali képünkön jobbról), utóbbi a Sáska színeiben már két gólnál jár a bajnokságban.
- Kölcsönben vagyunk nyártól a Sáskánál, természetesen Kiskanizsán edzünk és nincs olyan kitétel, hogy nem szerepelhetnénk - mondta Pál Martin. - Összességében nem hiszem, hogy másképp készülnénk, mint bármely másik csapat ellen, ugyanakkor nyilván számomra és Olivér számára is fontos mérkőzés lesz, van is bennünk egyfajta egészséges bizonyítási vágy, hiszen korábbi klubunk ellen lépünk pályára. Remélem, addigra teljes mértékben felépülök sérülésemből, hiszen a Csács elleni összecsapáson belém szálltak. A Sáskánál tisztában van vele mindenki, hogy Kanizsán sohasem könnyű pontot vagy pontokat szerezni, abban pedig biztos vagyok benne, hogy sokan kilátogatnak a mérkőzésre, mert egy városi derbire ki ne lenne kíváncsi?
£ Ennél jobb végszót aligha talál-
nyilván nekik is fontos a derbi. Mi hattunk volna, tehát szombaton
nagyon már nem hibázhatunk töb- Nagykanizsa - Kiskanizsa városi
bet, főleg hazai környezetben a rangadó a Bányász-pályán... Csesztreg és a Szepetnek ellen
16
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 20
Kedvező ár, minőségi munka
LEVELI Leveli Attila OPTIKA Merész mester
vlKÍUNUs; u m " , 8800 Nagykanizsa Deák fér 6,
(93)312-011,(30)3852576
Multifokális lencse AKCIÓ 30 %
Az akció 2016. október 31-ig érvényes. Nyitvatartási H-P: 8-12 óra, 13-17 óra, Szo: 9-11 óra
OUMl-SZERVIZ
Téli gumiabroncs akció!
(Az akció 2016.10.20-11.30-ig érvényes)
Nyitvatartási
(onfineniais Hétfő -Péntek: 0-17 óráig, Szombat: 0-12 óráig
SEMPEBIT s
m _—---.—.
ma/uim ö
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin, Alkotmány U.146/A. Tel /fax: +36 (93) 315-259 ♦ mobil: +36 (30) 586-1997 e-mail: kb.gumiszerviz@freemail.hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítése kerékszerelés, centírozás,
BUFENEK / CUKRÁSZATNAK / BIOBOLTNAK HELYISEG KIADÓ!
Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ Bővebb információd
KANIZSA*''ft
A Tripammer utcai temető mindenszenteki nyitva tartása
Temető nyitva tartAs: Október 29. szombat: 6:00 - 22:00 Október 30. vasárnap: 6:00 - 22:00 Október 31. hétfő: 6:00 - 22:00 November 1. kedd: 6:00 - 22:00
ÜgyeletaTemetőgondnoksAgon: Október 29. szombat: 9:00 - 16:00 Október 30. vasárnap: 9:00 - 16:00 Október 31. hétfő: 9:00 - 16:00 November 1. kedd: 9:00 - 16:00
Gépkocsi behajtás (mozgáskorlátozottakat és idős korúakat szállító gépkocsikkal): Október 29. szombat: 7:00 - 12:00 Október 30. vasárnap: 7:00 - 12:00 Október 31. hétfő: 7:00 - 12:00 November 1. kedd: 7:00 - 12:00
Érdeklődni lehet:
0693-311-S30
e-mail:
via.temeto@nagykanizsa.hu Nagykanizsa, Tripammer u. 3.
nov. 01-07.
Két túrós táska vásárlásakor a harmadik ajándék!
a csomag aktios ara
Túrós táska
LOKÁLPATRIÓTA HETILAP ^ éSOSS
A hagyományoknak megfelelően, a Nagykanizsai Fúvószenekar ünnepi térzenéjével vette kezdetét az 19S6-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség a Deák téren. Az ország nemzeti lobogóját a Kanizsa Lovas Klub Hagyományőrző Huszárjai vonták fel a Történelmi Vitézi Rend Nagykanizsai Hadnagysága és a Thúry Vitézlő Oskola Vitézeinek közreműködésével a zászlórúdra.
A Deák térről az 56-os emlékkertbe vonult a menet, ahol átadták a Nagykanizsa Nemzetőrségének egykori parancsnoka, Orbán Nándor emlékére állíttatott szobrot. Az alkotást Stamler Lajos művésztanár készítette a város önkormányzatának megbízásából. A szobrot Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Dénes
Sándor, városunk polgármestere leplezte le.
Avatóbeszédében e szavakkal szólt Dénes Sándor a megjelentekhez:
„Kizökkent az idő; - oh, kárhozat! Hogy én születtem helyre tolni azt."
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt emlékezők!
Ünnepre gyűltünk össze, nemzetünk közös ünnepére. Mert minden közösségnek szüksége van rá, hogy - Hamletet megidézve -, időközönként megerősítse és helyreállítsa erkölcsi újraépü-lését biztosító egységét, és a sajátos arculatát jelentő érzéseket és eszméket. Hiszen tudjuk jól, hogy a béke és a szabadság nem adatik meg önmagától egy népnek, nem ajándékba adják. Súlyos árat kell fizetnie mindazoknak, akik vágynak az emberség adta igaz életre. Aki nem küzd meg önállóságáért, nem harcolja ki az igazát és a sza-
badságát, és nem emlékezik hőseire, annak jussa és sorsa csak a mozdulatlan, kizökkent idő kár-hozata lehet.
Nekünk, magyaroknak és kanizsaiaknak azonban - tisztelt hölgyeim és uraim - születtek hőseink, akik nem engedték, hogy a kárhozat rabjai legyünk. így ezen az ünnepi napon megadatik, hogy a világtörténelem legszentebb magasából mutatkozzék meg egy nemzedék fellángolásának, a pesti srácok küzdelmének, a Csittvári Krónika diákjai lelkesültségének, Orbán Nándor bátorságának és az emberi akaratnak a dicsősége. Megadatik nekünk, hogy ma itt dobbanjon a múlt hőseinek szíve a testünkben, itt lüktessen bíborló vérük az ereinkben, mert az emlékezés révén részesei lehetünk annak az eseménynek, amely egy pillanatra visszazökkentette az időt a (folytatás a 2. oldalon)
Kan izsa
Szobrot állítottak Kanizsa egykori nemzetőrparancsnokának
A Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap következő száma 2016. november 10-én jelenik meg. Addig is keresse híreinket a www.kanizsaujsag.hu honlapon.
2
Kanizsa - Főhajtás
2016. október 27
(folytatás a címlapról) medrébe, és helyreállította a világ rendjét. Ma szabaddá lehetünk a múltunk révén, emberré válhatunk a vadságban, bátorrá a gyávaságban.
Mert 60 éve ezen az októberi napon léteztek a bátrak, kiálltak az igazak, akik szabaddá és nyitottá tették a jövőt. Mindezt akkor, amikor már örök jelenné dermedt a kor levegője, az árulástól, szolgaságtól és gyávaságtól mozdulatlanná vált az uralom, betonba öntötték a hatalmat a kommunista világ mérhetetlen urai. Hiszen e diktatúra lényege, hogy átírja a múltat, uralja a jelent és így megkaparintva megszüntesse a jövőt. Hogy csak ő létezzen saját akaratával és erejével az örök jelen világában, az idő mindenható birtokosaként és uraként. A kommunizmus égbe kiáltó bűne és kárhozata, hogy önmagának mindent megengedve állította meg a világ kerekét, megfojtva gyermekei esélyeit, elvéve tőlük minden lehetőséget.
érte el, ahol nagykanizsai katonatisztként az összetettben S. lett. O az első, akit nemzetközileg is sikeres magyar öttusázóként tart számon a sporttörténet.
I941-ig versenyzett, majd csapattisztként végigharcolta a II. világháborút, először a Don-kanyartól a visszavonulásig, majd 1944 őszétől a háború végéig. 1946 őszéig szolgált a hadseregben, amíg a régieket el nem bocsátották.
Egész háború utáni életében arra törekedett, hogy a sportban kapaszkodjon meg. Ha esélyt kapott, akkor bizonyított, de - rövid időszakokat leszámítva - ezeket a kísérleteket mindig meghiúsították. Megvalósítható, de magasztos álmai voltak mindvégig, de a bűnös hatalom nem úgy tekintett rá, mint értékes tehetségre. Hiszen méltatlanul talentumához és eredményeihez fuvaros kocsis lett Nagykanizsán, később ügynökösködött, majd a balatonfenyvesi kisvasútnál krampá-csolt. 19SS-ben felvették idomár-
Tiszteit Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Emlékezők!
Ebben a fojtott és jövőtlen világban kellett küzdenie Orbán Nándornak is, aki pedig már fiatalemberként, sportolóként igazolta mindazokat a reményeket, ami egy igazi tehetséget jellemez. Hiszen
1934-ben már a legjobb magyar sportoló volt öttusázóként, úgy mint végzett ludovikai tüzértiszt.
1935-ben az Európa Bajnokságnak hirdetett budapesti versenyen bronzérmes lett, de legnagyobb sikerét az 1936-os berlini olimpián
nak a somogysárdi ügető ménesbe. Innen hívták vissza 19S6. október végén Nagykanizsára, hogy arra a néhány forradalmi napra a város nemzetőr parancsnoka legyen. Kiállt a város mellett, és megvédte a fiatalokat, hogy ne tegyenek olyan felelőtlenséget, amely az életükbe kerülhet. Akkor és úgy volt bátor, úgy lett hős, hogy mások életét és jövőjét féltette, felelősséget vállalva érettük.
Ezt a felelősséget és bátorságot büntette a kommunizmus bérenc
világa 10 évnyi börtönnel, elvéve a jövőjét és az álmait. Ahogy az egész ország jövőjét és álmait elvették, és az örök jelen idő martalékává tették. Mert 19S6. október 23-áig és a forradalom utáni évtizedekben hazánkban megállt az idő, mozdulatlanná vált az élet. Meghalt a remény, és felülkerekedett az erkölcstelenség és az emberi aljasság, gátat vetve a kiteljesedésnek és a tehetségnek. Az arctalanság hatalma inkább megalkotta önmaga szobrát, hogy helyébe lépjen a hagyományunknak és a nemzeti büszkeségünket jelentő múltunknak.
Tisztelt hölgyeim és uraim! Tisztelt ünneplők!
E mai napon azért gyűltünk ösz-sze, hogy közösen helyre toljuk a kizökkent időt, helyére állítsuk az erkölcs parancsolatát. Ma jelenlétünkkel jelképesen ledöntjük a múltat eltörlő arctalan hatalom önmaga által épített szobrát, hogy helyébe az embert, a bátorságot és a küzdelmet képviselő ember szobrát állítsuk. Felidézve általa hőseink dicsőségét, és azt a pillanatot, amikor szabadok voltak ők, és szabad volt a haza. Hogy ezzel örök emlékművet állítsunk azoknak a hősöknek, akik közülünk kerültek ki.
Azok a nagykanizsai társaink, közösségünk tagjai, városunk polgárai, az ő cselekedeteik és arcuk mutatkozik meg tehát szimbolikusan Orbán Nándor szobrának vonásaiban, akik értünk, a jövőért vállalták az áldozatot. Legyünk hálásak nekik teljes szívünkből, és köszönjük meg áldozatukat, köszönjük meg emberségüket, félelmeik legyőzését és reményt adó hitüket. Köszönjük meg, hogy léteztek. Mert általuk létezünk mi is. Tisztelet a bátraknak, tisztelet a hősöknek! Mindörökké!
A polgármester beszédét követően koszorút és virágot helyeztek el a város, a pártok, a rendvédelmi szervek, intézmények, civil szervezetek képviselői és magánszemélyek az 19S6-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél, a kopjafánál és Orbán Nándor emléktáblájánál.
B.E.
Áldozatok
Tizennégy sérültje, köztük három halálos áldozata volt annak a sortűznek, amelyet a karhatalmisták a Magyar Dolgozók Pártja kanizsai székháza elé vonult tömeg közé lőttek 19S6. október 26-án.
Az áldozatok egyike volt a 16 éves Ungor Károly ipari tanuló. Egykori iskolája udvarán állított emlékművénél halálának 60. évfordulóján helyeztek el koszorút a megemlékezők.
19S6 októberében moziba indult egyik barátjával a Zsig-mondy Szakképző hajdani ipari tanulója, Ungor Károly. A karha-talmisták sortűzében azonban haslövést kapott, majd hat napig a kórházban küzdött, de november 1-jén belehalt sérüléseibe. Az egyszerű vidéki fiú így vált a nagykanizsai események egyik ikonikus alakjává. „Van az úgy, hogy a történelem hirtelen felemel valakit, aki kisembernek született, nem hősnek. De a történelem sűrűjében találja magát és egyszeriben áldozattá válik. Mi a nagy hősökről mindig megemlékezünk, az áldozatokról kevésbé" - mondta el Marosi Attila, a NSZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolájának pedagógusa.
Egykori iskolatársa azt mondta, Karcsi aznap őt is hívta a moziba, de más elfoglaltsága miatt nem tudott menni. Dávid Zoltán minden évben részt vesz a megemlékezésen. „Egy nagyon egyszerű, tisztességtudó, becsületes fiatalember volt." Az áldozatok sorsának megismerésén keresztül megelevenedik a történelem. „Az is fontos, hogy ma még olyan emberektől hallják ezeket a szavakat, akik megélték azt a kort. Ez nagyon fontos a mai a világban - amiben egészen más értékek vannak -, hogy a mai fiataloknak tudjunk ilyen példákat állítani" - fogalmazott Bene Csaba, a NSZC főigazgatója.
Akopjafa koszorúzásával lerótták kegyeletüket az iskola egykori diákja előtt a megemlékezők.
Kanizsa Médiaház
- KANIZSA LOKALPATRIOTA HETILAP -
Főszerkesztő: Dóró János. Munkatársak: Bakonyi Erzsébet, Polgár László. Tördelés, tipográfia: Hársfalvi Tímea. Gazdasági ügyintéző: Tóth Tihamérné. Hirdetés szervező: 0620-519-5305. Szerkesztőség és kiadó: Nagykanizsa, Király u. 47. földszint Tel./fax: 0693/312-305. Web: www.kanizsaujsag.hu E-mail: kanizsahetilap@chello.hu Levélcím: 8801 Nagykanizsa, Pf.: 154. Hirdetésfelvétel: Kanizsa Újság Kft. Nagykanizsa, Király u. 47. földszint. Kiadja: a Kanizsa Újság Kft. (végelszámolás alatt) Felelős vezető: a Kanizsa Újság Kft. végelszámolója. Dóró János. Nyomda: Martin Grafit Kft. Vonyarcvashegy. Felelős vezető: László Károly. Terjesztés: Savaria Post. Felelős: Szilágyi Gábor, tel.: +3630/500-6216. Megjelenik: 21000 példányban. ISSN 0865-3879
2016. október 27
Kanizsa - Tisztelet a hősöknek
3
Hogy Magyarország - magyar ország legyen
„Csodálatraméltó hősiesség szabadítja meg most a hazát." -Mindszenty bíborosnak fogságából szabadulva tett első nyilatkozata is elhangzott Várnai Péter színdarabjában. Piarista diákok Kuklay Antal, Tabódy István és más papnövendékek forradalom alatti „vagány" helytállását jelenítették meg, remekül. De még ezelőtt Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője, Cseresnyés Péter államtitkár beszéde kötötte össze a múltat a jelennel és a jövővel:
„Angyal, vidd meg a hírt az égből, / Mindig új élet lesz a vérből."
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Nagykanizsai Polgárok!
Márai Sándor jóslata beteljesedett. Bár 19S6-ban a magyar szabadságot az orosz tankok sárba és vérbe tiporták - a forradalom mégis győzött. Győzött, mert ma független és szabad országban élünk, és 60 év elteltével bebizonyítottuk: ha tiszteljük hőseinket, mindig lesznek újak. Lesznek, hiszen idén ősszel 3 millió 300 ezer új hős született!
19S6 egy szabadságszerető európai nép csodája volt. Csoda volt, mert az a néhány nap megváltoztatta a történelmet. És nem csak a miénket. Az 19S3-as kelet-berlini felkelés után a magyarokon volt a sor, hogy szembeszálljanak a világ egyik legsötétebb gyilkos diktatúrájával, a kommunista önkénnyel. A magyar hősök egy olyan láncolatot indítottak el, amely végül a sztálinista elnyomó rendszer bukásához vezetett.
A kommunizmus koporsójába ''S6-ban a magyarok ütötték az első szeget, majd ''68-ban a prágai tavasz, a nyolcvanas években pedig a lengyel Szolidaritás folytatta ezt a történelemformáló munkát. Mi mindannyian, kelet-közép-európaiak, a szabadság és a függetlenség nemes eszményéért indultunk harcba. Eleink ''S6-ban Budapesttől Nagykanizsáig, Soprontól Szegedig azért vonultak utcára, hogy szembeszálljanak a sztálinista diktatúrával, a szovjet megszállással. Hogy Magyarország - magyar ország legyen.
Ez a szabadságharc volt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye,
amely a budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 19S6. október 23-án, és az önrendelkezés visszaszerzéséért indított mozgalom az egész országban követőkre talált. A szabadság napján ugyanis a magyarok összefogva, tabukat, szobrokat és egy olyan rendszert döntöttek meg, amely saját hatalmát csakis a félelemmel, a gyűlölettel és az erőszakkal volt képes fenntartani. Egy olyan rendszert döntöttek meg -még ha akkor csak néhány napra is -, amelyben Moszkvából mondták meg, hogy ki élhet, és ki haljon meg, hogy ki tanulhat és ki nem, ki az, aki dolgozhat, s ki az, aki nem. Sok esetben azt, hogy kivel kell együtt élni családoknak, s kivel nem. És a kollaborán-sok, Moszkva vazallusai pedig asszisztáltak ehhez az eszement világhoz. Sőt! Sőt, az asszisztálá-son túl, gyakran saját akaratból húzták meg a ravaszt és ácsoltattak bitót, hogy leszámoljanak a szabadságot szerető magyarokkal.
Lelkek, szívek, szobrok, emlékművek őrzik azoknak a napoknak az emlékét szerte a Kárpát-medencében. - utalt az államtitkár a nemrég felavatott Orbán Nándor szoborra. Mert Orbán Nándor és az akkori kanizsai srácok nem azért hoztak áldozatot, hogy mi elkótyavetyéljük a szabadságot.
Ugyanis a szabadságot ma is, holnap is, mindennap meg kell védeni. Szerencsére manapság nekünk nem fegyverrel, hanem okosan érvelve, közéleti, politikai, kulturális eszközökkel. És ebben a munkában minden magyarra szükség van. 19S6-nak minden korra van üzenete, így a mára is. Ezt az üzenetet akarják sanda szándékok félremagyarázni, kizökkenteni. Ugyanis vannak, akik
19S6-ot mai, internacionalista érdekeik szolgálójává akarják tenni. Vannak, akik Magyarország mostani - a szabadság és az önrendelkezés érdekében vívott -, harcában saját nemzetük ellen akarják fordítani elferdített történelemmagyarázatukat.
Szerintük - több példájuk közt az egyik - párhuzam vonható az ''S6-ot követő megtorlás elől menekülő magyarok nyugati befogadása, illetve a között, hogy az illegális bevándorlók, a gazdasági
migránsok és az erőszakos hitterjesztők előtt meg kell nyitnunk határainkat. Hogy mennyire nincs igazuk, arra csak egy példát hadd említsek! Az ''S6-os menekülők nem alkalmaztak erőszakot, nem követelőztek, nem támadtak rendőrökre és nőkre, nem dobálták el az élelmet, az ásványvizet. Az ''S6-osok beilleszkedtek, munkába álltak, hálásak voltak a befogadásért, és kitűnő polgárai lettek új hazájuknak.
És, kedves kanizsai polgárok, érdemes megint a hiteles történelemhez fordulnunk. Konrad Ade-nauer, aki 1949 és 1963 között az akkori Nyugat-Németország kancellárja volt, feljegyzéseiben azt írta 19S6-ról, hogy a magyarok az önrendelkezési jogért és a jogállamiságért harcoltak. Ahogyan ma is tesszük. És ennek kellő súlyt ad az új többség, 3 millió 300 ezer magyar egybehangzó akarata. Konrad Adenauer, az Európai Unió egyik alapítója hitte és vallotta, hogy megteremthető a nemzetek Európája, amelyben minden tagállam független és szabad, és amelyben közös akarattal hoznak jó döntéseket.
Az unió alapító atyái ugyanis ezt akarták, és nem azt, hogy létrejöjjön egy kontinensnyi szuperállam, amelyben valahol valakik eldöntik, hogy mi legyen, és ahhoz kell alkalmazkodnia mindenkinek. 19S6 hősei a moszkvai zsarnokság ellen fogtak fegyvert, 2016 új hősei pedig a brüsszeli bürokratáknak - akár mondhatjuk azt is, hogy kvótadiktátoroknak - mondtak nemet. Hatvan évvel a forradalom és szabadságharc után a szavazók 98 százaléka azt mondta, hogy Magyaror-
szág nem engedhet a szuverenitásából, ugyanis jogunk van eldönteni, hogy kikkel akarunk együtt élni és milyen Magyarországon.
Nem engedhetünk önállóságunkból, ugyanis nem mondtunk le arról, amikor beléptünk az európai közösségbe. 3 millió 300 ezer ember véleményét pedig, ha a demokrácia megfelelően -mondhatjuk úgy is, hogy normálisan - működik Európában, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Vajon lenne-e olyan brüsszeli vagy éppen budapesti politikus, aki mondjuk, közel 30 millió német egybehangzó akaratán csak úgy túllépne?! Félreértés ne essék, ebben a példában is szavazók - a német szavazók - 40 százalékáról beszélünk.
Persze, mindig vannak, akik feláldozzák saját országuk, nemzetük érdekeit - saját politikai és gazdasági hatalmuk megtartásáért, erősítéséért. Látjuk és láttuk a példákat, sajnos, itthon is. És ha valaki nem emlékezne, idézzük fel 2006. október 23- át, amikor az akkori kormány időszakában a magyar rendőrök belelőttek a békésen vonuló tömegbe.
Láthatjuk, 19S6-ban, majd az azt követő évtizedekben és ma is vannak olyanok, akik pőrén politikai érdekek miatt még saját választóikkal, vagy saját választóik véleményével is szembe mennek. Manapság is, hiszen tisztán látszik, az október 2-i szavazás után kialakult új többségben - ezt a számokból könnyű megállapítani - vannak baloldali emberek is, akik pártszimpátiájukat félretéve az ország érdeke mellett döntöttek, amikor (folytatás a 4. oldalon)
A
Kanizsa - Tisztelet a hősöknek
2016. október 27.
(folytatás a Q. oldalról)
nemmel voksoltak a népszavazáson - vagyis igent mondtak Magyarország szuverenitására, igent mondtak az önrendelkezésre, a szabadságra, vezető politikusaik felhívásának ellenére is.
Azon baloldali politikusok felhívása ellenére, akik nem voltak hajlandók aláírni az 19S6-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának közös ünneplésére felhívó nyilatkozatot, amelyet az Országgyűlés elnöke kezdeményezett. Ugyanis a parlamenti pártok közül egyedül az MSZP nem írta alá a dokumentumot. Pedig ez a közös nyilatkozat a nemzet egységét szimbolizálja, az ''S6-os hősök és áldozatok előtti tisztelgést fejezi ki.
így már azon sem csodálkozhatunk, hogy a baloldal rádiójában, két alkalommal is, ellenforradalomnak nevezték 19S6-ot. Mindez idén, hatvan évvel a szabadságharc után történt. És ugyanez a kör akarja azt, hogy Magyarország adja fel függetlenségét, dobja sutba dicső múltját és áldozza fel jövőjét. Ez - részükről - akár jelentheti azt is, hogy tagadja meg 19S6-os örökségét.
Az új többség azonban erre is nemet mondott, amikor 60 év után újra hitet tettünk a magyar szabadság, az ország függetlensége és önrendelkezési joga mellett.
Befejezésül Cseresnyés Péter az összetartozásnak, a közösségnek, a közös akaratnak az erejéről szólt, idézve Fekete István Levél Bécsbe című cikkét. - Ok mindannyian velünk maradnak, és 60 év után is az ő bátorságukba, hősiességébe kapaszkodhatunk. Tisztelet és hála ''S6 hőseinek!
Este a Kórház kápolnától -mely 19S6 októberében lett gyógyszerraktárból újra templom
- indult a fáklyás emlékező menet. Útba ejtették az S6-os emlékkertet
- ahol hárman lettek a kommunista pártházból leadott lövések áldozata. Majd az Erzsébet tér következett - a hajdan ott tornyosuló ruszki emlékmű szobrának ledöntésére tábla emlékeztet a Vasemberház homlokzatán. A séta a Deák téri Petőfi szobornál fejeződött be - 60 éve és ma egyforma súly-lyal szól hozzánk a költő szava: rabok tovább Nem leszünk!
Kanizsa
Bárhogy lesz... - ne legyen akárhogy
Dokumentum és fotókiállítás nyílt az 19S6-os nagykanizsai eseményekről a HSMK-ban. A megnyitón a helyi események résztvevőivel és tanúival is találkozhattak az érdeklődők. A kiállítás az 19S6-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett programsorozat nyitánya volt. A rendezvényt az S6-os események 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.
A múltunk ismerete nélkül nem tudjuk helyén kezelni a jelent. Ezzel a gondolattal kezdte köszöntőjét a tárlat megnyitóján vitéz Nagy Ottó, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének nagykanizsai elnöke. „A szabadságharc és forradalom idején
meghatározó volt a diákság és a munkásság követelése, hogy mit akarunk, mit szeretnénk. Nyilván a szlogen ebből adódik, hogy „Bárhogy lesz, de úgy legyen, ahogy mi szeretnénk." Tehát szabadságot, szabad sajtót, szabad választásokat,
több párt rendszert, szabad utazást, és az oroszok menjenek ki."
A dokumentum és fotókiállítás az ''S6-os nagykanizsai események lenyomata.
A tárlat megnyitóját követően a helyi események résztvevőivel és tanúival találkozhattak az érdeklődők. Czupi Gyula, a beszélgetés moderátora úgy fogalmazott: érzékeltetni kell az ''S6-os események elhelyezkedésének fontosságát a magyar történelemben. „Egy háború után, 194S után elindul egy újjáépítés. Mindenkiben bizalom van, hogy új világ kezdődik el. És akkor kiderül - az újjáépítés megtörténik - de egyáltalán nem olyan berendezkedés van az országban, amelylyel egyetértenek az itt lakók. Egy erőszakos berendezkedésről van szó" - mondta Czupi Gyula a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.
Vitéz Nagy Ottó mellett a rendezvény vendége volt dr. Bittera Zoltán és Kosztricz Tamás is. Ok saját élményeket mondták el a mai diákságnak.
Kanizsa Médiaház
1S elrejtett fotó a Vasember lábában
A Vasember lábában elrejtett, 19S6 októberében készült fotókból nyílt kiállítás a Magyar Plakát Házban. Az évtizedekig titokban tartott fényképeket Kerec-sényi Edit etnográfus, a Thúry György Múzeum egykori igazgatója készítette és rejtette el.
A forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan különleges tárlattal várják a látogatókat a Thúry György Múzeum munkatársai.
Most először látható együtt ugyanis az a tizenöt kép, amelyeken a nagykanizsai eseményeket örökítette meg Kerecsényi Edit etnográfus. Készítőjük a novemberi megtorlások idején a házkutatások miatt a negatívokat becsomagolta és elrejtette a múzeumban őrzött, jelenleg a Vasemberház homlokzatán található szobor lábában, ahonnan csak a hetvenes években kerültek elő.
Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus kérdésünkre elmondta: „Ezeknek a fotóknak kettős történetük van, mert ha egy fotóra ránézünk, látjuk, hogy mit ábrázol, mit akart láttatni velünk az, aki készítette. De vannak olyan fotók, amiknek, ha
tárgyként nézzük meg a történetét, akkor sokkal többet elmondanak. A készítőről is; aki megőrizte, arról is; aki elrejtette, arról is. Ezek tehát tényleg kettős történetű tárgyak."
A kiállítást több tudományos előadás is kiegészítette, a résztvevők hallhattak többek között Orbán Nándor nemzetőr-parancsnokról is, akinek emlékére nemrégiben köztéri szobrot állított a város. „19S6 Nagykanizsa címmel szervezett programot a Thúry György Múzeum. Ennek része a Kerecsényi Edit fotófelvételeiből készült kiállítás, amely november 30-ig látható a Magyar Plakát Ház konferenciater-
mében, valamint ehhez kapcsolódóan a nagykanizsai eseményeket feldolgozó tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal készültünk" -mondta el stábunknak Száraz Csilla múzeumigazgató. Kerecsényi Edit 19S6 októberében a nagykanizsai eseményekben aktívan résztvevő olajipari munkásokról is készített filmet, de azt a megtorlástól való félelem miatt még novemberben megsemmisítette. így a kiállítás anyagát jelentő 1S fénykép a nagykanizsai eseményeket megörökítő egyetlen fennmaradt hiteles forrás.
Kanizsa Médiaház
2016. október 27
Kanizsa - Mindenszentek
5
Perendy László Sch. P.:
Halálon is átlépő egység, összetartozás és szolidaritás
Mindenszentek ünnepét először a keleti egyházak ülték meg, már a IV. század végén. A helyi szokásoknak megfelelően azonban nem ugyanazon a napon kérték valamennyi szent közbenjárását, hanem az év különböző napjain: Szíriában például május 13-án, Antiokhiában a pünkösd utáni első vasárnapon, a koptoknál pedig október 23-án. Nyugaton ez az ünnep egy templomszenteléshez kötődik: 609. május 13-án ekkor szentelte fel IV. Bonifác pápa a Szűzanya, a Mindenszentek Királynője és az összes vértanú tiszteletére a római Pantheont. Ezt az épületet - amely többszöri átépítés után ma is áll - eredetileg a Julius nemzetség mitológiai őseinek tiszteletére építtette Kr. e. 27-ben Marcus Vipsa-nius Agrippa konzul, Augustus császár veje. IV. Bonifác pápának Phokasz császár ajándékozta ezt a monumentális, kör alakú épületet, amely tehát eredetileg pogány templom volt. A szente-lés előtti napon itt helyezték el a katakombákból a városba ünnepélyesen beszállított számtalan vértanúereklyét, hogy biztonságba helyezzék és tiszteletben részesíthessék őket. III. Gergely pápa (731-741) „a Szent Szűz, minden apostol, vértanú, hitvalló s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember" emléknapjává tette. November 1-re IV. Gergely helyezte át Mindenszentek ünnepét, valószínűleg azért, mert a Rómába érkező számtalan zarándokot a termés betakarítása utáni időszakban könnyebb volt élelemmel ellátni.
Mindenszentek főünnepének estéje már a Halottak napjának előestéje. November 2-án a földön küzdő egyház emlékezik meg ünnepélyes körülmények között a
tisztítótűzben szenvedő lelkekről. A katolikus egyházban nem az ókorban, hanem csak az I. évezred végén öltött liturgikus formát a halottakról való megemlékezés. 998-ban, a franciaországi Cluny bencés apátságának feje, Szent Odilo kezdeményezte, hogy a Mindenszentek ünnepét követő napon emlékezzenek meg az összes megholtról is. A XI. századtól kezdve ezt a szokást a bencések egyre több helyen elterjesztették Európában. Rómában a XIV. századtól fogva tartják meg ezt az ünnepet.
Osi keresztény hagyomány, hogy az egyház tagjainak három csoportját szokás megkülönböztetni. A földön él a „küzdő egyház", a tisztítótűzben van a „szenvedő egyház", és a mennyekben pedig az Isten színe látásának örvendező „megdicsőült egyház". Azzal, hogy a két emléknap egymás mellé került, a liturgia a földi idő dimenziójában is megjeleníti az egyház tagjainak a halálon is átlépő egységét, összetartozását és szolidaritását, amelyet a hitvallás szövege régi magyar nyelven „a szentek egyességének" nevez. A küzdő, vagyis a földi egyház tagjai kérik a „megdicsőült egyház" tagjainak, vagyis a szenteknek a közbenjárását Mindenszentek ünnepén. Másnap, Halottak napján pedig a „szenvedő egyház" tagjaiért imádkoznak a keresztények. Az egyháznak a liturgiában is megjelenített tanítása szerint a halottainkról való gondoskodásnak szép példája és legalkalmasabb módja a szeretteinkért végzett imádság és a szentek közbenjárásának kérése önmagunkért és az elhunytakért.
A magyar nép életében, a hivatalos egyházi liturgia mellett és azt kiegé-
szítve számtalan szokás formájában volt jelen a halottakról és az élőkről való gondoskodás igénye, és ez a két törekvés sokszor össze is kapcsolódott, ezzel is bemutatva az egyház egységét. Régen a temetés előtti szentmise végeztével gyakran osztottak ajándékokat a gyászoló család tagjai a jelen levő szegényeknek, imádságot kérve tőlük az elhunytért. A Halottak napjával kapcsolatos néphagyomány és hiedelemvilág gazdagságáról számolnak be a néprajz kutatói. A Magyar Katolikus Lexikonban olvasható népi szokások közül meglepően sok adat kapcsolódik Zalához. Pórszombat, Mikefa, Vadamos, Zalaszentbalázs, Pölöskefő, Miklósfa, Kacorlak, Keszthely neve olvasható azok között a magyarországi és erdélyi települések között, ahol sajátos népi szokások éltek az elmúlt évszázadokban.
A falusi életforma hanyatlásával a népi hagyományok gazdag világa napjainkban szinte már eltűnt. Egyre általánosabb szokássá vált viszont a XIX. század második felétől, hogy friss virágot, koszorút helyeznek a sírokra, és gyertyát gyújtanak rajtuk. A messzire költözött családtagok visz-szatérnek szüleik, szeretteik sírjához, és felkeresik a településen élő rokonaikat is. Sajnos, gyakran azt látjuk, hogy sokan inkább csak a külsőségekre figyelnek, kegyeletük szinte csak a sírok feldíszítésére korlátozódik. Mindenszentek ünnepének és a halottakról való megemlékezésnek a keresztény tartalmát sokan nem ismerik. Még szomorúbb látni, hogy sokan a temetőkben sincsenek tisztában a legalapvetőbb viselkedési szabályokkal, a kegyeletes megemlékezés megfelelő formáival.
Úgy vélem, hogy az iskolai nevelésnek a szerepét - éppen azért, mert a felnőttek gyakran nem tudnak mit kezdeni az élet és halál nagy kérdéseivel - a keresztény életnek ezen a területén is igen fontos lenne megerősíteni. Helytelen lenne a gyerekeket és a fiatalokat távol tartanunk az élet szomorú eseményeitől arra hivatkozva, hogy meg akarjuk őket óvni a lelki megrázkódtatásoktól. A lélektan szakemberei is hangsúlyozzák, hogy hozzátartozóink elvesztése után az ún. gyászmunkát mindnyájunknak el kell végeznünk, éppen azért, hogy az élet egészséges mederben folyhasson tovább.
Befejezésül egy szép és megrendítő személyes emlékemet is szeretném felidézni, amely a nagykanizsai piarista sírbolthoz kapcsolódik, noha nem Mindenszentek ünnepéhez, hanem egy régi temetéshez kötődik. Rendtársam, Dr. Iván János hosszú ideig volt egyházi szolgálatban Nagykanizsán. A piarista iskola felszámolása után évtizedekig csak kántorként dolgozhatott, és igen nehéz körülmények között kellett élnie abban a városban, amelynek ifjúságát gimnáziumi tanárként korábban nagy szaktudással oktatta és lelkiismeretesen nevelte. Idős korára a budapesti rendházba költözött, és ott halt meg 1992 augusztusában. Házfőnöke arra kért meg, hogy én végezzem el a temetésével kapcsolatos teendőket, mert Iván tanár úrnak az volt a végakarata, hogy a nagykanizsai piarista sírboltban kapjon végső nyughelyet. A temetésre az iskolaév kezdete előtt néhány nappal került sor. Sok-sok nehézség legyőzése után a nagykanizsai piarista iskola mindössze 17 elsős kisdiákkal indulhatott abban a tanévben. Sok gyerek volt ott a temetésen, rövid verseket, imádságokat mondtak. Együtt imádkoztunk azért a piaristáért, akinek a kitartása, hősiessége is tette lehetővé, hogy a kanizsai piarista iskola ne haljon el örökre, hanem a jövőben is százszoros termést hozzon.
A városunkban felnövekedett szerző volt a rend nagykanizsai iskolájának az újraindulás utáni első piarista igazgatója, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Pőiskolának idén a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett tanára.
6
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 27
W ff f
MEZESKALACS KESZITO ES DÍSZÍTŐ TANFOLYAM
indul a HSMK-ban november hónapban
kezdő tanfolyam: 3x3 óra: heti I alkalom 17-20 ómig
részvételi dij : 4500 Ft haladó tanfolyam: 4x3 óra: heti 1 alkalom 17-20 óráig részvételi díj: 6000 Ft Mindkét tanfolyam ( kezdő és haladó) részvételi dija tartalmazza az anyagköltséget is.
A tanfolyamukat vezeti: Bánfalvi Andrea mézeskalácskészftó'' Jelentkezés és információ a 06-30/435-3926-os telefonszámon.
^ Kanizsai Kulturális Központ
NOVEMBER 4.17 ÓRA Medgyaszay Ház
{8800 Nagykanizsa, Sugár út 5.) Benedikty Horváth Tamás:
SZUVENÍR monodráma Erdélyi György színművész előadásában, A belépés díjtalan.
1S56 ^^^^^^ Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával és
-7Q | r; „A magyar szabadság éve" programsorozat
keretében valósul meg. Szervező: Nagykanizsai Kultúrkör Egyesület
A Ildiin
S2AÖIDW EVE
£ FŰRÉSZÁRU ÉRTÉKESÍTÉS
Építkezők, asztalosok, ácsok figyelem!
A Ramda Kft. Fűrészáru kereskedésében KAPHATÓ:
♦ Épületfa különböző méretben és hosszban, nagy választékban: 46.000 Ft + áfától. ♦ Deszkák különböző méretben és hosszban,
nagy választékban: 34.000 Ft + áfától. ♦ Asztalos minőségi deszka, palló kapható. ♦ BŐVÍTETTÜK ÁRUKÉSZLETÜNKET: OSB lappal, ll.-lll. osztályú rétegelt lemezzel, lambériával, hajópadlóval.
♦ Egyéb szolgáltatásaink: az itt vásárolt fák gyalulása, méretre
vágása rövid határidővel.
Keressen minket:
Ramda Kft. Nagykanizsa, Magyar u.166. szám alatt (Nafta benzinkút mellett)
26 éve képezzük a vezetőket!
W A V0KSH 0KTATASI KFT
induló tanfolyamaink
Kedvezményes * személygépkocsi vezető és moped vezető KRESZ tanfolyamainkra jelentkezési időpont: november 2. (szerda) 16.00 órától
Következő GKI vizsga időpontja: november 19. (szombat) Jelentkezési határidő: november 9-ig
* Részletekről érdeklődjön Irodánkban! Nagykanizsa, Ady u. 30. Telefon: 0693-S16-634. Beke Ivett irodavezető: 0630-491-70S1 E-mail: nagykanizsa@voksh.hu
(Stat.2016-2 né. VSM: "B" E: 70,18, F: 52,86% - "C"E: 75,44% ÁKÓ: "B" Gy: 175,79% "C" Gy: 100,86% / KK: "B"179.600.-Ft/fő. "C":160.000 Ft/fő)
2016. október 27,
Kanizsa - Hirdetés
A THM (teljes hiteídíjmutató} meghatározása az aktuális fellételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével. Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás nélkül konstrukció esetén 500 ezer forint hitelösszeg és 3 éves futamidő feltételezésével, Posta Személyi Kölcsön Extra akció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció esetén 2 millió Ft hitelösszeg és 5 éves futamidő feltételezésével, a 2016, szeptember 6. napján érvényes kondíciók alapján történt. Továbbá Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás vállalása/ Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelemátutalés vállalása melletti konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció/Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció eseté" a THM meghatározása az egyhavi törlesztörészlet visszatérítést feltételezve lörtént, az alábbi járulékos szolgáltatások figyelembevételével: Posta Bankszámlához tartozó számlavezetési dij, törlesztés beszedésének dija.
Reprezentatív példa: Posta Személyt Kölcsön Extfa akció/Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltás.''a.
Hitelösszeg (hitel teljes összege): 2 millió Ft; futamidő: 5 év; hitelkamat: 9,99%; hitelkamat tipusa: rögzítette a teljes futamidő alatt fix; folyósítási jutalék: 20 000 Ft; bankszámlavezetés díja: 249 Ft/hó; törlesztés beszedésének dija: 128 Ft; havi törlesztörészlet: 42 623 Ft; a hitel teljes díja: 557 432 Ft; visszafizetendő teljes összeg: 2 557 432 Ft- THM: 10.55% Az egyhavi törlesztörészlet visszatérítésének feltétele: Posta Személyi Kölcsön jövedeíemátutalás vállalása mellett konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció/ Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelem vállalása mellett konstrukció/ Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra konstrukció választása, a teljes szerződéses összeg folyósítását követő 6 havi esedékesség tekintetében a konstrukció feltételeinek teljesítése, és az esedékességek napján a teljes törlesztörészlet megfizetése. A 2. havi törlesztőrészlettel megegyező összegű visszatérítés a törlesztés 7, esedékessége hónapjának végéig, az Ügyfél Banknál vezetett Posta Számlacsomagjára kerül jóváírásra.
Az Ügyfél által választott törlesztési nap függvényében az első törlesztőrészlet magasabb lehet.
Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás vállalása és Posta Személyi Kölcsön Hitelkiváltásra jövedelemáiutalás vállalása melletti konstrukció alapfeltétele a rendszeres, legalább havi 80 000 Ft jövedelem átutalásának vállalása/fenntartása a Postahelyen nyitott lakossági bankszámlára. Posta Személyi Kölcsön Extra és Posta Személyi Kölcsön Extra akció Hitelkiváltásra akciós konstrukció igénylésének feltétele minden hónapban nettó 200 ezer forintot elérő jövedelem megléte, és a teljes jövedelem átutalásának vállalása a Postahelyen nyitott lakossági bankszámlára. Amennyiben a feltétel(ek) nem teljesülnek, abban az esetben a következő esedékességi időponttól a kölcsön a futamidő végéig átárazásra kerül a Posta Személyi Kölcsön jövedelemátutalás nélküli konstrukció - szerződéskötéskor érvényes ■ kondícióira,
A tájékoztatás nem teljes körű, a részletes információkat a Posta Személyi Kölcsön Hirdetmény és a Posta Személyi Kölcsön Általános Szerződési Feltételek tartalmazzák,
A Posta Személyi Kölcsön az FHB Bank Zrt. szolgáltatása, melyet a Magyar Posta Zrt- mínt közvetítő értékesít.
Az ajánlat a 2016. szeptember 6. napjától visszavonásig, de legkésőbb a 2016. október 31. napjáig befogadott Posta Személyi Kölcsön igénylésekre vonatkozik. A Bank a bírálat jogát fenntartja,
www.posta.hu
Magyar Posta
ISMERJE MEG PÉNZÜGYI OLDALUNKAT IS!
POSTA SZEMÉLYI KÖLCSÖN EXTRA AKCIÓBAN IS:
• POSTA BANKSZÁMLÁVAL
* AKÁR 1 HAVI AJÁNDÉK TÖRLESZTŐRÉSZLETTEL
POSTA PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOK
THM:
10,55-23,77%
8
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 27
Bursa Hungarica „A"
"A" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az S1/2007. (111.26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási hallgatók számára a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére vonatkozóan.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév (2016/2017. tanév második, illetve a 2017/2018. tanév első féléve).
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. A felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolás a 2016/2017-es tanév első félévéről.
2. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 4S.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás a NAV adónyilvántartási csoportjától)
3. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13 - 16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
Bursa Hungarica „B"
"B" TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az S1/2007. (III.26) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2017. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára.
A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik:
a) a 2016/2017. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, vagy
b) felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek; és a 2017/2018. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni. Az ösztöndíj időtartama 3X10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.
FIGYELEM!
A pályázatbeadáshoz A Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési rendszerében (EPER-Bursa rendszer) pályázói regisztráció szükséges, melynek elérése: https:// www.eper.hu/eperbursa/paly/palybelep.aspx. Kizárólag a regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatok feltöltése. A pályázók a regisztrációt követően az elektronikus felületen maguk rögzítik az adataikat teljes büntetőjogi felelősséget vállalva.
AZ ÖNKORMÁNYZATHOZ A PÁLYÁZÓ ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN KITÖLTÖTT ÉS AZ EPER-BURSA RENDSZERBŐL KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ŰRLAPOT A LENT FELSOROLT KÖTELEZŐ MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT KELL BENYÚJTANI.
1. Igazolás a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről, amely nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 160%-át, jelenleg 4S.600 Ft-ot. (Hatósági igazolás az egy háztartásban élő személyekről, beleértve az eltartott testvérek iskolalátogatási igazolását is + 3 hónapnál nem régebbi munkáltatói keresetigazolás, vállalkozó esetén jövedelem-igazolás az NAV adónyilvántartási csoportjától)
2. A szociális rászorultsága igazolására az alábbi dokumentumok bármelyike:
- Elvált szülők esetén jogerős bírósági ítélet
- Fél/árvaság esetén igazolás fél/árvaellátásról, illetve a halotti bizonyítvány másolata
- Az ápolásra szoruló hozzátartozó gondozásával járó költségekről szóló dokumentum
- A fogyatékos hallgatónak a különleges eszközök beszerzésére és fenntartására, speciális utazási szükségleteire, valamint személyi segítő, ill. jelnyelvi tolmács igénybevételének költségéről szóló dokumentum
- A bizonyított jövőbeli rászorultságot igazoló egyéb okirat vagy dokumentum
- Amennyiben a pályázó a tanulmányai során nem a Tbj. szerinti közös háztartásban él, ennek költségeiről szóló igazolás
- Kollégiumi felvételt elutasító dokumentum
- Rendszeres nevelési segély-igazolás
- Munkanélküli segély folyósításáról szóló határozat
- Családi pótlék összegéről igazolás
- A pályázó önfenntartó, az erről szóló hivatalos dokumentum
- A fentebb felsorolt dokumentumok hiányában a szociális rászorultságot az egy főre jutó havi nettó jövedelemről szóló igazolás is bizonyítja
A pályázat csak a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes, a pályázat valamely melléklet hiányában formai hibásnak minősül.
A pályázó által kinyomtatott űrlapot az állandó lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani. (Polgármesteri Hivatal, 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. - Humánigazgatási csoport alagsori ügyfélfogadó, ügyfélfogadás: H: 8-12, 13-16 SZ: 8-12, 13-1630 P: 8-12)
A pályázat benyújtási határideje: 2016. november 8.
A teljes pályázati kiírás a www.nagykanizsa.hu honlapon olvasható.
2016. október 27
Kanizsa - Hirdetés
9
Tájékoztató a KANIZSABIKE bérkerékpár-rendszer feltételeinek módosításáról, díjtételeinek csökkentéséről
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati forrásból valósította meg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszert. A dokkoló állomások kivitelezési munkái a múlt év végén fejeződtek be. Az üzemeltető Via Kanizsa Nonprofit Zrt. - az eddigi, közel féléves üzemeltetési tapasztalatok figyelembe vételével - a rendszer felhasználási feltételei enyhítésével, az ott alkalmazott igénybevételi díjak csökkentésével még vonzóbbá kívánja tenni a kerékpáros rendszert a kanizsai lakosok és az idelátogatók számára. A kedvezményes díjszabás 2016. szeptember 12-én lépett életbe.
A KanizsaBike bérkerékpárok kölcsönzésénél 2 típusú felhasználót különböztetünk meg, így rendszeres és alkalmi felhasználót.
RENDSZERES FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ IGÉNYBEVÉTELI DÍJAK
A KanizsaBike kártya használatához, a KanizsaBike rendszerhez való hozzáférést biztosító különféle bérletek vásárlása szükséges. A használatért fizetendő: bérlet ára + kártyadíj + kölcsönzés díja. Kanizsa Kártyával rendelkezők a bérlet díjából 30%-os kedvezményt kapnak.
Bérlet és kártya dija
Az éves bérlet díja 6.000 Ft
A féléves bérlet díja 3.900 Ft
14 éven felüli diákok éves bérlet díja 4.800 Ft
14 éven felüli diákok féléves bérlet díja 3.100 Ft
Napi bérlet 200 Ft
Három napos bérlet 400 Ft
Heti bérlet 700 Ft
A KanizsaBike kártya díja 600 Ft/kártya
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
Jegy ára
Napijegy 3 napos jegy Hetijegy
200 Ft 400 Ft 700 Ft
Kölcsönzés díja
0-60 perc
Minden további megkezdett óra
ingyenes 50 Ft
KÖLCSÖNZÉSI IDŐ
A kölcsönzés maximális időtartama alkalmanként 10 óra lehet. Ha 10 órán belül a kikölcsönzött kerékpár nem kerül vissza bármelyik dokko-lóba, a kerékpárt eltűntnek nyilvánítjuk, és kerestetni fogjuk.
KERÉKPÁRKÖLCSÖNZŐ ÁLLOMÁSOK HELYSZÍNEI
Megtekinthető: http://kanizsabike.hu/hu/telepitett-allomasok/
A bérletek a kártyaigényléssel, illetve a kártya érvényességének meghosszabbításával együtt vásárolhatók meg a kártyaértékesítő helyeken. Egy rendszeres felhasználó maximum négy kerékpárt kölcsönözhet, és
ennek megfelelően 4 bérletet vehet és 4 kártyát kaphat. A diákbérlet vásárlásához érvényes diákigazolvány felmutatása szükséges. A 14 éven felüli, de 18. életévét be nem töltött felhasználó csak egy kerékpárt kölcsönözhet. A bérlet ára teljes mértékben lekerékpározható.
ALKALMI FELHASZNÁLÓ ESETÉN FIZETENDŐ DÍJAK
A használatért fizetendő: jegy ára + kölcsönzés díja. Jegyvásárlás esetén a rendszer 10.000 Ft-ot befoglal letétként a felhasználó bankszámláján. A megvásárolt jegy érvényességi idejének lejárta után a rendszer a letét összegéből levonja a jegy árát, a kölcsönzési díjat, majd a fennmaradó összeget 3 banki napon belül felszabadítja a felhasználó bankszámláján.
Minden új kölcsönzéssel megkezdett óra a megvásárolt, érvényes jeggyel ingyenes. Az első óra után, minden megkezdett óra kölcsönzésnek számít, mely kiszámlázásra kerül. Az alkalmi felhasználó interneten, ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyen vásárolhat jegyet. Az ügyfélszolgálaton és kártyaértékesítő helyeken megvásárolt jegyek ára teljes mértékben lekerékpározható.
ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONT
Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.
(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 33.
Nyitva tartás: hétfő - csütörtök: 8.00 - 12.00, 13.00 - 15.00, Péntek: 8.00 - 12.00. E-mail: info@kanizsabike.hu Honlap: kanizsabike.hu. Tel: (+36 93) 537-653 KÁRTYAÉRTÉKESÍTŐ HELY Tourinform
(8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 21.).
Nyitva tartás: hétfő - péntek: 8.30 - 16.30. E-mail: nagykanizsa@tour-inform.hu Honlap: tourinformnagykanizsa.hu. Tel: (+36 93) 313-285, (+36) 20-298 2618
A SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS RÉSZLETES INFORMÁCIÓK ÉS TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK AZ INTERNETEN: http://kanizsabike.hu/hu/
10
Kanizsa - Kamara
2016. október 27
NAGYKANIZSAI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA
Nagykanizsai Kereskedelmi
és Iparkamara 8800 Nagykanizsa, Ady u. 1. Telefon: 93/S16-670, 93/S16-671 Mobil: 0630/7S4-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu, Honlap: www.nakkik.hu
Ülésezett az elnökség
Október 3-án tartotta soron következő ülését Kamaránk elnöksége. Dr. Polay József elnök beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről és tájékoztatta az elnökséget a Nagykanizsáról készülő image filmről. Napirendi pontként a NAKKIK 2016-2020. évi stratégiájának előkészítése és egyéb aktualitások szerepeltek.
Fókuszban a KKV-k pályázati lehetőségei
A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara és az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. október 11 -én fórumot tartott a nagykanizsai kis-és középvállalkozások részére. A rendezvényen az IMRO-DDKK Nonprofit Kft munkatársai, Nyeste Péter projektmene-
dzser és Varga Zoltán szakközgazdász részletesen tájékoztatták a résztvevőket a legújabb pályázati lehetőségekről. Szécsényi Szabolcs, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara IKT tanácsadója pedig bemutatta a Modern Vállalkozások Programját, mely a vállalkozások infokommunikációs technológiával való ellátását próbálja motiválni, illetve felkészíteni őket. A program része volt a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájának bemutatása és népszerűsítése is.
Vállalkozz digitálisan!
projekt információs napja
Kamaránk a Modern Vállalkozások Programja - Vállalkozz Digitálisan! projekt keretében információs napot tartott október 20-án a nagykanizsai kis-és középvállalkozások részére. A Vasemberház Dísztermében megtartott rendezvényt Szécsényi Szabolcs IKT tanácsadó nyitotta meg. Elmondta, a projekt célja, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzen, amelynek eredményeként a kkv-k megszabadulnak az informatikai eszközökkel szembeni fenntartásaiktól és meggyőződhetnek arról, hogy a vállalkozásaik életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működést szolgálja. Ezáltal fokozhatják a versenyképességüket.
A megjelenteket dr. Polay József, a NAKKIK elnöke köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásoknak alapvetően négy fő problémája van: a forráshiány, a jól képzett szakemberhiány, a nyelvismeret, és a digitális tudás hiánya. Ez utóbbi abból is adódik, hogy erős a digitális technikáktól való idegenkedés. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ebben a négy kérdésben erős lépéseket javasolt a kormány számára, melyek nagy része meghallgatásra talált. A digitális kultúra fejlesztése ügyében indította el a kamara a Modern Vállalkozások programját.
A programot Lukács Krisztina, zalaegerszegi IKT tanácsadó mu-
tatta be. Elmondta, hogy fontos, hogy a mikro, kis- és középvállalkozások minél szélesebb körben ismerhessék meg a digitális alkalmazások által a vállalkozások számára nyújtott előnyöket. Az infokommunikációs tanácsadók segítségével a vállalkozásoknál megkeresik azokat a pontokat, ahol a fejlődés elindítható. A program gyakorlatilag házhoz viszi az informatikai megoldásokat. Ezt követően Sárközi Szabina, az Anash Marketing képviseletében az online marketing világába kalauzolta el a hallgatóságot. Az előadások sorában Herczeg Péter, a Zalaware Kft. ügyvezetője előadásában arról beszélt, hogy milyen üzleti szoftvereket használjanak a kkv-k a mindennapi munkájukban, hogy hatékonyan működjenek. Perkó Zsolt, az YNET programfejlesztője a felhőalapú adattárolást mutatta be. Utolsó előadóként Dr. Jaskó Szilárd egyetemi docens a PENdroid program szakmai vezetője a PEN-droid alkalmazást és applikációt részletezte. Az információs napon hat kiállító cég és intézmény bemutatóját is megtekinthették a résztvevők.
szakképzési feladataink
♦ 2016. szeptember 1-jétől új, kedvező változások a szakképzést szabályozó törvényekben
Szeptembertől a diákok új oktatási struktúrában kezdték meg a tanévet. Amellett, hogy változott a szakképzési formák megnevezése, egyéb kedvező módosítások is életbe léptek.
A szakképzésről szóló törvény kiegészült a középszinten is tehető szakmai ágazati érettségi lehetőségével.
Ennek hiányában ugyanis 2017 tavaszán csak emelt szintű szakmai érettségit lehetett volna tenni. Új lehetőség, hogy a felnőttoktatás esti munkarendje szerint folyó képzésben a szakképzési évfolyamok Országos Képzési Jegyzékben meghatározott száma a felére csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy az iskolai rendszerű képzésben (de csak az esti munkarendben), az egyébként két éves képzések akár egy év alatt is megszervezhetők lesznek.
Az állam a korábbi egy helyett ezentúl két szakképesítés ingyenes megszerzését teszi lehetővé
Költségmentesen, kamat nélkül elérhető az Agrár Széchenyi Kártya a tejhasznú tehéntartással, illetve sertéstartással foglalkozó vállalkozások számára
A támogatás mértéke:
♦ 100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére;
♦ 100% kezességi díjtámogatás a kezességvállalás teljes időtartamára;
♦ teljes kezelési költségtámogatás a hitel teljes futamidejére,
♦ kezelési költségen kívüli költségek együttes összegének 100%-ára vonatkozó költségtámogatás.
♦ az ASZK összege minden megkezdett egész (tejhasznú tehén, ill. sertés) állategységenként max. 500 ezer Ft (Vállalkozásonként legfeljebb 50 millió forint) lehet
Az „átmeneti támogatású" ASZK hitel igénybevételének főbb feltételei:
♦ a Vállalkozás tejhasznú tehéntartással, illetve sertéstartással foglalkozik
♦ az "átmeneti ASZK" futamideje max. 1 év lehet
További információ kérhető a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarában. Tel.: 0693/516-670, 0693/516-671, Mobil: 0630/754-3616 E-mail: nakkik@nakkik.hu
az iskolai rendszerű szakképzésben. Ennek célja, hogy azok számára is megteremtsék a továbbtanulás lehetőségét, akik nem képesek vagy nem szeretnének magasabb szinten továbbtanulni, de szakmai karrierjük, pályafutásuk megerősítéséhez indokolt lehet egy további szakképesítés megszerzése. Az új szabályozás szerint bárki szerezhet ingyen, állami támogatásával kettő, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítést függetlenül attól, hogy érettségivel vagy diplomával rendelkezik-e. A korábbi szabályozást, amely szerint 21 éves kortól csak esti vagy levele-
2016. október 27
Kanizsa - Kamara
11
ző tagozatra lehet jelentkezni, eltörölték, viszont szakképző iskolában, nappali tagozaton 25 éves kor a felső határ. 25 év felett csak felnőttoktatásban lehet részt venni, amely természetesen ugyanúgy ingyenes, függetlenül az oktatás munkarendjétől (nappali, esti, levelező vagy távoktatás).
Könnyítés került megfogalmazásra a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) és a sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók képzésével kapcsolatban, így 2016. szeptember 1-jétől az enyhe értelmi fogyatékos és az egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő tanuló nem fog külön kategóriát képezni a HHH és SNI tanulók között. Ez azt jelenti, hogy a HHH és SNI tanulók kategóriáján belül az enyhe értelmi fogyatékos és az egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő tanuló számára is ingyenes bármennyi szakképesítés az iskolai rendszerű szakképzésben. Továbbá a HHH és SNI tanulóknak 2016. szeptember 1-jétől már nem kell a felnőttoktatás munkarendjében kezdeni a képzést második szakma tanulása esetén.
♦ Kamaránk pályaválasztást segítő programjai
A pályaválasztás előtt álló 8. osztályos tanulókat és szüleiket egyre jobban foglalkoztatja, hogy merre tovább. Közös döntésről van szó, hiszen kevés az a 13-14 éves gyermek, aki határozott elképzeléssel rendelkezik jövőjét tekintve.
Az elmúlt időszakban a Zrínyi Miklós-Bolyai János Altalános Iskola Tagintézménye, a Bolyai hét alkalmából pályaválasztási napot tartott, melyen kamaránk munkatársai a végzős diákokat tájékoztatták az országos, valamint Nagykanizsa város hiány-szakképesítéseket támogató ösztöndíjrendszeréről, és a várható hiányszakmákról.
A Nagykanizsai SZC Zsig-mondy Vilmos Szakképző Iskolájával együttműködve három szakmát - asztalos, kárpitos, női szabó - szakköri foglalkozás keretén belül ismertetjük meg az érdeklődő
gyerekekkel, ezzel is segítve pályaválasztási döntésüket. Az elmúlt tanévben kezdtük el ezt a progra-
mot, ami - a visszajelzések alapján - sikeres volt, így az idei évben a szakmák bővítésével egybekötve a folytatás mellett döntöttünk.
A Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának szervezésében november 1011- én kerül megrendezésre a Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutató. A rendezvény sikeréhez kamaránk is hozzájárul, munkatársainkkal szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket és diákokat.
Kamaránk szakképzési feladatai az NPA-KA-NGM-1/2015/TK/22 számú pályázati támogatásból valósulnak meg. A támogatást az NPA terhére a nemzetgazdasági2 Minisztérium biztosítja.
Kamaránk - pályaorientációs szolgáltatásaival - az őszi félévben elsősorban a végzős általános iskolások pályaválasztási döntésében történő segítségnyújtást tartja a legfontosabbnak. Milyen lehetőségeket kínálunk fel? A végzős osztályokban tájékoztatást tartunk az aktuális ösztöndíjrendszerről valamint a hiányszakmákról. A szülői értekezleteken információt nyújtunk a továbbtanulásnál felvetődő kérdésekkel kapcsolatban.
12
Kanizsa - Sportc
2016. október 27
Ai Hevesi Sándor ^ jgj*®1 Művelődési Központ Központ
Nagykanizsa, Széchenyi tér S-9. Tel.: 0693/311-468 fax: 0693/310-46S e-mail:hsmkig@kanizsaikultura.hu www.kanizsaikultura.hu
Október 28. 19 óra BUDAPEST BÁR koncert Vendég: Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Kollár-Klemencz László, Keleti András és Mező Misi. Belépődíj elővételben: 4000 Ft, helyszínen: 4S00 Ft. November 2. 10 óra ŐSZI SZÜNIDEI KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ - Papírfonás A Városi Diákönkormányzat és a Kanizsai Kulturális Központ közös szervezésében. November 3. 14 óra ŐSZI SZÜNIDEI KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ - Őszi ajtódísz készítés. Vezeti: Lukács Judit. A Városi Diákönkormányzat és a Kanizsai Kulturális Központ közös szervezésében. November S.
40 ÉVES A HEVESI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS NAGYKANIZSA VÁROS VEGYESKARA
18 óra 40 év a kultúra szolgálatában - jubileumi kiállítás. Megtekinthető: november 18-ig
19 óra Jubileumi Gálaest
A belépés DÍJTALAN! November 6. 8-13 óra ORSZÁGOS ÉREMGYŰJTŐ TALÁLKOZÓ
Érem- és bélyegbörze, ingyenes árbecslés és szaktanácsadás. 9 óra A forint születése. Megnyitja: Farkas István, MÉE városi titkár.
Szervező: a Magyar Eremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja és a Kanizsai Kulturális Központ. A rendezvény védnöke: Cseresnyés Péter Munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa Megyei Jogú Város országgyűlési képviselője, Dénes Sándor Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere. A rendezvény támogatói: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kanizsa Hetilap.
® vr-* fs
November 4. 17 óra Benedikty Horváth Tamás: SZUVENIR - monodráma Erdélyi György színművész előadásában. A belépés DÍJTALAN! A programsorozat az 1956-os Emlékbizottság támogatásával és ,,A magyar szabadság éve" programsorozat keretében valósul meg. Szervező: Nagykanizsai Kultúrkör Egyesület
Móricz Zsigmond
Muvetodesi Ház j, Kózponl
Területin és korosztályos ob-n jártak
Tokodon rendeztek meg a junior (18-20-évesek) kötöttfogású és női birkózó országos bajnokságot. A kanizsai származású, jelenleg kettős leigazolással rendelkező - Kanizsai Birkózó SE; Vasas SC - Szabó Jázmin a női SS kg-os súlycsoportban mérlegelt.
A még csak 17 éves - korkedvezménnyel nevezhetett - Jázmin régi nagy riválisát, a büki Varga Dorottyát technikai fölénnyel múlta felül, majd a folytatásban kicsit szorosabb mérkőzésen, de sikerült legyőznie az FTC-ben birkózó ri-
válisát, majd egy bárándi sportolót is, így az aranyéremért birkózhatott. A döntőben az Európa-bajnokságon bronzérmes, újpesti Dollák Tamarát már nem tudta meglepni, azonban ezzel is értékes ezüstérmet szerezve zárta a versenyt.
Kaposvár adott otthont a 2016. évi szabadfogású Területi Bajnokságnak és a versenyen 3 kor-
csoportban (diák II, diák I, serdülő) mérkőzhettek a nyugati régió csapatai a legjobb helyezésekért.
A Kanizsai Birkózó Sportegyesület hat, míg a Zsigmondy-Win-kler DSE két sportolóval képviseltette magát a rangos versenyen.
Eredmények. Kanizsai Birkózó SE: 1. helyezett: Balazsin Zdenko 42 kg (diák II), Pőcze Bence 50 kg (diák II). 2. helyezett: Pintér Barnabás 35 kg (diák II). 5. helyezett: Tihanyi Attila 38 kg (diák II). Zsigmondy-Winkler DSE: 1. helyezett: Fata Raj-
mund 35 kg (diák II). 2. helyezett: Dányi Bátor Márton 54 kg (diák II).
P.L.
Váltás után ismételten 220 felett...
Franciaországban rendezték a 24 órás ultrafutó Európabajnokságot és az Albi városában lebonyolított kontinensviadalon a magyar válogatott tagjaiként a Kanizsai Futóklub két sportolója, Lubics Szilvia (képünkön) és Vágó Boglárka is gyűjthette a kilométereket.
Mi több, mindkét futó remekül szerepelt, hiszen Lubics Szilvia végül 224,106 kilométert teljesítve a legjobb női magyar futó lett, teljesítménye a kilencedik helyet jelentette számára, Vágó Boglárka pedig 211,037 kilométerrel a 20. helyen zárt. Csapatversenyben a hölgyek az előkelő 5. helyezést szerezték meg.
- Nagyon jó futás van mögöttem, ezt bátran kijelenthetem -értékelt a verseny után Lubics Szilvia. - Régen futottam ilyen jól, eddig 220 kilométer fölött egyszer jutottam, most pedig is-
mét sikerült, aligha kell ecsetelnem, ez milyen érzés a számomra. A továbbiakra ez még inkább kellő önbizalmat adhat, ráadásul úgy éreztem, hogy még maradt is bennem. Ami roppant lényeges ilyenkor, hogy jól volt összerakva a futásom.
- Volt ennek már előjele az esztendőfolyamán?
- Tulajdonképpen tavasszal, amikor új úton indultunk el, két lehetőség kínálkozott, vagy megragadok ugyanazon szinten, vagy valami nagyon jó sülhet ki a dolgok állásából. Nagy fordulatra nem kell gondolni, egyszerűen jól jött az edzőváltás, hiszen hat és fél év közös munka után már nagyon nehéz szakmailag új ingereket kapni. Ettől függetlenül természetesen lelkileg megviselt a váltás. Aztán még áprilisban a sárvári 24 órás ob-n kerestek meg a válogatottól, hogy számítanának rám az Európa-bajnokságon és így utólag úgy érzem,
nagyon jól sikerült ez a választás, bár, ha picit másképpen alakul, akár még a dobogóra is felérhettünk volna.
P.L.
Október 28. 18 óra Hadtörténelmi esték sorozat - AZ 1848-1849. ÉVI SZABADSÁGHARC KATONA VÉRTANÚI Előadó: Dr. Hermann Róbert történész, publicista, író Október 29.
CSALÁDI JÁTSZÓ-TÁNCHÁZ SOROZAT 10/2.RÉSZ November 2-3-4.
NÉPTÁNCOS TÁBOR (8-12 éves) November 4. 17 óra DALOSTALÁLKOZÓ A KISKANIZSAI POLGÁRI OVASÓKÖR SZERVEZÉSÉBEN
2016. október 27
Kanizsa
Ez C Az
13
állás - állás - állás
A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal munkahelyi ajánlatairól bővebben:
Hentesáru eladó
Lakatos
Kárpitos
Varrónő
Bútorasztalos
Szakács
NC, CNC gépkezelő Hegesztő Festő (porfestő) Kőműves
Gyártósori összeszerelő
szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző szakmunkásképző betanított munkás
megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés megegyezés
szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint szerint
Bővebb felvilágosítás a munkahelyi ajánlatokról: Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály 8800 Nagykanizsa, Fő út 24. Földszinti Információs hirdető táblán, vagy a www.munka.hu oldalon.
Ügyfélfogadási idő: hétfő - kedd - szerda: 8:00 -16:00 óra között, péntek: 8:00 - 13:00 óra.
i
1 TAXI
0
# 0
0
1 0 /
(93) 666-666 _
"Helikon
Az Ön rádiója Kanizsán
SMS
30/5-994-994
Horoszkóp
III.21.-IV.19. Kos
Ne nyúljon azonnal nyugtatóhoz, ha rossz híreket kap a munkahelyéről. Hamarosan fordul a kocka, és megoldódnak a problémái.
$NV.20.-V.20. Bika
A hétvégén a kelleténél jobban figyeljen a családjára. Ha kell, az ő igényeiknek megfelelően tervezze át a programjait.
V21.-VI.21. Ikrek
A csillagok szerint olyan váratlan helyzetekbe kerül, hogy azt sem tudja, milyen irányba lépjen tovább. Ezúttal csak a saját megérzéseire hallgasson.
VI.22.-VII.22. Rák
Ha békés, harmonikus estékre vágyakozik, nem kell mást tennie, mint alkalmazni a mondást: ne szólj szám, nem fáj fejem.
4StVIL23.-VIII.22. Oroszlán
Ha netán öröklés kerülne szóba, maradjon nyugodtan. Számoljon el tízig, mielőtt elmondaná a véleményét. A dolgok úgyis jóra fordulnak.
VIII.23.-IX.22. Szűz
Pénzügyekkel nem lesz gondja, bátran beiktathat külföldi utazást is év végére. Felejtse el a munkát, a kötelezettségeket és szórakozzon.
^-IX.23.-X.22. Mérleg
Hamarosan a féltékenység jelei mutatkoznak meg a párkapcsolatában. Ha azt szeretné, hogy ne mérgesedjen el a helyzet, viselkedjen visszafogottan.
V
$ X.23.-XI.22. Skorpió
A tanulásba fektetett energiája nem veszik kárba, hamarosan meghozza a maga gyümölcsét. Harmóniára számíthat minden tekintetben.

XI.23.-XII.21. Nyilas
Ne foglalkozzon a múltban történtekkel, hanem figyeljen az ön körül zajló eseményekre. Bizonyára van valaki a közelében, aki felvidítaná.

XII.22.-I.20. Bak
Nosztalgikus hangulatban lesz a hétvégén. Alkalma nyílhat arra is, hogy több időt töltsön el a rokonai társaságában.

1.21.-II. 19. Vízöntő
A kényelemszeretetét tegye félre, és addig változtasson a sorsán, amíg megteheti. Meglátja, egészségének is jót tesz a változás.
i0CII.2O.-III.2O. Halak
A bolygók szerint egy jó döntést fog hozni hamarosan. Ezáltal olyan távlatokat nyit meg maga előtt, ami rendezi a pénzügyeit.
14
Kanizsa - Sport/Apró
2016. október 27
( \ Átállás salakról kemény pályára
A Kanizsa Teniszcentrumban megújult világítás mellett a nagykanizsai teniszezők fedett pályás idényük nyitó fordulóját tartották egy már jól bevált, összesorsolásos kieséses páros verseny keretében.
A 24 induló 6 városból (17 férfi és 7 hölgy) érkezett és végül 34 mérkőzést vívott, az évek óta tartó sorozat - eddig 65 ilyenfajta sporteseményt rendeztek meg -1200. nevezését pedig Deregi László adta le.
A múlt hétvégén megrendezett teniszverseny egyben a salakról a kemény pályára történő átállást is szolgálta, a meccssorozatot pedig Nagy Béla (Marcali) nyerte, a legjobb női versenyző pedig Mádé Beáta (Kanizsa TC) lett.
Végeredmény: 1. Nagy Béla (Marcali) 8 győzelem, 1 vereség, 2. Ombódi Károly (Röpte TC) 72, 3. Papp Tamás (Energia Szabadidősport Klub) 7-2, 4. Polgár Tamás (Csurgó) 6-3, 5. Mádé Beáta (Kanizsa TC) 5-3, 6. Péntek István (Kanizsa TC) 4-3. (P.L.)
v_y
INGATLAN
Sandon két családi ház haláleset miatt eladó. Érd.: 0630-398-3132 (7790K)
Nagykanizsán a belvárosban, közel 700 m2-es építési terület eladó. Családi és társasház építésére
^ * A „Napfény" Rák-
I vJ /^ betegek és Hozzája / II tartozóik Nagykanizsai Egyesülete
köszöni eddigi támogatásukat. Kérjük, hogy továbbra is segítsék adójuk 1 %-ával egyesületünk munkáját.
Adószám: 18967621-1-20
is alkalmas. Érd.: 0630-227-3294 (7759K)
Letenyén tulajdonostól eladó egy egyszintes, 135 m2-es + tágas garázs, háromszobás, két fürdőszobás luxusház háztartási helyiséggel, 1497 m2-es szép, parkosított kerttel, teljes berendezéssel, áron alul. Tel.: 0630-929-2622 7797K)
Gazdálkodásra alkalmas nagy területet keresek kis házzal, Kanizsa környékén. Érd.: 0620-2368714 (7802K)
Eladó felújított lakás a belvárosban: II. emeleti, 72 m2-es, 2+1 félszoba, nappali, klímás, garázs az udvarban (+pince és padlás rész),
bútorzat megvásárolható. A lakás azonnal költözhető. Irányár: 15,8 millió Ft. Érd.: de +3630-476-0231, du +3630-378-0598 (7803K)
Nk-án Maort utcában egyszobás, egyedi fűtéses, alacsony közös költségű, berendezett lakás azonnal költözhető állapotban kiadó. Két havi kaució szükséges. Érd.: 06-303104-153 (esti órákban). (7798K)
VEGYES
Lucfenyő gally és tuja nagy tételben eladó. Érd.: 06-30-7011628 (7801)
Az esélyeknek megfelelően
UFC Nagykanizsa (3.) -Horváth-Méh Kiskanizsai Sáskák SE (10.) S-1 (3-0)
Zala megyei I. osztályú labdarúgó-mérkőzés, 11. forduló. Nagykanizsa, 200 néző. Vezette: Vincze G. (Horváth B., Mózsa). G.: Szalai D. (18., 41., 52.), Zsirai P. (29.), Kulcsár R. (83.), illetve Pál M. (58.)
Nagykanizsa: László A. - Boros, Papp T., Csáki, Hóbor (Nagy B., 46.), Kiss J. (Agoston, 70.), Rácz Sz., Orbán A. (Zsirai A., 62.), Zsir-ai P., Péter (Kulcsár R., 62.), Sza-lai D. Vezetőedző: Gombos Zsolt.
Kiskanizsa: Munkácsi - Ganzer, Mulasics, Csordás (Emmer, 58.), Horváth G., Ötvös, Piecs (Beck, 68.), Dolmányos (Kisharmadás K., 72.), Pál M., Szabó I., Lukács I. Vezetőedző: Sneff Ferenc.
Tulajdonképpen egy nagy kanizsai focicsúcs volt a találkozó,
ezért is volt a több a pacsizások száma egységnyi idő alatt a kanizsai Olajbányász-stadion játékos-
igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, igaz, a Kiskanizsa sem mondott le az ellencsapások lehetőségéről. Ahogy aztán jöttek a hazai gólok, úgy vált mind csendesebbé a meccs menete, bár azért tegyük hozzá, hogy 2-0-nál a vendégek igencsak közel álltak a korábbi szépítésükhöz egy kapufás lövésüknél. A második félidőben az alábbiakat konstatálhattuk: a párosítás egyik pikantériája végül elkövetkezett, hiszen az UFC-től éppen a Sáskához került Pál Martin csak beköszönt, a „testvérháború" viszont nem jött össze. Sneff Ferenc ugyan a kiskanizsaiaknál csereként pályára küldte Kisharmadás Kristófot, Gombos Zsolt viszont eleve átalakított kezdő tizeneggyel indított (idővel azért UFC-s oldalon Zsirai Péter mellé beszállt az idősebb testvér, Zsirai András is...),
kijárójában a találkozó előtt. Maga a mérkőzés pedig tükrözte a jelenlegi erőviszonyokat, hiszen az előkelőbb helyen álló UFC nyomban
Kisharmadás Gábor kimaradt - így a testvérek csatája is elmaradt...
P.L.
Q Véradás - Vöröskereszt
2016.11.03. (csütörtök) 10:00 - 13:00 óra Zalakomár
2016.11.03. (csütörtök) 14:30 - 16:30 óra Zalaszabar V_/
„Autóüveg garantáltan kedvező áron"
Autóiiveg forgalmazás, szerelés. Biztosítós kárrendezés. Kérésre házhoz megyünk.
Nk, Honvéd u. 5. Tel.: 06-70-508-7810, 06-70-518-5385
INGYENES NYITOELOADAS 20!f>. november h. IS:(I()öra halísIstyan
V A ROSTKÍ )Vt AJA R
Ismerd meg a joga filozófiáját és számtalan módszert, amellyel megőrizheted egészségedet és tluta/ságodat.
Kő. ■ősi (3oma
jOga egyesület
+36 30 262 3688
monimarczil l@yahoo.com http ://w ww.integral-joga.hu/
2016. október 27
Kanizsa
Sport
15
Nagy küzdelmek elé néznek
Kupákkal a tarsolyukban
A romániai Temesváron a svédországi központú WADF táncszövetség Európa-kupa versenyét rendezték meg, melyen a nagykanizsai Szan-Dia FSC növendékei is indultak. A színvonalas versenyen a kontinens ezen régiójából indultak táncosok -hét országból 833 versenyző vett részt a két napos megmérettetésen.
A kanizsaiak (képünkön) 9 gyakorlattal, egyben 28 versenyzővel vettek részt a temesvári eseményen és kellemes emlékeiket csak fokozta, hogy végül számos kupával térhettek haza. A Szan-Dia
FSC felkészítője, Vágó Diána immár más funkcióban is érdekelt volt a verseny során.
- Tavaly letettem a bírói vizsgát, így ezúttal már pontoztam is - fogalmazott Diána. - Tetszik a pontozási rendszerük, mellyel úgy érzem, reálisabb eredményt is hozhatnak a döntnökök.
WADF Euro Open, Temesvár. Szan-Dia-eredmények. Acrobatic Dance Show Egyéni, gyerek: I. Solymos Vivien (Autóversenyző). Coreographed Dance Show Film&Musical Egyéni, gyerek: I. Kurucz Petra (Mary Poppins). Artistic Dance Show Nagy Csoport, gyerek: I. Ali Basha (Varga
Fanni, Solymos Vivien, Takács Zsóka, Felde Zorka, Grabant Nóra, Ács Barbara, Andrasek Daniéla, Borsos Eszter, Kovács Kira, Kurucz Petra, Fritz Dorina, Horváth Panna). Artistic Dance Show Nagy Csoport, 16 év alattiak: I. Hófehérke (Dobráid Réka, Hóbár Helga, Zsirai Dorka, Hegedűs Zsófi, Sipos Rebeka, Novák Tamara, Lánczos Laura, Lánczos Lili, Hajmási Lili, Boros Dorina, Zsohár Sára, Péter Fanni, Csamári Anna, Ribarics Laura). Choreo-graphed Dance Show All style Nagy Csoport, 16 év alattiak: 1. A Szüret (Dobráid Réka, Hóbár Helga, Zsirai Dorka, Hegedűs Zsófi, Sipos Rebeka, Novák Tamara, Lánczos Laura, Lánczos Lili, Hajmási Lili, Boros Dorina, Zsohár Sára, Péter Fanni, Csamári Anna, Ribarics Laura). Choreo-graphed Dance show All style páros, felnőtt: 2. Varga Izabella és Kátai Lora ("I''m an Albatros" ). Artistic Dance show Egyéni, gyerek (20 indulóból selejtező, elődöntő és döntő kör is volt.): 2. Varga Fanni (Popey), 3. Felde Zorka (Tigris). Artistic Dance Show Páros, gyerek: 3. Takács Zsóka és Grabant Nóra (Timon és Pumba).
P.L.
A hétvégén rajtol az NB l-es sakk csapatbajnokság és a bajnoki címvédő Aquaprofit-Nagykanizsai TSK-nál (képünkön) is már lázasan készülnek a nyitányra, melynek keretében vasárnap délelőtt a Duocor-Makói SVSE-t fogadják a Halis-könyvtárban.
A kanizsaiak eddig kilenc bajnoki címet ünnepelhettek a legfelső osztályban, következhetne egy szép kerek szám tehát az elkövetkezendő esztendő tavaszán, amihez persze igencsak hosszú út vezet(het).
- Nagy változások történetek, de nem csupán együttesünk, hanem az egész NB I-es porondon -kezdte Papp Nándor csapatvezető. - Távozott csapatunktól Prohász-ka Péter és Gledura Benjámin, Pintér József pedig befejezte a versenyszerű szereplést. Vannak természetesen érkezőink is az azeri nagymester Nagim Gulijev és az osztrák Markus Ragger személyében, velük együtt indulunk a tize-
dik bajnoki címünkért folytatott küzdelmekbe.
Megtudtuk még azt is a nagykanizsai csapatvezetőtől, hogy az NB I-es sakkélet porondján sem kis változások történtek, így a Honvéd például - fuzionálva a Lila Futó együttesével - ismét az első ligában szerepelhet és éppen hozzájuk igazolt Gledura is. A másik kanizsai távozó, Prohászka pedig a
roppantmód beerősítő DVTK-hoz került. Ezen információkból (is) kiindulva Papp Nándor elmondta, ezúttal szinte kizárt, hogy a bajnoki címért folytatott versengés mindössze kétszereplős legyen, vagyis azért a tizedik kanizsai aranyért nagy csaták várnak az Aquaprofit-NTSK sakkozóira...
Polgár László
Újrakezdők rangadója előtt
Értékes győzelmet ért el a Nagykanizsai Izzó SE női kézilabda-együttese a megyei bajnokságban a Lenti ellen és egy olyan találkozóra készül vasárnap 11 órától - a Pacsai Haladás SE ellen -, mely bizonyos szempontból speciálisnak is tekinthető.
Elsőként azonban az Izzó GONALenti juniorjai elleni sikeréről essék szó. Tóth László tanítványai negyedik meccsükön a harmadik sikerüket jegyezték, miután 14-13-as félidő után 29-26-ra győztek a lenti csapat ellen a Zsigmondy-csarnokban rendezett találkozón. A kanizsai gólokon Burghardt Victoria (14/2), Szmodics Veronika (7), Hermann Nikolett (4), Görcsi Kitti (2), Németh Petra (1) és Tóth Mercédesz (1) osztoztak.
- Tulajdonképpen felnőtt szinten ez az első megyés szereplésünk a lányokkal - kezdte Tóth László, az Izzó SE trénere. - Játékosaim közül többen szerepeltek együtt még a serdülő bajnokságban, hozzájuk kerültek többen olyanok, akik már bizonyos szempontból a rutint képviselik. Nagy fegyverténynek tekintjük a Lenti legyőzését és nem titok, ha a további szereplésünk is jó lesz, nem elrugaszkodott gondolat egy NB II-es szint bevállalása részünkről.
Mindezen gondolatokat osztotta Marczinka Csaba, a klub szakmai vezetője is, mondhatni innentől a lányokon a sor a folytatásban.
A Pacsai Haladás SE-nél is készülnek a vasárnapi mérkőzésre.
- Hosszú idő után indultunk ismét felnőtt szinten és szerettük volna, illetve szeretnénk a pacsai női kézilabdát feléleszteni - fogalmazott Horváth Helga játékos-edző, akinek nem ismeretlen a nagykanizsai közeg, hiszen egészségügyi tanárként a dél-zalai városban (is) oktat. - Egyre több fiatalt sikerült megnyernünk és bízunk abban, hogy a csapat kitart a továbbiakban is. Hogy a vasárnapi találkozót ott rendezik, ahol én is oktatok? Nos, ezt nem is tudtam, de akkor legalább a csarnokot most megismerhetjük és remélem, hogy jó meccset játszhatunk a kanizsaiakkal. (P.L.)
16
Kanizsa - Hirdetés
2016. október 27
Crámt
8800 Nagykanizsa, Csengery ut 113., tel.: 06 - 20 - 66 285 66
www.kuzmagranit.hu
etes időpont egyeztetés telefonon
Nyitvatartás:
(őntinenlais Hétfő -Pántek: 8-17 óráig, Szombat: 8-12 óráig
Kovács Béla 8800 Nagykanizsa-Palin. Alkotmány u 146/A Tel./feí: +36 (93) 315-259 ♦ mobil: +36 (30) 586-1997 e-mail. kb.gumiszerviz@freemail hu
gépjármű gumiabroncsok, acél és könnyűfém keréktárcsák értékesítésé kerékszerelés, centirozás,
BUFENEK / CUKRÁSZATNAK / BI0B0LTNAK HELYISEG KIAD0!
Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ Bővebb információd
Hello Nagykanizsa!
Viszlát kofelverodés!
Információ és időpont egyeztetes:
+36 93 999 111
Tesco Nagykanizsa
Hipermarket parkolo
8SOO Nagykanizsa,
Boszorkány u. 2.
Nyitva tartas:
Csütörtök 9:00-16:00
Péntek 9:00-16:00
CARGLASS
www.carglass.hu

Insert failed. Could not insert session data.